Τι πρέπει να ξέρετε όσοι ταλαιπωρείστε από τη νόσο.
Η νόσος των αιμορροΐδων προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα του δυτικού κόσμου κάθε χρόνο. H συχνότητα της νόσου είναι μικρότερη στις υπανάπτυκτες χώρες.
Η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου στις βιομηχανικές χώρες έχει αποδοθεί στην τυπική δυτική διαβίωση που χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή και διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπος. Σήμερα οι αιμορροΐδες αποτελούν μία από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης αίματος στα κόπρανα.
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι αγγειακές μάζες που αποτελούνται από συνδετικό ιστό, λείες μυϊκές ίνες και αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες ανάμεσα στην άνω αιμορροΐδική αρτηρία και τις αιμορροΐδικές φλέβες.
Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προέρχονται από τις κάτω αιμορροΐδικές φλέβες και καλύπτονται από το πλακώδες επιθήλιο του πρωκτικού καναλιού και της περιπρωκτικής περιοχής. Οι φυσιολογικές αιμορροΐδες συντελούν στη δημιουργία φυσιολογικών πρωκτικών πιέσεων.
Παράγοντες όπως η δυσκοιλιότητα, η καθιστική ζωή, η κύηση, η πτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή αυξάνουν τη φλεβική πίεση, προκαλώντας παθολογική διάταση και συμφόρηση των αιμορροΐδων. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα και η σταδιακή διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων.
Αρχικά οι εσωτερικές αιμορροΐδες, εντοπίζονται στο πρωκτικό κανάλι και δεν είναι ορατές από τον εξωτερικό παρατηρητή (στάδιο 1). Με το χρόνο, μπορεί να διογκωθούν σταδιακά οπότε εμφανίζεται ορατή πρόπτωση αιμορροΐδων κατά την αφόδευση, φαινόμενο που υποχωρεί αυτόματα (στάδιο 2).
Με την πάροδο του χρόνου, οι εμφανιζόμενες αιμορροΐδες χρειάζονται επαναφορά με το χέρι μετά την εντερική κένωση (στάδιο 3) ή μπορεί να παραμείνουν χρονίως σε μη αναστρέψιμη πρόπτωση. Οι χρονίως προσπίπτουσες αιμορροΐδες, μπορεί να προκαλέσουν επίμονο αίσθημα πληρότητας και βλεννώδες έκκριμα που λερώνει τα εσώρουχα και προκαλεί ερεθισμούς.
Πόνος, δεν εμφανίζεται πάντα και συνήθως είναι αμβλύς. Ένα έντονο άλγος υποδηλώνει συνήθως θρόμβωση ή ραγάδα. Η θρόμβωση των αιμορροΐδων, είναι μια οξεία κατάσταση. Ο επίμονος βήχας, η άρση βάρους, ή τάση κατά την αφόδευση, ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία θρόμβωση αιμορροΐδων.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων γίνεται σήμερα με ειδική διατροφή και φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (σκληροθεραπεία, χειρουργική αποκατάσταση).
Τι πρέπει να ξέρετε επιπρόσθετα εσείς, που πάσχετε από αιμορροιδοπάθεια:
-Η επαρκής λήψη νερού και η δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν τη διάταση των αιμορροΐδων.
-Διατηρείτε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ. Η παχυσαρκία συνδέεται με επιδείνωση του προβλήματος.
-Υιοθετείστε πρόγραμμα καθημερινής βάδισης με σωστά αθλητικά υποδήματα.
-Εφαρμόζετε καθημερινά πλύσεις της πρωκτικής και περιπρωκτικής περιοχής με χλιαρό νερό.
-Κάθε επεισόδιο αίματος στα κόπρανα δεν προέρχεται απαραίτητα από τις αιμορροΐδες σας.
-Ορισμένες περιπτώσεις αιμορραγίας χρειάζονται διερεύνηση προς αποκλεισμό επιπρόσθετης οργανικής νόσου (π.χ. διαταραχών πήξης, καρκίνου εντέρου).
-Ειδικά φάρμακα και τοπικές αλοιφές υψηλής αποτελεσματικότητας, χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πηγή: http://www.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.