Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Οι συμβολισμοί της 3ης Δεκεμβρίου για το ελληνικό γονεϊκό κίνημα



Ο τίτλος της ανακοίνωσης της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΖΗΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ – για την φετινή 3η Δεκεμβρίου, μιλά από μόνος του. Το ευ ζην, δηλαδή το ζητούμενο της ποιοτικής ζωής για τα άτομα με αναπηρία, υπό τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ... μακρινό όραμα, ως κυρίαρχη διεκδίκηση σήμερα αναγνωρίζεται εμμέσως πλην σαφώς καθεαυτή η επιβίωση.

Ας μας επιτραπεί να σχολιάσουμε με ιδαίτερη αγάπη και σεβασμό, ότι ο πήχυς των διεκδικήσεων του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεάζεται καταλυτικά από την όποια συγκυρία, ακόμα και την δυσμενέστερη. Αν η πραγματικότητα είναι ζοφερή το όποιο κοινωνικό κίνημα καλείται να διεκδικήσει τρόπους και όρους να την αλλάξει, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποδέχεται ως διεκδίκηση την απλή επιβίωση των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί εντός αυτής. Τα κοινωνικά κινήματα εκπροσωπούν κοινωνικές δυνάμεις και όχι μόνο ... άτομα, οφείλουν λοιπόν να δημιουργούν κοινωνική δυναμική και όχι να αντιλαμβάνονται την υπάρχουσα ως αμετακίνητη. Ζητούμενο λοιπόν αλλά και προϋπόθεση επανασύνταξης του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος στους καιρούς μας είναι η δημιουργία κοινωνικής δυναμικής. Το ζητούμενο ανήκει στα δύσκολα, δεν κατακτιέται με απλή καταγγελία της υφιστάμενης πραγματικότητας που το δημιουργεί αλλά απαιτεί πολυεπίπεδες υπερβάσεις, σταματάμε σε αυτό το σημείο τον σχολιασμό επιφυλασσόμενοι ότι λίαν συντόμως θα επανέλθουμε αναλυτικότερα, μπαίνουμε στο κυρίως θέμα ξεδιπλώνοντας τα βασικότερα σημεία της ανακοίνωσης της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ.

Περί δικαιωμάτων το εισαγωγικό μέρος της ανακοίνωσης εστιάζει στα ακόλουθα:


Ξημέρωμα της φετινής 3ης Δεκεμβρίου - Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να βιώνουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τις πιο σκληρές και επώδυνες επιπτώσεις μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης χωρίς προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας!

Είναι υποτιμητικό τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να “θεωρούνται” μεν πολίτες με ίσα δικαιώματα, αλλά να μη μπορούν στην πράξη να συμμετέχουν με αξιοπρέπεια σε κάθε πτυχή της κοινωνικής τους υπόστασης.

Είναι προσβλητικό, για την ίδια την κοινωνία πρωτίστως, Αλλά είναι και δημοκρατικά απαράδεκτο, να αγνοεί η κοινωνική πλειοψηφία τη μειοψηφία και τις περισσότερες φορές χωρίς ίχνος σεβασμού.

Η αντίληψη ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαιώματα είναι αλήθεια κατά το 1/3. Τα υπόλοιπα 2/3 της αλήθειας βρίσκονται στις υποχρεώσεις που έχει η Πολιτεία απέναντι στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους και τις οποίες δεν εκπληρώνει. Συγκεκριμένα, στη δημιουργία και τη θεσμοθετημένη κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών και των προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή διαβίωση και την κοινωνικά ισότιμη ένταξή τους.

Γι΄ αυτό η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι γιορτή.

Γι΄ αυτό η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα υπενθύμισης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους πολίτες της που βιώνουν την αναπηρία.

Είναι η αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η διεκδίκηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία. Για μια ισότιμη και όχι “ειδική” μεταχείριση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Οι συμβολισμοί της 3ης Δεκεμβρίου για τους γονείς και τις οικογένειες που εκπροσωπούν τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αλλά και για όλα τα άτομα με αναπηρία, είναι αυστηρά συγκεκριμένοι. Οπως τονίζει η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ η 3η Δεκεμβρίου συμβολίζει :

*Τον καθημερινό μας αγώνα για τη θωράκιση των δικαιωμάτων και την προστασία των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα, αλλά και όλων των ατόμων με αναπηρία.

*Τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και κάθε συμπεριφορά που προσβάλει την αξιοπρέπεια των Ατόμων με Αναπηρία.

*Τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κεκτημένων δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Τον καθημερινό μας αγώνα για την επαρκή, μόνιμη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση της Δημόσιας Πρόνοιας, των Δομών ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν κατά κύριο λόγο από σωματεία γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ. Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο, ανοιχτό –χωρίς διακρίσεις- και προσβάσιμο σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Για ένα σύγχρονο πλαίσιο ένταξης και προστασίας στην εργασία των Ατόμων με Αναπηρία. Για ένα σύστημα εκτίμησης βαθμού αναπηρίας, που δεν θα αποτελεί εργαλείο περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, αλλά θα είναι σχεδιασμένο στη βάση των αρχών της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας και της ιατρικής επιστήμης. Για ένα ασφαλιστικό σύστημα και σύστημα παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σε όλους τους ασφαλισμένους, σε όλα τα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

*Τον καθημερινό μας αγώνα για αφύπνιση της κοινωνίας. Είναι χρέος ΟΛΩΝ να συμβάλλουν στην άρση των φραγμών και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Το διά ταύτα της ανακοίνωσης της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ έχει ως ακολούθως:


Από σήμερα και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε ενωμένοι, δυνατοί και αλληλέγγυοι σε κάθε μεριά της χώρας, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, με κορύφωση τη 13η Δεκεμβρίου 2011, όπου στις 10.00 στην πλατεία Ομονοίας, θα ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας. Θα δηλώσουμε όλοι το βροντερό “παρών” μας στην κεντρική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνει το εθνικό αναπηρικό κίνημα, διεκδικώντας ΑΜΕΣΑ πολιτικές και μέτρα στήριξης και προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε αυτή τη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.