Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η ιπιλιμουμάμπη στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος



Ενισχύει την ανοσολογική απάντηση των Τ κυττάρων.

Η ιπιλιμουμάμπη έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία του προχωρημένου (μη χειρουργήσιμου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενηλίκους που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Είναι το πρώτο στην κατηγορία του, καινοτόμο, πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται και αναστέλλει εκλεκτικά το κυτταροτοξικό Τ λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4), το οποίο είναι θεμελιώδες στη ρύθμιση της φυσικής ανοσολογικής απάντησης.

Η ιπιλιμουμάμπη δρα ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτρέπεται στις φυσικές άμυνες του οργανισμού να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τη νόσο στοχεύοντας και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Η συνολική επιβίωση είναι το καταληκτικό σημείο που αποτελεί τον χρυσό κανόνα για τις κλινικές μελέτες. Η ιπιλιμουμάμπη είναι η πρώτη και μοναδική θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα που καταδεικνύει σημαντική βελτίωση της συνολικής και παρατεταμένης επιβίωσης ,μετά από περισσότερα από τριάντα έτη.

Έχει παρατηρηθεί σταθερότητα επιβίωσης στα 1 και 2 έτη σε δεύτερης γραμμής θεραπεία1. Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια ανταπόκρισης στην ιπιλιμουμάμπη γίνεται εμφανής από τον αριθμό των ασθενών που είναι ζωντανοί μετά από το τέλος της θεραπείας και σε ορισμένες περιπτώσεις έως τα τέσσερα και μισό έτη.

Ο μηχανισμός δράσης της ιπιλιμουμάμπης, καθώς και μια post-hoc ανάλυση μιας μελέτης φάσης ΙΙ δείχνουν ότι η ιπιλιμουμάμπη δρα ανεξάρτητα από την κατάσταση μετάλλαξης του γονιδίου BRAF.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αναστολέων του αντισώματος CTLA-4 σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό, λόγω της ενεργοποίησης και του πολλαπλασιασμού των Τ κυττάρων και διαφέρουν πολύ από εκείνες που παρατηρούνται με χημειοθεραπεία και άλλους στοχευμένους παράγοντες.

Με προσεκτική παρακολούθηση για τον πρώιμο εντοπισμό τους, οι περισσότερες είναι αναστρέψιμες με κατάλληλη θεραπεία.

Έως σήμερα, σχεδόν 3.000 ασθενείς σε περισσότερα από 400 κλινικά κέντρα στην Ευρώπη έχουν λάβει ιπιλιμουμάμπη μέσω του Προγράμματος Διευρυμένης Πρόσβασης (ΕΑΡ) της Bristol-Myers Squibb.

Η ιπιλιμουμάμπη παρέχει έναν νέο «θεραπευτικό πυλώνα» συστηματικής θεραπείας στην εξελισσόμενη επιστήμη της ανοσο-ογκολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.