Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα «δουλέψει» μια άρθρωση



Τι κάνουμε μετά από μια περίοδο ακινησίας.

Ύστερα από ακινησία μιας άρθρωσης στα άνω άκρα (π.χ. ώμος, αγκώνας, καρπός) ή στα κάτω άκρα (ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική), υπάρχουν δυσκαμψία, δυσκινησία, πόνος και φόβος στην επαναφορά της φυσιολογικής κίνησης.

Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν την ακινητοποίηση του μέλους μπορεί να είναι τραυματικοί, μετεγχειρητικοί, φλεγμονώδεις διεργασίες κ.ά. Επομένως, το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις αρθρώσεις αυτές, ώστε να ανακουφισθεί ο ασθενής. Στα οργανωμένα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα κέντρα φυσικοθεραπείας η εφαρμογή της μεθόδου αποτελεί ρουτίνα, με αποτέλεσμα τη σύντομη, ασφαλή και ορθή επαναφορά της κίνησης των άνω και κάτω άκρων.

Η συχνότερη και πλέον σύγχρονη οδηγία είναι η πρώιμη κινητοποίηση, δηλαδή η από πολύ νωρίς έναρξη κίνησης του μέλους, για να αποφευχθούν οι συμφύσεις, οι δυσκαμψίες, η αγκύλωση και φυσικά η ανορθόδοξη κίνηση. Η φυσικοθεραπεία, με τις μεθόδους και τις τεχνικές της, προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στον τομέα αυτόν.

Η επιστήμη της Ιατρικής Τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα αυτόν της πρώιμης κινητοποίησης, έχει προχωρήσει πολύ και με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές κινητοποίησης μπορεί να προσφέρει πολλά και με ασφάλεια, ταχύτητα και αξιοπιστία, ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο της κινητικότητας.

Οι σύγχρονες αυτές συσκευές, γνωστές ως CPM (Continuous Passive Motion), χωρίς να αποκλείουν τη διά χειρός κινητοποίηση, αποτελούν αρωγό στην επαναφορά της κινητικότητας του πάσχοντος μέλους, μετρώντας κάθε φορά την πρόοδο και την εξέλιξη της κίνησης.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα:


Το CPM είναι μια ηλεκτρονική συσκευή προγραμματισμένη να εκτελεί κινήσεις με ακρίβεια και ασφάλεια, τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Πρόκειται για μια μέθοδο όπου ο εφαρμοστής προγραμματίζει το εύρος κίνησης, το χρόνο, τις επαναλήψεις ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να κινηθεί παθητικά το μέλος του ασθενή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Τρόπος εφαρμογής: Ο ασθενής τοποθετεί το μέλος του σώματος (άνω ή κάτω άκρο) που πάσχει από δυσκαμψία στο ηλεκτρονικό μηχάνημα και αφού προγραμματιστεί το χρονοδιάγραμμα της αγωγής και δεθεί με κατάλληλους ιμάντες, αρχίζει η κίνηση του μέλους με στόχο την αύξηση της κινητικότητας της άρθρωσης. Απώτερος στόχος είναι να φτάσει το πάσχον μέλος στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας του.

Παθήσεις

Άνω άκρα

'Ωμος: Μετατραυματική.
Αγκώνας: Μετεγχειρητική δυσκαμψία.
Πηχαιοκαρπική:Αγκύλωση.
Παγωμένος ώμος.
Περιαρθρίτιδα.
Υποκινητικότητα λόγω ακινησίας.
Κατάγματα ώμου, αγκώνα, πηχαιοκαρπικής.
Τενοντίτιδες.
Εξαρθρήματα.
Διαστρέμματα μυών.
Θλάσεις-ρήξεις τενόντων.

Κάτω άκρα


Ισχίο: Μετεγχειρητικές δυσκαμψίες.
Γόνατο: Ρήξεις συνδέσμων.
Ποδοκνημική: Ρήξεις μηνίσκων.
Ρήξεις τενόντων.
Κατάγματα.
Διαστρέμματα.
Ολικές αρθροπλαστικές ισχίου, γόνατος ή ποδοκνημικής.
Αγκύλωση λόγω ακινητοποίησης με γύψο ή νάρθηκα.
Εξαρθρήματα.
Οστεοαρθρίτιδες.
Μετατραυματικές δυσκαμψίες.
Θλάσεις και ρήξεις μυών και τενόντων.

Πλεονεκτήματα


-Η χρησιμότητα του CPM, ιδίως σε μετεγχειριτικές καταστάσεις, έγκειται στη δυνατότητα της κινητικότητας του μέλους, όπου ο ασθενής δεν είναι σε θέση να κινηθεί αυτόνομα στον απαιτούμενο βαθμό.
-Με την υποστήριξη του CPM η προβληματική, δύσκαμπτη άρθρωση αποκτά τον επιθυμητό ρυθμό στην κίνηση, η οποία αυξάνεται σταδιακά ύστερα από προγραμματισμό από το χειριστή, όπου δίνεται αυτομάτως η δυνατότητα απόκτησης μεγαλύτερου εύρους κίνησης.
-Μέσω ειδικής ατομικής κάρτας με ‘μικροτσιπ’ η συσκευή προγραμματίζεται, έτσι ώστε να συνεχίζει και να αναγνωρίζει την πορεία της θεραπείας του κάθε ασθενή ξεχωριστά.
-Δυνατότητα εξέλιξης και προόδου της θεραπείας ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται.
-Δυνατότητα σύγκρισης και τροποποίησης της θεραπείας.
-Δυνατότητα καταγραφής όλης της πορείας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
-Αντικειμενική μέτρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων.

Επιστημονική υποστήριξη


-Αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας γενιάς παθητικής κινητοποίησης, ηλεκτρονικά εξελιγμένο, και παρέχει με ασφάλεια και ακρίβεια την κίνηση του πάσχοντος μέλους.
-Υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές σε όλον τον κόσμο.
-Επιστημονική υποστήριξη από την εταιρεία κατασκευής και τα Κέντρα Ερευνών και Εφαρμογών.
-Άπειρες επιστημονικές μελέτες που αφορούν την πρώιμη κινητοποίηση για την επαναφορά της κίνησης με τη μέθοδο αυτήν.
-Συνεργασία με τους ειδικούς γιατρούς και θεραπευτές στις κακώσεις και παθήσεις των άνω και κάτω άκρων.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.