Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ανύπαρκτες οι υποδομές πρόσβασης για τα ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια

ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ.



Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές πρόσβασης για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, βρίσκονται πολλά από τα δημόσια κτίρια, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι του νησιού της Ρόδου.

Σε αρκετές περιπτώσεις η προσβασιμότητα των Α.μ.Ε.Α δεν μπορεί να επιτευχθεί, αφού δεν έχει προβλεφθεί για εκείνους ειδικός μηχανισμός εισόδου στους χώρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και όταν αυτός ο μηχανισμός έχει εγκατασταθεί, δεν υπάρχει ειδική σήμανση, με αποτέλεσμα την ελλειπή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς σήμανσης είναι το Δημαρχείο της Ρόδου. Αν και διαθέτει ασανσέρ, αυτό βρίσκεται σχεδόν κρυμμένο στον προαύλιο χώρο, στην πίσω πλευρά του Δημαρχιακού Μεγάρου, ενώ καμιά σήμανση δεν ενημερώνει για την ύπαρξή του.
Παρόμοιο παράδειγμα ελλείπους σήμανσης αποτελεί και το Καστέλο στην περιοχή της Παλιάς Πόλης.



Όπως μας ενημερώνει η αρχαιολόγος της 4ης Βυζαντινής εφορίας Κωνσταντία Κεφαλά, το κτίριο διαθέτει ανελκυστήρα για την μεταφορά των Α.μ.Ε.Α στους ορόφους. Ωστόσο, υπάλληλοι του Καστέλου φαίνεται να αγνοούν την ύπαρξή του!
«Η αλήθεια είναι ότι από την πλευρά της κεντρικής πύλης, στην οποία πραγματοποιούνται εργασίες, η πρόσβαση είναι ευκολη», αναφέρει στην «ΠΡΟΟΔΟ» η Κωνσταντία Κεφαλά. Παρ' όλα αυτά η συγκεκριμένη είσοδος είναι κλειστή για το κοινό.
«Στις μελέτες των κτιρίων βάση σχετικής νομοθεσίας, επιβάλλεται η πρόβλεψη εξυπηρέτησης των Α.μ.Ε.Α, ωστόσο, πολλά κτίρια δεν διαθέτουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, οι οποίες να επιτρέπουν την εγκατάσταση των συγκεκριμένων μηχανισμών», συμπληρώνει η ίδια.
Ακόμα, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παλιά Πόλη διαθέτει ασανσέρ, με το οποίο όμως οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέρος μόνο των εκθεμάτων.
Για να μεταβεί κανείς στον τελευταίο όροφο, στον οποίο βρίσκονται τα προϊστορικά εκθέματα, θα πρέπει να ανέβει πολλά σκαλιά πράγμα που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε «ΠΡΟΟΔΟΣ» παρουσιάζει μερικά από τα δημόσια κτίρια, τα οποία δεν διαθέτουν ειδικούς μηχανισμούς, αλλά ούτε καν ράμπες προσβασιμότητας για τα Α.Μ.Ε.Α.
Το Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου, στο οποίο συστεγάζεται και το Τμήμα της Τροχαίας, η Πινακοθήκη, το Εκθετήριο-Πωλητήριο αλλά και το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό της 7ης Μαρτίου, ενώ στο Δικαστικό Μέγαρο αδύνατη είναι η μεταφορά των Α.μ.Ε.Α στον 1ο όροφο.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο Μεσαιωνικό κάστρο της Λίνδου.
Παρά το γεγονός ότι το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες, δεν έχει προβλεφθεί για αυτό μηχανισμός διευκόλυνσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όπως δηλώνει ο ονηλάτης Χρήστος Τρίμμης στην «ΠΡΟΟΔΟ», μόνο με την βοήθεια γαϊδουριών μπορούν τα άτομα αυτά να προσεγγίσουν το κάστρο.
«Όταν φτάσουν στην Πύλη του κάστρου και διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να ξεναγηθούν στον χώρο επιστρέφουν αμέσως στην κεντρική πλατεία του χωριού, απογοητευμένοι ή περιμένουν υπομονετικά μέχρι να τελειώσουν την περιήγησή τους όσοι τους συνόδευαν» αναφέρει ο κ. Τρίμμης.


Παρόλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις όμως, σύμφωνα με τον Χάρη Λαμπρίδη, διευθυντή του γραφείου της Μεσαιωνικής Πόλης, οι αρμόδιοι βρίσκονται στη δημιουργία δικτύου κυκλοφορίας Α.μ.Ε.Α στην περιοχή της Παλιάς Πόλης.
Το σχέδιο προβλέπει τοποθέτηση διαδρόμου από πλάκες στα βοτσαλωτά προκειμένου να δημιουργηθούν οδεύσεις προς τα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης.
«Ήδη από την Περιφέρεια έχει εγκριθεί το ποσό των 3 εκ ευρώ για τον συγκεκριμένο σκοπό, ενώ από τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπεύθυνο του Γραφείου Προγραμματισμού για την οριστικοποίηση των έργων» υποστήριξε στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο Χάρης Λαμπρίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.