Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

100.000 «ύποπτες» συντάξεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο



Από Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα κοπούν 60.000 αναπηρικές και 40.000 συντάξεις-"μαϊμού" που πήγαιναν είτε σε... νεκρούς είτε σε άτομα που δεν είναι δικαιούχοι.

Πάνω από 100.000 "ύποπτες" συντάξεις -που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους? φαντάσματα, σε αναπήρους-"μαϊμού" αλλά και σε άτομα που έχουν μείνει μόλις λίγους μήνες στη χώρα- θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη? εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, ενώ από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να μπει τέλος στη "λεηλασία" των Ταμείων.

Ουσιαστικά οι συντάξεις θα περάσουν από "κόσκινο" για να διαπιστωθεί το αν έχουν υπάρξει παρατυπίες. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:
Στις περιπτώσεις που καταβάλλονται συντάξεις σε ασφαλισμένους-"φαντάσματα". Υπολογίζεται πως 40.000 συντάξεις πιστώνονται στους λογαριασμούς ατόμων που είτε έχουν πεθάνει είτε δεν είναι δικαιούχοι των παροχών.

Για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη επιχείρηση καταγραφής όλων των συνταξιούχων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συνταξιούχων. Οσον αφορά το ετήσιο όφελος από το ξεκαθάρισμα των αρχείων, αυτό εκτιμάται πως θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, για να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν άμεσα πληροφορίες για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν στα Ταμεία (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων).


  • Στις συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-"μαϊμού". Στο "μικροσκόπιο" θα μπουν 60.000 ύποπτες συντάξεις, ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει από το 14% στο 8% (θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Για τον σκοπό αυτό τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα "επισκέπτονται" όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θέλουν να πάρουν σύνταξη, επιδόματα ή άλλες παροχές. Το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται από το νεοσύστατο Κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων (όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά.).

Κάθε χρόνο υποβάλλονται 150.000 αιτήσεις για μια σειρά παροχών, που δίνονται στα άτομα με αναπηρία (π.χ. συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, φοροαπαλλαγές). Το 75% αυτών των αιτήσεων εγκρίνεται από τις διάφορες επιτροπές, που λειτουργούν σε νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.


  • Στις συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) και πήραν σύνταξη μετά μικρή παραμονή στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μπαίνουν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων σε άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει παραμονή στη χώρα μας για πέντε έτη, ενώ θα καταβάλλεται αναλογικό τμήμα της σύνταξης (το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται από τη χώρα στην οποία έχουν τα ένσημα).
Σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις από Ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν (που διαμορφώνεται στα 3.680 ευρώ). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων από το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Συντάξεων.

Κόπηκαν ήδη 20.000 δικαιούχοι - "φαντάσματα"


Τις 40.000 υπολογίζεται ότι φτάνουν οι συντάξεις, που καταβάλλουν τα Ταμεία σε ασφαλισμένους "φαντάσματα". Από τους πρώτους ελέγχους έχουν αποκαλυφθεί 20.000 περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων σε... ανύπαρκτους ασφαλισμένους και ήδη σταμάτησε η καταβολή των χρημάτων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή των συνταξιούχων, που έγινε το πρώτο πεντάμηνο του έτους στο Δημόσιο, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Συγκεκριμένα ήρθαν στο φως οι εξής περιπτώσεις:
  • Εικονικοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Διαπιστώθηκε πως 8.000 άτομα δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Η καταβολή των συντάξεων στους συγκεκριμένους "δικαιούχους" σταμάτησε πριν από ένα τρίμηνο και εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για το Ταμείο θα φτάσει τα 54 εκατομμύρια ευρώ.
  • Εικονικές περιπτώσεις ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Από τα στοιχεία προέκυψε πως υπάρχουν περίπου 4.000 άτομα, που δεν προσήλθαν να απογραφούν. Και σε αυτή την περίπτωση διακόπηκε η καταβολή των συντάξεων.
  • Εικονικές επικουρικές συντάξεις στο Δημόσιο. Μία από τις? πρωτοτυπίες του ασφαλιστικού συστήματος -που αποκαλύφθηκε μετά την απογραφή- είναι πως 4.500 άτομα έπαιρναν επικουρική σύνταξη χωρίς να λαμβάνουν κύρια (κυρίως λόγω θανάτου). Η διαδικασία διακοπής των συντάξεων έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για τα Ταμεία θα φτάσει τα 16.2 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πού κατευθύνονται τα χρήματα των Ταμείων. Στο ΙΚΑ η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

4 κατηγορίες στη μαύρη λίστα


Αναπηρικές
Τον περιορισμό των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων από τις 320.000 στις 160.000 φιλοδοξεί να πετύχει μέχρι το 2015 το υπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν 60.000 ύποπτες συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο χορηγούνται σε αναπήρους-"μαϊμού". Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα ασφαλιστικά ταμεία από διάφορους νομούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20.4% όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8.9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα. Αντιθέτως διαμορφώνεται στο 9,3% στη Σάμο και στο 9,4% στην Κεφαλονιά.

"Φαντάσματα"

Πάνω από 9.100 άτομα που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους παίρνουν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία! Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που η σύνταξη καταβάλλεται σε άτομα που δεν ζουν πλέον. Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως περίπου 350 συντάξεις καταβάλλονταν κανονικά παρά το ότι οι δικαιούχοι δεν ζούσαν. 

Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα εισέπρατταν παράνομα συγγενικά πρόσωπα των συνταξιούχων, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που πιστώνονταν τα χρήματα στον λογαριασμό αλλά δεν εισπράττονται από κανένα.

Οι "κοινοτικές"

Σε 3.500 υπολογίζονται οι συντάξεις που αυτή τη στιγμή χορηγούν τα Ταμεία σε άτομα που προέρχονται από άλλα κράτη (π.χ. Βουλγαρία) και έχουν περιορισμένο αριθμό ενσήμων στη χώρα μας. Στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν μείνει στη χώρα μας ένα ή το πολύ δύο χρόνια. Σημειώνεται πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια εκτιμάται πως το 20% των συντάξεων θα καταβάλλονται από τα Ταμεία σε άτομα που εργάστηκαν σε άλλες χώρες και στη συνέχεια έχουν έρθει στην Ελλάδα. Στόχος των μέτρων είναι να καταβάλλονται οι συντάξεις κανονικά στους δικαιούχους αλλά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κάποιοι να παίρνουν σύνταξη από τη χώρα μας μετά παραμονή λίγων μόνο μηνών.

Διπλοσυνταξιούχοι
Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό (που είναι 3.680 ευρώ). Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν καταφέρει να? παρακάμψουν το πλαφόν και να εισπράττουν περισσότερα χρήματα. Σημειώνεται πως πλαφόν υπάρχει και για όσους παίρνουν μόνο μία κύρια σύνταξη, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.771 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή θα γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία. Μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται πως στο ποσό αυτό θα συνυπολογίζονται και τα οικογενειακά επιδόματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.