Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Από μια κατασκήνωση φτιάχτηκε ένα παγκόσμιο κίνημα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011





Από μια θερινή κατασκήνωση για ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες ξεκίνησε ως ιδέα, πριν από σαράντα χρόνια, η υπόθεση των Special Olympics, για να καταλήξει σ' ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο, πέρα από ένα σχολείο ανθρωπιάς, φιλοδοξεί: να εμπνέει την ειρήνη στην παγκόσμια κοινότητα, να αλλάζει συμπεριφορές, να ενθαρρύνει μέσα από τον αθλητισμό τους πάσχοντες, τέλος, να εκπαιδεύει την κοινωνία πώς να συμπεριφέρεται στα άτομα αυτά.

Το 1962, η Γιούνις Κένεντι Σράιβερ (1921-2009), αδελφή του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, κάλεσε στο σπίτι της παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Εξι χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1968 στο Ιλινόις, το όραμα παίρνει σάρκα και οστά με τη διεξαγωγή των πρώτων διεθνών αγώνων. Η συμμετοχή ξεπέρασε τους 1.000 αθλητές από 26 Πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ τον Δεκέμβριο του 1971 τα Special Olympics λαμβάνουν από την αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή το προνόμιο να είναι μεταξύ των δύο φορέων εντός των τειχών που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο «Olympics».

Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν μετεξελιχθεί σ' έναν τεράστιο οργανισμό, που υπερηφανεύεται ότι δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με νοητική υστέρηση από 185 χώρες του κόσμου να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και εν τέλει να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη των κοινοτήτων τους.

«Τα Special Olympics διδάσκουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι καμία σωματική ή διανοητική δυσκολία δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος». Στα λόγια αυτά που εκφώνησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον επικήδειο λόγο του για τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ συμπυκνώνεται η φιλοσοφία των Special Olympics. Η πίστη δηλαδή ότι οι άνθρωποι με διανοητική αναπηρία μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναδείξουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες, να απολαύσουν ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός και να αποδείξουν στην κοινωνία πως τους έχει ανάγκη.

Οσον αφορά την αποστολή, περιγράφεται με σαφήνεια από τον πρώην (1997-2006) γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν:

«Η διανοητική αναπηρία είναι άλλη μία απόδειξη της παγκόσμιας διαφορετικότητας. Ας δεσμευτούμε όλοι στις θεμελιώδεις αρχές της αξιοπρέπειας και της ισότητας για όλους τους ανθρώπους».

Στην Ελλάδα, τα Special Olympics Hellas ιδρύθηκαν το 1987 ως σωματείο μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό. Τελούν υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (από το 1990) και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων (από το 2002). Είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (από το 1993) και έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) ως φίλαθλο αθλητικό σωματείο. Το 1990 η ΕΟΕ, με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειάς της, ενέκρινε την εφεξής διάθεση του Ολυμπιακού Κατόπτρου στα Special Olympics Hellas για την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας, η οποία θα πραγματοποιείται στον Ιερό Λόφο της Πνύκας, ενώ το 2002 ήρθε η απονομή από την Ακαδημία Αθηνών του Βραβείου της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η δράση των Special Olympics Hellas, όπως επισημαίνεται σε κάθε ευκαιρία, στηρίζεται σε εθελοντές και τα έξοδα συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων και κατά ένα ποσοστό από το κράτος.
Α.Μπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.