Διημερίδα διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΜ-Θ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη.
Συζητήθηκαν θέματα δεοντολογίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταναστών και μειονότητας με εστίαση στην περίπτωση της Θράκης.
Στις διακρίσεις που μεταφέρονται ή ενισχύονται μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επικεντρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη στις 14-15 Ιουνίου η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στα πλαίσια ευρωπαϊκής εκστρατείας για την καταπολέμηση των διακρίσεων με άξονα την ελευθερία της έκφρασης και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Τις θέσεις της Πολιτείας παρουσίασε ανοίγοντας το κύκλο των εισηγήσεων της πρώτης ημέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος μίλησε μέσω διαδικτύου από την Κομοτηνή, για τις διακρίσεις που συνεχίζουν να αποτυπώνονται στα Μέσα Ενημέρωσης, τα στερεότυπα που καλλιεργούνται και πώς μπορούν να περιοριστούν αυτές οι πρακτικές. Αναφορά έκανε και σε παραδείγματα από τη Θράκη, στα πλαίσια της δική τους εμπειρίας.
Ακόμη, στη διοργάνωση κλήθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Διαφορετικότητας στα ΜΜΕ, την οργάνωση «Άρθρο 19» για την ελευθερία της έκφρασης, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων και εκπρόσωποι διάφορων μειονοτήτων της Ελλάδας. Παρών από την πλευρά της Πολιτεία ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Τάκης, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του, ο βοηθός Συνήγορου του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, ενώ εισήγηση επικεντρωμένη στις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, την ευθύνη των δημοσιογράφων και τη στάση της κοινωνίας είχε και Εύη Δεμίρη, μέλος της Ολομέλειας του ΕΣΡ.
Οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν στις διακρίσεις που εντοπίζονται με βάση τα φυλετικά ή εθνοτικά χαρακτηριστικά, αλλά έγινε αναφορά και στην αντιμετώπιση που εισπράττουν ΑμΕΑ, γυναίκες, εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά και άλλες κοινωνικές ομάδες. Κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι ομιλητές ήταν η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η επικαιροποίηση του κώδικα με βάση τις σύγχρονες επιταγές και παρατηρήσεις, η χρήση της κατάλληλης ορολογίας και αποφυγή στιγματιστικών όρων, οι ροές μετανάστευσης, η παρουσίαση των μειονοτήτων από τα ΜΜΕ, νομικά ζητήματα γύρω από τη στάση δημοσιογράφων και εκδοτών, καθώς και το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο σχετικά με την υποχρέωση των ΜΜΕ για την αποφυγή διακρίσεων.
Τα θέματα που συγκέντρωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το ζήτημα του φράχτη και της άτυπης μετανάστευσης από τα χερσαία σύνορα του Έβρου και η μειονότητα της Θράκης, αναφορικά με τον τρόπο που προβάλλεται η ξενοφοβία, απομονώνονται τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και ενισχύονται πρακτικές σκοπιμότητας.
Για τις διάφορες προεκτάσεις του θέματος, ζητήματα μειονοτικού Τύπου, προβολής του ιδιότυπου καθεστώτος της Σαρίας, υπό το πρίσμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , τα σενάρια και τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούνται μέσω των ΜΜΕ και την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στις σχέσεις που αναπτύσσονται με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μίλησαν στη διημερίδα η εκδότρια του «Ε» Ελένη Διαφωνίδου, ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κομοτηνής Σαμή Καραμπουγιούκογλου και ο Γιάννης Σιδηρόπουλος από το Xanthipress.gr. Οι παρευρισκόμενοι, κυρίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το χειρισμό του θέματος από την ελληνική Πολιτεία και τα ΜΜΕ, τοπικά και κεντρικά. Ειδικότερα, η Ε. Διαφωνίδου σημείωσε ότι το θέμα της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου στη Θράκη γίνεται με όρους που δε διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των μελών της μειονότητας, ότι η ίδια η μειονότητα συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της προσπαθεί να διατηρήσει το καθεστώς και καμία υπόθεση δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να καταδικαστεί αυτή η πρακτική. Σε αυτό το ζήτημα μάλιστα, ελάχιστες είναι οι συνεπείς φωνές στη Θράκη που αναδεικνύουν το θέμα δίνοντας την απαραίτητη βαρύτητα σε όλες τις προεκτάσεις με νηφάλια οπτική και χωρίς σκοπιμότητες.
Στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ φιλοξενήθηκαν ακόμη σε πρώτη προβολή ανέκδοτες φωτογραφίες από τα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ, του Αφγανιστάν και του Λίβανου, που τραβήχτηκαν από πρόσφυγα που ζει στη Θεσσαλονίκη και κράτησε βέβαια την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.
Πηγή: http://www.empros.xan.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.