Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μια Θεσσαλονίκη φιλικότερη στους πολίτες της



Ημερίδα για την προσβασιμότητα δημόσιων χώρων και κτιρίων.

Για τη νέα αντίληψη περί δημόσιου χώρου του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες ανάκτησής του προς όφελος όλων των πολιτών και ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας λόγω αναπηρίας, αλλά και άλλων συνθηκών μίλησε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2011 ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Προσβασιμότητα Δημόσιων Χώρων και Κτιρίων: από τη θεωρία στην πράξη» που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο πλαίσιο της προσέγγισης «Σχεδιάζοντας για Όλους».

«Επιδιώκουμε την ανάκτηση του δημόσιου χώρου για όλους, θέλουμε να ξεπεράσουμε τις πολλαπλές δυσκολίες που συναντούμε στη διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής των δημόσιων χώρων και να τους μετατρέψουμε από αφιλόξενους, εχθρικούς και επικίνδυνους, σε φιλικούς για όλους τους πολίτες με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης, τονίζοντας πως αυτό «αποτελεί για μας πράξη ευθύνης, μια δέσμευση που την έχουμε αναλάβει με το πρόγραμμά μας και θα εργαστούμε για να την υλοποιήσουμε αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση, την διεθνή εμπειρία, τη συνεργασία με όλους όσοι εμπλέκονται και ενδιαφέρονται, αλλά και με την κινητοποίηση των ενεργών πολιτών που θέλουν να ζουν σε μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς, με ελευθερία πρόσβασης για όλους, παντού».

Ο κ. Κουράκης επισήμανε πως «δεν υπάρχουν ανάπηρα άτομα αλλά ανάπηρες κοινωνίες», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν εμποδιζόμενα άτομα εξαιτίας λανθασμένου σχεδιασμού που βάζει φραγμούς σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, την πρόσβαση στις κατοικίες, στα δημόσια κτίρια, στους δημόσιους ελεύθερους χώρους, στα μεταφορικά μέσα και ευθύνεται για τις ανάπηρες πόλεις που δημιουργήσαμε». Πρόσθεσε πως «οι τεχνητοί φραγμοί στην αυτοδύναμη διακίνηση και στην αυτοδύναμη χρήση μεταφορικών μέσων ενισχύουν τους κοινωνικούς φραγμούς και εμποδίζουν την αυτόνομη και την αξιοπρεπή διαβίωση».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, τα εμποδιζόμενα άτομα αποτελούν ποσοστό πάνω από το 50% του συνολικού ποσοστού της χώρας, αθροίζοντας τα ανάπηρα άτομα (10%), τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες (20%), τα νήπια και τους συνοδούς τους (11%), τα μικρά παιδιά ηλικίας 5-9 ετών (6,5%), τις εγκύους γυναίκες, τα άτομα με προσωρινή αναπηρία, τους ασθενείς σε ανάρρωση, τα εξαρτημένα από ουσίες άτομα.
«Είμαστε όλοι εν δυνάμει εμποδιζόμενα άτομα, που ζούμε σε ένα πλανήτη, τον οποίο έχουμε μετατρέψει σε πλανήτη με ‘ειδικές ανάγκες’», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.