Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ώρα αποφάσεων για Βαρέα και αναπηρικές



Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές που επιβάλλει η τρόικα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) και στις αναπηρικές συντάξεις, όπου καθημερινά αποκαλύπτονται περιπτώσεις ενός ατελείωτου πάρτι που έχει στηθεί σε βάρος των ταμείων.

Για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ η επιτροπή, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, ετοιμάζει το σχετικό πόρισμα (σ. σ. θα παραδοθεί εντός του Ιουνίου), προκειμένου η νέα λίστα να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 200.000 - 250.000 λιγότερους εργαζομένους σύμφωνα με την οδηγία του επικαιροποιημένου μνημονίου. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δε θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά).

Ηδη η επιστημονική επιτροπή έχει ασχοληθεί με τα επιστημονικά κριτήρια που συσχετίζονται με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής. Μεταξύ άλλων, θα τεθούν υπόψη τα κυλιόμενα ωράρια, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, η εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, η εργασία στο ύπαιθρο και η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αιτήματα για ένταξη στη λίστα των ΒΑΕ αλλά και αιτήματα από εργοδοτικές οργανώσεις για έξοδο ειδικοτήτων από αυτήν. Η επιτροπή καλείται έως τις 15 Ιουνίου να γνωμοδοτήσει για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Από... κόσκινο οι αναπηρικές

Εξάλλου, από «κόσκινο» θα περάσει το υπουργείο Εργασίας και τις αναπηρικές συντάξεις με στόχο σε βάθος τετραετίας οι αναπηρικές να περιοριστούν κατά 60.000. Αυτήν την εβδομάδα συγκροτεί ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη, για όλα τα ταμεία και για το Δημόσιο, με εκατοστιαία αναλογία σε ένα Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Η ίδια επιτροπή θα καθορίσει και τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων θα καθορίζεται «επ' αόριστον». Από την 1η/9/2011 θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας. Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση. Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής. Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές συντάξεις που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών εφόσον:

- Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.

- Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.

Οσοι απολέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν, ωστόσο, να μετρήσουν το χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος (με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ηλικία).

Τυφλοί που παίζουν... τάβλι

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά τη μείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραμένει υψηλό σε σχέση με το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%), ενώ σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 50%. H έρευνα - επανεξέταση για τις μη οριστικές αναπηρικές συντάξεις θα γίνει σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα, 21,5% στην Καρδίτσα και στη Λέσβο έναντι 9,3% που είναι στη Σάμο και 8,9% στην Αθήνα). Οι καταγγελίες για αναπήρους - «μαϊμούδες» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σε χωριό της Λακωνίας συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ με 67% αναπηρία και το 1997 με 100% αναπηρία κι επιπλέον επίδομα νοσοκόμου, αλλά οι συγχωριανοί του τον βλέπουν στο Γύθειο να πίνει τα ουζάκια του. Μάλιστα, στο ίδιο χωριό ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ το μήνα εντοπίστηκε από ανθρώπους του ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο!


2 σχόλια:

  1. KAPIOS POU EXEI KAI PERNEI EPIDOMA TYFLOTHTAS......EF'OROY ZOIS.......ANASFALISTOS ,POLUTEKNOS..THA EPANEXETASTHEI;;;;;;;;???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος

    πιθανότατα φίλε μου όλοι θα επαναξεταστούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.