Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού...




Κοπέλα με νοητική αναπηρία, που διαμένει σε στέγη ηλικιωμένων και βρίσκεται υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έμεινε έγκυος! Παραμένει αδιευκρίνιστο κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το συμβάν και αν πρόκειται για βιασμό. Η κοπέλα, παράλληλα, δέχεται υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ίδρυμα. Όπως πληροφορούμαστε, η νεαρή κοπέλα δεν έπρεπε να διαμένει σε στέγη ηλικιωμένων, συνεπώς τίθεται θέμα ελλιπούς καθοδήγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Το περιστατικό συνέβη το 2010 και το νεογνό δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Επίσης, άτομα με νοητική υστέρηση που διαμένουν σε ιδρυματικούς χώρους, πεθαίνουν κατά κύριο λόγο από πνιγμούς κατά την κατάποση τροφής. Μάλιστα, με παρέμβασή της η Επίτροπος Διοίκησης, σε πολλές περιπτώσεις καταλογίζει ευθύνες στην πολιτεία γενικά και ειδικά στην Αστυνομία για ελλιπή διερεύνηση περιστατικών, και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για έλλειψη ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στην Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης νεαρών κοπέλων με νοητική αναπηρία παρουσιάζουν αυξητική τάση. Προβληματισμό προκαλεί στην Επιτροπή και η αντιμετώπιση από την πολιτεία των ατόμων με νοητική αναπηρία, που έχουν παραβατική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα άτομα αυτά είτε καταδικάζονται από τη δικαιοσύνη και εγκλείονται στις φυλακές, όπως οι άλλοι κατάδικοι, είτε εγκλείονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σε περίπτωση που παρουσιάζουν και ψυχιατρικά προβλήματα.

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Καθυστερημέων Ατόμων και ο οργανισμός Inclusion Europe διοργανώνουν από τις 12 μέχρι τις 14 Μαΐου 2011, στη Λάρνακα, πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Η δραστηριοποίηση των οικογενειών για την Ένταξη και Ενσωμάτωση των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία στην Κοινωνία». Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η παροχή βοήθειας προς την οικογένεια για να στηρίζει όσο μπορεί καλύτερα μέλη της άτομα με νοητική αναπηρία να ενταχθούν στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, Κωνσταντίνο Εφραίμ, «είναι πολλά τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια με άτομο μέλος της με νοητική αναπηρία».
Τα εμπόδια και οι δυσκολίες 
Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα από αυτά, όπως τα παρέθεσε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο Κωνσταντίνος Εφραίμ.
· Με την παρουσία του ατόμου στην οικογένεια απαιτείται πέρα από την οικονομική, κατάλληλη ψυχολογική στήριξη των γονιών, σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση για τις παραπέρα ενέργειες και παρεμβάσεις.
· Για την ηλικία 1-3 χρονών απαιτείται έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με κατάλληλες θεραπευτικές παροχές για περιορισμό όσο είναι δυνατόν των επιπτώσεων από την αναπηρία. Στην
Επιτροπή λειτουργεί μια συντονιστική υπηρεσία έγκαιρης παιδικής παρέμβασης, η οποία βοηθά, καθοδηγεί και στηρίζει τους γονιούς, όμως οι σχετικές θεραπευτικές κρατικές υπηρεσίες είναι σοβαρά ανεπαρκείς.
· Για την παιδεία, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τα παιδιά που συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους και δεν προετοιμάζονται μέσα από κατάλληλα προγράμματα για ένταξη στην κοινωνία.
· Τα περισσότερα άτομα με νοητική αναπηρία διαμένουν με τις οικογένειές τους. Καμία στήριξη δεν παρέχεται για διαμονή στο σπίτι και η οικογένεια είναι υποχρεωμένη να επωμίζεται τόσο τα οικονομικά όσο και τ’ άλλα βάρη από μόνη της. Σύμφωνα με τον κ. Εφραίμ, «δεν είναι λίγες οι μητέρες που εγκατέλειψαν ή δεν αναζήτησαν καριέρα, μόρφωση ή άνοδο λόγω των παιδιών τους με νοητική αναπηρία. Αίτημά μας για παροχή επιδόματος μητέρας απορρίφθηκε».
· Η διαμονή σε σπίτια στην κοινότητα αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αποκατάστασης των ατόμων που δεν μένουν με τις οικογένειές τους, όπως και αποτρέπει την ιδρυματοποίησή τους. Η αποϊδρυματοποίηση, ο εγκλεισμός σε ιδρύματα ή γηροκομεία ή ψυχιατρεία πρέπει να σταματήσει αμέσως και να τροχοδρομηθούν μέτρα με τη δημιουργία προγράμματος δράσης για αποϊδρυματοποίηση και αποφυγή ιδρυματοποίησης σε τακτό χρονικό διάστημα.
· Για την ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία των ατόμων με νοητική αναπηρία ελάχιστα πράγματα γίνονται και αυτά τυποποιούνται μέσα από τα προγράμματα των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες, λόγω των περιορισμένων πόρων τους, αδυνατούν να προσφέρουν περισσότερα.
Έμφαση στα δικαιώματα…
Το Συνέδριο στη Λάρνακα θα δώσει μεγάλη έμφαση στα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία και στην ενδυνάμωση και στήριξη της οικογένειας. Στο συνέδριο θα μιλήσουν 47 ομιλητές, 25 ξένοι και 22 Κύπριοι. Εισηγητής του κυρίως θέματος της έναρξης θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπήρων Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.