Η θεραπεία παρεμβαίνει στο έργο της ορμόνης ινσουλίνης
Η αυξητική ορμόνη φαίνεται να συνδέεται με εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ουάσινγκτον
Τα παιδιά που λαμβάνουν αυξητική ορμόνη έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσα δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους ορμονοθεραπεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές από τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακάλυψαν ότι επί συνόλου 11.000 μικρών Αμερικανών που έλαβαν αυξητική ορμόνη, 11 διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2 μετά την έναρξη της θεραπείας (κανένα παιδί δεν έπασχε από τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη πριν την έναρξη λήψης της αυξητικής ορμόνης). Συγχρόνως 26 επιπλέον παιδιά εμφάνισαν πρόβλημα στην ικανότητα επεξεργασίας του σακχάρου, κατάσταση που θεωρείται προ-διαβητική.
Λήψη για διαφορετικές παθήσεις
Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν αυξητική ορμόνη για την αντιμετώπιση διαφορετικών παθήσεων, όπως προβλήματα στο ύψος αλλά και για γενετικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Prader – Willi (το άτομο εμφανίζει εμμονή με το φαγητό με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαρο ενώ συχνά παρουσιάζει και νοητική υστέρηση) αλλά και το σύνδρομο Turner ( «πλήττει» κορίτσια, αποτελεί αιτία μέτριας νοητικής υστέρησης και συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας στην καρδιά, το ήπαρ, το θυρεοειδή καθώς και σε διαταραχές σε ακοή και όραση).
Ολοι οι μικροί ασθενείς έλαβαν Humatrope, μια αυξητική ορμόνη της Eli Lilly. Οι επιστήμονες της εταιρείας παρακολουθούσαν τα παιδιά που λάμβαναν την ορμόνη προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αναπάντεχες παρενέργειες από τη χρήση της.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism» τα παιδιά που λάμβαναν την αυξητική ορμόνη συγκρίθηκαν με μια μεγάλη ομάδα παιδιών του γενικού πληθυσμού και όχι με άλλα παιδιά τα οποία έπασχαν από παρόμοια προβλήματα αλλά δεν λάμβαναν την ορμόνη.
Τα στοιχεία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) αναφέρουν ότι περί τα 8 ανά 100.000 παιδιά ηλικίας 10-19 ετών διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο. Συγκριτικά, στα παιδιά που παίρνουν αυξητική ορμόνη, η αναλογία είναι 100 ανά 100.000.
Αναμενόμενη αύξηση
Ο δρ Κρίστοφερ Τσάιλντ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο της Εli Lilly στη Βρετανία, ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι δεν εξεπλάγη με την εμφάνιση υψηλότερων ποσοστών παιδιών με διαβήτη τύπου 2 στην ομάδα που λάμβανε αυξητική ορμόνη.
Σημειώνεται ότι προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη το 2000 έδειξε αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά διαβήτη σε παιδιά που λάμβαναν αυξητική ορμόνη. Παράλληλα και η Eli Lilly έχει καταγράψει αρκετές περιπτώσεις διαβήτη στο πλαίσιο της αναφοράς παρενεργειών του φαρμάκου.
Είναι γνωστό ότι η αυξητική ορμόνη παρεμβαίνει στο έργο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ωστόσο παραμένει ασαφές αυτή τη στιγμή εάν η ορμονοθεραπεία είναι από μόνη της υπεύθυνη για τον υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Και άλλοι παράγοντες κινδύνου
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, σε 10 από τις 11 περιπτώσεις διαβήτη που καταγράφηκαν, τα παιδιά εμφάνιζαν και άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, όπως παχυσαρκία και υποβολή σε ακτινοβολία για αντιμετώπιση λευχαιμίας. Ετσι, σύμφωνα με τον δρα Τσάιλντ, «η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη σε αυτά τα παιδιά σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό ίσως αντικατοπτρίζει, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τον γνωστό αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως κάποιες από τις ομάδες ασθενών για τις οποίες ενδείκνυται η θεραπεία με αυξητική ορμόνη».
Σε επτά από τις 11 περιπτώσεις διαβητικών παιδιών, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου έπεσαν με την πάροδο του χρόνου. Στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις τα επίπεδα επανήλθαν στο φυσιολογικό μετά τη διακοπή λήψης της θεραπείας.
Ο δρ Τσάιλντ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η Eli Lilly θα συνεχίσει να ελέγχει μακροπρόθεσμα την υγεία των παιδιών που λαμβάνουν αυξητική ορμόνη. «Συστήνουμε πιο αυστηρή παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν αυξητική ορμόνη και έχουν προδιαθεσιακούς παράγοντες για διαβήτη τύπου 2, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία προκειμένου να ελέγχεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και να ενθαρρύνονται οι αλλαγές του τρόπου ζωής όπως η δίαιτα και η άσκηση οι οποίες έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη του διαβήτη» κατέληξε ο ειδικός.
Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.