Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πέντε μύθοι για τις μερίδες φαγητού



Εσείς πόσο γεμίζετε το πιάτο σας.

Σημαντικό κομμάτι σε μία ισορροπημένη διατροφή είναι το σωστό μέγεθος της μερίδας.

Η μερίδα του εστιατορίου είναι η ποσότητα που πρέπει να τρώω και στο σπίτι μου.

Στην εποχή μας, όταν αναφερόμαστε στη μερίδα, οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται τη μερίδα εστιατορίου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη, τόσο γιατί η μερίδα διαφέρει από εστιατόριο σε εστιατόριο όσο και γιατί, σύμφωνα με μελέτη, οι μερίδες στα εστιατόρια είναι δύο έως και τέσσερεις φορές μεγαλύτερες από το κανονικό μέγεθος.

Απλώς σκεφθείτε ότι μία μερίδα πατάτες τηγανητές είναι μόλις 10 πατάτες και όχι όλο το πιάτο του εστιατορίου ή το μπωλ του ταχυφαγείου, ενώ μια πραγματική μερίδα μακαρόνια χωράει μέσα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού∙ συνεπώς, δεν έχει καμίασχέση με το βαθύ πιάτο που σερβίρουν στο εστιατόριο.

Η τελευταία μπουκιά είναι όλη η δύναμη.

Αυτή η έκφραση των παππούδων μας είναι απλώς άλλος ένας μύθος. Όταν έχουμε χορτάσει, θα πρέπει να σταματάμε, ακόμα και εάν έχει περισσέψει φαγητό στο πιάτο μας. Για ορισμένους ανθρώπους, κυρίως παχύσαρκους, είναι ίσως δύσκολο να καταλάβουν πότε χόρτασαν και γι' αυτόν τον λόγο απαιτείται εκπαίδευση.

Αν η τροφή είναι «υγιεινή» μπορώ να καταναλώσω όση ποσότητα θέλω.

Ακόμα και πολύ υγιεινές τροφές, όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, αν τα καταναλώσουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες, μπορούν να μας φορτώσουν με επιπλέον θερμίδες άρα και με περιττά κιλά. Ας μη ξεχνάμε ότι και οι αγελάδες «αθώο» χορταράκι τρώνε!

Μένω νηστικός όλη την ημέρα και τρώω το βράδυ διπλή μερίδα. Θα πάρω βάρος.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση ότι σε υγιή άτομα η κατανάλωση βραδινού γεύματος οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Η ρύθμιση του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το θερμιδικό ισοζύγιο, δηλαδή πόσες θερμίδες τρώμε και πόσες καταναλώνουμε. Έτσι, η διπλή μερίδα βραδινού θα αυξήσει το βάρος, μόνο εάν θερμιδικά υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Η συσκευασία μια τροφής σημαίνει και μερίδα.

Όχι πάντα. Στα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τη συνιστώμενη μερίδα, γιατί πολλές φορές ολόκληρη η συσκευασία αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία μερίδες.

Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού; Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι, από τις αρχές της δεκαετίας ‘90, το πιάτο του σερβιρίσματος αυξήθηκε από 25 σε 30 περίπου εκατοστά.

Από έρευνα που διεξήγαγε το medNutrition, σε δείγμα του πληθυσμού της Αθήνας, φάνηκε πώς:

Οι περισσότεροι Αθηναίοι (61%) δεν αφήνουν φαγητό στο πιάτο τους, ακόμα και όταν έχουν χορτάσει.

Το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το σερβίρισμα σε μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί και σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

Οι μερίδες στα gourmet εστιατόρια, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι οι συνιστώμενες, φαντάζουν για τους περισσότερους πολύ μικρές.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων γνωρίζουν ποια είναι η συνιστώμενη μερίδα για κάθε τρόφιμο, ωστόσο συνηθίζουν να σερβίρουν πολλαπλάσιες ποσότητες.

Η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε πως πρέπει να πίνουμε χυμούς άφοβα, με την αιτιολογία ότι δεν παχαίνουν.

Το 64,3% απάντησε ότι ποτέ δεν διαβάζει την αναγραφόμενη μερίδα στις συσκευασίες τροφίμων. Όσοι την διαβάζουν, το κάνουν κυρίως στα τρόφιμα που έχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά (π.χ. γλυκά, πατατάκια, κ.ά.).

Το 55,3% δεν χρησιμοποιεί καμία μεζούρα στο ελαιόλαδο, καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.