Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το δέρμα μας «απορροφητήρας» του όζοντος

Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνουν ως και το 15% του στοιχείου από εσωτερικούς χώρους



Το δέρμα μας «απορροφητήρας» του όζοντος
Ένα έλαιο των νεκρών κυττάρων του δέρματος απομακρύνει το επιβλαβές όζον από την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους

Ουάσινγκτον
Τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας συσσωρεύονται καθημερινά στη σκόνη του σπιτιού μας. Μπορεί αυτή η εικόνα που σας παρουσιάζουμε να μην είναι και η πιο γοητευτική, ωστόσο έχει μεγάλη πρακτική αξία: και αυτό διότι τα νεκρά δερματικά κύτταρα αποτελούν «φίλτρα» που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους!
Για την ακρίβεια το έλαιο σκουαλένιο των νεκρών δερματικών κυττάρων απομακρύνει το όζον από την ατμόσφαιρα. Μάλιστα όπως έδειξαν αναλύσεις που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Δανία το συγκεκριμένο έλαιο μειώνει τα επίπεδα όζοντος στους εσωτερικούς χώρους από 2% ως 15%. Τα μόρια του σκουαλένιου περιέχουν έξι διπλούς δεσμούς μεταξύ ατόμων άνθρακα και οι δεσμοί αυτοί αλληλεπιδρούν με τα τρία άτομα οξυγόνου του μορίου του όζοντος διασπώντας τα.
Το όζον «σκοτώνει» τους πνεύμονες
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος το όζον σχηματίζεται μέσω χημικών αντιδράσεων των ρυπαντών που εκλύονται από αυτοκίνητα, από τη βιομηχανία και από άλλες πηγές. Η μακροχρόνια εισπνοή όζοντος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα προβλήματα της αναπνευστικής λειτουργίας.
Ετσι τα σχεδόν 500 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα που ο καθένας μας αποβάλλει καθημερινά, αποδεικνύονται άκρως ωφέλιμα για το …περιβάλλον.
Ο χημικός Τσαρλς Γουέσλερ και οι συνεργάτες του συνέλεξαν σκόνη από επιφάνειες εσωτερικών χώρων (εκτός του πατώματος) σε 500 κρεβατοκάμαρες και σε 151 κέντρα ημερήσιας φροντίδας της Δανίας. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology» διεξήχθη στο πλαίσιο μιας άλλης μεγαλύτερης μελέτης που εξέταζε την επίδραση της ατμόσφαιρας των εσωτερικών χώρων στην παιδική υγεία.
Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δείγματα σκόνης για ύπαρξη σκουαλένιου και χοληστερόλης (ένα άλλο έλαιο που συνδέεται με το δέρμα). Η ανάλυση έδειξε ότι η χοληστερόλη του δέρματος είχε πολύ μικρότερη συνεισφορά από το σκουαλένιο σε ό,τι αφορούσε την απομάκρυνση του όζοντος από την ατμόσφαιρα.
Λαστιχένιες επιφάνειες κατά ρύπανσης
Σύμφωνα με τον Γουέσλερ και άλλα έλαια όπως το ολεϊκό οξύ που περιέχεται σε ορισμένα μαγειρικά έλαια αλλά και κάποιες επιφάνειες όπως εκείνες που είναι φτιαγμένες από λάστιχο ή από νεοπρένιο «τρώνε» το όζον μέσα στους εσωτερικούς χώρους.
Προηγούμενη μελέτη μέσα σε προσομοίωση καμπίνας αεροσκάφους είχε δείξει ότι οι αντιδράσεις που προκαλούνται με το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα των επιβατών είναι υπεύθυνες για την απομάκρυνση του 50% του όζοντος από την καμπίνα. Από μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε προσομοιωμένο γραφείο προέκυψε ότι ένας άνθρωπος απομακρύνει το 10%-25% του όζοντος σε ένα τυπικό δωμάτιο 30 κυβικών μέτρων.
Ανθρωποι – «απορροφητήρες»
«Βασικά οι άνθρωποι αποτελούν μεγάλους ‘απορροφητήρες’ όζοντος. Αυτό το ανακαλύψαμε τα τελευταία πέντε χρόνια» έγραψε ο Γουέσλερ σε ηλεκτρονικό μήνυμά του στο LiveScience. «Σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχουν άνθρωποι τα άτομα καταναλώνουν περισσότερο όζον από τη σκόνη. Ωστόσο η σκόνη συνεχίζει να αντιδρά με το όζον ακόμη και όταν το δωμάτιο είναι άδειο» προσέθεσε ο χημικός. 
Ωστόσο όλα αυτά δεν μεταφράζονται στο ότι πρέπει να ξεχάσουμε το …ξεσκόνισμα. «Οι νιφάδες που αποβάλλουμε από το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να αποτελέσουν τα οχήματα μεταφοράς μικροβίων. Παρότι είναι καλό το ότι η σκόνη καταναλώνει το όζον πρέπει να συνεχίσουμε να καθαρίζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.