Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Με εννιά για διάκριση



Στόχος των αθλητών του συλλόγου από τη Ρόδο είναι να σημειωθούν σημαντικές επιδόσεις, θέτοντας υποψηφιότητα να μπουν στην προολυμπιακή ομάδα για τους αγώνες του Λονδίνου το 2012. Συνολικά εννιά αθλητές πρόκειται να λάβουν μέρος στη σημαντικότερη διοργάνωση στίβου της κατηγορίας στην Ελλάδα ,ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς θ’ αγωνιστούν το Σάββατο το απόγευμα, βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Συνοδοί της αποστολής θα είναι ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και διευθυντής του ΡΟΑΝ, Τάκης Μιχαηλίδης, όπως επίσης ο προπονητής Άκης Μίαρης.

Αναλυτικά οι αθλητές που πρόκειται να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΟΑΚΑ είναι οι παρακάτω:

Θανάσης Μπαράκας (11): Μήκος
Γιώργος Πρώτος (12): 100μ., μήκος
Βαγγέλης Μανώλης (36): 100, 200μ.
Δημήτρης Μουσταφίδης (46) 100μ., σφαίρα
Πολύκαρπος Μουζούρης (46): 100, 200μ.
Μιχάλης Χατζηδημητρίου (54): Ακόντιο
Ατνάν Χαμαντίν (44): Δίσκος, ακόντιο
Χρήστος Μιχαήλου (58): Ακόντιο
Νίκος Σκαρτάδος (37): Ακόντιο, σφαίρα.
Ο στίβος γι’ αθλητές-αθλήτριες με αναπηρίες.

Ο Στίβος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραολυμπιακά αθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα των πρώτων Παραολυμπιακών Αγώνων το 1960, στη Ρώμη. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και αθλητριών και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό αγώνων.
Στον στίβο συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση, κάκωση στο νωτιαίο μυελό, ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία, τυφλοί ή με μειωμένη όραση. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγώνες δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, ο μαραθώνιος και το πένταθλο, ενώ αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή με χρήση προθέσεων (τεχνητών μελών) και οι τυφλοί με βοηθό.

Οι αθλητές ταξινομούνται βάση του τύπου της αναπηρίας τους σε διαφορετικές κατηγορίες:
-Αθλητές-αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση κατατάσσονται στις κατηγορίες 32 έως 38. Στις κατηγορίες 32 έως και 34, αγωνίζονται με αγωνιστικό αμαξίδιο, ενώ στις κατηγορίες από 35 έως 38 αγωνίζονται όρθιοι.

-Αθλητές-αθλήτριες με κάκωση του νωτιαίου μυελού ή άλλη κινητική αναπηρία, εκτός από εγκεφαλική παράλυση, εντάσσονται, ανάλογα με το κινητικό τους προφίλ, στις κατηγορίες από 51 έως 54 για τους αγώνες δρόμων και από 51 έως 58 για τους αγώνες ρίψεων. Στις κατηγορίες αυτές αγωνίζονται με αμαξίδιο.

-Αθλητές-αθλήτριες με ακρωτηριασμό σε ένα ή περισσότερα μέλη, καθώς και με άλλη κινητική αναπηρία (les autres) που αγωνίζονται όρθιοι, ανήκουν στις κατηγορίες από 42 έως 46.

-Αθλητές-αθλήτριες τυφλοί ή με μερική όραση κατατάσσονται, σε τρεις κατηγορίες 11, 12 και 13.

-Αθλητές-αθλήτριες με νανισμό λόγω αχονδροπλασίας αγωνίζονται μόνο στις ρίψεις, στην κατηγορία 40.

Εκτός από τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), οι οποίοι ισχύουν για αθλητές-αθλήτριες με αναπηρίες, ισχύουν επιπλέον και οι κανονισμοί που έχει θεσμοθετήσει η Επιτροπή Στίβου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 36 αγώνες: 18 ανδρών και 18 γυναικών:

Γυναίκες: Δρόμοι (100 μέτρα, 200 μέτρα, 400 μέτρα, 800 μέτρα, 1.500 μέτρα, 5.000 μέτρα, 10.000 μέτρα, 4 x 100 μέτρα σκυταλοδρομία, 4 x 400 μέτρα σκυταλοδρομία), Άλματα (άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, άλμα τριπλούν), Ρίψεις (σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμός και κορύνα - club), Πένταθλο και Μαραθώνιος.

Άνδρες: Δρόμοι (100 μέτρα, 200 μέτρα, 400 μέτρα, 800 μέτρα, 1.500 μέτρα, 5.000 μέτρα, 10.000 μέτρα, 4 x 100 μέτρα σκυταλοδρομία, 4 x 400 μέτρα σκυταλοδρομία), Άλματα (άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, άλμα τριπλούν), Ρίψεις (σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμός και κορύνα – club), Πένταθλο και Μαραθώνιος.

Τα αγωνίσματα:

Οι δρόμοι ταχύτητας περιλαμβάνουν:
-Τον αγώνα 100 μέτρων. Είναι η μικρότερη απόσταση στους δρόμους ταχύτητας. Ο κάθε αθλητής αγωνίζεται στη δική του διαδρομή (κουλουάρ).
-Τον αγώνα 200 μέτρων. Αρκετοί αθλητές ή αθλήτριες, που αγωνίζονται στα 100 μέτρα λαμβάνουν μέρος και στα 200 μέτρα, καθώς οι δύο αγώνες έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.
-Τον αγώνα 400 μέτρων. Είναι μια πλήρης κάλυψη της περιμέτρου του σταδίου και θεωρείται αγώνας παρατεταμένης ταχύτητας.
Οι δρόμοι ημιαντοχής περιλαμβάνουν:
Τον αγώνα 800 μέτρων. Η απόσταση αυτή συνδυάζει τόσο την ταχύτητα και την αντοχή όσο και την τακτική. Οι δρομείς καλύπτουν δύο φορές την περίμετρο του σταδίου.
Τον αγώνα 1.500 μέτρων. Πολλοί αθλητές ή αθλήτριες των 800 μέτρων αγωνίζονται με την ίδια επιτυχία στα 1.500 μέτρα, καθώς οι δύο αγώνες έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

Οι δρόμοι αντοχής περιλαμβάνουν:
Τον αγώνα 5.000 μέτρων. Ανάλογος αγώνας υπήρχε και στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν ο «Δόλιχος», απόστασης 25 σταδίων (4.800 μέτρα).
Τον αγώνα 10.000 μέτρων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη απόσταση, που καλύπτεται μέσα στο στάδιο.

Οι σκυταλοδρομίες περιλαμβάνουν:
Τον αγώνα 4 x 100 μέτρων και τον
Τον αγώνα 4 x 400 μέτρων.

Αγώνες Αλμάτων
Άλμα εις ύψος: Ο αθλητής ή αθλήτρια αποκλείεται από τον αγώνα μετά από τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες ανεξαρτήτως ύψους.
Άλμα εις μήκος: Ο αγώνας του άλματος εις μήκος γινόταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.
Άλμα τριπλούν: Ο αγώνας του άλματος τριπλούν προέρχεται από το αρχαιοελληνικό τριπλό άλμα (τρία απλά συνεχόμενα άλματα).

Αγώνες Ρίψεων
Σφαιροβολία. Η σφαιροβολία διεξάγεται σε κυκλική βαλβίδα περιστροφής από τσιμέντο με διάμετρο 2,13 μέτρα. Σε αυτή υπάρχει αναστολέας.
Δισκοβολία. Διεξάγεται σε κυκλική βαλβίδα περιστροφής διαμέτρου 2,50 μέτρα. Αυτή περιβάλλεται κατά τα τρία τέταρτά της από κλωβό με δίχτυ, ύψους τουλάχιστον 4 μέτρων, ώστε να μην δημιουργούνται κίνδυνοι για τους θεατές κατά τις ρίψεις.
Ακοντισμός. Οι αγώνες του ακοντισμού υπήρχε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας ως ένας από τους αγώνες του πεντάθλου.
Ρίψη Κορύνας. Ένα ακόμα αγώνισμα ρίψεων είναι η ρίψη κορύνας για τις κατηγορίες 32 και 51. Διεξάγεται σε βαλβίδα δισκοβολίας. Το μήκος της είναι 39 εκατοστά και το βάρος της είναι 397 γραμμάρια. Η κορύνα είναι κατασκευασμένη από ξύλο και η βάση της είναι μεταλλική βάρους 10,7 γραμμαρίων.

Σύνθετοι αγώνες - Πένταθλο
Το πένταθλο είναι ο μοναδικός σύνθετος αγώνας του στίβου και περιλαμβάνει πέντε ατομικούς, στους οποίους διαγωνίζονται οι συμμετέχοντες. Οι αγώνες του πεντάθλου ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία και το φύλο των αθλητών και αθλητριών που συμμετέχουν.

Για παράδειγμα, το πένταθλο γι’ αθλητές και αθλήτριες της κατηγορία 51 περιλαμβάνει αγώνες 100, 400 και 800 μέτρων δρόμου, κορύνας και δισκοβολίας. Ενώ για αθλήτριες-αθλήτριες της κατηγορίας 35 και 36 περιλαμβάνει αγώνες σφαιροβολίας, ακοντισμού, δισκοβολίας, 200 μέτρων και 800 μέτρων.

Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής ή η αθλήτρια, που θα συγκεντρώσει συνολικά τους περισσότερους βαθμούς, ανεξάρτητα από τη θέση που θα καταλάβει στους επιμέρους αγώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.