Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του στις υγειονομικές επιτροπές;

Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί τους στις υγειονομικές επιτροπές όταν περνά για να εξεταστεί για έκδοση ποσοστού αναπηρίας για κάποιο σκοπό;


Πολλοί συνάνθρωποί μας και άτομα με προβλήματα υγείας έχουν αυτό το ερώτημα. Οι λόγοι, που μπορεί να περάσει κάποιος από μια υγεινομική επιτροπή είτε πρωτοβάθμια (Α.Υ.Ε - Α/βθμια Υγειονομική Επιτροπή) είτε στην δευτεροβάθμια (Β.Υ.Ε - Β/βθμια Υγειονομική Επιτροπή), είναι πολλοί αλλά το τι χρειάζεται να έχει μαζί του είναι κοινό.


Ανεξαρτήτου λοιπόν του λόγου και του σκοπού, που πρέπει να περάσει από μια Α.Υ.Ε ή μια Β.Υ.Ε (στην οποία οδηγείσαι μετά από ένσταση στην απόφαση της Α.Υ.Ε), το τι πρέπει να έχει μαζί του παραμένει σχεδόν πάντα ίδιο.


Αρχικά να διευκρινίσουμε πως η παρουσία του ατόμου στον χώρο που συνεδριάζει η υγειονομική επιτροπή είναι σχεδόν πάντα απαραίτητο, εκτός των περιπτώσεων που δεν μπορεί να μεταβεί οπότε είτε εκπροσωπείται είτε μεταβαίνει στον χώρο (συνήθως κατοικία του ασθενή) - μετά από συνεννόηση - η ίδια η επιτροπή ώστε να γίνει η γνωμοδότησή της.


Μαζί του λοιπόν ο ασθενής (όταν κληθεί να εξεταστεί από μια Α.Υ.Ε ή Β.Υ.Ε) πρέπει να έχει: 

  1. Ατομικό Βιβλιάριο Ασθενείας και Αστυνομική Ταυτότητα τα οποία βεβαιώνουν την ταυτότητα και την ύπαρξη ασφάλισης του ασθενή.
  2. Ιατρικές Γνωματεύσεις από γιατρό (της ειδικότητας της/των πάθησης/εων που έχει ο ασθενής) Κρατικού Νοσοκομείου. Σημαντικό είναι οι γνωματεύσεις αυτές να έχουν πρόσφατη ημερομηνία, ώστε να δίνεται μια καλύτερη εικόνα - στην επιτροπή - για την κατάσταση υγείας του ασθενή. Σε μερικές ειδικές περιπτώσεις εξέτασης από την επιτροπή και όταν ο λόγος το κρίνει αναγκαίο, η γνωμάτευση θα πρέπει να είναι από γιατρούς συγκεκριμένης βαθμίδας (όπως γιατροί ΔΕΠ ή αναπληρωτές Α')
  3. Επίσης πέρα από ιατρικές γνωματεύσεις ο ασθενής μπορεί να έχει μαζί του: εξετάσεις (πάσης φύσεως), πιστοποιητικά ή και γνωματεύσεις παλαιότερων (ή πρόσφατων) ημερομηνιών που αφορούν την ή τις παθήσεις που έχει, ειδικά αν θέλει να δείξει και την διαχρονικότητα κάποιου/ων προβλημάτων που έχει, κάτι σαν ιατρικό ιστορικό.



Σε ειδικές περιπτώσεις και σκοπούς εξέτασης από την επιτροπή, κάποια επιπρόσθετα δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν, ως επιπλέον των πιο πάνω ιατρικών δικαιολογητικών.



Για τον υπολογισμό ή την εύρεση του ποσοστού αναπηρίας δείτε το ακόλουθο θέμα:


Για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε στα Κ.Ε.Π.Α θα βρείτε πληροφορίες στο ακόλουθο θέμα:

Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το ακόλουθο άρθρο για τα ιατρικά έγγραφα:

Περί ισότητας ιατρικών πιστοποιητικών και ιατρικών γνωματεύσεων




2 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΟΥ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΗ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @eip

    φίλε/η eip αν πάταγες πάνω στην παραπομπή... για την μέθοδο θα έβρισκες τον κανονισμό εκτίμησης αναπηρίας. κοιτώντας τον θα είχες το ποσοστό που δίνει η πάθησή σου. το κοίταξες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.