Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Μάστιγα της εποχής η παιδική παχυσαρκία


Στο 2ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου EPODE (ΕΕΝ), πανεπιστημιακές ομάδες από το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία παρουσίασαν τις συστάσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με κάθε έναν από τους τέσσερις πυλώνες της μεθοδολογίας EPODE για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν 9 διαφορετικά προγράμματα πρόληψης, όπως αυτά εφαρμόζονται σήμερα σε 9 διαφορετικές χώρες.

Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία κατέχει κυρίαρχη θέση στο Δίκτυο, καθώς είναι μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η μεθοδολογία EPODE, μέσω της πολύ επιτυχημένης υλοποίησης του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Το ΕΕΝ ιδρύθηκε το 2008 και αποτελεί ένα «think-and-do-tank», το οποίο προβάλλει συστάσεις που επιτρέπουν την εφαρμογή της μεθοδολογίας EPODE σε πόλεις, περιφέρειες και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιλοτικά και στην Ελλάδα

Αρχικά, το πρόγραμμα EPODE εφαρμόστηκε στη Γαλλία, ενώ η έναρξή του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, με τη συμμετοχή 5 πιλοτικών δήμων, ενώ σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 14 ελληνικοί δήμοι και στο σύνολό του απευθύνεται σε 2.000.000 πολίτες. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν επίσης στο ΕΕΝ είναι η Ισπανία, το Βέλγιο και πιο πρόσφατα η Ολλανδία. Προγράμματα εμπνευσμένα από τη μεθοδολογία EPODE υλοποιούνται σήμερα στη Σκωτία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Ισλανδία.

Εκπρόσωποι όλων των παραπάνω παρεμβάσεων πραγματοποίησαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που αποτέλεσε την ευκαιρία παρουσίασης προγραμμάτων πρόληψης που περιλαμβάνουν παραπάνω από 300 πόλεις στην Ευρώπη.

Προϋπόθεση η διαφάνεια

Η εθνική συντονίστρια του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, κ. Ελενα Στάμου, στην άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της εξήγησε τη δομή της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού φορέα στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις και τις προϋποθέσεις επιτυχίας: «Το κλειδί της επιτυχίας για το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ ήταν, είναι και θα είναι η διαφάνεια. Η ορθολογική και ξεκάθαρη χρήση των πόρων εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των φορέων του προγράμματος, ιδιωτικών και δημοσίων».

Παρόντες στο Συνέδριο ήταν επίσης η κ. Νένη Περβανίδου, παιδίατρος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, η κ. Τίνα Βούλγαρη, μέλος της Συντονιστικής Ομάδας του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, καθώς και οι κ. Αναστασία Λάσκαρη και Μαύρα Χατζηδημητρίου, τοπικές υπεύθυνες του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ στο Δήμο Περάματος και Γαλατσίου αντίστοιχα.


Ο δρ Jean-Michel Borys, διευθυντής του ΕΕΝ, δήλωσε: «Οι εργασίες του Συνεδρίου έδειξαν ότι ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα επιστημονικό πλαίσιο που θα επιστρέψει σε άλλες χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν προγράμματα παρόμοια με το EPODE να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα μιας ήδη εφαρμοσμένης και επιτυχημένης μεθοδολογίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.