Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Θύματα τα παιδιά της Αφρικής

Η ελονοσία είναι μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από ευκαρυωτικά protist του γένους Plasmodium. Είναι διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 350 έως 500.000.000 κρούσματα ελονοσίας, σκοτώνοντας μεταξύ ενός και τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων είναι τα μικρά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική. Ενενήντα τοις εκατό των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία σημειώνονται στην υποσαχάρια Αφρική. Η ελονοσία συνήθως συνδέεται με τη φτώχεια, αλλά είναι επίσης μια αιτία της φτώχειας και ένα σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Η ελονοσία είναι από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες και ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τέσσερα είδη του γένους Plasmodium είναι υπεύθυνα για την ανθρώπινη ελονοσία: Ρ vivax, Ρ malariae, Ρ ovale, Ρ falciparum. Η πιο σοβαρή μορφή της νόσου προκαλείται από falciparum Plasmodium. Η ελονοσία που προκαλείται από vivax Plasmodium, Plasmodium ovale και malariae Plasmodium προκαλεί ηπιότερη ασθένεια σε ανθρώπους και γενικά δεν είναι μοιραία. Το πέμπτο είδος, «Plasmodium knowlesi», προκαλεί την ελονοσία σε πιθήκους, αλλά μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο.

Συνήθως, οι άνθρωποι παίρνουν ελονοσία από το τσίμπημα από ένα μολυσματικό θηλυκό «Anopheles» κουνουπιών. Μόνο «Anopheles» κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία και πρέπει να έχουν μολυνθεί από προηγούμενο γεύμα αίματος που ελήφθη από μολυσμένο άτομο. Οταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο άτομο, παίρνει μια μικρή ποσότητα αίματος, η οποία περιέχει μικροσκοπικά παράσιτα της ελονοσίας. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, όταν το κουνούπι προχωρά στο επόμενο γεύμα του, αυτά τα παράσιτα αναμειγνύονται με το σάλιο του κουνουπιού και εγχέονται με το τσίμπημα. Τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας συμπτώματα που περιλαμβάνουν τα συμπτώματα της αναιμίας (ζάλη, δύσπνοια, ταχυκαρδία κ.λπ.), καθώς και άλλα γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, ναυτία, γριπώδη συνδρομή και σε σοβαρές περιπτώσεις, κώμα και θάνατο. Η μετάδοση της ελονοσίας μπορεί να μειωθεί με την πρόληψη ενάντια στα τσιμπήματα των κουνουπιών, με κουνουπιέρες και εντομοαπωθητικά ή με μέτρα ελέγχου, όπως ο ψεκασμός με εντομοκτόνα στο εσωτερικό των κατοικιών και η αποστράγγιση στάσιμων υδάτων όπου τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους.

Οι προσπάθειες για εύρεση εμβολίων κατά της ελονοσίας έχουν ώς τώρα περιορισμένη επιτυχία. Αν και ορισμένα είναι υπό ανάπτυξη, κανένα εμβόλιο δεν παρέχει προς το παρόν υψηλό επίπεδο προστασίας. Προληπτικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Αυτές οι προληπτικές φαρμακευτικές αγωγές είναι συχνά πολύ ακριβές για τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε ενδημικές της νόσου περιοχές. Οι περισσότεροι ενήλικοι από τις περιοχές αυτές έχουν κάποια μακροχρόνια λοίμωξη, η οποία τείνει να επανεμφανιστεί, και επίσης έχουν μερική ανοσία (αντίσταση). Οι λοιμώξεις που προκαλεί η ελονοσία αντιμετωπίζονται μέσω της χρήσης ανθελονοσιακών φαρμάκων, όπως η κινίνη ή η αρτεμισινίνη ή παράγωγα αυτών. Ωστόσο, τα παράσιτα έχουν εξελιχθεί για να είναι ανθεκτικά σε πολλά από αυτά τα φάρμακα.

Το 2008 προκλήθηκαν 863.000 θάνατοι από την ελονοσία.

Το 89% των θανάτων συνέβη στην υπο-σαχάρια Αφρική.

Τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο.

Η οικονομική επιβάρυνση από την ελονοσία στην Αφρική είναι 12 δισ. δολάρια ετησίως.

Επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο AMFm

link http://www.theglobalfund.org/en/amfm

Ενημερωθείτε για την Πρωτοβουλία Roll Back Malaria

link http://www.rollbackmalaria.org/

Επισκεφτείτε http://www.nitd.novartis.com για να μάθετε περισσότερα για το Ινστιτούτο που έχει δημιουργήσει η Novartis για την καταπολέμηση των τροπικών ασθενειών.

Βελτιώνοντας τη διαθεσιμότητα και κάνοντας προσιτές τις θεραπείες

Στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος πρόσβασης ασθενών στη θεραπεία, η Novartis έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια να παραδίδει στη Νιγηρία το ανθελονοσιακό φάρμακό της, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος για παροχή αποτελεσματικών και οικονομικώς προσιτών φαρμάκων σε εκατομμύρια ασθενείς στην Αφρική και την Ασία. Στόχος αυτής της πολυετούς συμφωνίας με τη Νιγηρία είναι η παράδοση 10 εκατομμυρίων συσκευασιών μέχρι το τέλος του 2011. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Affordable Medicines Facility - malaria (AMFm), ένα διεθνή μηχανισμό επιδότησης για τη διεύρυνση της πρόσβασης ασθενών σε ανθελονοσιακά φάρμακα με βάση την αρτεμισινίνη.

Η ελονοσία είναι ενδημική στη Νιγηρία, με το 97% του πληθυσμού να κινδυνεύει να προσβληθεί. Με 120 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως και 300.000 θανάτους από την ελονοσία, στη Νιγηρία, αντιστοιχεί το 25% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων και θανάτων στην Αφρική.

Η Novartis παρέχει ανθελονοσιακά φάρμακα (ACT) σε τιμή κόστους σε αναπτυσσόμενες χώρες σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF και άλλους εταίρους. Από το 2001, έχει διανείμει περισσότερες από 300 εκατομμύρια συσκευασίες του ανθελονοσιακού φαρμάκου της σε ασθενείς 60 χωρών ενδημικών της νόσου, στην πλειονότητά τους αφρικανικών. Επιπρόσθετα, έχει ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία «SMS for Life» στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Roll Back Malaria» που έχει προκύψει μέσα από τη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο φορέα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του SMS, παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης για τις διαθέσιμες ανθελονοσιακές θεραπείες, με στόχο να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πολύ ζωτικής σημασίας ανθελονοσιακά φάρμακα για τις αγροτικές περιοχές.

Σήμερα, η πρωτοβουλία για την ελονοσία συνδέεται με περισσότερα από 20 προγράμματα που έχουν προκύψει από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στόχο να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των ασθενών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.