Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τα τεκμήρια... τρώνε τις φοροαπαλλαγές

Το μοντέλο που εξετάζεται είναι να μπει τέλος στις φοροαπαλλαγές για όσους διαθέτουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 60.000 ή των 70.000 ευρώ. 

Το οικονομικό επιτελείο προωθεί τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταργηθούν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Το μοντέλο που εξετάζεται είναι να μπει τέλος στις φοροαπαλλαγές για όσους διαθέτουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 60.000 ή των 70.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην επανεξέταση από μηδενική βάση των 900 και πλέον φοροαπαλλαγών, οι οποίες κοστίζουν κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό περί τα 5 δισ. ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς το μέτρο θα συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 .

Ειδικότερα χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, αναφέρθηκε για πρώτη φορά όχι μόνο σε εισοδηματικά, αλλά και σε περιουσιακά κριτήρια για τον επαναπροσδιορισμό των φοροαπαλλαγών.

Αυτό σημαίνει ότι θα ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά και τα τεκμαρτά που προκύπτουν βάσει των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής κ.ά.). Αν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος δηλώνει πραγματικό εισόδημα 40.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με τα τεκμήρια διαβίωσης φτάνει τα 65.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και θα χάνει τις φοροαπαλλαγές. Αναλυτικότερα δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα σε φροντιστήρια κ.λπ. θα κοπούν για τους έχοντες υψηλά πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προσδιορίσει στα 60.000 με 70.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα πάνω από το οποίο ετοιμάζεται η περικοπή των φοροαπαλλαγών, ενώ ο κ. Πλασκοβίτης μιλώντας στο «Mega» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κοπεί και το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε χθες πως δεν θα καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, αλλά θα επανεξεταστούν.

«Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε ως προς τι ορίζουμε ως υψηλό εισόδημα. Νομίζω προσωπικά και έγινε και αναφορά από τον υπουργό ότι ένας που έχει εισόδημα 60.000 τον χρόνο δεν μπορεί να έχει τις ίδιες απαλλαγές φόρου με άλλους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα», πρόσθεσε.

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ
Ανεβαίνει ο πήχυς

Ο εισπρακτικός πήχυς με την περικοπή των φοροαπαλλαγών έχει ανέβει ψηλά καθώς, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην περίοδο 2012-2014 πρέπει να εξασφαλιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 2-4% του ΑΕΠ ή 2,3 έως 4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην επανεξέταση από μηδενική βάση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρώτο βήμα περικοπής φοροαπαλλαγών έγινε με τον φορολογικό νόμο 3842/2010. Πολλές εκπτώσεις δαπανών περιορίστηκαν για τους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς από έκπτωση από το εισόδημα μετατράπηκαν σε έκπτωση από τον φόρο.


Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.