Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πρώτο φάρμακο που παρατείνει τη ζωή στο μεταστατικό μελάνωμα



Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση στο πρώτο φάρμακο που μπορεί να παρατείνει τη ζωή σε ασθενείς με μελάνωμα που έχει εμφανίσει μεταστάσεις. Το μονοκλωνικό αντίσωμα της Bristol-Myers Squibb επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους όγκους, χωρίς όμως να μπορεί να τους εξαλείψει όταν πια βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια.

Η εταιρεία και οι ερευνητές ελπίζουν πάντως ότι το φάρμακο, με την ονομασία Yervoy (ιλιπιμουμάμπη) θα είναι πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Τα αποτελέσματα μιας ξεχωριστής κλινικής μελέτης σε αυτή την κατηγορία ασθενών αναμένονται τον Ιούνιο.

Η απόφαση της FDΑ βασίστηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε 679 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, οι οποίοι δεν ωφελούνταν από άλλες θεραπείες και είχαν λίγους μήνες ζωής.

Οι ασθενείς που έλαβαν ιπιλιμουμάμπτη έζησαν κατά μέσο όρο 10 μήνες, συγκριτικά με μόλις 6,5 μήνες στην ομάδα ελέγχου, στην οποία είχε χορηγηθεί μόνο ένα πειραματικό εμβόλιο. Ένας μικρός αριθμός ασθενών έζησε πάντως για περισσότερο από έξι χρόνια.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν ήταν θετικά για όλους: Το 85% των ασθενών δεν ωφελήθηκε σχεδόν καθόλου από το αντίσωμα. Οι ερευνητές όμως εκτιμούν ότι το ποσοστό απόκρισης θα είναι υψηλότερο όταν η θεραπεία ξεκινά πιο νωρίς στην πορεία της νόσου.

«Η κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε είναι η ταχύτερη παρέμβαση, όταν ακόμα παραμένουν ανέπαφα τα ανοσοποιητικά συστήματα των ασθενών» σχολίασε η Δρ Άννα Πάβλικ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται σε αυτή την κατηγορία ασθενών.

Το Yervoy ανήκει σε μια σχετικά νέα γενιά φαρμάκων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους καρκινικούς όγκους και να τους επιτίθεται. Η ιλιπιμουμάμπη, που πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως μπλοκάρει το μόριο CTLΑ, το οποίο εμποδίζει τα Τ-λεμφοκύτταρα να επιτεθούν στους όγκους.

Λόγω της δράσης του στο ανοσοποιητικό σύστημα, το νέο φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ή ακόμα και θανατηφόρες αντιδράσεις, όπως φλεγμονές του λεπτού και του παχέος εντέρου, του δέρματος και του ήπατος, καθώς και βλάβες στα νεύρα και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

Παρά τα μειονεκτήματα αυτά, το Yervoy θεωρείται σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του πλέον θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος.

Για τι προχωρημένο μελάνωμα η FDA είχε εγκρίνει μόνο δύο άλλα φάρμακα, από τα οποία κανένα δεν έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη ζωή των ασθενών. Το νεώτερο από τα δύο είχε εγκριθεί πριν από 13 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.