Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Εξέταση ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


  1. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 2643/98, κάποιο άτομο χαρακτηρίζεται ως ΑΜΕΑ, εφόσον εξεταστεί από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χορηγηθεί γνωμάτευση, στην οποία προσδιορίζεται η χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας το οποίο πρέπει να είναι 50% και άνω.
  2. Παράλληλα, με βάσει το ίδιο άρθρο του Ν. 2643/98, προβλέπεται η εξέταση από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τέκνων, αδελφών και συζύγων των ενδιαφερομένων για διορισμό ατόμων. Τα συγγενικά αυτά άτομα, για να χαρακτηρισθούν ως έχοντα ειδικές ανάγκες, πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων οι οποίες διαπιστώνονται από τις παραπάνω Υγειονομικές Επιτροπές. Κατ' εξαίρεση όταν τα άτομα αυτά πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, για την παροχή προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
Η γνωμάτευση αυτή χρησιμεύει στον ενδιαφερόμενο;

Φυσικά, εφόσον μπορεί να την καταθέσει στον ΟΑΕΔ για διορισμό σε διάφορες θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ποια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδια για την έκδοση γνωμάτευσης;

Αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για την εξέταση των ενδιαφερομένων ατόμων είναι η κοντινότερη του τόπου κατοικίας του.

Ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εξετασθεί απ' αυτή καταθέτει στη γραμματεία της αρμόδιας Μονάδας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αίτηση με την οποία ζητά την εξέταση από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή και προσκομίζει αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας.

Διευκρινίζεται ότι από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξετάζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστοι.

Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές αναπηρίας για την εξέταση ΑΜΕΑ λειτουργούν σε σχεδόν όλες τις τοπικές μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε όλη την Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως και στον Ιδιωτικό Τομέα και συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστούν ως άτομα με ειδικές ανάγκες, μπορούν να εξεταστούν από τις ίδιες Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, προκειμένου να δικαιούνται επαύξηση της ετήσιας κανονικής αδείας τους κατά έξι(6) εργάσιμες μέρες. Κατά την γνωμάτευση των Α/θμιων Υγειονομικών Επιτροπών επιτρέπεται προσφυγή από τον ενδιαφερόμενο στην Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή.

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις των ΑΜΕΑ, Β/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές λειτουργούν μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.