Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδράσεις για τον ενιαίο φορέα Υγείας



Την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε. Ο. Π. Υ. Υ.), όπως ενημερώθηκαν στη χθεσινή τους συνάντηση από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας οι Σύλλογοι γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων.

Στο διάλογο δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, Νοσοκομειακών Γιατρών, γιατρών του ΙΚΑ και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Οι εκπρόσωποι αυτών των φορέων με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, ζήτησαν διάλογο ουσίας που θα συμβάλλει στην εξεύρεση πραγματικών λύσεων. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός που παραβρέθηκε στη συνάντηση χαρακτήρισε την ενοποίηση των φορέων «ακανθώδες θέμα» που χρειάζεται χρόνο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξέφρασε τη θετική άποψη του για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αλλά ζήτησε από τον υπουργό να «διασφαλίσει πρώτα τη χρηματοδότηση του νέου φορέα», καθώς ακόμη δεν έχει συνταχθεί καμία οικονομοτεχνική μελέτη. Παράλληλα, του υπενθύμισε τα χρέη της κυβέρνησης προς τα φαρμακεία. «Έχουν να πληρωθούν συνταγές από τον Απρίλιο» είπε ο κ. Αμπατζόγλου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθ. Κατσίκης ζήτησε ανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, σύναψη ελεύθερων ανοικτών συμβάσεων με όλους τους Οδοντιάτρους και υλοποίηση θεσμού του αγροτικού οδοντιάτρου.

Όσον αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, μετά από ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους για τα χρονοδιαγράμματα των ιδρυμάτων, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι «έχουμε επιτύχει μέσα σε πέντε μήνες τους τρεις πολύ βασικούς στόχους, που καλύπτουν τις υποχρεώσεις των Ελλήνων ασθενών, αλλά και τις δεσμεύσεις μας προς την τρόικα».

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε πως το 2010 μειώθηκε 9% η προσέλευση ασθενών στην πρωτοβάθμια υγεία, αυξήθηκε 24% η νοσηλεία στα νοσοκομεία, μειώθηκαν 11% οι εξετάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4% λιγότερα χειρουργεία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από τις 3.800 προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούσαν, θα γίνουν μόνο οι 2.000, αφού ισχύει πλέον το καθεστώς για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους νοσηλευτές που θα προσληφθούν 3.000 αντί για 5.000, καθώς πέρυσι εμμείναν σε εκκρεμότητα στον ΑΣΕΠ 2.000 θέσεις νοσηλευτών. Μετατάξεις 315 εργαζομένων σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στην Υγεία θα γίνουν από τον ΟΣΕ - ΤΡΕΝΟΣΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.