Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες: Να εξαιρεθούν από την αρνητική λίστα φαρμάκων


Η συμπερίληψη ουκ ολίγων σκευασμάτων στην αρνητική λίστα μη συνταγογραφούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία που πρότεινε ο ΕΟΦ, προοιωνίζεται σοβαρά οικονομικά και θεραπευτικά αδιέξοδα για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Μεταξύ πολλών ενδεικτικών παραδειγμάτων επιλέγουμε τα τρία χαρακτηριστικότερα:
1. Υπάρχουν άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας που επί χρόνια λαμβάνουν ανοσοσφαιρίνες. Η συμπερίληψη αυτού του σκευάσματος στην "αρνητική λίστα" του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα συνταγογραφείται από τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι για τους ανθρώπους με αυτούς υπόθεση ζωής.
2. Ατομα με θαλασσαιμία η συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν ανάγκη από τη λήψη του viagra, λόγω πνευμονικής υπέρτασης. Η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και κίνδυνο για τη ζωή τους. Σκληρή η διαπίστωση : Από τη μία πλευρά η εξέλιξη της επιστήμης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους, από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή.
3. Άνθρωποι με νεφροπάθεια τελικού σταδίου που ακολουθούν τη μέθοδο περιτοναϊκής    κάθαρσης έχουν άμεση ανάγκη καθημερινής χρήσης του γνωστού Betadine. Εάν δεν το χρησιμοποιήσουν κινδυνεύουν από λοιμώξεις και περιτονίτιδα. Καταστάσεις άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή.
Η τιμή μονάδας για καθένα από τα παραπάνω φάρμακα - σκευάσματα εκτιμάται πιθανότατα ως μικρή, άρα προσιτή και η αγορά τους από τους έχοντες ζωτική ανάγκη. Δεν είναι έτσι. Οπως εξηγεί σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ "η χρήση είναι υποχρεωτικά καθημερινή και συνεπάγεται δυσβάσταχτο κόστος για τους ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Πόσο μάλλον όταν πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι είτε χαμηλοσυνταξιούχοι είτε μακροχρόνια άνεργοι". Ζητάει δε "την πλήρη εξαίρεση όλων των χρονίως πασχόντων από την αρνητική λίστα των φαρμάκων που προτείνει ο Ε.Ο.Φ. και από τη λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.