Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η Κύπρος κυρώνει την σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Η υπουργός εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους

Από το 2007 εκρεμμεί η υλοποίηση στην Ελλάδα της αντίστοιχης δέσμευσης

Στην κυπριακή βουλή των αντιπροσώπων κατατέθηκε προς ψήφιση από την υπουργό εργασίας Σωτ. Χαραλάμπους το κυρωτικό νομοσχέδιο με τίτλο “Ο περί της συνθήκης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και συναφών θεμάτων νόμος”. Η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της κυπριακής βουλής, ανοίγει τον δρόμο για την εναρμόνιση της Κυπριακής νομοθεσίας με τα περιεχόμενα της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ έχει ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί από τις 13 Δεκεμβρίου 2006, πλην όμως η εφαρμογή των αρχών της στην πράξη προϋποθέτει προσαρμογές της ισχύουσας νομοθεσίας των κρατών – μελών του Οργανισμού. Η σχετικά νεαρή του ευρωπαϊκού κεκτημένου Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει σε ουκ ολίγες προσαρμογές, ωστόσο αποδεικνύεται αποφασισμένη να το πράξει. Θλιβερή η σύγκριση με τα Ελληνικά πεπραγμένα, όπου η δέσμευση κύρωσης της Σύμβασης και συνακόλουθης εναρμόνισης της νομοθεσίας με τις αρχές της, διατυπώνεται κάθε λίγο και λιγάκι από τις αρχές του 2007 αλλά την αμέσως επόμενη στιγμή ξεχνιέται.   
Ενεργοποιημένοι από την θετική εξέλιξη που αντανακλά σχετικό επίμονο αίτημά τους, οι κυπριακοί αναπηρικοί φορείς έχουν ήδη προχωρήσει σε εξειδικευμένες προτάσεις για την εναρμόνιση της νομοθεσίας. Για παράδειγμα, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) έχει θέσει ως επιτακτικό το αίτημα δημιουργίας νέων θεσμών που θα λειτουργήσουν ως βάση για την ανεμπόδιστη εξέλιξη των επικείμενων διαδικασιών. Οι της ΠΟΤ ζητούν να δημιουργηθεί “ο θεσμός του Επιτρόπου για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ως ανεξάρτητος θεσμός έχων την πλήρη αρμοδιότητα να επιτηρεί και προστατεύει την διαδικασία εφαρμογής των αρχών της Συνθήκης στην υπό αναμόρφωση σχετική νομοθεσία”
Σε ρόλο πρωτοπορίας η ΠΟΤ προχωράει ένα ακόμα βήμα παραπέρα, εστιάζει και στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που αποτελούν προϋπόθεση για τις νομοθετικές αλλαγές υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Σε αναλυτικό υπόμνημα που η Οργάνωση κατέθεσε στην επιτροπή εξωτερικών της κυπριακής βουλής στις 2 Φεβρουαρίου εισηγείται ως επιβεβλημένη “τη διεξαγωγή από πλευράς κυπριακής πολιτείας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, συγκεκριμένων μελετών που αφορούν τη συμβατότητα της Κυπριακής νομοθεσίας και των εθνικών δράσεων και προγραμμάτων με τις επιταγές/πρόνοιες της Συνθήκης. Είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος που θα διασφαλίσει με την πρέπουσα ακρίβεια και τεκμηρίωση, ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικά μέτρα είναι απαραίτητα για την προσαρμογή/εναρμόνιση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Συνθήκης”.
“Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία” δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΤ Χρίστος Νικολαίδης, αποκωδικοποιώντας το βαθύ σκεπτικό/σημείο αναφοράς των προτάσεων της παγκύπριας οργάνωσης τυφλών και του ευρύτερου κυπριακού αναπηρικού κινήματος. Το κλασικό μήνυμα/σύνθημα του Χρ. Νικολαίδη στην Κύπρο όπου οι εξελίξεις αν μη τι άλλο “τρέχουν” εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα, δεν αποτελεί απλή ρητορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.