Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ- Άφησαν στο δρόμο παιδιά ΑμεΑ


Της Ελίνας Φαρσάρη
Αντιμέτωπη με ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, βρίσκεται η πρόεδρος του ΔΟΠΑΕΗ κ. Ελένη Κόκκορη, αφού μετά την απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ο πρώτος που θα βάλει λουκέτο, λόγω έλλειψης προσωπικού, θα είναι ο Παιδικός Σταθμός για τα ΑμΕΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι δέκα οικογένειες στο Ηράκλειο, βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση, αφού τα παιδιά τους, όλα τους με Ειδικές Ανάγκες, θα βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη, στο σπίτι, χωρίς την ευεργετική επίδραση της εκπαίδευσης για τον ψυχισμό και την ανάπτυξή τους.

«Το ζήτημα αυτό μας απασχολεί έντονα», επισήμανε η κ. Κόκκορη μιλώντας στην «Τ», επιβεβαιώνοντας τους φόβους, ότι ο συγκεκριμένος Παιδικός Σταθμός, που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα «Τάλως», θα είναι ο πρώτος που θα κλείσει, όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου για την απόλυση των 40 συμβασιούχων εργαζομένων στο ΔΟΠΑΕΗ.

«Το κυριότερο πρόβλημα» υπογράμμισε «είναι ότι οι οικογένειες των παιδιών που φοιτούν στη συγκεκριμένη δομή, δεν έχουν πού αλλού να στραφούν, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο σχολείο για ΑμΕΑ στις συγκεκριμένες ηλικίες, ούτε καν στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι από τους 5 εργαζόμενους στο συγκεκριμένο Παιδικό Σταθμό του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι τέσσερις είναι συμβασιούχοι και άρα επίκειται η απόλυσή τους, μαζί με τους υπόλοιπους 36 συναδέλφους τους.

Στο Σταθμό φοιτούν συνολικά 10 παιδάκια, ηλικίας από 2,5 έως και 7 ετών, τα οποία είναι όλα ΑμΕΑ. Με το κλείσιμο της συγκεκριμένης δομής, θα πρέπει αναγκαστικά να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα προσχολικής αγωγής για τα παιδιά αυτά. 
Παιδικοί Σταθμοί εξειδικευμένοι για τα ΑμΕΑ δεν υπάρχουν στο Ηράκλειο, είτε δημόσιοι είτε και ιδιωτικοί, και μάλιστα ο συγκεκριμένος είναι ο μοναδικός που λειτουργεί σε επίπεδο Κρήτης. Το επικείμενο «λουκέτο» έχει οδηγήσει στην κυριολεξία σε απόγνωση της οικογένειας των μικρών μαθητών, που θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και τη φροντίδα των γονιών τους, χωρίς την υποστήριξη κάποιου εξειδικευμένου παιδαγωγού. Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι υπογραμμίζουν την αδήριτη ανάγκη που υπάρχει για τα παιδιά αυτά, τα οποία θα πρέπει από νωρίς, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικής φύσεως δραστηριότητες, αφού παρατηρείται πρόοδος σε ψυχοκινητικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.