Όταν πληκτρολογούμε το PIN σε ένα ΑΤΜ τράπεζας, τα χέρια μας αγγίζουν τον ίδιο αριθμό – και το ίδιο είδος – βακτηρίων που υπάρχουν στις δημόσιες τουαλέτες!
Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας έρευνας στην Αγγλία, που έδειξε ότι δείγματα από τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ και από τις δημόσιες τουαλέτες περιέχουν τους ίδιους, πολυάριθμους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Η έρευνα έγινε με λήψη δειγμάτων από τα πληκτρολόγια κεντρικών ΑΤΜ της Αγγλίας, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της και χρησιμοποιούνται καθημερινά από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα από τα καθίσματα στις παρακείμενες δημόσιες τουαλέτες.
Όλα τα δείγματα αφέθηκαν για ένα βράδυ σε εργαστηριακά δισκάκια να αναπτυχθούν και το επόμενο πρωί αναλύθηκαν. Τόσο στα ΑΤΜ, όσο και στα καθίσματα από τις δημόσιες τουαλέτες εντοπίστηκαν ψευδομονάδα και διάφοροι βάκιλοι, που είναι γνωστό ότι προκαλούν διάφορα επίμονα δεινά, όπως η διάρροια.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Χέιστινγκς, μικροβιολόγος στην εταιρεία αντιμικροβιακών προϊόντων BioCote, εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματα. «Δεν το περιμέναμε να είναι τόσο μολυσμένα τα ΑΤΜ», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο. «Ούτε βεβαίως να είναι εξίσου μολυσμένα με τις δημόσιες τουαλέτες».
Η BioCote πραγματοποίησε τις αναλύσεις έπειτα από δημοσκόπηση με 3.000 εθελοντές, οι οποίοι ανέφεραν ποιους θεωρούν ως τους πιο μολυσμένους δημόσιους χώρους.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν πως θεωρούν ως πιο μολυσμένο δημόσιο χώρο τις δημόσιες τουαλέτες. Ακολουθούν τα δημόσια τηλέφωνα, τα οποία χαρακτήρισαν εξαιρετικά μολυσμένα περισσότεροι από ένας στους δύο εθελοντές – με το 48% να λένε ότι αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν, διότι φοβούνται μην κολλήσουν κανένα μικρόβιο.
Τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ βρίσκονται μόλις στην δέκατη θέση της κατάταξης, συγκεντρώνοντας το 42% των απαντήσεων για το αν θεωρούνται «πολύ μολυσμένα» ή «σχετικά μολυσμένα» – κοντολογίς, θεωρούνται από το κοινό πιο καθαρά και από τα καθίσματα των τραίνων ή των λεωφορείων. Η αλήθεια, όμως, φαίνεται πως είναι διαφορετική.
«Οτιδήποτε αγγίζουν πολλά χέρια μπορεί να μολυνθεί με ιούς και βακτήρια», είπε ο δρ Χέιστινγκς. «Είναι όμως εκπληκτικό να θεωρούνται βρώμικα τα δημόσια τηλέφωνα, και όχι τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ, τα οποία καθημερινά αγγίζουν αναρίθμητοι άνθρωποι».
Τι πρέπει να κάνουμε; Το προφανές: συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών μέσα στη μέρα – και όχι τα χέρια μας άπλυτα στο στόμα, στα μάτια ή στη μύτη μας…
Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.