Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιγμορίτιδα


Τι είναι η ιγμορίτιδα;

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Το έντονο οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα τη διαταραχή έως αδυναμία αερισμού με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα η πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια.

Πόσο επικίνδυνη είναι;
Οι περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας θεραπεύονται πλήρως με την εφαρμογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Παρ' όλα αυτά, η στενή ανατομική σχέση που έχουν όλοι οι παραρρίνιοι κόλποι με το μάτι αφ' ενός και τον εγκέφαλο αφ' ετέρου, καθιστά την παρουσία η παραμονή μιας φλεγμονής στην περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη για τα ευγενή αυτά όργανα. Επιπλέον η συνεχής κατάποση μολυσμένων εκκρίσεων από τα ιγμόρεια προς τους βρόγχους και τους πνεύμονες, δυνατόν να επιδεινώσει υφιστάμενη χρόνια βρογχίτιδα η βρογχικό άσθμα.

Ποιοι προσβάλλονται συχνότερα;
Ενώ στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ιγμορίτιδα, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων που είναι πιο ευάλωτα, όπως :

* Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα.
* Άτομα με ανατομικές ανωμαλίες που προκαλούν απόφραξη της μύτης π. χ σκολίωση ρινικού διαφράγματος, πολύποδες κ.α
* Άτομα που εκτίθενται συχνά σε λοιμώξεις όπως δάσκαλοι, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
* Καπνιστές.

Διάγνωση- Θεραπεία

Η σωστή διάγνωση απαιτεί τη λήψη σωστού και λεπτομερούς ιστορικού. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση και είναι δυνατόν να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση η συνδυασμό και των δύο. Η οξεία φλεγμονή αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με φαρμακευτική θεραπεία ενώ η χρόνια με χειρουργική επέμβαση και βέβαια υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργία, ημικρανία η άλλες παθήσεις που μιμούνται την ιγμορίτιδα.

Προληπτικά μέτρα
* Αντιμετώπιση της αλλεργίας.
* Χρήση υγραντήρα σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και ανύψωση του κεφαλιού κατά τον ύπνο.
* Η χρήση των διάφορων αποσυμφορητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή κυρίως από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, αρρυθμίες, γλαύκωμα.
* Αποφυγή καπνίσματος.
* Υγιεινή ζωή με ισορροπημένη δίαιτα και συχνή σωματική άσκηση.
* Αποφυγή συγχρωτισμού με ήδη πάσχοντα άτομα η λήψη προληπτικών μέτρων αντισηψίας.

Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.