Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κίνδυνος τα SMS για τα παιδιά


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που στέλνουν με το κινητό τους πολλά μηνύματα την ημέρα είναι πιο επιρρεπείς στις καταχρήσεις, στο σεξ, στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας δρ Σκοτ Φρανκ, βοηθό καθηγητή Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο, «Από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι τα ανεξέλεγκτα μηνύματα και οι άλλες δημοφιλείς μέθοδοι ψηφιακής επικοινωνίας συνδέονται με επικίνδυνες συνήθειες στους εφήβους». Ο ίδιος τονίζει ότι οι γονείς καλό είναι να αποθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα και σε υπέρμετρο βαθμό τόσο το κινητό όσο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά που στέλνουν περισσότερα από 120 μηνύματα ημερησίως έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει σεξ με συνομήλικό τους σε σύγκριση με τα παιδιά που στέλνουν λιγότερα μηνύματα.
Η ίδια κατηγορία μαθητών έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε καβγάδες, να κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ή να πάρει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20 δημόσια λύκεια της περιοχής του Κλίβελαντ και σε δείγμα 4.200 μαθητών ηλικίας από 13 ως 18 ετών, παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας (Αmerican Ρublic Ηealth Αssociation) στο Ντένβερ.
Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ένας στους πέντε μαθητές στέλνει υπερβολικά πολλά μηνύματα με το κινητό του τηλέφωνο και ότι ο ένας στους εννέα αφιερώνει πολύ χρόνο  (πάνω από τρεις ώρες την ημέρα)στα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» (Facebook, Τwitter κ.λπ.).
Μεγαλύτερη έφεση στις συγκεκριμένες δραστηριότητες δείχνουν τα κορίτσια, τα παιδιά που προέρχονται από εθνοτικές ή φυλετικές μειονότητες, όσα έχουν γονείς χωρίς ανώτερη μόρφωση, καθώς και παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες.
Η έρευνα του δρ Φρανκ είναι από τις πρώτες παγκοσμίως στο είδος της και, όπως επισημαίνει ο Ντάγκλας Τζεντάιλ από το Μedia Research Lab του Πανεπιστημίου της Αϊόβας, τα ευρήματά της δικαιολογούν απολύτως το δικαίωμα των γονέων να παρακολουθούν την καθημερινότητα των παιδιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.