Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ασβέστιο: Μια πολύτιμη ουσία



Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.
«Συνεργάζεται» τόσο με το φώσφορο όσο και με το μαγνήσιο, για τη δόμηση υγιών οστών και για τη σωστή καρδιο-αγγειακή λειτουργία. Το 95% σχεδόν του ασβεστίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας, όπου αποθηκεύεται (1.000 περίπου γραμμάρια) με τη μορφή μικρών κρυστάλλων, οι οποίοι συμβάλλουν στην πιο σκληρή υφή των οστών και παρέχουν με ασβέστιο το σώμα, όταν υπάρχει ανάγκη.
Ποιοι το χρειάζονται;
Οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ασβέστιο είναι μεγάλες στην παιδική και την εφηβική ηλικία καθώς τότε χτίζεται ο σκελετός μας. Το ασβέστιο είναι όμως απαραίτητο και στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, αφού τότε το έμβρυο απορροφά το ασβέστιο από τη μητέρα του για να χτίσει το δικό του σκελετό. Τέλος, είναι απαραίτητο μετά την εμμηνόπαυση αλλά και για την  γεροντική ηλικία, όπου η έλλειψή του γίνεται πιο φανερή.
Πού το βρίσκουμε;
Οι καλύτερες πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά.  Όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.
Τι συμπτώματα δημιουργεί η έλλειψη του;
1. ΡαχίτιδαΛόγω της μη σωστής εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου και φωσφόρου, τα οστά γίνονται μαλακά και εύκαμπτα με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται. Το άτομο παρουσιάζει διογκωμένα γόνατα και αρθρώσεις (καρπούς, ποδοκνήμη). Πιο συχνά εμφανίζεται σε ανθρώπους με σκουρόχρωμα δέρματα και σε πρόωρα νεογνά.

2. Οστεομαλακία: Εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες. Δημιουργείται λόγω της έλλειψης ασβεστίου και φωσφόρου αλλά και της περιορισμένης ηλιακής ακτινοβολίας και κατά συνέπεια της έλλειψης βιταμίνης D. Μαλακά οστά και πόνοι ρευματικού τύπου είναι τα κυριότερα συμπτώματα.

3. Οστεοπόρωση: Η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση και κάπνισμα, κάνει τα οστά φθείρονται, να γίνονται πορώδη και να αποκτούν σπογγώδη μορφή. Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, σε όλη τη ζωή μας και κυρίως μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών (ιδιαίτερα για τις γυναίκες) μπορεί να μειώσει μέχρι και 50% την πιθανότητα καταγμάτων στην ενήλικη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.