Η μόλυνση ενός ανθρώπου με το πιο επικίνδυνο στέλεχος του κολοβακτηριδίου (E.coli O157), που συνήθως υπάρχει σε αλλοιωμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά και τα νεφρά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.
Οι Καναδοί επιστήμονες του νοσοκομείου «Βικτόρια» του Οντάριο, υπό τον καθηγητή νεφρολογίας Γουίλιαμ Κλαρκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν περιστατικά 2.000 ατόμων που είχαν μολυνθεί από E.coli Ο157 λόγω μόλυνσης του συστήματος υδροδότησης σε μια καναδική πόλη το 2000.
Οι επιστήμονες έλεγξαν το ιατρικό ιστορικό όσων μολύνθηκαν σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί, για να δουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2000 μέχρι σήμερα. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν πάθει τότε σοβαρή γαστρεντερίτιδα, κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν πρόβλημα στα νεφρά και υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.
Σύμφωνα με τους μικροβιολόγους, η ισχυρή τοξίνη που απελευθερώνει το κολοβακτηρίδιο μέσα στον οργανισμό μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο για αυξημένη πίεση του αίματος προκαλώντας έμφραγμα και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι ερευνητές συνιστούν ετήσιο ιατρικό έλεγχο ακόμα και για τους ασθενείς που φαίνεται να έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από μια μόλυνση με το κολοβακτηρίδιο.
Το συγκεκριμένο στέλεχος Ε.coli Ο157 συχνά ευθύνεται για δηλητηριάσεις από τρόφιμα. Η σωστή υγιεινή των τροφίμων, κατά τη συσκευασία, τη συντήρηση στο ψυγείο και το μαγείρεμά τους απομακρύνει την πιθανότητα μόλυνσης.
Πηγή: http://www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.