Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της: 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 10.00π.μ. - Πλατεία Συντάγματος

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι Φορείς – Μέλη της ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2010 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα συναντηθούν από κάθε γωνιά της χώρας στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος ώρα 10:00 το πρωί για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία και την Κοινωνία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία.

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές και επώδυνες επιπτώσεις από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Βρισκόμαστε πια ευθέως αντιμέτωποι με την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Φτάνει πια! Οι φτωχότεροι των φτωχών αυτής της χώρας δεν αντέχουν άλλο!

Διεκδικούμε:
• τη λήψη οικονομικών μέτρων για την εισοδηματική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους,
• την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία και λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις
• τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αρχών που θα οδηγεί σε αξιοπρεπή ζωή τα άτομα με αναπηρία, με πρώτο μέτρο την επαναφορά των δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία και των εργαζομένων με αναπηρία,
• την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν χορήγηση όλων των απαιτούμενων τεχνικών, ορθοπεδικών, θεραπευτικών μέσων
• τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, την ίδρυση και αναβάθμιση των μονάδων χρονίων πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κ.λπ,
• τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των προνοιακών δομών
• την προστασία των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης με τη λήψη άμεσων και διακριτών μέτρων

Καλούμε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία, τους εργαζόμενους και ανέργους, τους φοιτητές και μαθητές, τους ηλικιωμένους και συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους να διεκδικήσουμε μαζί από την πολιτεία τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα αποτελέσουν το ισχυρό και απαραίτητο δίχτυ προστασίας μας από την κρίση.

Ας ενώσουμε τη φωνή μας κι ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία που σχεδιάζει μέτρα και πολιτικές, στην Κοινωνία, σε κάθε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό, σε κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτου κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την επώδυνη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Όλοι στο μεγάλο Πανελλαδικό Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ., 3η Δεκέμβρη και ώρα 10.00 πμ στην Πλατεία Συντάγματος!


1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Διπλή απειλή στην αντιμετώπιση του AIDS



Δελτίο Τύπου - Αδρανής χρηματοδότηση και νέα εμπόδια για την πρόσβαση σε φτηνά φάρμακα. Η μάχη κατά του HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών και την ματαίωση των υποσχέσεων μιας νέας επιστήμης.

«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων που χρειαζόμαστε προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν την δέσμευση τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS», είπε ο Δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο. «Στην προσπάθεια μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι ως γιατροί έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα».

Οι τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνουν την έναρξη της θεραπείας νωρίτερα και με καλύτερα φάρμακα. Η αναθεωρημένη στρατηγική συστήνει την περίθαλψη των ασθενών πριν νοσήσουν από ευκαιριακές μολύνσεις, όπως η φυματίωση. Τα στοιχεία του προγράμματος των ΓΧΣ στο Λεσόθο που μόλις δημοσιεύτηκαν αποδεικνύουν την αξία αυτής της νέας στρατηγικής. Η έγκαιρη παροχή θεραπείας οδήγησε σε μείωση των θανάτων από AIDS κατά 68%, μείωση εμφάνισης νέων ασθενειών κατά 27%, μείωση νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 62%, και μείωση κατά 39% των ασθενών που εγκατέλειψαν τη θεραπεία.

Η στρατηγική που προτείνει την πιο έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντική τόσο για κάθε άτομο μεμονωμένα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς κάνει τα κρούσματα HIV λιγότερο μεταδοτικά και άρα εξασθενεί την εξάπλωση του ιού. Έρευνες στην Αφρική έχουν δείξει ότι η θεραπεία του AIDS μπορεί να μειώσει την ετεροφυλική μετάδοση του ιού κατά 92%.

«Είναι πιο ισχυρή από ποτέ η ένδειξη του τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε την πορεία της επιδημίας», δήλωσε ο Δρ. van Cutsem. Και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες συστάσεις για τη θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενες, τα χρήματα που προσφέρουν οι δωρήτριες χώρες για το HIV/AIDS είναι σε στασιμότητα. Ακόμα και η Νότια Αφρική, μια μεσαίου εισοδήματος χώρα, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιρετροϊκής θεραπείας παγκοσμίως, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν η πρόταση για το 10ο Γύρο προς το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS,της φυματίωσης και της ελονοσίας δεν εγκριθεί».

Το Παγκόσμιο Ταμείο έλαβε πρόσφατα μόνο 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 20 δισεκατομμύρια που δήλωσε ότι χρειαζόταν. Η πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου για το HIV/AIDS, ένα πρόγραμμα που παρέχει θεραπεία τουλάχιστον στους μισούς ασθενείς με HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθεί να είναι μειωμένη η χρηματοδότηση για τρίτη συνεχή χρονιά.

Την ίδια στιγμή, πλούσιες χώρες προσφέρουν αδίκως πλεονεκτήματα σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας(πατέντα), περιορίζοντας την πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα και αυξάνοντας τις τιμές. Το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ΓΧΣ για τη θεραπεία 160.000 ανθρώπων προέρχονται από εταιρείες παρασκευής αντίγραφων φαρμάκων στην Ινδία, το λεγόμενο «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου», που παράγει πάνω από το 80% των χρηματοδοτούμενων φαρμάκων κατά του AIDS σε παγκόσμια κλίμακα. Η θέση της Ινδίας ως βασικού παρασκευαστή οικονομικά προσιτών φαρμάκων έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που υποχρεώνει τη χώρα να χορηγεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα.

Ωστόσο, η νομοθεσία της Ινδίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιβάλλει αυστηρά όρια στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να ανατρέψουν αυτό το νόμο και τώρα η Ε.Ε. αγωνίζεται για τα δικά τους δικαιώματα. Μέρος των διαπραγματεύσεων της ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, είναι και η πίεση της Ε.Ε. για πολιτικές, όπως «αποκλειστικότητα δεδομένων», που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εκείνων που παράγουν αντίγραφα φάρμακα να διαθέσουν ακόμα πιο φτηνά φάρμακα στην αγορά. Αν η Ε.Ε. κερδίσει, τότε θα κινδυνεύσει η πρόσβαση σε νέα οικονομικά αντίγραφα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην προσπάθεια των πλούσιων χωρών να καταργήσουν την ικανότητά μας να περιθάλπουμε ασθενείς με HIV/AIDS», υπογράμμισε ο Δρ. Tido von Schoen-Angerer, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Πιέζουμε τους ανθρώπους να πάρουν θέση και να δηλώσουν ότι δεν υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Ο νόμος του Μέρφυ στην αυτοκίνηση!


Η εφαρμογή του νόμου του Μέρφυ στην αυτοκίνηση:
1. Αν πλύνεις το αυτοκίνητό σου, θα βρέξει.
 Αν δεν το πλύνεις σκεφτόμενος ότι θα βρέξει, δε θα βρέξει.
2. Αν χρειαστεί να σταματήσεις προσωρινά ή να κάνεις όπισθεν σε έναν ΕΡΗΜΟ στενό δρόμο, εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα εμφανιστεί ένα άλλο όχημα πίσω σου και θα πρέπει να φύγεις.
3. Αν χρειαστεί να σταθμέσεις για 3 λεπτά μπροστά σε μια θέση γκαράζ για να ξεφορτώσεις κάτι βαρύ, εκείνη ακριβώς τη στιγμή κάποιος θα θέλει να μπεί ή να βγει από το γκαράζ.
4. Οταν δε χρειάζεσαι ανεφοδιασμό, βλέπεις ένα σωρό πρατήρια. Αν χρειάζεσαι επειγόντως καύσιμα θα είναι όλα κλειστά. Το ίδιο και για τις θέσεις στάθμευσης.
5. Όταν σε δρόμο με μποτιλιάρισμα αλλάξεις λωρίδα επειδή η λωρίδα που βρίσκεσαι είναι η πιο αργή τότε αυτομάτως η νέα λωρίδα που πήγες θα γίνει η πιο αργή.
6. Όταν σε στενό επαρχιακό δρόμο προσπαθείς για ώρα να προσπεράσεις αλλά δε μπορείς λόγω έλλειψης ορατότητας, όταν επιτέλους βρεις ένα σημείο όπου είναι ασφαλές να προσπεράσεις, είναι σίγουρο ότι στο αντίθετο ρεύμα θα βρίσκεται κάποιο όχημα.
7. Αν από ευγένεια αφήσεις κάποιο όχημα να περάσει μπροστά, θα κινείται τόσο αργά που θα πρέπει να το προσπεράσεις.
8. Αν σε έναν άδειο δρόμο σταματήσεις για ένα λεπτό για κάποιο απρόσμενο λόγο, είναι βέβαιο ότι θα σε περάσει κάποιο αργό όχημα που θα σε καθυστερήσει πολύ περισσότερο.
9. Αν αλλάξεις την ώρα αναχώρησης σκεφτόμενος ότι θα βρεις λιγότερη κίνηση, είναι σίγουρο ότι χιλιάδες άλλοι θα έχουν την ίδια σκέψη και η κίνηση θα είναι ίδια αν όχι μεγαλύτερη.
10. Αμέσως μόλις λήξει τη εγγύηση του οχήματος θα εμφανιστούν πολυέξοδες βλάβες.
Σημ: Τα πιο πολλά βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες!


Πηγή: tro-ma-ktiko

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξίριο της νεότητας


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α. κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά και να την αντιστρέψουν.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του κορυφαίου στον κόσμο πανεπιστημίου, υπό τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο, που παρουσίασαν την εργασία τους στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Daily Mail», κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας ή έστω καθυστερώντας τη διαδικασία γήρανσης.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο» δήλωσε ο Ντε Πίνιο. «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα αναγέννησης των οργάνων, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, κι έτσι να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής τους. Κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η τελομεράση. Χωρίς το ένζυμο, τα ποντίκια γέρασαν πρόωρα και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα (μείωση ικανότητας οσμής, μικρότερος εγκέφαλος, αδυναμία γονιμότητας, γαστρεντερικές βλάβες κ.α.).

Όταν όμως οι ερευνητές ενεργοποίησαν ξανά το ένζυμο με τη βοήθεια της χημικής ουσίας 4-OHT, οι κατεστραμμένοι ιστοί όχι μόνο αποκατέστησαν την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και αναζωογονήθηκαν αντιστρέφοντας τη μέχρι τότε πορεία γήρανσης (μεταξύ άλλων, δημιούργησαν νέους νευρώνες στον εγκέφαλό τους και απέκτησαν πάλι γονιμότητα). Σύμφωνα με τον Ντε Πίνιο, «σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν να έχεις ένα 40χρονο που δείχνει πια 80χρονος και καταφέρνεις να αντιστρέψεις τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ξανά 50χρονος. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σημείο επιστροφής για τα γηράσκοντα όργανα, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα εκτιμήσει σωστά».

Η επανάληψη ενός ανάλογου επιτεύγματος στους ανθρώπους θα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα ποντίκια παράγουν τελομεράση σε όλη τη ζωή τους, ενώ στους ανθρώπους το ένζυμο σταματά να παράγεται στους ενηλίκους.

Ωστόσο, η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης στους ανθρώπους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

 Ο Ντε Πίνιο πιστεύει όμως ότι μια θεραπεία με εισαγωγή τελομεράσης μέσω χαπιού στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι ασφαλής, αν γίνεται περιοδικά και μόνο σε νέους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καρκινικά κύτταρα κρυμμένα κάπου μέσα στα σώμα τους.
Ο δρ Στίβεν Αρτάντι, ειδικός στα τελομερή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Η.Π.Α., χαιρέτισε την ανακάλυψη, αλλά προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε αντι-γηραντικό φάρμακο για τους ανθρώπους απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία. Άλλοι ερευνητές εξέφρασαν ακόμη μεγαλύτερες επιφυλάξεις, λόγω των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου και του γεγονότος ότι στους ανθρώπους η σταδιακή σμίκρυνση των τελομερών δεν είναι η μοναδική, ούτε ίσως καν η κυριότερη αιτία γήρανσης. 

Εχθροί της μελαγχολίας η άσκηση και η καλή διατροφή


Όταν έρχεται ο χειμώνας και το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κούραση και ανία. Ένας από τους λόγους που αιτιολογεί την κατάσταση αυτή είναι η ορμόνη μελανοτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη διαδικασία του ύπνου και παράγεται στη διάρκεια τη νύχτας και την ανάπαυσης.

«Πρέπει να εκμεταλλεύεστε το φως της ημέρας για να διατηρήστε σε καλή φυσική κατάσταση και σε εγρήγορση» συστήνει η Κορίνα Ρούθεμαν του Γερμανικού Λυκείου Πρόληψης και Διαχείρισης Υγείας στο Σάαρμπουκεν. «Κάντε μια βόλτα στον καθαρό αέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος» συνεχίζει η Ρουθεμάν.

Η φυσική δραστηριότητα και το φως της ημέρας βοηθούν στην απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία βοηθά ουσιαστικά στη βελτίωση της διάθεσης. «Το καλύτερο είναι να πάρετε κάποιον μαζί σας ως θετική κοινωνική επαφή που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ευτυχίας σας» επισημαίνει η ίδια.

Επίσης, τα λιπαρά οξέα Ω3 και το αμινοξύ τριπτοφάνη, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή λειτουργία του Κ.Ν.Σ. (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης. « Είναι πολύ καλή ιδέα να έχουμε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή με φρέσκο ψάρι, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς» τόνισε η Ρουθεμάν.


Τα παχύσαρκα παιδιά είναι καρδιοπαθή από τα 15 τους




Τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν από τα 15 τους κιόλας ενδείξεις καρδιοπάθειας και μαστίζονται από υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 5.235 παιδιά διαπίστωσαν πως όσα ήταν παχύσαρκα στις ηλικίες 9-12 ετών, είχαν ενδείξεις καρδιοπάθειας στα 15-16 τους.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αξιολογεί την πιθανή συσχέτιση μεταξύ Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), περιμέτρου μέσης και λιπώδους μάζας σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας με την καρδιολογική υγεία προς τα τέλη της εφηβείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα στα 9 τους χρόνια και δεν αδυνατίζουν, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη όταν γίνουν 15 ετών.

Ωστόσο, τα παιδιά που κατορθώνουν να αδυνατίσουν, ελαττώνουν σημαντικά τις συνέπειες των περιττών κιλών στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντέμπι Λόουλορ.

Προγενέστερη μελέτη, που είχε πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά, είχε δείξει ότι οι αρτηρίες των παιδιών με πολλά περιττά κιλά έχουν μια δυσκαμψία που φυσιολογικά εκδηλώνεται στους ενήλικες με καρδιοπάθεια και η οποία εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία


Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να εμφανίσουν κατάθλιψη; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ναι.

Η παιδική κατάθλιψη θα πρέπει να διαχωρίζεται από την κακοδιαθεσία και τις καθημερινές ανησυχίες που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί καθώς μεγαλώνει. Αν, όμως, τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν, τότε το παιδί ίσως να υποφέρει από την ασθένεια.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει κατάθλιψη;

Τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μελαγχολία, ένα αίσθημα απελπισίας και οι απότομες αλλαγές της διάθεσης.

Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης:
1.Εκνευρισμός και θυμός
2.Ακατάπαυστη λύπη και απελπισία
3.Κοινωνική απομόνωση
4.Αυξανόμενη ευαισθησία στην απόρριψη
5.Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, υπερφαγία ή ανορεξία
6.Μεταβολές στον ύπνο, υπερυπνίες ή αϋπνίες
7.Λεκτικά ξεσπάσματα ή κλάματα
8.Δυσκολία στην συγκέντρωση
9.Κόπωση και μειωμένη ενεργητικότητα
10.Ενοχλήσεις, όπως πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι, που δεν θεραπεύονται με φάρμακα
11.Μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο σπίτι ή με φίλους, στο σχολείο,
σε εξωσχολικές δραστηριότητες, χόμπι
12.Αισθήματα αναξιότητας και ενοχής
13.Διαταραχή στη μνήμη και στη συγκέντρωση
14.Σκέψεις θανάτου και αυτοκτονικός ιδεασμός

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

α) Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της παιδικής κατάθλιψης σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει συμπεριφοριστική και γνωσιακή θεραπεία. Η παρέμβαση στα παιδιά με κατάθλιψη περιλαμβάνει εκπαίδευση των παιδιών στην επίλυση προβλημάτων και βελτίωση των ικανοτήτων συνεργασίας. Επίσης, προσανατολίζεται στο να βοηθήσει το παιδί να ανεβάσει το επίπεδο δραστηριοτήτων του και να συμμετέχει σε ευχάριστα γεγονότα. Παράλληλα, τα παιδιά με κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν με εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες.

β) Ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση: Ο ρόλος και οι δυνατότητες του σχολείου

Το σχολείο πρέπει να διευκολύνει την πρόληψη, την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της παιδικής κατάθλιψης. Η αποτελεσματική παρέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ σχολείου και φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που προκαλούν σύγχυση, απάθεια, αποξένωση και απελπισία, καταστάσεις τις οποίες βιώνουν πολλά παιδιά.

Ευεργετικό για τον καρκίνο του προστάτη το πράσινο τσάι


Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Cancer Ρrevention Research», μια χημική ουσία που περιέχεται στο πράσινο τσάι φαίνεται ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 26 άνδρες, ηλικίας 41 έως 72 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο και επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση του προστατικού αδένα (ριζική προστατεκτομή).

Οι ασθενείς ελάμβαναν πριν από την εγχείρηση δισκία μιας ουσίας του πράσινου τσαγιού που λέγεται πολυφαινόλη Ε, η οποία βάσει προγενέστερων μελετών ασκούσε προστατευτική δράση εναντίον του συγκεκριμένου καρκίνου.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου «Feist Weiller» στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., αφού υπέβαλαν τους εθελοντές σε αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουν διάφορους δείκτες της εξέλιξης του καρκίνου, διαπίστωσαν πως η μείωση του καρκίνου σε μερικούς εθελοντές ξεπερνούσε το 30%.

Αυτό υποδηλώνει, κατά τους ερευνητές, ότι η εξέλιξη της νόσου «αναχαιτίστηκε» με τη βοήθεια του πράσινου τσαγιού. Έτσι, το  εν λόγω τσάι θα μπορούσε να βρει θέση στην αγωγή που συνιστάται για την πρόληψη της εξέλιξης αλλά και της υποτροπής του καρκίνου του προστάτη.

Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνει κανείς;
Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει κανείς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα με ακρίβεια (οι εθελοντές της μελέτης κατανάλωσαν την πολυφαινόλη Ε που περιέχεται σε περίπου 12 φλιτζάνια). Οπότε μια ερώτηση στον θεράποντα ογκολόγο μπορεί να λύσει την απορία.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την αμυγδαλίτιδα





Η αμυγδαλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από φλεγμονή στις αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές μάς προστατεύουν από τα βακτήρια, γι’ αυτό συνήθως μετά την ηλικία των 10 ετών, όταν ο οργανισμός έχει πια ενδυναμωθεί, η αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται πιο σπάνια.

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλώνεται ξαφνικά ή να υποτροπιάζει συνεχώς. 

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας (οξείας και χρόνιας) είναι:

* Πονόλαιμος που δυσκολεύει την κατάποση
* Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες ορισμένες φορές καλύπτονται από κίτρινες κηλίδες
* Πυρετός
* Πρησμένοι αδένες στον λαιμό
* Αναπνοή από το στόμα, ροχαλητό και έρρινη φωνή
* Δυσάρεστη αναπνοή.

Πού οφείλεται;
Η αμυγδαλίτιδα, που σημειωτέον είναι μεταδοτική, εκδηλώνεται όταν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) εκτίθενται σε λοιμογόνα μικρόβια.

Πώς θεραπεύεται;

Αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών και σε περιπτώσεις που εκδηλώνεται εκ νέου, με χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Είναι λάθος να σταματάμε το φτέρνισμα


Το φτέρνισμα είναι μία λειτουργία του οργανισμού μέσω της οποίας καθαρίζονται οι αεραγωγοί της μύτης από σκόνη, βλέννα και ξένα επιβλαβή σωματίδια.

Το σταμάτημα, όμως, του φτερνίσματος μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν φτερνιζόμαστε, κάποια σωματίδια φεύγουν από τα ρουθούνια μας με εκπληκτική ταχύτητα (ως και 150 χμ. την ώρα). Αν αυτή η δύναμη στραφεί προς τα μέσα, αυξάνεται η πίεση προς τις ρινικές κοιλότητες, την ευσταχιανή σάλπιγγα και άλλα σημεία του κεφαλιού.

Σε γενικές γραμμές, δεν αναφέρονται συχνά βλάβες από αυτό, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκληθεί βούισμα στα αυτιά ή να σπάσουν μικρά αιμοφόρα αγγεία. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να σπάσει όμως το τύμπανο ή ακόμη και να πάθουμε θρόμβωση στον εγκέφαλο.


Λέμφωμα: Ο άγνωστος εχθρός


Η διόγκωση ενός ή περισσοτέρων λεμφαδένων σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος αποτελεί το κύριο σύμπτωμα του λεμφώματος - του πέμπτου πιο συχνού καρκίνου στην Ευρώπη.
Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση συνοδεύεται από χαμηλή πυρετική κίνηση (37,4-38 βαθμούς Κελσίου) ή και γενικά συμπτώματα αδιαθεσίας, κούρασης, ανορεξίας και εφιδρώσεων.
Πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.490 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 χρόνων, έδειξε ότι μόνον ένας στους πέντε Έλληνες έχει κάποια εικόνα για τη συχνότητα εμφάνισης του λεμφώματος, τα συμπτώματα και τις δυνατότητες θεραπείας του.
Η ιατρική αντιμετώπιση του λεμφώματος γίνεται από αιματολόγους και σε ορισμένες περιπτώσεις από ογκολόγους γιατρούς. Στα συμβατικά «όπλα» αντιμετώπισης των λεμφωμάτων, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (ανοσοθεραπεία) και βιολογικών παραγόντων, καθώς και η ανοσοραδιοθεραπεία.
Ορισμένοι ασθενείς θεραπεύονται με τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (μεταμόσχευση μυαλού των οστών), η οποία πραγματοποιείται σε ολοένα και περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των τύπων λεμφωμάτων γίνεται σε Κέντρα που διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά και ακτινοθεραπευτικά τμήματα και τμήμα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.

Πολύτιμη πηγή βλαστοκυττάρων τα ανεπιθύμητα «ψωμάκια»



Αμερικανοί γιατροί ανακάλυψαν ότι το υποδόριο λίπος (λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) είναι πηγή πολύτιμων βλαστοκυττάρων, ικανών να μετατραπούν στο εργαστήριο σε οποιονδήποτε τύπο ιστού.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού μπορούν να μετατραπούν σε τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS), κύτταρα που έχουν τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων και μπορούν να καλλιεργηθούν για να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού στο ανθρώπινο σώμα.
Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού είναι πιο ευέλικτα από τους ινοβλάστες του δέρματος (κύτταρα του δέρματος), επειδή είναι λιγότερο διαφοροποιημένα, δηλαδή λιγότερο εξειδικευμένα σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ενώ μπορούν από μόνα τους να μετατρέπονται σε κύτταρα του λίπους, των μυών ή των οστών.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί  στην έγκριτη επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Τι πρέπει να ξέρουμε για την οσφυαλγία;


Η οσφυαλγία, που ονομάζεται κάθε πόνος στην οσφύ, αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων και όχι πάθηση.

Μεγάλος αριθμός παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αλλά και των γειτονικών οργάνων (όπως των νεφρών, των ουρητήρων, των γεννητικών οργάνων, του εντέρου, της αορτής) έχουν σαν κύριο ενόχλημα την οσφυαλγία.

Από τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, η δισκοπάθεια (κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι η πιο συχνή (καλύπτει περίπου 70% των περιπτώσεων) αιτία οσφυαλγίας στους νεαρούς και μέσης ηλικίας ενήλικες, ενώ η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τραυματικές αιτίες, όπως κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονώδεις καταστάσεις, νεοπλασίες ή συγγενείς ανωμαλίες, μπορεί επίσης να επιφέρουν οσφυαλγία.

Η διάγνωση της πάθησης που προκαλεί η οσφυαλγία απαιτεί προσεκτική λήψη του ιστορικού, λεπτομερή κλινική εξέταση, εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο καθώς και καλή συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων.

Πώς να αντιμετωπίζετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο


Μήπως η ναυτία σάς βασανίζει κάθε φορά που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο;
Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έχουν τις εξής συμβουλές για όσους δεινοπαθούν κάθε φορά που μετακινούνται οδικώς:

* Να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού και όχι πίσω.

* Να κοιτάζετε μακριά στον ορίζοντα και να μη διαβάζετε.

* Να ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλαράκι του καθίσματός σας, για να μένει ακίνητο.

* Φροντίστε να χτυπάει το πρόσωπό σας αέρας.

* Αποφύγετε το κάπνισμα και ζητήστε από τους άλλους επιβαίνοντες να κάνουν το ίδιο.

Ταξιδέψτε στο εξωτερικό με ασφάλεια


Δημοσκόπηση έχει δείξει πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση όσον αφορά στους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας, πριν αναχωρήσουμε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι τουρίστες στην Ευρώπη ως προς τα νοσήματα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους όταν βρίσκονται εκτός συνόρων. Ελλιπέστατα ενημερωμένοι αποδείχθηκαν και οι Ιταλοί, ενώ καλύτερα ενημερωμένοι όλων φάνηκε να είναι οι Βέλγοι, οι Σκανδιναβοί και οι Βρετανοί.
Ένα πλεονέκτημα που βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών, αλλά ωστόσο δεν φαίνεται να αξιοποιείται κατάλληλα, είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (Ε.Κ.Α.Α.). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις το 1% των Ελλήνων έχει βγάλει από το ασφαλιστικό του ταμείο αυτή την κάρτα, η οποία του επιτρέπει (μεταξύ άλλων) να έχει υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας αρρώστιας σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος, καθώς και στην Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Μπορείτε, λοιπόν, να μεταβείτε στο ασφαλιστικό ταμείο σας και να ζητήστε να σας βγάλουν την Ε.Κ.Α.Α.(εκδίδεται εντελώς δωρεάν). Αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε και χρειαστείτε ιατρική φροντίδα, είτε δεν θα πληρώσετε τίποτα είτε, αν κληθείτε να καταβάλλετε χρήματα, θα σας επιστραφούν άμεσα στη χώρα όπου βρίσκεστε ή όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα.
Να θυμάστε πως κάθε μέλος της οικογένειάς σας πρέπει να έχει τη δική του κάρτα. Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση της Ε.Κ.Α.Α. από το Ταμείο σας, είναι ένα θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και μια αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Τσιπ θα ασκεί τους παράλυτους μυς


Ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Δημοσθένους, υποστηρίζουν ότι ένα μικροσκοπικό εμφυτεύσιμο τσιπ, το οποίο στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς, μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση των παράλυτων άκρων.
Το νέο τσιπ είναι το πρώτο που έχει τόσο μικρό μέγεθος -μικρότερο από εκείνο ενός παιδικού νυχιού- ώστε να μπορεί να εμφυτευτεί στη σπονδυλική στήλη.

Η συσκευή ονομάζεται «Αctive Βook», καθώς τα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που την απαρτίζουν δημιουργούν ένα τρισδιάστατο σχήμα που μοιάζει με εκείνο των σελίδων ενός βιβλίου.
Τα ηλεκτρόδια του μικρού τσιπ στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς απευθείας στη σπονδυλική στήλη, χωρίς τη βοήθεια κάποιας άλλης εξωτερικής συσκευής.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" 

Αποτελέσματα βιοψίας σε πέντε λεπτά


Η  μακρά και ψυχοφθόρα αναμονή για τα αποτελέσματα της βιοψίας μπορεί σύντομα να αποτελεί παρελθόν, χάρη σε μια νέα απεικονιστική τεχνική των ιστών.

Ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δοκίμασε την τεχνική που ονομάζεται ΝΙVΙ (Nonlinear Interferometric Vibrational Imaging) σε καρκινικά κύτταρα από το μαστό αρουραίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με χρήση της μεθόδου παρήχθησαν ευανάγνωστες, έγχρωμες εικόνες των ιστών όπου διαγράφονταν καθαρά τα όρια των όγκων με ακρίβεια που ξεπερνούσε το 99%.

Και όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, σύμφωνα με δημοσίευση που αναμένεται να γίνει στο τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου του Επιστημονικού περιοδικού «Cancer Research».

Σήμερα, οι συμβατικές μέθοδοι διάγνωσης του καρκίνου βασίζονται σε οπτική ανάλυση του σχήματος και της δομής των κυττάρων, γεγονός που τις καθιστά αρκετά υποκειμενικές σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντιθέτως, η μέθοδος ΝΙVΙ παράγει εικόνες με βάση τη μοριακή σύνθεση των εξεταζόμενων κυττάρων. Τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις λιπιδίων ενώ τα καρκινικά κύτταρα παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη.

Με χρήση δύο ακτίνων φωτός, οι ειδικοί μπορούν να προσδιορίσουν τα μοριακά σήματα που στέλνουν τα διαφορετικά κύτταρα: τελικώς τα φυσιολογικά κύτταρα αποτυπώνονται με μπλε χρώμα και τα καρκινικά με κόκκινο. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα για την «αναγέννηση» αρθρικών χόνδρων


Σύμφωνα με επιστήμονες, η χρήση βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας μπορούν να αντικαταστήσουν τις αρθροπλαστικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

Ήδη έχει επιτευχθεί η μερική αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις, ενώ οι έρευνες στρέφονται στην ολική αναγέννηση των χόνδρων με βλαστοκύτταρα.

Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων έχει επιτευχθεί ολική αναγέννηση χόνδρων σε πειραματόζωα, όμως οι φυσικές ιδιότητες αυτών των χόνδρων αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)  Κωνσταντίνος Κυπαρισσίδης: «η νανοτεχνολογία είναι το εργαλείο που έχει να κάνει με το ικρίωμα, δηλαδή με το υπόστρωμα όπου στερεώνονται τα βλαστοκύτταρα.
«Εξετάζουμε ποια νανοδομή επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή σε οστεοκύτταρα. Από αυτήν εξαρτάται η επιτυχής ανάπλαση του ιστού με τη χρήση βλαστοκυττάρων» επισήμανε ο κ. Κυπαρισσίδης.

Επικίνδυνο για την υγεία το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ αποτελεί την κυριότερη αιτία πρώιμης θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς η χώρα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς.

Ποσοστό 42% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν καπνιστές, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29%.

Σύμφωνα με έρευνες, 20-30% των καπνιστών προσπαθούν κάθε χρόνο να κόψουν το κάπνισμα, ενώ 7 στους 10 (70%) έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το τσιγάρο με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Από το 70% των Ελλήνων, που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, μόνο 3-5% το καταφέρνουν.
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα, που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος και δε χρειάζονται τη συγκατάθεση γιατρού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarettes), το οποίο κυκλοφορεί από το 2008 και έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, είναι μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία, φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, που αντικαθίσταται, ή έχει μόνον αέρα.

Ειδήμονες των επιστημών υγείας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, είτε αυτό περιέχει νικοτίνη, είτε όχι.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πνευμονολόγος - εντατικολόγος και συντονιστής της αντικαπνιστικής εκστρατείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο και άμεσα καταστροφικό για τον οργανισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποίησε να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Στις Η.Π.Α. έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο FDA, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Δηλώνει ότι η συσκευή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη.

Η βιομηχανία, από τη μεριά της, δηλώνει ότι ο FDA μπορεί να είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των προϊόντων καπνού, αλλά είναι αναρμόδιος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν μεν νικοτίνη αλλά όχι καπνό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Για καθαρά εμπορικό προϊόν και όχι αποτελεσματικό, κάνει λόγο ο καθηγητής φαρμακολογίας και πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρείας, Νίκος Χούλης, τονίζοντας ότι καλύτερο υποκατάστατο για τη «συνήθεια» του τσιγάρου είναι το κομπολόι.

Ο κ. Χούλης, αναφέρει ότι  αν θέλει κάποιος πραγματικά να κόψει το κάπνισμα μπορεί να καταφύγει σε άλλου είδους θεραπείες. Εξάλλου, κυκλοφορούν αποτελεσματικά σκευάσματα, που δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εφαρμογή του iPhone θα προστατεύει από τον καρκίνο


Μια νέα εφαρμογή στο κινητό iPhone, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε να προφυλασσόμαστε από τις καρκινογόνες υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις θερμοκρασίες και τον καιρό για να προβλέψουν πότε χρειάζονται προστασία από τον ήλιο, αλλά στην ουσία είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) που προκαλεί το πρόβλημα- κι αυτό δεν μπορείς να το δεις ή να το αντιληφθείς», εξηγεί η Σου Χιούαρντ, διευθύντρια της υπηρεσίας «SunSmart» του  Συμβουλίου για τον Καρκίνο.
Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αλλά και με σκοπό να απευθυνθεί στους νεότερους που έχουν την τάση να είναι λιγότερο επιμελείς σε ότι αφορά στην προστασία τους από τον ήλιο, το Συμβούλιο για τον Καρκίνο σχεδίασε την δωρεάν αυτή εφαρμογή για το συγκεκριμένο τύπο του κινητού, η οποία καθημερινά παρέχει ενημέρωση με πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και για τον δείκτη της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Πως αντιμετωπίζεται η χρόνια αϋπνία;


Η αϋπνία αποτελεί πλέον συνηθισμένο πρόβλημα. Στις δυτικές κοινωνίες, ένας στους τρεις ενηλίκους αναφέρει δυσκολίες στον ύπνο, εκ των οποίων περίπου το 20% αντιμετωπίζει χρόνια μορφή αϋπνίας.

Οι σύγχρονες παρεμβάσεις στην αϋπνία συμπεριλαμβάνουν:

1. Εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου η οποία, σύμφωνα με τον δρ Ρeter Ηauri (1977), σημαίνει ότι:

* Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε, καθότι η ενεργητική προσπάθεια αυξάνει τη διέγερση του οργανισμού και μειώνει την πιθανότητα του ύπνου.
* Ξαπλώνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζετε.
* Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι αποκλειστικά και μόνο για τον ύπνο και όχι για άλλες δραστηριότητες, π.χ. εργασιακές.
* Απομακρύνετε την πίεση του χρόνου, μετακινώντας το ρολόι σας σε άλλο δωμάτιο.
* Ασκείστε αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα και όχι αργότερα.
* Αποφύγετε τη χρήση διεγερτικών και οινοπνευματωδών.
* Τρώτε ένα ελαφρύ σνακ πριν από τον ύπνο, έχει κατασταλτικές ιδιότητες.
* Σταθεροποιήσετε την ώρα που κοιμάστε και την ώρα που ξυπνάτε, ανεξαρτήτως από το πόσο καλά νιώθετε ότι κοιμηθήκατε.

2. Γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία. Στόχοι της θεραπείας αυτής είναι ο εντοπισμός και η βαθύτερη αλλαγή των λανθασμένων πεποιθήσεων του πάσχοντος για τον ύπνο (π.χ. ο νοσηρός έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου) και η αντικατάστασή τους με υγιείς πεποιθήσεις, που προωθούν μια ευνοϊκότερη προσαρμογή του.

Παραδείγματα τεχνικών είναι ο περιορισμός του ύπνου, δηλαδή η μείωση του συνολικού χρόνου ύπνου  ως μέσον επίτευξης της αύξησης των περιόδων του βαθέος ύπνου και της μείωσης των ενδιάμεσων αφυπνίσεων.

Άλλη παρέμβαση είναι η «παράδοξη πρόθεση».Η αγχώδης προσδοκία ότι δεν θα καταφέρει κάποιος να κοιμηθεί αντικαθίσταται με επιδίωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποκατάσταση του φυσιολογικού ύπνου.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται 4- 8 φορές, σε εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας 60-90 λεπτών, παρότι πρέπει να παρατείνεται αν τα συμπτώματα επιμένουν. Έρευνες αποτελεσματικότητας δείχνουν ότι η θεραπευτική βελτίωση διατηρείται στα δύο έτη μετά τη λήξη της θεραπείας.

3. Φαρμακευτική αγωγή με υπναγωγά- κατασταλτικά, αντικαταθλιπτικά ή βενζοδιαζεπίνες. Η χρήση των παραπάνω ωστόσο, πρέπει να ελέγχεται και να παρακολουθείται αυστηρά από ψυχίατρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρενέργειες και τα ενδεχόμενα συμπτώματα εξάρτησης.

Πόσο παχαίνει το βραδινό γεύμα;


Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα.
Με την προϋπόθεση λοιπόν, πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κυρίως γεύμα σας αντί για το μεσημέρι το βράδυ.
Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλά:
1.Μην παραλείπετε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.
2.Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για το μεσημέρι. Αν τρώτε το «μεγαλύτερο» πιάτο σας το βράδυ, τότε το μεσημεριανό δεν πρέπει να αποτελεί κυρίως γεύμα. Καταναλώστε για μεσημέρι μία σαλάτα ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό, ή μια έτοιμη σούπα με λίγες θερμίδες και ένα γιαούρτι 2%.
3.Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε μια μικρή βόλτα στην περιοχή, βγάλτε έξω το σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ.
4.Μην κάνετε υπερβολές. Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κυρίως γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
5.Αποφύγετε την τηλεόραση όσο τρώτε. Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση δεν το απολαμβάνετε πραγματικά, καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού. Επιπλέον, το μήνυμα του κορεσμού που ξεκινά από το στομάχι περνά «απαρατήρητο» από τον εγκέφαλο. Κλείστε λοιπόν τους δέκτες σας και καθίστε στο τραπέζι.

Ευεργετικό το φασκόμηλο


Το φασκόμηλο, που εμπεριέχει πλειάδα βιοενεργών συστατικών όπως καμφορά, άλφα- και βήτα-καρυοφυλλένιο κ.α., διαθέτει πολλές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριακές, στυπτικές, αντιδιαβητικές, σπασμολυτικές, αντισηπτικές και καρδιοτονωτικές.
Ανακουφίζει σε περιπτώσεις νευραλγιών, γαστρίτιδας, άσθματος, βρογχίτιδα, κρυολογήματος, διάρροιας και πονοκεφάλων. Ως αφέψημα (εξωτερική χρήση) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας, της στοματίτιδας, της φαρυγγίτιδας, των αφθών, της δερματίτιδας και των εκζεμάτων.
Ενώ με τα φρέσκα φύλλα του αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες.
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία, ενώ παράγει και εκλεκτής ποιότητας μέλι.

Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί καλοκαίρι έχουν λιγότερα παιδιά


Ο μήνας που γεννιέται μια γυναίκα, φαίνεται πως επηρεάζει, την γονιμότητά της, αφού μια νέα αυστριακή επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που γεννιούνται το καλοκαίρι, τείνουν να αποκτούν λιγότερα παιδιά στη ζωή τους σε σχέση με τις γυναίκες που γεννιούνται άλλες εποχές του χρόνου.

Η έρευνα, υπό την Σούζαν Χούμπερ του πανεπιστημίου της Βιέννης, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησε στατιστικά στοιχεία που ξεκινούν από το  1967 και διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες είχαν γεννηθεί τον Ιούλιο μήνα, είχαν κατά μέσο όσο 13% λιγότερα παιδιά σε σχέση με όσες είχαν γεννηθεί Δεκέμβριο μήνα.


Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι ερευνητές μελέτησαν ανάλογα δεδομένα στο άλλο ημισφαίριο, στη Νέα Ζηλανδία, και ανακάλυψαν ότι ισχύει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι αυστριακοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο Βιετνάμ οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί τον Ιούλιο, στην περίοδο των βροχών, είναι πιο γόνιμες σε σχέση με όσες έχουν γεννηθεί στην ξηρή περίοδο του Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί εμφανίζεται μια τέτοια εποχικότητα στη γονιμότητα των γυναικών, αλλά εκτιμούν ότι σχετίζεται με τις διαφορές στη διατροφή της μητέρας ανάλογα με την εποχή, καθώς και στις μεταβολές του καιρού, που με τη σειρά τους αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα μολύνσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, υγείας κ.α.) επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού, κυρίως κατά τον κρίσιμο τρίτο μήνα της ανάπτυξής του στην μήτρα, και μπορεί να επιδρούν στην κατοπινή γονιμότητά του.

Για τους άνδρες, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, καθώς φαίνεται πως όσοι έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, γίνονται αργότερα πατέρες λιγότερων παιδιών, ενώ όσοι έχουν γεννηθεί τους ανοιξιάτικους μήνες, τείνουν να έχουν τα περισσότερα παιδιά.


Άσκηση και διατροφή μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη


Δύο νέες μελέτες, που έγιναν στη Φιλανδία και στις Η.Π.Α και παρουσιάζονται στο 24 Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, έδειξαν μείωση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη σε ποσοστό 40-60% σε άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία ακολούθησαν εντατικά προγράμματα άσκησης και υγειονοδιαιτητικού τρόπου διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η αερόβια άσκηση βοηθά αφενός στη απώλεια βάρους με τα προγράμματα που έχουν προταθεί και προφέρει σωματική ευεξία στο διαβητικό και αφετέρου συμβάλει στη διατήρηση του βάρους από ένα σημείο και μετά. Συμβάλλει ακόμη στη καλύτερη δράση της ινσουλίνης και στη καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από το σώμα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ρύθμιση του διαβητικού» ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβητολογίας, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος .

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται έμμονη ιδέα


Μήπως πάντα ρωτάτε επίμονα για την προέλευση των τροφίμων που αγοράζετε; Μήπως στη λαϊκή πηγαίνετε αποκλειστικά στους πάγκους της οργανικής καλλιέργειας και αν δεν έχουν το προϊόν της προτίμησής σας τότε δεν αγοράζετε τίποτα; Μήπως είστε καθέτως αντίθετοι στα διάφορα τυποποιημένα σνακς και παρόμοια προϊόντα;

Αν οι απαντήσεις σας, στις προηγούμενες ερωτήσεις, είναι καταφατικές, ίσως και εσείς να ασχολείστε ιδιαίτερα με την υγιεινή διατροφή.

Αποτελεί όμως η υγιεινή διατροφή πρόβλημα;

Οι μέχρι τώρα γνωστές διαταραχές της διατροφής είναι η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, διαταραχές που εμφανίζονται με αρκετή συχνότητα και ταλαιπωρούν μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με την ορθή και σωστή διατροφή μπορεί να εξελιχθεί σε αληθινή ψυχολογική διαταραχή.

Πότε όμως μια καλή συνήθεια μετατρέπεται σε πρόβλημα; Ποια είναι η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την προτίμηση από την εμμονή; 

Όταν ο άνθρωπος ξεπεράσει το μέτρο και επιτρέψει σε μια προτίμησή του ή συνήθειά του να πάρει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του, τότε λέμε ότι η συνήθεια αυτή έχει μετατραπεί σε εμμονή.
Ο δρ Steven Bratman συγγραφέας του βιβλίου «Health Food Junkies: Overcoming the obsession with healthful eating» είναι αυτός που επινόησε τον όρο νευρική ορθορεξία και πρεσβεύει ότι οι ιδέες περί υγιεινής διατροφής μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε ψυχολογική διαταραχή, βασανιστική όχι μόνο για το ίδιο το άτομο, αλλά και για τον περίγυρό του.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ατόμων που πάσχουν από νευρική ορθορεξία, το πρόβλημά τους ξεκίνησε αθώα και ανώδυνα, από μια αρχική επιθυμία να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και, γενικότερα, τον τρόπο ζωής τους. Έτσι, υιοθέτησαν μια ισορροπημένη δίαιτα, με έμφαση στην ποιότητα και σαφείς προτιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα (πχ, φρούτα και λαχανικά) με παράλληλη ξεκάθαρη αποφυγή άλλων προϊόντων (πχ, κατεργασμένων σνακς).

Παράλληλα, τα άτομα αυτά άρχισαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την καταγωγή των τροφίμων που καταναλώνουν. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος άρχισε να αποφεύγει τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου, εξαιτίας της τεχνητής δίαιτάς τους και του περιορισμένου χώρου στον οποίο εκτρέφονται.

Αυτή ακριβώς η λογική περιγράφει το πρόβλημα της νευρικής ορθορεξίας, όπου οι σκέψεις και ο προγραμματισμός γύρω από τη σωστή διατροφή κατευθύνουν όλη την ψυχική ενέργεια του ατόμου. Καθώς όμως το άτομο αρχίζει ν' ανησυχεί για τις διατροφικές του συνήθειες και να αναλώνεται σε σκέψεις γύρω από αυτές, ο βαθμός ανησυχίας του αυξάνεται κι αυτός. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανησυχία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του.

Η λύση της ψυχικής αυτής διαταραχής, βρίσκεται στην ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

Πηγή: health.in.gr

Λάχανο: Ένα πολύτιμο λαχανικό στο πιάτο μας


Εδώ και 20 χρόνια γνωρίζουμε ότι πολλά φυτοσυστατικά (phytonutrients) δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες προτού προκαλέσουν ζημιά στο DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες και σε μόρια που είναι συνδεδεμένα με λίπος, όπως η χοληστερόλη.

Σήμερα, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα φυτοσυστατικά κάποιων λαχανικών όπως στο λάχανο, δρουν σε πολύ πιο πολύπλοκο επίπεδο.
Τα φυτοσυστατικά των κραμβοειδών λαχανικών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ) δίνουν την εκκίνηση σε μία περίπλοκη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό των κυττάρων μας, κατά την οποία τα γονίδια καθοδηγούν και εξισορροπούν τη δράση άλλων ενζύμων που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση, όπου το καθένα ασκεί τη δικιά του προστατευτική δράση επιτυγχάνοντας την τέλεια ισορροπία με τα άλλα κύτταρα
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν λαχανικά αυτής της κατηγορίας διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνέυμονα, ακόμη και συγκριτικά με άτομα που καταναλώνουν συχνά άλλα λαχανικά.
Πόσες μερίδες κραμβοειδών λαχανικών χρειαζόμαστε εβδομαδιαία για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; 

Μόνο 3-5 μερίδες, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι).

Πηγή: elliniki-ygeia.com

Κόψτε το κάπνισμα χωρίς να παχύνετε


Όπως προκύπτει από μελέτη, ένας στους 10 Έλληνες θέλει να κόψει το κάπνισμα και τέσσερις στους δέκα είναι αποφασισμένοι να το μειώσουν. Ωστόσο, μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η αύξηση του βάρους, η οποία συχνά φτάνει τα 4-5 κιλά τους πρώτους 10 μήνες έπειτα από τη διακοπή.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Αφενός οι πρώην καπνιστές αρχίζουν να τρώνε περισσότερο (αυξάνουν κυρίως το τσιμπολόγημα), καθώς το κάπνισμα αποτελούσε μέχρι πρότινος μέσο καταστολής της όρεξης. Αφετέρου, ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κατά περίπου 10%. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να «καίει» πια λιγότερες θερμίδες.

Υπάρχουν όμως «κόλπα» που καταφέρνουν να καταστείλουν το στερητικό σύνδρομο που δημιουργείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και την τάση για τσιμπολόγημα.
Καταναλώστε:
1.Άφθονο νερό (προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης).
2.Όξινους χυμούς (λεμονιού ή γκρέιπφρουτ, που μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης λόγω της έντονα όξινης γεύσης τους).
3.Καραμέλες και τσίκλες (κατά προτίμηση όσες έχουν γεύσεις με έντονη μυρωδιά, όπως μέντα και γαρίφαλο, διότι έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την ανάγκη για τσιγάρο).
4.Περισσότερα φρούτα και λαχανικά (δεν παρέχουν πολλές θερμίδες και υπερκαλύπτουν την ανάγκη για κάτι γλυκό ή αλμυρό αντίστοιχα).
Αποφύγετε το αλκοόλ (παρέχει πολλές θερμίδες και συνήθως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κάπνισμα, οπότε υπενθυμίζει την ανάγκη για τσιγάρο)και αλλάξτε τις συνήθειες όσον αφορά τον καφέ (καλό είναι να ελαττωθεί η κατανάλωσή του, διότι στους περισσότερους θυμίζει το τσιγάρο).


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Το AIDS πλήττει τους τοξικομανείς


Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει, σήμερα, σε έκθεσή της, πως 3 εκατομμύρια χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, πάσχουν από AIDS.
Σύμφωνα με την έκθεση, που έγινε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, οι οροθετικοί τοξικομανείς είναι ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε Κίνα, Μαλαισία, Ρωσία, Ουκρανία και Βιετνάμ. Όμως η τάση είναι ανοδική στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τις περισσότερες περιοχές της Ασίας. Ενώ στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία σχεδόν το 60% των τοξικομανών έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV.

Σε πολλές χώρες η νομοθεσία στιγματίζει αυτά τα άτομα τιμωρώντας ή αποκλείοντάς τα. Η Διεθνής Ομοσπονδία θεωρεί ότι η πολιτική που αποκλείει τους τοξικομανείς από συμβουλευτικές υπηρεσίες και θεραπεία «συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν υπάρχει καμία διάταξη στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που να αναφέρεται σε ανθρώπους που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών», παραδέχτηκε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Σάντια Κάενζιγκ. «Όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των τοξικομανών και όσων έχουν φυλακιστεί εξαιτίας του εθισμού τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ένας καθοριστικός παράγοντας για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους τοξικομανείς είναι η παροχή ενός «ασφαλούς μέρους» για να κάνουν χρήση, όπως οι αίθουσες, που ήδη υπάρχουν στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργου.