Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Διαδικασία αποδέσμευσης - αποχαρακτηρισμού του αναπηρικού αυτοκινήτου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ποιοι είναι οι τρόποι αποδέσμευσης ενός αναπηρικού αυτοκινήτου;

Ένα αναπηρικό αυτοκίνητο μπορεί να αποδεσμευτεί: α) με την καταβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων, β) με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου σε άλλο ανάπηρο δικαιούχο ατέλειας και γ) με την εγκατάλειψη στον ΟΔΔΥ.




Η διαδικασία αποδέσμευσης

Στην ορολογία που χρησιμοποιούν στο Τελωνείο, ο όρος «αποδέσμευση» σημαίνει τον αποχαρακτηρισμό του παλιού σας αυτοκινήτου, για να μπορέσετε στη συνέχεια να αγοράσετε νέο «αδασμολόγητο» αυτοκίνητο. Για την αποδέσμευση του παλιού σας αυτοκινήτου θα πρέπει να γνωρίζεται που είναι το Τελωνείο της περιοχής σας. Για την Αττική, η Διεύθυνση Τελωνείων είναι στον Πειραιά, στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Για την αποδέσμευση λοιπόν του αυτοκινήτου σας, θα ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία, με την σειρά:

1) Πηγαίνετε στο Τελωνείο της περιοχής σας, μαζί με το αυτοκίνητο σας. Ο αρμόδιος υπάλληλος του Γραφείου Αναπηρικών Αυτοκινήτων θα σημειώσει σε κάποια έντυπα, τα νούμερα της μηχανής και του πλαισίου, για να διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή κινητήρα.

2) Στη συνέχεια, πηγαίνετε στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών που είναι ο φάκελος του αυτοκινήτου, για να καταθέσετε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας.

3) Αφού καταθέσετε πινακίδες και άδεια, παίρνετε μια βεβαίωση από την Διεύθυνση Συγκοινωνιών και πηγαίνετε πάλι στο Τελωνείο.

4) Από το Τελωνείο θα εκδοθεί μια απόφαση αποδέσμευσης, θα την πάρετε και θα πάτε πάλι στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών που ανήκει το παλιό σας αυτοκίνητο, όπου θα εκδοθεί νέα άδεια κυκλοφορίας, αλλά με τα ίδια νούμερα κυκλοφορίας του παλιού σας αυτοκινήτου.

5) Από το Τελωνείο, μαζί με την απόφαση αποδέσμευσης, θα πάρετε ένα αντίγραφο της ιατρικής γνωμάτευσης όπου φαίνεται ότι είσαστε δικαιούχος αναπηρικού αυτοκινήτου. Μ’ αυτή την ιατρική γνωμάτευση μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε αντιπροσωπεία για να αγοράσετε νέο αυτοκίνητο, αναπηρικό για άλλη μια επταετία.



Σημείωση: Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με βάση τις διατάξεις ατέλειας που ισχύουν για τους ανάπηρους πολίτες και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους των ανωτέρω προσώπων, οι κληρονόμοι πρέπει εντός εξαμήνου να προβαίνουν στην τελωνειακή τακτοποίησή τους.
Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλονται σε τόσα δέκατα του 100% του τέλους ταξινόμησης όσα είναι και τα εξάμηνα που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος, του κλάσματος του εξαμήνου θεωρουμένου ως ολόκληρο εξάμηνο. Το τέλος ταξινόμησης θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε ισχύοντες συντελεστές.
Μετά την 5ετία δεν οφείλεται τέλος ταξινόμησης.


Από 1 έως 2 έτη καταβάλλεται το 50%.
- Από 2 έως 3 έτη καταβάλλεται το 40%.
- Από 3 έως 4 έτη καταβάλλεται το 30%.
- Από 4 έως 5 έτη καταβάλλεται το 20%.
- Από 5 έτη και άνω χωρίς καταβολή.



Δείτε επίσης: 

Μεταβίβαση - Αντικατάσταση αναπηρικού του αυτοκινήτου (7ετία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.