Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί αμφισβητείται στην πράξη το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με προχθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών κάλεσε τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας να μην δέχονται την δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακίνηση των ΑμεΑ . Ωστόσο η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «εξαιρούνται οι επιβάτες με απώλεια όρασης για τους οποίους το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης δεν αμφισβητείται».

Η παραπάνω εξαίρεση μπορεί να ερμηνευτεί μόνον ως προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού άλλοθι από πλευράς Ομοσπονδίας. Η ουσία του όλου θέματος έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη επί μήνες αντιπαράθεση λεωφορειούχων και υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης του 2011 για την κάλυψη του κόστους της δωρεάν μετακίνησης ΑμεΑ (και λοιπών δικαιούχων) παρότι έχει δεσμευτεί γι’ αυτό από τις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οφείλει και μέρος από την σύμβαση του 2010, την καταβολή του οποίου παραπέμπει από μήνα σε μήνα.
Από πλευράς τους οι αναπηρικοί φορείς δια της εθνικής συνομοσπονδίας τους, διαμαρτύρονται, αρνούμενοι να είναι τα θύματα της συνεχιζομενης αντιπαράθεσης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “το πραγματικά επίμαχο κοινωνικό θέμα είναι ότι εκείνοι που πλήττονται άμεσα από αυτή την ιστορία είναι οι δικαιούχοι των καρτών μετακίνησης που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας”.   
Με αφορμή το  ΟΧΙ της ομοσπονδίας αστικών συγκοινωνιών στην δωρεάν μετακίνηση ΑμεΑ μέχρι νεοτέρας, η συνομοσπονδία ΑμεΑ διατυπώνει σειρά ερωτημάτων προς το υπουργείο υγείας, με τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι μεθοδεύεται η οριστική κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης.
Τα ερωτήματα της συνομοσπονδίας έχουν ως εξής:
1. Για ποιούς λόγους δεν εκταμιεύθηκε η Β΄ Δόση των καρτών μετακίνησης ΑμεΑ. του έτους 2010, παρόλο που δεν υπήρχε έλλειψη του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού;
2. Ποιό είναι το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου με όλες τις Ομοσπονδίες του τομέα των Συγκοινωνιών;
3. Για ποιό λόγο η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών εξέδωσε την ανωτέρω ανακοίνωση και ποιά είναι η καταληκτική συμφωνία με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες του κλάδου; 
Στις παραπάνω ερωτήσεις της συνομοσπονδίας, το υπουργείο μεταφορών έσπευσε να διαβεβαιώσει με ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι δικαιούχοι καρτών δωρεάν ή μειωμένης μετακίνησης μπορούν απρόσκοπτα να τις χρησιμοποιούν. Πλην όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου μεταφορών δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν 1) αντίστοιχες διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί και από το υπουργείο υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο και 2) έχουν καταμαρτυρηθεί δεκάδες καταγγελίες ΑμεΑ που πιστοποιούν άρνηση των λεωφορειούχων να δεχτούν τις κάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.