Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Δικαιούχοι ατελής ταξινόμησης αυτοκινήτου οι πάσχοντες δρεπανοκυτταρικής και μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Βάσει νόμου και εγκυκλίου έχουν γίνει δικαιούχοι ατελής ταξινόμησης αυτοκινήτου οι πάσχοντες δρεπανοκυτταρικής και μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας.


Αίτημα των πασχόντων από Δρεπανο- και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο ήταν η απόκτηση αυτοκινήτου με ατέλεια. Έγινε πραγματικότητα μετά την δημοσίευση του Νόμου 3402 στο ΦΕΚ 258α΄/17-10-2005, περί «Αναδιοργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας και λοιπές διατάξεις».
Στο άρθρο 17 αναφέρεται ότι «οι μορφές αναιμίας δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική, ισοδυναμούν ως προς τα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν στους πάσχοντες, προς την ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και οι πάσχοντες τυγχάνουν των ευεργετημάτων και απολαμβάνουν κατά νόμο όσοι πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.»
Με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων (Αρ.Πρωτ. Δ.458/70/Α0018-14 Μαρτίου 2006) που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός καθορίζεται ότι:
«Η Επιτροπή Μεσογειακής Αναιμίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας με το αριθμ. 18560/15-2-06 έγγραφο της αποφαίνεται ότι οι μορφές δρεπανοκυτταρικής και μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας από πλευράς ιατρικών και κοινωνικών προβλημάτων, ισοδυναμούν προς την ομόζυγη Μεσογειακή Αναιμία και επομένως πρέπει να τύχουν των ίδιων ευεργετημάτων καθώς και τις αλλαγές στην τρέχουσα πρακτική για την αναγνώριση της νόσου. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι, οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία μπορούν να υπαχθούν σης διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 1882/90, προκειμένου να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, με την τήρηση των οδηγιών που ισχύουν και εφαρμόζονται για τις άλλες κατηγορίες δικαιούχων ατέλειας αναπήρων.»
Έτσι, όλες οι κατηγορίες αιμοσφαιρινοπαθειών υπάγονται στις διατάξεις του νόμου για την απόκτηση αυτοκινήτου με ατέλεια. Βέβαια, οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο θα είναι καλό να έχουν και φωτοαντίγραφο της εγκυκλίου, για να διευκολύνουν τις υπηρεσίες των Υγειονομικών Επιτροπών της κάθε Νομαρχίας.

Πηγή: thalasemia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.