Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.
Το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές τμήμα του 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου κέρδισε το «Suntan», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (μετά το «Bank Bang» και το «Wasted Youth»).
Το «Suntan», το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, επιλέχθηκε για το βραβείο από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή της διοργάνωσης που αποτελείται τον ηθοποιό Άνγκους Μακφάντιεν, την παραγωγό και ηθοποιό Σάντι Φροστ και τον συντάκτη του Screen International, ενός από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά περιοδικά παγκοσμίως, Ματ Μίλερ.
Σύμφωνα με την επιτροπή, «αν και υπήρχαν πολλά εξαιρετικά φιλμ στο διεθνές διαγωνιστικό, το «Suntan» ήταν η ταινία που είχε πραγματική απήχηση σε εμάς. Η ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο της "διαδρομής" ενός ανθρώπου από την ερωτική τρέλα στην απόγνωση, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή της Μάκη Παπαδημητρίου».
Ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος δήλωσε: «Πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του '90, ήμουν φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι ταινίες που βραβεύονταν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου κυριαρχούσαν στις συζητήσεις μας. Αρκούσε να βλέπαμε στην αφίσα ότι μία ταινία διακρίθηκε στο Εδιμβούργο για να πάμε να τη δούμε. Πού να ήξερα τότε ότι 15 χρόνια αργότερα θα είχα την τιμή να είμαι ο αποδέκτης ενός τέτοιου βραβείου. Ανυπομονώ να εκτυπώσω νέες αφίσες. Ευχαριστώ όλους τους υπέροχους ανθρώπους του Φεστιβάλ και την καταπληκτική κριτική επιτροπή. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος».
Στο «Suntan», το οποίο γυρίστηκε εξ' ολοκλήρου στην Αντίπαρο, ο Μάκης Παπαδημητρίου υποδύεται τον Κωστή, έναν 42χρονο γιατρό που καταφτάνει στο μικρό νησί για να αναλάβει την τοπική κλινική. Συνεσταλμένος και μοναχικός αντιμετωπίζει την χειμωνιάτικη ηρεμία του νησιού, τη γραφικότητα της τοπικής κοινότητας και την επαγγελματική του ρουτίνα στωικά. Όλα θα αναστατωθούν όταν θα συναντήσει μία παρέα νεαρών τουριστών και θα ερωτευτεί τη 19χρονη Άννα (Έλλη Τρίγγου).
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Έξυπνες συμβουλές για να μην χάσετε τον χρόνο σας.
Σίγουρα δεν θέλετε να είστε από εκείνους τους δαχτυλοδεικτούμενους ταξιδιώτες που καθυστερούν τους συνταξιδιώτες τους στην ουρά για τον έλεγχο. Γι αυτό έχετε υπόψη ότι οι σαρωτές χτυπάνε "καμπανάκι" σε κάθε τι μεταλλικό, ενώ οι ελεγκτές σας σταματάνε σίγουρα όταν σας δούν να φοράτε κάτι... περίεργο. Μάθετε, λοιπόν, τι απαγορεύεται να φοράτε κάθε φορά που περνάτε από τον έλεγχο του αεροδρομίου και κερδίστε πολύτιμο χρόνο.
Ογκώδη ή μεγάλου μεγέθους σακάκια και ρούχα. Το σίγουρο είναι ότι και θα αναγκαστείτε να ξεντυθείτε, αλλά το σημαντικότερο ότι θα σας περάσουν από έλεγχο. Γιατί να υποστείτε όλη αυτήν τη διαδικασία ενώ μπορείτε να την αποφύγετε φορώντας απλά κάτι πιο στενό μεν, αλλά άνετο δε;
Δετά παπούτσια. Θα πρέπει να φοράτε έξυπνα παπούτσια που μπορούν να βγαίνουν και να μπαίνουν εύκολα και γρήγορα. Γι αυτό αποφύγετε εκείνα με τα κορδόνια, γιατί θα χάσετε το χρόνο σας σε περίπτωση που σας ζητηθεί να τα βγάλετε. Επίσης, αν επιλέξετε να φορέσετε γόβα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας έχετε υπόψιν ότι τα τακούνια τους μπορεί να εσωκλείουν στο εσωτερικό τους καρφιά, να χτυπήσει ο συναγερμός περνώντας από τον έλεγχο και να χρειαστεί, επίσης, να τα βγάλετε. Προτιμήστε, λοιπόν, τα αθλητικά χωρίς κορδόνια για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Μεταλλικά βραχιόλια. Τις περισσότερες φορές όταν περάσετε από τον έλεγχο θα σας σταματήσουν λόγω των αξεσουάρ σας, κυρίως αν είναι μεταλλικά. Γι αυτό φορέστε κάποιο από χρυσό, ασήμι ή άλλο πολύτιμο μέταλλο, που συνήθως δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα.
Αξεσουάρ μαλλιών. Προτιμήστε κάποια κορδέλα από ύφασμα στη θέση των μεταλλικών αξεσουάρ μαλλιών, καθώς οι σαρωτές "χτυπάνε" όταν τα αναγνωρίζουν.
Περιττές αποσκευές. Έχετε μαζί σας μόνο μία τσάντα χειρός. Με το να κουβαλάτε σακούλες, σακουλάκια και τσαντάκια για το κάθετί ξεχωριστά και δεν είστε άνετοι οι ίδιοι, αλλά και περισσότερο χρόνο θα χάσετε κατά την διάρκεια του ελέγχου. Συγκεντρώστε τα απαραίτητα αντικείμενα που θα σας χρειστούν σε μία σχετικά μεγάλη τσάντα χειρός και έχετε πάνω πάνω εκείνα που σίγουρα θα σας ζητηθούν να βγάλετε όπως υγρά, laptop κλπ. Προτιμήστε μάλιστα η τσάντα να κλείνει με φερμουάρ για να είστε σίγουροι ότι κατά την διάρκεια του ελέγχου δεν θα πέσει τίποτα από μέσα.
Πηγή: http://www.greekguide.com
Τα συμπεράσματα της μελέτης «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση».
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η οικονομική κρίση, που συνεπάγεται πτώση του βιοτικού επιπέδου, δεν επέφερε στην Αθήνα τη δραματική μείωση του μέσου δείκτη ευζωίας από το 2003 έως το 2013, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που περιλαμβάνεται στον τόμο «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε επιμέλεια του Δημήτρη Εμμανουήλ, διευθυντή Ερευνών στο εν λόγω Κέντρο.
Στο συλλογικό αυτό έργο των ερευνητών, Παρασκευής Καμούτση, Γιώργου Κανδύλη, Ρωξάνης Καυτατζόγλου, Μιχάλη Πέτρου και Νίκου Σουλιώτη, μελετώνται οι οικονομικές τάξεις, τα κοινωνικά στρώματα και τα πρότυπα πολιτιστικής και υλικής κατανάλωσης στην ελληνική πρωτεύουσα με επίκεντρο τις μορφές ψυχαγωγίας, κατοικίας και βραδινής εξόδου.
«Ένα από τα κρίσιμα σημεία που αναδύεται από τις αναλύσεις του παρόντος βιβλίου είναι το γεγονός ότι αυτό που ονομάζεται “κοινή κουλτούρα” αλλά και η “καθημερινή κουλτούρα”, η πολιτισμική δηλαδή της καθημερινότητας, εγγράφεται ευθέως ή εμμέσως σε δίκτυα εξουσίας και πλαίσια νοηματικής διαπραγμάτευσης της ταυτότητας σε ατομική και συλλογική κλίμακα» τονίζει στον πρόλογο ο διευθυντής και πρόεδρος του Κέντρου Νίκος Δεμερτζής.
Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας» ο δείκτης δεν παρουσιάζει μεταβολή. Μάλιστα τα λεγόμενα «ανώτερα», στην κοινωνική ιεραρχία στρώματα εμφανίζουν το 2013, σε σύγκριση με το 2003, μείωση του δείκτη ευζωίας, ενώ τα ευρύτερα εργατικά στρώματα παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Πρόκειται για δύο μεταβολές που είναι ακριβώς αντίθετες με τις ταξικές διαφορές στην ένταση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.
«Τα παράδοξα στη σχέση μεταξύ δεικτών ευζωίας, δηλαδή της ικανοποίησης από τη ζωή, και των επιπέδων του εισοδήματος και της κατανάλωσης δεν είναι κάτι το νέο» επισημαίνει ο Νίκος Σουλιώτης, προφανώς διότι στα λαϊκότερα στρώματα η ευτυχία δεν προσδιορίζεται από την οικονομική απολαβή αλλά από την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, όπως προκύπτει και από αντίστοιχες έρευνες στο εξωτερικό.
Ιδού λοιπόν που η ευτυχισμένη ζωή δεν έχει αποκλειστική σχέση με τα γκουρμέ εστιατόρια αλλά τις απλές ταβέρνες, τα ουζάδικα, τα μεζεδοπωλεία και τις ψησταριές, στους κοινωνικούς αυτούς χώρους όπου οι ερευνητές εντόπισαν με τη μέθοδο των συνεντεύξεων τις σχετικές απαντήσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μουσικό γούστο είναι αυτό που κατ' εξοχήν κατατάσσει το άτομο στην πολιτισμική ιεραρχία περισσότερο από ό,τι η ζωγραφική, η λογοτεχνία, ο χορός, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μελέτη εντόπισε επίσης και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο η ανώτερη οικονομική τάξη δεν ακολουθεί, στην πλειονότητά της, την θεωρούμενη ανώτερη κουλτούρα.
Πρόκειται για επιβεβαίωση του αθηναϊκού φαινομένου ότι, κατ' αντιστοιχία με τα συμβαίνοντα στις μεταπολεμικές δυτικές κοινωνίες, η ταξικότητα της πολιτιστικής κατανάλωσης -ιδιαίτερα στη μουσική- φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει. Αν και, είναι μακριά από το να έχει καταργηθεί, λένε οι ερευνητές. Η γενικευμένη κοινωνική κινητικότητα και η αύξηση του επιπέδου μόρφωσης δημιούργησαν ένα ευρύ ανώτερο μεσαίο κοινό που έχει πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά ακόμα και αν δεν έχει βαθιά εξοικείωση. Το κοινό αυτό είναι ανοιχτό στην εισαγόμενη ποπ κουλτούρα, παραμένοντας πιστό στην ελληνική λαϊκή μουσική και ιδιαίτερα στο ρεμπέτικο και το λαϊκοπόπ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση δεν υποχρεώνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να ελαττώσουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες και να αναθεωρήσουν τις επιλογές σε περίοδο ευμάρειας, κάνοντας αυτοκριτική για τον υπερκαταναλωτισμό. Τον οποίο πολλοί ερωτώμενοι θεωρούν μία από τις αιτίες της κρίσης, οδηγούμενοι όμως και σε ένα στοχασμό αυτοκάθαρσης: «Αν οι Έλληνες κατανάλωναν περισσότερο από ό,τι παρήγαν τότε η κρίση δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση αλλά και εξυγιαντικές» επισημαίνει η μελέτη στην ενότητα των συμπερασμάτων.
Σε ένα ενδιαφέροντα πίνακα καταγράφεται η ποσοτική πτώση της μουσικής κατανάλωσης σε χώρους της πόλης μεταξύ των ετών 2009 και 2013. Στις μεγάλες πίστες είχαμε μια πτώση 45,7%, στα ρεμπετάδικα-λαϊκά πάλκα 51,4%, στα μουσικά μεζεδοπωλεία και στις ταβέρνες 19,5%, στις μουσικές σκηνές 20,8%, στις εθνικές μουσικές σκηνές και τα κλαμπ 21,5%, στους χώρους κλασικής μουσικής και όπερας 12,4% και στις συναυλίες ποπ-ροκ 9,2%. Δηλαδή η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους χώρους του λαϊκού προτύπου κατανάλωσης.
Υπερβαίνοντας την έντονη ακαδημαϊκότροπη γραφή των ερευνητών («σχεσιακές προσεγγίσεις στην διαστρωμάτωση των επαγγελμάτων από άποψη στάτους δεν προσφέρουν πάντα στατιστικώς εύρωστα αποτελέσματα»- «νεοβεμπεριανή προσέγγιση» κ.λπ.) μπορούμε να πούμε με απλά λόγια ότι: Στο Ρέμο δεν πηγαίνει μόνο η Εκάλη αλλά και τα δυτικά προάστια, σύμφωνα με το στατιστικό εύρημα ότι στην Αθήνα το λαϊκό πρότυπο κατανάλωσης έχει διαταξικό χαρακτήρα. Προφανώς, όμως τα βάρη της κρίσης δεν τα επιμερίζονται αναλογικά οι εργαζόμενοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ασχέτως αν και οι δύο τάξεις ακούνε το ίδιο σουξέ… Εδώ θα συμφωνούσαν και οι δύο μεγάλοι Γερμανοί της Κοινωνιολογίας: Και ο Μαρξ αλλά και ο αντίθετός του Μαξ Βέμπερ…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και το 60%, υποχρεώθηκαν να προσφέρουν οι πωλητές ακινήτων στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, προκειμένου να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Μάλιστα η πλειονότητα των περιπτώσεων που έχει «αλιεύσει» η Καθημερινή, σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία, αφορά ακίνητα που βρίσκονται προς πώληση από το ξεκίνημα της κρίσης, την περίοδο 2010-2011, δείγμα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι πωλητές στο να βρουν αγοραστή για την περιουσία τους.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η πώληση οικοπέδων αποδεικνύεται ακόμα δυσκολότερη σε σχέση με τα διαμερίσματα, καθώς οι κατασκευαστές απέχουν πλέον από την αγορά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικοπέδου 800 τ.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περιζήτητο. Το εν λόγω ξεκίνησε να πωλείται το 2010, με αρχική τιμή τα 2 εκατ. ευρώ. Εντέλει πωλήθηκε μόλις πέρυσι, πέντε χρόνια μετά, αντί ποσού 750.000 ευρώ, δηλαδή 62,5% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή που ζητούσε αρχικά ο πωλητής.
Ανάλογη περίπτωση καταγράφεται και για διαμέρισμα στο Παγκράτι, ηλικίας 30 ετών και επιφάνειας 78 τ.μ. Ο ιδιοκτήτης του έβαλε «πωλητήριο» το 2011, με ζητούμενη τιμή τα 125.000 ευρώ, καθώς το ακίνητο ήταν και πλήρως ανακαινισμένο και στον 4ο όροφο. Χρειάστηκε να περιμένει και αυτός πέντε χρόνια, καθώς το διαμέρισμα πωλήθηκε τελικά φέτος, στην τιμή των 50.000 ευρώ, δηλαδή 60% χαμηλότερα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε περιοχές όπως η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, ακόμα και στη Φιλοθέη, καθώς οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να συναινέσουν σε εκπτώσεις που κυμαίνονται από 44% έως 56%, ανάλογα με την περίπτωση, εφόσον φυσικά επείγονται να ολοκληρώσουν την πώληση.
Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, οι εκπτώσεις της τάξεως του 50%-60% αποτελούν κοινό τόπο, σε περιπτώσεις ακινήτων που αναζητούν αγοραστή επί σειράν ετών. Επί της ουσίας, οι πωλητές υποχρεώνονται να συμβαδίσουν με τη μείωση των τιμών που έχει επέλθει στην αγορά κατοικίας από το διάστημα που ξεκίνησαν να πωλούν το ακίνητό τους μέχρι σήμερα και παράλληλα να προσφέρουν και επιπλέον έκπτωση, εφόσον βρεθεί υποψήφιος αγοραστής, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επίτευξη συμφωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά μέσον όρο, τα πωλούμενα ακίνητα απαιτούν τουλάχιστον 12 μήνες έως ότου βρουν αγοραστή, ενώ η μέση προσφερόμενη έκπτωση σε σχέση με την αρχική τιμή πώλησης αγγίζει το 20%.
Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και πρόσφατη έρευνα της Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία αφορούσε τα ανατολικά και δυτικά προάστια της Αττικής. Σύμφωνα με αυτήν, κατά τη διάρκεια του 2015 στα ανατολικά προάστια, η απόκλιση μεταξύ των ζητούμενων τιμών των πωλητών και των τιμών στις οποίες εντέλει πραγματοποιήθηκαν οι πράξεις άγγιξε το 18,7%. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ζητούμενων τιμών άγγιξε τα 1.700 ευρώ/τ.μ., ενώ ο αντίστοιχος των πραγματικών τιμών δεν ξεπέρασε τα 1.380 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου, η απόκλιση του 2015 διαμορφώθηκε σε 15,1%, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή άγγιξε τα 1.575 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.340 ευρώ/τ.μ. που ήταν η εκτιμώμενη τιμή στην οποία έγιναν οι πράξεις αγοραπωλησίας.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Συνδέονται με την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.
Αντιμέτωποι με νέες κατηγορίες βρίσκονται ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λεμούσιας, και ο πρώην δημοτικός ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης, εκ των καταδικασθέντων για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στα ταμεία του κεντρικού δήμου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την άσκηση νέας ποινικής δίωξης για πλαστογραφία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, σε βάρος του πρώην δημοτικού υπαλλήλου και για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία σε βάρος του άλλοτε γραμματέα του δήμου.
Οι πράξεις συνδέονται με την πολύκροτη υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στα δημοτικά ταμεία, ενώ αφορούν δύο διπλότυπα είσπραξης, συνολικού ύψους 780.000 ευρώ, της Θ' ΔΟΥ, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική δικογραφία για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Τα διπλότυπα αυτά, το πρώτος ύψους 335.000 ευρώ και το δεύτερο ύψους 445.000 ευρώ, φαίνεται ότι καταρτίστηκαν από τον βασικό υπεξαίρετη, πρώην δημοτικό ταμία, με σφραγίδες δύο ανύπαρκτων εφοριακών υπαλλήλων. Τέθηκαν δε στο «μικροσκόπιο» της οικονομικής επιθεωρήτριας μόλις πριν από δύο χρόνια και το πόρισμα διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές Αρχές.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο αντεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των Π. Σαξώνη και Μ. Λεμούσια, οι οποίοι για την υπεξαίρεση στα δημοτικά ταμεία είχαν καταδικαστεί από το Εφετείο σε ποινές κάθειρξης 20 ετών και έξι μηνών ο πρώτος, και 13 ετών και 5 μηνών ο δεύτερος. Ο τέως γενικός γραμματέας αποφυλακίστηκε υπό όρους τον περασμένο Φεβρουάριο, έχοντας εκτίσει το 1/3 της ποινής του, ενώ ο συγκατηγορούμενός του πρώην ταμίας εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές.
Εκτός φυλακών βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο τρίτος εκ των κατηγορουμένων που τιμωρήθηκε για το οικονομικό σκάνδαλο. Είχε καταδικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 12 ετών, αλλά αποφυλακίστηκε λόγω αναπηρίας, έχοντας εκτίσει 2,5 χρόνια από την ποινή του.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Η "εθνική υποχρέωση" που έγινε η "εθνική μας ξεφτίλα" - 25 χρόνια μετά, στο λόφο του Γαλατά ένα κουφάρι από μπετό, αξίας πολλών εκατομμυρίων, έγινε ο καθρέφτης μας
Πριν από 25 χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία ενός Διασυμμαχικού μνημειακού συγκροτήματος για την Μάχη της Κρήτης στα Χανιά, κοινό για τα τέσσερα συμμαχικά κράτη (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα).
Εικοσιπέντε χρόνια μετά και αφού δόθηκαν εκατομμύρια δραχμές και στη συνέχεια ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης, τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, την διαμόρφωση του χώρου και την θεμελίωση του έργου, το μνημείο υπάρχει μόνο ως «μακέτα» ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα κουφάρι από μπετά, σε μια τεράστια έκταση – «φιλέτο» στον λόφο του Γαλατά.
Οι τοπικοί άρχοντες "νίπτουν τας χείρας τους" από την ευθύνη του έργου (υπάρχουν και κάποιοι που αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν την ύπαρξή του) ενώ οι μόνοι που ακόμα και σήμερα το επισκέπτονται και ενδιαφέρονται για την «τύχη του» είναι απόμαχοι των συμμαχικών δυνάμεων και συγγενείς τους, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν σε σημείο να συγκεντρώνουν μέσα από δωρεές χρήματα για να βοηθήσουν στην ανέγερση του μνημείου.
Σήμερα ο χώρος που στεγάζεται το κτίριο – φάντασμα και ο οποίος παραμένει αφύλακτος, έχει γίνει αντικείμενο βανδαλισμών ενώ στο παρελθόν βοσκοί τον μετέτρεψαν σε στάνη για να ξεκουράζουν τα ζώα τους. Αν πάλι αύριο το ακίνητο δοθεί προς αξιοποίηση απ’το "Υπερταμείο", τότε είναι βέβαιο ότι με κροκοδείλια δάκρυα οι τοπικοί άρχοντες αλλά και η τοπική κοινωνία που έχει λησμονήσει την ύπαρξή του, θα σπεύσουν να υπερασπιστούν το "μνημείο" που τους ανήκει και θα ρίξουν τις ευθύνες στην οικονομική κρίση και τους ξένους που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.
Η ιστορία του Μνημειακού Συγκροτήματος της Συκολιάς είναι μια αποκαλυπτική μικρογραφία για την νοοτροπία που μετέτρεψε μια «εθνική υποχρέωση» σε «εθνική ξεφτίλα».
(στον αίθριο χώρο σπασμένες πλάκες... εις μνήμην)
Η ιδέα για το έργο, η εκκίνηση και τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν
Η ιδέα για την δημιουργία ενός διασυμμαχικού μνημειακού συγκροτήματος, που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Βερυβάκη, βρήκε πολλούς υποστηριχτές και έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υλοποίησή της, με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχόντων και της τοπικής κοινωνίας.
Υπεύθυνη για το έργο ορίστηκε η τότε Νομαρχία Χανίων με φορέα υλοποίησης τον τότε ΟΑΔΥΚ. Συστάθηκε Ειδική Επιτροπή, που ορίστηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού και τοπικούς τότε άρχοντες των Χανίων, επιτετραμένη για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ ακολούθησε η ανάθεση της μελέτης, στο μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο της Ελλάδας και στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη.
Ο χώρος για την κατασκευή του μνημείου επιλέχθηκε να είναι στον λόφο του Γαλατά και άμεσα προχώρησε η απαλλοτρίωση με διαπραγμάτευση, στοιχίζοντας τότε, πριν από 20 και πλέον χρόνια, 250 εκ δραχμές! Το έργο ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων και με ταχύ βήμα καθώς υπήρχε μια μεγάλη πίεση να μπορέσει η τότε νομαρχία να απαλλοτριώσει το χώρο και να αποδώσει το μνημείο ώστε να γίνουν οι πρώτες επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης με αξιοπρέπεια.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίστηκε τότε στα 1,2 δις δραχμές, ενώ στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν την μελέτη, δόθηκαν δύο χρηματοδοτήσεις για την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και την θεμελίωση του έργου, ύψους 1,760.000 εκ. ευρώ.
Η πρώτη χρηματοδότηση προ εκλογών, οι υποσχέσεις Παυλόπουλου και ύστερα το χάος
Το έργο ήταν μεγαλεπήβολο καθώς προέβλεπε την δημιουργία ενός μνημειακού συγκροτήματος ανάλογου με εκείνα που υπάρχουν σε ξένα κράτη, το οποίο θα περιελάμβανε μουσειακό χώρο, συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων κτλ, ένα ζωντανό δηλαδή μνημείο ανοιχτό για το κοινό και τόπο προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Η πρώτη χρηματοδότηση για την θεμελίωση του έργου, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, κοντά σε προεκλογική περίοδο, περίπου δεκατρία χρόνια μετά από την εξαγγελία για την κατασκευή του συγκροτήματος, και μέσα σε μια χρονική περίοδο που ακόμα οι "αγελάδες ήταν παχιές", πριν δηλαδή την οικονομική κρίση και πολύ πριν η οικονομική δυσπραγία χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για κάθε αποτυχία της διοίκησης.
Παραμονές εκλογών λοιπόν, έκανε επίσκεψη στα Χανιά ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Πάχτας, και με τον τότε Νομάρχη Χανίων κ. Κατσανεβάκη, "έσφιξαν τα χέρια" για την χρηματοδότηση του έργου με 1,760.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό, "χωρίστηκε" σε τρία τμήματα που αφορούσαν
- Την άδεια οικοδομής, η οποία στοίχισε 105.000 ευρώ.
- Τη διαμόρφωση του χώρου, με μια εργολαβία 300.000, για να γίνουν οι πρώτες επετειακές εκδηλώσεις (το 2014, ο εργολάβος "έστειλε" την αντιπεριφέρεια σε δίκη για ανείσπρακτες οφειλές)
- Την κατασκευή του σκελετού με κόστος ύψους 1.355.000 ευρω
Το τρίτο έργο το πήρε η εταιρεία ΑΚΤΕΡ, καταθέτοντας πολύ συμφέρουσα για την Νομαρχία προσφορά, όπως μας διαβεβαίωσαν διαφορετικής προέλευσης πηγές, και έπειτα από μια καθυστέρηση στην είσπραξη του ποσού λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας, τελικά ο σκελετός του έργου παραδόθηκε ενώ από το 1.355.000 ευρώ, απορροφήθηκαν οι 920.0000 ευρώ.
Τα υπόλοιπα, περίπου 400.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διατέθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, σε άλλες ανάγκες, μετά από ανακατονομή του ποσού που έγινε το Σεπτέμβριο του 2014.
Η τελευταία αναφορά - υπόσχεση για την συνέχιση του έργου δόθηκε το 2008, από τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ως Υπουργός Εσωτερικών παρευρέθη στα Χανιά, για τις εκδηλώσεις από την 67η επέτειο της Μάχης της Κρήτης και είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για την χρηματοδότηση του υπό ανέγερση μνημείου.
Την ίδια χρονιά, στη Νομαρχία που ήταν υπεύθυνη για το έργο, είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για την επικαιροποίηση των μελετών ώστε να γίνει νέα δημοπράτηση για τη συνέχιση του έργου.
Μπορείτε να μαντέψετε οτι αυτή η δημοπράτηση, δεν έγινε ποτέ
(Στην είσοδο του μνημείου, απόμαχοι, κατά τη διάρκεια της επετείου της Μάχης της Κρήτης, φύτεψαν συμβολικά, ελαιόδεντρα)
Ο τότε αντινομάρχης Χανίων κ Μανώλης Σπανουδάκης, θυμάται ότι, με την βεβαιότητα πως το έργο θα συνεχιστεί, συγκεντρώθηκαν από τον ΟΑΔΥΚ όλες οι μελέτες για το μνημείο, με στόχο την επικαιροποίησή τους. Η τελευταία συνεδρίαση για το μέλλον του μνημειακού συγκροτήματος, έγινε στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων και από εκεί και πέρα η υπόθεση όπως φαίνεται αποτελεί παρελθόν.
Το 2015, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν.Χανίων είχε στείλει επιστολή, προς τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων για την άμεση ανάγκη αποκατάστασης του μνημείου, προβάλλοντας σαν επιχείρημα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και προβολής της ιστορικής μας κληρονομιάς παραθέτοντας ως παράδειγμα το τι πράττει η γειτονική μας Τουρκία (για όποιον θέλει να διαβάσει το απόσπασμα της επιστολής έχει ενδιαφέρον ".... Στις 25 Απρίλη ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Καλλίπολη της Τουρκίας για τα 100 χρόνια της ομώνυμης αποτυχημένης εκστρατείας των Συμμάχων. Παρόντες ο Κάρολος της Βρετανίας και 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο, ζωντανή κάλυψη από το Euronews, το BBC και άλλα κανάλια. Δημοσιότητα που δεν κερδίζεται ούτε και εάν ξοδέψεις εκατομμύρια € και όλα αυτά δωρεάν…. Όχι μόνο φέτος που τιμώνται τα 100χρονα, αλλά και τις άλλες χρονιές δίνεται μεγάλη βαρύτητα από την Τουρκική κυβέρνηση με οργάνωση ειδικών χώρων φιλοξενίας, φεστιβάλ για τη νεολαία και άλλες εκδηλώσεις").
Προφανώς και η επιστολή έλαβε την τύχη που αναμένονταν, κατέληξε δηλαδή "στον κάλαθο των αχρήστων" αφού όπως διαπιστώσαμε και εμείς σε επικοινωνία με τοπικούς φορείς, η υπόθεση της ανέγερσης του μνημείου είναι τελειωμένη: το έργο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη έστω και για την προστασία του χώρου.
Ακούσαμε φράσεις όπως "εγώ δεν παρέλαβα τίποτα, δεν ξέρω τίποτα", «ποιό έργο", και άλλα σχετικά όχι από χείλη αναρμόδια αλλά από εν ενεργεία, "πρωτοκλασάτους" τοπικούς άρχοντες.
Η ονοματολογία δεν έχει νόημα (σε πρώτο χρόνο) γιατί απλά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι τίποτα στο ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια και κανένα έργο δεν γίνεται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στρατηγικό σχεδιασμό αλλά με ορίζοντα εκλογών.
Τι έμεινε 25 χρόνια μετά; Εξαγγελίες, υποσχέσεις στους Συμμάχους για την συγκρότηση του Μνημείου, χρηματικές δωρεές που έφταναν απέξω και που τελικά κατέληξαν στο κενό, λήθη και ένα κουφάρι αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που στέκεται για να θυμίζει την αδιαφορία, την έλλειψη συντονισμού και την κακοδιαχείριση, τα χαρακτηριστικά δηλαδή της ελληνικής διοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα απόμαχοι και συγγενείς τους, επισκέπτονται το Μνημείο και αποχωρούν με απογοήτευση για την εικόνα που αντικρίζουν και το όραμα που εγκαταλείφτηκε νωρίς.
Τι και αν η κεντρική εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης, έχει μεταφερθεί στο Μάλεμε, οι απόμαχοι και συγγενείς τους φαίνεται ότι διατηρούν εντονότερα την πικρή ανάμνηση του υπό ανέγερση μνημείου (σημειωτέον η πρόταση για το Μάλεμε «έπεσε» στο τραπέζι όταν η κατασκευή του Μνημείου παρέμενε στάσιμη και προκειμένου να μην βλέπουν οι ξένοι το ανεκτέλεστο έργο),
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν ξεκάθαρα οι τοπικοί άρχοντες είναι αν προτίθενται να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του μνημειακού συγκροτήματος, αλλιώς, σε διαφορετική περίπτωση να πουν ευθαρσώς ότι το έργο ματαιώνεται και τόσα χρήματα και υποσχέσεις πήγαν χαμένες.
Αυτός ο διασυρμός που συνεχίζεται, εντός και εκτός συνόρων, με την πεποίθηση ότι το θέμα έχει ξεχαστεί, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η αδιαφορία ήταν αυτή που υπέσκαπτε από την αρχή τα θεμέλια του έργου.
Δείτε φωτογραφίες από την εικόνα του μνημείου σήμερα και την μακέτα με το έργο όπως θα ήταν αν ολοκληρώνονταν
Πηγή: http://flashnews.gr
Διευκρινίσεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με τα κριτήρια κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο μετά και από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ε. Μπασιάκου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), όπως ισχύει, και του άρθρου 48 παρ.1 του ν.4174/2013, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών Δ.Ο.Υ. υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτων, καθώς και στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2915/2001 και των άρθρων 30, 30α και 30β του ν.δ. 356/1974) κατά των οφειλετών του Δημοσίου για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτού, είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά, κατά την ελεύθερη κρίση του, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου (όπως διακοπή της παραγραφής), προκρίνοντας το προσφορότερο μέτρο για την άμεση είσπραξη της οφειλής.
Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται κατά καιρούς οδηγίες με εγκυκλίους στους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των οφειλετών καθώς και των συνυπόχρεων σε καταβολή προσώπων, με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες.
Ειδικότερα, έχει επισημανθεί ότι, για την υλοποίηση των ανωτέρω, η λήψη των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης θα πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις, με κριτήρια απολύτως αντικειμενικά, δηλαδή να σχετίζεται με το ύφος της οφειλής, την παλαιότητα, το είδος αυτής και όχι επιλεκτικά (να μην σχετίζεται με το πρόσωπο του οφειλέτη, νομικό ή φυσικό).
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι με την εγκύκλιο της Υπηρεσίας ΠΟΛ.1109/14.4.2014 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις της παραγράφου Α' (τροποποίηση διατάξεων ν.δ. 356/1974 - Κ.Ε.Δ.Ε.) του τρίτου άρθρου του κεφαλαίου Β' του νόμου 4254/2014, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, προστέθηκαν νέα εδάφια στο άρθρο 9 του Κ.Ε.Δ.Ε., με τα οποία αυξήθηκε από τριακόσια σε πεντακόσια ευρώ το όριο οφειλών για την είσπραξη των οποίων δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη), καθώς επίσης προστέθηκαν νέα εδάφια στο άρθρο 30Α του Κ.Ε.Δ.Ε., με τα οποία καθορίστηκε το ποσό των πενήντα ευρώ ως ελάχιστο ποσό οφειλής για την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, εξαιρουμένης της κοινοποίησης με τη διαδικασία του άρθρου 30Β του Κ.Ε.Δ.Ε.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Αξιωματικός της τροχαίας του έκοψε κλήση.
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν, πλήρωσε σήμερα πρόστιμο στην τροχαία, επειδή δεν φορούσε κράνος κατά τη διάρκεια βόλτας που έκανε με μοτοσικλέτα την περασμένη εβδομάδα σε νοτιοδυτική επαρχία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός φόρεσε σήμερα κανονικά το κράνος του και οδήγησε μία μηχανή από το σπίτι του, κοντά στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας στην Πνομ Πενχ, σε ένα αστυνομικό τμήμα που απέχει περίπου 500 μέτρα από το σπίτι του.
Ο αξιωματικός της τροχαίας, Σουν Νεμ, ο οποίος έκοψε την κλήση στις 18 Ιουνίου, σημείωσε ότι ο Χουν Σεν παραβίασε το άρθρο 6 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και του επεβλήθη πρόστιμο 15.000 ριέλ (3,75 δολαρίων ΗΠΑ).
Μιλώντας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά την πληρωμή του προστίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο νόμος δεν δικαιολογεί την παραβίασή του από κανέναν, ακόμη και από τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα δικαιώματα του πρωθυπουργού ή την ασυλία για να συγκαλύψουμε το λάθος που κάναμε», δήλωσε, προσθέτοντας: «Σεβόμενοι τη νομοθεσία για την οδική κυκλοφορία, σεβόμαστε τις ζωές μας και τις ζωές των άλλων, επομένως ο νόμος επιβάλλεται εξ ίσου».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Υπό επεξεργασία βρίσκεται η απόφαση με τις λεπτομέρειες και το κανονιστικό πλαίσιο για την παραχώρηση ακινήτων με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.
Αν και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την εξόφληση δια συμψηφισμού του φόρου κληρονομίας ισχύει ήδη από το 2014, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που απαιτείται για την θεσμοθέτηση της αντίστοιχης διαδικασίας, με συνέπεια οι αιτήσεις τους να μην εξετάζονται.
Σήμερα φορολογούμενοι που είτε έχουν κληρονομήσει μια περιουσία, είτε πρόκειται να κληρονομήσουν και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς είναι σε αδιέξοδο. Οι μεν πρώτοι που έχουν κάνει αποδοχή της κληρονομιάς βρίσκονται να χρωστούν φόρους που διαρκώς προσαυξάνονται οι δε δεύτεροι αναγκάζονται τελικά να μην αποδεχτούν την κληρονομιά καθώς δεν έχουν τα χρήματα για την εξόφληση του φόρου.
Η νομοθετική αλλαγή που έγινε το 2014 επιτρέπει σε όσους δεν διαθέτουν χρήματα, αλλά έχουν ακίνητα, να δώσουν το ακίνητό τους (αγροτεμάχιο ή οικόπεδο) στην εφορία ώστε να εξοφλήσουν μέσω της παραχώρησης αυτής σε είδος το φόρο που τους αναλογεί.
Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφά του τον Νοέμβριο 2014, το Μάιο 2015 και τον Ιανουάριο 2016 προς τον υπουργό Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είχε ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία έκδοσης της υπουργικής απόφασης και ως τότε, σύμφωνα και με την νομολογία που έχει ήδη διαμορφωθεί, να αναστέλλονται οι δυσμενείς συνέπειες που υφίστανται οι πολίτες εξαιτίας της οφειλής αυτής.
Από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Βουλή προκύπτει πως η υπουργική απόφαση θα έλθει άμεσα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με την εν λόγω απόφαση θα καθοριστούν η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, συμπληρωμένος καταλλήλως, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος παραχώρησης ακινήτου με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως η κατάθεση του αιτήματος δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και συνεπώς δεν αίρει τις συνέπειες του ληξιπροθέσμου του συγκεκριμένου χρέους.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Χίλιες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς, που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, και οι υποθέσεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.
Είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημείωσε, η εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Τσίπρα στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι χειροπιαστά, και ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, στα μέσα του Ιουλίου, θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία με βάση τη δουλειά που έχει γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.
Η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας προχωράει αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και στο πλαίσιο αυτής ειδικό κλιμάκιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί τη Ρηνανία για να επιμορφωθεί στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.
«Στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε: «Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα».
Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Πολεμάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια συμφωνία η οποία γενικά προχωράει καλά κι έχει αποδώσει καρπούς. Θα αποδώσει και φορολογικούς, οικονομικούς καρπούς στη χώρα, με νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες, και πιστεύουμε ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη περί τις χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς. Έχουν διαβιβαστεί, και η εικόνα που έχουμε, χωρίς να θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό -συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες λίστες- των ανθρώπων που είναι στη λίστα Μπόργιανς έχουν τη διάθεση συμβιβασμού και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί».
Η "συνταγή" για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η πολιτική βούληση και η σημερινή κυβέρνηση την έχει διαθέτει, επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μέρος του συμβολαίου της κυβέρνησης με την κοινωνία, γι’ αυτό και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα. «Στα μέσα Ιουλίου, για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θα είναι σε θέση να δώσει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον τομέα της διαφθοράς από το σύνολο του ελεγκτικού και εισαγγελικού μηχανισμού. Είναι μια προσπάθεια επίπονη που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, και τα στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη δουλειά που έχει γίνει κυρίως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», είπε ο κ. Βασιλειάδης.
Τον Ιανουάριο επισκέφθηκε την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (ο οποίος παρέδωσε και την ομώνυμη λίστα με Έλληνες καταθέτες) και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνέχεια υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση Προθέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και της Ελλάδας για συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Την υπέγραψαν ο Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφάνειας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Μικρό μεν, αλλά ικανό να σκορπίσει τον πανικό, ένα φίδι εντοπίστηκε από περαστικούς να κάνει… βόλτες σε κεντρικό δρόμο του Πύργου.
Το μικρό φίδι, άγνωστο πως, βρέθηκε σε κεντρικό σημείο της οδού Μανωλοπούλου.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Μια αγαπημένη συνήθεια που επιμένει παρά τις απαγορεύσεις.
Πρωινό ξύπνημα και ο πρώτος ήχος που φτάνει στα αυτιά σου είναι εκείνος της θάλασσας. Η πρώτη απολαυστική βουτιά αμέσως μετά την έξοδο από τη ζεστή σκηνή. Καφεδάκι, κι ύστερα όλη μέρα χαλάρωση στην παραλία, απολαμβάνοντας μοναδικά τη φύση μακριά από τις έγνοιες και τις σκοτούρες της πόλης.
Μετά από αυτή την εμπειρία, οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ δύσκολα θα επιλέξουν κάτι άλλο για τις διακοπές τους. Και είναι και φέτος πολλοί στην Ελλάδα που θα ακολουθήσουν τον εναλλακτικό αυτόν τρόπο χαλάρωσης στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ρισκάροντας, βέβαια, μια αστυνομική έφοδο και ένα τσουχτερό πρόστιμο, δεδομένου ότι η ελεύθερη κατασκήνωση είναι, βάσει νόμου, ρητά απαγορευμένη στη χώρα μας, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το σκοπό και μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει.
Υπάρχουν τοπικές αρχές στην Ελλάδα που δείχνουν σίγουρα μεγαλύτερη «ανοχή» στους κατασκηνωτές και άλλες περισσότερο αυστηρές. Άλλωστε η διαμάχη ανάμεσα στους υπέρ και τους κατά της αγαπημένης για πολλούς αυτής πρακτικής κρατά χρόνια, με τις δύο πλευρές να προβάλλουν ισχυρά επιχειρήματα. Το δικαίωμα απόλαυσης της φύσης σε όλο της το μεγαλείο συγκρούεται πολλές φορές με το δικαίωμα της πρόσβασης-χρήσης των παραλιών από όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, αλλά και τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος από ουκ ολίγους που στερούνται παιδείας και αδυνατούν να σεβαστούν τον χώρο που τους φιλοξενεί αλλά και την παρουσία άλλων ανθρώπων. Και όσοι έχουν βρεθεί σε παραλίες με ελεύθερους κατασκηνωτές, σίγουρα έχουν αντικρίσει αποκαρδιωτικές εικόνες, ακόμη και σε περιοχές προστατευόμενες.
Πάντως, παρά τις απαγορεύσεις και τους κινδύνους μιας τέτοιας επιλογής, πολλοί Έλληνες δεν πτοούνται και επιμένουν να επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια. Οι παραλίες και τα μέρη που επιλέγονται για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα είναι σίγουρα άπειρα, ξεχωρίζουμε ωστόσο δέκα αγαπημένους προορισμούς των κατασκηνωτών...
Γαύδος
Στο νοτιότερο άκρο της χώρας, το μικρό νησί της Γαύδου, κάτω από την Κρήτη, είναι πλέον ταυτισμένο με την ελεύθερη κατασκήνωση, έχοντας μάλιστα γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια για τους λάτρεις του είδους. Οι αμμώδεις παραλίες και οι κέδροι που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους έλκουν κάθε χρόνο τους ταξιδιώτες, πολλοί από τους οποίους «ξεχνιούνται» στο μικροσκοπικό νησί μέχρι να πιάσουν τα πρώτα κρύα.
Πήλιο
Οι καταπράσινες ακτές του Πηλίου με τα καταγάλανα νερά διαθέτουν ακόμη ορισμένες παραλίες που δεν έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Ανάμεσα σε αυτές και η Μελανή, μια μεγάλη αιγαιοπελαγίτη παραλία, κοντά στην Αργαλαστή, που αποτελεί παράδεισο για τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Στο βάθος της παραλίας βρίσκεται μία και μόνο ταβέρνα, που φροντίζει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατασκηνωτών.
Κάτω Κουφονήσι
Πανέμορφες παραλίες, γαλανά νερά, το Κάτω Κουφονήσι αποτελεί έναν ακόμη must προορισμό για τους ελεύθερους κατασκηνωτές που αγαπούν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Ακατοίκητο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με έκταση μόλις 4,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διαθέτει μόλις μία ταβέρνα.
Σούγια
Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος, αποτελεί επιλογή εκατοντάδων κατασκηνωτών κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πάνω στη θάλασσα. Η τεράστια παραλία προσφέρεται για το στήσιμο αρκετών σκηνών κάτω από τα δεντράκια της παραλίας, ενώ δεν είναι λίγοι και οι γυμνιστές που επιλέγουν να στήσουν στην άκρη της. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, περίπτερο και άλλα καταστήματα.
Τήλος
Η Τήλος αποτελεί ένα φιλικό προς τους ελεύθερους κατασκηνωτές νησί, με τις αρχές του να έχουν εγκαταστήσει κοινόχρηστες υποδομές, ντουζιέρες και τουαλέτες. Το όμορφο νησί έκπληξη για όσους δεν το γνωρίζουν αποτελεί ένα τέλειο μέρος για όσους αγαπούν τις διακοπές στη φύση. Η Έριστος είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Τήλου. Καθαρά νερά, σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, τα οποία αγκαλιάζουν περιμετρικά την αμμώδη ακτή. Το μονοπάτι στην αριστερή πλευρά της παραλίας, οδηγεί σε δυο απομονωμένους κολπίσκους με κόκκινο χώμα. Εδώ θα βρείτε και πολλούς να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.
Γαϊδουρονήσι – Χρυσή
Μικροσκοπικό ακατοίκητο νησάκι με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, -απλώς «Νησί» το λένε οι ντόπιοι- βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας και έχει μήκος που φτάνει τα 5 χλμ. και μέσο πλάτος 1 χλμ. περίπου. Το νησί είναι σχεδόν επίπεδο, με κύριο χαρακτηριστικό, τις ξανθές παραδεισένιες παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και το όμορφο κεδροδάσος, το οποίο έχει έκταση 350 στρέμματα με μέσο όρο 14 δένδρα ανά στρέμμα και μέση ηλικία δένδρων τα 200 χρόνια. Το κάμπινγκ απαγορεύεται βεβαίως, πολλοί είναι εκείνοι όμως που δεν χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διανυκτέρευση στο εξωτικό νησάκι.
Αγκίστρι
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το Αγκίστρι αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για όσους επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μια εύκολη λύση, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, για τις ολιγοήμερες αποδράσεις στο μικρό καταπράσινο νησί με τα καθαρά νερά. Σκληρή, Χαλικιάδα, αλλά και Δραγονέρα αποτελούν ορισμένες από τις επιλογές των κατασκηνωτών.
Εύβοια
Ένας ακόμη κοντινός προορισμός από την Αθήνα με πολλές γνωστές παραλίες που αποτελούν πόλο έλξης για τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Χιλιαδού, Μετόχι, Λιμνιώνας, Χερόμυλος και άλλες πολλές. Υπάρχουν όμως και αρκετές ακόμη, λιγότερο γνωστές, κυρίως λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε αυτές, που γίνονται γνωστές από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους λάτρεις του κάμπινγκ.
Δονούσα
Το λιλιπούτειο νησί των Μικρών Κυκλάδων, μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού, με τις χρυσές αμμουδιές και τους απάνεμους κόλπους είναι ένας παράδεισος για τους κατασκηνωτές. Λιβάδι και Κέδρος αποτελούν τις παραλίες που προτιμώνται στο γνωστό για το ελεύθερο κάμπινγκ νησάκι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές.
Νίσυρος
Η παραλία Παχιά Άμμος στη Νίσυρο, το νησί του ηφαιστείου και της χαλάρωσης, όπως αποκαλείται, προτιμάται από τους κατασκηνωτές, οι οποίοι στήνουν τις σκηνές τους ανάμεσα σε θάμνους πίσω από τους αμμόλοφους. Η πλατιά παραλία μήκους 350 περίπου μέτρων βρίσκεται στη ανατολική πλευρά σε απόσταση 10 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα της Νισύρου, το Μανδράκι. Θα πρέπει κανείς να περπατήσει γύρω στα 10 λεπτά σε ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι ώστε να περάσει πίσω από τους ψηλούς λόφους που κρύβουν την παραλία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr