Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό την Κυριακή

Μετά από πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελάριου και της Γερμανίδας ομολόγου του.

Η σύγκληση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση, την ερχόμενη Κυριακή, γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία των καγκελαρίων της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της αυστριακής καγκελαρίας στη Βιέννη, και στο επίκεντρό της θα βρεθούν η λειτουργικότητα των «Hotspots» για την καταγραφή των προσφύγων και «λειτουργικές δράσεις επαναπροώθησης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα στους κρύους μήνες του χειμώνα ύψιστο καθήκον αποτελεί η σωτηρία ανθρώπινων ζωών, το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να διασφαλίζεται, ενώ όσοι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, για το λόγο αυτό η λειτουργικότητα των «Hotspots» βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Όπως αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διασφαλίζονται με «αποτελεσματικά Hotspots» ως κέντρα καταγραφής, ενώ απαιτούνται επίσης λειτουργικές δράσεις επαναπροώθησης, οικονομική βοήθεια για την μέριμνα των προσφύγων στην περιοχή, καθώς και μια καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν -που πρόσφατα επισκέφθηκε τη Λέσβο- είχε τονίσει πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τακτοποιήσει την προσφυγική κρίση με αλληλεγγύη, παρατηρώντας πως η Γερμανίδα ομόλογός του συνομιλεί για το θέμα αυτό με την Τουρκία, διεξάγονται από κοινού συνομιλίες με την Ελλάδα για τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων και υπάρχει στενός συντονισμός με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Ταυτόχρονα είχε ασκήσει κριτική σε εκείνες «τις άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος δουλειάς για να μπορέσει κανείς να τις μεταπείσει», επισημαίνοντας ότι όσο νωρίτερα ληφθούν στην ΕΕ οι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, τόσο γρηγορότερα θα δημιουργηθεί το αίσθημα στον πληθυσμό ότι στην Ευρώπη από κοινού μπορεί κανείς να καταφέρει κάτι.

Μόλις πριν δύο εβδομάδες ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισκεφθεί μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Λέσβο για να σχηματίσει ο ίδιος μια εικόνα της επικρατούσας εκεί κατάστασης, συμφωνώντας κατόπιν με τον Αλέξη Τσίπρα που δήλωνε χαρακτηριστικά πως «στη Λέσβο που δείχνει ένα άλλο πρόσωπο στους πρόσφυγες, στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης που αγωνίζεται να πείσει όλη την Ευρώπη ότι το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, των Αυστριακών, των Γερμανών, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης».

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο είχε πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε συμφωνηθεί κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Φάιμαν και τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει επανειλημμένα ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, εκτιμώντας πως η κατασκευή των Hotspots, στα οποία θα αποσαφηνίζεται εάν κάποιος έχει πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, κρίνεται απαραίτητη ώστε οι πρόσφυγες να μην φθάνουν ανεξέλεγκτα στην Κεντρική Ευρώπη.

«Εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή την πιθανότητα (σσ χορήγησης ασύλου), θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

---------

Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ζητά το ΕΛΚ

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλη τη δυστυχία του κόσμου» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τα συντηρητικά ευρωπαϊκά κόμματα κάλεσαν σήμερα από τη Μαδρίτη να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η είσοδος προσφύγων που μπορεί να «αποσταθεροποιήσει» περιοχές και χώρες, αν συνεχιστεί.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλες χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε και οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα αποσταθεροποιούσαν πολλές χώρες και πολλές περιοχές» δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κηρύσσοντας την έναρξη του διήμερου συνεδρίου του στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλη τη δυστυχία του κόσμου», πρόσθεσε.

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τους πρόσφυγες, «έχουμε τα πρώτα προβλήματα σε περιοχές του βορρά: πώς θα περάσουν τον χειμώνα όλοι αυτοί οι πρόσφυγες;» διερωτήθηκε ο Ντολ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι στη Γερμανία τα καταστήματα επίπλων Ikea δεν διαθέτουν πλέον κρεβάτια στις αποθήκες τους λόγω της υψηλής ζήτησης από τους πρόσφυγες.

Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται ότι θα μιλήσει αύριο στο συνέδριο, όπως και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικριθεί επειδή έκλεισε τα σύνορα της χώρας του για τους πρόσφυγες.

Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόκειται να υιοθετήσει σήμερα το βράδυ ένα τετρασέλιδο ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και η βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων. Ταυτόχρονα όμως στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο, για τον αγώνα κατά των διακινητών ανθρώπων και για τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης των μεταναστών.

---------

Αναπηρικά καρότσια έχει ανάγκη ο Ερυθρός Σταυρός στην Ειδομένη

Θα διευκολυνθεί η μετακίνηση των προσφύγων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Έκκληση για τη διάθεση αναπηρικών καροτσιών που θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες στον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης, όπου έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν οι ιατρικές κλινικές του, απευθύνει ο Ερυθρός Σταυρός.

Με τη βοήθεια των αναπηρικών χειροκίνητων αμαξιδίων, θα διευκολυνθεί η μετακίνηση των προσφύγων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και αδυνατούν να περπατήσουν, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε, ότι οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μόνο την τελευταία εβδομάδα από τις ιατρικές κλινικές του Ερυθρού Σταυρού πέρασαν 832 άτομα, στους οποίους το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παρείχε περίθαλψη, ενώ για δυο περιστατικά χρειάστηκε η διακομιδή σε νοσοκομείο. Η ψυχολογική κλινική προσέφερε ψυχοκοινωνική στήριξη σε 18 πρόσφυγες που βρέθηκαν σε έντονη ψυχολογική πίεση και εξέφρασαν άγχος για το μέλλον τους.

Σε 4.327 ανθρώπους προσφέρθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό, τροφή, γάλα παιδικό, από τις δωρεές των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο Τμήμα Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης. Συνολικά, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, υπολογίζεται ότι διέσχισαν τα σύνορα αυτήν την τελευταία εβδομάδα 28.806 πρόσφυγες από την Συρία, Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των κλιμακίων του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδας και Νορβηγίας που εργάζονται στην Ειδομένη, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός και επίλυση των προβλημάτων, καθώς και η προετοιμασία ενόψει αλλαγής κλιματικών συνθηκών λόγω της έλευσης του χειμώνα.

---------

Χιλιάδες πρόσφυγες αποβιβάστηκαν τους τελευταίους μήνες στο λιμάνι της Καβάλας

Περισσότεροι από 22 χιλιάδες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας και κινήθηκαν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη μέσω του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ή με τουριστικά λεωφορεία.

Οι πρόσφυγες που στην πλειονότητά τους ήταν Σύριοι και Αφγανοί μετακινήθηκαν στην Καβάλα μέσω των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που εκτελούσαν τα δρομολόγια Χίος – Μυτιλήνη - Λέσβος – Καβάλα.

Σε δηλώσεις του ο ναυτικός πράκτορας Νίκος Μηλιάδης ανέφερε ότι αρχικά, από τα μέσα Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν τα πλοία στη γραμμή Χίος - Καβάλα να μεταφέρουν Σύριους πρόσφυγες ο αριθμός τους κυμαίνονταν μεταξύ των 300 - 400 ατόμων ανά δρομολόγιο, όμως σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξάνονταν. «Έτσι από τις αρχές Σεπτεμβρίου», σημειώνει, «με τα πλοία «Νήσος Ρόδος» και «Nissos Mykonos» μετακινήθηκαν προς την Καβάλα από 1.500 έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες ανά δρομολόγιο, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό αυτό στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου σε πάνω από 22.000 ανθρώπους, που αποβιβάστηκαν στο «Απόστολος Παύλος».

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης υπογράμμισε ότι η επιχείρηση το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τους υπολογισμούς έχει εξυπηρετήσει πάνω από 17.000 πρόσφυγες, οι οποίοι κινήθηκαν από το λιμάνι της Καβάλας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσεντεμεΐδης υπογραμμίζει ακόμα ότι ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων εξυπηρετήθηκε από τα ταξί, αλλά και τα τουριστικά λεωφορεία.

---------

Και με τη βούλα ο στρατός στα σύνορα της Σλοβενίας

Η Λιουμπλιάνα ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε για το προσφυγικό.

Με 66 ψήφους υπέρ και πέντε κατά ενέκρινε το κοινοβούλιο της Σλοβενίας την επέκταση του νόμου για τις αρμοδιότητες του στρατού, που προβλέπει ότι οι στρατιώτες θα συνδράμουν την αστυνομία στα σύνορα με την Κροατία έκτασης 670 χλμ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Με το νόμο οι σλοβένοι στρατώτες εξουσιοδοτούνται να βοηθήσουν την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες, να διαχειρίζεται τους μετανάστες, να τους ανακρίνει ή να επαναπροωθεί πολίτες στα σύνορα. Μέχρι τώρα ο σλοβενικός στρατός επιτρεπόταν να παράσχει μόνο τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη στις δυνάμεις της αστυνομίας.

Η σλοβενική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 19.500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στο σλοβενικό έδαφος από το Σάββατο, ζήτησε την υποστήριξη της Ε.Ε., που προσπαθεί από το καλοκαίρι να κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό κύμα.

Μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διέρχονται από αυτή τη μικρή χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Κροατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. «Η μεταναστευτική ροή τις τελευταίες τρεις ημέρες υπερβαίνει τις δυνατότητές μας», προειδοποίησε χθες η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Λιουμπλιάνα ζήτησε επίσης έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε. «Θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξοπλίσουμε την αστυνομία, τις μονάδες της αστυνομίας εκ μέρους άλλων χωρών-μελών και οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνόδου χθες βράδυ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναμένεται στη Σλοβενία την Πέμπτη.

---------

Νέα πρόκληση από την εικονολήπτρια - Θα μηνύσει τον πρόσφυγα στον οποίο έβαλε τρικλοποδιά


Μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να βάζει τρικλοποδιά σε Σύρο πρόσφυγα και να κλωτσάει άλλους πρόσφυγες στα σύνορα της Ουγγαρίας, η Πέτρα Λάζλο, η εικονολήπτρια από την Ουγγαρία, προκαλεί εκ νέου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Izvestia», η Πέτρα Λάζλο, η οποία απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, σχεδιάζει να κινηθεί νομικά κατά του Facebook, αλλά και του Σύρου πρόσφυγα, στον οποίο έβαλε τρικλοποδιά ενώ αυτός κρατούσε στην αγκαλιά του το παιδί του.

Η εικονολήπτρια κατηγορεί το Facebook πως διέγραψε σελίδες με ομάδες υπέρ της και διατήρησε άλλες εναντίον της με κυρίαρχη τη σελίδα «Ο τοίχος της Ντροπής της Petra Laszlo» η οποία έχει περισσότερα από 10.000 likes.

Η εικονολήπτρια απειλεί με μήνυση και τον Σύρο πρόσφυγα, κατηγορώντας τον ότι άλλαξε την κατάθεσή του στη δίκη. «Ο σύζυγος μου θέλει να αποδείξω την αθωότητα μου. Για αυτόν είναι ζήτημα τιμής.»

---------

Στις φλόγες κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σλοβενία

Κάηκαν σκηνές.

Φωτιά ξέσπασε, σήμερα, σε ένα από τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, στην πόλη Μπρέζιτσε της Σλοβενίας, προκαλώντας ζημιές στα 2/3 του καταυλισμού που έχει στηθεί στην περιοχή, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Στον καταυλισμό έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες και έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, από την οποία κάηκαν σκηνές. Ομάδες διάσωσης βοήθησαν τους πρόσφυγες να απομακρυνθούν από την περιοχή που έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά συχνά πρόσφυγες ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν στις σκηνές όπου διαμένουν.

Χιλιάδες πρόσφυγες έφθασαν το πρωί με τρένο από την Κροατία στον καταυλισμό στο Μπρέζιτσε, διασχίζοντας πεζοί τη μεθόριο και κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν στα νερά του ποταμού Σούτλα, φυσικό σύνορο των δύο χωρών.

Στη Σλοβενία, από το περασμένο Σάββατο, όταν η χώρα συμπεριελήφθη στη διαδρομή που ακολουθεί το προσφυγικό κύμα από τη Μέση Ανατολή για να φθάσει σε χώρες της δυτικής Ευρώπη, εισήλθαν περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες.

Σερβία, Κροατία και Σλοβενία αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τη συνεχή ροή προσφύγων που ταξιδεύουν μέσω των Βαλκανίων. Το ταξίδι τους έγινε ακόμη δυσκολότερο από τότε που η Ουγγαρία ύψωσε φράχτες και απέστειλε αστυνομία και στρατό στα νότια σύνορά της, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να βρουν νέες διαδρομές.

---------

Χιλιάδες μετανάστες σε Λέσβο και Χίο τινάζουν στον αέρα προγραμματισμό και υποδομές

Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Χαμός επικρατεί από χθες στο hot spot στη Μόρια της Λέσβου, αφού οι τεράστιες ροές μεταναστών και προσφύγων προς το νησί, που φτάνουν τα 6.000 άτομα τη μέρα κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό και τις όποιες υποδομές υπήρχαν εκεί.

«Το τελευταίο τριήμερο, από τη Κυριακή το πρωί ως και σήμερα Τετάρτη πρωί, στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες» έλεγε χθες ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης από χθες άνοιξε πάλι, ως κέντρο καταγραφής Σύρων προσφύγων, ο καταυλισμός στον Καρά Τεπέ. Αστυνομικοί συνεπικουρούμενοι από μεταφραστές και εθελοντές ξεκίνησαν τη διαδικασία καταγραφής. Το κέντρο Καταγραφής στη Μόρια θα λειτουργήσει ξανά ως τέτοιο όταν θα τοποθετηθούν τα επιπλέον 12 μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (eurodac) και εφόσον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκεί.

Εν τω μεταξύ σήμερα και μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται, με δυο έκτακτα και τέσσερα τακτικά δρομολόγια στις γραμμές Μυτιλήνη - Πειραιάς και Μυτιλήνη - Καβάλα, να αναχωρήσουν πάνω από 7.000 άνθρωποι. Από αυτούς, περί τους 2.000 θα αναχωρήσουν για Καβάλα και οι υπόλοιποι για Πειραιά. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες θα μείνουν περί τους 3.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν περί τους 4.000 που αναμένεται να καταγραφούν σήμερα.

Σημειώνεται πως, κάθε μέρα επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έλεγαν ότι με το τέλος της τουριστικής περιόδου ο Τσεσμές, στην απέναντι από τη Χίο τουρκική ακτή, θα αποτελούσε ακόμη ένα ορμητήριο των Τούρκων δουλεμπόρων. Με το κλείσιμο των τελευταίων ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τη Χίο, με περισσότερα από 1.500 άτομα την ημέρα να φτάνουν στο νησί.

Η κατάσταση και στη Χίο αρχίζει να γίνεται ασφυκτική με χιλιάδες πια ανθρώπους να μένουν στους δημόσιους χώρους της πόλης, στον κήπο, στους δρόμους ακόμα και στην τάφρο του κάστρου όπου στήθηκαν σκηνές.

---------

Το συγκινητικό χαμόγελο ενός βρέφους στον γιατρό στη Λέσβο

«Από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου» - Η εικόνα κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Συγκίνηση προκαλεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες το χαμόγελο ενός βρέφους στον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη στη Λέσβο. «Από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου... Το χαμόγελο ενός βρέφους στο ιατρείο των γιατρών της Αχαΐας στη Συκαμιά Λέσβου», έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο απαθανατίζει τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, να εξετάζει ένα μωρό, σύμφωνα με το patratora.gr. Ο γιατρός συμμετέχει στην αποστολή των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας που έχουν μεταβεί στη Λέσβο για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια.



Το βρέφος που έφτασε στην παραλία Συκαμιά της Λέσβου, «χαρίζει» απλόχερα το χαμόγελο του στον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται και όχι αδίκως, ως ο γιατρός των παιδιών, ως ο θεός των μικρών, δίνοντας μαζί με τους συνεργάτες του στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, καθημερινή μάχη για να τα κρατήσει στη ζωή.



---------

Οξύνεται η ανησυχία στη Γερμανία για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης

Το 62% φοβάται ότι τρομοκρατικές οργανώσεις ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την κρίση.

Μεγαλώνει η ανησυχία των Γερμανών απέναντι στην αύξηση των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να τεθούν ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στη Γερμανία.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Allensbach για λογαριασμό της FAZ, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία τους προκαλεί «μεγάλη ανησυχία». Τον Αύγουστο το ποσοστό έφτανε το 40%.

Το ίδιο διάστημα το ποσοστό αυτών που «ανησυχούν κάπως» μειώθηκε από το 45% στο 38%.

Βάσει της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τις 3 ως τις 16 Οκτωβρίου, το 56% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία, εξηγώντας ότι επιθυμεί να γίνουν δεκτοί οι περισσότεροι πρόφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, ενώ οι υπόλοιποι να απελαύνονται γρήγορα.

Στο μεταξύ τα δύο τρίτα των Γερμανών εκτιμούν ότι το προσφυγικό κύμα θα αλλάξει σημαντικά τη χώρα τους, βάζοντας στο προσκήνιο της οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το 62% φοβάται ότι τρομοκρατικές οργανώσεις ενδέχεται να εκμεταλλευτούν το κύμα προσφύγων και να εισέλθουν στη χώρα.

Εξάλλου το 64% υποστήριξε ότι η εισροή προσφύγων βραχυπρόθεσμα ενέχει περισσότερους κινδύνους από ευκαιρίες, ενώ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο την ίδια άποψη έχει το 46%.

Παράλληλα το 57% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο του αριθμού των προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα.

Μάλιστα οι Γερμανοί πιστεύουν ότι μόνο ένα μέρος των μέτρων που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα και αναμένουν περισσότερη σαφήνεια για τους πολιτικούς της στόχους και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των πολιτών το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) σημειώνει πτώση στο 38%, από 42% που ήταν το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημειώνουν μικρή αύξηση του ποσοστού τους στο 26% από 25,5%.

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που βλέπει τη δημοτικότητά της να διπλασιάζεται στο 7%.

---------

Επίσημο αίτημα της Σλοβενίας στην Ε.Ε. για βοήθεια στο προσφυγικό

Περισσότεροι από 11.000 σήμερα το πρωί σε κέντρα υποδοχής.

Η Σλοβενία θα υποβάλει σήμερα επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποστολή προσωπικού και εξοπλισμού, ώστε να βοηθηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας και οικονομικής βοήθειας που προστατεύουν τα σύνορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος είχε χθες στις Βρυξέλλες συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σλοβενία θα λάβει βοήθεια από την Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι η χώρα θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις και τις αστυνομικές δυνάμεις των γειτονικών χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με την Κροατία δεν είναι ιδανική.

Το Σλοβενικό Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση και μετά από ολονύχτια συζήτηση υιοθέτησε τροπολογία στο νόμο για την άμυνα, με την οποία ο στρατός θα έχει τις ίδιες εξουσίες που έχει η αστυνομία στα σύνορα, ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι ροές προσφύγων. Η συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε πέντε ώρες και η τροπολογία υιοθετήθηκε με 66 ψήφους υπέρ και πέντε κατά.

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι βρίσκονταν σήμερα το πρωί σε κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας προσφύγων στη Σλοβενία, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της χώρας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών -περίπου 2.760 άνθρωποι- διαμένουν σε καταυλισμό σκηνών, στην πόλη Σέντιλι στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Περίπου 1.000 άνθρωποι φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις εμπορικής έκθεσης στην πόλη Γκόρνια Ράντγκονα και περίπου 900 σε στρατόπεδο στην πόλη Βρχνίκα, νοτιοανατολικά της Λιουμπλιάνας.

Η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας με 20 λεωφορεία έφθασαν στο Πάραντιζ από την Κροατία περίπου 1000 πρόσφυγες, χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση.

Η Σλοβενία, η οποία είναι αντιμέτωπη με μαζική άφιξη προσφύγων από την Κροατία, από τότε που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα έδωσε ευρύτερες εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις.

Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με τη Σερβία και κύματα προσφύγων άρχισαν να κατευθύνονται στην Κροατία, από την κροατική επικράτεια διήλθαν 208.00 πρόσφυγες.

---------

Ακόμα 6.000 πρόσφυγες στον Πειραιά

Μόνο σήμερα 873 αλλοδαποί διασώθηκαν σε 15 περιστατικά στο Αιγαίο.

Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από τα τρία πλοία που τους μετέφεραν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, το πλοίο «Blue Star Πάτμος» αποβίβασε 1.997 πρόσφυγες, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2.457 και το «Αριάδνη» 1.503.

Εν τω μεταξύ, 873 αλλοδαποί διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, σε 15 περιστατικά, από τις 7:30 χθες έως τις 7:30 σήμερα, σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονήσου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

---------

Έκτακτη Σύνοδος για το μεταναστευτικό.


Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 9 Νοεμβρίου με αντικείμενο συζήτησης τη μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Δύο ημέρες μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών, στις 11 Νοεμβρίου, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στη Μάλτα για να συζητήσουν τρόπους ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.

---------

Όχι στις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο λέει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ


Πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για κοινές περιπολίες και ότι το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα.

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κυριακή, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. Συντονισμός, πιστεύω, είναι εκεί αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

---------

Αβραμόπουλος: Η λύση στο μεταναστευτικό πρέπει να είναι πολιτική

Η λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην παρέμβασή του στο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στην Ισπανία.

«H Κομισιόν δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τόσο κρίσιμη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση» δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνοντας πως κάθεται σε μια πολύ καυτή καρέκλα και πως από την πρώτη στιγμή το θέμα αυτό μπήκε ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε.

«Μέσα σε 6 μήνες υιοθετήσαμε την κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση, που ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά υιοθετήσαμε το πλάνο των 10 σημείων για την αντιμετώπιση των διακινητών και τώρα το πλάνο της επανεγκατάστασης» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος και επεσήμανε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη περίοδο.

«Ο πρώτος στόχος ήταν να προστατευτούν αυτοί οι δύστυχοι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως έπρεπε την ίδια ώρα να προστατευτούν τα σύνορα της Ένωσης και για αυτό τριπλασιάστηκαν τα κονδύλια αλλά και η δύναμη της Frontex.

O αρμόδιος επίτροπος, επισήμανε ότι τώρα υπάρχει η πολιτική και τα μέσα όμως είναι απαραίτητη και η στήριξη των κρατών μελών.

«Υπάρχουν πιέσεις στα σύνορα. Πρέπει να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο. Μπορούν τα κράτη μέλη να συνεχίζουν αναλαμβάνουν μόνα τους την υπευθυνότητα να προστατεύουν τα σύνορά τους; Η απάντηση είναι όχι» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζοντας τους επόμενους στόχους που είναι η υιοθέτηση της πολιτικής του επαναπατρισμού, η προστασία των συνόρων και των ανθρώπων με κανόνες και η μετεστέγασή τους. Έστειλε και το μήνυμα πως η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι πολιτική.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε λαοί μεταναστών. Η Κομισιόν έχει κάνει όσα έπρεπε. Τώρα είναι η ώρα των κρατών - μελών» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «τα κράτη μέλη που θέλουν τη βοήθειά μας μπορούν να βασίζονται σε εμάς».

---------

Ακόμη 1.735 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά


Με 1.735 επιβαίνοντες πρόσφυγες, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, αργά το βράδυ, προερχόμενο από τη Μυτιλήνη, το πλοίο «TERA JET».

Έτσι μαζί με αυτούς που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί , από τα πλοία «Blue Star Πάτμος», «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Αριάδνη», έχουν φτάσει στον Πειραιά, 7.692 πρόσφυγες.

---------

Μέρκελ: Οι πρόσφυγες είναι η άλλη όψη του νομίσματος της παγκοσμιοποίησης


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η μαζική εισροή μεταναστών αιτούντων άσυλο στη χώρα της αποτελεί μια εκδήλωση της παγκοσμιοποίησης, από την οποία η γερμανική οικονομία έχει κυρίως ωφεληθεί, καθώς έχει εξασφαλίσει νέες αγορές για την εξαγωγή των προϊόντων της.

«Το βίωμά σας από την παγκοσμιοποίηση μέχρι τώρα ήταν χονδρικά το εξής: η οικονομία μας πάει σε άλλες χώρες, εγκαθιστά εργοστάσια, πουλάει προϊόντα κι ο απολογισμός είναι θετικός για την απασχόληση στη Γερμανία και τις επιχειρήσεις μας», είπε η Μέρκελ μιλώντας στο συνέδριο του ισχυρού συνδικάτου των εργατών του μετάλλου IG Metall στη Φραγκφούρτη (δυτική Γερμανία).

Η Γερμανία, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και πρωταθλήτρια του εξωτερικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε άλλες χώρες, και για δεκαετίες βάσισε την ανάπτυξή της στις εξαγωγές.

«Και τώρα βλέπουμε μια αντίστροφη κίνηση: είναι η παγκοσμιοποίηση που έρχεται σε εμάς», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αντιμετώπισε επικρίσεις από το πολιτικό της στρατόπεδο διότι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη.

«Αυτά που θεωρούσαμε ότι είναι μακριά μας», για παράδειγμα ο πόλεμος που σπαράσσει τη Συρία ή το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη, επηρεάζουν «εμάς με τη μορφή των προσφύγων», κάτι το οποίο «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να αποδεχθούμε έναν ορισμένο βαθμό νόμιμης μετανάστευσης, αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε η καγκελάριος, «στην εποχή των smartphones δεν μπορούμε να κλειστούμε ξανά στους εαυτούς μας (...), ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πώς ζούμε στην Ευρώπη».

Αν και οι μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών θέτουν την Ευρώπη και τη Γερμανία αντιμέτωπες με «μεγάλες προκλήσεις», «για εμένα αυτό είναι μια απόδειξη του ότι "θα τα καταφέρουμε"», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στην πάγια θέση της κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων στην ΕΕ, που πλέον επικρίνεται όλο και περισσότερο από πολλούς στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπολογίζει ότι φέτος η χώρα θα υποδεχθεί από 800.000 ως 1.000.000 αιτούντες άσυλο.

---------

Κιτάροβιτς: Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της

Στο προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κροατίας.



Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, με όποιον τρόπο αποφασίσει, δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς σχολιάζοντας την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Σλοβενία και την απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης να στείλει στρατό στα σύνορα.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί ενέργεια εναντίον της Κροατίας, απλά εφαρμόζονται οι κανόνες του χώρου Σένγκεν και προστατεύεται η σλοβενική επικράτεια, τόνισε η πρόεδρος κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς σημειώνοντας ότι ελπίζει πως ο διάλογος Κροατίας και Σλοβενίας θα διατηρηθεί.

Ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να επηρεάσει τις πολιτικές σχέσεις, τις διμερείς σχέσεις και τη φιλία μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, ούτε τις εμπορικές ανταλλαγές, τόνισε.

“Απλά πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις επειδή το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα με το οποίο όλοι εξίσου είμαστε αντιμέτωποι. Δεν πρέπει να το επιλύουμε ατομικά, αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο” δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας.

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας νωρίς το πρωί υιοθέτησε τροποποιήσεις του νόμου για την άμυνα που δίνει στο στρατό πρόσθετες εξουσίες προστασίας των εθνικών συνόρων.

Οι αλλαγές στο νόμο ψηφίστηκαν μετά από πρόταση της κυβέρνησης, η οποία εξαιτίας νέου κύματος προσφύγων που εισέρχεται στη Σλοβενία από την Κροατία, δέχθηκε κριτική από τη δεξιά αντιπολίτευση ότι δεν ελέγχει αρκετά αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, που είναι και σύνορα του χώρου Σένγκεν. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το σύστημα ελέγχου των ροών μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα κατέρρευσε.

Οι σλοβενικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν περίπου 7.000 μέλη και κατά μήκος των κροατικών συνόρων, βάσει του νόμου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ήδη από σήμερα, έλαβαν εξουσίες, ώστε σε συνεργασία με την αστυνομία να μπορούν να εκδίδουν προειδοποιήσεις και οδηγίες προς τους μετανάστες, να περιορίζουν προσωρινά την κυκλοφορία ατόμων και μαζί με την αστυνομία να ανακτούν τον έλεγχο και να... ηρεμούν τα πλήθη με τη χρήση βίας.

Οι πρόσθετες εξουσίες που δίνονται στο στρατό κατά μήκος των 670 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Κροατία θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών και μπορεί να παραταθούν.

---------

«Εκρηκτικό το κλίμα στην Ευρώπη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης»

Κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό Τύπο για το φλέγον ζήτημα των ημερών.



Εκρηκτικό είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Τόσο ο βέλγικος Τύπος όσο και τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως ενώπιον αυτής της κατάστασης -και υπό την πίεση της Γερμανίας - ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Κυριακής όπου ωστόσο δεν αναμένεται να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ειδικότερα η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η προσφυγική κρίση προκαλεί παρενέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη σε πολιτικό επίπεδο» τονίζει ότι «οι ροές των προσφύγων μέσω των ελληνικών νησιών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχτεί ανεπανόρθωτα οι πολιτικές ισορροπίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα επωφελούνται από την εντεινόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης». Η De Tijd παρατηρεί πως η αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης και η συνακόλουθη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών καθιστούν δυσχερέστερη την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ενδεικτικά αναφέρεται η άνοδος που σημειώνει στις δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς ως επιβράβευση για την σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στους μετανάστες. Εξίσου υψηλά εμφανίζονται και τα ποσοστά της Λε Πεν στην Γαλλία, ενώ στην Πολωνία το εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα PIS προβάλλει ως το επικρατέστερο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Στην ίδια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προσθέτει η εφημερίδα, είναι ακόμα νωπές οι δάφνες του ακροδεξιού-λαϊκιστικού Λαϊκού Κόμματος (SVP/UDC) από την περιφανή νίκη που κατήγαγε στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής στην Ελβετία.

Η εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για «πίεση χωρίς προηγούμενο» που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Μερκελ από τα δεξιά της και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται σκληρά για να δημιουργηθεί ένα σύστημα ταυτοποίησης των προσφύγων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο hotspot στην Λέσβο. Ωστόσο ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος είναι πλέον τόσο μεγάλος που οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν και πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση, παρατηρεί η εφημερίδα.

Στις διενέξεις στο εσωτερικό της ΕΕ αναφέρεται και η ιστοσελίδα POLITICO. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η κεντροδεξιά κατηγορεί την αριστερά για τα δεινά της ΕΕ σε σχέση με τη μετανάστευση», υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με σχέδιο για «ψήφισμα έκτακτης ανάγκης» που θα υποβληθεί στο αυριανό συνέδριο του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη, η πολιτική ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς καλεί την Ελλάδα και την Ιταλία «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τη διασφάλιση των συνόρων τους».

Η POLITICO σχολιάζει ότι και οι δύο προαναφερθείσες χώρες, καθόλου συμπτωματικά, έχουν αριστερές κυβερνήσεις και προφανώς το ΕΛΚ αναζητά καταφύγιο στη στρατηγική της απόδοσης ευθυνών στις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ως μέσο οικοδόμησης της εύθραυστης ενότητας στο εσωτερικό της. Η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ εμφανίζεται, όπως αναφέρεται, βαθιά διχασμένη στο ζήτημα της μετανάστευσης και προφανώς ελπίζει ότι κατηγορώντας την αριστερά θα διατηρήσει την ενότητα της.

Η POLITICO σημειώνει εν συνεχεία ότι το ΕΛΚ φαίνεται πλέον κλίνει προς μια προσέγγιση «νόμου και τάξης» και θα καλέσει σε «σαφή διάκριση μεταξύ νόμιμων αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών». Στο προαναφερθέν ψήφισμα, οι Χριστιανοδημοκράτες αναφέρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις με σαφές μήνυμα: Επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί άσυλο, καταπολέμησης του της διακίνησης ανθρώπων, αντιμετώπιση «ιδεολογιών που εμπνέουν τζιχαντιστές τρομοκράτες», καθώς και αυστηροποίηση των κριτηρίων οικογενειακής συνένωσης. Αναμένεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες θα επιμένουν ότι οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ως προς τη φύλαξη αυτών.

Το ΕΛΚ αναμένεται επίσης να καταστήσει σαφές ότι δε συμφωνεί με δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος προσφυγικών ροών, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει αναφέρει σχετικά ότι αν υπάρχει μια χώρα που χρειάζεται κάποια διευκόλυνση, αυτή θα πρέπει να είναι η Αυστρία, καθώς και η ίδια η Γερμανία (η οποία ωστόσο δεν ζητά κάποια τέτοια προσαρμογή).

Η εντύπωση που μένει, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αναγκάσει τις άλλες χώρες της ΕΕ σε μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα, πολιτική δύναμη, καθώς και κάθε ψήφισμα του ΕΛΚ που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο. Η POLITICO αναφέρεται και στην απόφαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑSO), Ρομπέρ Βισέρ

να μην υπηρετήσει τους υπόλοιπους τρεις μήνες της θητείας του, αλλά να αφήσει τη θέση του στο τέλος Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, μια υπηρεσία πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται ακέφαλη, καθώς η αντικατάσταση του Βισέρ δεν αναμένεται πριν από το Φεβρουάριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν ήταν ιδανικό για τον ίδιο προσωπικά» να παραμείνει στη θέση του, καθώς η πενταετής του θητεία θα μπορούσε να ανανεωθεί για μια επιπλέον τριετία. Η Επιτροπή, από την πλευρά της, αναφέρει ότι είναι «πεπεισμένη ότι η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου διοριστεί ο νέος εκτελεστικός διευθυντής.

Τέλος το σύνολο του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου αναφέρεται στις προσφυγικές ροές που έχουν κατακλύσει τα Δυτικά Βαλκάνια και στο φόβο η κατάσταση να εξελιχθεί σε ανθρωπιστικό δράμα, εν όψει και του χειμώνα που πλησιάζει. Τονίζεται ότι η κατάσταση είναι σχεδόν εκτός ελέγχου, παρατηρείται μία έλλειψη συντονισμού, αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι εντάσεις μεταξύ της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας ολοένα αυξάνονται, ενώ όπως τονίζει και η ΕΕ από την πλευρά της φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν έχει παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα και η Σλοβενία, της οποίας τα σύνορα έχουν περάσει από την Κυριακή 20.000 πρόσφυγες, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να χειροτερέψει, δεδομένου ότι χθες Τρίτη καταγράφηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα μια εισροή 10.000 νέων προσφύγων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

---------

Ζάιμπερτ: Συντονισμός στα σύνορα με τη Τουρκία και όχι κοινές περιπολίες

«Γνωρίζουμε τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα».

Πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για κοινές περιπολίες και ότι το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα.

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κυριακή, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. Συντονισμός, πιστεύω, είναι εκεί αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

---------

Δεν ανοίγει «διάδρομο» για τους μετανάστες η Βουδαπέστη

Συνεχίζει να κρατάει κλειστά τα σύνορα με Κροατία και Σερβία η Ουγγαρία.



Η Ουγγαρία δεν προτίθεται να ανοίξει οποιονδήποτε «διάδρομο» για τους μετανάστες που προσπαθουν να εισέλθουν από το νότο στη ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς έκανε τη δήλωση αυτή έπειτα από μια συνάντηση στη Βιέννη των αρχηγών των αστυνομιών της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία έχει κλείσει τα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών.

«Η Ουγγαρία το έχει καταστήσει απολύτως σαφές ... ότι δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε πρόταση να ανοιχτούν διάδρομοι στα τμηματα των συνόρων που έχουν κλείσει στο νότο ή να παρασχεθούν μέσα μεταφοράς για μετανάστες μέσα στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο Κόβατς σε συνέντευξη Τύπου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr  , http://www.enikos.grhttp://www.enikos.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Τα ερωτικά τους παιχνίδια πήραν άσχημη τροπή


Από το πολύ ξύλο ο άνδρας έπεσε αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Άσχημη τροπή φαίνεται πως πήραν τα ερωτικά παιχνίδια ενός ζευγαριού, αφού ο άντρας έμεινε αναίσθητος για ώρες από το πολύ ξύλο και για να συνέλθει χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η Elvira Blakemore, γιατρός στο επάγγελμα, χτύπησε πάρα πολλές φορές και τόσο δυνατά τον σύντροφό της James Austin με ένα ξύλο μπαμπού που αναγκάστηκε να καλέσει ασθενοφόρο για να μεταφέρουν τον 57χρονο πολυεκατομμυριούχος σύντροφό της στο νοσοκομείο, σύμφωνα με Daily Mail.

Το ζευγάρι που γνωρίστηκε στο διαδίκτυο, αρραβωνιάστηκε στον πέμπτο κιόλας ραντεβού και έκανε δύο δίδυμους γιους.

«Της ζήτησα να σταματήσει αλλά δεν σταμάταγε. Είχε ένα βλέμμα μίσους αλλά εγώ την αγαπώ παρόλα αυτά», είπε ο 57χρονος, σε αντίθεση με την σύντροφό του που ανέφερε πως ο ίδιος την παρακαλούσε να μην σταματήσει ακόμα κι όταν το μπαμπού έσπασε. Το ζευγάρι γιόρταζε τον αρραβώνα του, ενώ η 41χρονη ήθελε μάλιστα να απαλύνει τις πληγές του για αυτό και του έριξε σε αυτές αλκοόλ!

Ο 57χρονος κατέφυγε στις αρχές αλλά το δικαστήριο απεφάνθη πως ότι έκανε το ζεύγος ήταν συναινετικό καθώς και οι δύο άλλαζαν ρόλους, χτυπώντας ο ένας τον άλλο.

Μάλιστα, στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ως πειστήριο ένα δώρο του 57χρονου, ο οποίος έγραφε στη κάρτα «Ο προσωπικός spanker προς στην άτακτη Dr. Elvira».

Σημειώνεται πως το ζευγάρι εν τέλει χώρισε και η 41χρονη έχει μετακομίσει στο Έσσεξ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Κόβει την ανάσα η εικόνα του υδροστρόβιλου στη Γένοβα


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το επιβλητικό φαινόμενο.

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός από το «χτύπημα» υδροστρόβιλου στη Γένοβα της Ιταλίας.

Στα παρακάτω καρέ απαθανατίστηκε το επιβλητικό φαινόμενο που πλησίασε απειλητικά την πόλη, ωστόσο δεν προκάλεσε ζημιές.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

ΟΗΕ: Παραμένουν πολλά εμπόδια στο δρόμο για την ισότητα των φύλων


Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι περισσότερο μορφωμένες, παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία και ζουν περισσότερο, αλλά εκατομμύρια εξ αυτών παραμένουν αναλφάβητες και όμηροι σε δουλειές με πενιχρές ως μηδενικές αμοιβές, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καταγράφει τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Παρά τα σημάδια προόδου, παραμένουν πολλά εμπόδια στο δρόμο των γυναικών για την επίτευξη ισότητας των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση με τίτλο: «Οι Γυναίκες στον Κόσμο το 2015», που εξετάζει τα βήματα προόδου που επιτεύχθηκαν, έπειτα από τη σύνοδο-ορόσημο των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο το 1995.

«Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός γυναικών και κοριτσιών εξακολουθούν να πέφτουν θύματα διακρίσεων, να υφίστανται βία, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας και να αποκλείονται από θέσεις ηγεσίας και λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το προσδόκιμο όριο ζωής των γυναικών αυξήθηκε από τα 64 έτη στα 72 έτη και ο μέσος όρος που παντρεύονται παγκοσμίως οι γυναίκες αυξήθηκε κατά ένα χρόνο, στην ηλικία των 25 ετών, συγκριτικά με το 1995.

Οι θάνατοι των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη παρουσίασαν μείωση κατά 45% στο χρονικό διάστημα 1990 - 2013, όπως τόνισε ο Μπαν, όμως οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί στην νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Ο εξαναγκασμός παιδιών – κάτω από την ηλικία 18 ετών - να συνάψουν γάμο έπεσε κατά 26% στα ανήλικα κορίτσια το 2010 από ποσοστό 31% που ήταν το 1995, αλλά παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στον νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, τόνισε.

Παράλληλα, η γυναικεία συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε, ξεπερνώντας την αντρική συμμετοχή σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες και στις μισές από τις χώρες του αναπτυσσομένου κόσμου.

Εντούτοις, σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των 781 εκατομμυρίων αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, ένα ποσοστό που δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Επιπρόσθετα, περισσότερο από το 1/3 των γυναικών έχει πέσει θύμα βίας και περίπου τα 2/3 των θυμάτων σε περιστατικά βίας μεταξύ ζευγαριών ή σε υποθέσεις ενδοοικογενειακών ανθρωποκτονιών είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, μόνο οι μισές γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας ανήκουν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, συγκριτικά με τα 3/4 του αντρικού πληθυσμού και οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε εργασίες χαμηλών αμοιβών.

Παράλληλα περνούν συνήθως τρεις ώρες περισσότερες κάθε μέρα από όσο οι άνδρες σε απλήρωτες εργασίες, όπως σε δουλειές νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες χώρες και δύο ώρες παραπάνω συγκριτικά με τους άνδρες στις αναπτυγμένες χώρες.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν έχουμε προοδεύσει αρκετά», δήλωσε η Φραντζέσκα Γκρουμ, επικεφαλής της ειδικής στατιστικής υπηρεσίας του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, που συντάσσει τις εκθέσεις κάθε 5 χρόνια.

«Προχωρούμε πολύ, πολύ αργά», τόνισε.

Η έκθεση δίνει έμφαση στη σημασία επίτευξης του στόχου που πρόσφατα υιοθέτησαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την επίτευξη ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030, επισήμανε ο Μπαν.

«Η αξία αυτής της έρευνας είναι να ανοίξει τα μάτια του κόσμου και να παραγάγει δεδομένα», δήλωσε η Μουσίμπι Κανιόρο, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Ταμείου για τις Γυναίκες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

«Πάγωσαν» τα δημοτικά τέλη στη Θεσσαλονίκη για το 2016


Θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του κεντρικού Δήμου.

«Πάγωμα» των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2016 αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ μειωμένα κατά 50% θα είναι τα δημοτικά τέλη για τους άπορους, τους πολύτεκνους, τους τυφλούς και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη και δικαιώματα χρήσης κοιμητηρίων για τον επόμενο χρόνο ανέρχονται στο ίδιο ύψος με αυτά των προηγούμενων ετών, τα οποία είναι μειωμένα σε ποσοστό 5% σε σχέση με τα τέλη του 2012 και σε ποσοστό 10% σε σχέση με τα τέλη του 2011.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, ενώ μηδενική αύξηση θα ισχύσει και για το ποσό των τελών στάθμευσης οχημάτων.

Για τα τραπεζοκαθίσματα, όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, το τέλος καθορίζεται ανά ζώνες, στις οποίες έχουν υπαχθεί οι περιοχές, οι πλατείες και οι δρόμοι, με γνώμονα τη δίκαιη επιβάρυνση των καταστηματαρχών ανάλογα με την κίνηση που παρουσιάζει κάθε περιοχή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

«React» ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις


Το πρόγραμμα υλοποιούν οι ΜΚΟ Praksis και Civis Plus.

Η Αντισαλέμ Αμπεμπέ ζει εδώ και 14 χρόνια στην Ελλάδα. Όταν πριν από έξι χρόνια αναζητούσε δουλειά, έκανε τηλεφωνική συνέντευξη με ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου για τη θέση της πωλήτριας. Ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία κύλησε ομαλά, όταν έδωσε ραντεβού μαζί του για να γνωριστούν, εκείνος αρνήθηκε να την προσλάβει «γιατί είσαι μαύρη και θα έχουν πρόβλημα οι πελάτες».

«Εκνευρίστηκα. Επειδή όμως μπορεί να έχω μαύρο δέρμα, αλλά δεν έχω μαύρη καρδιά και βλέπω όλους τους ανθρώπους το ίδιο, αποφάσισα να κάνω συζήτηση μαζί του για να τον πείσω να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Γιατί αν δεν αλλάξει εκείνος, δεν θα αλλάξει ο τρόπος που και οι πελάτες του βλέπουν τα πράγματα», εξομολογείται.

Αντίστοιχα περιστατικά διακρίσεων στο χώρο εργασίας, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις δομές υγείας βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα λόγω φυλής, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου ή ηλικίας. Γυναίκες εξαναγκάζονται σε παραίτηση λόγω εγκυμοσύνης, μετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής απορρίπτονται λόγω καταγωγής και χρώματος, άνδρες και γυναίκες οικιακοί βοηθοί παρενοχλούνται σεξουαλικά, εξειδικευμένοι τεχνίτες χάνουν τη δουλειά τους γιατί είναι μεγάλοι σε ηλικία. Ένα πρόγραμμα- παρέμβαση στον τομέα της διακρίσεων με την ονομασία «React» υλοποιούν δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι Praksis και «Civis Plus». Από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν καταγραφεί 241 περιστατικά διακρίσεων και έχουν πραγματοποιηθεί 632 συνεδρίες νομικής και 704 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επίσης, έγιναν τρεις ολοκληρωμένες δράσεις νομικής αρωγής και 71 τηλεφωνικές ενημερώσεις για θέματα διακρίσεων. Οι διακρίσεις είχαν τη μορφή αποκλεισμού, άνισης μεταχείρισης, σωματικής ή λεκτικής βίας.

Στόχοι του προγράμματος είναι η υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν βίωσει οποιαδήποτε συμπεριφορά διάκρισης στην Ελλάδα και η ανάδειξη της πραγματικής διάστασης του προβλήματος των διακρίσεων στην ελληνική κοινωνία. «Κυρίως θέλουμε να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων που έχουν υποστεί και υφίστανται διακρίσεις», όπως επισήμανε σε σχετική ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος ο πρόεδρος της «Praksis», Τζανέτος Αντύπας . Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η καινοτομία του προγράμματος εστιάζεται στο γεγονός ότι η καταγραφή των περιστατικών διάκρισης «θα αξιοποιηθεί για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ομάδων».

«Το έργο αυτό προσπαθεί να σπάσει το κοινωνικό απόστημα των διακρίσεων μέσα από την πρόσβαση στην καταγγελία, δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι», εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Civis Plus», Δημήτρης Αντωνιάδης.

Το έργο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: την καταγραφή οποιασδήποτε διάκρισης έχει υποστεί κάποιος, την οποία μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα, την παρέμβαση με στόχο την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων και τη μη επανάληψη αντίστοιχων περιστατικών, τη νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους και την επιστημονική έρευνα με στόχο τη χαρτογράφηση του φαινομένου και την αποτύπωση του εύρους του.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα κατά τους πρώτους μήνες του προγράμματος είναι ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν τη νομική δυνατότητα να εργαστούν γιατί οι προϋποθέσεις για να λάβουν άδεια εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολες σε αντίθεση με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες ή τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας.

«Μεγάλες διακρίσεις και αποκλεισμό αντιμετωπίζουν και οι τρανς άνθρωποι στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία και την πρόνοια», όπως παρατήρησε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

«Όλες οι διακρίσεις ξεκινούν από το λόγο μίσους, στον οποίο οι περισσότεροι δεν δίνουμε σημασία. Όταν όμως ο λόγος γίνει πράξη είναι ήδη αργά γιατί προκύπτει και κάποιο θύμα. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε ως κοινωνίες. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να επιβληθεί», τόνισε ο Μαχμούντ Αμπντελρασούλ από τη ΜΚΟ Almasar.

Για την καταγγελία περιστατικών διακρίσεων λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές: 800 100 17 78 (δωρεάν από σταθερό τηλέφωνο) και 211 012 14 42 (από κινητό τηλέφωνο). Επίσης, λειτουργούν γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα διακρίσεων στην Αθήνα (Παιωνίου 5 και Αχαρνών, πλατεία Βικτωρίας), τη Θεσσαλονίκη (Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγίου Δημητρίου) και την Πάτρα (Τσαμαδού 38).

Το πρόγραμμα «React» που θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο 2016 χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», που εντάσσεται στο χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants). Διαχειριστής της επιχορήγησης είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Σήμερα η χρηματοδότηση του ΕΟΧ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 63,4 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 7,3 εκατομμύρια ευρώ συγκροτούν το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι πολίτες» και έχουν σκοπό να υποστηρίξουν την κοινωνία των πολιτών. Από τα χρήματα αυτά, περισσότερα από δύο εκατομμύρια αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Στο πλαίσιο του «Είμαστε όλοι πολίτες» υλοποιούνται 76 έργα από 80 ΜΚΟ και απευθύνονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Όπως επισήμανε η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», Φαίη Κουτζούκου, υπολογίζεται ότι ως τη λήξη του προγράμματος το 2016 περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναμένεται να ωφεληθούν από τα έργα αυτά. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο πρέσβης της Νορβηγίας, Γιορν Ζέλσταντ, η χρηματοδότηση από τα EEA Grants για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2021 σχεδόν θα διπλασιαστεί για την Ελλάδα και θα φτάσει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Τις πωλήσεις με το πειραγμένο λογισμικό σταματάει η Volkswagen


Η απόφαση αφορά περιορισμένο αριθμό ντιζελοκίνητων που διαθέτουν κινητήρες τύπου EA 189.

Η εταιρεία Volkswagen σταμάτησε τις πωλήσεις νέων οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με το επίμαχο λογισμικό που μπορεί να παραποιήσει τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η απόφαση αυτή αφορά περιορισμένο αριθμό ντιζελοκίνητων οχημάτων που διαθέτουν κινητήρες τύπου EA 189 και βρίσκονται ήδη στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Τα οχήματα αυτά θα αναβαθμιστούν και κατόπιν θα προωθηθούν στην αγορά.

Την είδηση είχε μεταδώσει πρώτο το γερμανικό περιοδικό για το αυτοκίνητο Automobilwoche.

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάκληση 8,5 εκατομμυρίων οχημάτων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ενδέχεται να είναι εξοπλισμένα με το παράνομο λογισμικό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δέσμευση Γεροβασίλη ότι δεν θα θιχτούν τα κεκτημένα των ατόμων με αναπηρία


Ο Σύλλογος Παραπληγικών αναμένει ημερομηνία συνάντησης με τον Τσίπρα.

Αποχώρησε πριν από λίγη ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, αφού συναντήθηκε με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. Τα οκτώ μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, ζητώντας κυρίως την μη περικοπή επιδομάτων, συντάξεων και μισθών τους αλλά και τη μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα άτομα που έχουν πάνω από 80% αναπηρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αθανάσιο Βίγλα, υπάρχει ικανοποίηση από την πλευρά των παραπληγικών, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος δεσμεύτηκε ότι δεν θα θιχτούν τα κεκτημένα τους.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Βίγλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένουν σήμερα να λάβουν ημερομηνία συνάντησης με τον πρωθυπουργό. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί αυτή τη φορά, θα μπορέσει απευθείας να ακούσει τα προβλήματά μας», τόνισε ο κ. Βίγλας.

Η κινητοποίηση των παραπληγικών ατόμων ξεκίνησε με διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Αρχικά, αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή στη Βουλή, όπου συναντήθηκε με μέλη του προεδρείου.

Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και σταμάτησαν μπροστά από το μπλόκο των ΜΑΤ. Λίγη ώρα αργότερα επετράπη στην οκταμελή αντιπροσωπεία τους να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τη διαβεβαίωση ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχει κοινωνικό πρόσημο και ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης, παρέσχε η Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Δεν είναι μόνο στον ιδεολογικό μας πυρήνα, αλλά κυρίως στάση ζωής η άρση των διακρίσεων και των αποκλεισμών, για ένα κοινωνικό σύνολο χωρίς αποκλεισμούς», επισήμανε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στη διαχρονική έλλειψη ενιαίας και ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής για τα Άτομα με Αναπηρία και επισήμανε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους βίωσαν με σκληρό τρόπο τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες των μνημονίων, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται λόγω της αναπηρίας τους για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για συνέχιση του διαλόγου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Μητρόπουλος: Οι επικουρικές συντάξεις προστατεύονται από το Σύνταγμα


«Η επικουρική σύνταξη έχει αυτοτελή συνταγματική προστασία, όπως η κύρια,από συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος και όχι μόνο δεν μπορεί να καταργηθεί αλλά ούτε μπορεί να περικοπεί αυτομάτως και αυθαιρέτως» σημείωσε ο Καθηγητής εργατικού δικαίου και πρώην βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε σε απόφαση της ολομέλειας του συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε προ τριμήνου.

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.enikos.gr

Πολλοί προτιμούν το λαθραίο τσιγάρο


Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς, ηλικίας 55 έως 64 ετών, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που… φουμάρουν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα, είναι το προφίλ των καπνιστών λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen Ελλάδας, που παρουσίασε ο υπεύθυνος της εταιρίας για τις ειδικές αναλύσεις Βασίλης Φιλίππου, στο πλαίσιο της ημερίδας για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, οι άνδρες, σε ποσοστό 23%, είναι πιο… επιρρεπείς στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων από τις γυναίκες (21%), ενώ η ίδια τάση καταγράφεται και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ειδικότερα, τρεις στους 10, από 55 έως 64 ετών, καπνίζουν λαθραία τσιγάρα, με τους 45άρηδες να ακολουθούν κατά πόδας (27%). Τουναντίον, το μικρότερο ποσοστό (15%) καταγράφουν οι νέοι, ηλικίας 25 έως 34 ετών. Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, το 35% όσων παραδέχονται ότι αγοράζουν αφορολόγητα πακέτα είναι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ανήκουν στην κατηγορία των βαριών καπνιστών (περισσότερα από 21 τσιγάρα την ημέρα).

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, οι περισσότεροι χρήστες παράνομων καπνικών προϊόντων εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, ο Πειραιάς φέρεται να κατέχει τα σκήπτρα της… παρανομίας, αφού σχεδόν τέσσερις στους 10 καπνίζουν λαθραία τσιγάρα.

Όπως επισήμαναν πολλάκις οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, το γεγονός ότι στην πόλη λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως, προφανώς και συνδέεται με την αυξημένη διακίνηση και εντέλει χρήση παράνομων καπνικών προϊόντων από τους Πειραιώτες.

Ακολουθούν οι Αχαρνές (31,3%), η Νίκαια (27,9%), το κέντρο της Αθήνας (25,1%) και, τέλος, η Καλλιθέα (24,2%). Στο Βορρά, Κορδελιό, Καλαμαριά και Παύλος Μελάς είναι οι τρεις δήμοι της Θεσσαλονίκης που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης τσιγάρων-μαϊμού σε ποσοστό 29,8%, 29,3% και 23,5% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι Ροδίτες είναι εκείνοι που… ανθίστανται στο λαθραίο, αφού μόλις ένας στους 10 επιλέγει να καπνίσει αφορολόγητο τσιγάρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr