Πάπας Φραγκίσκος: Τα τείχη κατά των μεταναστών θα πέσουν
«Τα τείχη κατά των μεταναστών θα πέσουν, δεν είναι λύση», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης που τον μετέφερε στην Ρώμη, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδίου του στις ΗΠΑ.
«Ξέρετε τι κατάληξη έχουν τα τείχη: όλα τα τείχη καταρρέουν, σήμερα, αύριο ή μετά από εκατό χρόνια. Δεν είναι αυτή η λύση», τόνισε ο ποντίφικάς, προσθέτοντας ότι «τα τείχη δεν αποτελούν λύση. Το πρόβλημα παραμένει, αλλά με μεγαλύτερο μίσος».
Ο Αργεντινός ποντίφικας εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να επισκεφθεί την Κίνα και υπογράμμισε: «Θα μου άρεσε πολύ να πάω στην Κίνα, αγαπώ τον κινεζικό λαό. Εύχομαι να υπάρξει η δυνατότητα για καλές σχέσεις με την Κίνα. Έχουμε επαφές, αναφερόμαστε σε αυτό -πρέπει να προχωρήσουμε», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο πάπας Φραγκίσκος, τέλος, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στο πλαίσιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να χειροτονηθούν γυναίκες κληρικοί, διότι «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν».
------------------
"Τρέμουν" τις ταραχές μεταξύ προσφύγων στο Βερολίνο
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα «τη βαθιά της ανησυχία» για τις ταραχές που ξέσπασαν χθες Κυριακή, μεταξύ πολλών εκατοντάδων προσφύγων σε ένα κέντρο υποδοχής, την ώρα που ένα συνδικάτο αστυνομικών πρότεινε να χωρίζονται οι χριστιανοί από τους μουσουλμάνους στα κέντρα υποδοχής.
«Παρατηρούμε με εξαιρετική ανησυχία το γεγονός ότι σημειώθηκαν ταραχές» στο κέντρο υποδοχής προσφύγων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, ο Τομπίας Πλάτε.
Οι ταραχές ξέσπασαν χθες Κυριακή στον καταυλισμό Κάλντεν, που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Κάσελ στην κεντρική Γερμανία, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες από περίπου 20 χώρες.
Οι συγκρούσεις μεταξύ Πακιστανών και Αλβανών αιτούντων άσυλο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ξύλα και σπρέι πιπεριού, διήρκησαν αρκετές ώρες και ξέσπασαν έπειτα από μια φιλονικία μεταξύ δύο ανδρών την ώρα του μεσημεριανού στην καντίνα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Περίπου 10 αιτούντες άσυλο και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, πρόσθεσε η αστυνομία.
Ο Πλάτε υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «ανησυχεί» και για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί εργάτες που είχαν αναλάβει την κατασκευή χώρων υποδοχής προσφύγων από ακροδεξιούς διαδηλωτές.
«Παρακολουθούμε στενά και τα δύο φαινόμενα», τόνισε ο ίδιος.
Αρκετοί διαπληκτισμοί έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών εξαιτίας της ανάμειξης χριστιανών και μουσουλμάνων.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών Γεργκ Ράντεκ πρότεινε τον διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο σε χριστιανούς και μουσουλμάνους προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να μειωθούν οι πιθανότητες ταραχών, μια πρόταση που προκάλεσε σάλο στη Γερμανία.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε νέες εκρήξεις βίας και από αυτή την άποψη ένας διαχωρισμός στα κέντρα υποδοχής βάσει της θρησκείας είναι κατά τη γνώμη μου λογικός», εξήγησε ο Ράντεκ.
------------------
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες υπέρ των μεταναστών
Περισσότεροι από 15.000 πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες υπέρ της υποδοχής των μεταναστών, ζητώντας να έχουν οι άνθρωποι αυτοί καλύτερη μεταχείριση.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι οργανωτές υπολόγισαν τον αριθμό των διαδηλωτών σε 20.000, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για 15.000.
"Καλωσορίσατε πρόσφυγες", έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ, όχι μακριά από το κτίριο όπου οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους για άσυλο.
Ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης, η Πλατφόρμα Πολιτών για την Υποστήριξη των Προσφύγων, εξέφρασε στο Facebook την ικανοποίησή της για την επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ένα πάρκο κοντά στον τόπο της διαδήλωσης, ένας καταυλισμός από σκηνές δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για να προσφέρει καταφύγιο, τροφή και ρούχα στους μετανάστες που φθάνουν στη βελγική πρωτεύουσα.
------------------
Στον Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης με βοήθεια για τους πρόσφυγες
Στον Πειραιά κάνει στάση σήμερα, το Πλοίο της Ειρήνης με βοήθεια από τους πρόσφυγες, όπου χθες έκανε πρώτο σταθμό στο Κουσάντασι της Τουρκίας και έτυχε υποδοχής από Τούρκους αγωνιστές της ειρήνης.
Σήμερα το πλοίο καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά, στο χώρο διεθνών αφίξεων του ΟΛΠ (Πύλη Ε11). Με την ευκαιρία αυτή, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.) μαζί με την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής και άλλους φορείς έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις υποδοχής, που είναι αφιερωμένες στο μέγα θέμα των προσφύγων, καθώς και στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με αφορμή και την συμπλήρωση φέτος των 70 χρόνων του ΟΗΕ, αναφέρει η ΕΡΤ.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 11:00, στο χώρο του ΟΛΠ δίπλα στο πλοίο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12:00 με την παρουσίαση «Έκκλησης της Μεσογείου για Ειρήνη και Αλληλεγγύη». Στη συνέχεια, στις 12:30, διεθνής αντιπροσωπεία από το Πλοίο της Ειρήνης, μαζί με τις συνεργαζόμενες ελληνικές οργανώσεις, θα αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο μουσικό και αντιφασίστα Παύλο Φύσσα, στον τόπο της δολοφονίας του στο Κερατσίνι.
Μετά το Κερατσίνι αντιπροσωπείες του Πλοίου της Ειρήνης και του ΠΑΔΟΠ θα επισκεφτούν τα Γραφεία της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», για να τους παραδώσουν βοήθεια προοριζόμενη για τους πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι οι περίπου χίλιοι επιβαίνοντες στο Πλοίο της Ειρήνης, συγκεντρώνουν χρήματα εν πλω, για το σκοπό αυτό.
Δείτε το βίντεο
------------------
Από γήπεδο σε… γήπεδο μεταφέρονται οι πρόσφυγες
Έφυγαν από το Τάε Κβο Ντο και πήγαν στις εγκαταστάσεις του χόκεϊ στο Ελληνικό.
Στο γήπεδο του χόκεϊ, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, έγινε σήμερα η μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από το γήπεδο του Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό θα χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, αναζητούνται και άλλοι χώροι για την προσωρινή στέγαση μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα και - αν κριθεί αναγκαίο - και στη Θεσσαλονίκη.
Το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό έχει χωρητικότητα περίπου 500-600 ατόμων και επιλέχθηκε ως λύση ανάγκης, καθώς το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο έπρεπε να παραδοθεί για τη διεξαγωγή παγκόσμιων αγώνων πάλης.
------------------
Άνοιξαν τα σύνορα Σερβίας και Κροατίας
Οι πρωθυπουργοί συνεχίζουν τον «πόλεμο» δηλώσεων.
Οι βασικές συνοριακές διαβάσεις Σερβίας – Κροατίας λειτουργούν κανονικά από χθες, καθώς από την Παρασκευή οι δύο χώρες προχώρησαν σε άρση των απαγορεύσεων που είχαν επιβάλει.
Ο «λεκτικός πόλεμος» που ξέσπασε μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου λόγω του κύματος προσφύγων που εισέρχεται από τη Σερβία στα κροατικά σύνορα οδήγησε τις σχέσεις των δύο χωρών στο χαμηλότερο σημείο από την περίοδο διακυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η Κροατία άνοιξε ξανά την Παρασκευή τις συνοριακές διαβάσεις, Τοβάρνικ και Μπαγιάκοβο με τη Σερβία για τη διέλευση επιβατών και εμπορευμάτων. Το Ζάγκρεμπ είχε προχωρήσει σε κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων λόγω της μαζικής εισόδου τις τελευταίες εβδομάδες προσφύγων στη χώρα από τα σερβικά σύνορα.
Η σερβική πλευρά απέσυρε στη συνέχεια τα δικά της αντίμετρα, την απαγόρευση εισόδου εμπορευματικών οχημάτων από την Κροατία και από χθες λειτουργούν κανονικά οι συνοριακές διαβάσεις Μπάτροβτσι- Μπαγιάκοβο, Σιντ-Τοβάρνικ και Μπογκόγιεβο – Ερντούτ.
Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς συνέχισαν και χθες τις δηλώσεις σε οξείς τόνους, ενώ οι πρόεδροι, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συμφώνησαν ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Σερβίας, οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν για την κρίση στις σχέσεις Σερβίας - Κροατίας που δημιουργήθηκε λόγω του κύματος προσφύγων προς την Κροατία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος για τη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για συνεργασία στην περιοχή.
Οι κ. Νίκολιτς και Γκράμπαρ Κιτάροβιτς τόνισαν ότι θα προσπαθήσουν ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών να εισέλθουν και πάλι σε ανοδική πορεία.
«Η Κροατία στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζητώντας από τους Κροάτες αξιωματούχους να αφήσουν τη Σερβία στην ησυχία της και να ασχοληθούν με τη χώρα τους.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στον κροατικό τηλεοπτικό σταθμό RTL είπε ότι εδώ και 5,5 μήνες οι άνθρωποι εισέρχονταν στην Ουγγαρία και ότι μέχρι τότε η Κροατία δεν είχε κάποιο θέμα, ούτε ζητούσε ισότιμη προσέγγιση.
«Εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω και δεν έχει αυτό καμία σχέση με τη Σερβία. Αφήστε μας ήσυχους. Δεν ζητάμε κάτι από εσάς. Δεν ζητάμε να μας βοηθήσετε, δεν ζητάμε να μας δώσετε χρήματα, δεν ζητάμε τίποτα», είπε ο κ. Βούτσιτς.
Απαντώντας στην ερώτηση αν η κατάσταση με τα μέτρα και τα αντίμετρα θα μπορούσε αποφευχθεί, με ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι υπήρχε επικοινωνία, αλλά υπήρχε επίσης και «προφανής έλλειψη κατανόησης του γεγονότος ότι η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και ότι θα λάβει μέτρα για τα μέτρα που είχαν ληφθεί σε βάρος της».
Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι επικοινώνησε μία φορά με τον κροάτη ομόλογό του, Ζόραν Μιλάνοβιτς και δεν ξέρει τι θα γίνει μετά τις προσβολές που διατύπωσε εναντίον του ο κ. Μιλάνοβιτς.
«Εγώ είμαι στην ίδια διεύθυνση είμαι έτοιμος να συζητήσω. Αλλά στις προσβολές δεν απαντώ με προσβολές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όταν η Κροατία επέβαλε τρίτο μέτρο και ανάγκαζε τους Σέρβους πολίτες να βγαίνουν από οχήματα με σερβικές πινακίδες και να περνούν πεζοί τα σύνορα, έπρεπε να απαντήσει.
Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει για τη βελτίωση των σχέσεων με την Κροατία, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία έκανε τα πάντα.
Καταργήσαμε τα μέτρα, μόλις η Κροατία αποφάσισε την άρση των μέτρων της. Η χώρα μας είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες της Κροατίας.
«Δεν λέμε τίποτα εναντίον της Κροατίας, δεν μας ενδιαφέρει η προεκλογική της εκστρατεία. Ας μην γίνει η Σερβία βασικός στόχος στην εκστρατεία σας», τόνισε.
Ο κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς σε χθεσινές δηλώσεις του με αφορμή την προσφυγική κρίση κατηγόρησε τη Σερβία ότι «δεν κάνει απολύτως τίποτα για το προσφυγικό» και «δεν λειτουργεί ως κράτος» και τόνισε ότι η μοναδική σημαντική διεύθυνση γι’ αυτόν είναι η Δύση.
«Θα ήθελα οι εξ ανατολών γείτονές μας να λειτουργούν σαν κράτος, κάτι που μπορούν να κάνουν, αλλά δεν θέλουν. Μπορεί να της λείπουν πόροι και δεν λειτουργεί τόσο καλά ως κράτος όσο η Κροατία, αλλά η Σερβία δεν είναι τριτοκοσμική χώρα και δεν κάνει τίποτα απολύτως», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βέτσερνι Λιστ» του Ζάγκρεμπ.
Στη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) στην κροατική πόλη Σίσακ, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι τα σύνορα με τη Σερβία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά σημείωσε ότι «δεν θα αφήσει μικρά λόμπι, διάφορα συμφέροντα ορισμένων επιμελητηρίων και κομματικούς δεσμούς με τα επιμελητήρια να τον αποτρέπουν να λαμβάνει αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον της Κροατίας και των πολιτών της».
Προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι να μπορούν να πηγαίνουν στην εκκλησία, να μπορούν να πηγαίνουν για καφέ ή να αισθάνονται ασφαλείς στο σπίτι τους, είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς προσθέτοντας ότι όλα τα άλλα έχουν δευτερεύουσα σημασία. «Το αν θα έρθει ένα φορτηγό με παιχνίδια ή με σοκολάτες από τη Σερβία σήμερα ή τον άλλο μήνα, είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι προτεραιότητα», τόνισε.
Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον αυστριακό καγκελάριο, επικεφαλής της χώρας που πλήττεται περισσότερο, ενώ η Κροατία είναι μόνο χώρα διέλευσης. «Ανταλλάσσουμε συνεχώς πληροφορίες για μένα αυτή είναι σημαντική διεύθυνση, είναι Δύση», υπογράμμισε.
Σήμερα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ζάγκρεμπ ο Ζόραν Μιλάνοβιτς κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη συνάντηση της προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς με τον Σέρβο ομόλογό της, Τόμισλαβ Νίκολιτς στη Νέα Υόρκη απάντησε: «Και ποιος είναι αυτός ο Νίκολιτς;».
Ο κ. Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, έκανε και αναφορά στον σέρβο πρωθυπουργό τονίζοντας «ότι θέλει πλέον να συνομιλεί με τον Βούτσιτς».
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντέβενοπορτ δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και πρόσθεσε ότι τα ανοιχτά σύνορα αποτελούν θεμέλιο καλών σχέσεων.
Διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από τη Σερβία, μέσα στο 2015
Στο μεταξύ, από την αρχή του 2015, από τη Σερβία πέρασαν 200.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 140.000 παρέλαβαν την αίτηση παροχής ασύλου, ανέφερε ο Ράντος Τζούροβιτς, διευθυντής του κέντρου προστασίας και αρωγής για άτομα που αιτούνται άσυλο.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης (RTS), ο κ. Τζούροβιτς τόνισε ότι η Σερβία αποτελεί χώρα διέλευσης και σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες έχουν προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το προσφυγικό κύμα από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον γεγονός που -όπως είπε- κάνει επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής στη Σερβία.
------------------
Εθελοντές πρόσκοποι στη Λέσβο για τα παιδιά πρόσφυγες
Δράση ανθρωπιάς το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Μάζεψαν τόνους σκουπιδιών και έκαναν εκατοντάδες χαμόγελα να ξανανθίσουν σε παιδικά πρόσωπα. Έδιωξαν το φόβο της προσφυγιάς από εκατοντάδες πολίτες της Μυτιλήνης ζώντας και δουλεύοντας μαζί με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ και στα Τσαμάκια. Έδιωξαν τις εικόνες του πολέμου, των δουλεμπόρων, των καταυλισμών και της ανέχειας έστω και για λίγο, απ’ όπου πέρασαν. Κι όλα αυτά επικαλούμενοι την υπόσχεση τους «να βοηθούν ΚΑΘΕ άνθρωπο σε ΚΑΘΕ περίσταση».
Ο λόγος για δεκάδες εθελοντές, ενήλικα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από όλη την Ελλάδα που ήρθαν στη Μυτιλήνη και μαζί με ενήλικα στελέχη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο υλοποίησαν μια μεγάλη δράση προσφοράς υπηρεσίας και εθελοντικής εργασίας.
Το Σαββατοκύριακο λοιπόν, 26 και 27 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Γενικής Εφορείας των Ελλήνων Προσκόπων και την στήριξη του δήμου Λέσβου και της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου» 30 ενήλικες βαθμοφόροι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ήλθαν στη Μυτιλήνη. Μαζί με στελέχη του τοπικού Προσκοπισμού, πραγματοποίησαν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης εκατοντάδων παιδιών προσφύγων στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων του Καρά Τεπέ, στο Λιμάνι της Μυτιλήνης και στο άλσος Τσαμάκια.
Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υλοποίησαν μια μεγάλη δράση καθαρισμού και αποκατάστασης όλης της περιοχής στα Τσαμάκια, το γνωστό περιαστικό άλσος της πόλης της Μυτιλήνης που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υπερσυγκέντρωσης σκουπιδιών λόγω των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Ας σημειωθεί ότι συγκεντρώθηκαν πέντε φορτηγά σκουπίδια ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων έμεινε και διανυκτέρευσε μέσα στο άλσος ως μήνυμα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε του ότι «τα Τσαμάκια μπορούν να ξαναγίνουν η αυλή της Μυτιλήνης και των πολιτών της»!
Παράλληλα, στην Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης μέσα στο άλσος Τσαμάκια και προκειμένου να υποστηριχθεί η δράση της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου» συγκεντρώθηκαν φάρμακα και συγκεκριμένα αναλγητικά, αντιβιώσεις παιδικές και ενηλίκων και δερματολογικές κρέμες και αλοιφές. Επίσης συγκεντρώθηκαν παιδικά παιχνίδια σε καλή κατάσταση που δόθηκαν στο λιμάνι σε παιδιά που έφευγαν από το νησί με τα πλοία.
Ας σημειωθεί εδώ ότι η δράση θα επαναληφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου πάλι από δεκάδες βαθμοφόρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που θα έλθουν στη Μυτιλήνη από όλη την Ελλάδα και τοπικά στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης.
------------------
Frankfurter Allgemeine: Η Τουρκία μέρος του προσφυγικού προβλήματος
«Η Άγκυρα δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πρόσφυγες».
Σε άρθρο σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης.
Ακόμη κι αν η Τουρκία ήταν έτοιμη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, εκτιμά η FAZ. Ο λόγος απλός: η Άγκυρα δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πρόσφυγες.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά ακόμη κι αν η Άγκυρα λάμβανε τα απαραίτητα χρήματα για να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, κυρίως στο Αιγαίο, αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν θα άλλαζε την αποφασιστικότητα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη.
Διότι για να αλλάξει κάτι ριζικά, θα πρέπει η Τουρκία να βελτιώσει νομικά και ουσιαστικά την κατάσταση των προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Αυτό όμως δεν το θέλει η Άγκυρα. Βάσει μάλιστα της τουρκικής νομοθεσίας άσυλο στη χώρα μπορούν να ζητήσουν μόνο Ευρωπαίοι.
Εφόσον λοιπόν δεν προσφέρει προοπτική στους χιλιάδες μετανάστες από τα γειτονικά κράτη, οι περισσότεροι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκεί δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν κάποια στιγμή ισότιμοι Τούρκοι πολίτες.
Στην Τουρκία είναι επισήμως καταγεγραμμένοι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα περισσότεροι από το 80% των Σύρων, δεν ζουν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις περιφέρειες πολλών τουρκικών πόλεων, αλλά απλώς αφήνονται στην τύχη τους.
Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων ζει σε δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε πάρκα, σε ερειπωμένα σπίτια είτε σε μισοκατεστραμμένα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια.
Όποιος λοιπόν, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, θέλει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα του και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα όπως η προστασία των συνόρων ή πολιτική επιστροφής των προσφύγων.
Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τη FAZ, είναι αν η Τουρκία είναι έτοιμη να θεωρηθεί χώρα υποδοχής προσφύγων και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Όμως μπορεί κανείς πραγματικά να συζητήσει με τον Ερντογάν, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.
Εξάλλου, αν η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική απέναντι στους Κούρδους, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη προσφυγικό κύμα, το οποίο θα αποτελείται από τη μειονότητα αυτή.
Ο τουρκικός στρατός δεν πολεμά κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αλλά εναντίον όλων των Κούρδων στο σύνολό τους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Αν η κατάσταση συνεχίσει να οξύνεται, τελικά η Ευρώπη θα πρέπει να συνομιλήσει για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με έναν άνδρα, οι πολιτικές του οποίου απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων, καταλήγει η FAZ.
------------------
«Δεν μπορεί η Ε.Ε. να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως εγκληματίες»
Στην Αθήνα η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιου.
Η διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιου, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα μας.
Η καναδή παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης επισκέφθηκε τη Λέσβο και την Ειδομένη, ενώ βρέθηκε και στην πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο πριν την αναχώρησή της από την Ελλάδα, η Τζοάν Λιου μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα όσα είδε, δήλωσε «βαθύτατα» εξοργισμένη» για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από τις χώρες, όπου υπάρχουν πόλεμοι, σαν εγκληματίες».
Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική περίθαλψη και υποστηρικτικές υπηρεσίες φιλοξενίας σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Κω και τη Λέσβο, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία κινητής ιατρικής μονάδας στα Δωδεκάνησα και παρέχουν ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ειδομένη.
MSF doctor Dimitri Giannousis inside a mobile clinic at the port of Mytiline, treats an Afghan teenager who burned his left hand in a forest fire in Turkey.
Η πλήρης συνέντευξη της Τζοάν Λιου:
Τι είδατε στη Λέσβο και την Ειδομένη σχετικά με τους πρόσφυγες και τις συνθήκες διαβίωσής τους;
Θεωρώ ντροπιαστικό, τον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να μην τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς υποδοχής των προσφύγων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πια διανομή φαγητού στη Λέσβο, ούτε επαρκείς επιλογές φιλοξενίας για τους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί. Στην Κω, δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος για να μείνουν προσωρινά οι άνθρωποι αυτοί, να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, τουαλέτες και ντους. Το μοναδικό μέρος που υπήρχε και όπου εργάζονταν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο καταυλισμός που είχε στηθεί στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας», έκλεισε πριν από δύο εβδομάδες. Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης έχουν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών μας.
Πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης στα νησιά, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αγωνία και η ευπάθεια που είδα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που συνάντησα, τόσο στη Λέσβο όσο και στην Ειδομένη. Η ανακούφιση και η ευφορία που αισθάνονται μόλις φτάνουν, αφού έχουν επιβιώσει από το ταξίδι με τη βάρκα από την Τουρκία, κρατάει πολύ λίγο. Σύντομα τη θέση τους παίρνει η αγωνία. Για εκείνους, τα ελληνικά νησιά είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού στο άγνωστο, μέσω πολλών διαφορετικών χωρών. Ένα ταξίδι, το οποίο θα περιέγραφα ως το απόλυτο σκοτάδι: δεν ξέρουν τι θα συμβεί, είναι συνεχώς σε επιφυλακή, σαν παγιδευμένα ζώα σε λαβύρινθο.
MSF psychologist Lena Zachou works together with Bashir a translator from Afghanistan at a programme set up for refugee children at the port of Mytiline.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ευθύνες των ελληνικών αρχών και ποιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι' αυτή την κατάσταση;
Είναι ντροπή σήμερα να πρέπει οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» να εκλιπαρούμε για την ελάχιστη ευπρέπεια προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Η ελάχιστη ευπρέπεια αποτελεί δικαίωμα αυτών των ανθρώπων και υπάρχουν πρότυπα υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα κράτη-μέλη οφείλουν να τηρούν. Είμαι βαθύτατα εξοργισμένη από ό,τι είδα. Είναι εντελώς απαράδεκτο άνθρωποι να αναγκάζονται να κοιμούνται στο έδαφος στη Λέσβο, στην Κω, στη Λέρο, και να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και σε τουαλέτες.
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μπορούμε να το στερήσουμε αυτό από τους ανθρώπους. Τα κράτη δεν μπορούν να φέρονται στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου σαν εγκληματίες και να τους θεωρούν απειλή.
MSF Doctor, Stavroula Kostaki, checks the temperature of a patient in a queue. He is feeling ill but he does not want to leave his group because he is about to cross the border to Macedonia at Idomeni.
Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν για εμένα σημάδι τεράστιας έλλειψης θάρρους και ανθρωπιάς από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών. Μια ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να απλοποιηθεί σε αριθμούς. Είναι σαν να αποφάσισαν να θάψουν το κεφάλι τους στην άμμο. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι οι φράχτες, ο χειμώνας και οι απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής δεν θα αποτρέψουν αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει τίποτα στην πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών που να αφορά την παροχή εναλλακτικών λύσεων για τα επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα, όπως επίσης δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής δίοδος για τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη και καμία έννοια υποδοχής. Δεν μιλάμε για γενναιοδωρία από την πλευρά της Ευρώπης. Μιλάμε για υποχρεώσεις των κρατών και κοινή ευθύνη.
A disabled man crosses the border with his friends at Idomeni. He came to the border, carried on the back of one of his friends. He has no legs but was unable to bring his wheelchair on the boat with him when they came from Turkey to Greece.
Συναντήσατε πολλούς πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Ποια ήταν η πιο συγκινητική ιστορία που μοιράστηκαν μαζί σας;
Μια ιστορία, ανάμεσα στις πολλές που θα πάρω μαζί μου, είναι αυτή μιας οικογένειας από τη Συρία που συνάντησα στη Λέσβο. Προσπαθούσαν να μου εξηγήσουν γιατί έφυγαν από την πατρίδα τους. Μου έλεγαν διαρκώς «στη Συρία κάθε μέρα πεθαίνουμε».
Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος για την αποστολή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σχετικά με την ανακούφιση των προσφύγων;
Σήμερα, προτεραιότητα για τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» είναι να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων που τους εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια, όπως στέγαση, φαγητό και βασικές παροχές προσωπικής υγιεινής όπως τουαλέτες και ντους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελληνικό κράτος και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οργανώσουν άμεσα, σε όλα τα ελληνικά νησιά, βασικές και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής.
------------------
Μαθήματα ανθρωπιάς - Πήραν τους πρόσφυγες στο σπίτι τους
Μαθήματα ανθρωπιάς δίνει η Αριάδνη, μία γυναίκα που τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε να πάει στην πλατεία Βικτωρίας και να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες, που λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ζούσαν σε άθλίες συνθήκες.
Αντικρίζοντας μία οικογένεια με μικρά παιδιά, με ρούχα μουσκεμένα, χωρίς φαγητό, σκέφτηκε ότι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να τους πάρει σπίτι της, για να νιώσουν έστω και για λίγες ώρες την θαλπωρή που τους έλειψε όσο τίποτα άλλο τις προηγούμενες ημέρες, όπου προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από τον εφιάλτη του πολέμου.
Η ίδια δημοσίευσε και φωτογραφίες της οικογένειας, με τα παιδιά να χαμογελούν, να τρώνε και να παίζουν, σε ένα ζεστό περιβάλλον. Όπως τόνισε η Αριάδνη, σκοπός της δημοσίευσης δεν ήταν να δεχθεί «συγχαρητήρια» για την πράξη της, αλλά να παρακινήσει κι άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.
Διαβάστε τι έγραψε η Αριάδνη στο Facebook:
«Πολλές φορές όταν υποστήριζα τους πρόσφυγες πολλοί "εθνικιστές " μου έλεγαν ''αν είναι έτσι να τους πάρεις στο σπίτι σου". Εγώ λοιπόν σήμερα αυτό έκανα!
Σήμερα πήγα στην πλατεία Βικτωρίας με ρούχα και τρόφιμα και τα μοίρασα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ουσιαστική ανάγκη. Αυτό που αντίκρισα ήταν σοκαριστικό. Άνδρες, γυναίκες, μωρά σε άθλιες συνθήκες, μούσκεμα από την βροχή να ζητάνε λίγο φαγητό.
Τους μοίρασα τα ρούχα που είχα μαζέψει και προσκάλεσα μια οικογένεια στο σπίτι μου να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο και να φάνε ένα πιάτο σπιτικό φαγητό. Πως μπορώ να λέγομαι Χριστιανή άλλωστε αν δεν ανοίξω το σπίτι μου σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Δεν το κοινοποιώ αυτό για να ακούσω μπράβο ,το κοινοποιώ για να βοηθήσετε όσοι μπορείτε και να κάνετε ένα καλό. Ακόμα και ένα ζεστό μπάνιο που ο καθένας το θεωρεί δεδομένο για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολυτέλεια.
Όλοι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας... Μια κοινοποίηση από εσάς ίσως εμπνεύσει αρκετό κόσμο και κάνει ακριβώς το ίδιο...
Σας ευχαριστώ».
Το ίδιο ακριβώς έκανε και η οικογένεια του Άλκη από την Λέσβο, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται μία οικογένεια προσφύγων να περνούν στιγμές ξεγνοιασιάς.
Ο Άλκης έγραψε:
«Γι΄αυτους που πιπιλάνε ακόμα την ίδια καραμέλα "αν τους θέλεις παρ’ τους στο σπίτι σου" ορίστε… τους πήραμε στο σπίτι μας για ένα ζεστό μπάνιο, φαγητό, τάβλι και ύπνο σε κρεβάτι.
Η χαρά και η ικανοποίηση που μας χάρισαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν απερίγραπτη με τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την ευγνωμοσύνη τους. Το μικρό ταλαιπωρημένο παιδάκι τους, στόλισε το μικρό μας σπίτι…
Άραγε πόσο πιο όμορφα θα νιώθαμε αν είχαν πνιγεί στη θάλασσα και πόσο πιο καθαρό και ασφαλές θα ήταν το νησί μας, η χώρα και η Ευρώπη μας»;
Ο στοιχειωμένος ύπνος των παιδιών προσφύγων
Φωτογραφίες που προκαλούν θλίψη από τα πιο αθώα θύματα του πολέμου.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν πάντα τη σκληρή αλήθεια χωρίς περιθώρια ερμηνειών και χωρίς συναισθηματισμούς: ο πόλεμος που μαίνεται από το 2011 στη Συρία έχει στοιχίσει περισσότερες από 200.000 ζωές και έχει εξαναγκάσει τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Πίσω από τους αριθμούς, η ανθρώπινη πλευρά του δράματος του συριακού λαού προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο σοκ. Οι άνθρωποι αυτοί, που τους παρακολουθούμε μπροστά στα μάτια μας να διασχίζουν την Ευρώπη αναζητώντας μια ευκαιρία στη ζωή, αυτοί που κοιμούνται σε πλατείες εδώ στην Αθήνα και σε δάση κοντά στα σύνορα, αυτοί που συνωστίζονται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και περπατούν αποστάσεις που τις κοιτάς στο χάρτη και μένεις με το στόμα ανοιχτό, αυτοί οι άνθρωποι είχαν λίγο πριν μια κανονική ζωή. Το σπίτι, τη δουλειά τους, τα χόμπι τους, την πίστη τους, την οικογένεια, τους φίλους, τα όνειρά τους.
Αν τα άφησαν σχεδόν όλα πίσω και ξεκίνησαν το τρομακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο- όπου εκατοντάδες χάθηκαν, στη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών- είναι ακριβώς γιατί θέλουν να ζήσουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου και τις βαρβαρότητες του ISIS οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Τρομαγμένα, μέσα στο κρύο ή σε ξένους απρόσωπους χώρους, σε πεταμένα στρώματα ή στην καλύτερη περίπτωση στην αγκαλιά των γονιών τους, τα παιδιά που εγκατέλειψαν τη Συρία ζουν σε συνθήκες που κανείς δεν θα ήθελε για τα παιδιά του.
Πολλά από αυτά είναι τόσο μικρά που δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο παρά πόλεμο. Άλλα, μεγαλύτερα, έχουν σημαδευτεί για πάντα από τη χαμένη παιδική τους ηλικία σε κάποτε ειρηνικές πόλεις όπως το Χαλέπι και τη Χομς.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ολική μεταβολή στη ζωή αυτών των παιδιών. Άλλα επιχείρησαν με τις οικογένειές τους το μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη, άλλα ζουν στους δρόμους έχοντας μείνει ασυνόδευτα μετά την απώλεια των δικών τους. Κάποια φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων.
Και κανένα δεν μπορεί να ξεχάσει τη βία που το σημάδεψε από τα πιο τρυφερά του χρόνια. Τη βία του πολέμου, την απώλεια, το πένθος, τον φόβο.
Ο 17χρονος Abdul Karim κοιμάται στους δρόμους της Αθήνας. Με τα τελευταία του λεφτά αγόρασε εισιτήριο για τον Πειραιά. Περνά τη νύχτα στην Ομόνοια όπου οι διακινητές θησαυρίζουν πουλώντας πλαστά διαβατήρια ή εισιτήρια λεωφορείων και τρένων. Αλλά αφού δεν έχει λεφτά ο 17χρονος δεν μπορεί να φύγει. Η μητέρα του έμεινε πίσω στη Συρία. Εύχεται δύο πράγματα: να ξανακοιμηθεί σε κρεβάτι και να αγκαλιάσει ξανά τη μικρή αδελφή του.
Ο 7χρονος Ahmad κοιμάται στο πεζοδρόμιο στα σύνορα Ουγγαρίας- Αυστρίας. Όταν το σπίτι του στο Idlib βομβαρδίστηκε ο ίδιος τη γλίτωσε με ένα τραύμα στο κεφάλι αλλά ο μικρότερος αδελφός του σκοτώθηκε. Από τότε που έφυγαν από τη Συρία ο Ahmad και η οικογένειά του κοιμήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων, στο δρόμο και σε δάση.
Ο 5χρονος Abdullah κοιμάται έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου. Είδε με τα μάτια του την αδελφή του να σκοτώνεται στο σπίτι τους στη Daraa της Συρίας. Πάσχει από μία ασθένεια αιματολογική αλλά η μητέρα του δεν έχει λεφτά να πληρώσει τα φάρμακά του. Βρίσκεται ακόμα σε σοκ και τον ύπνο του ταράζουν εφιάλτες.
Εδώ και ένα χρόνο η Ralia και η Rahaf, επτά και 13 ετών, κοιμούνται στους δρόμους της Βηρυτού με τον πατέρα τους. Κανονικά ζούσαν στη Δαμασκό αλλά εκεί σκοτώθηκε η μητέρα και ο αδελφός τους.
Ο 6χρονος Αhmed κοιμάται στο χώμα στην περιοχή Horgos της Σερβίας. Η οικογένειά του προσπαθεί να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια και καθώς κανείς δεν μπορεί να τον πάρει αγκαλιά ο 6χρονος περπατά μόνος του και κουβαλά τη δική του τσάντα. Τη φροντίδα του έχει αναλάβει ο θείος του από τότε που ο πατέρας του σκοτώθηκε στην πατρίδα τους, την πόλη Deir ez-Zor.
Η 6χρονη Gulistan εξομολογείται πως της λείπει το… μαξιλάρι της που άφησε πίσω στο σπίτι της στο Κομπάνι. Σήμερα ζει στην περιοχή Suruc της Τουρκίας αλλά φοβάται να κοιμηθεί καθώς υποφέρει από, εφιάλτες.
Κάτω από τα σκεπάσματα η 11χρονη Esra, η 8χρονη Esma και η 6χρονη Sidra κοιμούνται με τη μητέρα τους. Ζουν στο Majdal Anjar του Λιβάνου και δεν παύουν να σκέφτονται τον πατέρα τους που εξαφανίστηκε αφού απήχθη.
Ο ενός έτους Sham κοιμάται στην αγκαλιά της μαμάς του στα σύνορα Αυστρίας- Σερβίας.
Στην 7χρονη Shehd αρέσει πολύ η ζωγραφική. Το μόνο που ζωγραφίζει όμως είναι όπλα. «Είναι παντού», εξηγεί η μητέρα της. Η οικογένεια δυσκολεύεται να βρει τροφή περιπλανώμενη στην Ουγγαρία
Ο 5χρονος Moyad και η μητέρα του περπατούσαν σε μια αγορά της Συρίας όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο. Η μητέρα του σκοτώθηκε και ο 5χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Αμάν της Ιορδανίας όπου του παρέχεται η απαραίτητη ιατρική φροντίδα καθώς τα θραύσματα των τραυμάτισαν στην πλάτη και το κεφάλι.
Σε ηλικία 20 μηνών ο Amir δεν έχει πει ούτε μία λέξη. Ζει στο Λίβανο με τη μητέρα του, η οποία πιστεύει πως ο γιος της υπέστη κάποιου είδους τραυματισμό όταν ήταν ακόμα έμβρυο.
Η 9χρονη Fatima είναι από τους τυχερούς που έφτασαν στη Σουηδία. Τη στοιχειώνουν ωστόσο οι αναμνήσεις από τις αγριότητες που είδε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της. Φεύγοντας από το Idlib έμεινε για δύο χρόνια με τη μητέρα και τα αδέλφια της σε προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο, από όπου επιβιβάστηκαν σε ένα υπερφορτωμένο σκάφος. Είδε με τα μάτια της μια μητέρα να γεννά το νεκρό παιδί της, το οποίο πετάχτηκε στη θάλασσα…
Η 9χρονη Shiraz ήταν τριών μηνών όταν εμφάνισε πυρετό και διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα. Κοιμάται σε μια ξύλινη κούνια σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία. Οι γονείς της δεν έχουν αρκετά χρήματα για τα φάρμακά της.
Η 2χρονη Iman κοιμάται σε κρεβάτι νοσοκομείου στην Ιορδανία. Έχει πνευμονία. Η 19χρονη μητέρα της λέει πως της άρεσε να παίζει στην άμμο και ήταν ένα χαρούμενο και ζωηρό παιδί. Τώρα τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας κοιμάται.
Η 2χρονη Fara κοιμάται σε αυτοσχέδιο κρεβάτι στο Azraq της Ιορδανίας. Της αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και ο πατέρας της προσπαθεί να βρει μια μπάλα ποδοσφαίρου για να της δώσει να παίξει.
Η 5χρονη Tamam θυμάται τις αεροπορικές επιδρομές στην πατρίδα της τη Χομς, που γίνονταν συνήθως νύχτα. Έχει φύγει από τη χώρα της εδώ και δύο χρόνια και ζει στην Ιορδανία αλλά ακόμα δεν έχει καταλάβει πως δεν φταίει το μαξιλάρι της για όσα συνέβαιναν- επειδή εκεί βρισκόταν κάθε φορά που γίνονταν επιθέσεις.
Η 2χρονη Juliana περπάτησε επί δύο ημέρες επιχειρώντας να περάσει από τη Σερβία. Κοιμάται τη μέρα γιατί τη νύχτα η οικογένειά της συνεχίζει το περπάτημα προς την Ευρώπη.
Η 8χρονη Maram κοιμάται στο Αμάν της Ιορδανίας. Είχε μόλις επιστρέψει από το σχολείο όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι της και ένα κομμάτι της οροφής έπεσε πάνω της. Μεταφέρθηκε με αεροσκάφος στην Ιορδανία καθώς ο τραυματισμός της στο κεφάλι της προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία. Ήταν σε κώμα για 11 ημέρες. Παρότι έχει ανακτήσει τις αισθήσεις της το σαγόνι της είναι σπασμένο και δεν μπορεί να μιλήσει.
Ο 13χρονος Mohammed θέλει να γίνει αρχιτέκτονας. Ζει στην Τουρκία.
Η 5χρονη Walaa φοβάται το μαξιλάρι της γιατί σε αυτό κοιμόταν όταν δέχθηκε επίθεση το σπίτι της στο Χαλέπι.
Η 5χρονη Lamar, από τη Βαγδάτη, κοιμάται σε μια κουβέρτα στα δάση κοντά στο Horgos της Σερβίας. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να φύγει όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε. Ύστερα από δύο απόπειρες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, τα κατάφεραν τελικά κι έφτασαν μπροστά στα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr