Διεκδικεί την πρωτιά από το 2014.
Μπορεί να διανύουμε μόλις το δεύτερο τέταρτο του 2015, διαφαίνεται ωστόσο πως η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη στην ιστορία, διεκδικώντας την πρωτιά από το 2014.
Την περασμένη Παρασκευή, η National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ (NOAA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της για τον Μάρτιο, κατατάσσοντάς τον στον πιο θερμό Μάρτιο των μετρήσεών της, εδώ και 136 χρόνια. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Μάρτιο κατά 1,53 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα για τον μήνα Μάρτιο, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Μάρτιος του 2010.
Ο πιο θερμός Μάρτιος του δικού της αρχείου μετρήσεων ήταν ο Μάρτιος του 2015 και για την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Για την NASA, ήταν ο τρίτος θερμότερος, πίσω από τον Μάρτιο του 2010 και του 2002.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Goddard Institute of Space Studies της NASA, Γκέιβιν Σμιντ, «περιμένουμε ότι θα έχουμε όλο και πιο ζεστές χρονιές». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ακριβώς όπως το 2014, τα ρεκόρ θα σπάνε στο μέλλον, όλο και πιο συχνά. Ίσως όχι κάθε χρόνο».
Αν και οι τρεις υπηρεσίες έχουν ελαφρά διαφορετικούς τρόπους μετρήσεων, με αποτελέσματα οι κατατάξεις τους να διαφέρουν τόσο για συγκεκριμένους μήνες, όσο και για χρονιές, και οι τρεις συμφωνούν ως προς την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο Γκέιβιν Σμιντ υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα άνοδος της θερμοκρασίας αντανακλά δύο εξελίξεις: «Την καθυστερημένη έναρξη, το 2014, του φαινόμενου του Ελ Νίνιο και την άνοδο της θερμότητας στον βόρειο Ειρηνικό». «Αν ο Ελ Νίνιο συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κι αν παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είναι πολύ πιθανό να έχει ο πλανήτης θερμοκρασίες-ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ, για τους επόμενους πολλούς μήνες», λέει η κλιματολόγος Τζέσικα Μπλάντεν στο National Climatic Data Center της NOAA.
Πρόσφατη ανάλυση του Climate Central, ανεξάρτητου οργανισμού επιστημόνων και δημοσιογράφων, που ενημερώνουν το κοινό στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις των αλλαγών του κλίματος, έδειξε ότι οι 13 από τις 15 χρονιές με τις ιστορικά υψηλότερες θερμοκρασίες ανήκουν στον 21ο αιώνα, δηλαδή είναι μετά το 2000. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο παράγοντας του τυχαίου είναι 1 προς 27.000.000, τονίζουν. Σημειώνουν, επίσης, την απουσία ιστορικά ψυχρής χρονιάς μετά το 1911, ενώ στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 14 ρεκόρ ιστορικά θερμότερων χρονιών, γεγονός που συνιστά ισχυρή ένδειξη της τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Επιστήμονες προειδοποιούν για μια… εκρηκτική παγκόσμια καταστροφή.
Ο κόσμος είναι ανέτοιμος για μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Σε μια νέα έκθεση σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι φυσικές καταστροφές, εμπειρογνώμονες από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιβίωση του ανθρώπου.
Υπολόγισαν ότι υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 5-10% μιας μεγάλης έκρηξης, ικανής να προκαλέσει ένα τεράστιο αριθμό θανάτων, να αλλάξει το κλίμα και να «δηλητηριάσει» την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες θα σημειωθεί προς το τέλος του αιώνα που διανύουμε.
Μια τέτοια έκρηξη θα είναι παρόμοιου μεγέθους με αυτή που είχε σημειωθεί στο ηφαίστειο Ταμπόρα στη Σουμπάουα της Ινδονησίας το 1815, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν εκείνη την εποχή περίπου 100.000 άνθρωποι.
Το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας εκτοξεύθηκε σε ύψος 43 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα και προκάλεσε αλλαγές στη θερμοκρασία, οι οποίες οδήγησαν σε εκτεταμένη πείνα και επιδημίες.
Ωστόσο -όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail- οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση των επιπέδων του πληθυσμού και η αυξανόμενη εξάρτηση από τα παγκόσμια ταξίδια θα μπορούσαν να σημαίνουν, ότι οι επιπτώσεις μιας παρόμοιας έκρηξης θα ήταν πολύ πιο σοβαρές.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη για διεθνή ανταπόκριση, προκειμένου ο πλανήτης να προετοιμαστεί για μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους και για την παρακολούθηση παρόμοιων περιστατικών.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Από τα παραμυθένια κάστρα της Ιρλανδίας στα υπέροχα τοπία του Καναδά.
Η Ιρλανδία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου μετά από δημοψήφισμα και εντάχθηκε στη λίστα ακόμη 18 διεθνών προορισμών (πέραν των 37 αμερικανικών πολιτειών), όπου επιτρέπεται ο γάμος ομοφυλόφιλων.
Από εξωτικές παραλίες, μέχρι παραμυθένια κάστρα και τα απίστευτης ομορφιάς τοπία του Καναδά, δείτε παρακάτω μερικά από τα καλύτερα μέρη για να ανταλλάξετε όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης, όπως τα συγκέντρωσε σε μια λίστα η MailOnline Travel.
1. Ιρλανδία
Από τον Ιούλιο του 2015 τα άτομα ίδιου φύλου θα μπορούν να ανταλλάξουν νόμιμα όρκους αγάπης στη χώρα. Η Ιρλανδία διαθέτει υπέροχα κάστρα και σαγηνευτική ύπαιθρο, για να κάνει την ημέρα σας ακόμη πιο ξεχωριστή. Μια δημοφιλής επιλογή είναι το κάστρο Lough Rynn, το οποίο έχει ψηφιστεί ως ένα από τα καλύτερα μέρη για τελετές.
2. Πορτογαλία
Η Πορτογαλία νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2010 και από τότε έχει αναδειχθεί ως ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για ομοφυλόφιλους. Μία από τις πιο ιδιαίτερες τοποθεσίες, με υπέροχη θέα στη θάλασσα, είναι η ορεινή τοποθεσία Senhora Da Rocha.
3. Καναδάς
Το 2005 ο Καναδάς έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο, που νομιμοποίησε το γάμο ομοφυλόφιλων με ένα νόμο που κάλυπτε όλες τις επαρχίες, παρότι τα όρια ηλικίας μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από περιοχή σε περιοχή. Η περιοχή Canadian Rockies είναι μία από τις πιο δημοφιλείς για τα ζευγάρια που θέλουν η ημέρα τους να είναι πολύ ξεχωριστή.
4. Νότια Αφρική
Το Νοέμβριο του 2006 το κοινοβούλιο της Ν. Αφρικής ψήφισε «ναι» στο γάμο ατόμων ιδίου φύλου, με το Garden Route να θεωρείται ως μία από τις καλύτερες επιλογές καθώς διαθέτει δάσος, παραλίες και τοποθεσίες με καταρράκτες.
5. Αργεντινή
Η Αργεντινή αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό για γάμους ομοφυλόφιλων στη Λατινική Αμερική, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το θεσμό. Οι λάτρεις του κρασιού επιλέγουν για το γάμο τους τη διάσημη περιοχή Mendoza, ανάμεσα σε αμπελώνες κάτω από τη «σκιά» των Άνδεων.
6. Νέα Υόρκη
Ο ορίζοντας της Νέας Υόρκης με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό φόντο για τις γαμήλιες φωτογραφίες, των ζευγαριών που θέλουν να ανταλλάξουν όρκους πίστης και αγάπης. Η αμερικανική μεγαλούπολη νομιμοποίησε το γάμο ομοφυλόφιλων το 2011. Το Σέντραλ Παρκ και η γέφυρα του Μπρούκλιν αποτελούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.
7. Δανία
Μπορεί να μην είναι η πρώτη επιλογή για μια γαμήλια τελετή, όμως η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο, που νομιμοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης το 1989. Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπεται στη χώρα από το 2012.
Χώρες που επιτρέπουν το γάμο ομοφυλόφιλων: Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Καναδάς, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Αργεντινή, Δανία, Γαλλία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Νέα Ζηλανδία, Μ. Βρετανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ιρλανδία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr