Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο από τη φλεβίτιδα


Νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μια στις τρεις γυναίκες είναι οι κιρσοί ή αλλιώς φλεβίτιδα. Όπως εξηγεί ο ειδικός παθολόγος κ.Ηλίας Λέων μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας είναι δυνατόν να μειώσουν τις πιθανότητες της εμφάνισής τους. Για το λόγο αυτό συνιστά στις γυναίκες οι οποίες πλήττονται περισσότερο να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

Τακτική άσκηση

Το περπάτημα και το τζόκινγκ βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι προλαμβάνουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη φλεβίτιδα.

Όχι στην ορθοστασία

Η ορθοστασία για πολλές ώρες αυξάνει την φλεβική πίεση στα άκρα. Για το λόγο αυτό ο ειδικός επιστήμονας συνιστά σε όσες εργάζονται πολές ώρες είτε καθιστές είτε όρθιες να κινούνται ανα τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.

Χάστε κιλά

το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στα πόδια και κατά συνέπεια μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Κόψτε το κάπνισμα

η βλαβερή αυτή συνήθεια αποτελεί ον νούμερο ένα εχθρό της φλεβίτιδας.

Ψηλά τα πόδια

Όπως και το υπόλοιπο σώμα έτσι και τα πόδια σου χρειάζονται ξεκούραση. Ο καλύτερος τρόπος για να τα ξεκουράσετε είναι να τα τοποθετείτε σε ψηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η σωστή θέση σώματος είναι να κάθεσθε πάντα με ίσια την πλάτη και μην σταυρώνετε τα πόδια αφού με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η ροή του αίματος από και προς αυτά.

Αντισυλληπτικά με μέτρο

Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών χαπιών συνδέεται επίσης με τον κίνδυνο για εμφάνιση κιρσών.

Όχι στα ψηλά τακούνια

Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος αλλά αν θέλετε να κυκλοφορεί το αίμα χωρίς εμπόδια στα κάτω άκρα καλό είναι να το αποφύγετε.

Ναι στα ελαστικά καλσόν

Τα ελαστικά καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης ξεκουράζουν και ανακουφίσουν τα πόδια σου. Αυτό που συμβαίνει γιατί βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, και επομένως προστατεύουν από την εμφάνιση κιρσών και φλεβίτιδας.

Σε κάθε περίπτωση αν το πρόβλημα επιμένει επισκεφτείτε ένα ειδικό αγγειολόγο ο οποίος θα σας πει
ποια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας.

Κάντε stretching

Το stretching όταν γίνεται με το σωστό τρόπο μπορεί να ενισχύσει τους μύες των ποδιών σας. Αν αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση των κιρσών.

Κρύο νερό

Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, προσπαθήστε να κάνετε ένα κρύο ντους ή ένα κρύο λουτρό αν αντέχετε. Όσο είστε στο μπάνιο, κάντε στα πόδια σας μασάζ. Τρίψτε από το κάτω μέρος των ποδιών σας προς τα ισχία.

Φάτε βατόμουρα και κεράσια

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε και να τελειώσετε την ημέρα σας με μια χούφτα από αυτά τα φρούτα, αν θέλετε να απαλλαγείτε από τη φλεβίτιδα. Μπορείτε, επίσης να πιείτε χυμό βατόμουρο.

Tips υγείας

Αποφύγετε να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα, ιδιαίτερα πάνω από το γόνατο
Εάν είστε πολλές ώρες όρθιοι, κάντε τακτικά διαλείμματα για να βάλετε τα πόδια σας ψηλά ή πάνω από το επίπεδο του στήθους.

Τρώτε υγιεινά αποφεύγοντας το αλάτι και τα λιπαρά. Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, που μπορεί να οδηγήσει σε φλεβίτιδα.

Γυμνάζεστε τακτικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να διατηρήσει την υγιή κυκλοφορία του αίματος και την πρόληψη της έκρηξης της φλεβίτιδας.

Μην φοράτε ψηλά τακούνια.


Πηγή: http://www.boro.gr

Πληροφορίες για το δέρμα που ίσως δεν γνωρίζατε


Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ρόλο του.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το δέρμα είναι ένα πολύ σοβαρό κομμάτι της φυσικής μηχανικής. Γνωρίζουμε ότι κρατάει τον άνεμο και τη βροχή έξω και διατηρεί πολύ καλά την υγρασία μέσα. Πραγματοποιεί όμως και πολλές άλλες λειτουργίες.

Συχνά θεωρούμε το δέρμα μας δεδομένο και γενικά ανησυχούμε περισσότερο για το πώς φαίνεται, από ό, τι για το τι κάνει για μας. Εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με το δέρμα μας που ίσως γνωρίζεται ίσως και όχι!

1. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος
Το δέρμα έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο ενιαίο όργανο! Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αυτό αποτελεί το 12% - 15% του συνολικού βάρους του σώματος. Το δέρμα ενός μέσου ανθρώπου ζυγίζει περίπου 8-9 κιλά.

2. Οι στατιστικές του δέρματος
Το δέρμα του μέσου ενήλικα είναι περίπου 21 τετραγωνικά μέτρα και περιέχει πάνω από 16 χιλιόμετρα από αιμοφόρα αγγεία.

3. Εφίδρωση
Σε μια ζεστή μέρα, ο μέσος άνθρωπος χάνει 2-3 λίτρα νερό με την εφίδρωση. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που είναι καλό να πίνουμε πολύ νερό.

4. Έλεγχος της θερμοκρασίας
Ένας από τους κύριους σκοπούς του δέρματος είναι να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός μας και να υπερασπίζει το σώμα μας από τη βρωμιά και τα μικρόβια.

5. Χρώμα του δέρματος
Το χρώμα του δέρματός έρχεται από την χρωστική ουσία μελανίνη στο εξωτερικό στρώμα του και είναι εκεί για να μας προστατεύει από τις συνέπειες των ακτίνων του ηλίου.

6. Νεκρό δέρμα
Είναι κάτι που δεν μπορείτε να δείτε, αλλά το δέρμα μας χάνει περίπου 35.000 νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του κάθε λεπτό.

7. Αριθμός των κυττάρων του δέρματος
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προηγούμενη απώλεια κυττάρων του δέρματος. Έχουμε πάνω από 18 εκατομμύρια κύτταρα σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σώματός μας, έτσι ώστε αν χάσουμε 35.000 δεν θα πάθουμε απολύτως τίποτα.

8. Η σκόνης στο σπίτι σας
Ένα μεγάλο μέρος της σκόνης που έχετε καθαρίσει στο σπίτι σας αποτελείται από νεκρά κύτταρα του δέρματος που έχουν πέσει από εσάς και την οικογένειά σας.

9. Μυρωδιά του σώματος
Η μυρωδιά προκαλείται από ένα συγκεκριμένο είδος του ιδρώτα που δημιουργείται από τους ειδικούς ιδρωτοποιούς αδένες, που βρίσκονται στις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Η αιτία της οσμής είναι η χώνευση των βακτηρίων μέσω του ιδρώτα.

10. Το δέρμα των χειλιών
Το δέρμα στα χείλη είναι περίπου 200 φορές πιο ευαίσθητο από ό, τι το δέρμα στο τέλος των δακτύλων μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε τα φιλιά αισθάνεται τόσο καλά.

11. Το λεπτότερο δέρμα
Τα βλέφαρά μας έχουν το λεπτότερο δέρμα από ολόκληρο το σώμα μας.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Το facebook "αναλαμβάνει" την προστασία της εικόνας σου


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναγωνίζονται σε νεωτερισμούς που θα τους επιτρέψουν να κρατήσουν τους χρήστες τους όλο και περισσότερο συνδεδεμένους.

Σε μια εποχή που ο καθένας μας αναζητά 15 λεπτά διασημότητας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται ο καθρέπτης της ζωής μας. Οι υπεύθυνοι τεχνολογίας του Facebook είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια καινοτομία που θα συζητηθεί.

Δημιουργούν ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα σε προειδοποιεί αν ανεβάζεις μια φωτογραφία ή ένα κείμενο που μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σου. Το λογισμικό αυτό είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις φωτογραφίες στις οποίες είστε νηφάλιος από αυτές που είστε μεθυσμένος.

Ο Γιαν Λεκάν, υπεύθυνος του προγράμματος, φέρνει σαν παράδειγμα τις φωτογραφίες που μπορεί να ανεβάσει κάποιος από μια νυχτερινή έξοδο. Αν ο χρήστης εμφανίζεται μεθυσμένος ή σε απρεπείς στάσεις θα του εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα τον προειδοποιεί αν θέλει να την αναρτήσει για να μην τον δουν σε αυτή την κατάσταση οι γονείς του ή το αφεντικό του. Αυτό το λογισμικό είναι απόρροια της προσπάθειας των μεγιστάνων του διαδικτύου να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον προς τον χρήστη χρησιμοποιώντας την τεχνική της βαθιάς γνώσης.

Η τεχνική της βαθιάς γνώσης είναι η συλλογή όλων των δεδομένων χρήσης του διαδικτύου από ένα άτομο η οποία συγκεντρώνεται σε βάσεις δεδομένων, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες για να προσφέρουν μια πιο προσωπική χρήση του διαδικτύου.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που φέρνουν αντίρρηση υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι χάνουν την προσωπική τους ελευθερία και δεν θέλουν να είναι απλά δεδομένα σε ένα υπολογιστή και να τους υπαγορεύουν οι μηχανές τι να κάνουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δείτε το ξενοδοχείο που σχεδιάστηκε μέσω ψηφοφορίας στο Facebook


Μια ματιά στο ξενοδοχείο Val Thorens Sensations.

Ξεχάστε την ιδέα ενός παραδοσιακού χειμερινού καταλύματος (ski lodge) όπως αυτά που υπάρχουν στα περισσότερα θέρετρα για σκι.

Το νέο μέλος της αλυσίδας Club Med στις γαλλικές Άλπεις κυριαρχείται από σκανδιναβική αισθητική, διακόσμηση και design, με μερικές πολύ ασυνήθιστες και ιδιαίτερες «νότες» να του προσδίδουν μια ξεχωριστή «προσωπικότητα».

Κάθε όροφος έχει το δικό του μπαρ και «βρύσες μπύρας», ενώ ένα εξωτερικό τζακούζι προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση μετά από μια εξαντλητική ημέρα ανάβασης/κατάβασης στις χιονισμένες βουνοπλαγιές.

Το Val Thorens Sensations ξεχωρίζει για το διακριτικό, ιδιόμορφο σχεδιασμό του με πολυτελείς πινελιές και έναν… τοίχο αναρρίχησης στο φουαγιέ.

Το νέο αυτό θέρετρο είναι το πρώτο του είδους του, καθώς δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια crowd-sourcing. Μέσω του Facebook οι κάτοικοι της περιοχής και οι φαν της αλυσίδας Club Med κλήθηκαν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για το πώς ήθελαν να γίνει το 384 δωματίων ξενοδοχείο, αναφέρει δημοσίευμα στη στήλη Travel της MailOnline.

Η αισθητική και η διακόσμηση του ξενοδοχείου –από το χρώμα των χαλιών μέχρι την αίθουσα γυμναστηρίου- βασίστηκε στα σχόλια του κοινού.

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για τη νέα όψη του ξενοδοχείου, δεν έχετε παρά να δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο:














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Αυτή η ψεύτρα η ζυγαριά


Ένας... όχι πάντα σωστός και αντικειμενικός κριτής.

Έχετε πάθος με το ζύγισμα; Αν ναι δυστυχώς σας έχουμε άσχημα νέα γιατί η ζυγαριά δεν μας λέει πάντα την αλήθεια.
Μπορεί να ζυγίζει βάρος αλλά δεν μας λέει τι βάρος. Μπορεί λοιπόν ένας άνθρωπος να ζυγίζει περισσότερα κιλά, αλλά να γυμνάζεται αρκετά και να κάνει πολλά βάρη, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο μυϊκό ιστό.

Άλλοι πάλι μπορεί να είναι βαρυκόκκαλοι όπως συχνά λέμε. Για το λόγο αυτό, η ζυγαριά δεν αποτελεί πάντα τον πιο σωστό και αντικειμενικό κριτή. Το ρόλο αυτό τον κατέχει ένας λιπομετρητής. Ένας λιπομετρητής δεν μετράει μόνο το βάρος, αλλά και το ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Προσδιορίζει δηλαδή από το βάρος που έχουμε τί είναι λίπος, τί υγρά, τί μυς.

Το λίπος είναι το ανεπιθύμητο σε περίσσεια συστατικό στο σώμα μας και ιδιαιτέρως το ενδοκοιλιακό λίπος, που περιβάλει ζωτικά μας όργανα, πιέζει την καρδιά και το διάφραγμα. Ανάλογα με το πόσο παραπάνω λίπος έχουμε, θα καθοριστεί και το αν πρέπει να χάσουμε βάρος και πόσο. Αν λοιπόν μπορείτε, ζητείστε στο γυμναστήριο ή επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για να σας κάνει μια λιπομέτρηση.

Γιατί η ζυγαριά αποτελεί μια ένδειξη αλλά όχι πάντα ακριβή. Στο ερώτημα λοιπόν ζυγαριά vs. λιπομετρητής σημειώσατε δύο.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

6 απλοί κανόνες για γρήγορο 6 pack!


Αν θες να αποκτήσεις την ιδανική γράμμωση στους κοιλιακούς, τότε ακολούθησε το παρακάτω πρόγραμμα.

Είναι το σημείο του σώματός σου που μαγεύει τις γυναίκες, αυτό που σε νοιάζει περισσότερο να το αναδείξεις. Είναι όμως κι αυτό που βλέπεις πιο δύσκολα τα αποτελέσματα που θες. Οι λόγος είναι απλός: ακολουθείς λάθος πρόγραμμα προπόνησης κι ελλιπές διατροφικό πλάνο.

Για να χάσεις το περίσσιο λίπος της κοιλιάς, σίγουρα είναι πολύ βαρετή και χρονοβόρα διαδικασία. Προϋποθέτει χρόνο, σκληρή δουλειά και απόλυτη αφοσίωση. Με σωστό καθημερινό προγραμματισμό και υπομονή θα καταφέρεις να δημιουργήσεις τους κοιλιακούς που ονειρεύεσαι. Αν όμως ξεφύγεις από το πλάνο σου, έστω και λίγο, ποτέ δεν θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έξι απλές συνήθειες μπορούν να σε οδηγήσουν σε αυτό που πάντα ήθελες. Σκέψου ότι αυτές οι συνήθειες είναι οι καθημερινοί στόχοι σου, που προσπαθούν να σε κρατήσουν σε καλή φυσική κατάσταση. Κάθε στόχος χωριστά μπορεί να μη σε εκπλήσσει, αλλά όλοι μαζί συνθέτουν ένα δυνατό όπλο. Είναι στο χέρι σου αν θα το χρησιμοποιήσεις.

Αυτή η μέθοδος στηρίζεται επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Ερευνητές του πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι οι άνδρες εμμένουν στη μέθοδο για απώλεια λίπους όταν είναι αφοσιωμένοι στους καθημερινούς στόχους τους αντί για το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

1. Πίνε πολύ νερό
Φαντάσου ότι όλη μέρα έχεις πιει λίγο νερό, αναψυκτικό ή καφέ. Στο τέλος της ημέρας θα διψάς σαν να περιφερόσουν ημέρες σε έρημο. Πρέπει να ενυδατώνεσαι από τη στιγμή που σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Όταν ξυπνάς, πιες δύο ποτήρια δροσερό νεράκι. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι με αυτήν τη μέθοδο αυξάνεις το μεταβολισμό σου 24% για τα επόμενα 90 λεπτά (λιγότερη ποσότητα νερού δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα). Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα κύτταρα των μυών αναπτύσσονται γρηγορότερα όταν ενυδατώνονται. Προσπάθησε, λοιπόν, να πίνεις τουλάχιστον δύο λίτρα νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Μην ξεχνάς το πρωινό σου
Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης απέδειξαν ότι όσοι άνδρες δεν τρώνε πρωινό έχουν 4,5 φορές πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν σωσίβιο γύρω από την κοιλιά. Ισχύει το αντίθετο με αυτούς που τρώνε. Μην ξεχνάς να παίρνεις ένα καλό πρωτεϊνικό γεύμα, τουλάχιστον 250 θερμίδων, μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που ξυπνάς. Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν ότι το μέγεθος του πρωινού έχει αντίστροφη αναλογία με το μέγεθος της μέσης. Όσο πιο πολύ τρως το πρωί τόσο πιο αδύνατη μέση θα έχεις. Πρέπει, όμως, να ακολουθήσεις αυτόν τον κανόνα: μην ξεπερνάς τις 500 θερμίδες και προτίμησε γεύματα, τα οποία δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα λίπους. Ένα γεύμα με δημητριακά και μία μπάρα πρωτεΐνης είναι το ιδανικό παράδειγμα για σένα.

3. Προχώρα με συνέπεια
Είναι σημαντικό να μην ξεφεύγεις από το στόχο σου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανακάλυψαν ότι όσοι άνδρες προσέχουν τη διατροφή τους, γυμνάζονται με συνέπεια κι επιτυγχάνουν τους καθημερινούς στόχους τους είναι πιο πιθανό να έχουν θετικό αποτέλεσμα από αυτούς που δεν δίνουν σημασία στον σωστό προγραμματισμό και στην επίτευξη του καθημερινού στόχου.

4. Ταπεράκι από το σπίτι
Θα σου φανεί αστείο, αλλά ένα ταπεράκι μπορεί να βοηθήσει στο να χάσεις τα περιττά κιλά γύρω από την κοιλιά. Στην αρχή σίγουρα θα δεχθείς πολλά πειράγματα από τους συναδέλφους σου. Μόλις, όμως, φανούν τα αποτελέσματα του σπιτικού φαγητού και της σωστής διατροφής, πολλοί θα σε ζηλέψουν και θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Τι μπορείς να βάλεις στο ταπεράκι:
- Ενα μήλο (για πρωινό σνακ)
- Ενα τοστ με μαύρο ψωμί και γαλοπούλα (για δεκατιανό)
- Ενα γεύμα 600 θερμίδων (π.χ. γεμιστά για μεσημεριανό)
- Μία μπάρα πρωτεΐνης (για απογευματινό σνακ)

Με ένα τέτοιο γεύμα θα δίνεις αρκετά καύσιμα στον οργανισμό σου, ώστε να έχει μέγιστη απόδοση χωρίς να κουράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, θα παίρνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεσαι για την προπόνησή σου. Ένα άλλο κίνητρο είναι ότι επειδή δεν θα πεινάς, δύσκολα θα παρασυρθείς να φας γλυκά από το γραφείο. Γενικός κανόνας: μην τρως ό,τι δεν είναι στο τάπερ σου.

5. Προπονήσου σωστά
Όλοι οι άνδρες έχουν κοιλιακούς, απλώς στους πιο πολλούς δεν φαίνονται, επειδή είναι κρυμμένοι κάτω από μεγάλη μάζα λίπους. Δεν έχει σημασία πόσες επαναλήψεις κοιλιακών κάνεις, αλλά ποιες ασκήσεις ακολουθείς για να κάψεις αυτό το λίπος.

Η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης και τα βάρη. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Southern Maine, μισή ώρα εκγύμνασης με βάρη καίει τόσες θερμίδες όσο το τρέξιμο στο διάδρομο (σε επίπεδο 6) για την ίδια ώρα. Επιπλέον, η προπόνηση με βάρη αυξάνει το μεταβολισμό σου για 39 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η διαλειμματική προπόνηση, η οποία αποτελείται από σπριντ μικρής διάρκειας και μικρά διαστήματα ξεκούρασης.

Για να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, εφάρμοσε προπόνηση με βάρη για όλο το σώμα (τρεις φορές την εβδομάδα) με τουλάχιστον μία μέρα ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις. Εκτέλεσε διαλειμματική προπόνηση τις ημέρες που δεν κάνεις βάρη.

6. Παράτα τα ξενύχτια
Ο ύπνος τρέφει τους κοιλιακούς. Όταν έχεις τα μάτια σου κλειστά, οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το κάψιμο λίπους έχουν πιο σωστή λειτουργία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ανακάλυψαν προσφάτως ότι τρεις νύχτες κακού ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μυϊκή υπερτροφία σου. Μακροπρόθεσμα αυτό θα δημιουργήσει σωσίβιο γύρω από την κοιλιά.

Για να κοιμηθείς γλυκά, επανεξέτασε τους στόχους σου 15 λεπτά πριν κλείσεις τα μάτια σου. Καθώς σκέφτεσαι τους στόχους σου, μην ξεχνάς να γράφεις το πλάνο της επόμενης ημέρας και τους στόχους που θες να πετύχεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ανησυχείς για το αύριο και τα όνειρά σου θα είναι γλυκά.


Πηγή: http://www.boro.gr

Έχεις πένθος; Τρόποι να το ξεπεράσεις


Το πένθος είναι μια σοβαρή συνθήκη ζωής που έχει να κάνει με την αποδοχή σε μεγάλο βαθμό. Το να βοηθήσετε τον σύζυγό σας περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό το να "μη τον βοηθήσετε". Τι εννοώ μ'αυτό: Μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία να τον συμβουλέψετε "ν'αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να κλάψει" όταν του έρθει, ή απλά να τον αφήσετε ελεύθερο να κλάψει όταν του έρθει, όντας εσείς εκεί. Κάποιες φορές μπορεί να θυμώνει και εσείς να λέτε "δε θυμώνεις μαζί μου τώρα αλλά με την απώλεια" ή απλά να τον αφήσετε να θυμώσει "μαζί σας" και μετά να δει ότι εσείς είστε ακόμα εκεί και δεν ανταποδίδετε το θυμό. 

Με λίγα λόγια προτιμήστε να είστε το μήνυμα "αποκωδικοποιημένο" παρά να το μεταφέρετε "προς αποκωδικοποίηση". Έτσι θα κάνει τη σύνδεση μόνος του. Επίσης προσπαθήστε να κάνετε κάτι που να σας ευχαριστεί ως άτομο για να έχετε δύναμη στα κύματα θυμού και απελπισίας που μπορεί να έρθουν. Πολλοί άνθρωποι λένε για το πένθος πως μοιάζει σαν ακρωτηριασμός. Δεν έχουν άδικο. Οι σχέσεις με τους οικείους μας έχουν αντίστοιχο πλήθος νευρωνικών συνάψεων μέσα στον εγκέφαλο. 

Όταν χάσουμε ένα οικείο πρόσωπο, οι αντίστοιχες ή πολλές απ'τις συνάψεις αυτές πρέπει να αλλάξουν "αντικείμενο" αλλιώς θα μαραθούν. Αυτή η αλλαγή είναι μια λεπτότατη "εγχείρηση" που επιβάλλει ο εγκέφαλος στον εαυτό του και μ'αυτό πονάει πολύ. Οι ομάδες πένθους είναι μια καλή ιδέα να του προτείνετε. Αν θελήσει να πάει θα βοηθηθεί μέσα από τη συμπαράσταση που έχει το πλαίσιο και το θέμα αυτών των ομάδων.


Πηγή: http://www.boro.gr

Νομίζω ότι χάνω τη μνήμη μου. Τι να κάνω;


Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις δεν υπάρχουν για να διαπιστώσουμε κατά πόσο η μνήμη μας έχει επηρεαστεί, υπάρχουν όμως και εφαρμόζονται ειδικές δοκιμασίες (τεστ) για τη διαπίστωση διαταραχών των νοητικών λειτουργιών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και τα τεστ μνήμης. Οι δοκιμασίες αυτές εφαρμόζονται σε ειδικά κέντρα που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχαϊμερ και γενικότερα με την άνοια.


Πηγή: http://www.boro.gr

Μία πόλη που ζουν όλοι στο ίδιο κτίριο


Οι περισσότεροι από τους περίπου 200 κατοίκους της πόλης Whittier στην Αλάσκα ζουν σε ένα 14ώροφο κτίριο, στους Πύργους Begich όπως ονομάζεται, στην άκρη της πόλης. Μια παράδοξη «κάθετη πόλη» που στεγάζει τις ζωές των ανθρώπων αλλά και όλες τις δραστηριότητές τους, αφού περιλαμβάνει, εκτός από τις κατοικίες τους, ένα αστυνομικό τμήμα, μια κλινική, ένα παντοπωλείο, ένα πλυντήριο ρούχων, μια παιδική χαρά και μια εκκλησία στο υπόγειο. Επιπλέον, ξενώνες υπάρχουν σε κάποιους ορόφους για τους τουρίστες.

Είναι πραγματικά αδιανόητο το πώς άνθρωποι με διαφορετικά επαγγέλματα και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο κτίριο. Όσο εκκεντρική κι αν ακούγεται αυτή η διάταξη διαβίωσης, στην πραγματικότητα για τους ίδιους τους κατοίκους όλα είναι φυσιολογικά. Η πόλη είναι απρόσιτη για τον έξω κόσμο – κάποιος μπορεί να φτάσει από τη θάλασσα ή μέσα από τα βουνά, από έναν παλιό δρόμο. Ο καιρός είναι πολύ κακός, κάτι που επιτείνει ακόμα περισσότερο την απομόνωση της πόλης και των κατοίκων.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr

10 θέματα που δεν πρέπει η πεθερά να συζητάει με τη νύφη


Αγαπημένες μας πεθερούλες, γεια σας! Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να ξέρετε ότι αγαπάμε πολύ τον γιο σας και ότι κάνατε πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την ανατροφή του!

Σας ευχαριστούμε.

Δεύτερον, επειδή τον αγαπάμε τόσο πολύ, θέλουμε πραγματικά να έχουμε μια καλή σχέση μαζί σας. Και προσπαθούμε.

Υποσχόμαστε ότι θα σεβόμαστε την θέση σας ως μητέρα, αλλά υπάρχουν και μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να κάνετε κι εσείς από την πλευρά σας για να είναι αυτή η σχέση όσο το δυνατόν καλύτερη! Για τον λόγο αυτό, σας παρακαλούμε να αποφύγετε τα παρακάτω θέματα συζήτησης μαζί μας. Ή τουλάχιστον σταματήστε να τα επαναφέρετε στο προσκήνιο ξανά και ξανά και ξανά και ξανά!

Την περιοχή/τόπο της κατοικίας μας
Ξέρουμε ότι θέλετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μένουν κοντά σας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για διάφορους λόγους. Δεν μας αρέσει να αναφέρετε κάθε φορά ότι πωλείται το σπίτι απέναντί σας ή ότι ξέρετε κάποιον που δουλεύει σε τράπεζα και μπορεί να εκδώσει δάνειο με ευνοϊκούς όρους ή πόσο καλό είναι το σχολείο που είναι δίπλα σας ή πόσο ευγενικοί είναι οι γείτονες στην περιοχή σας ή πόσο επικίνδυνη και χάλια είναι η γειτονιά που μένουμε τώρα…Φτάνει πια! Το καταλάβαμε το υπονοούμενο και δεν πρόκειται να μετακομίσουμε.

Τα ονόματα που επιλέξαμε για τα παιδιά μας
Είμαστε περήφανοι για τα ονόματα που επιλέξαμε για τα παιδιά μας, τους ταιριάζουν και δεν υπήρχε κανένας λόγος να δώσουμε ένα όνομα που δεν μας αρέσει.

Την διατροφή των παιδιών μας
Εφόσον τα εγγόνια σας είναι υγιείς και τρέφονται σωστά αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται η διάλεξη των 45 λεπτών σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισε ο μπαμπάς μας από τις βιταμίνες που έπαιρνε όταν ήταν μωρό ή πώς τον θηλάζατε μέχρι να γίνει δύο ετών και γι’ αυτό τώρα είναι τόσο γερός και δυνατός! Επί τη ευκαιρία αν σταματήσετε να δίνετε καραμέλες, σοκολάτες, αναψυκτικά και μπισκότα στα παιδιά κάθε φορά που το ζητάνε, αυτό θα ήταν φοβερό! Ξέρουμε ότι αγαπάτε τα εγγόνια σας και δεν θέλετε να τους χαλάτε χατίρι αλλά προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο ώστε να μην υπομονεύονται οι κανόνες του σπιτιού μας.

Ο τρόπος που ξοδεύουμε τα χρήματά μας
Μπορεί να είμαστε σε καλύτερη θέση από ό, τι νομίζετε, ή μπορεί και να είμαστε δύο βήματα από την πτώχευση. Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, αν θέλαμε να μιλήσουμε μαζί σας για τα οικονομικά μας, θα το κάναμε. Ακόμη κι αν έπρεπε να καταπιούμε την υπερηφάνεια μας. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζετε ως ενήλικες και να σέβεστε το γεγονός ότι θέλουμε να κινηθούμε με το δικό μας τραπεζικό λογαριασμό. Και αν ποτέ προτιμήσουμε να κάνουμε ένα ταξίδι με τα παιδιά στην Disneyland αντί να αγοράσουμε καινούργιο παιδικό υπνοδωμάτιο, πάλι κατόπιν σκέψης θα γίνει.

Πώς πειθαρχούμε τα παιδιά μας
Οι εκούσιες συμβουλές για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα ξεσπάσματα των παιδιών μας κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος, σαφώς δεν βοηθά. Είχατε την ευκαιρία με τα δικά σας τα παιδιά και τα διαχειριστήκατε όλα όπως νομίζατε. Τώρα είναι η σειρά μας.

Ότι δεν βλέπετε αρκετά τα εγγόνια σας
Ειδικά όταν το λέτε κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής μεσημεριάτικης επίσκεψης. Ξέρουμε ότι θέλετε να βλέπετε συχνά τα εγγόνια σας. Μπορούμε κι εμείς να τα φέρνουμε όποτε επιθυμείτε. Όπως για παράδειγμα μια Παρασκευή βράδυ ή ένα Σάββατο βράδυ.

Να παίρνετε θέση στους καυγάδες μας
Καμιά φορά τσακωνόμαστε με το γλυκό σας αγοράκι. Ευτυχώς κρατάμε ένα επίπεδό σε αυτούς τους καυγάδες αλλά καμιά φορά μπορεί κάτι να ξεφύγει από το στόμα μας και να είναι λυπηρό. Παρόλο που αυτό μπορεί να σας εξαγριώσει το σωστό είναι να μην πάρετε θέση. Αν πείτε ότι εκείνος έχει δίκιο τότε προφανώς το κάνετε επειδή είναι γιος σας ενώ αν πάρετε το μέρος το δικό μας είναι προφανώς εξαιτίας της γυναικείας αλληλεγγύης. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε ενδεχομένως να κάνετε είναι να μείνετε ουδέτερη και να προτείνετε να το ξανασυζητήσουμε όταν θα έχουμε ηρεμήσει και οι δύο.

Το πόσο νοικοκυρές είμαστε
Όχι άλλα σχόλια για το πώς είναι έτσι το σπίτι μας και όχι αλλά δώρα με βιβλία μαγειρικής και προϊόντων καθαρισμού. Το ξέρουμε. Δεν μαγειρεύουμε τόσο καλά όσο εσείς και το σπίτι μας δεν είναι τόσο καθαρό όσο το δικό σας.

Τις αποφάσεις για την οικογένειά μας
Είτε πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα παιδιά είτε ότι έχουμε ήδη αρκετά και πρέπει να εξετάσουμε την στείρωση ή την αναπαραγωγική μας δραστηριότητα, ειλικρινά καθόλου δεν μας απασχολεί. Δεν θέλουμε να συζητάμε την σεξουαλική μας ζωή με την μητέρα του συζύγου μας. Ποτέ.

Την εμφάνισή μας
Εννοείται ότι δεν θέλουμε να ακούσουμε κάτι αρνητικό (όπως ένα σχόλιο για την αύξηση του σωματικού μας βάρους) αλλά ακόμη και με τα κοπλιμέντα καλό είναι να είστε προσεκτική. Για παράδειγμα το «Τι ωραία που είσαι σήμερα, αγαπητή μου» μπορεί να το πάρει κανείς σαν «Μήπως να χτένιζες κάθε μέρα τα μαλλιά σου;», πόσο μάλλον σε μια νέα μαμά. Λοιπόν, τα ξέρετε καλύτερα από εμάς γιατί τα έχετε περάσει ούτως ή άλλως.


Πηγή: http://www.baby.gr

Εικόνες του σύγχρονου κόσμου


Προσεχώς στις οθόνες στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.

Εικόνες για την κοινωνία του 21ου αιώνα, εικόνες υποψήφιες για Όσκαρ, εικόνες γεμάτες σασπένς, εικόνες αποκαλυπτικές, φρικτές -καταγραφές σύγχρονων γενοκτονιών, εικόνες -προσωπικές και κοινωνικές διαδρομές ανθρώπων στο περιθώριο των σύγχρονων “πολιτισμένων” και μη κοινωνιών συνθέτουν τις δεκάδες ταινίες που μετέχουν στο φετινό 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, η προετοιμασία του οποίου ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου στις δύο αίθουσες του κινηματογράφου «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους άλλα και σ' αυτές του Λιμανιού.

Με διευθυντή τον διευθυντή και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ. Δημήτρη Εϊπίδη, αλλά χωρίς διοίκηση (η θητεία του πενταμελούς Δ.Σ. με πρόεδρο τον σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή έχει λήξει τον περασμένο Αύγουστο και παραμένει σε παράταση μέχρι τον ορισμό νέου Δ.Σ), το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, συνεχίζει την πολυετή πολιτισμική του παρέμβαση και ενημέρωση των σινεφίλ στη Θεσσαλονίκη.

Στα ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν μέχρι στιγμής και συμπεριλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα προβολών ξεχωρίζουν:

-Τα υποψήφια για Όσκαρ: «Το αλάτι της γης» (The Salt of the Earth) των: Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου με όλες τις αντιφάσεις της. Η ταινία εστιάζει στη ζωή και το έργο του καταξιωμένου βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο (ο γιος του συνυπογράφει τη σκηνοθεσία), και η γεμάτη σασπένς ταινία τεκμηρίωσης με τον τίτλο «Virunga» του Ορλάντο βον Έινσιντελ (σε εκτέλεση παραγωγής του Λεονάρντο ντι Κάπριο). Πρόκειται για μια ταινία -μείγμα οικολογικού ντοκιμαντέρ και πολιτικού θρίλερ, η οποία καταγράφει τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων να προστατέψουν το ομώνυμο πάρκο -μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Κονγκό.

-Τα «μεγάλα» σύγχρονα θέματα όπως: «Το βλέμμα της σιωπής» που καταγράφει στην ομώνυμη («The Look of Silence» ο Τζόσουα Οπενχάιμερ ο οποίος μετά το πολυβραβευμένο «The Act of Killing» επιστρέφει θεματικά στη φρικτή γενοκτονία που διαπράχθηκε στην πρόσφατη ιστορία της Ινδονησίας, αλλά και: «Ο γύρος του κόσμου σε ...50 Κοντσέρτα» στην οποία (ταινία) η δημιουργός της Χέντι Χόνινγκμαν επιχειρεί μέσα από ένα αναπάντεχο μουσικό road movie να καταρρίψει τα εθνοτικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά σύνορα ανά τον κόσμο με «πρωταγωνίστρια» μια από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου: τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ. -Στο βαθιά ανθρώπινο «Dreamcatcher» της Κίμ Λοντζινότο μια πρώην ιερόδουλη, που κατάφερε να ξεφύγει από την πορνεία και να γίνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων γυναικών σε απόγνωση, ενώ η βραβευμένη με Όσκαρ Μπάρμπαρα Κοπλ στην ταινία «Running From Crazy» παρακολουθεί την Μάριελ Χέμινγουεϊ- εγγονή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που το στοιχειώνει η κληρονομιά της οικογένειάς της, σημαδεμένη από ψυχικές ασθένειες και εξαρτήσεις.

- Βασισμένο στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, το «Night Will Fall» του Αντρέ Σίνγκερ αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία, με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Poverty INC» του Μάικλ Μάθεσον Μίλερ, διερευνά το παρασκήνιο του φαύλου κύκλου της παγκόσμιας φτώχειας που υποκινείται συνειδητά ή ασυνείδητα από τη Δύση.

- Δυο δημοσιογράφοι – σκηνοθέτες, τέλος, καταγράφουν στην κάμερα τις προσωπικές τους, σοκαριστικές ιστορίες: Έχοντας βιώσει τη βία και τον εξευτελισμό, ο Αχμάντ Τζαλαλί Φαραχανί στο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «We Are Journalists» εκθέτει τις άσχημες συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στο Ιράν ενώ ο βραβευμένος με Πούλιτζερ για μετάδοση έκτακτης επικαιρότητας ακτιβιστής Χοσέ Αντόνιο Βάργκας, καταγράφει στο ντοκιμαντέρ του με τον «ενδεικτικό» τίτλο «Documented» την θαρραλέα ιστορία του: Ύστερα από την αποκάλυψη ότι ζει στις ΗΠΑ ως παράνομος μετανάστης, ξεκίνησε έναν σκληρό αγώνα που οδήγησε την κυβέρνηση Ομπάμα στην αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου.



Το φαρμακείο της φύσης: Βότανα για την αντιμετώπιση ασθενειών


Το φαρμακείο της φύσης περιέχει πολλά βότανα τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και τη καλύτερη χώνεψη. Η μέντα, το χαμομήλι, ο δυόσμος, το κόλιαντρο, ο γλυκάνισος, το λεμονόχορτο, το φασκόμηλο και η λουίζα είναι μερικά από αυτά. Επίσης μπαχαρικά όπως η κανέλα, η ρίγανη και το κύμινο φαίνεται πως καταπραΰνουν τις ενοχλήσεις του στομάχου. Αναφορικά με το μαύρο τσάι φαίνεται πως διευκολύνει τη πέψη, λόγω της περιεκτικότητας σου σε τανίνες οι οποίες βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του στομάχου.

Βρες τα βότανα που ταιριάζουν στη δική σου πάθηση

Τι θα λέγατε αν, για να σας φτιάξει η διάθεση, πίνατε λίγο μελισσόχορτο; Το ίδιο θα μπορούσατε να κάνετε με το θυμάρι, αν αισθάνεστε κρυωμένοι και βήχετε, αλλά και με πολλά βότανα που μέχρι πρότινος πιστεύατε ότι προορίζονταν μόνο για τα φαγητά σας.
Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και ξεκινά μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη. Πρόκειται μάλιστα για μια πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να παρασκευάζει χημικά φάρμακα για να αντικαταστήσει τη βαλεριάνα, την μπελαντόνα, τη μαντζουράνα και πολλά άλλα βότανα, που όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξανακερδίζουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των επιστημόνων, που αναζητούν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις που είχαν επισημάνει τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και πολλοί γιατροί αργότερα. Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία.

Στα όσα ακολουθούν ξαναβρίσκουμε τα ελληνικά φαρμακευτικά βότανα, όχι βέβαια με την πρόθεση να αντικαταστήσουν τον γιατρό ή τη φαρμακευτική αγωγή, που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε, αλλά με τη διάθεση να δημιουργήσουν ένα μικρό φυσικό φαρμακείο στο σπίτι μας για ήπιες διαταραχές.

Ενότητα 1η: Οδηγίες χρήσης
Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους.
Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.
Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά.
Δοσολογία
Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

οι μορφές τους
�Αφέψηµα
Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
�Έγχυµα
Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε.

Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα;
Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.

Ενότητα 2η: Η ταυτότητά τους

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα)
Η βαλεριάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα χρησιμοποιείται ως κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κόκκινη βαλεριάνα έχει ανάλογη δράση και χρησιμοποιείται στην κεντρική Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Τη βαλεριάνα τη βρίσκουμε κοντά σε ποτάμια και καταρράκτες, σε ελώδεις περιοχές και σε δάση. Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με σπόρους και μεταφυτεύοντας τις παραφυάδες σε βάθος 30 εκ. σε ελαφρύ έδαφος. Προτιμάει εδάφη ξηρά και πολύ ήλιο.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ρίζες της, οι οποίες συλλέγονται το φθινόπωρο και αποξηραίνονται στη σκιά, αφού πρώτα τις πλύνουμε καλά.
Χρήση: Σε μορφή εγχύματος λειτουργεί ως ήπιο κατευναστικό, αλλά βοηθά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων αϋπνίας.
Προσοχή: Οι υψηλές και συνεχείς δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερες από 8 συνεχείς ημέρες. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ενισχύει τη δράση των υπνωτικών φαρμάκων. Σκόπιμο είναι να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

2. Δυόσµος
Η καλλιέργειά του γίνεται με παραφυάδες σε ελαφρύ, όχι πολύ στεγνό έδαφος.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα υπέργεια τμήματα του φυτού, που συλλέγονται ακριβώς πριν την άνθιση και αποξηραίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C.
Χρήση: Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικά σε μυαλγίες και νευραλγίες. Πρέπει όμως να αποφεύγεται η επαφή των παρασκευασμάτων που περιέχουν αιθέριο έλαιο με το πρόσωπο και με τη μύτη. Ως έγχυμα χρησιμοποιείται κατά της γαστρίτιδας, των κολικών και της δυσπεψίας. Διευκολύνει την έκκριση της χολής. Επίσης, υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη. Το βράσιμο των φύλλων σε νερό και η εισπνοή των υδρατμών βοηθά κατά του κρυολογήματος.
Προσοχή: Πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση του αιθέριου ελαίου για εισπνοές. Δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά για διάστημα μεγαλύτερο από 3 ημέρες, ενώ πρέπει να αποφεύγεται στα βρέφη. Μπορεί να μειώσει τη ροή του γάλακτος, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη γαλουχία. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή κατά την κύηση. Η χρήση παρασκευασμάτων με δυόσμο αντενδείκνυται σε άτομα με απόφραξη του χοληδόχου πόρου ή/και με σοβαρή ηπατική βλάβη.

3. Γλυκοριζα
Είναι ένα πολυετές φυτό που το συναντάμε ως αυτοφυές κυρίως στη Μακεδονία. Συλλέγεται από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ρίζες και τα ριζίδια, που πλένονται καλά και αποξηραίνονται.
Χρήση: Το αφέψημα έχει σπασμολυτική δράση και χρησιμοποιείται σε ενοχλήσεις στομάχου. Επίσης, είναι πολύ αποτελεσματικό στον ξηρό βήχα ως μαλακτικό και αποχρεμπτικό.
Προσοχή: Γενικά δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις, επειδή προκαλεί υπέρταση, οίδημα και υποκαλιαιμία. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς. Επίσης, αντενδείκνυται σε άτομα με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, ηπατική κίρρωση, νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και στην κύηση.

4. Αγριάδα ή άγρωστις ή αγρόπυρο
Πρόκειται για ένα ζιζάνιο που βρίσκεται σε αγρούς και άγονες περιοχές και συλλέγεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μπορούμε, επίσης, να το καλλιεργήσουμε και με σπόρους.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Το ρίζωμα, που αποξηραίνεται στη σκιά, αφού πρώτα πλυθεί καλά.
Χρήση: Κυρίως πίνεται ως αφέψημα και ως διουρητικό για τις πέτρες στα νεφρά.
Προσοχή: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δραστική, η αγριάδα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Το αφέψημα χρειάζεται να είναι πολύ αραιωμένο, καθώς υπάρχει περίπτωση εάν διαλυθούν απότομα οι πέτρες να τραυματίσουν την ουροδόχο κύστη ή/και τους ουρητήρες και να παρατηρηθεί αίμα στα ούρα.

5. Βερβάσκο ή φλόµος
Πρόκειται για ένα πολύ κοινό φυτό στη χώρα μας, που μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί και με την καλλιέργεια σπόρων.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα άνθη, αποξηραμένα σε σκιά σε ξηρές εποχές, στον αέρα. Τα συλλέγουμε από τα διετή φυτά από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Χρήση: Το έγχυμα ενδείκνυνται για τον παραγωγικό βήχα και τη βρογχική καταρροή.
Προσοχή: Το έγχυμα πρέπει να διηθείται με πανί, για να απομακρύνονται οι τρίχες που έχει το φυτό.

6. Γλυκάνισο ή άνισο
Είναι ένα μονοετές φυτό με χαρακτηριστική ωραία μυρωδιά, του οποίου η καλλιέργεια γίνεται με σπόρους που φυτεύονται την άνοιξη σε σειρές.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο καρπός (αποξηραμένος), που συλλέγεται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Χρήση: Το πίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη βρογχική καταρροή.
Προσοχή: Αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία στον άνισο ή στη μινθόλη. Μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αλλεργικές αντιδράσεις (δερματικές, αναπνευστικές, γαστρεντερικές).

7. Δεντρολίβανο ή αρισµαρές
Είναι ένας μεσογειακός θάμνος που πολλαπλασιάζεται με βλαστούς που αφήνονται να βγάλουν ρίζες ή αναπτύσσονται από σπόρους. Το συλλέγουμε φρέσκο όλο τον χρόνο.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τόσο τα ξηρά (αποξηραίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C), όσο και τα χλωρά φύλλα.
Χρήση: Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε ερεθισμούς του δέρματος και σε εντριβές για ρευματικές παθήσεις, διότι προκαλεί τοπική υπεραιμία. Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, δρα ως τονωτικό, σαν εμμηναγωγό και εκτρωτικό. Το έγχυμα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει και κατά της πιτυρίδας, ως τελευταίο ξέπλυμα στα μαλλιά.
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και ίλιγγο.

8. Θυµάρι
Θάμνος που βρίσκεται σε άγρια κατάσταση ή καλλιεργείται με σπόρους που φυτεύονται σε σειρές.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα κλαδιά του, που συλλέγονται πριν την άνθιση και κατά τη διάρκειά της το καλοκαίρι. Το φυτό αποξηραίνεται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C.
Χρήση: Το έγχυμα χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του θώρακα και ως αποχρεμπτικό σε βρογχική καταρροή.
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, σε πολύ υψηλές τοξικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο και νεφρικές διαταραχές.

9, Μαϊντανός ή πετροσέλινο
Είναι αυτοφυές στην Ελλάδα, αλλά καλλιεργείται και με σπόρους.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Κυρίως τα υπέργεια τμήματα, αλλά και οι ρίζες, που αποξηραίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40° C.
Χρήση: Το αφέψημα είναι διουρητικό και εμμηναγωγό.
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε περιπτώσεις φλεγμονής των νεφρών. Μπορεί να λαμβάνεται με εξαιρετική προσοχή σε περιπτώσεις οιδήματος που έχει προκληθεί από καρδιακή ή/και νεφρική ανεπάρκεια. Έχουν αναφερθεί περιστασιακές αλλεργικές αντιδράσεις από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις προκαλεί μέθη.

10. Μάραθο ή µάλαθρο
Χρησιμοποιείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους και πιστεύεται ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα. Μάλιστα, λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από το ρήμα μαραίνω που σημαίνει αδυνατίζω. Στην Ελλάδα το συναντούμε ως αυτοφυές σε ξηρούς τόπους. Η καλλιέργειά του γίνεται με σπόρους που σπέρνονται σε σειρές.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ώριμοι καρποί (αποξηραμένοι), που συλλέγονται το φθινόπωρο.
Χρήση: Το έγχυμα και το αφέψημα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα του πεπτικού συστήματος, για τη δυσπεψία, τους κοιλιακούς και στομαχικούς πόνους, αλλά και για τους κολικούς. Το έγχυμα (με την προσθήκη μελιού) χρησιμοποιείται για τη βρογχική καταρροή (και σε παιδιά).
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στη γαλουχία. Έχουν αναφερθεί περιστασιακές αλλεργικές αντιδράσεις από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις προκαλεί μέθη.

11. Μαντζουράνα
Είναι αυτοφυής στην Ελλάδα, αλλά καλλιεργείται και με σπόρους.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα υπέργεια τμήματα του φυτού, που συλλέγονται από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο και αποξηραίνονται στη σκιά.
Χρήση: Το αφέψημα είναι ορεκτικό, ευεργετικό για το στομάχι, αντισπασμωδικό, διουρητικό. Το κατάπλασμα με οινόπνευμα χρησιμεύει στον καθαρισμό των πληγών.
Πολλές θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται στη μαντζουράνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι καλά τεκμηριωμένες επιστημονικά.
Προσοχή: Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει ηπατοτοξική, γι’ αυτό και η κατάχρηση του αφεψήματος είναι επικίνδυνη. Προσοχή επίσης χρειάζεται και στην εξωτερική εφαρμογή του φυτού. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι περιέχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις αρβουτίνη και υδροκινόνη, που οδηγούν σε αποχρωματισμό του δέρματος.

12. Νεροµολόχα ή αλθέα
Είναι ένα φυτό πολύ κοινό στην Ελλάδα που καλλιεργείται κιόλας. Πολλαπλασιάζεται με τη ρίζα, σπανίως και με σπόρους.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ρίζες, οι οποίες συλλέγονται στο τέλος του φθινοπώρου, αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος και στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξηραί-νονται σε θερμοκρασία 50-60° C. Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη, που συλλέγονται το καλοκαίρι.
Χρήση: Τα φύλλα και τα άνθη χρησιμοποιούνται όμοια με τη μολόχα. Επιπλέον, οι ρίζες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση σε ήπιες φλεγμονές του γαστρικού βλεννογόνου.
Προσοχή: Η ταυτόχρονη χρήση με άλλα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφησή τους.

13. Μελισσόχορτο ή µέλισσα
Το βότανο αυτό ήταν δημοφιλές μεσαιωνικό ελιξήριο νεότητας. Στη χώρα μας το συναντάμε παντού ως αυτοφυές. Επίσης, καλλιεργείται με σπόρους, που βλασταίνουν αργά, ή με διαίρεση φυτών. Προτιμά καλά εδάφη που δεν είναι πολύ στεγνά.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα (αποξηραμένα ή φρέσκα), που συλλέγονται πριν την άνθιση. Τα φύλλα αποξηραίνονται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί γίνονται καφέ αν αποξηρανθούν πολύ αργά.
Χρήση: Σε μορφή εγχύματος, ως κατευναστικό.

14. Μολόχα
Είναι ένα μονοετές φυτό πολύ κοινό στην Ελλάδα, που συναντάται σε υγρές περιοχές, σε αγρούς και στην άκρη των δρόμων.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα άνθη ή/και τα φύλλα, που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και αποξηραίνονται γρήγορα στη σκιά.
Χρήση: Σχεδόν πάντα δίνεται ως αφέψημα σε ερεθισμούς του στοματικού βλεννογόνου και του λάρυγγα, όταν συνοδεύονται από ξηρό βήχα. Είναι καταπραϋντικό. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε φλεγμονές του δέρματος.

15. Ρίγανη
Είναι ένα βότανο διαδεδομένο από την αρχαιότητα. Η σύγχρονη έρευνα έχει ανακαλύψει τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Είναι αυτοφυές σε ασβεστούχα και πυριτιούχα εδάφη σε ζεστές περιοχές, σε φτωχά βοσκοτόπια, στην άκρη των δρόμων και αλλού. Μπορεί και να καλλιεργηθεί όταν πάρουμε ολόκληρο το φυτό και το μεταφυτέψουμε.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα υπέργεια τμήματα του ανθισμένου φυτού, αποξηραμένο σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C.
Χρήση: Το έγχυμα δίνεται κατά του βήχα, σε βρογχική καταρροή και γενικά στις παθήσεις των αναπνευστικών οδών. Χρησιμοποιείται ως διουρητικό, σε ενοχλήσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε κοιλιακά άλγη, καθώς και για γαργάρες και πλύσεις του στόματος. Είναι αντιφλεγμονώδες για τον λάρυγγα και τα ούλα. Το μάσημα ριγανόξυλου ανακουφίζει τον πονόδοντο.
Προσοχή: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του φυτού και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως προς την αναμενόμενη θεραπευτική του δράση.

16. Τίλιο ή φλαµούρι
Βρίσκεται στα δάση, αλλά καλλιεργείται κιόλας.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Από το δέντρο, που ανθίζει τον Μάιο με Ιούλιο, χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά τα άνθη, που συλλέγονται μόλις ανοίξουν τελείως και ξηραίνονται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C.
Χρήση: Τα άνθη χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις κρυολογήματος και ως εφιδρωτικό φάρμακο. Το ελληνικό τίλιο είναι πολύ πλούσιο σε βλέννη με πολυσακχαρίτες και κάνει καλό στο στομάχι.

17. Φασκόµηλο ή αλισφακιά
Πρόκειται για ένα φυτό που συνδέεται με τη μακροβιότητα. Είναι αυτοφυές στις χώρες της Μεσογείου, αλλά καλλιεργείται και σε κήπους με σπόρους ή κομμάτια ρίζας.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα του, που συλλέγονται το καλοκαίρι, αποξηραμένα σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C, αλλά και χλωρά.
Χρήση: Το φυτό έχει αντιμικροβιακές και στυπτικές ιδιότητες. Το έγχυμα χρησιμοποιείται εξωτερικά σε φλεγμονές των βλεννογόνων και εσωτερικά στη δυσπεψία. Επίσης, είναι ιδανικό για γαργάρες και στοματικές πλύσεις.
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, ούτε από όσους έχουν επιληψία, υπέρταση και από τα μικρά παιδιά. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικούς σπασμούς.

18. Τουσσιλάγκο ή βήχιο ή χαµαιλεύκη
Πρόκειται για ένα πολύ κοινό πολυετές ελληνικό φυτό που συναντάται σε υγρά μέρη.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα άνθη, που συλλέγονται νωρίς την άνοιξη και αποξηραίνονται σε σκιά, και τα φύλλα, που συλλέγονται τον Μάιο και τον Ιούνιο και αποξηραίνονται στον ήλιο.
Χρήση: Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως αποχρεμπτικό. Το έγχυμα από το φυτό αυτό χρησιμοποιείται σε οξεία βρογχική καταρροή και σε ήπιες φλεγμονές του στοματικού και φαρυγγικού βλεννογόνου.
Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισότερο από 4-6 εβδομάδες συνολικά κατ’ έτος.
Η χρήση παρασκευασμάτων με τουσσιλάγκο αντενδείκνυται σε άτομα με πέτρες στη χοληδόχο κύστη, με απόφραξη του χοληδόχου πόρου και συναφείς παθήσεις.
Εφιστάται η προσοχή κατά την παρασκευή και τη χρήση του, δεδομένου ότι το φυτό περιέχει ηπατοτοξικά συστατικά και η ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τα 100 μg σε αυτά τα συστατικά.

19. Χαµοµήλι
Είναι ένα πολύ κοινό και γνωστό φυτό στη χώρα μας. Καλλιεργείται μερικές φορές με σπόρους, που σπέρνονται αργά το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Το άγριο χαμομήλι ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα «κεφάλια», αποξηραμένα σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35˚ C.
Χρήση: Εσωτερικά -κυρίως ως έγχυμα- χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών και μολύνσεων του στόματος ή του λάρυγγα. Εξωτερικά -με τη μορφή εγχύματος σε κομπρέσες- χρησιμοποιείται σε δερματικά εξανθήματα, σε εγκαύματα και σε φλεγμονές των ματιών.
Προσοχή: Για τις πλύσεις των ματιών με χαμομήλι εφιστάται η προσοχή κατά τη διήθηση του εγχύματος, ώστε να μην υπάρχουν κόκκοι γύρης ή σκόνη στο διήθημα, που μπορεί τελικά να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

20. Φλησκούνι ή βληχόνι
Είναι είδος συγγενές της μέντας και του δυόσμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί γι’ αυτά. Βρίσκεται αυτοφυές σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνήθως κοντά σε νερά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα και τα άνθη, που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Χρήση: Πίνουμε το αφέψημα ή το έγχυμα ως τονωτικό, ευεργετικό για το στομάχι και καταπραϋντικό κατά της βρογχίτιδας, της ημικρανίας, των ιλίγγων και της διάρροιας. Το κατάπλασμα μπαίνει σε αποστήματα και μώλωπες. Επίσης, χρησιμεύει και για να κάνουμε γαργάρες για τις παθήσεις του ρινοφάρυγγα, για το βήχα και γενικά για το άσθμα και τη γρίπη.

21. Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοµάρουλο ή αγριοράδικο
Είναι πολύ κοινό φυτό και το συναντάμε σε χωράφια, στις άκρες των δρόμων και σε ακαλλιέργητες περιοχές.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Η ρίζα, η οποία πρέπει να κόβεται κατά μήκος πριν αποξηρανθεί στον ήλιο ή στη σκιά και συλλέγεται το φθινόπωρο. Επίσης τα φύλλα, καθώς και ολόκληρο το φυτό.
Χρήση: Το έγχυμα από τα φύλλα και ο χυμός τους έχουν διουρητική και ορεξιογόνο δράση. Επίσης, διευκολύνουν την έκκριση της χολής.
Προσοχή: Όπως συμβαίνει και με όλα τα φυτά που περιέχουν πικρά συστατικά, μετά την κατανάλωσή του μπορεί να προκληθεί πεπτική δυσανεξία λόγω γαστρικής υπεροξύτητας.
Η χρήση παρασκευασμάτων με ταραξάκο αντενδείκνυται σε άτομα με απόφραξη του χοληδόχου πόρου και συναφείς παθήσεις. Σε περιπτώσεις με πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

22. Γεντιανή
Είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Η αποξηραμένη ρίζα, που ξεθάβεται το φθινόπωρο.
Χρήση: Το έγχυμα δίνεται ως διεγερτικό της όρεξης.
Προσοχή: Γενικά δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικές δόσεις. Αντενδείκνυται σε άτομα με έλκος στομάχου ή/και δωδεκαδακτύλου. Υπερευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο.


Πηγή: http://www.boro.gr

10 συμβουλές για να γίνει το παιδί σου ταλέντο!


Τα χρόνια περνάνε και ένα ευαίσθητο, αθώο παιδί μετατρέπεται σε ένα ισχυρό, ώριμο έφηβο. Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα όσο μεγαλώνει, να ξεχνάει τα παιδικά του όνειρα, τις ιδέες και τις πεποιθήσεις που είχε.

Αυτές αντικαθιστούνται πλέον από την καθημερινή ρουτίνα και ένα διαρκή άγχος για “επιβίωση”. Όσο μεγαλώνουμε, συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση “έχω χάσει τον εαυτό μου” και αυτό μας μελαγχολεί και μας κάνει να απογοητευόμαστε από εμάς τους ίδιους.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης,(www.mandou.gr) Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας παραθέτει 10 βασικές συμβουλές για το πώς να επανασυνδεθούμε με τους πρωταρχικούς μας στόχους και όνειρα.

1.Βρες τα ταλέντα σου και αξιοποίησε τα

Όλοι κρύβουμε μέσα μας ταλέντα τα οποία είτε φοβόμαστε να αναδείξουμε είτε δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει. Σκέψου προσεκτικά τι είναι αυτό που κάνεις με επιτυχία και προσπάθησε να το αξιοποιήσεις. Μπορείς να συμβουλευτείς και τα κοντινά σου πρόσωπα που σίγουρα έχουν παρατηρήσει τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε.

2.Ακολούθησε τις επιθυμίες σου

Πολύ συχνά στη ζωή μας, επηρεαζόμαστε από τη γνώμη των άλλων και τους αφήνουμε να επιλέξουν εκείνοι αντί για εμάς. Προσπάθησε να ακολουθήσεις τις επιθυμίες σου σύμφωνα με το τι ευχαριστεί εσένα και όχι σύμφωνα με το τι είναι σωστό για τους άλλους.

3.Σταμάτα να πιέζεις τον εαυτό σου

Πολλά πράγματα που κάνεις στην καθημερινότητα σου είναι πράγματα που συνήθως δεν επέλεξες, αλλά αναγκάστηκες να κάνεις είτε για να κάνεις το χατίρι σε κάποιον είτε γιατί σου είπαν ότι έτσι πρέπει. Μη καταναλώνεις τόσο πολύ ενέργεια σε πράγματα που σου ζητάνε οι άλλοι να κάνεις και αφοσιώσου στο τι θέλεις εσύ πραγματικά.

4. Βάλε σε προτεραιότητα τα “θέλω” σου

Άρχισε να υλοποιείς τα θέλω σου όσο μικρά και αν φαίνονται. Ξεκίνα από το πιο απλό, όπως μια βόλτα στην παραλία, μέχρι το πιο μακροπρόθεσμο, όπως ένα ταξίδι. Θα παρατηρήσετε πως θα αρχίσετε να νιώθετε πολύ καλύτερα όταν επιτευχθούν οι στόχοι σας.

5. Γίνε δημιουργικός

Ακολούθησε το ένστικτο σου και άρχισε να γίνεσαι πιο δημιουργικός. Θα δεις πως πράγματα που δημιούργησες ο ίδιος έχουν ανεκτίμητη αξία.

6. Ξεκουράσου

Μη φορτώνεις καθημερινά το μυαλό σου με έννοιες. Βρες χρόνο να ξεκουράζεσαι όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Επέτρεψε μια ώρα στον εαυτό σου χωρίς να σκέφτεσαι αυτά που σε απασχολούν.

7. Άκου τη Διαίσθηση σου

Ο Pablo Coelho στο βιβλίο “Ο Αλχημιστής” μας έλεγε να δίνουμε σημασία στα σημάδια. Με αυτό εννοούσε να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και να βασιζόμαστε σε αυτό. Καμιά φορά μπορεί να κάνουμε λάθος αλλά τουλάχιστον θα μάθουμε τι πρέπει να προσέξουμε την επόμενη φορά.

8. Άσε τα πράγματα να σε οδηγήσουν

Καμιά φορά όταν κυνηγάμε κάτι πολύ, αυτό τρέχει πιο γρήγορα από εμάς. Συνήθως, εάν σταματήσουμε να επιμένουμε σε κάτι, θα παρατηρήσουμε πόσες άλλες ευκαιρίες είναι εκεί για εμάς και μας περιμένουν.

9. Πίστεψε στις ικανότητες σου

Η πίστη μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα στη ζωή ενός ανθρώπου. Μη φοβηθείς να πάρεις ρίσκο στη ζωή και να στηρίζεσαι στις δυνατότητες σου.

10. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθος

Εάν επέλεξες να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι και τελικά δεν σου βγήκε σε καλό, μη φοβηθείς να το ανατρέψεις. Μην επιμείνεις σε κάτι που βλέπεις ότι δεν είναι το σωστό για σένα.



Πηγή: http://www.boro.gr

Θέλεις να κάνεις γράμμωση; Μάθε τι πρέπει να τρως


Η μόδα των τελευταίων ετών επιβάλλει μια τάση προς το καλλίγραμμο σώμα στις γυναίκες και το «γραμμωμένο» στους άνδρες.

Ο ουσιαστικός στόχος της γράμμωσης, είναι η μείωση του σωματικού λίπους. Αν και η διατροφή παίζει μείζονα ρόλο για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, η γράμμωση βασίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό διατροφής και σωματικής άσκησης. Αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

Ο ρυθμός απώλειας λίπους δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,7% του συνολικού μας βάρους ανά βδομάδα.

Ποιά είναι η κατάλληλη διατροφή;

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της διατροφής. Όσο κάποιος ακολουθεί ένα διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες, θα πρέπει να προσλαμβάνει την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού του.

Πιο αναλυτικά:

Α) Επιλέξτε σωστά το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε:

Πολύσπορο ψωμί,
πατάτες (κατά προτίμηση γλυκοπατάτες, που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη),
καστανό ρύζι (με το φλοιό του),
ζυμαρικά ολικής αλέσεως,
όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, αρακάς),
και νιφάδες βρώμης
Αποφύγετε το άσπρο αλεύρι, τη ζάχαρη και τις υγρές θερμίδες (ροφήματα με πολλές θερμίδες). Επιλέξτε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Β) Τα λαχανικά (με έμφαση στα ινώδη) και μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γεύματά σας:

άπαχο ή ημίπαχο στραγγιστό γιαούρτι
αυγό
άπαχο κρέας πουλερικών
άπαχο κόκκινο κρέας (π.χ. ψαρονέφρι, φιλέτο μόσχου)
ψάρια

Γ) Όσον αφορά στις πηγές λίπους, που καταναλώνετε, αυτές θα πρέπει να είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή:

ωμοί ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια) σε μικρές ποσότητες
σογιέλαιο
σπόροι (λιναρόσπορος)
αβοκάντο
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα)

Η συχνότητα και το πλήθος των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να κάνετε 5-6 μικράγεύματα ημερησίως, με διαφορά μεταξύ τους 2-3 ώρες. Ο τρόπος αυτός, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, άρα θα αποτραπούν οι υπογλυκαιμίες και η έλλειψη ενέργειας και διάθεσης που παρατηρείται συνήθως σε υποθερμιδικές δίαιτες. Επίσης, με τη μέθοδο αυτή εκμεταλλευόμαστε την θερμογενετική δράση που δημιουργείται κατά την διάρκεια της πέψης, αυξάνοντας τις εσωτερικές μας καύσεις.

Η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης νερού είναι απαραίτητη για την απώλεια λίπους, ειδικά σε ένα ασκούμενο άτομο. Πρέπει επομένως να καταναλώνονται τουλάχιστον 10-12 ποτήρια την ημέρα.

Και τώρα η άσκηση

Ακούμε συχνά την κλασική ατάκα «έκανα 500 κοιλιακούς σήμερα». Η αλήθεια όμως είναι, ότι και 1.000 κοιλιακούς την ημέρα να κάνουμε, εάν δεν κάνουμε αερόβια άσκηση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταπονούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα. Για να φανούν οι κοιλιακοί, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό λίπους του σώματος, π.χ. για να είναι διακριτοί οι κοιλιακοί ενός άνδρα πρέπει το ποσοστό λίπους να κατέβει κάτω απο το 12%. Κι αυτό επιτυγχάνεται, κατα κύριο λόγο, με αερόβια άσκηση.

Μερικές από τις πιο απλές επιλογές, είναι το χαλαρό τρέξιμο ή τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι. Για τα τους πιο προχωρημένους, τα ‘σπριντ’ και οι ‘διαλλειματικές’ ασκήσεις είναι μια ακόμη επιλογή. Ο ρυθμός της άσκησης καθορίζει την αναλογία λίπους-υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά τη διάρκειά της. Ο ιδανικότερος ρυθμός για την μεγιστοποίηση της καύσης λίπους είναι άσκηση «μέτριας έντασης - μεγάλης διάρκειας» (περίπου 65% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας). Κι αφού μιλάμε για διάρκεια, που είναι και το κλειδί της διαδικασίας καύσης λίπους, 45 λεπτά συνεχόμενης άσκησης αρκούν για γρήγορα αποτελέσματα.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για αερόβια άσκηση;

H πρωινή άσκηση είναι η ιδανικότερη από πολλές απόψεις.
Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας στην αρχή της ημέρας, με αποτέλεσμα να γεμίζετε αυξημένη διάθεση και ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Αν κάνετε την γυμναστική σας το πρωί, πριν από όλες τις υποχρεώσεις, δεν θα υπάρχει δικαιολογία στον εαυτό σας ότι «δεν προλάβατε να ασκηθείτε»

Σύμφωνα με μελέτες, ωστόσο, η ζώνη ώρας με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.

Ακόμα ένα tip για να μην ξεφεύγετε από το προγράμμά σας είναι να κάνετε καθημερινά καταγραφή των τροφίμων και μερίδων που καταναλώνετε, και στο τέλος της βδομάδας να βλέπετε την πρόοδό σας.

Και μετά το λίπος τι;

Έστω ότι χάσατε το λίπος που θέλατε. Μετά πώς συνεχίζετε; Τρώτε όπως πριν;

Όχι βέβαια. Για να διατηρήσετε ένα γραμμωμένο κορμί, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.



Πηγή: http://www.boro.gr

Κρίσεις πανικού: Πράγματα που δεν φαντάζεσαι ότι τις προκαλούν!


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας έρχονται σε επαφή με αυτό που ονομάζεται κρίση πανικού. Γρήγοροι ρυθμοί ζωής και εξωτερικά μεταβαλλόμενες συνθήκες συνυπάρχουν με εσωτερικές και οικογενειακές εντάσεις. Το άγχος που ενδέχεται να βιώσει κάποιος είναι μεγάλο και η πιθανότητα εκδήλωσης μίας κρίσης πανικού αυξανόμενη.

Συμπτώματα όπως ζαλάδα, μούδιασμα των άκρων, εφίδρωση, λιποθυμική τάση, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή είναι τυπικά εμφανιζόμενα στη διάρκεια μιας κρίσης πανικού και μπορεί να συνοδεύονται από φόβο θανάτου, αρρώστιας καθώς και φόβο απώλειας του ελέγχου του εαυτού. Σκέψεις όπως «θα τρελαθώ», «θα πάθω έμφραγμα» κλπ. είναι συχνές. Υπάρχει όμως αυτή η πιθανότητα; Όχι. Ο κίνδυνος σωματικής ή ψυχικής νόσου περιορίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στα πλαίσια του φόβου.

Για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού χρησιμοποιούνται συχνά διάφορες θεραπείες όπως η φαρμακοθεραπεία και οι τεχνικές χαλάρωσης, με όχι πάντα αποτελεσματικό τρόπο. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στοχεύει ακριβώς στην επούλωσή τους, με αποτέλεσμα όμως την επανεμφάνισή τους τη στιγμή που δεν ασχολούμαστε παράλληλα με την πηγή τους, το τι προκαλεί δηλαδή τα συμπτώματα.

Έχουμε λοιπόν να δούμε τι βρίσκεται πίσω από τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την οπτική της συστημικής- υπαρξιακής προσέγγισης η κρίση πανικού αποτελεί εκδήλωση μίας εσωτερικής σύγκρουσης.

- Συναισθήματα που έχουν αποσιωπηθεί

- ανάγκες και επιθυμίες που μοιάζουν ασυμβίβαστες και προκαλούν άγχος

- αλλαγές στον τρόπο ζωής μας στις οποίες σπεύσαμε να ανταποκριθούμε χωρίς ενδεχομένως να έχουμε προετοιμάσει τον εαυτό μας

ü ζητήματα που μας απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά, το σύντροφο ή την οικογένειά μας, βρίσκονται συχνά πίσω από τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού.

Το άτομο που παθαίνει κρίση πανικού δεν είναι ασθενής. Η κρίση πανικού μπορεί να συμβεί σε όλους μας όταν δεν έχουμε επεξεργαστεί αρκετά κάποια σημαντικά θέματα που μας απασχολούν και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Πίσω από μία κρίση πανικού μπορεί για παράδειγμα να κρύβεται η αγωνία μας να πετύχει η κοινή συμβίωση με το σύντροφό μας ή να ανταποκριθούμε επάξια στα καινούρια καθήκοντα της εργασίας μας χωρίς να θυσιάσουμε την προσωπική μας ζωή. Ακόμη, στα πλαίσια μιας οικογένειας ένας έφηβος μπορεί μέσω της κρίσης πανικού να καθρεφτίζει τη δυσκολία στη σχέση των γονιών του και την ανησυχία του για αυτήν την ώρα που προσπαθεί να ασχοληθεί δημιουργικά με το μέλλον του.

Η κρίση πανικού «τραντάζει» το σώμα μας ακριβώς επειδή εκείνη τη στιγμή νιώθουμε να βρίσκονται σε σύγκρουση δύο επιθυμίες μας, η μία από τις οποίες συνήθως αποσιωπείται. Στο παραπάνω παράδειγμα η παραμέληση της προσωπικής μας ζωής για χάρη της εργασίας μας ή αντίστροφα μας φέρνει σε σύγκρουση τη στιγμή που και οι δύο επιθυμίες είναι σημαντικές για μας και «ζητούν» διέξοδο.

Έχουμε να δούμε την κρίση πανικού ως ένα σήμα που μας στέλνει ο οργανισμός μας προκειμένου να φροντίσουμε εκείνες τις πλευρές μας με τις οποίες δεν ασχοληθήκαμε όσο χρειαζόταν και να επιλύσουμε τη σύγκρουση παράγοντας μία λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Παρά το γεγονός ότι τα συναισθήματα που συνοδεύουν την κρίση πανικού είναι δύσκολα (άγχος, αγωνία, φόβος), είναι ωστόσο δείγμα υγιούς ψυχικής λειτουργίας τη στιγμή που αναδεικνύει αποσιωπημένες υγιείς επιθυμίες και μας καλεί να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας πιο ουσιαστικά. Δεν είμαστε ασθενείς και ο πανικός έχει λόγο που υπάρχει. Βρίσκεται εκεί για να μας θυμίσει ότι είναι ανάγκη να κοιτάξουμε τι «κρύβεται» πίσω από αυτόν. Να «ακούσουμε» εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μας που βάλαμε στο περιθώριο και που τώρα μας στέλνουν σήματα μέσω της κρίσης ώστε με την κατάλληλη επεξεργασία τους να ορίσουμε τη ζωή μας πιο ανθρώπινα και λειτουργικά.


Πηγή: http://www.boro.gr

Κουρκουμάς.Το περιζήτητο βότανο στα φαρμακεία!


Μία από τις θεραπευτικές ουσίες που μας δίνει απλόχερα η φύση είναι και ο κουρκουμάς. Το βότανο αυτό που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε μόνο ως μπαχαρικό που νοστιμίζει τα φαγητά μας έχει ιδιότητες που ωφελούν τον οργανισμό μας και την εύρυθμη λειτουργία του. Ο σύμβουλος υγείας κύριος Θανάσης Ηλιόπουλος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κουρκουμά.

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αγιουβέρδα, στην ινδική βοτανολογία δηλαδή. Δεν είναι τυχαίο ότι τον δουλεύουν και ως μπαχαρικό. Είναι ο λόγος που δεν αρρωσταίνουν στην Ινδία παρά το γεγονός ότι έχουν τόσα πολλά μικρόβια. Είναι το κορυφαίο βότανο για εκείνους, το λεγόμενο τούρμερικ.

Σε τι μας ωφελεί ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Βοηθάει στην καταπολέμηση όλου του εύρους των φλεγμονών που όλοι έχουμε μέσα μας, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουμε. Παράλληλα, ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει συνολικά όλο τον οργανισμό μας, καθώς ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών αντιοξειδωτικών βοτάνων. Είναι ένα βότανο με πολύ έντονο το καθαριστικό στοιχείο, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση των φλεγμονών που πολύ συχνά εμφανίζονται στο εντερο.

Πού οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά;

Οι κουρκουμίνες οι οποίες περιέχονται στον κουρκουμά είναι αυτές που του χαρίζουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι κουρκουμίνες είναι ουσιαστικά τα ενεργειακά στοιχεία του βοτάνου. Πρόκειται για τις φυσικές εκείνες φαινόλες που δίνουν στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του.

Πώς μπορούμε να λαμβάνουμε τον κουρκουμά;

Καταρχάς, ο κουρκουμάς είναι ένα στοιχείο που μπορούμε να λαμβάνουμε όλο το χρόνο. Το συναντούμε σε μορφή μπαχαρικού, σε σκόνη όπως το πιπέρι καγιέν για παράδειγμα. Μπορεί να μπει και στο φαγητό και στη σαλάτα, αν το επιθυμούμε. Το συναντούμε, όμως, πια και σε μορφή κάψουλας όπου είναι πολύ πιο δυνατός. Στα 400mg περιέχονται 95-100 κουρκουμίνες. Είναι η καλύτερη δοσολογία με την οποία μπορεί να δουλέψει κάποιος. Μπορούμε να παίρνουμε μία κάψουλα μετά το κυρίως γεύμα μας ή και δύο αν υπάρχει σημαντικότερο πρόβλημα.

Ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς κοστίζει 2,50-3 ευρώ το βαζάκι και ως κάψουλα πωλείται σε συσκευασία των 40 ευρώ, στην οποία περιέχονται 60 κάψουλες και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και για 3 μήνες, αν παίρνουμε ένα την ημέρα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Ασθένειες που καταπολεμούνται με το λεμόνι


Το λεμόνι έχει ένα μεγάλο αριθμό οφελών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει Βιταμίνη C, Κάλιο, Ασβέστιο και πολλά άλλα χρήσιμα συστατικά για όλους μας. Σας παρουσιάζουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει όλοι μας να υιοθετήσουμε το λεμόνι στην καθημερινότητα μας.
Διεργετικό ένζυμο λεμονιού. Το λεμόνι βοηθάει το συκώτι να απορρίπτει τις τοξίνες και βοηθάει στην τόνωση των φυσικών ενζύμων, τα οποία μας κρατούν υγιείς.

Ιδανικό pH. Το λεμόνι βοηθάει στην εξισορρόπηση του pH σας, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται γύρω στο 7,30 με 7,45. Έτσι, αν το σύστημα σας «αισθάνεται» λίγο όξινο, λίγο λεμόνι θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε το επίπεδο του pH σας.

Εξαφανίστε την πιτυρίδα. Ο χυμός από λεμόνι και πιο συγκεκριμένα από τα λάιμ εάν εφαρμοστεί πάνω στο τριχωτό της κεφαλής σας μαζί με το κανονικό σας λάδι για τα μαλλιά, θα εμποδίσει την εμφάνιση της πιτυρίδας καθώς καθαρίζει όλο το κρανίο και τα μαλλιά.

Ο χυμός από το λάιμ περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο εξαλείφει εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες. Εμποδίζει επίσης τον σχηματισμό πετρών σε πάγκρεας και νεφρά.

Ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χυμός από λεμόνι περιέχει βιταμίνη C η οποία «εμπλουτίζει» με δύναμη την ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού. Σιγουρευτείτε πως καθημερινά στύβετε λεμόνια σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και αρχίστε να το πίνετε σαν τονωτικό κάθε πρωί.

Μαχητής του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει πως το λεμόνι περιέχει πηκτίνη εσπεριδοειδών και λιμονοειδή τα οποία εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά και το θάνατο των «καλών» κυττάρων.

Κυκλοφορία του αίματος. Το λεμόνι περιέχει φλαβονοειδή που ενισχύουν τη Βιταμίνη C, η οποία τελικά συντελλεί στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τα φλαβονοειδή βοηθούν επίσης στον έλεγχο της πίεσης του αίματος και της φλεγμονής.

Ελιξίριο του δέρματος. Ο χυμός του λεμονιού και των λάιμ περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η Βιταμίνη C που κάνει τον τόνο του δέρματος φρέσκο και χωρίς ρυτίδες. Προσθέστε χυμό λεμονιού στη σπιτική μάσκα ομορφιάς που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να απολαύσετε τα οφέλη. Θα εντυπωσιαστείτε!

Ενυδάτωση. Τα λεμόνια είναι μία πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Οι συγκεκριμένοι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη συντήρηση ενός ενυδατωμένου σώματος.


Πηγή: http://www.boro.gr

Άρωμα γυναίκας στη νέα κυβέρνηση


Η «γυναικεία ταυτότητα» του νέου κυβερνητικού σχήματος.

«Σφυρί - δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι!» ήταν το πρωτάκουστο προεκλογικό σύνθημα του σοσιαλεργατικού κόμματος εν έτει 1920 τότε που οι πρώτες γυναικείες οργανώσεις απαίτησαν ίσα δικαιώματα ανάμεσα σε αυτά και τα πολιτικά. Σήμερα, 95 χρόνια μετά, οι γυναίκες όχι μόνο έχουν κατακτήσει το δικαίωμα της ψήφου αλλά έχουν καταλάβει ουκ ολίγες φορές υπουργικές καρέκλες και κοινοβουλευτικά έδρανα.

Γράφει η Νίκη Παπάζογλου

Στην πρόσφατη εκλογική μάχη μάλιστα εκτός ο αριθμός των γυναικών στην βουλή παρουσιάστηκε αρκετά ενισχυμένος αφού ορκίστηκαν 68 γυναίκες έναντι 60 που είχαν πάρει το χρίσμα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του2012. Παρόλα αυτά το νέο κυβερνητικό σχήμα σχολιάστηκε εκτός από τις λίγες γραβάτες και τα πολλά πρωτάκια που περιλαμβάνει και για τον μικρό αριθμό γυναικών που υπουργοποιήθηκαν. Ποιες είναι όμως ο γυναικείος αέρας του νέου κυβερνητικού σχήματος, ποια η μέχρι τώρα πορεία των γυναικών εκείνων που στέφθηκαν νικήτριες της εκλογικής διαδικασίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Πρόεδρος της Βουλής



Εξελέγη η νεότερη Πρόεδρος της Βουλής σπάζοντας κάθε ρεκόρ ψήφων ( 235 έναντι 223 του προκατόχου της κ. Ευάγγελου Μειμαράκη, ο οποίος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ) και ίσως και διάρκειας πρώτης ομιλίας… Αν και η αρχική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απουσιάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα προκάλεσε έκπληξη (αρχικά το όνομά της είχε ακουστεί για το υπουργείο Δικαιοσύνης ή για το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών) τελικά η ευρεία αποδοχή της, όπως επιβεβαιώθηκε από τις ψήφους, δικαίωσε την απόφαση του να την μετατρέψει στην δεύτερη Ελληνίδα, που καταλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη το 2004.

Το μότο που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει την κ. Κωνσταντοπούλου, είναι μια φράση από παλαιότερη δήλωσή της: «Εχω διδαχτεί ότι δεν υπάρχει ερώτηση που δεν πρέπει να γίνει». Και το σίγουρο είναι πως καμία εξ’ όσων ερωτήσεων κάνει δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρητορική, όλες απαιτούν απάντηση. Η «Πορφυρογέννητη» όπως την έχουν χαρακτηρίσει - ως κόρη του Νίκου Κωνσταντόπυλου – ή αλλιώς η «εξολοθρευτής» (ο απερχόμενος πρόεδρος της βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επεσήμανε πως όσοι τα έβαλαν μαζί της δεν υπάρχουν πια στο κοινοβουλευτικό σχήμα)είναι γνωστή για τον δυναμισμό της – σίγουρα όλοι θυμούνται τους ομηρικούς καβγάδες της στην επιτροπή οικονομικών της βουλής για την λίστα Λαγκάρντ και την ανθηρή αντίσταση που πρόβαλε στα σκαλοπάτια της ΕΡΤ. Απόρροια αυτού είναι άλλωστε και η ισχυρή αντοχή της που της υπαγορεύει να απαξιεί σε όλες τις σεξιστικές επιθέσεις, τα ειρωνικά σχόλια διαφόρων μορφών ή και το τρολάρισμα του Ιντερνετ. Όπως έχει μέχρις στιγμής αποδείξει η Ζωή δεν συμβιβάζεται.

Γεννημένη το 1976 μεγάλωσε με τους γονείς της, τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και την δημοσιογράφο Λίνα Αλεξίου στην Αγία Παρασκευή. «Δεν έζησα τη χούντα. Τα βιώματα, όμως, των αγαπημένων προσώπων και η ιστορική γνώση έχουν εγχαράξει μέσα μου την απέχθεια για τη δικτατορία και την απολυταρχία. Κάθε μορφής» έχει γράψει η ίδια σε άρθρο της.

Η «βιονική, εκρηκτική κι επαναστάτρια με αιτία» ήδη από τα μαθητικά της χρόνια όπως μαρτυρούν συμμαθητές και καθηγητές της σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε το πρώτο μεταπτυχιακό της το 1998 στη Νομική Σχολή της Σορβόννης (με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη) κι από εκεί μετέβη στη Νέα Υόρκη το 2001, όπου απέκτησε τον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές.. «Ανεξίτηλο βίωμα της» είναι η πτώση των Δίδυμων Πύργων, αφού όταν συνέβη ήταν εκεί.

Πρώτη επαγγελματική εμπειρία της, ήταν όταν εργάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2001 στην υπόθεση των εγκλημάτων του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Εμπειρία ενδιαφέρουσα και διδακτική από την οποία αποκόμισε χείριστες εντυπώσεις όπως έχει δηλώσει. Η πρώτη υπόθεση της καριέρας της ήρθε το 2003 όταν υπέβαλε μήνυση κατά του Χένρι Κίσινγκερ, με κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου στην Κύπρο και εντολέα της τον δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο. Μερικές ακόμα πολύκροτες υποθέσεις που ακολούθησαν ήταν η υπεράσπιση του Γιάννη Σερίφη(σε υποθέσεις που συνδέθηκαν με τρομοκρατία)και η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπου μαζί με τον πατέρα της, υπήρξε συνήγορος της οικογένειας του θύματος.

Εκτός από την πλευρά του άτεγκτου και αλύγιστου εαυτού ου γνωρίσαμε μέσω της μακράς πορεία της σε δικαστικές και πολιτικές αίθουσες, προσφάτως είδαμε και μια πιο ευαίσθητη πλευρά της όταν το περασμένο Σεπτέμβριο ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον αγαπημένο της, υποπλοίαρχο του εμπορικού ναυτικού, Απόστολο Μαντή στα Λουτρά Αιδηψού. Ο γάμος ακολούθησε πιστά το παραδοσιακό τελετουργικό. Η νύφη ήταν ντυμένη στα λευκά, χαμογελούσε διαρκώς, η Εκκλησία ήταν στολισμένη με τα αγαπημένα της λουλούδια και πολλά άλλα συνόδευαν εκείνη την περίοδο το όνομά της στα μέσα ενημέρωσης. Κάπως έτσι αποκαλύφθηκε πως η ««Η Ζωή δεν είναι ο άνθρωπος ο σκληρός, όπως την εμφανίζουν τα μέσα ενημέρωσης. Είναι η γυναίκα που κάθε μητέρα θα ήθελε για νύφη...» όπως δήλωσε η πεθερά της , Γεωργία Μαντή.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (στο Μακεδονίας Θράκης)



Πιο πιθανό να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ παρά με τους ΑΝ.ΕΛ.» δήλωνε σε συνέντευξη στο περιοδικό «Βουλή & Ευρωβουλή» στο τεύχος Ιουνίου 2014, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να οριοθετήσει τις θέσεις του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στο πολιτικό σκηνικό που είχε δημιουργήθηκε μετά τις Ευρωεκλογές. Εντέλει βέβαια η ιστορία ήρθε να την διαψεύσει και κάπως έτσι στην ορκωμοσία της Νέας Κυβέρνησης χρίστηκε αναπληρώτρια υπουργός στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, στην Μακεδονία – Θράκη.

Η πρώτη γυναίκα βουλευτής του νομού Σερρών, στον οποίο και γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1958, είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έγγαμη εδώ και αρκετά χρόνια με τον Χρήστο Τσαρουχά με τον οποίο έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, έναν γιο τον Κωνσταντίνο Τσαρουχά (πολιτικός επιστήμων) και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά (κοινωνιολόγος/δημοσιογράφος).

Το παλιό στέλεχος της Συγγρού, να και υποψήφια βουλευτής από το 1996 εξελέγη πρώτη φορά στο νομό της με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000. Από εκείνη και για τις επόμενες αναμετρήσεις που ακολούθησαν (2004, 2007 και 2009) συνέχισε να μετρά εκλογικές νίκες με στέγη τη Συγγρού. Όταν το 2012 όμως καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο και την αντίστοιχης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και προχώρησε στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το οποίο επανεξελέγη βουλευτής στην αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012. Την ίδια περίοδο με αρκετούς ψήφους ανέλαβε ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Καθόλη την κοινοβουλευτική της πορεία έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (2007- 2009), Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων τους Ανθρώπου (2004-2007), Α' Αντιπρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,(2009-2012) ενώ υπήρξε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.
Τασία Χριστοδουλοπούλου

Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μεταναστευτικής Πολιτικής)
Στις λοιπές δραστηριότητες κοινωνικές δραστηριότητες της πολυσχολιασμένης για τα κομψά ταγιέρ της, κυρίας Τσαρουχά, θα μπορούσαμε να κατατάξουμε επίσης την συμμετοχή της ως μέλος στις διακομματικές ομάδες των κοινοβουλίων φιλίας Ελλάδας – Βελγίου, Ελλάδας – Ρωσίας και Ελλάδας – Μ. Βρετανίας. Υπήρξε επίσης μέλος και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», της Φιλόπτωχης Αδελφότητας Κυριών « Εμμέλεια», του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών και του Συλλόγου Βλάχων Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος».

Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μεταναστευτικής Πολιτικής)



Άλλη μια απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Αθήνας, η οποία τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συγκεκριμένα στο τμήμα της Μεταναστευτικής Πολιτικής , αναμένεται να δώσει τη δική της μάχη που θα αφορά κυρίως στους μετανάστες.

Η δικηγόρος και συνδικαλίστρια Τασία Χριστοδούλου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων υπήρξε συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό.
«Δεν θα ήθελα εγώ να απαντήσω αν και τι συμβολίζει η υποψηφιότητα μου. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που με επέλεξαν ίσως θα ήταν πιο αρμόδιοι/ες να μιλήσουν γι' αυτό. Θα περιοριστώ να πω σε ποιους απευθύνομαι. Σε όλους τους αριστερούς και τις αριστερές που διασταυρώθηκαν τα βήματά μας όλα αυτά τα χρόνια, στους μικρούς και στους μεγάλους αγώνες, στα κινήματα και στα αμφιθέατρα, στις βεβαιότητες και στις αμφιβολίες, στις διαφωνίες και στους ναρκισσισμούς, στις εφήμερες επιλογές και στις στρατηγικές εμμονές, στις περιπέτειες της ενότητας και στους μοναχικούς δρόμους, στις ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις. Σε όλους και όλες που στρατεύονται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, χωρίς αυτολογοκρισία, με μεροληψία στους κοινωνικά αδύναμους, που τα έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα... Στους νέους και στις νέες που βλέπουν γκρίζο το μέλλον τους, αλλά θέλουν να αλλάξουν και τα χρώματα και τον χρόνο. Και στους μεγαλύτερους που είδαν τη ζωή τους ν' αλλάζει δραματικά, αλλά επιμένουν να ελπίζουν» δήλωνε μετά την επιτυχή συμμετοχή της στην εκλογική αναμέτρηση, επιβεβαιώνοντας με το μήνυμα αυτό την ενεργή δραστηριοποίησή της στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Ενάντια των κάθε είδους διακρίσεων, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση, η αναπληρώτρια υπουργός είναι παντρεμένη με τον Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας.

Η ακτιβίστρια, με δράση στα κινήματα, και παράλληλα έγκριτη νομικός πιστεύει ακράδαντα πως το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πολιτικό και κοινωνικό. Όπως είχε άλλωστε παλαιότερα δηλώσει η ίδια «σήμερα που έχουν πνιγεί 3400 άνθρωποι στη Μεσόγειο, σήμερα που το κράτος αρνείται να καλύψει τις ανάγκες στέγασης και τροφής των προσφύγων πολέμου, σήμερα που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατούνται μετανάστες και ανήλικα παιδιά πάνω και από το απάνθρωπο όριο των 18 μηνών, σήμερα που στα παιδιά δεύτερης γενιάς αρνούμαστε να δώσουμε ιθαγένεια στο όνομα του δίκαιου του αίματος, παραλήπτης των μηνυμάτων πρέπει να είναι το κράτος για να τηρεί τις υποχρεώσεις του και να σέβεται τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων».

Έλενα Κουντουρά
Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού



Μιας και ήδη είχαμε συνηθίσει την ευειδέστατη εικόνα που μέχρι πρότινος παρουσίαζε το υπουργείο Τουρισμού, το νέο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε να την διατηρήσει τοποθετώντας ως αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, ένα από τα άλλοτε δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου, την κ. Έλενα Κουντουρά.

Η Έλενα Κουντουρά, ως ένα από το εκλεκτά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και στενή συνεργάτης τόσο του προέδρου, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου στην περασμένη Βουλή, Τέρενς Κουίκ, είναι όρη αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού.

Ξεκινώντας την καριέρα της από το χώρο του αθλητισμού, υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, σημειώνοντας - όπως αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό - πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις, η νέα αναπληρώτρια υπουργός είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ).
Πριν την ενασχόλησή της με τα κοινά όμως έχει σημειώσει και ακόμη μια λαμπρή καριέρα, σε έναν χώρο πολύ πιο λαμπερό από εκείνο των κοινοβουλευτικών εδράνων. Η καριέρα της στο χώρο της μόδας όχι μόνο υπήρξε λαμπρή, αλλά ανακηρύχθηκε και ένα από τα δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου. Είχε στενή συνεργασία με τον Γάλλο φωτογράφο Σερζ Λουτένς, ενώ είχε το μακροβιότερο συμβόλαιο συνεργασίας με μεγάλη εταιρία καλλυντικών από την Ιαπωνία.

Εγκατέλειψε τον κόσμο της μόδας, τόσο από το πόστο του μοντέλου όσο και από εκείνο της εκδότριας περιοδικών ποικίλης ύλης το 2003. Έζησε την πρώτη της αναμέτρηση το 2004 όταν κατέβηκε στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία το 2004 και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών. Επανεξελέγη το 2009 και ανεξαρτητοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2012, όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησε στη διαγραφή της από τον κόμμα του κ. Σαμαρά. Το 2012 κατέκτησε και πάλι την θέση της στην κοινοβουλευτική αίθουσα στο πλευρό των Ανεξάρτητων ελλήνων αυτή τη φορά. Τελικό αποτέλεσμα της πολιτικής της καριέρας ήταν να ανέβει τα σκαλιά του υπουργείου Τουρισμού στη νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών



Η συγγραφέας οικονομολόγος πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ), είναι η πέμπτη γυναίκα που ανέλαβε πρόσφατα χρέη ανάπληρώτριας υπουργού, φυσικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954 στα πρώτα βήματα της καριέρας της εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, υπήρξε Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Μητέρα δύο τέκνων υπήρξε για σχεδόν 40 χρόνια σύντροφος και σύζυγος του δικηγόρου- εργατολόγου και υπεύθυνου έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), Δήμου Τσακνιά, μέχρι και τον θάνατό του στις 2.11.2014.

Τα πρώτα πολιτικά της βήματα έκανε όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012. Η δυναμική κ. Βαλαβάνη είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ από το Μάρτιο του 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.

Ράνια Αντωνοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υπεύθυνη για θέματα Ανεργίας)



Χαρακτηριζόμενη από πολλούς, ως το πρόσωπο έκπληξη της νέας κυβέρνησης η Ράνια Αντωνοπούλου ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση ανεργίας.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Αντωνοπούλου, είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Ως απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, ενώ έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Η "Νεοϋρκέζα" Ράνια , γνωστή στους ακαδημαϊκούς κύκλους αλλά σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό κατά την διάρκεια της καριέρας της έχει διδάξει κι εκείνη την Οικονομική Επιστήμη, ως καθηγήτρια στο New York University, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, στο Columbia University και ως εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Η φρέσκια παρουσία της πολιτικής σκηνής με την πρότερη εμπειρία της σε οικονομικά θέματα επελέγη για να αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της καταπολέμησης της ανεργίας.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πολιτική απασχόλησης, η ισότητα των φύλων και η πολιτική καταπολέμησης φτώχειας.

Θεανώ Φωτίου
Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Την ώρα που ο νέος Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Ρωμανιάς χτυπούσε «καμπανάκι» για τις συντάξεις του Μαρτίου, η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου τόνιζε ότι είναι εξασφαλισμένα τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα αποδεικνύοντας έτσι την δυναμική είσοδό της στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Γεννημένη στις 10 Μαϊου του 1946 στην Αθήνα , η Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π. έχει καταγράψει κι εκείνη έντονη παρουσία σε πανεπιστημιακές αίθουσες. Έχοντας αποκτήσει τον πανεπιστημιακό τίτλο της το 1980 (D.E.A. Diplôme d’Etudes Approfondies) από το πανεπιστήμιο του Παρισιού, ήταν επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning ενώ από το 1990 έως το 2000 υπήρξε εξωτερικός κριτής και συνεργάτης στο Architectural Association of London. Επίσης είναι εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης.

Η ενασχόλησή της με τα κοινά άρχισε μόλις το 2012 όταν εξελέγη βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά. Παρόλο που έχει τοποθετηθεί πολλές φορές σε θέματα παιδείας με τις προεκλογικές της δηλώσεις να κάνουν λόγο την άμεση θέσπιση ενός μεταβατικού νόμου πλαισίου για όλες τις βαθμίδες της Παιδείας μετά την ανάληψη της εξουσίας, τοποθετήθηκε εν τέλει στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικής Αλληλεγγύης.