Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα κτηνωδία στις Σέρρες - 61χρονος πυροβόλησε σκύλο


Στη σύλληψη ενός 61χρονου προχώρησε η αστυνομία Σερρών για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και της νομοθεσίας περί ζωοκτονίας. Συγκεκριμένα, ο δράστης, ο οποίος είναι κάτοικος ενός χωριού των Σερρών, το απόγευμα της Πέμπτης, έβγαλε το κυνηγετικό του όπλο και πυροβόλησε θανάσιμα τον σκύλο ενός 37χρονου άνδρα.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, ο 61χρονος άνδρας, το πρωί της Παρασκευής, εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.



Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε επίδειξη οχημάτων 4χ4


Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένα τετρακινητήριο όχημα ανώμαλου δρόμου ξέφυγε της πορείας του και έπεσε πάνω στο πλήθος ενώ συμμετείχε σε μια επίδειξη στην πόλη Χαακσμπέργκεν στην ανατολική Ολλανδία.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το όχημα με τις χαρακτηριστικές μεγάλες ρόδες και τις ειδικά τροποποιημένες αναρτήσεις —ή "monster truck", όπως είναι γνωστά τα αυτοκίνητα αυτού του είδους, περνά πάνω από μια σειρά σταθμευμένων οχημάτων στο πλαίσιο της επίδειξης, προτού ο οδηγός χάσει τον έλεγχο και προσκρούσει στα προστατευτικά εμπόδια πίσω από τα οποία στέκονταν οι θεατές.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ο Χανς Γκέριτσεν σε δηλώσεις που έκανε στο ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ανέφερε ότι δύο παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πέντε εκ των οποίων σοβαρά.

Ελικόπτερα και ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο του δυστυχήματος από ολόκληρη την χώρα και από τη Γερμανία, μετέδωσαν ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Πυρηνικό καταφύγιο σε νοσοκομείο


Ένα πυρηνικό καταφύγιο - ένα νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο να ανταποκριθεί σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου, κάτω από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, άνοιξε για πρώτη φορά τις ερμητικά κλειστά πόρτες του για οργανωμένη ξενάγηση, στο πλαίσιο διεθνούς ημερίδας πυρηνικής ιατρικής του Eργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του 424 ΓΣΝΕ.

Το πυρηνικό καταφύγιο είναι ελβετικής τεχνογνωσίας, βρίσκεται στο δεύτερο υπόγειο του 424 ΓΣΝΕ και είναι σε σχήμα Π, με εσωτερική θωράκιση μόνο με σκυρόδεμα.

“Σκοπός ενός μοντέρνου καταφυγίου είναι όσοι βρίσκονται μέσα να ακτινοβολούνται 1.000 λιγότερο απ΄ότι στον υπόλοιπο χώρο”, τόνισε ο ταγματάρχης ΥΙ, πυρηνικός ιατρός στο 424 ΓΣΝΕ, Γεώργιος Σακαγιάννης, υπεύθυνος της ξενάγησης κάτω από τη γη.

Τα πρώτα στοιχεία που προκαλούν εντύπωση είναι οι εξωτερικές πόρτες από ανοξείδωτο χάλυβα και τσιμέντο που προστατεύουν τους χώρους του καταφυγίου και οι τρύπες στον τοίχο - βαλβίδες EMS (Emergency Shut Down), οι οποίες από τη στιγμή που δεχθούν την ώση κλείνουν σε 0,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου, επιτρέπουν όμως την έξοδο του αέρα.

“Πρόκειται για υπερσύγχρονη κατασκευή που βασίζεται σε πρωτόγονο σύστημα που είχαν στην Ασία, ένα είδος βεντάλιας, ανοίγει με πολύ μικρή ενέργεια και κλείνει , επιτρέποντας μόνο την έξοδο όχι την είσοδο”, εξήγησε ο κ. Σακαγιάννης.

Με αυτό τον τρόπο, ελέγχεται και η υπερπίεση που είναι αναγκαία μέσα στο καταφύγιο στην περίπτωση ραδιολογικού πυρηνικού πολέμου, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος σωματιδίων.

Το τσιμέντο στις πόρτες και στην τοιχοποιία έχει πάνω από 50% πυρίτιο και ασβέστιο κατά βάρος και στοιχεία μεγάλου μαζικού αριθμού για να αποφεύγεται η ακτινοβόληση Γ'. Επιπλέον, είναι αναγκαία για την προστασία από τα νετρόνια, βάριο, άνθρακας, σίδηρος και χάλυβας και πρόσμειξη νερού.

Είναι ένα νοσοκομείο απόλυτης προστασίας, όταν το υπέργειο τμήμα του νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει για οποιοδήποτε λόγο, οι βασικές λειτουργίες εκτελούνται στο καταφύγιο.

Ο πρώτος χώρος είναι ο χώρος απορρύπανσης και ακολουθεί ένας αεροστεγής θάλαμος για τις διαφορές πιέσεων. Περίπου οι μισοί χώροι είναι σχεδιασμένοι για τους ασθενείς και για το προσωπικό ( ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, μάγειρες καθαριστές , φαρμακοποιούς) και ότι μπορεί να χρειαστεί ένα νοσοκομείο σε καταστάσεις εκστρατείας.

Υπάρχει ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου απ' όπου επιτηρούνται όλα τα συστήματα ηλεκτρονικά, υπάρχουν οκτώ χειρουργεία, τα οποία εξυπηρετούνται από μία κεντρική αποστείρωση για οικονομία χώρου, έσσερα φαρμακεία, δύο κουζίνες, τέσσερις τραπεζαρίες, ένα μεγάλο μηχανοστάσιο που έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το καταφύγιο με ηλεκτρικό ρεύμα για κάποιες μέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παραμονή στο νοσοκομείο κάτω από τη γη εξαρτάται από το χρόνο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τροφοδοσία απ' έξω. Στο καταφύγιο υπάρχουν δεξαμενές νερού και πετρελαίου και τρόφιμα σε ξηρά μορφή.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκό σχέδιο, ο χώρος απορρύπανσης εντός του πυρηνικού καταφυγίου είναι ο τρίτος, ο πρώτος βρίσκεται αμέσως έξω από τη θερμή ζώνη και ο δεύτερος είναι στην είσοδο του νοσοκομείου.

Πυρηνικά καταφύγια κατασκευάζονται σε κράτη που έχουν πυρηνική ενέργεια ειρηνικής φύσης κοντά τους, αλλά και μετά την 11η Σεπτεμβρίου ως μέτρο προφύλαξης από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα με ειδικούς στα κράτη αυτά, τα φίλτρα για την αποτροπή εισόδου ραδιενεργών σωματιδίων, η προστασία από την ώση και η παραμονή του αριθμού ατόμων που προβλέπεται από τους κατασκευαστές, είναι οι βασικοί παράγοντες που εγγυώνται προστασία.

Η ξενάγηση στο πυρηνικό καταφύγιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας «Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής» και της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας για τα πυρηνικά ατυχήματα, τα πυρηνικά όπλα και τα ραδιενεργά, την πυρηνική τρομοκρατία.



Διαγραφή 93% του χρέους άνεργης δανειολήπτριας


Νέα ευνοϊκή απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου για άνεργη δανειολήπτρια η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη, μέσω της Ευρωπαϊκής Κίνησης Πάτρας. Ειδικότερα, η δανειολήπτρια Ε.Κ., 65 ετών, έγγαμη και μητέρα ενός ενήλικου τέκνου, όφειλε σε πιστωτικό ίδρυμα το ποσό των 30.202,57 ευρώ λόγω δύο καταναλωτικών δανείων.

Τα συνολικά εισοδήματα της οικογένειας της ήταν μηδενικά καθώς ούτε αυτή αλλά ούτε και ο σύζυγός της μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης δεν είχε κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή της. Μη έχοντας καμία άλλη διέξοδο στο οικονομικό της πρόβλημα, κατέφυγε στην Ευρωπαϊκή Κίνηση Πάτρας όπου η κ. Διονυσία Ντούσια και ο κ. Νίκος Μπιστίνας, συντόνισαν τις κινήσεις της για την προσφυγή της στο Νόμο Κατσέλη.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 77/11-6-2014 απόφαση:

«Καθορίζει την επί τετραετία μηνιαίες καταβολές της αιτούσας προς την πιστώτρια τράπεζα στο ποσό των πενήντα (50) ευρώ μηνιαίως, οι οποίες θα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο τριήμερο κάθε μήνα». Θα καταβληθούν δηλαδή 4Χ12Χ50=2.400 ευρώ συνολικά από την αρχική οφειλή των 30.202,57 ευρώ. Επετεύχθη δηλαδή μείωση οφειλής κατά 27.802,57 ευρώ ή αλλιώς 93% περίπου. Η απόφαση αυτή ικανοποίησε όπως είναι φυσικό και την αιτούσα αλλά και τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Κίνησης Πάτρας που είδαν τις προσπάθειές τους να στέφονται με επιτυχία.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε μια άλλη υπόθεση υπερχρεωμένης δανειολήπτριας 50 ετών με τρία παιδιά, η οποία χήρεψε πρόσφατα και όλες οι οφειλές του συζύγου της μεταφέρθηκαν σε αυτήν, επετεύχθη ο ορισμός μηδενικών καταβολών μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης που έχει προσδιοριστεί στα τέλη του 2015. Η απόφαση αυτή ορίστηκε με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου σε αίτηση που κατατέθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Κίνηση Πάτρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Τη βίασαν δύο φορές σε μία ώρα


Μια 31χρονη γυναίκα στη Νέα Υόρκη, επιστρέφοντας από νυχτερινή έξοδο στο σπίτι της βιάστηκε δύο φορές από δύο διαφορετικούς άντρες.



Η γυναίκα έφυγε από το κλαμπ όπου διασκέδαζε στις 5 τα ξημερώματα και πηγαίνοντας προς το σπίτι της δέχτηκε την επίθεση του 17χρονου Nicholas Isaac. Ο έφηβος αφού την ακινητοποίησε απειλώντας της ότι θα την σκοτώσει, τη βίασε κι έφυγε παίρνοντας μαζί του και την τσάντα της.

Η γυναίκα κατάφερε να σηκωθεί και περπάτησε λίγα μέτρα ώσπου συνάντησε και ζήτησε τη βοήθεια του 20χρονου Daquan Jackson. Εκείνος όμως αντί να τη βοηθήσει, την βίασε ξανά.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, πιστεύεται ότι οι δύο άντρες συνεργάζονται προκειμένου να βιάζουν και να κλέβουν. Και οι δύο κατηγορούνται για ληστεία, σεξουαλική κακοποίηση κι απρόκλητη επίθεση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Ίδρυση εταιρείας με ένα κλικ


Mε ένα «κλικ» του ποντικιού του ηλεκτρονικού υπολογιστή όλοι θα μπορούν σταδιακά από τον Nοέμβριο να ιδρύουν επιχείρηση.

Tο 90% των δραστηριοτήτων στη χώρα μας και συγκεκριμένα επιχειρήσεις των κλάδων της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού και της εστίασης δεν θα αδειοδοτούνται πριν ανοίξουν, αλλά οι επενδυτές απλά θα αναγγέλλουν σε μία ιστοσελίδα την έναρξη της εταιρείας. Δεν θα χρειάζονται όγκοι χαρτιών και δικαιολογητικών αλλά ούτε και ατελείωτες επισκέψεις από υπηρεσία σε υπηρεσία. Επιχειρήσεις των τριών κλάδων θα είναι οι πρώτες που θα ανοίγουν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

H «HτΣ» παρουσιάζει το νέο σχέδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας που έχει επεξεργαστεί ειδική ομάδα διαχείρισης έργου. Aυτή αποτελείται από εκπροσώπους δώδεκα υπουργείων και επικεφαλής της είναι ο γενικός γραμματέας Bιομηχανίας Γιώργος Στεργίου. O πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς ενημερώνεται απευθείας από τον κ. Στεργίου αλλά και τον σύμβουλό του που είναι και μέλος της ομάδας, Δημήτρη Πτωχό. H ειδική ομάδα συνεργάζεται και με την Παγκόσμια Tράπεζα, η οποία παρέχει την τεχνογνωσία της στο θέμα της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και προς εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4262/2014, ετοιμάζονται αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα εκδίδονται σταδιακά από τον Oκτώβριο και μεταξύ άλλων θα προβλέπουν τέσσερις κατηγορίες αδειοδότησης επιχειρήσεων. H ομαδοποίηση έγινε σύμφωνα με τον βαθμό επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων. Δηλαδή πόσο πιθανό είναι να συμβούν ατυχήματα και το εύρος των ζημιών που θα προκληθούν από αυτά.

Tο «A» και το «Ω» αυτού του νέου μοντέλου είναι η δημιουργία ενός «πόρταλ», όπου εκεί μέσα θα γίνονται όλες οι ενέργειες για την αδειοδότηση της επιχείρησης. O επενδυτής θα παρακολουθεί και την πορεία της αδειοδότησης.

Oι τρόποι με τους οποίους θα ξεκινούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι:

1. Aπλή αναγγελία έναρξης επιχείρησης μέσα από ηλεκτρονική ιστοσελίδα, η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη και με το Γενικό Eμπορικό Mητρώο, όπου ηλεκτρονικά στήνεται η εταιρική μορφή. Σε αυτήν την κατηγορία θα υπάγονται απλές δραστηριότητες.

2. Hλεκτρονική δήλωση αυτο-συμμόρφωσης. Θα υπάρχουν μέσα στο πόρταλ κάποιοι γενικοί όροι συμμόρφωσης ως προς τη νομοθεσία, τους οποίους ο επενδυτής θα επιλέγει επιβεβαιώνοντας την τήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και άρα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων θα τιμωρείται.

3. Πιστοποίηση προδιαγραφών από τρίτο φορέα. O επιχειρηματίας θα ξεκινά τη δραστηριότητά του και στη συνέχεια εξειδικευμένη εταιρεία θα προχωρεί στη βεβαίωση των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει.

4. Eκ των προτέρων αδειοδότηση. Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάγονται επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Για παράδειγμα εταιρείες εξόρυξης και διαχείρισης ορυκτού πλούτου, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα απαιτείται η αδειοδότηση πριν από την έναρξη της δραστηριότητας αλλά με προτυποποιημένο τρόπο που θα απλοποιεί τους χρόνους και τις διαδικασίες.

Tο σχέδιο της ομάδας είναι πολύ φιλόδοξο και οι συναντήσεις των μελών της αλλεπάλληλες, ενώ πολύ τακτικές είναι και οι επισκέψεις των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Tράπεζας.

Πρώτος στόχος της ομάδας, ο οποίος υλοποιήθηκε, ήταν η πλήρης καταγραφή όλων των υφισταμένων διαδικασιών στην Eλλάδα. Aριθμούμε σήμερα, λοιπόν, 66 Nόμους, 32 Προεδρικά και Bασιλικά Διατάγματα, 82 Yπουργικές Aποφάσεις, 31 Eγκυκλίους και 6 Kανονισμούς της Eυρωπαϊκής Ένωσης με άμεση εφαρμογή στην εθνική νομοθεσία.

Eπόμενο βήμα στη διαδικασία αυτή είναι να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν μέχρι τέλος Oκτωβρίου του τρέχοντος έτους οι άδειες που είτε ρυθμίζονται πλήρως από Kανονισμούς της E.E., είτε αφορούν οικονομικές δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου (quick wins).

H Παγκόσμια Tράπεζα προχώρησε σε μελέτη των πρακτικών που χρησιμοποιούνται σε χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Aυστρία, η Mεγάλη Bρετανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Oλλανδία, προκειμένου να εμπλουτίσει τη συζήτηση σχετικά με το τι χαρακτηριστικά περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα αδειοδότησης των επενδύσεων.

H εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Tράπεζας συνεχίζει το έργο της, παρέχοντας τις αρχές και τα κριτήρια για την ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στα επιμέρους επίπεδα κινδύνου (risk assessment).

Tα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει πράγματι σημαντικές αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Παρ' όλες, ωστόσο, αυτές τις προσπάθειες (για παράδειγμα αναφέρεται ο ν. 3982/2011 σχετικά με την αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων) συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και σήμερα ένα καθεστώς εκ των προτέρων αδειοδότησης και διάσπαρτων κανόνων που ισχύουν για την άσκηση μιας οικονομικής δραστηριότητας, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα για την αποθάρρυνση της δραστηριοποίησης επιχειρήσεων στην Eλλάδα.

Στην πραγματικότητα με το υφιστάμενο πλαίσιο οι δραστηριότητες αδειοδοτούνται απλά με συλλογή χαρτιών χωρίς καν να έχουν λειτουργήσει, ενώ ο εκ των υστέρων πιο σημαντικός έλεγχος ατονεί στην ιδέα ύπαρξης μιας άδειας. Tο σύστημα αυτό, ενώ είχε εισαχθεί για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μάλλον συμβάλλει εντέλει σε αυτό σε πολύ μικρό βαθμό.

Mάλιστα, φαίνεται τα βαριά αδειοδοτικά σχήματα να δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και άρα να νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου η εκ των προτέρων άδεια έχει πια εγκαταλειφθεί και το ίδιο συμβαίνει και στην Eυρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ έχουν αναζητηθεί άλλοι τρόποι πιο ουσιαστικοί για να υπηρετήσουν τον σκοπό της προστασίας του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

Στο νέο πλαίσιο που ισχύει πλέον και στην Eλλάδα από τον Mάιο (ν. 4262/2014) μπαίνει για πρώτη φορά η λογική ότι όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, προτού αποφασιστεί η όποια αδειοδοτική τους διαδικασία, θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση το ρίσκο (ανάλυση κινδύνου). Tο ρίσκο αυτό αποτιμάται είτε με βάση την πιθανότητα επέλευσης ατυχήματος είτε με το εύρος ζημιών που θα προκαλείτο από αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Εστιατόριο κάνει έκπτωση σε όσους οπλοφορούν


Συνήθως, στις ΗΠΑ κάποιος μπαίνει σε μαγαζιά, χώρους εργασίας και εστιατόρια και βλέπει το σήμα "Απαγορεύονται τα όπλα".

Αυτό όμως δεν ισχύει σε γνωστό εστιατόριο στην πόλη Πορτ Άλλεν της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο εστιατόριο αντίθετα με την τάση που επικρατεί, ενθαρρύνει τους πελάτες να οπλοφορούν και να δείχνουν το όπλο τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσφέρει έκπτωση σε όσους το κάνουν.


Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Kevin Cox ξεκίνησε αυτή τη νέα στρατηγική ... μάρκετινγκ πριν από δύο εβδομάδες προκειμένου να προσελκύσει πελάτες τους και να τους βοηθήσει παράλληλα να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. 

"Εάν έχεις όπλο μαζί σου, θα σου κάνω έκπτωση" λέει.
Η έκπτωση είναι 10% και ισχύει στην περίπτωση που αποδείξεις ότι κουβαλάς μαζί σου όπλο στο εστιατόριο. Ο Cox τονίζει ότι η ιδέα αρχικά ξεκίνησε με αστυνομικούς που έφεραν μαζί τους το υπηρεσιακό τους περίστροφο και τώρα επεκτείνεται και στους απλούς πολίτες. 

Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι νιώθει πιο ασφαλής, γνωρίζοντας ότι οι πελάτες του οπλοφορούν. 

"Νομίζω ότι έτσι προστατεύεται και το εστιατόριο. Αποθαρρύνει όσους θέλουν να εισβάλουν μέσα. Εάν πιστεύουν ότι κάποιος μπορεί να έχει όπλο , θα το σκεφτούν διπλά να έρθουν και να ληστέψουν", λέει από την πλευρά του πελάτης του καταστήματος. 

Το τηγανητό ψάρι μπορεί να είναι η σπεσιαλιτέ του καταστήματος, ωστόσο η συζήτηση στο εστιατόριο περιστρέφεται γύρω από τα όπλα και ο ιδιοκτήτης ελπίζει ότι όλο και περισσότεροι νομοταγείς πολίτες θα τολμήσουν να έρθουν και επιδείξουν το όπλο τους. 


Τα πιο χρήσιμα-άχρηστα αντικείμενα


Πριν τα δείτε, νομίζετε ότι σας είναι περιττά αλλά αν τα αποκτήσετε δεν θα μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτά. Κάντε τη ζωή σας πιο όμορφη αλλά και πιο εύκολη με αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αν και δεν είναι απαραίτητα, μπορούν να γίνουν...

Για να βλέπεις τι υπογραμμίζεις...



Για να στέκεται το βιβλίο με στιλ.



Τατουάζ για να μην ξεχνάτε τη λίστα του σούπερ μάρκετ.



Το μπουκάλι -πορτοφόλι για το τζόκινγκ.



Συσκευή που παρακολουθεί τις εσωτερικές λειτουργίες του μωρού και στέλνει μήνυμα στο κινητό σας.





Το σπίτι του ποντικού κρύβει μια πρίζα.



Σιλικόνες για τον φούρνο.



Ειδοποίηση για να μην χάνετε ποτέ το πρόγραμμά σας.



USB με κωδικό.



Το μαχαίρι που ζεσταίνει το βούτυρο.



Για να μην χάνετε το στόχο ούτε τη νύχτα




Πηγή: http://www.enikos.gr

Πληθαίνουν τα κρούσματα κακοποίησης ζώων


Ολοένα και πληθαίνουν τα κρούσματα κακοποίησης ζώων στην χώρα μας παρά το γεγονός ότι προβλέπονται πλέον αυστηρά πρόστιμα. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στα Τρίκαλα, όταν ασυνείδητοι δηλητηρίασαν το σκυλί του δημοτικού αμαξοστασίου Τρικάλων, σκορπίζοντας θλίψη στους εργαζομένους.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr

Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες με το τρένο


Μόλις 3,5 ώρες θα διαρκεί το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη για όσους ταξιδεύουν με τρένο.

Το νέο σχέδιο της ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται να είναι έτοιμο το 2017, ενώ χθες μπήκαν οι βάσεις με την υπογραφή της σύμβασης για «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας» από την ΕΡΓΟΣΕ και την Κοινοπραξία Τομή ΑΒΕΤΕ - Alstom Transport SA.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 41.297.174,41 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του έργου, θα γίνει ανάταξη και αποκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης, ώστε αυτά να επανέλθουν στην καλή λειτουργική τους κατάσταση αλλά και αναβάθμιση μέσω προσθήκης νέων λειτουργιών.

Παράλληλα, θα εγκατασταθεί καλώδιο οπτικών ινών, θα προστατευθούν οι καλωδιώσεις χαλκού από κλοπές – δολιοφθορές, θα αναβαθμιστούν οι σταθμοί μεταξύ Οινόης - Δαύλειας και μεταξύ Δομοκού – Λάρισας καθώς και η γραμμή Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, στο τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας και Γαλλικού.


10 όροι χρήσης που αποδέχεστε εν αγνοία σας


Οι όροι χρήσης που αποδέχονται οι χρήστες πριν την εγκατάσταση μιας εφαρμογής (EULA) ή κατά την εγγραφή σε μία online υπηρεσία, είναι συνήθως αχανείς και οι περισσότεροι δεν τους διαβάζουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αποδέχονται αρκετά σημεία στα οποία δεν συμφωνούν. Διαβάστε παρακάτω κάποια σημαντικά σημεία σε όρους χρήσης γνωστών κοινωνικών δικτύων που οι χρήστες έχουν αποδεχθεί και είναι πολύ πιθανό να μετανιώσουν για αυτό:

1. Το Facebook μπορεί να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες και video για ό,τι χρήση θέλει.

Οι φωτογραφίες που ανεβάζουν τα μέλη του γνωστού κοινωνικού δικτύου, ανήκουν στο Facebook και όχι στον χρήστη που τις ανέβασε. Αυτό σημαίνει ότι το Facebook μπορεί να παραδώσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάποια φωτογραφία σε άλλους ιστότοπους, χωρίς να αποδώσει στον χρήστη του Facebook κάποιο δικαίωμα.

2. Όσοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση, δεν επιτρέπεται να έχουν προφίλ στο Facebook

Αρκετά κατανοητός όρος, που δεν επιτρέπει σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση, να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Facebook.

3. To Facebook θέλει οι χρήστες του να έχουν ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας

Το Facebook επιθυμεί για λόγους ασφαλείας κυρίως, τα στοιχεία επικοινωνίας (email, αριθμός κινητού τηλεφώνου) να είναι σωστά και κάθε αλλαγή να γίνεται άμεσα.

4. Το Twitter κρατά στατιστικά με την πλοήγηση του χρήστη

Πολιτική του Twitter είναι να κρατά στοιχεία της πλοήγησης του χρήστη, όπως είναι η IP διεύθυνση.

5. Τo Twitter απαγορεύει η δέσμευση κάποιου username

Στο Twitter χαρακτηριστικό κάθε χρήστη είναι το username του κι όχι όπως είναι στο Facebook, το ονοματεπώνυμο. Η ιδέα να καταχωρηθεί ένα username ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, απαγορεύεται από το Twitter, το οποίο ήδη, ανενεργά profiles τα διαγράφει μετά από 6 μήνες.

6. Το Instagram δεν επιτρέπει φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου

Αν και έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση, υπάρχουν κάποια κοινώς αποδεκτά standards για το ποιες φωτογραφίες είναι σεξουαλικού περιεχομένου και το Instagram φροντίζει την άμεση διαγραφή τους.

7. Μην στέλνετε ιδέες στο Instagram -αν το κάνετε, μπορεί να χρησιμοποιηθούν

Αυτός είναι ένας περίεργος όρος χρήσης, που υποδεικνύει στα μέλη του Instagram να μην στείλουν νέες ιδέες για αλλαγές. Ωστόσο αν το κάνουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να δοθούν εύσημα ή χρήματα στο μέλος που έστειλε την ιδέα.

8. Μην κάνετε φίλο στο LInkedIn κάποιον που δεν γνωρίζετε

Σε αυτό που διαφέρει το LinkedIn σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, είναι που δεν επιτρέπει στα μέλη του να «συνδεθούν» με κάποιο άλλο μέλος που δεν γνωρίζουν, στην «πραγματική ζωή».

9. Το LinkedIn profile δεν είναι για προώθηση συνοδών ή ιερόδουλων

Μπορεί σε ορισμένα κράτη να είναι νόμιμη η προώθηση της πορνείας ή των συνοδών, ωστόσο το LinkedIn δεν επιτρέπει δημιουργία τέτοιων profiles.

10. Στο LinkedIn δεν επιτρέπονται τα ψέματα

Όπως ισχύει για ένα αληθινό βιογραφικό, έτσι και στο LinkedIn, δεν επιτρέπονται ψευδείς πληροφορίες στο profile του κάθε χρήστη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεύτερος αστυνομικός τραυματίστηκε στις ΗΠΑ


Ένας αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμούς αργά χθες βράδυ στο Φέργκιουσον, μία πόλη στο κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η δολοφονία ενός νεαρού μαύρου από αστυνομικό είχε προκαλέσει συγκρούσεις τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η αστυνομία.



Εξάλλου, ένας δεύτερος αστυνομικός τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, στη γειτονική πόλη Σεντ Λιούις, πρόσθεσε η αστυνομία, η οποία δεν γνωρίζει αν ο αστυνομικός ήταν θύμα μιας τυφλής βίαιης ενέργειας ή αν είχε τεθεί προσωπικά ως στόχος.

Ο Μπράιαν Σέλμαν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της κομητείας Σεντ Λιούις, όπου υπάγεται το Φέργκιουσον, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο πρώτος αστυνομικός τραυματίστηκε από σφαίρα στον βραχίονα, χθες, στη διάρκεια περιπολίας.

Βλέποντας έναν άνδρα να φεύγει ενώ τον ρωτούσε τι έκανε εκεί, ο αστυνομικός άρχισε να τον καταδιώκει και "ο άνδρας πυροβόλησε" εναντίον του, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Ο αστυνομικός ανταπέδωσε με τη σειρά του τα πυρά και δεν είναι γνωστό αν ο ύποπτος, που παραμένει άφαντος, έχει τραυματιστεί.

Τη νύχτα του Σαββάτου (χθες) προς Κυριακή (σήμερα), ένας άλλος αστυνομικός υπήρξε στόχος πυρών που προέρχονταν από άγνωστο αριθμό επιτιθέμενων στο Σεντ Λιούις, ενώ οδηγούσε σε έναν αυτοκινητόδρομο και ήταν εκτός υπηρεσίας. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα γυαλιού όταν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του χτυπήθηκε από σφαίρα, όμως δεν ανταπέδωσε τα πυρά, σύμφωνα με την αστυνομία.

"Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν ο αστυνομικός ήταν στόχος προσωπικής επίθεσης ή μιας τυφλής βίαιης ενέργειας", δήλωσε ο Σέλμαν.

Η δολοφονία ενός 18χρονου άοπλου μαύρου από αστυνομικά πυρά είχε προκαλέσει διαδηλώσεις που κατέληξαν σε συγκρούσεις στο Φέργκιουσον, μια πόλη του Μιζούρι, για περίπου δέκα ημέρες τον Αύγουστο.

Ο Μάικλ Μπράουν σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό μέρα μεσημέρι στις 9 Αυγούστου, αφού βγήκε από κατάστημα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών όπου κατηγορήθηκε ότι είχε κλέψει ένα πακέτο πούρα. Σύμφωνα με τις νεκροψίες που διενεργήθηκαν έπειτα από αίτημα της οικογένειας και του υπουργού Δικαιοσύνης, ο νεαρός άνδρας είχε δεχθεί τουλάχιστον έξι σφαίρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Η έρημος Σαχάρα ίσως είναι 2 φορές πιο «γηραιά»


Προσομοιώσεις κλίματος δείχνουν ότι μπορεί να σχηματίστηκε πριν από 7 εκατ. χρόνια.

Είναι γενικά αποδεκτό, ότι η βόρεια Αφρική ερημοποιήθηκε πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια, οδηγώντας στο σχηματισμό της ερήμου της Σαχάρας.

Τώρα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Σαχάρα ίσως να είναι ακόμη πιο «γηραιά» απ΄ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα, με την ερημοποίηση να ξεκίνησε πριν από περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια.

Προσομοιώσεις κλίματος δείχνουν, ότι η συρρίκνωση της Τηθύος θάλασσας σε συνδυασμό με την ανάταση της αραβικής χερσονήσου αποδυνάμωσε τους καλοκαιρινούς μουσώνες, οι οποίοι σχημάτισαν τη μεγάλη έρημο που υπάρχει σήμερα, πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.

Την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έγραψε ο Dr Zhongshi Zhang, παλαιοκλιματολόγος στο Κέντρο για την Κλιματική Έρευνα Bjerknes της Νορβηγίας.

Τα στοιχεία προέρχονται εν μέρει από τις καταθέσεις θινών στο βόρειο Τσαντ, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι επτά εκατομμυρίων ετών.

Άλλες μελέτες βρήκαν επίσης στοιχεία για τις παρατεταμένες ξηρασίες στην περιοχή, από εδώ και οκτώ εκατομμύρια χρόνια.

Ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό δεν ήταν γνωστός, αλλά ο Dr Zhang ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχει μια απάντηση.

Οι κλιματικές προσομοιώσεις που προτείνει η ομάδα του, παρέχουν μια εικόνα για τη σταδιακή αναδιάταξη των χερσαίων μαζών στη βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από 7 με 11 εκατομμύρια χρόνια, η θάλασσα συρρικνώθηκε και πιστεύεται ότι αυτό αποδυνάμωσε τους αφρικανικούς, καλοκαιρινούς μουσώνες.

Η ανύψωση της αραβικής χερσονήσου, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, έπαιξε επίσης ρόλο.

Η αναχαίτιση της μουσώνων με τη σειρά τους θα αποδυνάμωσε τους δυτικούς ανέμους, μετατοπίζοντας τη ροή της υγρασίας από τον τροπικό Ατλαντικό νοτιότερα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ερημοποίηση και τελικά ο σχηματισμός της ερήμου Σαχάρα, μπορεί να συντελέστηκε νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.



«Μπλόκο» του ΣτΕ στην κινητικότητα δημόσιων υπαλλήλων στα δικαστήρια


Έκανε δεκτή προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιώς.

«Μπλόκο» της Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας στην κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων που τοποθετούνται στα δικαστήρια καθώς δεν ελήφθη υπόψιν η άποψη των υπηρεσιακών συμβουλίων της δικαιοσύνης όπως επιτάσσει το Σύνταγμα για τους εργαζόμενους στα δικαστήρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιώς και ακύρωσε απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά το μέρος με το οποίο το Καλοκαίρι του 2013 ενέκρινε την μετάταξη υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια Πειραιά με την ίδια εργασιακή σχέση και σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικών γραμματέων.

Η μετάταξη έγινε στο πλαίσιο της κινητικότητας με βάσει τον νόμο 4093/2012 από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ύστερα από απόφαση των υπηρεσιακών τους συμβουλίων. Το ΣτΕ έκρινε όμως ότι ενόψει των διατάξεων του Συντάγματος για τον τομέα της Δικαιοσύνης και τον συνταγματικό κανόνα για την στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων και εισαγγελιών με μονίμους δικαστικούς υπαλλήλους, για την μετακίνηση τέτοιων υπαλλήλων στα Δικαστήρια απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου των δικαστηρίων (άρθρο 92 του Συντάγματος). Γι΄ αυτό η Ολομέλεια ακυρώνοντας την μετάταξη αναπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο των δικαστηρίων του Πειραιά για να ακολουθεί η Συνταγματικά επιβεβλημένη διαδικασία και να κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη για τα προσόντα τους και την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.



Νόμιμες οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων


Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει στο σκεπτικό της ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία. Μάλιστα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, την ίδια τύχη θα έχουν οι προσφυγές και των άλλων συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το «τσεκούρι» στο εφάπαξ τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ με βάσει τις νομοθετικές περικοπές που έγιναν μετά την συνταξιοδότηση της και ενόσω περίμενε την καταβολή του εφάπαξ. Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ). Ζητεί, επίσης, να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση.

Η υπάλληλος χαρακτήριζε αντισυνταγματική την περικοπή καθώς πρόκειται για άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορία των συνταξιούχων. Το Ταμείο όσο και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου τόνισαν ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτή.



Μια εφαρμογή για όσους λατρεύουν τις αγκαλιές


Όταν αυτό που σου λείπει είναι μια αγκαλιά…

Εφαρμογές ως το Tinder και το Grindr έχουν δημιουργήσει μια καινούρια «μόδα» γύρω από τη διαδικασία της γνωριμίας με σκοπό τη δημιουργία ερωτικού δεσμού.

Μερικές φορές όμως αυτό που μπορεί να αναζητά κανείς… έστω και διαδικτυακά, είναι μόνο μια… αγκαλιά!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δημιουργοί της εφαρμογής Cuddlr, οι οποίοι θέλησαν να καλύψουν αυτό το «κενό».

Το Cuddlr είναι μια location-based υπηρεσία γνωριμιών/συνάντησης, που φέρνει σε επαφή ανθρώπους που θέλουν να ανταλλάξουν μια αγκαλιά με κάποιον άγνωστο.



Πίσω από την ιδέα της συγκεκριμένης εφαρμογής βρίσκεται ο Charlie Williams από το Σικάγο, ο οποίος τώρα ζει στην Αγγλία.

Η εφαρμογή, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, είναι διαθέσιμη σε συσκευές iOS, ενώ αναμένεται να διατεθεί και στους χρήστες Android στις αρχές της νέας χρονιάς.



Εντολή διενέργειας ΕΔΕ για το θάνατο νοσηλευτή σε ψυχιατρείο


Στο Θεραπευτικό Ξενώνα Εφήβων «Σπίτι».

Εντολή άμεσης διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου νοσηλευτή μετά από επεισόδιο μεταξύ τροφίμων στον Ψυχιατρικό – Θεραπευτικό Ξενώνα Εφήβων «Σπίτι» στην Παλλήνη, ο οποίος ανήκει στην ευθύνη του ΓΝΑ Σισμανόγλειο έδωσε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ήδη διατάχθηκε ΕΔΕ από τη Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενώ η Διοίκηση του Νοσοκομείου κατήγγειλε το τραγικό περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία διενεργεί προανάκριση.
Παράλληλα φως στις ακριβείς συνθήκες θανάτου του νοσηλευτή αναμένεται να ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση της σορού του.

Το επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27/9/2014 όταν δύο από τους τρεις τροφίμους που παρέμεναν στον Ξενώνα φιλονίκησαν ενώ ο χώρος επιτηρείτο από τις δύο νοσηλεύτριες της βάρδιας. Η μία παρενέβη για να καθησυχάσει τους τροφίμους και δέχθηκε επίθεση από έναν εκ των δύο. Τελικά το περιστατικό ελέγχθηκε.

Όταν, λίγο αργότερα, ανέλαβε υπηρεσία ο νοσηλευτής της νυχτερινής βάρδιας και ενημερώθηκε για το όλο θέμα, ενημέρωσε τηλεφωνικά το τοπικό αστυνομικό τμήμα για το συμβάν. Η συνάδελφός του μετέβη σε άλλο χώρο του Ξενώνα για να πάρει οδηγίες από τον γιατρό και να ετοιμάσει το δείπνο και μόλις επέστρεψε βρήκε τον νοσηλευτή αναίσθητο.
Αμέσως ειδοποίησε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ο νοσηλευτής διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ», όπου παρά τις προσπάθειες των Ιατρών, κατέληξε.

Ο υπουργός Μ. Βορίδης και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος. Παράλληλα δεσμεύθηκαν να της παρασταθούν με κάθε τρόπο.



Παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο


Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε ο Ντένις Κιμέτο στον μαραθώνιο του Βερολίνου σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Χάιλε Γκεμπρεσελασιέ.

Παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε ο Ντένις Κιμέτο στον μαραθώνιο του Βερολίνου.

Ο Κενυάτης διένυσε τη διαδρομή μέσα σε δύο ώρες, δύο λεπτά και 57 δευτερόλεπτα αφήνοντας «πίσω» το ρεκόρ το οποίο κατείχε ο Χάιλε Γκεμπεσελασιέ από το 2008 με 2:03.59.

«Νιώθω εξαιρετικά γιατί νίκησα έναν πολύ δύσκολο αγώνα», ήταν τα πρώτα λόγια του Κιμέτο και συνέχισε:

«Από την αρχή της διαδρομής ένιωθα καλά και στα τελευταία λεπτά ένιωσα ότι μπορώ να το πετύχω», κατέληξε.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr

Πώς πήραν το όνομά τους γνωστές περιοχές της Αθήνας


Οι επικρατέστερες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα ονόματα διαφόρων συνοικιών της πρωτεύουσας.

Εξάρχεια, Πλάκα, Μετζ, Θησείο, Γκύζη … σε μια προσπάθεια καταμέτρησης των πυκνοκατοικημένων σήμερα περιοχών της πρωτεύουσας πολλά ονόματα έρχονται στο νου, αυτό που παραμένει ίσως άγνωστο είναι η αφορμή της κάθε ονοματοδοσίας.

Ποιος ήταν ο Έξαρχος και γιατί ο Γύζης μετονομάστηκε σε Γκύζης, βρέθηκε πράγματι κάποια πλάκα που έδωσε το όνομά της στην ομώνυμη περιοχή και ποιοι αέρηδες φυσούσαν στην Πλάκα… Αν και οι εκδοχές για κάποιες από αυτές είναι αρκετές και αμφιλεγόμενες σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας θα καταγράψουμε τις επικρατέστερες εξ αυτών.

Κλαυθμώνος



Τα επίσημα ονόματά της, στο πέρασμα των χρόνων, ήταν πολλά: Πλατεία Αισχύλου, Πλατεία Νομισματοκοπείου, Πλατεία 25ης Μαρτίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης. Παρόλα αυτά η ανεπίσημη ονομασία της, που επικρατεί μέχρι και σήμερα ίσως αποτελεί μία από τις γνωστότερες ιστορίες ονοματοδοσίας. Την εποχή που η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ήταν άγνωστη λέξη, κάθε νέα κυβέρνηση συνήθιζε να απολύει τους προηγούμενους αντικαθιστώντας τους με νέους πιο έμπιστους... Έτσι σε κάθε αλλαγή, οι απολυμένοι ή αλλιώς Παυσανίες, περιφέρονταν στην γύρω περιοχή με κλαυθμούς και οδυρμούς με σκοπό την επαναπρόσληψή τους. Σε μια προσπάθεια περιγραφής της εν λόγω κατάστασης, ο δημοσιογράφος της Εστίας, Δημήτρης Καμπούρογλου, εμπνεύστηκε και έγραψε για πρώτη φορά το όνομα Πλατεία Κλαυθμώνος που από τότε συνοδεύει τόσο την πλατεία όσο και την περιοχή γύρω από αυτή.

Αιόλου - Αέρηδες



Όταν πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους έγινε η Αθήνα το 1905, ο πρώτος δρόμος που χαράχτηκε, ξεκινούσε από τους Αέρηδες, από το ηλιακό Ωρολόγιο του Κυρρήστου κάτω από την Ακρόπολη. Τα ανάγλυφα που υπάρχουν στις οκτώ μαρμάρινες πλευρές του, τα οποία απεικονίζουν τους οκτώ κύριους ανέμους που θαυμάζουμε μέχρι και σήμερα, ώθησαν τους μελετητές της εποχής να υποθέσουν εσφαλμένα πως επρόκειτο για Αρχαίο Ναό του Αιόλου. Αν και η προέλευση τόσο του ηλιακού ρολογιού όσο και του ανεμολογίου που βρισκόταν απ’ έξω με τα χρόνια αποκαταστάθηκε, τα ονόματα Αέρηδες και Αιόλου διατηρήθηκαν, για την περιοχή και τον δρόμο αντίστοιχα μέχρι και σήμερα.

Σύνταγμα



Έως τις 3 Σεπτεμβρίου του σωτήριου έτους 1843, ήταν γνωστή με το όνομα πλατεία Ανακτόρων ενώ στο σχέδιο πόλεως αναφερόταν ως Πλατεία Θουκυδίδου. Παρόλα αυτά ο εξεγερμένος λαός- υποστηριζόμενος και από τον στρατό- που απαιτούσε «Σύνταγμα», βροντοφωνάζοντας τη μόνη αυτή λέξη έξω από το παλάτι του Όθωνα, αποτέλεσε την αιτία της ονομασίας της εν λόγω πλατείας και της γύρω περιοχής σε Συντάγματος.

Θησείο



Στο λόφο της αρχαίας αγοράς, χτίστηκε το 450 - 440 π. Χ. και διατηρείται μέχρι και σήμερα, ο ναός του Ηφαίστου. Παλαιότερα βέβαια ο ναός αυτός, της βορειοδυτικής πλευράς της Αρχαίας Αγοράς, είχε λανθασμένα ονομαστεί «Θησείο» λόγω των ανάγλυφων παραστάσεων στις μετώπες του, που σχετίστηκαν με τους άθλους του Θησέα.
Θησείο παρόλα αυτά υπήρξε.Ήταν ένα ιερό που κτίσθηκε το 471-468 π.Χ. για να ταφούν τα οστά του θρυλικού βασιλιά της πόλης, Θησέα, που ο Κίμων έφερε από τη Σκύρο.Αν και η ονομασία του ναού αποκαταστάθηκε, η περιοχή διατήρησε την τότε ονομασία της.

Ζωγράφου



Οι μεγάλες εκτάσεις που διέθετε στην περιοχή ο Ιωάννης Ζωγράφος φαίνεται πως έδωσαν το όνομα του στην περιοχή αυτή. Ο Ζωγράφος, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, μοίρασε και πούλησε σε 100 οικογένειες, τμήματα από τα κτήματά του που συνέστησαν στις αρχές του περασμένου αιώνα την κοινότητα Ζωγράφου. Οι τότε αναφορές κάνουν λόγο για κατοίκους που διαμένουν στα κτήματα του Ζωγράφου και παρόλο που οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των κτημάτων έχουν διαφοροποιηθεί, η περιοχή ακόμη και σήμερα φέρει το όνομά του.

Ψυρρή



Η ονομασία της περιοχής φαίνεται να προέρχεται από τα μεσαιωνικά χρόνια, από το επώνυμο Ψυρής, που έφερε κάποιος Αθηναίος, ο οποίος είχε κτίσει την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χώρο περίπου της σημερινής πλατείας Ηρώων. Η εκκλησία κατεδαφίστηκε, μαζί με άλλες μεσαιωνικές εκκλησίες των Αθηνών, το επώνυμο όμως Ψυρής, το οποίο σημαίνει Ψαριανός- καταγόμενος από το νησί Ψαρά- διατηρήθηκε ονοματοθετώντας την περιοχή. Βέβαια σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η περιοχή πήρε το όνομά της από την αρβανίτικης προέλευσης λέξη ψερι που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει χώρος που μαζεύονται οκνηροί, υποδεικνύοντας έτσι τους κουτσαβάκηδες που συγκεντρώνονταν στην περιοχή.

Βαρβάκειος



Στα Ψαρά και στην Ήπειρο ζει ένα είδος γερακιού, με διαπεραστικό βλέμμα, το όποιο φέρει το όνομα «βαρβάκης». Παρομοιάζοντας οι συμμαθητές του το βλέμμα του γερακιού με αυτό του Ιωάννη Λεοντίδη, του έδωσαν το παρατσούκλι «βαρβάκη». Ο Λεοντίδης, πλοίαρχος, καταδρομέας κατά τον ρωσσοτουρκικό πόλεμο του 1770 και κατόπιν αυλικός σύμβουλος στην αυλή της Αικατερίνης της Ρωσίας, επιδόθηκε σε κοινωφελή έργα στην Ελλάδα και στη Ρωσία και δώρισε με τη διαθήκη του το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος, για την ίδρυση μεταξύ άλλων του Βαρβάκειου Λυκείου. Το νεοκλασικό κτίριο του λυκείου ανεγέρθηκε το 1859, απέναντι από την Αγορά της οδού Αθηνάς, κάηκε το 1944 στα Δεκεμβριανά και κατεδαφίστηκε το 1956. Το μόνο που απέμεινε από αυτό είναι η αγορά απέναντί του που διατήρησε μέχρι και σήμερα το όνομά του.

Πλάκα



Όπως πληροφορούμαστε από το βιβλίο του Δ. Καμπούρογλου «Αι παλαιαί Αθήναι» στο σημείο που τέμνονταν οι οδοί Αδριανού και Τριπόδων υπήρχε τοποθετημένη στο έδαφος μια λευκή πλάκα μεγάλων διαστάσεων, η οποία και αποτέλεσε την ανάδοχο της ονομασίας της τοποθεσίας.

«Αλλά διατί Πλάκα; Εις το σημείον κατά το οποίον σήμερον η οδός Κυδαθηναίων τέμνεται δια των οδών Αδριανού και Τριπόδων υπήρχε στερεώς τοποθετημένη επί του εδάφους λευκωτάτη τις και μεγάλων διαστάσεων πλάξ. Ιδού η ανάδοχος ονομασία της τοποθεσίας».

Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν αυτή την εκδοχή θεωρώντας επικρατέστερη εκείνη της αρβανίτικης λέξης «πλιάκα», που σημαίνει παλιό, αρχαίο ή και γιαγιά. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή λοιπόν, οι αρβανίτες και οι λοιποί μουσουλμάνοι μισθοφόροι, που εγκαταστάθηκαν τον 16ο αιωνα στην μέχρι τότε εγκαταλειμμένη περιοχή της Πλάκας, συνήθιζαν να την χαρακτηρίζουν ως παλιά Αθήνα, χρησιμοποιώντας το όνομα Πλιάκα που σιγά-σιγά μετατράπηκε στο σημερινό Πλάκα.

Γκύζη



Το 1901, το μικρό κάθετο δρομάκι στην Αλεξάνδρας πήρε το όνομα Γκύζη από τον μεγάλο ζωγράφο από την Τήνο Νικόλαο Γύζη. Η παράφραση του ονόματος του Γύζη σε Γκύζη οφείλεται στον τρόπο εκφοράς του ονόματος του ζωγράφου , κατά την περίοδο που διέμενε στην Γερμανία, όπου εξαιτίας των λατινικών χαρακτήρων από Γύζης μετατράπηκε σε Γκύζης. Όταν το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τον τιμήσει μετά θάνατον επέλεξε την λανθασμένη εκφορά του ονόματος του κι έτσι η περιοχή που πήρε το όνομα του δρόμου εξακολούθησε να λέγεται Γκύζη.

Γουδή



Σε αναγνώριση της προσφοράς στον επαναστατικό αγώνα του 1821, της οικογένειας Γουδή των Σπετσών, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αποφάσισε να της παραχωρήσει εκτάσεις που κάλυπταν την σημερινή ομώνυμη περιοχή και άλλα τμήματα του Παπάγου και του Χολαργού. Έτσι η περιοχή βαφτίστηκε από τα «κτήματα του Γουδή» μόνο που για αρκετά χρόνια λόγω παρήχησης με το μαγειρικό σκεύος, από Γουδή μετατράπηκε σε Γουδί. Μετά από έρευνα κατοίκου της περιοχής τα αποτελέσματα της οποίας κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Αθηναίων, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του ονόματος Γουδί με το σωστό Γουδή.

Αλεξάνδρας



Η γνωστή αθηναϊκή λεωφόρος, πήρε την ονομασία της από την ιδιαίτερα αγαπητή στον ελληνικό λαό, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, κόρη του Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας, μετά τον πρόωρο θάνατό της. Η Αλεξάνδρα που παντρεύτηκε το 1889 τον Μέγα Δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς, γιο του τσάρου Αλεξάνδρου Γ’, πέθανε τρία χρόνια αργότερα, κατά τον δεύτερο τοκετό της. Έτσι το 1891 ο εξοχικός χωματόδρομος , που ένωνε την λεωφόρο Πατησίων με τους Αμπελόκηπους, αφού το Πεδίον του Άρεως δημιουργήθηκε πολύ αργότερα(1934), πήρε το όνομα της αδικοχαμένης πριγκίπισσας.

Ιερά Οδός
Η Ιερά Οδός ήταν ο δρόμος που διέσχιζε –για 22 χιλιόμετρα– η πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων. Ξεκινούσε από το Ιερό της Ελευσίνας και κατέληγε στην Ιερά Πύλη των Αθηνών, ερείπια της οποίας σώζονται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, εκεί που καταλήγει και η σημερινή Ιερά Οδός. Αν και για ένα διάστημα, ο δρόμος μετονομάστηκε σε δρόμος του Μωρηά, όταν χαράχθηκε το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Αθήνας, από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ, στις αρχές του 19ου αιώνα, ξαναπήρε την αρχαία του ονομασία, αποτελώντας μέχρι και σήμερα ένα από τα λίγα ονόματα που άντεξαν στην Ιστορία, χωρίς να παραποιηθούν ή να «μετακινηθούν» γεωγραφικά.

Μετς



Το 1872 ο Κάρολος Φιξ , γιος του Ιωάννη Φιξ, ιδρυτή της γνωστής ζυθοποιϊας, άνοιξε στην περιοχή που εκτεινόταν γύρω από τον λόφο του Λογγίνου, την μπυραρία Μετς που αργότερα μετατράπηκε σε καφέ αμάν, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η έμπνευση για την ονομασία της τότε μπυραρίας Μετς, φαίνεται πως προήλθε από την γαλλική πόλη Metz, εκεί όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του γαλλο-πρωσικού πολέμου το 1871.

Φιλοθέη



Η ιστορία της Φιλοθέης ξεκινά από τη δεκαετία του 1920, όταν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος επέλεξε την περιοχή για να δημιουργήσει έναν οικισμό για να κατοικήσουν οι υπάλληλοί της. Το 1929, με την ίδρυση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης, προτάθηκε η κοινότητα να ονομαστεί Νέα Αλεξάνδρεια. Όμως κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε η κρύπτη όπου είχε καταφύγει και εξέπνευσε η Αγία Φιλοθέη κι έτσι προς τιμήν της, μετονομάστηκε σε κοινότητα Φιλοθέη.

Ψυχικό



Αν και αρκετές οι εκδοχές σύμφωνα με τις οποίες η περιοχή του Ψυχικού ονομάστηκε έτσι, θα αναφέρουμε τις επικρατέστερες. Μια παράδοση αναφέρει ότι στο σημείο αυτό στάθηκε να ανασάνει ο μαραθωνομάχος Φειδιππίδη που φτάνοντας ανήγγειλε στους Αθηναίους το περίφημο «νενικήκαμεν» και στη συνέχεια ξεψύχησε…. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η ονομασία προήλθε από το πηγάδι που άνοιξε εκεί η Αγία Φιλοθέη κατά το 16ο αιώνα, για να ξεδιψούν οι διαβάτες και οι γύρω αγρότες, ενώ σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή η περιοχή πήρε το όνομά της από ένα πηγάδι που είχε όμως ανοιχτεί στη νότια πλευρά του Γηροκομείου από τους ιδιοκτήτες του, το οποίο και καταργήθηκε το 19ο αιώνα, κατά τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του κεντρικού αγωγού του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Εξάρχεια



Επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία των Εξαρχείων είναι αυτή που θέλει τον Έξαρχο, έναν Ηπειρώτη κάτοικο της περιοχής να διατηρεί το ξακουστό μπακάλικό του στη γωνία των οδών Σολωμού και Θεμιστοκλέους στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Από το επίθετό του βαφτίστηκε η γειτονιά του, αρχικά προφορικά και εν συνεχεία και επίσημα.

Χαλάνδρι



Η περιοχή που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φλύα, συνώνυμο της εύκαρπης γης, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή μετονομάστηκε σε Χαλανδρί χάρη στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά Μπέη στον οποίο άνηκαν μεγάλες εκτάσεις γης κατά την τουρκοκρατία. Άλλοι πάλι θέλουν την λέξη να προέρχεται από τις λέξεις «χαλάν»+ «ντερέ» όπου ντερές ήταν ο αγάς που διοικούσε επί τουρκοκρατίας το χαλάν, δηλαδή το ρέμα.
Βέβαια υπάρχει και η θεωρία πως το Χαλάνδρι ονομάστηκε έτσι επειδή διέθετε χίλιους άνδρες (Χιλιάνδριον Χαλάνδριον) αλλά και εκείνη που θέλει το Χαλάνδρι να προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη «χαλούνδρα» που σημαίνει περιβόλι, απεικονίζοντας τα περιβόλια που παλαιότερα, με τη συμβολή του ρέματος, κατέκλυζαν την περιοχή.