Πρώτη αιτία θανάτου η αυτοχειρία για τις ηλικίες 15-39.
Πολλοί νεαροί Ιάπωνες –ηλικίας 15-39 ετών- βρίσκουν λύση στο να δίνουν τέλος στη ζωή τους παρά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζει. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας οι αυτοκτονίες είναι το πρώτο αίτιο θανάτου των νέων ανθρώπων της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και μάλιστα για έβδομη συναπτή χρονιά.
Μεταξύ των Ιαπώνων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, η αυτοχειρία –με πολύ υψηλά ποσοστά- ευθύνεται για περισσότερο από το 50% των θανάτων στους εικοσάρηδες άνδρες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.
«Θα εξετάσουμε τους λόγους που βρίσκονται πίσω από αυτό (το φαινόμενο) και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να ενισχύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της κοινοποίησης στο ίντερνετ της πρόθεσης νεαρών να αυτοκτονήσουν.
Ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών μειώθηκε κατά 2,1% στις 27.283 για τέταρτη συναπτή χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση, δηλαδή περίπου 75 αυτοκτονίες την ημέρα. «Ο αριθμός των αυτοκτονιών μειώθηκε χάρη στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη», εξήγησε ο Σούγκα.
Ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό ετοιμάζει η ελληνική πρεσβεία στην Αμερική.
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της πρεσβείας της Ελλάδας στις ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας θα παρουσιάσει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού πολιτιστικού περιοδικού «ΜUSA, όπου οι ΗΠΑ συναντούν τον ελληνικό πολιτισμό», προβάλλοντας αξιόλογα δείγματα της κληρονομιάς και της μοναδικότητας του ελληνικού χώρου.
«Μετά την αναγνωρισμένη δράση του στην κοινωνική δικτύωση, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας έσκυψε με ενδιαφέρον και ζήλο στην έκδοση ενός πολιτιστικού περιοδικού στην αγγλική γλώσσα, στην προσπάθειά του να δώσει μια πρόσθετη χροιά στις ήδη ανεπτυγμένες ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μέσα από την πλούσια διαχρονική πολιτιστική πανδαισία του ελληνικού χώρου» ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου, Χρήστος Φαϊλάδης (Σύμβουλος Επικοινωνίας-Δημόσια Διπλωματία).
Όπως επεσήμανε, «το περιοδικό μας, μια τριμηνιαία ηλεκτρονική πολιτιστική επιθεώρηση, με τίτλο εμπνευσμένο από τις αρχαίες Ελληνίδες προστάτιδες των Τεχνών και συντρόφους του Θεού Απόλλωνα, τις Μούσες, οφείλει τον τίτλο του στην ηχοποιημένη απόδοση της ελληνικής λέξης "Μούσα" στην αγγλική (MUSΕ) με ενσωμάτωση του ακρωνύμου των ΗΠΑ (Μ+USA)».
Καταλήγοντας, ο κ. Φαϊλάδης σημείωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό, αλλά και την πρωτοποριακή εκδοτική μορφοποίηση του περιοδικού με ενσωμάτωση βίντεο, πολλαπλών φωτογραφιών και ήχου, και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους φίλους των 2yolk και Designlobby για τον επαγγελματισμό και τον πατριωτισμό της πολύτιμης χορηγικής προσφοράς τους».
Γνωρίστε την caxirola και ακούστε τον ήχο που βγάζει.
Θυμάστε τη βουβουζέλα με τον σπαστικό ήχο στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής πριν τέσσερα χρόνια; Ναι, καλά καταλάβατε, αυτό το «όργανο βασανισμού» που χιουμοριστικά χαρακτηρίστηκε από πολλούς, το διαδέχεται στη Βραζιλία η… caxirola.
Αυτή την φορά δεν έχουμε να κάνουμε με μια πλαστική τρομπέτα αλλά ο ενοχλητικός ήχος δυστυχώς παραμένει. Ουσιαστικά η caxirola, η οποία ελπίζουν οι Βραζιλιάνοι να βρεθεί στα χέρια όλων των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων, είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό και έχει ειδικά χερούλια για τα δάχτυλα.
Ο ήχος που δημιουργεί μοιάζει με αυτό των τυμπάνων, ενώ όποιος τον ακούσει εντοπίζει απευθείας τις ομοιότητες με τις μαράκες, γνωστό όργανο στις λατινοαμερικάνικες ορχήστρες.
Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ παρουσίασε το όργανο σε μία εκδήλωση την περασμένη χρονιά και το αποκάλεσε πιο όμορφο από την βουβουζέλα (εντάξει δεν είχε και κανένα αξιόλογο αντίπαλο). Η caxirola σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση στα στάδια και δημιουργός της ο Βραζιλιάνος μουσικός Καρλίνιο Μπράουν.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας στη Santa Maria, σε μια προσπάθεια να απεμπλακούν από τη συσχέτιση με το «μουσικό όργανο» του προηγούμενου Μουντιάλ, ξεκαθάρισαν, ότι χρειάζονται 30.000 caxirolas για να παράγουν τον ίδιο ήχο με μια μόνο βουβουζέλα
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Ανακαλύφθηκε και δεύτερος στη «γειτονιά» μας.
Δύο νέοι και πολύ κοντινοί εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Από αυτούς ο ένας βρίσκεται στην σωστή απόσταση από το άστρο του για να έχει υγρό νερό στην επιφάνειά του και να φιλοξενεί ζωή. Οι δύο πλανήτες κινούνται σε τροχιά γύρω από το αρχαίο άστρο Καπτέιν, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, σε απόσταση μόλις 13 ετών φωτός.
Ο πλανήτης Καπτέιν-b που βρίσκεται στην «φιλόξενη» (κατοικήσιμη) ζώνη του συστήματός του, έχει εκτιμώμενη ηλικία περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων ετών, έναντι μόνο 4,5 δισ. ετών της Γης, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και είναι δυνητικά ικανός να φιλοξενεί ζωή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι όσο πιο «γερασμένος» είναι ένας πλανήτης, τόσο περισσότερο χρόνο είχε η ζωή για να εξελιχτεί σε αυτόν. Το άστρο του -το 25ο πιο κοντινό στον Ήλιο μας- γεννήθηκε μόλις δύο δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του σύμπαντος με την «Μεγάλη Έκρηξη» πριν από 13,7 δισ. χρόνια.
«Αναρωτιέται κανείς τι είδους ζωή θα μπορούσε να έχει εξελιχτεί πάνω σε αυτούς τους πλανήτες, σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γκιγιέμ Ανγκλάδα-Εσκούδε του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.
Ο ερυθρός νάνος Καπτέιν πήρε το όνομα του ολλανδού αστρονόμου Γιόζεφ Καπτέιν, ο οποίος ανακάλυψε το γειτονικό άστρο στο τέλος του 19ου αιώνα. Έχει το ένα τρίτο της μάζας του Ήλιου μας και μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο στο νότιο αστερισμό του Οκρίβαντα (του «Καβαλέτου»).
Είναι το δεύτερο ταχύτερα κινούμενο άστρο στον ουρανό της Γης και ανήκει στην άλω του Γαλαξία μας, δηλαδή στην ομάδα εκείνων των άστρων που έχουν άκρως ελλειπτικές τροχιές στην γαλαξιακή περιφέρεια. Προέρχεται από έναν αρχαίο νάνο-γαλαξία, που κάποτε το μεγαλύτερο μέρος του -μαζί με το άστρο Καπτέιν- απορροφήθηκε από τον γαλαξία μας.
Ο εξωπλανήτης Καπτέιν-b είναι μια υπερ-Γη, καθώς έχει μάζα τουλάχιστον πενταπλάσια από τον δικό μας πλανήτη, ενώ δεν είναι ούτε πολύ ζεστός, ούτε πολύ κρύος, όντας στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του, γι' αυτό, άλλωστε θεωρείται πιθανό να διαθέτει υγρό νερό. Αντίθετα, ο άλλος πλανήτης που ανακαλύφτηκε, ο ακόμη μεγαλύτερος Καπτέιν-c, βρίσκεται πιο μακριά από το άστρο του και είναι μάλλον παγωμένος. Ο Καπτέιν-b χρειάζεται 48 μέρες (η διάρκεια του έτους του) για μια πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο του, ενώ ο Καπτέιν-c 121 μέρες.
Ο αρχικός εντοπισμός των δύο πλανητών έγινε με το όργανο HARPS του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, ενώ ακολούθησαν άλλες παρατηρήσεις για επιβεβαίωση από το τηλεσκόπιο Κεκ στη Χαβάη και το τηλεσκόπιο «Μαγγελάνος 2» στη Χιλή.
Πάνω από το 35% η φτώχεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Το γεγονός ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με μέτρα λιτότητας, τα οποία «εντείνουν φτώχεια και περιθωριοποίηση», επικρίνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). Στην Ελλάδα πάνω από το 35% του πληθυσμού ζούσε το 2013 στην ανέχεια.
Η φτώχεια απειλεί στην Ε.Ε. το 24% του πληθυσμού, δηλαδή 124 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεραίνει στην έκθεσή της για την Κοινωνική Προστασία ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας μετά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε το δρόμο για την ευημερία, «υπονομεύονται με βραχυπρόθεσμα προγράμματα προσαρμογής», επικρίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης (2008-2009) σε 48 χώρες με υψηλά και μεσαία εισοδήματα υπήρχαν ακόμα πακέτα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία περίπου το 25% διοχετεύονταν στο κράτος προνοίας. Από το 2010 όμως οι περισσότερες κυβερνήσεις ξεκίνησαν διαδικασία «εξυγίανσης των οικονομικών και πρόωρων περικοπών των δαπανών», σημειώνεται στην έκθεση. Οι περικοπές αυτές «θέτουν σε κίνδυνο» την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας, δηλαδή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.
Για την Ελλάδα η έκθεση του διεθνούς οργανισμού καταγράφει μείωση των μισθών του δημοσίου κατά 30% από το 2010, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία οι αντίστοιχοι μισθοί περικόπηκαν κατά 5%. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 2012 η χώρα μας μείωσε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία από το 1,9% στο 1,33 του ΑΕΠ. Σημειώνεται επίσης ότι το 2013 πάνω από το 35% του ελληνικού πληθυσμού ζούσε σε ανέχεια.
Μόλις το 12% των ανέργων παγκοσμίως λαμβάνει επίδομα
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) αναμένει ότι συνολικά 122 χώρες, από τις οποίες 82 αναπτυσσόμενες, θα περιορίσουν και φέτος τις δημόσιες δαπάνες τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κράτος προνοίας αποτελεί συχνά προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, επειδή στηρίζει στην ουσία το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και την ζήτηση στο εσωτερικό μιας χώρας.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι την ώρα που πολλές βιομηχανικές χώρες προχωρούσαν σε περιστολή των δημοσίων δαπανών, ικανός αριθμός χωρών με μεσαία κατά κεφαλήν εισοδήματα αύξησαν τις δαπάνες για το κράτος προνοίας. Έτσι για παράδειγμα η Κίνα έδωσε αυξήσεις στους μισθούς, αλλά ταυτόχρονα διασφάλισε συντάξεις για ακόμα περισσότερους πολίτες της. Παρόμοιες εξελίξεις παρατηρούνται και στην Βραζιλία, σημειώνεται στην έκθεση.
Για την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ωστόσο το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλεια παραμένει μακρινό όνειρο. Μόνο το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει επιδόματα, ενώ το 48% των ανθρώπων γύρω στα 65 δεν παίρνουν σύνταξη.
Η φρικιαστική ιστορία που γράφτηκε για περίπου 40 χρόνια.
Μια ανατριχιαστική ιστορία από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν δημοσιεύει σήμερα η Washington Post. Η είδηση αφορά ένα χώρο σε μια πόλη της δυτικής Ιρλανδίας που λειτούργησε από το 1925 έως το 1961, στο οποίο πήγαιναν τα μωρά που απέκτησαν εκτός γάμου χιλιάδες γυναίκες.
Εκείνη την περίοδο, οι διοικούντες τις ανάγκαζαν να εργάζονται σκληρά και μετά από ένα χρόνο τις υποχρέωναν να συμφωνήσουν στο να δοθούν τα παιδιά τους για υιοθεσία. Το κτίριο ονομαζόταν το «Σπίτι» (Home) και διοικούνταν από ένα τάγμα καθολικών μοναχών.
Πολλές γυναίκες αφού «δήλωσαν μετάνοια» για την εγκυμοσύνη τους και εργάστηκαν υπό σκληρές συνθήκες εγκατέλειψαν το ίδρυμα αυτό και έφυγαν για να ζήσουν και να δουλέψουν σε άλλα μέρη της Ιρλανδίας. Όπως αποκαλύπτεται όμως πολλά από τα παιδιά δεν στάθηκαν τόσο τυχερά.
Μετά από περίπου πενήντα χρόνια, αφότου το «Σπίτι» κατεδαφίστηκε, και στη θέση του βρίσκεται μια… παιδική χαρά αποκαλύφθηκε η ιστορία με 800 εγκαταλειμμένα παιδιά, καθώς τα πτώματά τους βρέθηκαν χωρίς φέρετρα σε μια δεξαμενή!
Η ιστορικός Catherine Corless δήλωσε πως τα κόκκαλα είναι ακόμα στο σημείο και αποκάλυψε την προέλευση του μαζικού τάφου μέσα από ένα πακέτο εγγράφων.
Σύμφωνα με τα ανατριχιαστικά ευρήματα, τα οποία παρέχει η Corless στην Irish Mail, ο υποσιτισμός και η παραμέληση οδήγησε σε θάνατο τα περισσότερα από τα παιδιά, ενώ άλλα πέθαναν από ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα ή πνευμονία.
Οι λόγοι που οι γυναίκες αναγκάζονταν να πάνε στο «Σπίτι», τους οποίους ανέφερε η Corless είναι αυτοί που φαντάζεστε. Όταν οι νεαρές γυναίκες έμεναν έγκυοι απομονώνονταν από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι οικογένειες φοβούνταν μήπως οι γείτονες ανακαλύψουν ότι κάποια γυναίκα έμεινε έγκυος εκτός γάμου. Στην σκοταδιστική εκείνη περίοδο, αυτό ήταν ένα από τα χειρότερα εγκλήματα τα οποία θα μπορούσε να είχε διαπράξει μια γυναίκα, παρόλο που πολλές φορές μπορεί η ίδια να είχε πέσει θύμα βιασμού.
Όταν η Φύση «δημιουργεί».
Το όνομα μερικών εξ’ αυτών, έχει ανά τους αιώνες σημαδέψει την ιστορία, άλλα δυσπρόσιτα ή απροσπέλαστα έχουν συνδεθεί με εξαφανίσεις ακόμα και θανάτους επισκεπτών τους, ενώ η πλειονότητα τους μέχρι και σήμερα αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης για τους λάτρεις του εναλλακτικού από κάθε γωνιά της γης. Ο λόγος για τα φαράγγια της Ελλάδας που από την μυθολογία μέχρι και σήμερα αποτυπώνουν τον καλλιτεχνικό οίστρο της φύσης…
Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βουνών σε συνδυασμό με τα νερά των βροχοπτώσεων διευκόλυναν τη δημιουργία τους με αποτέλεσμα σήμερα φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
Μικρότερα ή μεγαλύτερα σε μέγεθος, κερδίζουν το θαυμασμό των περιηγητών που μπορούν να τα διασχίσουν συνδυάζοντας πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, πέρασμα ποταμιών και κολύμπι ή ακόμα και άλματα από ύψος στο νερό, όταν στη διαδρομή του συναντήσει κανείς καταρράκτες.
Το φαράγγι που ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε μια Νύμφη
Ένα από τα διασημότερα φαράγγια της ελληνικής επικράτειας, που υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη. Στους πρόποδες των αλπικών Λευκών Όρεων, στην περιοχή των Σφακίων, το φαράγγι μήκους 16 χιλιόμετρων ξεκινά από υψόμετρο 1.222 μέτρων για να καταλήξει στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους. Μέρος του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς χαρακτηρίζεται σήμερα ως μια από τις μεγαλύτερες ακατοίκητες περιοχές της Ευρώπης.
Στην περιοχή του στόμφου του φαραγγιού, όπου στη Μυθολογία αναφέρεται με το όνομα Τάρα, ήταν που ο Θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε τη νύμφη Ακακκαλίδα στο σπίτι του ποιητή Καρμάνορα και από την ένωση τους προήλθαν οι ιδρυτές της πόλης Ελύρου, Φύλακις και Φίλανδρος , σύμφωνα με τον Παυσανία.
Στα νεότερα χρόνια, το φαράγγι της Σαμαριάς πολλές φορές αποτέλεσε ορμητήριο επαναστατών αλλά και καταφύγιο διωκόμενων. Τόσο στην επανάσταση του 1821 όσο και κατά τη γερμανική αντίσταση το φαράγγι λειτούργησε ως χώρος καταφυγής, προστασίας, ετοιμασίας και σωτηρίας των επαναστατών και αντιστασιακών που οργανώνονταν κατά του κατακτητή.
Σήμερα, ως ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πόλους έλξης της Ελλάδας υποδέχεται κάθε χρόνο αμέτρητους τουρίστες για πεζοπορία στη φύση και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες.
Το «Grand Canyon» της Ελλάδας
Ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη, που έχει κατακτήσει και μια θέση στο βιβλίο Guinness, είναι το φαράγγι του Βίκου στην Ήπειρο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου, μήκους 14 χιλιομέτρων στο οποίο συναντάται το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονο βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Το δάσος του φαραγγιού, στο οποίο συναντώνται περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη θάμνων και δέντρων, έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται.
Το «Grand Canyon» της Ελλάδας όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, βρίσκεται νοτιοδυτικά του όρους της Γκαμήλας κοντά στην Δρακολίμνη της Τύμφης. Η μικρή αλπική αυτή λίμνη, οφείλει τη δημιουργία της στους τελευταίους παγετώνες, πριν από 10000 χρόνια.
Μυθολογικές αναφορές υπάρχουν και για τη συγκεκριμένη τοποθεσία μιας και φαίνεται να πήρε το όνομά της από δράκους που ζούσαν στο βουνό. Στα αρχαία χρόνια άλλωστε η Πίνδος είχε τη θέση ιερού βουνού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και τις Μούσες.
Οι εκδοχές της Μυθολογίας σύμφωνα με τις οποίες προέκυψε το όνομα του τόπου είναι δύο.
Σύμφωνα με την πρώτη ένας από τους τρεις γιους του Μακεδόνα, ο Πίνδος, ζούσε κρυπτόμενος στα βουνά από τη στιγμή που τα αδέρφια του τον φθόνησαν και θέλησαν να τον σκοτώσουν. Κατά την περιπλάνησή του εκεί αντάμωσε ένα δράκο και έζησε μαζί του έως ότου θανατωθεί τελικά από τους αδερφούς του. Ο δράκος που ζούσε στη λίμνη, θρήνησε τον Πίνδο, έδωσε προς τιμή του και το όνομά του σε αυτήν την οροσειρά.
Στη δεύτερη εκδοχή τα τρία αδέρφια, γιοί του Μακεδόνα, μεταμορφώθηκαν σε τρεις δράκοντες. Ο ένας έπιασε το βουνό Λάκμο ( Περιστέρι ), ο άλλος την Τύμφη ( Γκαμήλα ) και ο Πίνδος τον Σμόλικα. Μεταξύ τους άνοιξαν πόλεμο, πετώντας μεγάλους βράχους, ως τη στιγμή που οι άλλοι δύο κατάφεραν και σκότωσαν τον Πίνδο. Ο συγκεκριμένος μύθος δικαιολογεί σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Δωδεκάθεου και τους μαύρους βράχους που κοσμούν την Δρακολίμνη της Γκαμήλας σε αντίθεση με τους λευκούς που συναντά κανείς στο υπόλοιπο βουνό.
Σύμφωνα με την νεότερη ιστορία της ευρύτερη περιοχής του φαραγγιού, έως τις αρχές του 20ου αιώνα τόσο στο φαράγγι όσο και στη λίμνη διέμεναν οι «Βικογιατροί». Η χλωρίδα της λίμνης που αποτελείται από πλήθος βοτάνων, χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς για θεραπευτικούς σκοπούς .
Το φαράγγι που χρησιμοποίησε ο Εφιάλτης
Ένα ξεχωριστό κομμάτι, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο κέντρο της φθιωτικής γης, είναι το στενό πέρασμα, που σχηματίζουν οι πανύψηλες κάθετες βουνοπλαγιές της Οiτης και του Καλλιδρόμου, το φαράγγι του Ασωπού. Το εν λόγω φαράγγι αποτελεί σήμερα έναν υγρότοπο τεράστιας οικολογικής σημασίας.
Το φαράγγι είναι γνωστό από την αρχαιότητα μιας και στην έξοδο που συναντάμε στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου στην Νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια (Τραχίνα), μία από τις πέντε πόλεις στο Βασίλειο του Αχιλλέα. Από την φαραγγώδη αυτή κοίτη μάλιστα λέγεται πως περνούσε η Ανοπαία ατραπός , την οποία ακολουθούσε ο Εφιάλτης με τους Πέρσες κατά την προσπάθειά τους να κυκλώσουν τον Λεωνίδα και τους υπερασπιστές του στα στενά των Θερμοπυλών.
Η νεότερη ιστορία δημιούργησε πάνω από το φαράγγι του Ασωπού, στους πρόποδες της Οίτης, το μονοπάτι των σιδηροδρομικών. Ονομάστηκε έτσι όταν χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά υλικών κατά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι και σήμερα αποτελεί ιδανική πρόταση για ημερήσια πεζοπορική διαδρομή σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.
«Οι Πηγές των Αθανάτων»
Ο Λούσιος είναι ένα ποτάμι, μικρό, μήκους είκοσι τριών χιλιομέτρων που πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς. Στην παρόχθια περιοχή του, απόκρημνη και βραχώδης βρίσκεται και το ομώνυμο φαράγγι στο οποίο σύμφωνα με την μυθολογία λούστηκε ο Δίας.
Ο ποταμός που ήταν ήδη γνωστός από την αρχαιότητα με την ονομασία «Πηγές των Αθανάτων» θεωρούνταν από τους πιο παγωμένους στον τότε γνωστό κόσμο. Στις πηγές αυτές, οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα πήραν και έλουσαν τον νεογέννητο Δία κρυφά από τον πατέρα του, Κρόνο.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, εκατέρωθεν του φαραγγιού αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ο θρησκευτικός και ασκητικός βίος. Μέχρι και σήμερα πλήθος μονών, εκκλησιών και ασκηταριών κοσμούν το επιβλητικό τοπίο του φαραγγιού. Η άγρια ομορφιά της περιοχής, σε συνδυασμό με τη γαλήνη που επικρατεί, με μόνους ήχους αυτούς της φύσης, θεωρήθηκαν συνθήκες κατάλληλες για τη μοναστική ζωή.
Λόγω των πολλών πηγών στην περιοχή αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες ένα είδος βιοτεχνίας που στηρίχτηκε στην υδροκίνηση. Μύλοι για το άλεσμα των δημητριακών, μύλοι βυρσοδεψεία για την κατεργασία δερμάτων, μπαρουτόμυλοι για την πυρίτιδα, νεροτριβές για την επεξεργασία ρούχων, νεροπρίονα για την κοπή ή το "σκίσιμο" κορμών δέντρων, δημιουργήθηκαν στην περιοχή, την ιστορία των οποίων μπορεί να αναζητήσει κανείς στο Μουσείο Υδροκίνησης.
Το φαράγγι του Λούσιου προσφέρεται σήμερα για πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως canyoning, διάσχιση δηλαδή του ποταμιού με canoe-kayak καθώς και rafting στα ορμητικά νερά του ποταμού. Επίσης ενδείκνυται για πεζοπορία μιας και έχει και αυτό χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το 1977.
Φαράγγι Φονιάς
Το φαράγγι του Φονιά είναι άλλο ένα δημοφιλές φαράγγι της Ελλάδας και βρίσκεται στην περιοχή της Σαμοθράκης.
Στο τέλος του Φαραγγιού, κοντά στην θάλασσα συναντά κανείς έναν πύργο που κατά την επικρατέστερη εκδοχή έδωσε το ιδιαίτερο αυτό όνομα στο Φαράγγι. Σύμφωνα με τοπικούς μύθους στον πύργο είχε γίνει κάποτε ένα τρομερό φονικό. Μια άλλη μερίδα κατοίκων του νησιού υποστηρίζει βέβαια πως το όνομα δόθηκε λόγω των ατόμων που έχασαν την ζωή τους στα δύσβατα περάσματα του φαραγγιού ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του.
Με ωραίες φυσικές νεροτσουλίθρες, γρανιτένιες βάθρες, καταρράκτες και πλούσια βλάστηση το φαράγγι Φονιάς, συναντάται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αναρριχητών και φιλοξενεί κάθε χρόνο αμέτρητους λάτρεις της φύσης. Το 2012 μάλιστα, η τοποθεσία του φαραγγιού είχε επιλεγεί για την φωτογράφιση των φιναλίστ του «Miss International tourism ecology 2012».
Η μυστηριακή Σαμοθράκη άλλωστε, έδρα των Καβείριων Μυστηρίων κατά το παρελθόν, θεωρείται από τους λάτρεις του μεταφυσικού ισχυρός ενεργειακός κόμβος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Μάλιστα λέγεται πως οι τουρίστες οπαδοί του μεταφυσικού, αποφεύγουν την κατασκήνωση κοντά στο ρέμα του φονιά, λόγω του ισχυρού ενεργειακού πεδίου, το οποίο διαπιστώνει κανείς από τον αλλόκοτο τρόπο με τον οποίο εκφύονται οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων. Κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν πως φτάνοντας στην κορυφή του όρους Σάος, έχουν έρθει σε επαφή με παράξενα φαινόμενα ενώ πάνω στους βράχους διακρίνονται οι τρομερές μορφές των Καβείρων.
Το φαράγγι της πρωτεύουσας
Το φαράγγι, οι κρυστάλλινες πηγές, οι λίμνες αλλά και τα εξαιρετικά δρομάκια για περιπάτους συνθέτουν μια παραδεισένια εικόνα πολύ κοντά στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας. Κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα βρίσκεται το φαράγγι της Οινόης, τοπίο εξαίρετης φυσικής ομορφιάς σε έναν τόπο σημαίνοντος ιστορικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια διαδρομή με συνολικό μήκος 4 χιλιομέτρων και πλάτος που κυμαίνεται από 2 έως 5 μέτρα.
Στην περιοχή κοντά στο φαράγγι βρίσκεται και το σπήλαιο του Πανός, σφραγισμένο εδώ και χρόνια για το κοινό, το οποίο φαίνεται πως ιδρύθηκε από τους Αθηναίους ως ανταμοιβή του θεού για τη βοήθειά του στη μάχη του Μαραθώνα. Μια αναθηματική επιγραφή εφήβων Αθηναίων, του 1ου πχ αιώνα, που βρέθηκε στο πλάτωμα μπροστά από την σπηλιά, επιβεβαιώνει την αφιέρωση του σπηλαίου στον τραγοπόδαρο θεό . Εκτός από την επιγραφή, στην περιοχή γύρω από το φαράγγι και το σπήλαιο έχουν βρεθεί άφθονα προϊστορικά αγγεία με την εγχάρακτη ή στικτή διακόσμηση της λίθινης περιόδου που εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα.
Στις μέρες μας τόσο το Φαράγγι όσο και η ευρύτερη περιοχή της Οινόης αποτελούν τον πιο κοντινό στην πρωτεύουσα φυσικό παράδεισο και συγκεντρώνουν καθημερινά πολλούς επισκέπτες που επιθυμούν να δραπετεύσουν για λίγο από το γκρίζο αστικό τοπίο της μεγαλούπολης.
Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Ιερό Ναό της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας, ηλικίας 57 ετών, πέταξε πέτρες στην εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσεται στο ιερό προσκύνημα.
Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν φθορές στο προστατευτικό τζάμι της ιερής εικόνας.
Ο άνδρας, που οι πληροοφορίες θέλουν να είναι μοναχός, έγινε αντιληπτός, ωστόσο, μετά την πράξη του, τράπηκε σε φυγή και ειδοποιήθηκε η αστυνομία.
Ο άνδρας φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Οι τιμές ξεκινούν από 58 ευρώ και φτάνουν τα 248 ευρώ.
Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής με διάρκεια 3 και 6 μηνών, φέρνει απόφαση του υπουργείου Μεταφορών.
Με απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, οι τιμές των καρτών απεριορίστων καρτών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ διαμορφώνονται στα 58 ευρώ για κάρτες τρίμηνης διάρκειας και στα 110 ευρώ για κάρτες εξάμηνης διάρκειας.
Από τα μέσα μεταφορών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιβάτες, εξαιρούνται οι λεωφορειακές γραμμές express προς και από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και η γραμμή που συνδέει τον σταθμό μετρό Ελληνικού με τη Σαρωνίδα μόνο για το τμήμα Βάρκιζα-Σαρωνίδα.
Αντίστοιχα οι τιμές των καρτών για όλα τα μέσα, δηλαδή ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ και μετρό μέχρι το Κορωπί) διαμορφώνονται στα 129 ευρώ για κάρτες τρίμηνης διάρκειας και στα 248 ευρώ για κάρτες εξάμηνη διάρκειας.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1256/2014 απόφασή του επικύρωσε απόφαση του πειθαρχικού υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών του 2012 που επέβαλε σε υπάλληλο του κλάδου ΥΕ επιμελητών (θυρωρός) την ποινή της οριστικής παύσης για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων της από 30.8.2010 έως 27.7.2011.
Σύμφωνα με το πειθαρχικό συμβούλιο η επίμαχη θυρωρός απουσίασε από τα καθήκοντά της χωρίς να έχει λάβει αναρρωτική ή άλλου είδους άδεια ή να έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα.
Η θυρωρός επικαλέστηκε τηλεφωνικά ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του εξωτερικού, ενώ προσκόμισε σε ανεπίσημη μετάφραση ιατρικά πιστοποιητικά από τα οποία βεβαιώνεται ότι νοσηλεύθηκε σε διάφορα ιατρικά κέντρα εξαιτίας διαφόρων παθήσεων.
Τελικά, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι προσήκουσα η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στην θυρωρό.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η δραματική στιγμή κατά την οποία μία μητέρα και κάποιοι θαρραλέοι περαστικοί είναι μέσα στο ποτάμι για να σώσουν το μωρό από βέβαιο πνιγμό.
Η μητέρα του κοριτσιού πήδηξε αμέσως στο νερό για να σώσει το μικρό της κοριτσάκι που έπεσε μαζί με το καροτσάκι του το οποίο κύλησε προς το ποτάμι.
Οι περαστικοί που βρίσκονταν στο σημείο έσπευσαν να βοηθήσουν την μητέρα και το ενός έτους κοριτσάκι, χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως ανέφεραν στη mirror.co.uk.
Το κοριτσάκι είναι καλά στην υγεία του, ενώ το περιστατικό συνέβη στον ποταμό Εξέ στο Ντέβον, κατα τη διάρκεια αγώνα ταχύτητας ταχυπλόων.
Οι κάτοικοι του το θεωρούν τη μικρότερη χώρα του κόσμου.
Με την πρώτη ματιά νομίζει κανείς ότι αντικρίζει μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Κι όμως, αν δει πιο προσεκτικά θα καταλάβει ότι μάλλον πρόκειται για κάτι άλλο. Δύο τσιμεντένια οικήματα που ενώνονται με μια σιδερένια πλατφόρμα αποτελούν το Φρούριο στις ακτές του Σάφολκ, που βρίσκεται εκεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι του το ονομάζουν «Πριγκιπάτο του Sealand». Εύλογη λοιπόν η απορία, αν πρόκειται για τη μικρότερη χώρα του κόσμου, όπως υποστηρίζουν οι διαμένοντες σε αυτή.
Πάνω στα 492 τετραγωνικά του ζουν 22 άνθρωποι. Εκείνοι μιλούν για ένα ανεξάρτητο κράτος, που δεν το αναγνωρίζει καμία χώρα του κόσμου όμως, σύμφωνα με την Daily Mail.
Απέχει μόλις έξι μίλια από τις ακτές του Σάφολκ, αλλά και από το Φέλιξστόου, βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και οι κάτοικοι του φροντίζουν να αποδεικνύουν με πολλούς τρόπους ότι είναι ένα… Πριγκιπάτο, όπως το ονόμασε πρώτος ο Πρίγκιπας Μιχαήλ (1963). Στηρίζουν την ανεξαρτησία του έχοντας το δικό τους νόμισμα, τα δικά τους γραμματόσημα, παράγοντας πόσιμο νερό, διαθέτοντας ποδοσφαιρική ομάδα –τους Sealand All Stars- και πουλώντας αναμνηστικά στους τουρίστες που το επισκέπτονται.
Παρά το γεγονός ότι πιάνουν ψάρια και αστακούς δε διαθέτουν αυτονομία στο θέμα του φαγητού, καθώς όλα τα υπόλοιπα αναγκάζονται να τα εισάγουν, κυρίως από τη Βρετανία.
Η ιστορία του είναι εξίσου σπουδαία με τους κατοίκους του. Το Φρούριο εγκαταλείφθηκε το 1950 (χρησιμοποιούταν ως οχυρό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Μετά από 16 χρόνια όμως ο 46χρονος Ρόι Μπέιτς, ένας ραδιοπειρατής ήθελε να βρει μια νέα… βάση και να μην υπόκειται στους βρετανικούς νόμους. Έτσι, πήρε τη σύζυγο του, Τζόαν και τα παιδιά του, Πενέλοπε και Μάικλ και εγκαταστάθηκαν στο Φρούριο.
Ο Ρόι αυτοονομάστηκε Πρίγκιπας, η Τζόαν Πριγκίπισσα και άρχισαν οι «μάχες» με την βρετανική κυβέρνηση, τις οποίες τελικά κέρδισε καταφέρνοντας να παραμείνει στην εξέδρα και να την… αποκτήσει. Τον Οκτώβριο του 2012 απεβίωσε και το στέμμα του Sealand πέρασε στον γιο του.
Το… μεγαλόπρεπο Πριγκιπάτο του Sealand.
Στο νόμισμα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του, το δολάριο του Sealand, απεικονίζεται η Πριγκίπισσα Τζόαν.
Οι αυτοαποκαλούμενοι Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα του Sealand, Ρόι Μπέιτς και η σύζυγος του Τζόαν, λίγο πριν το θάνατο του πρώτου (αριστερά) και όταν πρωτοέφτασαν στο Φρούριο.
Δεν έχει μόνο δικό του νόμισμα, αλλά και δικά του γραμματόσημα.
Δύσκολα μπαίνει τάξη στην κουζίνα που χρησιμοποιούν από κοινού οι 22 κάτοικοι του.
Το σήμα του Πριγκιπάτου, όπως το σχεδίασε η οικογένεια Μπέιτς.
Όταν οι κάτοικοι δεν δουλεύουν στη συντήρηση του Φρουρίου ή στην ιστοσελίδα του, χαλαρώνουν στο καθιστικό.
Το γραφείο απ’ όπου οργανώνεται η ιστοσελίδα του Sealand και τυπώνονται τα αναμνηστικά.
Όσον αφορά στον ύπνο, στους κατοίκους παρέχονται μόνο οι βασικές ανέσεις.
Κάμερες θα παρακολουθούν κάθε κίνηση στα βόρεια σύνορα της χώρας και θα δίνουν απευθείας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, επισημάνθηκε ότι στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ
Πηγή: http://www.enikos.gr
Στην συμβολική κατάληψη του δημοτικού καταστήματος της Ελάτειας προχώρησαν αγρότες της ευρύτερης περιοχής με αφορμή στις συνεχιζόμενες κλοπές μετασχηματιστών που χρησιμοποιούνται στην άρδευση των κτημάτων τους.
Οι αγρότες ζητούν από τη ΔΕΗ τη χρηματοδότηση εγκατάστασης συναγερμών στους μετασχηματιστές και εντατικότερη αστυνόμευση της περιοχής.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Η άτυχη γυναίκα στην Ινδία είχε επιχειρήσει να αντισταθεί σε απόπειρα βιασμού.
Ένα φρικτό περιστατικό πυροβολισμού μιας γυναίκας μπροστά στα μάτια των παιδιών της, σημειώθηκε στη βορειοανατολική Ινδία.
Η άτυχη γυναίκα δέχτηκε 6 πυροβολισμούς στο κεφάλι αφού πήγε να αντισταθεί, όταν 5 άντρες επιχείρησαν να την κακοποιήσουν σεξουαλικά.
Πέντε ένοπλοι εισέβαλαν την Τρίτη στο σπίτι της γυναίκας σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο κρατίδιο Μεγκαλάγια και αφού κλείδωσαν σε αυτό τα πέντε παιδιά και το σύζυγό της, τής επιτέθηκαν.
Όταν η γυναίκα αντιστάθηκε, οι άνδρες την πυροβόλησαν 6 φορές στο κεφάλι με ένα τουφέκι, μπροστά στα μάτια των παιδιών της.
Οι άντρες φέρονται να ανήκουν στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό της φυλής Γκάρο (GNLA), μια ομάδα ανταρτών που δρα στην περιοχή και επιθυμεί τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους για τη φυλή Γκάρο.
Ο GNLA, που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση το 2012 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, κατηγορείται από τις αρχές για πολλές υποθέσεις ανθρωποκτονιών, απαγωγών και εκβιασμών.
Οι τελευταίες επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Ινδία που ήρθαν στη δημοσιότητα έχουν προκαλέσει κατακραυγή τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, κυρίως η υπόθεση δύο κοριτσιών 14 και 16 ετών που βιάστηκαν ομαδικά και βρέθηκαν απαγχονισμένες από ένα δέντρο την προηγούμενη εβδομάδα στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές.
«Είναι μια φοβερή υπόθεση, χαρακτηριστική του τι συμβαίνει στη χώρα», δήλωσε η Μανέκα Γκάντι, υπουργός αρμόδια για θέματα γυναικών και παιδιών.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας, που ορκίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θα αντιμετωπίσει με αυστηρότητα το θέμα των βιασμών.
«Όπως τόσοι πολλοί στην Ινδία, είμαστε και εμείς σοκαρισμένοι από αυτές τις βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις και δολοφονίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.
Ανακοίνωση 03.06.2014
Εκδόθηκε από το ΙΚΑ νέα εγκύκλιος για τις προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρία 80% ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 97-2003 (121.5 KB)
Πηγή: http://www.esamea.gr
Νέα εγκύκλιος για τις προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρία 80% ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.