Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Το μόντελινγκ την απέρριπτε όταν είχε βάρος 53 κιλά και τελικά έκανε καριέρα στα 136 κιλά!


Η Velvet D'Amour καταρρίπτει τα στερεότυπα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Με βάρος 53 κιλά η Velvet D' Amour είχε προσπαθήσει να ακολουθήσει καριέρα μοντέλου όταν ήταν 21 ετών αλλά τα πρακτορεία την απέρριπταν ως… υπέρβαρη!

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως τελικά, 17 χρόνια αργότερα, η Velvet έκανε το μεγάλο «βήμα» που περίμενε τόσο τη γαλλική Vogue όσο και ανεβαίνοντας στην πασαρέλα με ρούχα του John Galliano και του Jean Paul Gaultier, αυτή τη φορά με βάρος… 136 κιλά!

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η D' Amour δίνει μάχη για να σπάσει το στερεότυπο των γυναικών με τα πολλά κιλά και χθες κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος του γυναικείου της περιοδικού Vol Up 2.

Η 46χρονη σήμερα D' Amour ξεκίνησε το περιοδικό τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρώντας να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αγκαλιάσουν τις «ατέλειές» τους και να είναι περήφανες για το σώμα τους. Στο περιοδικό φωτογραφίζονται μοντέλα με το συνηθισμένο βάρος αλλά και μοντέλα μεγάλου μεγέθους.

Μέσω της εργασίας της στη μόδα- ως μοντέλο, φωτογράφος και τώρα ως συντάκτης σε περιοδικό- η D’Amour έχει κάνει πολλές σκέψεις για την κατάσταση στο μόντελινγκ και τις αλλαγές που θα ήθελε να δει να συμβαίνουν.

«Οι γυναίκες που θεωρούμε είδωλα ομορφιάς δεν είναι χαρούμενες. Κι αν δεν είναι αυτές, τότε ποιος», λέει, σύμφωνα με τη Daily Mail.

«Όλες οι εικόνες είναι οι ίδιες, ένα 16χρονο λευκό πολύ αδύνατο κορίτσι. Οι μεγαλύτερες γυναίκες αποκλείονται, ποτέ δεν βλέπουμε άλλες εθνικότητες».

Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη D’ Amour πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τη μόδα και όταν ήταν μικρή κοίταζε φωτογραφίες των γονιών της, από τη δεκαετία του ’40 για πού την ενέπνεαν. «Μου έγιναν εμμονή τα πιο εκκεντρικά στυλ», λέει.

Στο ξεκίνημά της, με βάρος 63 κιλά, τα πρακτορεία δεν την προσλάμβαναν λόγω βάρους. «Έφτασα στα 53 κιλά αλλά και πάλι με θεωρούσαν υπέρβαρη», αφηγείται.

Στράφηκε στη φωτογραφία και σπούδασε για ένα χρόνο στην Ιταλία. Καθώς έπαιρνε κιλά, ντρεπόταν όλο και περισσότερο για το σώμα της. Αλλά καθώς εργαζόταν με μοντέλα που έδειχναν τέλεια αλλά ήταν δυστυχισμένα, άρχισε να συμβιβάζεται με το μεγάλο… μέγεθός της.

«Φωτογράφιζα γυναίκες που θεωρούνταν η επιτομή της ομορφιάς κι έλεγα ‘ούτε αυτές είναι χαρούμενες’. Αυτό ήταν για μένα μια τεράστια αποκάλυψη», εξηγεί, «αν αυτές οι γυναίκες που ήταν ιδανικά όμορφες για την κοινωνία μας, μισούσαν το σώμα τους, τότε κάτι συνέβαινε».

Όταν άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο πρακτορείο για plus-size μοντέλα, το Agence Plus, η D’ Amour που τότε ζούσε στην πόλη τους προσέγγισε ζητώντας δουλειά ως φωτογράφος. «Αλλά εκείνοι με προσέλαβαν ως μοντέλο!», τονίζει.

«Το θεώρησα μια προσωπική νίκη για όλο τον αγώνα που έκανα να αποδεχθώ το σώμα μου και όλες τις δίαιτες που με είχαν κάνει γιο- γιο», προσθέτει.

Τον Οκτώβριο του 2006 μπήκε στα πρωτοσέλιδα μετά την εμφάνισή της στο σόου του Jean-Paul Gaultier στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Της έχει ασκηθεί κριτική πως προωθεί την παχυσαρκία αλλά εκείνη επιμένει πως παρά τα κιλά της είναι υγιής και δεν έχει προβλήματα πίεσης ή χοληστερίνης. Δεν παίρνει ναρκωτικά, δεν καταναλώνει αλκοόλ και δεν καπνίζει.
«Στο τέλος της μέρας, η αληθινή ομορφιά για όλους μας δεν είναι κρυμμένη σε Dior ή Lanvin, είναι οι απλές πράξεις ευγένειας που έκαναν τη διαφορά στις ζωές των άλλων, κάτι που ούτε η κυτταρίτιδα ούτε οι ρυτίδες μπορούν να σβήσουν», γράφει στο blog της.










Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων


Ανενεργά παραμένουν τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων που έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν διαθέτει το απαιτούμενο υποσύστημα υποδοχής των δεδομένων. Παράλληλα οι πρατηριούχοι δεν έχουν εισπράξει την επιδότηση της δαπάνης για την εγκατάσταση των συστημάτων, που προβλέπει η νομοθεσία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτό κατήγγειλε σήμερα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων, κάνοντας λόγο παράλληλα για ανικανότητα, διαπλοκή συμφερόντων, προχειρότητα, έλλειψη συντονισμού και πολιτικής βούλησης.

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος του λαθρεμπορίου καυσίμων κυμαίνεται στα 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ έχουν γίνει αναφορές που το ανεβάζουν και στα 5 δισ. ετησίως.

Η ΠΟΠΕΚ εντοπίζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονται για εξαγωγή, όπως έχει τεκμηριωθεί από μελέτη του καθηγητή Δ. Μάρδα που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γ. Ασμάτογλου επισήμανε ότι η νομοθεσία προέβλεψε την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών μόνο στη λιανική (πρατήρια και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης) και όχι στα προηγούμενα στάδια. Η προθεσμία εγκατάστασης των συστημάτων στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης έληξε τον Αύγουστο ενώ ως τον Φεβρουάριο θα πρέπει να εγκατασταθούν σε Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα. Ωστόσο, και ενώ ο νόμος για την εγκατάσταση των συστημάτων έχει ψηφισθεί από το 2009, το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ προχώρησε μόλις πρόσφατα, την 1η Νοεμβρίου, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια του συστήματος υποδοχής των στοιχείων στη ΓΓΠΣ. Επιπλέον οι πρατηριούχοι που δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα απειλούνται με πρόστιμα και ανάκληση των αδειών λειτουργίας παρά το γεγονός ότι αυτά δεν λειτουργούν.

Αίτημα της ΠΟΠΕΚ είναι να εγκατασταθούν τα συστήματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, να εκταμιευθούν οι επιδοτήσεις για τα πρατήρια και να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα πρατήρια μέχρις ότου επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των συστημάτων.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά, επισημάνθηκε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βάλει λουκέτο 2.200 πρατήρια και τον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν άλλα 1.500. Αιτία των λουκέτων σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ είναι η μείωση των πωλήσεων, λόγω αύξησης των τιμών και μείωσης των εισοδημάτων. Οι πωλήσεις καυσίμων στο διάστημα 2008- 2012 μειώθηκαν σωρευτικά κατά 35% και το 2013 προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 8%.

Η Ομοσπονδία ζήτησε μείωση των φόρων στις βενζίνες και επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, δηλαδή στα 6 λεπτά το λίτρο αντί για 33 που ισχύει τώρα. Αναφορικά με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τονίστηκε τέλος ότι στις πολυκατοικίες με συστήματα αυτονομίας εισπράττουν το επίδομα και τα νοικοκυριά που δεν χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση, ζήτημα που έχει τεθεί και στο υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή κατήγγειλε ότι έχει απειληθεί η ζωή της από τα κυκλώματα λαθρεμπορίου εξαιτίας των ερωτήσεων που έχει καταθέσει για το θέμα, ότι διευθυντής του Ε' τελωνείου Πειραιά πυροβολήθηκε στα πόδια και ότι υπόθεση λαθρεμπορίας παρέμενε στα συρτάρια και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη αφού είχε παραγραφεί.

Ανέφερε ακόμη, ότι εφαρμόζεται σχέδιο διάλυσης της ΓΓΠΣ και της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης των Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) του ΥΠΕΚΑ. Ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων Θεσσαλονίκης κ. Κιουρτζής ανέφερε επίσης ότι πέρυσι ενώ εντοπίστηκαν λαθραίες ποσότητες καυσίμων σε παράνομες αποθήκες δεν εξετάστηκε, παρά τις καταγγελίες, σε ποια πρατήρια θα κατέληγαν τα λαθραία καύσιμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Έκθεση αφιερωμένη στην Ιλιάδα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Περιλαμβάνει φωτογραφικές αναπαραγωγές σχεδίων του ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου.

Μια νέα έκθεση αφιερωμένη στην Ιλιάδα του Ομήρου παρουσιάζεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για την έκθεση «Ιλιάδα η εμή», του κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου, τα εγκαίνια της οποίας γίνονται αύριο, Τετάρτη.

Η έκθεση που είχε ήδη παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, θα παραμείνει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως τις 31 Μαρτίου 2014.

Περιλαμβάνει φωτογραφικές αναπαραγωγές των 10 από τα 35 σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε συνολικά ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου. Προβολή σχετικού βίντεο εμπλουτίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, ευαισθητοποιώντας τον επισκέπτη στις διαχρονικές αξίες και τα παγκόσμια μηνύματα του ομηρικού έπους.

Η νέα έκθεση, την οποία θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ταξιδιώτες και επισκέπτες που θα βρεθούν στο αεροδρόμιο, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Τέχνη και Πολιτισμός» του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 56 εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στους επισκέπτες της Αθήνας, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία κατά την άφιξη ή την αναχώρηση από την πόλη.

Την έκθεση «Ιλιάδα η εμή» θα επισκεφθούν επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων που θα υποδεχθεί το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ξεναγήσεων σχολείων στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα κατά το διάστημα αυτό.

Για το έργο του γράφει ο ζωγράφος στην ειδική έκδοση/λεύκωμα «Ιλιάδα η εμή»:

«Πρόσφατα χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη «δική» μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές».

Η έκθεση «Ιλιάδα η εμή» θα λειτουργεί καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός», στο Επίπεδο Αφίξεων του αεροδρομίου, χώρος ελεύθερης πρόσβασης για επιβάτες και επισκέπτες.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Ένας διοικητικός υπάλληλος για 3.449 φοιτητές στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας


Η ίδια κατάσταση αναμένεται και σε άλλα τμήματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής μετά από συνεδρίασή του καταγγέλλει την έωλη, διάτρητη και διαβλητή μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων. Ενέργεια που κινείται στο όριο της νομιμότητας όσον αφορά την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους 278 διοικητικούς υπαλλήλους που δεν απογράφησαν και διώκονται πειθαρχικά.

Στην απόφασή του το ΔΣ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διαθεσιμότητα καθώς όπως ενδεικτικά αναφέρουν η γραμματεία της Γαλλικής Φιλολογίας έμεινε με έναν υπάλληλο ενώ ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που εξυπηρετεί φθάνει τους 3.449.

Η ίδια κατάσταση αναμένεται και σε άλλα τμήματα που θα έχουν είτε ένα είτε και κανέναν διοικητικό υπάλληλο. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η σχολή μένει χωρίς φύλαξη αφού καταργούνται και οι 9 θέσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση σταθμίζοντας εκ νέου τα δεδομένα. Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης.

Απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2013

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. συνεδρίασε σήμερα, για να σταθμίσει την κρισιμότατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιό μας έπειτα και από τη δημοσίευση των πινάκων με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Χαιρετίζει και στηρίζει τη σημερινή ομόφωνη, γενναία και ιστορική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου σχετικά με το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και την καταστροφή που αυτό επιφέρει στο Πανεπιστήμιο με ευθύνη του Υπουργείου ΠΑΙ.Θ., το οποίο μάλιστα απειλεί να «ανοίξει τα Πανεπιστήμια» με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.

Καταγγέλλει την έωλη, διάτρητη, διαβλητή και πρόχειρη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων που πραγματοποίησε και δημοσίευσε το Υπουργείο, ενέργεια, μάλιστα, που κινείται στο όριο της νομιμότητας όσον αφορά την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Η απογραφή των υπαλλήλων, η οποία πραγματοποιήθηκε εν καιρώ απεργίας και υπό καθεστώς εκβιασμού και εξαναγκασμού από το Υπουργείο, καθώς και η συνακόλουθη μοριοδότηση βασίστηκε σε ελλιπή στοιχεία που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν και να επαληθευτούν, με τραγελαφικά αποτελέσματα που εκθέτουν το Υπουργείο και το Α.Σ.Ε.Π.

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους διωκόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που δεν έλαβαν μέρος στην απογραφή-παρωδία με βάση αποφάσεις των συλλόγων τους και κατά τη διάρκεια της απεργίας τους. Αυτοί οι 278 υπάλληλοι διώκονται πειθαρχικά και τίθενται σε αργία με το ερώτημα της απόλυσης για το παράπτωμα της μη απογραφής, στο οποίο προστέθηκαν η παράβαση καθήκοντος και η σοβαρή απείθεια μετά την ψήφιση μιας αντισυνταγματικής, έκνομης και καταχρηστικής τροπολογίας του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ.

Παρακολουθεί με εντονότατη ανησυχία τη δραματική αποψίλωση της Σχολής από διοικητικό προσωπικό. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι – υπολογίζοντας μόνο τους υπαλλήλους που βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που τέθηκαν σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής – στη Γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας (με 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες) απομένει ένας μόνο υπάλληλος. Ανάλογη δραματική κατάσταση θα δημιουργηθεί σε πολλά άλλα Τμήματα, που θα μείνουν είτε με έναν είτε και με κανέναν (!) υπάλληλο, το δε κτήριο της Σχολής απομένει χωρίς φύλακες, αφού καταργούνται οι θέσεις εργασίας του κλάδου ‘φύλακες’ και οι 9 εργαζόμενοι μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ. που εκτελούν χρέη φύλαξης/επιστασίας τίθενται είτε σε διαθεσιμότητα είτε σε αργία.

Καλεί την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. στην προσεχή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της για τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμότητα, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με έκδηλη αγωνία για το μέλλον της Σχολής και του Πανεπιστημίου και θα συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου, για να σταθμίσει εκ νέου τα δεδομένα.


Καταγγελία ΙΝΚΑ στο ΕΣΡ για διαφημίσεις παιχνιδιών


Μεταδόθηκαν ώρες που δεν επιτρέπεται από το νόμο
.
Τη μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τηλεοπτικούς σταθμούς σε ώρες, που δεν επιτρέπεται, αναμένεται να καταγγείλει με επιστολή του στο ΕΣΡ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λεχουρίτης, «διαπιστώθηκε μετάδοση τέτοιων διαφημίσεων τα πρωινά της Κυριακής, οπότε η τηλεθέαση είναι ιδιαίτερα υψηλή στις μικρές ηλικίες».

«Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι παρά την οικονομική ύφεση. Η μείωση του τζίρου των εταιρειών δεν μπορεί να οδηγεί σε ενέργειες που καταστρατηγούν τους νόμους» τόνισε.

Στην Ελλάδα η μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών απαγορεύεται από τις 07:00 έως τις 22:00.


Νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ μελετά το υπουργείο Εργασίας


«Διαπιστώθηκαν προβλήματα και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις».
To θέμα του υπολογισμού του εφάπαξ, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη.

Όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου εξαιτίας των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν και διαπιστώνονται στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ παροχών το θέμα συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας ούτως ώστε να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

«Επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού λαμβάνει ως αξίωμα αυστηρά το «περιουσία μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές = ποσό προς διάθεση», το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση με βάση την οποία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που υπολογίζονται περίπου σε 900 εκατομμύρια, να αποσβεστούν σε δεκαετή βάση προκειμένου να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση» εξήγησε ο κ.Κεγκέρογλου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι αυτό είναι μια νέα εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, πιστεύει ότι θα επιτευχθεί και προσέθεσε ότι το υπουργείο σε αυτό το πλαίσιο μελετά τις απαιτούμενες προεργασίες και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί πρακτικά και τεχνικά το θέμα. «Στόχος μας είναι η κατά το μέτρο του δυνατού ομαλότερη μετάβαση από τους παλαιούς τρόπους στη νέα τεχνική βάση, στο νέο τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ, σύμφωνα πάντα και με βάση τις καταστατικές διατάξεις των ταμείων, όπως ισχύουν» εξήγησε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Πάμε σε εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, σε μετατροπή τους σε φιλοδωρήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης ο οποίος ρώτησε ακόμη για ποιους και από πότε θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.

«Δεν μπορώ να απαντήσω διότι αυτό θα είναι η απόφαση έναρξης λειτουργίας του νέου συστήματος αφού κάνουμε την τροποποίηση η οποία ουσιαστικά εξομαλύνει τα πράγματα ούτως ώστε να μην υπάρχει βίαιη μεταβολή» διευκρίνισε ο κ. Κεγκέρογλου.



Θεατρικές παραστάσεις με αντιβιοτικά και γάλα αντί εισιτηρίου


Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για το δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Στα ράφια του Κέντρου Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα τρεις τόνοι συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας και εκατοντάδες ρούχα τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης «'Ένας Υπουργός... στο Μπαούλο μας».

Περισσότεροι από 2.000 πολίτες όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την ανατρεπτική κωμωδία που ανέβασε η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του δήμου Παύλου Μελά «Καπνομάγαζο» στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».
Οι θεατές πλήρωσαν εναλλακτικό εισιτήριο αφήνοντας στα εκδοτήρια σακούλες με τρόφιμα όπως γάλα, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια και κονσέρβες, ρούχα σε καλή κατάσταση καθώς και κουτιά με φάρμακα, αντιβιοτικά και είδη πρώτης ανάγκης ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου. Τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν και από τις 11 παραστάσεις μοιράζονται ήδη σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ μέρος των τροφίμων διατέθηκε στο σύλλογο της πόλης «One for All».

«Με σύνθημα “στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη” ενισχύουμε το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου μας καλύπτοντας τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τη θεατρική μας ομάδα όσο και τον κόσμο που έδωσε δυναμικό “παρών” στο ραντεβού αλληλεγγύης και πολιτισμού του δήμου», δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

«Ενισχύουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας αλλά ταυτόχρονα δίνουμε χαρά και διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες», ανέφερε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Σπυριδούλα Αδαμοπούλου.

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων μοιράστηκαν φυλλάδια από το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.


Πηγή: http://www.thestival.gr

Νοσοκομεία χωρίς πνευμονολόγο


Μεγάλα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) δεν έχουν πνευμονολόγο, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες πνευμονολόγοι, καταγγέλλει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σημαντικές ελλείψεις στην ειδικότητα του πνευμονολόγου, σε συνδυασμό με τα «σιωπηλά» συμπτώματα της ΧΑΠ, έχουν ως αποτέλεσμα οι μισοί τουλάχιστον από τους 700.000 πάσχοντες στην Ελλάδα να μένουν αδιάγνωστοι.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί μία από τις χρόνιες ασθένειες από την οποία προσβάλλονται και νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου παρατηρείται στους καπνιστές, από τους οποίους, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, περίπου το 15% με 20% νοσούν ή θα νοσήσουν.

Τα συμπτώματά της είναι βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στο ανέβασμα σκάλας ή στον ανήφορο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα έχουν ύπουλη εμφάνιση, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες για κάποια χρόνια να τα θεωρούν, λανθασμένα, ως φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος (τσιγαρόβηχας) και της παρόδου της ηλικίας.

Η διάγνωση της ΧΑΠ τεκμηριώνεται με την εξέταση αναπνοής που λέγεται σπιρομέτρηση, την οποία μπορούν να εκτελέσουν και να ερμηνεύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι πνευμονολόγοι, είτε στο νοσοκομείο είτε στα ιατρεία τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Παράλυτος σκύλος περπάτησε ξανά


Η συγκινητική ιστορία του Κένι που άφησε άφωνους τους κτηνιάτρους.

Μήνυμα δύναμης και ελπίδας δίνει ο Κένι, ένα παράλυτο ντόμπερμαν που κατάφερε να περπατήσει και πάλι.

Τον Απρίλιο έχασε τη δυνατότητα να κινεί και τα τέσσερα άκρα του, όταν ένας εργάτης φιλοζωικής οργάνωσης έριξε κατά λάθος επάνω του μια μεταλλική πόρτα. Τότε οι κτηνίατροι συνέστησαν πως το τραυματισμένο ζώο θα έπρεπε να υποβληθεί σε ευθανασία και κανείς δεν πίστευε ότι ο Κένι θα κατάφερνε ποτέ να ξαναπερπατήσει.

Ο Κένι, ηλικίας περίπου 10 ετών, έμενε στο καταφύγιο ντόμπερμαν στο Λος Άντζελες όταν συνέβη το ατύχημα. Μη γνωρίζοντας τι να κάνει, ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου έδωσε το σκύλο στη Leslie McMahon, που έχει ιδρύσει ένα κέντρο φυσικής αποκατάστασης για σκύλους. Έπειτα από ατέλειωτες ώρες άσκησης, μασάζ, βελονισμού, φυσικοθεραπείας κλπ, η υγεία του δεν παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης, ενώ το σκυλί έχασε ακόμα και την ικανότητα να ουρεί, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Έτσι ξεκίνησε εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάσωση του σκύλου και μέσα σε μια μέρα συγκεντρώθηκαν 6.000 δολάρια. Ο Κένι υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και επέμβαση, καταφέρνοντας να βγει ζωντανός από το χειρουργείο.

Το μαρτύριό του ωστόσο δεν τελείωσε εκεί, καθώς τρεις εβδομάδες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία. Αφού κατάφερε να ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα, έχοντας δίπλα του ανθρώπους που τον στήριξαν αγόγγυστα, τελικά ο Κένι τον Ιούλιο κατάφερε να περπατήσει και πάλι.

Οι κτηνίατροι κάνουν λόγο για θαύμα, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δει παράλυτο σκύλο, που πέρασε τόσο μεγάλο διάστημα σε ακινησία, να περπατά και να τρέχει και πάλι. Ο Κένι έχει δοθεί σε «ανάδοχη οικογένεια» και ψάχνει για ένα μόνιμο σπίτι.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.econews.gr

Κινεζικά σε ελληνικά σχολεία


Με αφορμή την έναρξη διδασκαλίας της Κινεζικής γλώσσας σε Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, εντός του προγράμματος Μαθητικών Ομίλων, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κινεζική Πρεσβεία, εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Du Qiwen, με αφορμή την τελετή έναρξη της διδασκαλίας της Κινεζικής γλώσσας στο Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία υπογράμμισε ότι «η Κίνα και η Ελλάδα έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις συνεργασίας, οι οποίες εντατικοποιούνται ολοένα και περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ένα λαό και να συνεργαστείς μαζί του, είναι να μιλάς τη γλώσσα του. Η κινεζική γλώσσα αποτελεί μια από τις 5 εργασιακές γλώσσες του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα ομιλείται από το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι σπουδάζουν την κινέζικη γλώσσα», συμπλήρωσε ο κ. Du Qiwen.

«Από σήμερα θα αρχίσετε να μαθαίνετε την Κινέζικη γλώσσα στα σχολεία σας. Είστε οι μελλοντικοί πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού στη Κίνα. Καλή μας επιτυχία», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, στα οποία εντάσσεται η κινεζική γλώσσα

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τόνισε πως «Η διδασκαλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των Μαθητικών Ομίλων των σχολείων, που έχουν το σκοπό, την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών, αλλά και τη δημιουργία πυρήνων δημιουργίας και αριστείας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Κινεζική Κυβέρνηση, γιατί διαθέτει εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας, χωρίς να επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο».

Παράλληλα ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέδειξε τη σημασία επιλογής του Πρότυπο Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Αθήνας, ως μέρος της γενικότερης πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε τέλος πως «οι δυνατότητες της συνεργασίας των δυο χωρών, που αποτελούν τους φορείς δυο εκ των αρχαιοτέρων και σημαντικότερων πολιτισμών, είναι απεριόριστες».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Με μια παιδίατρο το νοσοκομείο Καστοριάς


Κραυγή απόγνωσης από την Καστοριά. «Εάν τα παιδιά μας αρρωστήσουν κινδυνεύει η ζωή τους» καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της πόλης υπάρχει μόνο μια γιατρός. «Παρακαλούμε τον Θεό να μην αρρωστήσουν τα παιδιά μας. Εδώ και έναν χρόνο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην παιδιατρική κλινική και το υπουργείο δεν δίνει λύση. Απασχολείται μόνο μια παιδίατρος, με αποτέλεσμα η κλινική να παραμένει χωρίς εφημερίες για 20 ημέρες τον μήνα» τονίζει στη «Δημοκρατία» η Βασιλική Μαλέα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Καστοριάς.

«Έχουν μεταφερθεί παιδιά στο νοσοκομείο και δεν υπήρχε γιατρός να εξετάσει. Τι θα γίνει αν κάποιο περιστατικό είναι σοβαρό;» αναρωτιέται η Ευαγγελία Βασιλείου, πρόεδρος του Συλλόγου τρίτεκνων Καστοριάς. Όπως καταγγέλλει η κυρία Μαλέα, το υπουργείο Υγείας το περασμένο καλοκαίρι διόρισε επικουρικά ακόμη έναν παιδίατρο, ο οποίος όμως αποχώρησε με την έναρξη του φθινοπώρου.

«Τώρα μας έχουν ενημερώσει ότι προκήρυξαν δύο θέσεις παιδιάτρων. Νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν, αφού εδώ και τόσο καιρό δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να καλυφθούν οι θέσεις και δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει. Πρέπει άμεσα το υπουργείο Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα».

Οι γονείς φοβούνται ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα. Εξηγούν ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν είναι εύκολη η μετακίνηση των αρρώστων παιδιών σε άλλους νομούς, με τραγικό αποτέλεσμα να κινδυνεύουν.

Χθες το απόγευμα γονείς και φορείς της Καστοριάς έκαναν σύσκεψη για το θέμα και αποφάσισαν να απευθυνθούν επίσημα με έγγραφο προς το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας προ των ευθυνών του τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

ΕΣΑμεΑ: Η προσβασιμότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα των ΑμεΑ Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ μετά από εισήγηση του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.11.2013

Στη σημερινή συνεδρίαση του ειδικευμένου τμήματος «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών» της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στις Βρυξέλλες ψηφίστηκε ομόφωνα (94 ψήφοι υπέρ, 0 κατά και 0 αποχές) η γνωμοδότηση με θέμα: «Η προσβασιμότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία». Εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF (European Disability Forum) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μέλος της ΕΟΚΕ εκ μέρους της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο η γνωμοδότηση θα τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ τον Δεκέμβριο του 2013.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, που οδηγεί τη συζήτηση για το μείζον θέματα της προσβασιμότητας στην ορθή του βάση: σε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ουσιαστικά η ΕΟΚΕ καλεί τα Όργανα της ΕΕ να αναγνωρίσουν ότι το άρθρο 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα αυτό καθεαυτό και ότι, ως εκ τούτου, η πλήρης εφαρμογή του πρέπει να οδηγήσει, μέσω νομοθετικών και πολιτικών μέτρων, στη δημιουργία των συνθηκών που είναι απαραίτητες προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους περιβάλλον και εκδήλωση της ζωής. Αυτό έχει καίρια σημασία για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν πλήρως τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματά τους. Η προσβασιμότητα ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας.

Η ΕΟΚΕ καλεί όλα τα Όργανα, τους πολιτικούς φορείς και τους οργανισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΟΚΕ, να προετοιμάσουν, σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό κίνημα των ατόμων με αναπηρία, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα, μεταξύ άλλων, στις εγκαταστάσεις, τις ιστοσελίδες και τα έγγραφά τους. Αναγνωρίζει παράλληλα ότι η προσβασιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής της διάστασης, στον αγώνα τόσο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, όσο και για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και η έλλειψη προσβασιμότητας αποτελεί διάκριση αυτή καθεαυτή. Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί στην προ πολλού αναληφθείσα δέσμευσή της να παρουσιάσει μια νομικά δεσμευτική Ευρωπαϊκή Πράξη για την προσβασιμότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνουν την τρέχουσα πρόταση οδηγίας για την προσβασιμότητα στους ιστοτόπους οργανισμών του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση TEN/507 της ΕΟΚΕ και τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία και
τα Όργανα της ΕΕ να συμφωνήσουν όσον αφορά την ενσωμάτωση υποχρεωτικών εκ των προτέρων όρων σχετικά με την προσβασιμότητα και την αναπηρία στον υφιστάμενο κανονισμό κοινών διατάξεων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, στα μέσα εξωτερικής βοήθειας και σε άλλα μέσα χρηματοδότησης.

Με το πέρας της ψηφοφορίας, ο κ. Βαρδακαστάνης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η οικονομική κρίση και τα συνεπόμενα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη ως δικαιολογία για να υπονομευτεί ο σεβασμός της προσβασιμότητας ως ανθρώπινου δικαιώματος. Ταυτόχρονα πρέπει να συνεκτιμώνται οι ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές: η ελευθερία επιλογής και κυκλοφορίας, η ανεξάρτητη διαβίωση, η αξιοπρεπής στέγαση, η συμμετοχή και ο καθολικός σχεδιασμός. Μια προσέγγιση της αναπηρίας συνολικά με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα σημαίνει ότι η ΕΕ, ως συμβαλλόμενο μέλος στη Σύμβαση, και όλοι οι πολίτες της έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν μια κοινωνία στην οποία όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, να έχουν τη δυνατότητα να απολαύουν πλήρως των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τους».


Ακολουθεί η γνωμοδότηση :


Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή


ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ
του ειδικευμένου τμήματος
Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών
με θέμα
«Η προσβασιμότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες»
(γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)
_____________

Εισηγητής: ο κ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
_____________



Προς τα μέλη του ειδικευμένου τμήματος «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές και κοινωνία των πληροφοριών»

ΣΗΜ.: Το παρόν έγγραφο θα εξεταστεί κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10:00. Για την έγκαιρη μετάφρασή τους, οι ενδεχόμενες τροπολογίες πρέπει να υποβληθούν γραπτώς στη γραμματεία του τμήματος το αργότερο έως τις 14 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10.00 (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ten@eesc.europa.eu).


Το έγγραφο εστάλη για μετάφραση στις: 29 Οκτωβρίου 2013


Υπάλληλος διοίκησης: ο κ. Nuno QUENTAL

Ομάδα μελέτης: Πρόεδρος: ο κ. MORDANT (BE-II)
Η προσβασιμότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα
Εισηγητής: ο κ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ (GR-III)

Μέλη: ο κ. ABILDGAARD (DK-III)
η κ. ANCA (LV-III)
η κ. CARR (EE-II)
η κ. DRBALOVA (CZ-I) (άρθ. 62 – κ. ZBORIL)
ο κ. GRAF VON SCHWERIN (DE-II)
ο κ. HADJIYSKY (BG-I)
ο κ. HEINISCH (DE-III) (άρθ. 62 – κ. WOLF)
ο κ. MORGAN (UK-I)
ο κ. PEZZINI (IT-I)
η κ. PREIDIENE (LT-II)


Εμπειρογνώμονας

Ο κ. GÜEMES (για τον εισηγητή/την Ομάδα IIΙ)


1.1 Η ΕΟΚΕ καλεί τα Όργανα της ΕΕ να αναγνωρίσουν ότι το άρθρο 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (εφεξής ΣΗΕΔΑΑ) συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα αυτό καθεαυτό και ότι, ως εκ τούτου, η πλήρης εφαρμογή του πρέπει να οδηγήσει, μέσω νομοθετικών και πολιτικών μέτρων, στη δημιουργία των συνθηκών που είναι απαραίτητες προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους περιβάλλον και εκδήλωση της ζωής. Αυτό έχει καίρια σημασία για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν πλήρως τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματά τους. Η προσβασιμότητα ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας.

1.2 Η ΕΟΚΕ καλεί όλα τα Όργανα, τους πολιτικούς φορείς και τους οργανισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΟΚΕ, να προετοιμάσουν, σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό κίνημα των ατόμων με αναπηρία, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα, μεταξύ άλλων, στις εγκαταστάσεις, τους ιστοτόπους και τα έγγραφά τους.

1.3 Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η προσβασιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής της διάστασης, στον αγώνα τόσο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, όσο και για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

1.4 Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες (π.χ. το Ψηφιακό Θεματολόγιο), αλλά χρειάζονται περισσότερες δράσεις και στην εσωτερική αγορά.

1.5 Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η έλλειψη προσβασιμότητας αποτελεί διάκριση αυτή καθεαυτή και, για τον λόγο αυτόν, υπογραμμίζει την ανάγκη να θεσπισθεί νομοθεσία της ΕΕ κατά των διακρίσεων, απευθύνει δε έκκληση στο Συμβούλιο να ενεργήσει ώστε να απεμπλακεί η πρόταση οδηγίας για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης εκτός του χώρου εργασίας (άρθρο 19 της ΣΛΕΕ).

1.6 Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί στην προ πολλού αναληφθείσα δέσμευσή της να παρουσιάσει μια νομικά δεσμευτική Ευρωπαϊκή Πράξη για την προσβασιμότητα.

1.7 Η ΕΟΚΕ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνουν την τρέχουσα πρόταση οδηγίας για την προσβασιμότητα στους ιστοτόπους οργανισμών του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση TEN/507 της ΕΟΚΕ και τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία.

1.8 Η ΕΟΚΕ καλεί τα Όργανα της ΕΕ να συμφωνήσουν όσον αφορά την ενσωμάτωση υποχρεωτικών εκ των υστέρων όρων σχετικά με την προσβασιμότητα και την αναπηρία στον υφιστάμενο κανονισμό κοινών διατάξεων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, στα μέσα εξωτερικής βοήθειας και σε άλλα μέσα χρηματοδότησης.

1.9 Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η κρίση και τα συνεπόμενα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη ως δικαιολογία για να υπονομευτεί ο σεβασμός της πρόσβασης ως ανθρώπινου δικαιώματος.

1.10 Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι, κατά την εφαρμογή της πρόσβασης ως ανθρώπινου δικαιώματος, πρέπει να συνεκτιμώνται οι ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές: η ελευθερία επιλογής και κυκλοφορίας, η ανεξάρτητη διαβίωση, ηαξιοπρεπής στέγαση, η συμμετοχή, ο καθολικός σχεδιασμός και η υποχρέωση πρόβλεψης.

1.11 Η ΕΟΚΕ καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή μηχανισμούς παρακολούθησης και εφαρμογής με τη συμμετοχή των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία.

1.12 Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι οι ακόλουθοι τομείς πολιτικής της ΕΕ πρέπει να έχουν διάσταση προσβασιμότητας: ικανότητα εφαρμογής του δικαίου, πολιτική συμμετοχή, απασχόληση, κρατικές ενισχύσεις, μεταφορές, εκπαίδευση, πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, έρευνα, εξωτερική πολιτική και στέγαση.

1.13 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα Όργανα της ΕΕ, κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της ΣΗΕΔΑΑ, πρέπει να προβλέπουν μέσα προσβασιμότητας όπως η τυποποίηση, η εναρμόνιση, οι τεχνικές απαιτήσεις, τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, οι πολιτικές των εργατικών ενώσεων και οι συλλογικές συμβάσεις.

1.14 Η ΕΟΚΕ παρατηρεί ότι οι στρατηγικές ευαισθητοποίησης αποτελούν καίριο μέσο επίτευξης του σεβασμού της πρόσβασης ως ανθρώπινου δικαιώματος από την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων βασικών φορέων όπως οι πολίτες, τα σχολεία και τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 (ΣΗΕΔΑΑ).

1.15 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η προσβασιμότητα πρέπει να συμπεριληφθεί στα προγράμματα σπουδών των επιστημονικών κλάδων (π.χ. αρχιτεκτονική, μηχανολογία, πληροφορική κλπ.).

1.16 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά μέσα για να καθιερωθεί η πρόσβαση ως ανθρώπινο δικαίωμα και, ως εκ τούτου, καλεί την Eurostat να φροντίσει για την ανάπτυξη ανάλογων μέσων.

1.17 Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση που ανέλαβε σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της να συστήσει συντονιστική επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης της ΣΗΕΔΑΑ.

2. Εισαγωγή

2.1 Μια προσέγγιση της αναπηρίας με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα σημαίνει ότι η ΕΕ, ως συμβαλλόμενο μέλος στη ΣΗΕΔΑΑ, και όλοι οι πολίτες της έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν μια κοινωνία στην οποία όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, να έχουν τη δυνατότητα να απολαύουν πλήρως των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τους.

2.2 Ο ορισμός του ατόμου με αναπηρία σύμφωνα με τη ΣΗΕΔΑΑ στηρίζει και ενισχύει την προσέγγιση της αναπηρίας με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα: "Στα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνονται τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, νοητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες οι οποίες, σε συνδυασμό με διάφορα εμπόδια, μπορεί να δυσχεραίνουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα".

2.3 Κατά τη σύναψη της ΣΗΕΔΑΑ, η ΕΕ συμπεριέλαβε σε αυτή κατάλογο αρμοδιοτήτων, αναπόσπαστο μέρος των οποίων αποτελεί η προσβασιμότητα. Η ΣΗΕΔΑΑ αποτελεί, μέχρι στιγμής, τη μοναδική Σύμβαση που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2.4 Στην παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία (2011) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζεται ότι το δομημένο περιβάλλον, οι μεταφορές, η πληροφόρηση και οι επικοινωνίες είναι συχνά απρόσιτες στα άτομα με αναπηρίες .

2.5 Η πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον και τις δημόσιες συγκοινωνίες αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο άρθρο 12 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ). Ομοίως, η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την επικοινωνία θεωρήθηκε προϋπόθεση για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 19(2) του ΔΣΑΠΔ .

2.6 Το εστιακό σημείο της ΣΗΕΔΑΑ (που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην εφαρμογή της ΣΗΕΔΑΑ, πράγμα που πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα προορατικό τρόπο.

2.7 Στις 29 Οκτωβρίου 2012, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου πλαισίου παρακολούθησης το οποίο συγκροτείται από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2.8 Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού φόρουμ των ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο αυτό και επισημαίνει την ανάγκη στενής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις σχετικές διεργασίες.

2.9 Η ΣΗΕΔΑΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα της προσβασιμότητας στα άρθρα 9, 3 και 21.

2.10 Τα άρθρα της ΣΗΕΔΑΑ σχετικά με την προσβασιμότητα διαμορφώνουν ένα σημαντικό νομικό/πολιτικό θεματολόγιο αυτό καθεαυτό, το οποίο δεν μπορεί να εξετάζεται μεμονωμένα και, ως εκ τούτου, η προσβασιμότητα θα πρέπει να θεωρείται ως μοχλός και καταλύτης της άσκησης κάθε άλλου ατομικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού δικαιώματος.

2.11 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η προσβασιμότητα έχει τύχει μεγαλύτερης προσοχής από τον νομοθέτη της ΕΕ και έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, σε τομείς πολιτικής όπως οι δημόσιες συμβάσεις, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και άλλα χρηματοδοτικά μέσα, τα δικαιώματα των επιβατών, ο τομέας των τεχνικών προτύπων (τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας - ΤΠΔ ΑΜΚ) και η απασχόληση. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

2.12 Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία (ΕΣΑ), το βασικό μέσο πολιτικής που εστιάζεται συγκεκριμένα στην αναπηρία, έθεσε συγκεκριμένους στόχους της ΕΕ στον εν λόγω τομέα. Μέσω της στρατηγικής αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση να υποβάλει νομικά δεσμευτικά μέτρα για την επίτευξη της προσβασιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικτυακής, καθώς και την Ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα.

2.13 Το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη αποτελεί ενδεδειγμένο πρότυπο για τη δρομολόγηση γενικών πολιτικών στρατηγικών, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Η πρόοδος στο θέμα της προσβασιμότητας θα μεταδοθεί στην κοινωνία και στην οικονομία γενικότερα, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας. Η πλήρης εφαρμογή του θεματολογίου θα οδηγήσει σε μια ψηφιακή Ευρώπη χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία.

2.14 Υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες προσβασιμότητας στην εσωτερική αγορά, καθώς θα ενισχύσουν τη διακρατική κινητικότητα στην Ευρώπη, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κινητικότητα των εργαζομένων και των ατόμων με αναπηρία. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε συστήματα δια βίου μάθησης. Οι ευρωπαϊκές στρατηγικές απασχόλησης πρέπει να προβλέπουν επίσης τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επιμόρφωση όσων καθίστανται ανάπηροι κατά τη διάρκεια του ενεργού βίου τους.

2.15 Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση έναντι της αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένης της προσβασιμότητας και της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους. Η απουσία ολοκληρωμένων δεικτών για την αναπηρία από την εν λόγω στρατηγική έχει οδηγήσει σε έλλειψη προσοχής/ενημέρωσης και χορήγησης πόρων για την αναπηρία. Η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί τη θεμελιώδη στρατηγική για τη διασφάλιση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

2.16 Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμη πολλές προσπάθειες και, συνεπώς, επιδοκιμάζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οδηγία σχετικά με την προσβασιμότητα στους ιστότοπους οργανισμών του δημόσιου τομέα.

2.17 Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει τη δέσμευσή της και να προτείνει μια νομικά δεσμευτική ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αναβολές.

2.18 Η οικονομική κρίση έχει δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης. Τα πρότυπα προσβασιμότητας υποβαθμίζονται με συνέπεια να δημιουργούνται πιο απρόσιτες κοινωνίες. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι όλες οι οικογένειες πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλλά οι οικογένειες παιδιών με αναπηρία πλήττονται με δυσανάλογα σκληρό τρόπο .

2.19 Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία σε όλα τα περιβάλλοντα και όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

2.20 Η Ευρώπη χρειάζεται μια χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και προσβασιμότητα ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιωσιμότητας και, ειδικότερα, για την υλοποίηση της κοινωνικής της διάστασης, στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, καθώς και για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω της ένταξης των ατόμων με αναπηρία.

3. Η πρόσβαση ως ανθρώπινο δικαίωμα

3.1 Η ΕΟΚΕ πιστεύει στην ανάγκη μετατροπής της έννοιας της «Πρόσβασης ως ανθρώπινου δικαιώματος» σε πολιτική και λειτουργική αντίληψη. Αποτελεί έννοια που αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία.

3.2 Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα πρόσβασης, τόσο ως ανθρώπινο δικαίωμα όσο και σε συνάρτηση με το πολιτικό θεματολόγιο, θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό κατά τους ακόλουθους δύο τρόπους:

 ως αυτοτελές ανθρώπινο δικαίωμα, που αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής, δράσης, χρήσης και επικοινωνίας, καθώς και αυτόνομης και ασφαλούς ενημέρωσης, και
 ως ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο συναρτάται με την πραγμάτωση και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που το καθιστά βασικό μοχλό και καταλύτη.

3.3 Η ΕΟΚΕ αποδέχεται τις κατευθυντήριες γραμμές της ΣΗΕΔΑΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη της έννοιας της πρόσβασης και πιστεύει ότι η χάραξη πολιτικής σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

 την παροχή στα άτομα με αναπηρίες της δυνατότητας να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και
 την υιοθέτηση μέτρων στα οποία να περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός και η εξάλειψη των κωλυμάτων και των φραγμών στην προσβασιμότητα.

3.4 Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την ανάγκη διασφάλισης της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων (σε σχέση με τη ζωή σε κοινότητες και τον κοινοτικό βίο) που αναφέρεται στο άρθρο 19 της ΣΗΕΔΑΑ, διαμέσου των ακόλουθων τριών βασικών δράσεων:

 επιλογή από τα άτομα με αναπηρίες του χώρου διαβίωσής τους ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις•
 διασφάλιση της απαιτούμενης στήριξης προκειμένου να απολαύουν των ίδιων δικαιωμάτων με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας και
 διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις γενικές υπηρεσίες που παρέχονται στο σύνολο του πληθυσμού.

3.5 Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να είναι σε θέση να προβαίνουν σε ανεξάρτητες και αυτόνομες επιλογές, σε ισότιμη βάση με τους υπολοίπους .

3.6 Η ΕΟΚΕ λαμβάνει γνώση της «Παγκόσμιας Έκθεσης για τις συνθήκες διαβίωσης και την ένταξη στην κοινωνία», που εκπονήθηκε πρόσφατα από την οργάνωση «Inclusion International», σύμφωνα με την οποία τα άτομα με νοητικές αναπηρίες στερούνται βασικών δικαιωμάτων πρόσβασης τόσο απαραίτητων, όσο η κατοχή των κλειδιών του σπιτιού τους, το δικαίωμα πρόσβασης σε εμπορικές υπηρεσίες, το δικαίωμα να αποφασίζουν πού θα επιθυμούσαν να κάνουν έναν περίπατο ή το δικαίωμα να μεταβούν σε παιδική χαρά μαζί με τους συμμαθητές τους.

3.7 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η ιδρυματοποίηση αποτελεί ακραία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, συγχρόνως, ατυχή συνέπεια της ανάπτυξης των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, εν συγκρίσει προς άλλες περιοχές του κόσμου, αφορά δε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξαρτήτως του βιοτικού τους επιπέδου. Οι στρατηγικές αποϊδρυματοποίησης πρέπει να συνοδεύονται από την ανάπτυξη εναλλακτικών υπηρεσιών με βάση την κοινότητα, δεδομένου ότι χωρίς τις υπηρεσίες αυτές δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση. Τα άτομα με αναπηρία καταλήγουν ως άστεγοι.

3.8 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η έννοια του "φραγμού" δεν πρέπει να περιορίζεται απλώς στον φυσικό φραγμό, αλλά να περιλαμβάνει και τους φραγμούς που θέτουν τόσο οι συμπεριφορές και η νομοθεσία όσο και η πολιτική, οι στάσεις, τα έθιμα, η έλλειψη ευαισθητοποίησης και οι πολιτισμικές διακρίσεις. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η άρση των εν λόγω φραγμών ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας.

3.9 Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας και άλλων μορφών επικοινωνίας των κωφών, καθώς και στα μορφότυπα μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο για άτομα με προβλήματα ακοής. Πρέπει επίσης να υπάρχουν μέσα προμήθειας εγγράφων σε γραφή μπράιγ και εκφωνητές κειμένου οθόνης για τυφλούς, καθώς και ευανάγνωστες πληροφορίες για άτομα με διανοητική αναπηρία και διαταραχές συμπεριφοράς.

3.10 Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η σήμανση, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η επικοινωνία, οι υπηρεσίες υποστήριξης, ο προσανατολισμός και η μετακίνηση εντός και μέσω κτιρίων είναι ζωτικής σημασίας για πολλά άτομα με αναπηρία, κυρίως για εκείνα που πάσχουν από νοητική κόπωση.

3.11 Η ΕΟΚΕ επισημαίνει δύο βασικά σημεία τα οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν στην ανάλυση της πρόσβασης ως ανθρώπινου δικαιώματος:

 ο όρος "εύλογη διευκόλυνση" σημαίνει την «απαραίτητη και κατάλληλη τροποποίηση και προσαρμογή, η οποία δεν επιφέρει δυσανάλογο ή περιττό φόρτο εργασίας, όταν αυτό είναι απαραίτητο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να απολαύσουν ή να ασκήσουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα (άρθρο 2 της ΣΗΕΔΑΑ)». Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει η εύλογη διευκόλυνση να αντικαθιστά την υποχρέωση να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα στις υποδομές, στο δομημένο περιβάλλον, στις υπηρεσίες και στα αγαθά σύμφωνα με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού. Η εύλογη διευκόλυνση επιδιώκει να διασφαλίσει την ατομική δικαιοσύνη με την έννοια της μη εισαγωγής διακρίσεων και της ισότητας, λαμβάνοντας υπόψη την αξιοπρέπεια, την αυτονομία και τις ατομικές επιλογές. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι μια γενική βελτίωση των προτύπων προσβασιμότητας οδηγεί σε μια πιο εύλογη διευκόλυνση,

 η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η αρχή της «δυσανάλογης ή περιττής επιβάρυνσης» πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και καλεί, ως εκ τούτου, τις δημόσιες αρχές να ελέγχουν και να προωθούν την υλοποίηση εύλογων διευκολύνσεων μέσω διαφόρων εναλλακτικών τρόπων (κονδύλια, δημόσιες συμβάσεις κλπ.). Σε αυτά πρέπει να περιλαμβάνεται και μια αξιολόγηση των επιπτώσεων, στα πλαίσια της οποίας το δικαίωμα του πολίτη υπερισχύει των αναγκών του παρόχου. Κρίνεται σημαντικό να ληφθούν μέτρα ώστε οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή της αρχής των εύλογων διευκολύνσεων να είναι ελάχιστες.

3.12 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι ο «καθολικός σχεδιασμός» (Universal Design) πρέπει να καταστεί κατευθυντήρια αρχή για τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στην κοινωνία και να μετουσιωθεί σε λειτουργική απαίτηση της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, παραδείγματος χάρη μέσω της συμπερίληψής του στα άρθρα ενός κανονισμού . Ο καθολικός σχεδιασμός πρέπει να συνοδεύεται από την ανάπτυξη περαιτέρω βοηθητικών συσκευών και τεχνολογιών.

3.13 Η συμμόρφωση με την υποχρέωση πρόβλεψης μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη για τα άτομα με αναπηρία, προκρίνοντας τις ανάγκες τους πριν αυτές πραγματικά προκύψουν. Από τη σκοπιά του προϊόντος ή της υπηρεσίας, αυτό θα απαιτήσει εν λόγω πιθανές ανάγκες να λαμβάνονται υπόψη κατά τη φάση του σχεδιασμού.

3.14 Πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ, αφενός, της υποχρέωσης να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλα τα αντικείμενα που μόλις σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν ή παράχθηκαν, στις υποδομές, τα εμπορεύματα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, και, αφετέρου, της υποχρέωσης να αίρονται τα εμπόδια και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον, τις μεταφορές, την πληροφόρηση και την επικοινωνία, καθώς και σε υπηρεσίες που είναι προσιτές στο ευρύ κοινό. Τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν και τις δύο αυτές προσβάσεις, αλλά καθώς η πρώτη υλοποιείται σταδιακά, τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να καθορίζουν σαφή και σταθερά χρονοδιαγράμματα, διαθέτοντας επαρκείς πόρους για την άρση των υφιστάμενων εμποδίων .

3.15 Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η παροχή προσωπικής βοήθειας (συμπεριλαμβανομένης της «άμεσης βοήθειας», όπως αναφέρεται στη ΣΗΕΔΑΑ) αποτελεί θεμελιώδη στοχοθετημένη δράση για τη διασφάλιση της άσκησης ορισμένων δικαιωμάτων από τα άτομα με αναπηρία.

3.16 Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η μη διακριτική μεταχείριση αποτελεί μέσο ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο όμως δεν επαρκεί εάν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέσα, όπως η ανάληψη θετικής δράσης, η τυποποίηση, η κατάρτιση και η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στους εργοδότες, τους πολιτικούς μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους δικηγόρους, τους οικονομολόγους. Η κατάρτιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα τους. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την τρέχουσα πρόταση οδηγίας για την εφαρμογή της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης εκτός εργασίας (σύμφωνα με το άρθρο 19 της ΣΛΕΕ).

3.17 Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ουσιαστική εφαρμογή των υποχρεώσεων πρόσβασης ως ανθρώπινου δικαιώματος χωρίς τη διασφάλιση της ουσιώδους και εποικοδομητικής συμμετοχής των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, κατ' εφαρμογή του άρθρου 4 (3) και 33 περί προσβασιμότητας. Η συμμετοχή αυτή μπορεί να διασφαλιστεί εάν οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία λαμβάνουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αναπτύσσουν τις υποστηρικτικές τους δράσεις. Η ΕΟΚΕ ζητά να εξασφαλίζει το πρόγραμμα για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, το οποίο θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα PROGRESS, το ίδιο επίπεδο οικονομικής στήριξης στις κεντρικές και εξειδικευμένες οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

3.18 Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι ο βαθμός στον οποίο τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφέρει μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, και ότι η ανισορροπία αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω αποτελεσματικών πολιτικών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

3.19 Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες στην ΕΕ θα πρέπει να συμπεριλάβουν την προσβασιμότητα στις πολιτικές διαφορετικότητας, προάγοντας τη σύλληψη σχεδίων διαφορετικότητας.

3.20 Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει την επίδραση που έχει η προσβασιμότητα στην κοινωνική συνοχή και στη βιωσιμότητα και, συνεπώς, οι στρατηγικές της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα μεταξύ των μέσων υλοποίησης των στόχων τους.

3.21 Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι οι γυναίκες με αναπηρία υφίστανται περιορισμούς των δικαιωμάτων τους, σε τομείς όπως αυτοί της υγείας, της κοινωνικής ένταξης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, των προβλημάτων υγείας, της ανεργίας και της φτώχειας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ευάλωτα άτομα με αναπηρία, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που χρειάζονται υψηλού επιπέδου υποστήριξη και αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς των δικαιωμάτων πρόσβασής τους.

3.22 Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι οι σημερινοί νέοι είναι το μέλλον και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες πρόσβασης έτσι ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Η ΕΟΚΕ καλεί την ΕΕ να μεριμνήσει ώστε οι πολιτικές για τη νεολαία να περιλαμβάνουν μια ειδική διάσταση στήριξης των νέων με αναπηρία.

4. Αντίκτυπος στη νομοθεσία και στη διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ

4.1 Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι, μετά την υπογραφή της ΣΗΕΔΑΑ εκ μέρους της ΕΕ, κάθε ανάλογη πολιτική/νομική πρωτοβουλία που δρομολογείται από την ΕΕ θα πρέπει να εξετάζεται με την προοπτική να διασφαλίζει την αυτόνομη διαβίωση και την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την εξάλειψη των διαφόρων κωλυμάτων και φραγμών. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ, ορισμένοι εκ των οποίων αναφέρονται στη δήλωση αρμοδιοτήτων.

4.2 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η εσωτερική αγορά θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά τρόπον ώστε να συμπεριλαμβάνει την αναπηρία, την τυποποίηση και την εναρμόνιση ως μέσο εκσυγχρονισμού της εσωτερικής αγοράς προκειμένου να καταστεί αυτή πιο ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει μια οικονομία της αναπηρίας.

4.3 Η ΕΟΚΕ ζητεί την κατάρτιση σχετικού θεματολογίου της ΕΕ βασισμένου στις δύο ακόλουθες συνιστώσες:

 στο ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης και
 στη συμπερίληψη της προσβασιμότητας στη διαδικασία χάραξης και άλλων γενικών πολιτικών.

4.4 Η ΕΟΚΕ θεωρεί την πρόσβαση θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο επιβάλλει την κατάρτιση ειδικού πολιτικού θεματολογίου και καλεί επίμονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση σχετικά με ένα θεματολόγιο για τα δικαιώματα πρόσβασης στα πλαίσια της χάραξης πολιτικής της.

4.5 Η ΕΟΚΕ ζητά να αναλυθούν οι ακόλουθοι τομείς από την άποψη της πρόσβασης ως θεμελιώδους δικαιώματος:

 η πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες και κοινωνικές πολιτικές απαιτεί πλήρη ικανότητα εφαρμογής του δικαίου. Η ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει την εναρμόνιση των αρχών που διέπουν την ικανότητα εφαρμογής του δικαίου για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση•
 νομική κατοχύρωση του δικαιώματος πολιτικής συμμετοχής και του δικαιώματος ψήφου των ατόμων αναπηρία σε όλες τις εκλογές (τοπικές και εθνικές), ιδίως στις ευρωπαϊκές, με τη διασφάλιση της πρόσβασης στα εκλογικά τμήματα, στις κάλπες, στην ενημέρωση από τα πολιτικά κόμματα κλπ.
 ατομικά δικαιώματα (όπως το δικαίωμα ιδιοκτησίας, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα αυτονομίας, το δικαίωμα στην ασφάλεια κλπ). Η πρόσβαση σε αυτά τα βασικά ατομικά δικαιώματα πρέπει να διασφαλιστεί με την ανάληψη ενωσιακής δράσης, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η προσωπική συνδρομή, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν την ελευθερία επιλογής προκειμένου να απολαύουν προσβασιμότητας.

4.6 Η ΕΟΚΕ ζητεί να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις στους ακόλουθους τομείς, από την άποψη της πρόσβασης ως ανθρώπινου δικαιώματος: πρόληψη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα πρότυπα προσβασιμότητας και ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία• παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση • πρόγραμμα για την πρόσβαση σε κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα (κοινωνικές σχέσεις, αναψυχή, τουρισμός)• διεθνής συνεργασία, οικονομικές-εμπορικές συμφωνίες και θέση της ΕΕ για θέματα όπως οι φυσικές καταστροφές και η αναπτυξιακή συνεργασία, οι αναπτυξιακοί στόχοι της Χιλιετίας (ΑΣΧ), οι αιτούντες άσυλο, ο ΟΗΕ και το ΔΝΤ• στον τομέα της έρευνας, το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020• πρόσβαση στη στέγαση, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής στεγαστικής μέριμνας• ο αθλητισμός, ως μέσο κοινωνικής ένταξης, με πρόσβαση σε κτίρια, εγκαταστάσεις, προγράμματα κλπ.

4.7 Η ένταξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συλλογικής δράσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σε διάφορους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων:

 τα πολιτικά κόμματα της ΕΕ θα πρέπει να προβλέπουν στις εσωτερικές τους διαδικασίες τρόπους συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία. Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις περιλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, προβλέποντας τρόπους πρόσβασης στην απασχόληση και εύλογες προσαρμογές. Η ΕΟΚΕ επικροτεί τη συλλογική σύμβαση της ΕΕ για αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και απευθύνει έκκληση για την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σε εθνικό επίπεδο•
 οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) θα πρέπει να προωθούν δράσεις οι οποίες να περιλαμβάνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις γενικές κοινωνικές απαιτήσεις τους• οι εγκαταστάσεις, οι ιστότοποι, οι εσωτερικές διαδικασίες και οι πολιτικές πρόσληψης θα πρέπει να είναι προσβάσιμες•

4.8 Η ΕΟΚΕ ζητεί τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την τυποποίηση και την προσβασιμότητα κατά την ανάπτυξη τεχνολογίας.

4.9 Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η προσβασιμότητα θα επιτρέψει να αναπτυχθούν δραστηριότητες σε νέους τομείς στους οποίους απαιτούνται νέες δεξιότητες, ιδίως στον τομέα των ΤΠΕ. Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να ξεπεράσουν το ψηφιακό χάσμα με την υποστήριξη στοχοθετημένων πολιτικών της ΕΕ.

4.10 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι χρειάζεται ανάπτυξη ικανοτήτων από όλους τους ενδιαφερομένους φορείς: δημόσιες αρχές, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών και οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ΜΜΕ.

4.11 Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί στην προ πολλού αναληφθείσα δέσμευσή της να παρουσιάσει μια νομικά δεσμευτική Ευρωπαϊκή Πράξη για την προσβασιμότητα.

4.12 Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την υποβολή της πρότασης σχετικά με την προσβασιμότητα των ιστοτόπων οργανισμών του δημόσιου τομέα και επαναλαμβάνει τις συστάσεις που διατύπωσε στη γνωμοδότηση TEN/507

 το Διαδίκτυο (υπηρεσίες και περιεχόμενο) έχει αναδειχθεί σε κύριο μέσο εξεύρεσης εργασίας, απόκτησης πληροφοριών, πρόσβασης στην εκπαίδευση, πραγματοποίησης αγορών και κοινωνικοποίησης•
 οι διαδικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους τους φορείς (επιχειρήσεις ή οργανισμούς του δημόσιου τομέα).

4.13 Η ΕΟΚΕ επικροτεί τη συμπερίληψη των κριτηρίων προσβασιμότητας και των προϋποθέσεων αναπηρίας στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων και σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές και τα δικαιώματα των επιβατών.

4.14 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η διάσκεψη των Προέδρων της ΕΕ για θέματα αναπηρίας και η συνεδρίαση των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της ΣΗΕΔΑΑ πρέπει να διεξάγονται τακτικά, όπως έχει ανακοινωθεί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού κινήματος των ατόμων με αναπηρία με στόχο την πολιτική παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της ΣΗΕΔΑΑ, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την προσβασιμότητα.

4.15 Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι, αν και η παρεχόμενη χρηματοδότηση είναι σαφώς ανεπαρκής, εντούτοις η συμπερίληψη της πρόσβασης μεταξύ των κριτηρίων που ισχύουν για τα υφιστάμενα συστήματα χρηματοδότησης θα επιφέρει κάποια βελτίωση σε αυτόν τον τομέα: Διαρθρωτικά Ταμεία, δέσμη μέτρων κοινωνικών επενδύσεων, μελλοντικός γενικός κανονισμός απαλλαγής ανά κατηγορία για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της απασχόλησης, κατευθυντήριες γραμμές για τα ΔΕΔ-Μ.

4.16 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να βελτιωθούν τόσο η πρόσβαση στα ΜΜΕ όσο και η προβολή των αναγκών των ατόμων με αναπηρία σε αυτού του είδους τα μέσα.

5. Παρακολούθηση

5.1 Η ΕΟΚΕ ζητά να αναπτυχθεί μια στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών, η οποία αποτελεί, κατά τη γνώμη της, τον μοναδικό τρόπο που διασφαλίζει την πλήρη υλοποίηση της προσβασιμότητας. Χρειάζεται επίσης να πραγματοποιηθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης των ατόμων με αναπηρία και όλων των άλλων πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα πρόσβασης.

5.2 Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για την απουσία σχετικών δεικτών και καλεί την EUROSTAT να διαμορφώσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη ειδικών δεικτών βασιζόμενων τους δείκτες του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και το Σχέδιο Γενικού Σχολίου της επιτροπής ΣΗΕΔΑΑ για το άρθρο 9.

5.3 Η ΕΟΚΕ απευθύνει έκκληση να ενσωματωθούν στα πρότυπα σαφή κριτήρια προσβασιμότητας και μηχανισμοί παρακολούθησης (δομημένο περιβάλλον, υποδομές, λειτουργικά συστήματα για ταμπλέτες και smartphones και εντολή 376 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας των προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ). Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμμετέχουν πλήρως σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των προτύπων.

5.4 Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρά συστήματα εφαρμογής, τα οποία δεν υπάρχουν επί του παρόντος στην Ευρώπη. Η συνεργασία στον τομέα αυτό θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

5.5 Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης που θα προβλέπονται στον μελλοντικό κανονισμό περί καθορισμού κοινών διατάξεων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκ των προτέρων παρακολούθηση των προϋποθέσεων αναπηρίας καθώς και η πλήρης συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία στην παρακολούθηση.

5.6 Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές και εθνικές επιμορφωτικές στρατηγικές πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων και των πανεπιστημίων.

5.7 Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση που διατύπωσε σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις όσον αφορά τη σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης της ΣΗΕΔΑΑ από την ΕΟΚΕ στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της ως πολιτικού φορέα.

5.8 Απαιτείται να προαχθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα μηχανισμών πιστοποίησης της προσβασιμότητας. Οι οργανώσεις ατόμων με αναπηρία πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό.

5.9 Η διάσταση της προσβασιμότητας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις εκτιμήσεις νομικών και πολιτικών επιπτώσεων της ΕΕ. Πρέπει να δημιουργηθούν τα εργαλεία για την προαγωγή αυτής της πρόσβασης με ενιαίο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη.

5.10 Η ΕΟΚΕ ζητεί να παρακολουθείται η εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΟΚΕ) και υπενθυμίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κτίρια, σε πολιτικές πρόσληψης και στην ενημέρωση (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή). Κατά την αναθεώρηση της στρατηγικής το 2015, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον τομέα πολιτικής.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 201 KB)



ΕΣΑμεΑ: Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4203/2013 - Ειδικό Τιμολόγιο Κατανάλωσης Ρεύματος για τους φορείς που διαθέτουν πιστοποίηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646


Ανακοίνωση 19.11.13

Μετά από τις συνεχείς πιέσεις της ΕΣΑμεΑ και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της στη Βουλή, δημοσιεύθηκε ο νόμος 4203/2013 (ΦΕΚ Α 235) «Ρυθμίσεις Θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες διατάξεις».
Στην παράγραφο 6 του άρθρου 17 τροποποιείται-συμπληρώνεται το άρθρο 58 του Ν.4001/11, σύμφωνα με την οποία τα ΝΠΙΔ - Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που διαθέτουν ειδική πιστοποίηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98 και παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, επειδή οι υπηρεσίες αυτές αποτελούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων αυτών γίνεται πλέον με ειδικό τιμολόγιο, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι εν λόγω φορείς κοινωφελούς χαρακτήρα.
Καλούνται οι φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν 2646/98 και έχουν λάβει την ειδική πιστοποίηση, να απευθυνθούν στην ΔΕΗ ώστε να ενταχθούν στο Ειδικό Τιμολόγιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 17 του Ν.4203/2013.
[…]Παρ. 6 του άρθρου 17 του Ν.4203//2013: §6. Μετά το άρθρο 58 του ν. 4001/2011 προστίθεται άρθρο 58Α ως εξής:
«Άρθρο 58Α
1. Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, τα εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους ειδικά πιστοποιημένους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2646/1998, φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας με σκοπό την υποστήριξη των εν λόγω φορέων κοινωφελούς χαρακτήρα.
2. Η ανωτέρω υπηρεσία παρέχεται από το σύνολο των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ενώ οι δαπάνες για την παροχή της επιμερίζονται για όλη την Ελληνική Επικράτεια, σε κάθε κατηγορία πελατών, περιλαμβανομένων των αυτοπαραγωγών.[…]»


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)


ΕΣΑμεΑ: Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ζητά αειφόρο ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.11.2013

Η καρδιά του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος χτύπησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, συγκεντρώνοντας τους εκπροσώπους των οργανώσεων-μελών του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ) από όλη την Ευρώπη, καθώς και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Λιθουανίας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του EDF πραγματοποιήθηκε παράλληλα Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την «Αναπηρία και Αειφόρος Ανάπτυξη: Οι προοπτικές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία». Στις συνεδριάσεις του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής προήδρευσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Φόρουμ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος μίλησε και στην έναρξη του Συνεδρίου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στο ΔΣ η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΑμεΑ, ενώ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του ΔΣ του Φόρουμ έλαβε μέρος το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και υπεύθυνος Νεολαίας Γιάννης Γιάλλουρος, με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου από την EUD (Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών) και μέλος της Εκτελεστικής και του ΔΣ του Φόρουμ.

Στην έναρξη του Συνεδρίου ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. «Γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν λαμβάνει υπόψη και τα άτομα με αναπηρία. Ανάπτυξη που δεν περιλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UN CRPD). Η ανάπτυξη θα πρέπει να επηρεάσει κάθε πολίτη χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Από την πλευρά του η πρόεδρος του Φόρουμ της Λιθουανίας για τα άτομα με αναπηρία Dovile Juodkaitė, χαιρέτισε το Συνέδριο ως το μόνο με επίκεντρο τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία μέσα στους τρεις πυλώνες: την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική αειφόρο ανάπτυξη και στο πλαίσιο του προγράμματος της Προεδρίας της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας επίσης κατά την έναρξη του συνεδρίου, η υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας της Λιθουανίας Algimanta Pabedinskiene, τόνισε τη δέσμευση της Προεδρίας της Λιθουανίας για μια βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης με την ένταξη και την ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. «Τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να τους παρέχονται κατάλληλες και επαρκείς διατάξεις, έτσι ώστε να γίνουν ισότιμοι πολίτες στην κοινωνία, με πρόσβαση σε όλους τους τομείς της ζωής. Όταν μιλάμε για Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, πρέπει να περιλαμβάνονται άτομα με αναπηρία, με ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες με αναπηρία. Η Λιθουανία κάνει ότι μπορεί καλύτερο ώστε να υλοποιηθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ πλήρως. Παρά την κρίση, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να πολεμήσουμε και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε η κ. Pabedinskiene.

Είμαστε ενεργοί πολίτες

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013, το ΔΣ του EDF ενέκρινε ψήφισμα που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Το ψήφισμα παρατίθεται στο τέλος του Δελτίου Τύπου.

Πόσο απέχουμε από μια Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας;

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φόρουμ, το αναπηρικό κίνημα ενέκρινε επίσης ψήφισμα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας που πιέζει μεταξύ άλλων για:
- Μια ισχυρή δεσμευτική νομοθεσία με μια ολιστική και ευρεία προσέγγιση για να καλύψει υπηρεσίες και αγαθά όσο το δυνατόν περισσότερες
- Συνδέσεις με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ως εργαλεία για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας
- Μια πρόταση που θα καλύπτει μελλοντικούς τομείς δράσης
- Την ανάγκη να καλυφτούν τόσο τα αγαθά και οι υπηρεσίες και όσο και το δομημένο περιβάλλον.
Το Φόρουμ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της προς τα 80 εκατομμύρια πολίτες με αναπηρία και να παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013

• Υπενθυμίζοντας ότι το 2013 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών,
• Υπενθυμίζοντας ότι 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16% του πληθυσμού), και ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει ένα μέλος της οικογένειάς του με αναπηρία,
• Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 25 κράτη μέλη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD), που έχει ως σκοπό την προώθηση, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα άτομα με αναπηρία,
• Αναγνωρίζοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι με αναπηρία αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβαση στα δικαιώματά τους, ουσιαστικά νομικά και πρακτικά εμπόδια, που εμποδίζουν σημαντικά την ένταξη και τη συμμετοχή τους ως ενεργών πολιτών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων,
• Σημειώνοντας ότι αυτοί οι φραγμοί αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη διάκριση που καθίσταται παράνομη από την ανωτέρω Σύμβαση, καθώς και από το άρθρο 19 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άρθρα 21 και 26 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται νομικά,
• Σημειώνοντας ότι οι γυναίκες και τα παιδιά με αναπηρία, τα άτομα που έχουν ανάγκη από υψηλή υποστήριξη ή υποστήριξη όταν εκπροσωπούν τον εαυτό τους ή την άσκηση της δικαιοπρακτικής ικανότητάς τους, καθώς και τα άτομα με αναπηρία, με την αιτιολογία της ηλικίας τους, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της εθνικής ή της κοινωνικής προέλευσης, της θρησκείας ή άλλης κατάστασης υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις,
• Εκφράζοντας θλίψη που ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός των Ευρωπαίων με αναπηρία, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες, ζουν σε ιδρύματα, όπου στερούνται των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να επιλέγουν τον τόπο διαμονής τους και με το ποιους θα ζουν,
• Εκφράζοντας θλίψη που η κηδεμονία και κάθε άλλο υποκατάστατο για λήψης αποφάσεων αποτρέπει ιδίως τα άτομα με γνωστικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες από την άσκηση των δικαιωμάτων τους, όπως η υπογραφή ενός συμβολαίου, η αίτηση για μια δουλειά, η άσκηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και η μητρότητα, παραμένοντας σε ένα ίδρυμα,
• Σημειώνοντας ότι πολλά άτομα με αναπηρία εμποδίζονται να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και από το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές,
• Σημειώνοντας ότι τα απρόσιτα εργαλεία δημόσιας πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, καθώς και των διαβουλεύσεων εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρία από τη συμμετοχή στη δημόσια και πολιτική ζωή,
• Εκφράζοντας θλίψη που οι περιορισμοί στην πρόσβαση στη νομική συνδρομή, η περιορισμένη παροχή υπηρεσιών μετάφρασης και διερμηνείας, σε συνδυασμό με το φόβο των δαπανηρών, μακροχρόνιων και πολύπλοκων νομικών διαδικασιών και τις επίμονες προκαταλήψεις των δικηγόρων και των δικαστών περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα άτομα με αναπηρία,
• Υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη προσβάσιμων αγαθών και υπηρεσιών, όπως στις μεταφορές, την εκπαίδευση και την απασχόληση, παρακωλύουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία,
• Υπογραμμίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία, όταν μετακινούνται ή ταξιδεύουν σε άλλο κράτος - μέλος αντιμετωπίζουν δυσκολίες να λάβουν τις ίδιες παροχές υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους και τους κατοίκους του εν λόγω κράτους μέλους και ότι η κατάσταση αυτή είναι ακόμη χειρότερη για τις γυναίκες με αναπηρία που έχουν τέκνα ή γυναικών που φροντίζουν παιδιά με αναπηρία,
• Υπογραμμίζοντας ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ και οι μηχανισμοί για την προώθηση της κινητικότητας των υπηκόων της ΕΕ δεν είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία,
• Κοιτάζοντας προς το επερχόμενο συνέδριο λήξης για το Ευρωπαϊκό Έτος του Πολίτη στο Βίλνιους στις 12-13 Δεκεμβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία καλεί:
το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,
την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ:
• Να συμμετέχουν τα άτομα με αναπηρία και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων της κατάρτισης και εφαρμογής των νομοθετημάτων, πολιτικών και προγραμμάτων, σύμφωνα με τα άρθρα 4,3 και 33,3 της UNCRPD,
• Να ελεγχθεί ο αντίκτυπος των εργαλείων εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχέδια νόμου ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εξετάζονται αναλυτικά,
• Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία δεν υπόκεινται σε διακρίσεις και να ληφθούν όλα τα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ίσης αναγνώρισης για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες με αναπηρία ενώπιον του νόμου και της πρακτικής,
• Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Οδηγία του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, έξω από την αγορά εργασίας (COM (2008) 426 final) ,
• Να υιοθετηθεί ένα κοινό πλαίσιο στην ΕΕ για τη συλλογή και ανάλυση αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εξασφάλιση της ισότητας, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άρθρο 31 της Σύμβασης και τις εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων,
• Να αναπτυχθούν νόμοι και πολιτικές σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να αντικατασταθούν τα υποκατάστατα της κηδεμονίας με πρακτικές που θα υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων, καθώς το τελευταίο θα σέβεται δεόντως τις αυτονομία, τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες του εν λόγω ατόμου,
• Να εξασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών και των γυναικών με αναπηρία, έχουν τη νομική ικανότητα και το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ιδιοκτησία και την κληρονομιά, έχουν τον έλεγχο των οικονομικών τους και ίση πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, υποθήκες και άλλες μορφές χρηματοδοτικής πίστωσης, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές και μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις δημόσιες υποθέσεις. Όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία πρέπει να έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη γονιμότητα, τη μητρότητα και τη διατήρηση των σχέσεων,
• Να υιοθετηθεί η δήλωση ότι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου των ατόμων με αναπηρία αποτελεί παραβίαση του άρθρου 29 της Σύμβασης και ότι το δικαίωμα της πολιτικής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα πρέπει επίσης να εξασφαλίζεται,
• Να είναι οι εκλογές προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από τα συστήματα ψηφοφορίας, (προσβασιμότητα των ψηφοδελτίων, ηλεκτρονική ψηφοφορία, ή φυσική προσβασιμότητα των χώρων όπου διεξάγεται ψηφοφορία),
• •Να εξασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία είναι σε θέση να εγγράφονται ως ψηφοφόροι επί ίσοις όροις με τους άλλους πολίτες,
• Να παρέχεται πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία και τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και να υποστηρίζονται τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η καθολική ενημέρωση, ακόμη και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τα πολιτικά κόμματα σε όλα τα επίπεδα,
• Να διασφαλιστεί η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στις εκλογές σε ουσιαστικά αξίωμα, καθώς και στην εκτέλεση των δημοσίων λειτουργιών σε όλη την ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο,
• Να προαγάγει την πλήρη συμμετοχή στον πολιτικό βίο ενθαρρύνοντας θετικές δράσεις από τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών με αναπηρία που θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014,
• Να εξασφαλιστεί ότι κατοχυρώνονται το δικαίωμα στη χρηστή διοίκηση και στο δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα (όπως με τα άρθρα 41 και 42 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), καθώς και ότι εφαρμόζονται στην πράξη και ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες που παρέχονται σε όλα τα άτομα με αναπηρία των δικαιωμάτων τους και των τρόπων με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ορθή διαδικασία στις λήψεις αποφάσεων και στα αποτελέσματα,
• Να εξασφαλιστεί ότι η πρόσβαση στη δικαιοσύνη προσιτή σε κάθε άτομο με αναπηρία, σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας. Επιπλέον, όλες οι διαδικασίες πληροφόρησης και επικοινωνίας σχετικά με νομικά δικαιώματα, νομική βοήθεια και δικαστικές διαδικασίες θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους. Διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, πληροφορίες σε γραφή Braille ή άλλες προσβάσιμες μορφές, καθώς και έγγραφα απλής γλώσσας θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους τους συμμετέχοντες στο σύστημα της δικαιοσύνης για να εξασφαλιστεί ότι η μεταφορά και εφαρμογή της οδηγίας 2012/29/EU για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων εγκληματικών πράξεων, και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/220/ΔΕΥ παρέχει ίση και αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαιώματα πληροφόρησης, υποστήριξης, στο σεβασμό και στην προστασία που περιέχονται σε αυτήν. Ίση και αποτελεσματική πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα πρέπει να εξασφαλισθεί για όλα τα θύματα με αναπηρία με αμερόληπτο τρόπο,
• Να προταθεί μια ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες για όλα τα άτομα με αναπηρία,
• Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία, και ειδικότερα τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι σε θέση να απολαμβάνουν πραγματική πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, σε αγαθά και υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης και των ΤΠΕ τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές ,
• Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία, ιδίως άτομα που χρειάζονται εντατική φροντίδα / υποστήριξη είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα. Μη προσβάσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς και ανεπαρκής διαθεσιμότητα εξειδικευμένων μεταφορών εμποδίζει τα άτομα με αναπηρία να διανύσουνδιανύει την απόσταση μεταξύ της κατοικίας τους και του τόπου αναχώρησης / άφιξης, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
• Να εκδοθεί μια ευρωπαϊκή κάρτα κινητικότητας που θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ με αναπηρία, που επισκέπτονται άλλο κράτος μέλος της ΕΕ να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης, της απασχόλησης, της πρόσβασης σε υπηρεσίες, στον τομέα των μεταφορών, του πολιτισμού, του τουρισμού, στις εκδηλώσεις και αλλού, που παρέχονται στους υπηκόους και στους κατοίκους του εν λόγω κράτους μέλους,
• Να δημοσιευθεί έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης που προσδιορίζει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους που διακινούνται σε άλλη χώρα για να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ζήσουν με συστάσεις για την αναθεώρηση,
• Να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των συναφών δικαιωμάτων κινητικότητας και να οργανωθούν προγράμματα κατάρτισης για τις τοπικές δημόσιες αρχές σχετικά με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές,
• Να παρέχεται πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα άτομα με αναπηρία στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και στην κινητικότητα των παροχών και επιδομάτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ,
• Να περιλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρία στην κινητικότητα της ΕΕ και στις δράσεις συνεργασίας και στην προώθηση αυτών των δράσεων μέσω της ευαισθητοποίησης, της υποστήριξης και της κατάρτισης των παροχών υπηρεσιών και των θεσμών, την έρευνα και την καινοτομία,
• Να αναπτυχτούν εκπαιδευτικές στρατηγικές, τόσο επίσημες όσο και ανεπίσημες, προκειμένου να αναγνωριστούν δεόντως τα οφέλη από τα σχέδια κινητικότητας για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία για να εξασφαλιστεί ότι τα προγράμματα για τη δια βίου μάθηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καθορίζονται για όσους αναζητούν εργασία, είναι προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία,
• Να εξασφαλίζεται επαρκής προστασία για τα κορίτσια και τις γυναίκες με αναπηρία απέναντι σε όλες τις μορφές βίας, στις οποίες μπορεί να υποβάλλονται, όπως η νομική ανικανότητα, αναγκαστική στείρωση ή η υποχρεωτική έκτρωση,
• Να αναληφθούν θετικές δράσεις για την ενθάρρυνση της πρόσληψης και τη διατήρηση της απασχόλησης προσώπων με αναπηρία, με ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων παιδιών με αναπηρία που αγωνίζονται να επιτύχουν συμφωνία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής,
• Να συμπεριληφθεί η αναπηρία και το φύλο σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των πολιτών και να ενσωματωθούν στη δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ιθαγένεια, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, με σκοπό την εξάλειψη των εμποδίων που εξακολουθούν να εμποδίζουν τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού, όπως είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, από την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 131 KB)