Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Το ρομπότ που θα θεραπεύσει την αναπηρία


Το ΒΗmagazino επισκέφθηκε την Παγκόσμια Εκθεση Ρομποτικής Robots on Tour στη Ζυρίχη και εισχωρεί σε έναν κόσμο που μοιάζει επιστημονικής φαντασίας, μόνο λίγο πιο πραγματικός.

«Δεν επιτρέπεται στο ρομπότ να βλάπτει τον άνθρωπο ή με την αδράνειά του να τον αφήσει να πάθει κακό.

Το ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που λαμβάνει από τον άνθρωπο, εκτός κι αν οι διαταγές αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.

Το ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον η φροντίδα αυτή δεν συγκρούεται με τον πρώτο και δεύτερο νόμο»

1950. Οι τρεις νόμοι συμπεριφοράς των ρομπότ από το βιβλίο του Ισαάκ Ασίμοφ «Εγώ, το Ρομπότ»

Υπήρξε μια εποχή, όχι ιδιαίτερα μακρινή, που οι άνθρωποι φαντάζονταν πως θα συμβιώνουν καθημερινά με τα ρομπότ. Πίστευαν πως οι οικιακές εργασίες θα γίνονταν με ανθρωπόμορφα μεταλλικά πλάσματα. Ήταν σίγουροι πως οι περισσότερες εργασίες σε αφιλόξενο περιβάλλον, όπως οι εξορύξεις μετάλλων, θα γίνονται από υπάκουα μηχανήματα. Οι πιο ευαίσθητοι θεωρούσαν πως ο συναισθηματικός κόσμος των ρομπότ θα απασχολούσε τη σχέση τους με τα αφεντικά-ανθρώπους. Αυτός ήταν ο αισιόδοξος κόσμος της επιστημονικής φαντασίας, όπως εκφράστηκε και από τον Ισαάκ Ασίμοφ, ο οποίος το 1950 είχε γράψει κανόνες συμπεριφοράς για τα ρομπότ, που θα ίσχυαν «τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα».Ήταν μια υπερβολικά αισιόδοξη εποχή. Στον 13ο χρόνο του 21ου αιώνα, βρισκόμαστε στη Ζυρίχη. Σε ένα κτίριο, στο κέντρο της Ευρώπης, πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο Ρομποτικής και η Έκθεση Robots on Tour. Καμία από τις παραπάνω προφητείες δεν ισχύουν. Αλλά επειδή χωρίς όραμα δεν γίνεται έρευνα, η αισιοδοξία είναι ακόμη εδώ, πλανιέται στους χώρους της έκθεσης. Η θετική (εκτός από την πρακτική) σκέψη είναι απαραίτητη, ειδικά αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, όπως φιλοδοξεί ο ελληνικής καταγωγής δρ Μιγκέλ Νικολέλις. Ενας από τους σταρ της έκθεσης, κατάγεται από τη Μυτιλήνη, όπως λέει με περηφάνια στο ΒΗmagazino. Και ο στόχος του είναι να καταργήσει τα αναπηρικά καροτσάκια σε όλον τον κόσμο. Πώς ακριβώς;

Το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ

Όπως όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι, ο Ελληνοβραζιλιάνος δρ Νικολέλις είναι σεμνός. Μιλώντας στο ΒΗmagazino, ξεδιπλώνει την εικόνα ενός νέου τρόπου ζωής για περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλον τον κόσμο: «Το όραμά μου είναι η κατάργηση των αναπηρικών καροτσιών μέσα σε μια πενταετία. Η λύση που προτείνει η ερευνητική ομάδα μου για το πρόβλημα της παράλυσης είναι ένας ρομποτικός εξωσκελετός, ο οποίος θα δέχεται απευθείας εντολές από τον εγκέφαλο του χειριστή του».Ο τόπος είναι η Βραζιλία. Ο χρόνος, το καλοκαίρι του 2014. «Σκεφτείτε τη σκηνή» λέει ο δρ Μιγκέλ Νικολέλις, που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στους χώρους των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Ντιουκ: «Οραμά μου είναι η πρώτη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία το 2014 να γίνει από έναν παράλυτο, ο οποίος με τη βοήθεια εξωσκελετού θα σηκωθεί από το αναπηρικό του καροτσάκι, θα διανύσει μια απόσταση 20 μέτρων και θα κλωτσήσει την μπάλα».

Η έρευνα του δρος Νικολέλις εστιάζει στην κίνηση ρομποτικών μελών με τη δύναμη της ανθρώπινης σκέψης. Ηλεκτρόδια που λαμβάνουν τα ευαίσθητα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου επιτρέπουν ήδη σε ανθρώπους να δίνουν εντολές κίνησης σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάστηκε ένας χειριστής που φορούσε ένα ειδικό καπέλο με ηλεκτρόδια να κατευθύνει ασύρματα ένα ρομπότ, δίνοντας εντολές με τη σκέψη του, όπως «στρίψε αριστερά» ή «προχώρα ευθεία». Το ρομπότ, με τη βοήθεια ενσωματωμένης κάμερας, έστελνε την εικόνα σε οθόνη που είχε μπροστά του ο χειριστής, ώστε αυτός να ορίζει την επόμενη κίνησή του.

Ο καθηγητής Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Τμήματος Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτόματου Ελέγχου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εξηγεί στο BHmagazino το κατά πόσο όλο αυτό είναι εφικτό: «Ανάλογες λύσεις αναπτύσσονται και σε άλλα εργαστήρια του κόσμου. Στο εργαστήριό μας έχει πραγματοποιηθεί, εδώ και μερικά χρόνια, έλεγχος ρομποτικών συστημάτων μέσω ηλεκτρομυογραφικών σημάτων (EMG) προερχόμενων από τους μυς ενός χειριστή. Μέσα στο 2013, ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα που εστιάζει στον εμβιομηχανοτρονικό σχεδιασμό προσθετικού μέλους άνω άκρων, για ακρωτηριασμένους ασθενείς. Το προσθετικό μέλος θα ελέγχεται μέσω ασύρματης αποστολής σημάτων από αισθητήρες δύναμης/μετατόπισης εμφυτευμένους στους μυς/τένοντες του ασθενούς. Ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία των σημάτων αυτών, το σύστημα ελέγχου θα κινεί το προσθετικό μέλος, με τελικό αποτέλεσμα η κίνηση του μέλους αυτού να ακολουθεί εντολές από τον εγκέφαλο του χειριστή του».

Ο σταρ Roboy

Η Έκθεση Robots on Tour έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών λειτουργίας του Artificial Intelligence Laboratory του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Περισσότερα από 30 ρομπότ από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για μία ημέρα σε έναν χώρο όσο περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5 x 5, για να εκθέσουν τις δυνατότητές τους στο κοινό. O μεγάλος σταρ της έκθεσης ήταν ο Roboy, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να κινεί τα μέλη του προσομοιάζοντας στους ανθρώπινους τένοντες.Η κατασκευή του Roboy ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκληρώθηκε σε εννέα μήνες. Οποιαδήποτε ιδέα, τεχνολογία και εφεύρεση χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του διέπεται από τις αρχές του Open Source, που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε άλλη ερευνητική ομάδα, ενώ πάνω στον Roboy μπορούν να δουλέψουν τα πρότζεκτ τους άλλοι ενδιαφερόμενοι ερευνητές.

Αν και η ομάδα του Roboy ήταν πολύ περήφανη για το δημιούργημά της, σχεδόν σε 5 μέτρα απόσταση ο Kenshirο διεκδικούσε τα βλέμματα. Ο «Ιάπωνας» ήταν ένα ανθρωποειδές ρομπότ, δημιούργημα του Πανεπιστημίου του Τόκιο και επίσης κινούσε τα άκρα του με μηχανισμούς που μιμούνται το ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα. Και ενώ η φυσικότητα στην κίνηση των άκρων τόσο του Roboy όσο και του Kenshiro ήταν αξιοθαύμαστη, κανένα από το δύο ανθρωποειδή δεν ήταν αυτόνομο.

Η αυτονομία είναι ένας χαρακτηρισμός που δίνεται σε ένα ρομπότ όταν πληροί τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις: α) να μπορεί να κινηθεί στον χώρο χωρίς να είναι εξαρτημένο από μια πρίζα και β) να είναι αρκετά έξυπνο ώστε να κινείται στον χώρο χωρίς να προκαλεί ζημιές στον εαυτό του ή στο περιβάλλον του.

Γιατί θα αργήσουν τα οικιακά ρομπότ

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που θα έβγαζε κάποιος κάνοντας τον γύρο της έκθεσης είναι ότι τα ανθρωποειδή αυτόνομα ρομπότ θα αργήσουν να βρουν μια θέση στο σπίτι μας. Απλά τεχνικά προβλήματα, αλλά και η περιορισμένη «αντίληψη» δημιουργούν σημαντικά εμπόδια για αυτή την εξέλιξη. Παρά την αναπόφευκτη θνητότητα, οι άνθρωποι έχουν μερικά αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά που προσωρινά είναι σχεδόν αδύνατο να ενσωματωθούν σε ένα ρομπότ.Ο καθηγητής Ευάγγελος Παπαδόπουλος εξηγεί τον λόγο: «Ενας άνθρωπος μπορεί να σηκώσει με το ένα χέρι σχετικά εύκολα ένα βάρος 20 κιλών ή πολύ μεγαλύτερο αν είναι γυμνασμένος, και αυτό μπορεί να το επαναλάβει αρκετές φορές, χωρίς να ξεμείνει από χημική ενέργεια. Για ένα οικιακό ρομπότ, το οποίο δεν μπορεί να έχει 3 μέτρα ύψος και να ζυγίζει μερικούς τόνους, το βάρος αυτό θα ήταν απαγορευτικό, τόσο γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί να το σηκώσουν όσο και γιατί με μια μόνο τέτοια κίνηση θα χρειαζόταν επαναφόρτιση».

Αντίστοιχοι περιορισμοί δημιουργούνται και στην προσπάθεια ενός ρομπότ να αντιληφθεί το περιβάλλον του. Η ενέργεια που καταναλώνει ο ενσωματωμένος υπολογιστής του είναι, για μια απλή διεργασία, χίλιες φορές περισσότερη από αυτήν που θα κατανάλωνε για την ίδια διεργασία ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ήταν κάπως απογοητευτικό το θέαμα όταν, μετά το τέλος της επίσημης παρουσίασης του Roboy, τέσσερις φοιτητές το πήραν στα χέρια για να το μετακινήσουν από την κεντρική σκηνή στη θέση του στο περίπτερο της έκθεσης. Οπότε, όσοι φαντάζονται ένα ρομπότ οικιακή βοηθό μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν για περισσότερο από μια δεκαετία. Προσωρινά, μια άμεση λύση είναι η ρομποτική σκούπα Roomba, αλλά και κάποια ρομπότ καθαρισμού πισίνας που διαθέτει η εταιρεία iRobot. Αλλά η επιστημονική φαντασία δεν δικαιώνεται.

Η ψυχή ενός ρομπότ

Τα εμπόδια για τη συνύπαρξη ενός ανθρωποειδούς ρομπότ δεν είναι μόνο τεχνικά και ενεργειακά. Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως δεν είναι ακόμη έτοιμοι να συμβιώσουν στο ίδιο σπίτι με ένα ρομπότ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας που γίνεται στη ρομποτική έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση.

Για παράδειγμα, ο Affetto και το Geminoid HI4, που έχουν κατασκευαστεί στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, είναι δύο ανθρωποειδή ρομπότ που μιμούνται με μεγάλη πιστότητα τις ανθρώπινες εκφράσεις. Τα δύο ρομπότ εμφανισιακά αποτελούν πιστά αντίγραφα του δημιουργού τους. Έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, προκειμένου οι επιστήμονες να μελετούν τη συμπεριφορά αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Όπως εξηγεί στο ΒΗmagazino ο Μινότου Ασάντα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, «η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες όπου αναμένεται να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ανθρωποειδή οικιακά ρομπότ. Πέρα από το γεγονός ότι είναι μία από τις χώρες με πολύ εξελιγμένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ένας δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι η ιαπωνική θρησκεία δέχεται την ύπαρξη ψυχής, ακόμη και σε μη έμβια όντα, όπως μια πέτρα. Επομένως, για τους Ιάπωνες, ένα ρομπότ είναι περισσότερο ανθρώπινο».

«Yπάλληλος» κόστους 22.000 δολαρίων

Μπορεί η συμβίωση ανθρωποειδών ρομπότ και ανθρώπων στην ίδια στέγη να είναι μια εικόνα που δεν θα δούμε πριν από την ερχόμενη δεκαετία, δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλες κατηγορίες ρομπότ. Για τους τομείς των στρατιωτικών εφαρμογών, της έρευνας και διάσωσης, των βιομηχανικών ρομπότ και των μηχανών στον τομέα της αγροκαλλιέργειας.

Ο Baxter είναι το δημιούργημα της Rethink Robotics, η οποία ιδρύθηκε το 2008 από τον Ρόντνεϊ Μπρουκς, πρωτοπόρο στον τομέα της ρομποτικής έρευνας στο MIT και συνιδρυτή της iRobot από την οποία αποχώρησε το 2011.

Σκοπός της δημιουργίας του Baxter είναι ο επαναπροσδιορισμός της θέσης των ρομπότ σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Τα βιομηχανικά ρομπότ που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι μηχανικές κατασκευές που εκτελούν μια επαναλαμβανόμενη εργασία σε χώρους που συνήθως δεν εργάζονται άνθρωποι. Για παράδειγμα, ένας βραχίονας που παίρνει ένα παράθυρο αυτοκινήτου από μια στοίβα από παράθυρα και το τοποθετεί πάνω στο πλαίσιο του αυτοκινήτου.

Ο Baxter έχει δημιουργηθεί για να κάνει επαναλαμβανόμενες εργασίες, αλλά με δυνατότητα να μην είναι κάθε φορά ίδιες. Θα μπορούσε σε μια βάρδια να μεταφέρει εξαρτήματα από μια θέση σε μια άλλη και σε κάποια άλλη βάρδια να ελέγχει διαφορετικά αντικείμενα και να τα ταξινομεί ανά είδος. Επιπλέον, ο Baxter δεν χρειάζεται προγραμματισμό, γιατί μαθαίνει «παρατηρώντας» και έχει ανθρωποειδή μορφή ώστε να δίνει μια φιλική εικόνα προς τους ανθρώπους με τους οποίους ίσως χρειάζεται να συμβιώνει στον ίδιο εργασιακό χώρο. Για να «προσλάβει» μια εταιρεία ένα Baxter, θα πρέπει να ξοδέψει 22.000 δολάρια, στα οποία περιλαμβάνεται και η συντήρηση ενός έτους και, σύμφωνα με τη Rethink Robotics, μπορεί να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό σε μία ώρα από τη στιγμή που θα βγει από το κουτί του.

Χορός ή ποδόσφαιρο;

Ο Μιχαήλ Λαγουδάκης έχει στα χέρια του τον ΝΑΟ. Τον κρατάει περήφανα. Είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ γαλλικής προέλευσης που ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης εξηγεί: «Οταν παρουσιάζουμε τη δουλειά μας, το κοινό συναρπάζεται όταν βλέπει τα ρομπότ να χορεύουν. Στη συνέχεια, όταν τα ίδια ρομπότ παίζουν ποδόσφαιρο, δεν τους φαίνεται τόσο συναρπαστικό. Για εμάς, όμως, είναι το αντίθετο. Η προετοιμασία που χρειάζεται για να μπορεί το ρομπότ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη για μια χορευτική φιγούρα. Πρακτικά, στην πρώτη περίπτωση το ρομπότ χρειάζεται να λαμβάνει αποφάσεις για να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες καταστάσεις, ενώ στη δεύτερη απλώς μιμείται μια κίνηση που του έχουμε διδάξει».

Το ρομποτικό ποδόσφαιρο δεν είναι μια νέα εκκεντρική ιδέα. Είναι διαδεδομένο τόσο, ώστε υπάρχει ετήσιο Παγκόσμιο αλλά και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπως το German Open 2013. Οι ποδοσφαιριστές-ρομπότ, για να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα του πραγματικού κόσμου, χρησιμοποιούν μεθόδους πιθανοτήτων, οι οποίες λειτουργούν σε έναν βαθμό όπως η φυσική επιλογή. Μέσα από μια δεξαμενή υποψήφιων λύσεων, κάποιες θα πετύχουν και θα εξελιχθούν, ενώ κάποιες άλλες θα θεωρηθούν αποτυχημένες και θα εξαφανιστούν. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ακαδημαϊκή κοινότητα η ερευνητική διαδικασία, βασισμένη συνήθως σε ανοιχτά πρότυπα, είναι ένα διαφανές κουτί μέσα από το οποίο όλοι οι ερευνητές μπορούν να έχουν την ίδια εικόνα και έτσι οι αποτυχίες δεν επαναλαμβάνονται.

Υπάρχει ελληνική βιομηχανία ρομποτικής;

Η επιστημονική ειδίκευση στον τομέα της ρομποτικής προσφέρεται μέσα από αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Προσωρινά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ελληνική βιομηχανία ρομποτικής», παρατηρεί ο καθηγητής Ευάγγελος Παπαδόπουλος, «όμως υπάρχει μια αύξηση στη χρήση των ρομπότ από βιομηχανίες και επιπλέον οι γνώσεις που αποκτούν οι μηχανικοί μπορούν να αξιοποιηθούν στον ευρύτερο τομέα του αυτοματισμού».

Όπως είναι προφανές, στην πράξη, οι απόφοιτοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες σε πιο ώριμες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, όπου η πολεμική κυρίως βιομηχανία λειτουργεί ως καταλύτης της ρομποτικής έρευνας και παραγωγής, και η Ιαπωνία, η οποία πρώτη χρησιμοποίησε τα ρομπότ στη βιομηχανική παραγωγή. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία εστιάζει κυρίως στην παραγωγή ρομπότ για χρήση στους τομείς της βιομηχανίας και της υγείας. Σύμφωνα με τον Θίλο Μπρότμαν, διευθυντή της European Robotics Association, η ευρωπαϊκή αγορά είχε ανάπτυξη 10% τη χρονιά που πέρασε, με πωλήσεις 16.400 μονάδων. Από αυτά, περίπου 5.000 ρομπότ βρήκαν εργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος, όπως μας είπε και ο Ρόντνεϊ Μπρουκς, αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα ερχόμενα χρόνια.

Μια τάση που παρατηρείται, έστω και με καθυστέρηση, στην Ευρώπη είναι η δημιουργία εξειδικευμένων spin-offs, τα οποία στηρίζονται οικονομικά από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρακτικά, αυτή είναι μια δεύτερη διαδρομή που μπορούν να επιλέξουν οι απόφοιτοι των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, συνδυάζοντας την έρευνα με την εμπορική διάθεση προϊόντων και εφαρμογών με εξαγωγικό κυρίως χαρακτήρα. Η εποχή της επιστημονικής φαντασίας είναι μακριά. Αλλά και ο κανονικός μας κόσμος δεν στερείται μηχανικών συγκινήσεων...



Μαζί για το παιδί: Τίμησαν δύο από τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας


Το έργο των ηρώων της διπλανής, που προσφέρουν εθελοντικά, σημαντικό κοινωνικό έργο και παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τίμησε πριν λίγες ημέρες η ένωση Μαζί για το Παιδί.

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώ η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε συγκινησιακά όταν οι τιμώμενοι κύριοι Φίλιππος Ολυμπίτης και Παναγιώτης Μιχαήλ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το ΔΣ της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για την αναγνώριση του δύσκολου προσωπικού τους αγώνα.

Την απονομή των δύο βραβείων έκανε η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ που δήλωσε «ότι μονάχα στην ελληνική γλώσσα η λέξη συνάνθρωπος αποτελεί μια λέξη, ενώνοντάς μας σε ένα ενιαίο σύνολο, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που αντιλαμβάνονται την αξία της λέξης συνάνθρωπος και τη μεταφράζουν σε πράξεις και έργα όπως αυτά των δύο τιμώμενων της βραδιάς, η κοινωνίες θα προοδεύουν».

«Έργο ζωής»

Με το Βραβείο «Μαζί για το Παιδί» «Έργο Ζωής» τιμήθηκε ο κύριος Φίλιππος Ολυμπίτης, μόνιμος κάτοικος Καλύμνου, που από το 1996 έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ίδρυση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «ο Άγ. Παντελεήμων» (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), με σκοπό να συμβάλλει, σε μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχων υποδομών στο νησί.

«Μάθημα Ζωής»

Με το Βραβείο «Μαζί για το Παιδί» «Μάθημα Ζωής» τιμήθηκε ο κύριος Παναγιώτης Μιχαήλ από την Κύπρο, που βρέθηκε δύο φορές αντιμέτωπος με τον καρκίνο και αφού κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημά του, ίδρυσε το 2007 την Κοινωφελή Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων Του Καρκίνου με τον τίτλο "ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ" ή "BE STRONG", με σκοπό την τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο, την πρόληψη καθώς και την υποστήριξη όλων όσων εμπλέκονται με αυτόν. Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.










Νέος σημαντικός εξοπλισμός σε Ειδικά Σχολεία από τον Δήμο Ηρακλείου


Tο κοινωνικό της πρόσωπο έδειξε για άλλη μια φορά σήμερα η Δημοτική Αρχή παραδίνοντας και νέο σημαντικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε Ειδικά Σχολεία του Ηρακλείου απαραίτητο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους.

Πριν από λίγες ημέρες είχε παραδοθεί στα ίδια Σχολεία επίσης από το Δήμο Ηρακλείου πολύτιμη ηλεκτρονική υποδομή (υπολογιστές, λογισμικό κλπ ).

Συγκεκριμένα σήμερα παραδόθηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που βρίσκονται στην οδό Ανθηρού στη περιοχή του Αϊ Γιάννη Χωστού, ειδικά θρανία- βιβλιοθήκες – γραφεία- ντουλάπια- χαρτοθήκες καθίσματα και άλλη απαραίτητη υποδομή για την διευκόλυνση των μαθητών και των εκπαιδευτικών .

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προτεραιότητά μας ,δήλωσε τόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αεράκης είναι οι Κοινωνικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στα Ειδικά Σχολεία προκειμένου να διευκολύνουμε με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους.

Το πρόγραμμα που έχει προϋπολογισμό 1.121.272,92 ευρώ αφορά συνολικά 9 Ειδικά Σχολεία και 60 τμήματα Ένταξης και υλοποιείται μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) που η Δημοτική Αρχή διεκδίκησε και πέτυχε για τη χρηματοδότησή του.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του προγράμματος από το Δήμο Ηρακλείου εξέφρασαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολος Κλινάκης και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Κ.Πλουμής

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και είναι προς τιμήν του Δήμου Ηρακλείου που το υλοποιεί, το οποίο αντιμετωπίζει τις σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού που αντιμετώπιζαν τα Ειδικά Σχολεία και ήταν απαραίτητος για την καλή λειτουργία τους δήλωσαν οι κ. Κλινάκης και Πλουμής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το πρώτο πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δέκα μέρες με την παράδοση των εξοπλισμού προϋπολογισμού 168.631,77 Ευρώ και σε άλλα Ειδικά Σχολεία (πάγκοι, θρανία και καθίσματα νηπιαγωγείου-δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου, γραφεία Η/Υ, γραφεία και συρταριέρες, ντουλάπια, χαρτοθήκες κλπ).

Επίσης τις επόμενες μέρες ακολουθεί η παράδοση οργάνων φυσιοθεραπείας-αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής ύψους 50.000 περίπου Ευρώ.

Για τα 117 είδη του τρίτου προγράμματος που υλοποιείται το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια αναπηρικών αμαξιδίων, ειδικών καθισμάτων και θρανίων για ΑμεΑ, ορθοστάτες, περπατητήρες, προσαρμογή τουαλέτας για άτομα με κινητικές αναπηρίες, εξοπλισμό γυμναστικής κλπ θα γίνει η επανάληψη ενός Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού με προϋπολογισμό 253.705,34 Ευρώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερχόμενο Σεπτέμβριο με την έναρξη του Σχολικού έτους θα έχει παραδοθεί και άλλος εξοπλισμός σε σχολεία της πόλης του Ηρακλείου.



Θεσσαλονίκη: Εντός του 2013 η κατασκευή ραμπών για ΑμεΑ


Το έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης 2013, και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους.

Συνεχίζονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης παρεμβάσεις που αφορούν αναπλάσεις και κατασκευές ραμπών για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πεζοδρομίων.

Σύμβαση δαπάνης προϋπολογισμού 180.000 ευρώ υπογράφηκε από τον Αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και τον εργολάβο Δημοσίων Έργων (Ε.Δ.Ε) Εμμανουηλίδη Δημήτριο.

Το έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης 2013, και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του 2013 και περιλαμβάνει, κυρίως, την κατασκευή προεξοχών και ραμπών για Α.Με.Α στις διασταυρώσεις οδών με την οδό 25ης Μαρτίου, στο τμήμα της από την οδό Β. Όλγας έως την οδό Παπαναστασίου, αλλά και σε άλλες οδούς της πόλης με βάση καταγεγραμμένες ανάγκες.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία αξόνων και οι κατασκευές προεξοχών στις διασταυρώσεις των οδών τόσο για την αποτροπή στάθμευσης επ’ αυτών όσο και για την οριοθέτηση περιοχών ελεγχόμενης στάθμευσης σε κεντρικές οδούς της πόλης.



Πηγή: http://voria.gr

Τριάντα άτομα βρίσκουν δουλειά στην Κρήτη


Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 7 Μαΐου.

Στην πρόσληψη υπαλλήλων με πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας προχωράει ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Κρήτης 36 υπάλληλοι. Οι θέσεις αφορούν ημερήσιους φύλακες, νυχτοφύλακες και καθαριστές.

Όσοι ενδιαφέρονται για θέση ημερήσιου φύλακα θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο των εξής σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α' ή Β' κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/1983 ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.

Βασική προϋπόθεση είναι η γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας.

Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως νυχτοφύλακες θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο, δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο ειδικότητας Στελέχους Υπηρεσιών Ασφάλειας η Φύλακα Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος των εξής σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α' ή Β' κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/1983 ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.

Για τους καθαριστές απαιτείται απολυτήριο γυμνασίου ή για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου ή ανάλογο απολυτήριο κατώτερης Τεχνικής Σχολής ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 7 Μαΐου και υποβάλλονται στη διεύθυνση: Χατζηδάκη & Ξανθουδίου, ΤΚ 712 01, Ηράκλειο Κρήτης.

Τηλ. 2810 22.6092 και 2810 279.201 6, αρμόδια υπάλληλος Μαρία Κρεβετζάκη.



Πηγή: http://www.news.gr

Επίδομα στα άτομα με αναπηρία μέχρι να εξεταστούν από επιτροπές


Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να μη μένουν χωρίς προνοιακό επίδομα άτομα με αναπηρία, το διάστημα που περιμένουν να κριθούν από τις υγειονομικές

επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), έδωσε ο υφυπουργός Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην «Ειδική Συνάντηση Επιστημονικού, Κοινωνικού και Πολιτικού Διαλόγου για την Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μια μικρή ανακούφιση που θα αντιμετωπίσει τη μη ολοκληρωμένη προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξαμηνιαία παράταση της καταβολής σύνταξης σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας για το διάστημα αναμονής της εξέτασης, αλλά δεν λαμβάνει μέριμνα για το προνοιακό επίδομα.

«Οφείλουμε αυτό να το διορθώσουμε» σημείωσε και συμπλήρωσε πως το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην εξέταση των ατόμων με αναπηρία από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, είναι η ένταξη περισσότερων γιατρών στο σύστημα. Αυτό, είπε, θα αποτελεί «κάποια ανακούφιση έστω και πρόσκαιρη σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν και στο μεταξύ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε την πρόληψη 400 επιπλέον γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ενταχθούν στις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποσυμφορηθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις.

«Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία», τόνισε κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

«Με το υπάρχον σύστημα, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βιώνουν τον απόλυτο διασυρμό από το πολιτειακό και μιντιακό κατεστημένο, μιας και δυστυχώς, το σύστημα πιστοποίησης εντάχθηκε στην μνημονιακή διαδικασία: 57.000 εγκλωβισμένοι στα ΚΕΠΑ, περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην ιατροφαρμακευτική διαδικασία», είπε.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε τον θεσμό των επιτροπών του ΚΕΠΑ, ο Γιάννης Λυμβαίος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), που «δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και στις οικογένειές τους, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται η εξέταση, αλλά και εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο η αξιολόγηση της αναπηρίας να είναι συνδεδεμένη με τις παροχές που παίρνει κάποιος. «Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια αναπηρία, ακρωτηριασμένων, με εγκεφαλικές παραλύσεις, τετραπληγίες, οι οποίοι πρέπει να περνούν και να ξαναπερνούν από ΚΕΠΑ, για κάθε παροχή που χρειάζεται να έχουν», είπε.


Η κρίση χτυπά τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού


Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Η κρίση και η ανεργία σπρώχνουν τους νέους σε επιλογές καριέρας με σταθερά μεγάλη ζήτηση. Οι σχολές πλοιάρχων και μηχανικών του εμπορικού ναυτικού παρουσιάζουν την τελευταία διετία αυξημένη ζήτηση από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Η υπόσχεση για υψηλούς μισθούς και μηδενική σχεδόν ανεργία στρέφουν τους υποψηφίους στις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού. Στις πανελλήνιες εξετάσεις του προηγούμενου έτους 4392 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τη σχολή πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού, ενώ 3992 επέλεξαν τη σχολή των μηχανικών.


Πολλοί από τους υποψηφίους είχαν δηλώσει τις εν λόγω σχολές και ως πρώτη επιλογή τους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Μιλώντας με νέους πλοιάρχους αντιληφθήκαμε ότι τελικά η ανεργία έχει χτυπήσει τον κλάδο τους. Πολλοί αναζητούν πλοίο για να εργαστούν περισσότερο από ένα χρόνο. Προκειμένου να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος αναζητήσαμε στοιχεία από το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το τελευταίο εξάμηνο η ανεργία των πλοιάρχων και μηχανικών αυξήθηκε δραματικά. Με βάση τα στοιχεία που διατηρεί το ΓΕΝΕ για το μήνα Οκτώβριο του 2012 υπήρχαν 763 πλοίαρχοι (Α,Β,Γ) που ήταν άνεργοι. Η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη στους μηχανικούς που αριθμούσαν 305 ανέργους. Μέσα σε μόλις 6 μήνες η ανεργία αυξήθηκε περαιτέρω. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Μαρτίου του 2013 οι άνεργοι πλοίαρχοι έφθασαν τους 970,δηλαδή αύξηση της ανεργίας στο 27,1% μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Στους μηχανικούς οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 21,31% φθάνοντας από τους 305 στους 370.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανεργία μπορεί να πλήττει το σύνολο των πλοιάρχων είναι όμως πιο αυξημένη στους πλοιάρχους γ βαθμού, τους νέους δηλαδή αποφοίτους, και στους μηχανικούς γ βαθμού.Οι αριθμοί λοιπόν μιλούν από μόνοι τους. Οι σχολές εμπορικοί ναυτικού δεν αποτελούν αντίδοτο στην ανεργία όπως παρουσιάζονται από πολλούς. Οι λόγοι της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας αποτυπώνονται στην έρευνα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τα πλοία υπό Ελληνική σημαία που υποχρεούνται να απασχολούν Έλληνα Α πλοίαρχο και Α μηχανικό μειώνονται: Το 2009 είχαμε 1121 πλοία, το 2010 969 και το 2011 917. Είχαμε λοιπόν μια μείωση της τάξης του 18,2%. Παράλληλα το 76% των ελληνόκτητων πλοίων είναι υπό άλλη σημαία (2010 Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Ναυτικού Επιμελητηρίου ο καθηγητής Άλκης Κορρές, « το σπουδαιότερο πρόβλημα που ανακύπτει απο τη συρρίκνωση της Ελληνικής σημαίας ειναι οτι η επάνδρωση με ξένους αξιωματικούς ενδιάμεσων βαθμών στα πλοία αποστερεί τους Έλληνες αξιωματικούς από ευκαιρίες για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης θαλάσσιας υπηρεσίας για τον επόμενο βαθμό».

Σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών αποτυπώνεται ότι οι Έλληνες ναυτικοί αποτελούν το 61% των εργαζομένων στα πλοία υπό Ελληνική σημαία και το 36% στα πλοία που είναι Ελληνικών συμφερόντων άλλα υπό άλλη σημαία. Επίσης το 55% των Ελλήνων ναυτικών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών. Αντιθέτως το 68% των ξένων ναυτικών κατανέμεται στην ηλικιακή ομάδα 20-39 ετών.

Ενώ λοιπόν η ανεργία πλήττει του αξιωματικούς και γενικότερα τα Ελληνικά πληρώματα των πλοίων, έχουμε την ανακοίνωση του συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης για την αύξηση των εισακτέων στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού κατά 25,65%,δηλαδή στους 1200 από 955 που εισήχθησαν το 2012 άλλα και την ανακοίνωση των αρμοδίων για τη βελτίωση των παρεχόμενων σπουδών και την ανάγκη προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Σίγουρα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας των σπουδών άλλα αναγκαία είναι και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των Ελλήνων ναυτικών, διαφορετική η αύξηση των εισακτέων χωρίς αύξηση της απασχόλησης ίσως να μην έχει αντίκρισμα.

Καλόγηρος Βασίλειος

Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ



ΣΧΟΛΗ
ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ



2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012










ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΑΕΝ
335
306
282
257
581
1600
1543










ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΕΝ
103
54
66
41
139
556
677

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ



9/2012
10/2012
11/2012
12/2012
1/2013
2/2013
3/2013










ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ
(Α,Β,Γ)
696
763
852
910
935
941
970










ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
(Α,Β,Γ)
258
305
329
365
357
362
370


Πηγή: http://www.news.gr

Τρία εκατομμύρια αγγελίες ακτινογραφούν την αγορά εργασίας


Πτώση στον αριθμό αγγελιών ζήτησης σε ποσοστό 57,5%.

Με την ανεργία να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη σπάζοντας και το φράγμα του 27%, η επιλογή ενός επαγγέλματος με θετικές προοπτικές καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη. Στα 829.787 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιανουάριο, με το 64% εξ αυτών να είναι ηλικίας 30-54 ετών. Χάθηκαν 17.507 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Οι νέοι άνθρωποι που μαστίζονται από την ανεργία, υποαπασχόληση, ετεροαπασχόληση στρέφονται πλέον σε πανεπιστημιακά τμήματα που η διέξοδός τους δεν είναι το δημόσιο. Ήδη το προηγούμενο σχολικό έτος διαπιστώθηκε αλλαγή στις επιλογές των τμημάτων από τους μαθητές με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιδαγωγικά τμήματα που έπαψαν να ελκύουν τους μαθητές.

Η κρίση που χτυπά την Ελληνική οικονομία έχει αποτυπωθεί και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας EMPLOY που με τη βοήθεια του υπευθύνου της μηχανής αναζήτησης αγγελιών εργασίας yourse του κ. Καθαρόπουλου κατέγραψε για το χρονικό διάστημα 1/10/2010 έως και 1/10/2012 3.212.548 αγγελίες κατανεμημένες σε διάφορους κλάδους εργασίας.

Συγκεκριμένα από τις 3212548 αγγελίες το 70% αφορούσε το διάστημα 1/10/2010 έως και 1/10/2011 ενώ για το διάστημα 1/10/2011 έως και 1/10/2012 το ποσοστό ανέρχονταν στο 30% που συνεπάγεται πτώση στον αριθμό αγγελιών ζήτησης σε ποσοστό 57,5%.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ.Κοτιος στο news.gr οι κλάδοι που εμφανίζουν σε απόλυτα νούμερα το μεγαλύτερο αριθμό αγγελιών είναι αυτοί των πωλήσεων , της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των τουριστικών, της λιανικής, της αισθητικής και του τομέα υγείας.

Κλάδος Εργασίας
Αριθμός Αγγελιών
Ποσοστό επί του συνόλου
Πωλήσεις
693526
21,59%
Πληροφορική/τηλεπικοινωνίες
355850
11,0%
Τουρισμός
225156
7%
Λιανική
205111
6,38%
Αισθητική
188254
5,86%
Φαρμακευτική/Υγεία
171081
5,33%





















Πηγή: http://www.news.gr

Θέσεις βρεφονηπιοκόμων σε πόλεις της Ελλάδας


Έξι δήμοι ζητούν 23 άτομα για της εκπαιδευτικές και αθλητικές υπηρεσίες.
Σε προσλήψεις συμβασιούχων σε κοινωνικές εκπαιδευτικές και αθλητικές υπηρεσίες των δήμων. Προχωρούν έξι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη 23 θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα:
Δήμος Περιστερίου

Ο ΑΣΕΠ ενέκρινε δύο θέσεις για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τον Δήμο Περιστερίου. Πρόκειται για μία θέση Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσς Κοινωνιολόγου και μία θέση ΠΕ Ψυχολόγου, οι οποίοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δώδεκα μηνών με δυνατότητα ανανέωσης. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 210 5701099.
Δήμος Κορινθίων

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης του Δήμου Κορινθίων για τρεις θέσεις εποχικού προσωπικού Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Οι θέσεις κατανέμονται σε ισάριθμες ειδικότητες ως εξής:

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή Τεχνικής Εκπαίδευσης Κοινωνικού Λειτουργού,

ΠΕ Κοινωνιολόγου και ΠΕ Ψυχολόγου.

Οι επιτυχόντες θα απασχοληθούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δώδεκα μηνών. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 27413 61030.
Δήμος Νέας Προποντίδας

Σε κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικές οργανώσεις και παιδικούς σταθμούς ζητείται εποχικό προσωπικό

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών στον διαγωνισμό του Δήμου Νέας Προποντίδας για τέσσερις θέσεις εποχικών υπαλλήλων έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα συγκεκριμένα άτομα θα στελεχώσουν τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό του δήμου. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν τρεις Βρεφονηπιοκόμοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ένας Μάγειρας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι επιτυχόντες θα εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας από την υπογραφή της σύμβασης έως και τις 31 Ιουλίου 2013. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 23730 65686.
Δήμος Λαρισαίων

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του Δήμου Λαρισαίων για την πρόσληψη πέντε εποχικών υπαλλήλων Πανεπιστημιακής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Οι θέσεις κατανέμονται σε τέσσερις ειδικότητες ως εξής:

ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, δύο θέσεις,

ΠΕ Ψυχολόγου, μία θέση,

ΔΕ Διοικητικού, μία θέση, και

ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού, μία θέση.

Το νέο προσωπικό θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για το χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και τη λήξη του έργου. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 2413 500244.

Πρόνοια και Αγωγή Σιντίκης

Με δύο Βρεφονηπιοκόμους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης θα ενισχύσει το δυναμικό του το Νομικό Πρόσωπο Πρόνοιας και Αγωγής Δήμου Σιντίκης. Οι επιτυχόντες θα απασχοληθούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών με δυνατότητα ανανέωσης για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλέφωνο 23230 22270.

Δήμος Χαλανδρίου

Τρεις θέσεις θα καλύψει ο Δήμος Χαλανδρίου μετά την έγκριση που απέσπασε από το ΑΣΕΠ. Οι θέσεις κατανέμονται σε τρεις ειδικότητες ως εξής:

-ΠΕ Κοινωνικού Λειτουργού, μία θέση

-ΠΕ Νομικού, μία θέση και ΠΕ Ψυχολόγου, μία θέση.

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας δώδεκα μηνών με δυνατότητα ανανέωσης.

Πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 213 2023870.



Πηγή: http://www.news.gr

Ποια επαγγέλματα έχουν ακόμη δουλειά


Η νοσηλευτική φαίνεται ότι είναι σταθερή αξία.

Χαμηλά ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν δεκάδες επαγγέλματα εν μέσω κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τους αποφοίτους των ετών 2002-2006 ξεχωρίζουν τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας που σημειώνουν απόφοιτοι τμημάτων επαγγελμάτων υγείας όπως της νοσηλευτικής, της φυσικοθεραπείας, της μαιευτικής αλλά και των τμημάτων οχημάτων και πληροφορικής.

Στον αντίποδα βρεφονηπιοκόμοι, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, βιβλιοθηκονόμοι, διαιτολόγοι, τεχνολόγοι γεωπόνοι παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι απόφοιτοι τουριστικών επαγγελμάτων και γεωπονικών τμημάτων εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας ενώ οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού αναφέρονται διαρκώς στις θετικές προοπτικές.
Αναλυτικά τα επαγγέλματα με χαμηλά και υψηλά ποσοστά ανεργίας

1. Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 24%, ενώ το 67% των ανέργων αναζητά εργασία περισσότερο από ένα χρόνο. Το 50% αυτοαπασχολείται ενώ το 23% είναι μισθωτοί.

2. Τμήμα Τεχνολόγων Τροφίμων
Το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 15%,ενώ το 57% των ανέργων αναζητά εργασία περισσότερο από ένα χρόνο. Η αυτοαπασχόληση ανέρχεται στο 17% ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων είναι μισθωτοί απασχολούμενοι.

3. Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Παρουσιάζει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας. Συγκεκριμένα το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 11%. Οι περισσότεροι εκ των φυσικοθεραπευτών δήλωσαν μισθωτοί απασχολούμενοι ενώ αυτοαπασχολείται,έχει δικό του φυσικοθεραπευτήριο, το 21%.

4. Τμήμα Νοσηλευτικής
Οι πλειονότητα των αποφοίτων εργάζονται ως μισθωτοί. Το ποσοστό της ανεργίας είναι μονοψήφιο και ανέρχεται μόλις στο 5%. Το 98% απασχολείται επάνω στο αντικείμενο των σπουδών του.

5. Τμήμα Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
Το ποσοστό της ανεργίας των αποφοίτων ανέρχεται στο 29% και είναι από τα υψηλότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολές των επαγγελμάτων υγείας. Οι πλειονότητα εργάζεται με το καθεστώς της μισθωτής εργασίας.

6. Τμήμα Μαιευτικής
Το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 12%. Το 69% των μισθωτών απασχολούμενων εργάζεται στο δημόσιο. Οι πλειονότητα των αποφοίτων είναι μισθωτοί απασχολούμενοι. Μόλις μία απόφοιτος του τμήματος δήλωσε ότι αυτοαπασχολείται στην επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά της.

7. Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας
Το ποσοστό της ανεργίας φθάνει το 29%. 4 στους 5 αποφοίτους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Μόλις το 20% εργάζεται στο δημόσιο. Το 44% δεν εργάζεται σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές του.

8. Τμήμα Αισθητικής
Το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 12%. Το ποσοστό αυτοαπασχόλησης είναι σχετικά υψηλό συγκριτικά με άλλα τμήματα και φθάνει στο 34%. Το 60% των μισθωτών απασχολούμενων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και το 40% στο δημόσιο.

9. Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων
Αν και η πλειονότητα των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού υποστηρίζει ότι τα τουριστικά επαγγέλματα έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας αυτό δεν αποτυπώνεται και στο ποσοστό της ανεργίας των αποφοίτων που φθάνει στο 21%. Το 86% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 14% στο δημόσιο. Το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης είναι χαμηλό και φθάνει το 10%. Το 41% των μισθωτών απασχολούμενων δεν εργάζεται στο αντικείμενό του.

10. Τμήμα Λογιστικής
Η ανεργία των λογιστών που αποφοίτησαν από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης φθάνει το 16%. Το 13% των εργαζομένων αυτοαπασχολείται ενώ το 65% είναι μισθωτοί. Από τους μισθωτούς το 57% εργάζεται επάνω στο αντικείμενό του.

11. Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης
Η ανεργία των αποφοίτων του τμήματος φθάνει στο 17%. Το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης είναι 16% ενώ 4 στους 5 εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

12. Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας
Οι απόφοιτοί του έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καθώς αυτή ανέρχεται στο 42%. Το 55% είναι άνεργοι περισσότερο από δύο χρόνια. Το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης είναι μόλις 3%.

13. Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Το ποσοστό της ανεργίας είναι 26%.Το 78% των ανέργων αναζητά εργασία περισσότερο από δύο χρόνια. Το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης είναι 18% ενώ στον ιδιωτικό τομέα εργάζεται το 73% των μισθωτών απασχολούμενων.

14. Τμήμα Ζωικής Παραγωγής
Το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλότερο από αυτό των αποφοίτων της φυτικής παραγωγής. Φθάνει στο 18%. Το 21% όσων εργάζονται αυτοαπασχολείται ενώ και εδώ η πλειονότητα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

15. Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων.
Οι manager των αγροτικών επιχειρήσεων έχουν ποσοστό ανεργίας της τάξης του 31%. Το 56% των ανέργων αναζητά εργασία περισσότερο από δυο χρόνια ενώ οι μισοί εργαζόμενοι απασχολούνται σε επάγγελμα άσχετο με τις σπουδές τους.

16. Τμήμα Αυτοματισμού
Στο τμήμα αυτό καταγράφεται ανεργία που φθάνει το 19%.Το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης είναι μονοψήφιο και φθάνει το 6%. Το 88% των εργαζομένων έχει εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών του.

17. Τμήμα Ηλεκτρονικής
Το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων του τμήματος ηλεκτρονικής είναι 17%. Το 13% αυτοαπασχολείται ενώ το 67% εργάζεται με το καθεστώς της μισθωτής εργασίας. Μόλις το 50% εργάζεται επάνω στο αντικείμενο των σπουδών του.

18. Τμήμα Οχημάτων
Εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καθώς αυτό ανέρχεται στο 6%.Εδώ όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κλάδος του αυτοκινήτου διέρχεται μεγάλη κρίση και ίσως αυτό να μην έχει προλάβει να αποτυπωθεί στην έρευνα. Το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης φθάνει το 23%. Το 72% εργάζεται επάνω στο αντικείμενο των σπουδών του.

19. Τμήμα Πληροφορικής
Το ποσοστό της ανεργίας των πληροφορικάριων είναι 12%. Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι το 95% των μισθωτών απασχολούμενων εργάζεται επάνω σε αυτό που σπούδασε. Το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης είναι χαμηλό και φθάνει στο 8%.

20. Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής
Το 60% των ανέργων αναζητά εργασία περισσότερο από ένα χρόνο ενώ το ποσοστό της ανεργίας φθάνει το 24%. Υψηλό είναι το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης καθώς αυτό φθάνει στο 44%. Οι μισθωτοί απόφοιτοι του τμήματος είναι μόλις το 25%.



Πηγή: http://www.news.gr