Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αποδοτικότεροι οι εργαζόμενοι που τρώνε μεσημεριανό εκτός γραφείου


Η κατανάλωση σάντουιτς δίπλα από τη θάλασσα, είναι η ευτυχέστερη στιγμή στη διάρκεια της ημέρας.
Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να τρώμε το μεσημεριανό μας, καθηλωμένοι μπροστά στη οθόνη του γραφείου μας. Κι όπως πολλοί λένε, έτσι δεν μπορεί να απολαύσει κανείς το φάγητό του, καθώς η απομάκρυνση ενός εργαζόμενου απο το χώρο εργασίας ακόμα και για λίγα λεπτά το μεσημέρι, αυξάνει την αποδοτικότητα και βοηθάει στην αισιόδοξη αντιμετώπιση κάθε επαγγεματικής δυσκολίας και υποχρέωσης που προκύπτει στη διάρκεια της ημέρας.

Έρευνα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ δείχνει ότι, όσοι από τους υπαλλήλους τρώνε πάνω στο γραφείο τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται δυστυχισμένοι, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητά τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, η κατανάλωση σάντουιτς δίπλα από τη θάλασσα, είναι η ευτυχέστερη στιγμή στη διάρκεια της ημέρας για έναν εργαζόμενο, ενώ τη δεύτερη θέση έλαβε το μεσημεριανό σε παγκάκι πάρκου.

Οι Βρετανοί ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι το φαγητό σε εξωτερικό χώρο δημιουργεί πιο θετικά συναισθήματα από ότι το φαγητό σε κάποιο κλειστό εστιατόριο. Η επιστροφή στο σπίτι για μεσημεριανό έδειξε επίσης να βελτιώνει τη διάθεση των εργαζομένων, ενώ ακόμα και η κατανάλωση σνακ στο λεωφορείο ή στο τρένο φάνηκε να έχει θετικότερη επίδραση στην ψυχολογία των εργαζομένων από το φαγητό στο γραφείο.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι όσοι εργαζόμενοι καταναλώνουν φαγητό στο κυλικείο του επαγγελματικού χώρου, στον οποίο εργάζονται δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στην ψυχολογία τους.



Πηγή: http://www.news.gr

Ένα θρανίο,μία μόνο μαθήτρια στη Γαύδο


Στο σχολείο της μικρής Ιωάννας, όλα, η δασκάλα, η σχολική αίθουσα, τα βιβλία, είναι όπως θα ήταν οπουδήποτε αλλού. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Υπάρχει μόνο ένα θρανίο...

Στο σχολείο της μικρής Ιωάννας, δεν ακούγονται οι φωνές άλλων συμμαθητών, τα γέλια, η φασαρία, τα παιχνίδια και τα πειράγματα μέσα στην τάξη ή στα διαλείμματα.

Και αυτό γιατί η Ιωάννα είναι η μοναδική μαθήτρια του δημοτικού σχολείου της Γαύδου.

Ένα συγκινητικό βίντεο που ετοίμασε το κινηματογραφικό εργαστήρι Χανίων, αποτυπώνει τις μαθητικές στιγμές του μικρού αυτού κοριτσιού που παίζει με τα μαλλάκια του αμήχανα όταν τα καταγάλανα ματάκια του κοιτούν το φακό.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Γλυκές επιδοτήσεις από 35 έως και 60% μέσω ΕΣΠΑ


Ο προϋπολογισμός των μέτρων 311 και 312 είναι συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ποσοστό από 35% έως και 60% θα επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή γλυκών, ζαχαρωτών, σοκολάτας και μπισκότων, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα μέτρα 311 και 312 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδοτούν σε ποσοστό μέχρι 60% αγρότες και μη για να δημιουργήσουν μικρές μονάδες παραγωγής γλυκών του κουταλιού, ζαχαρωτών κ.λπ., ενώ το συνολικό κόστος ανά επένδυση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 300.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των μέτρων 311 και 312 είναι συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και καλύπτεται με κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.


Πηγή: http://www.news.gr

Κως: Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας


Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με θέμα τις «προτάσεις συναρμόδιων φορέων για μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», έστειλε το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αντιμάχειας Κω.

Διαβάστε την επιστολή:

«Η ανορθολογική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να υποβαθμίσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την μείωση των οργανικών θέσεων στα Σχολεία της χώρας. Από την πολιτική αυτή, πλήττονται ιδιαίτερα, τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Επειδή, Το Ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 101, αναγνωρίζει την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τη νησιωτική χώρα, θεωρώντας υποχρέωση της Πολιτείας να τη λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της.

Επειδή, οι τοπικές κοινωνίες της Κω είναι εξαιρετικά ανήσυχες για τις επιπτώσεις της στη δημόσια εκπαίδευση και στην τοπική οικονομία.

Επειδή, για τα νησιά του Αιγαίου, είναι ζωτικής σημασίας οι πλήρως λειτουργικές δομές και στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επειδή, με την υπ΄αριθμ. πρωτ. 44506/Δ4/2-4-13 κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ έχει προηγηθεί από τον Οκτώβριο του 2012 ανάλογη εγκύκλιος με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Με ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να διασφαλίσει τις συνταγματικές και τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση στις νησιωτικές περιοχές, στελεχώνοντας επαρκώς τις σχολικές μονάδες των νησιών της Δωδεκανήσου, στη βάση των πραγματικών αναγκών εκπαιδευτικού προσωπικού;

Υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου σχέδιο που να περιλαμβάνει κλείσιμο σχολείων στις νησιωτικές περιοχές, μέσω συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων;

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνης Βλαστάρη η οποία αντικατέστησε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Διονύση Μεσσάρη, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεών του στο υπουργείο Παιδείας, διευκρίνισε ότι η πρότασή τους αφορά στη διατήρηση των σημερινών οργανικών θέσεων, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών της κάθε μονάδας ξεχωριστά. “Δεν λέμε απλά “όχι”, αλλά τεκμηριώνουμε τη θέση μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αναμένεται αύξηση του μαθητικού πληθυσμού το επόμενο σχολικό έτος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις πως δε θα υποβληθούν προτάσεις για περικοπή οργανικών θέσεων στο σύνολο των σχολείων του νομού, γονείς και εκπαιδευτικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος

Είναι γνωστό σε όλους ότι η εκπαίδευση διέπεται από νομοθεσία που ΟΛΟΙ οφείλουμε να τηρούμαι. Η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1566/85 αρθ. 8 και 1966/91 αρθ.11) πουθενά δεν προβλέπει αυθαίρετες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολείων χωρίς πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όπου βάσει του Ν.3852/10 αρθ.282 περιέρχονται οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Επίσης το άρθρο 59, παρ. 15 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118/τΑ΄/24-05-2011) θεωρείται αναγκαία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων, ακόμα και για υποβιβασμούς.

Η νομοθεσία είναι ανώτερη κάθε εγκυκλίου υπηρεσιακού παράγοντα και σας παρακαλώ να τη σεβαστείτε, όπως επίσης καμιά ενέργεια δεν θα πρέπει να γίνει ερήμην των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ) αλλά και του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΠΥΣΠΕ).

Για το λόγο αυτό, και μέχρι να πάρουμε σαφείς απαντήσεις σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο, καταθέτουμε αυτό το ψήφισμα και παράλληλα προχωράμε σε συμβολική κατάληψη του σχολείου μας για μία μέρα (Τρίτη 23/4/2013), και σε έκτακτη γενική συνέλευση γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να αποφασίσουμε για τη στάση μας στο μέλλον, σε συνδυασμό με τις όποιες αποφάσεις παρθούν από τη συνέλευση γονέων και κηδεμόνων όλου του νησιού την Πέμπτη 25/4/2013.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αντιμάχειας Κω».



Στα κεντρικά των ΚΕΠΑ από τις 15 τηλεφωνικές γραμμές δεν απαντά καμία


Αγίου Κωνσταντίνου 8: η καρδιά της γραφειοκρατίας.

Η εξυπηρέτηση είναι άγνωστη λέξη για όσους πολίτες συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες των ΚΕΠΑ. Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία ξεκινάει απ΄ το... τηλέφωνο. Όταν οι πολίτες ρωτούν με αγωνία στα περιφερειακά ΚΕΠΑ πόσο πρέπει να περιμένουν ακόμη για να περάσουν από επιτροπή ή γιατί έχει χαθεί ο φάκελός τους, η απάντηση που παίρνουν απ΄ τους υπευθύνους είναι να απευθυνθούν στα κεντρικά στην Αθήνα. Στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου 8. Οι πολίτες τηλεφωνούν αλλά μάταια. Από τις 15 τηλεφωνικές γραμμές καμιά δεν απαντά.

Τις ίδιες τηλεφωνικές γραμμές κάλεσαν και «ΤΑ ΝΕΑ». Στόχος ήταν το ρεπορτάζ να καταγράψει την άποψη της διευθύντριας στη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας - Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, τη διευθύντρια όλων των ΚΕΠΑ δηλαδή, για την ταλαιπωρία των πολιτών και τις αιτίες της.

Η προσπάθεια να επικοινωνήσω με την διευθύντρια για τις ανάγκες του ρεπορτάζ δεν είχε αποτέλεσμα, παρά τις εκατό και πλέον κλήσεις στα τηλέφωνα της υπηρεσίας. Η επόμενη προσπάθεια επικοινωνίας έγινε με επίσκεψη στα γραφεία της. Η γυάλινη πόρτα του 7ώροφου κτιρίου του ΙΚΑ είναι κλειστή - η ώρα ήταν 11.15 το πρωί. Απέξω υπάρχει ένας υπάλληλος... πορτιέρης. Ανοιγοκλείνει την πόρτα κατά το δοκούν. Σ΄ ένα θυροκολλημένο χαρτί γράφει ότι η είσοδος για το κοινό επιτρέπεται 12.00-15.00.

Όσο η ώρα πλησίαζε μεσημέρι, σχηματιζόταν ουρά στη στοά. Γύρω στα 15 άτομα περίμεναν όρθια έξω απ΄ την είσοδο. Ζητούν επίσης να δουν τη διευθύντρια. Ο θυρωρός ανένδοτος. Το ωράριο του Δημοσίου αμείλικτο. «Μετά τις 12. Αλλιώς στην Αγ. Κωνσταντίνου 16». Ο κόσμος διαμαρτύρεται.

Τη μέρα που βρέθηκαν εκεί «ΤΑ ΝΕΑ», ένα ζευγάρι είχε έρθει από νωρίς το πρωί από ένα χωριό της Βοιωτίας. Κρατούσαν τη γνωμάτευση της επιτροπής για τον 85χρονο πατέρα τους. «Έχει ακρωτηριασμένο πόδι από τον Νοέμβριο του 2011. Ύστερα από καρδιά. Θρόμβωση. Πέρασε από επιτροπή η οποία αποφάσισε ότι έχει αναπηρία 67%. Κάναμε ένσταση. Ξαναπέρασε και η γνωμάτευση στις 10 Ιανουαρίου του 2013 έδειξε ότι τελικά έχει αναπηρία 80%. Όμως το ίδιο χαρτί ανέφερε πως δεν χρειάζεται βοηθό ούτε επίδομα και ότι είναι ικανός για εργασία. Πώς γίνεται αυτό; Έχουν κάνει λάθος. Είναι η 2η φορά που ερχόμαστε. Θέλουμε 60 ευρώ για να έρθουμε στην Αθήνα… Γιατί μας ταλαιπωρούν έτσι;» μας λέει ένας συγγενής του 85χρονου.

Στις 12 η πόρτα ανοίγει. Ανεβαίνω στον 6ο όροφο. Η ταλαιπωρία των πολιτών συνεχίζεται εκεί. Εμφανίζεται μια κυρία. «Ποιος θέλει να με δει;». Όλοι. Αλλά θα πρέπει να περιμένουν.

Στο μεταξύ, στον στενό διάδρομο έχει φτάσει ένα ζευγάρι με ένα μωράκι ενάμισι έτους. Είναι τυφλό. Ο πατέρας φωνάζει αγανακτισμένος. «Ερχόμαστε από το ΚΕΠΑ Περιστερίου. Είναι η 3η φορά που η επιτροπή αναβάλλεται. Πότε θα βγει ένα επίδομα γι΄ αυτό το παιδί; Πότε θα περάσουμε επιτέλους από επιτροπή;»

Ενημερώνω τη διευθύντρια ότι «ΤΑ ΝΕΑ» κάνουν ρεπορτάζ για τα ΚΕΠΑ και της ζητάω να απαντήσει σε μια-δυο ερωτήσεις. Αρνείται. «Για να σας μιλήσω, πρέπει να πάρω έγκριση από τη διοίκηση». Την ενημερώνω ότι έχω κάνει 100 τηλεφωνήματα, προσθέτοντας ότι το ίδιο έχουν κάνει εκατοντάδες άλλοι πολίτες που αγωνιούν. «Πώς να απαντήσουμε στα 100 τηλεφωνήματα όταν είμαστε 5 υπάλληλοι;» απαντάει.


Πηγή: http://www.thebest.gr

Κιλκίς: Δράση Comenius στο Ειδικό Σχολείο


Εικοσιένα εκπαιδευτικοί από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Αγγλία, Ρουμανία και Τουρκία) φιλοξενήθηκαν από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, με τίτλο “Fan way to independence”.

Η συνάντηση των εκπαιδευτικών είναι η δεύτερη μετά απ’ αυτήν που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Πολωνία. Η φιλοξενία περιείχε τρεις βασικές κατευθύνσεις με εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Πρώτη και κυρίαρχη με τα θέματα που σχετίζεται η εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στην ελληνικά σχολεία. Στα πλαίσια αυτά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, ενημερώθηκαν για τα προγράμματα εκπαίδευσης, τις μεθόδους και τις διδακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται από τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών του σχολείου.



Παρακολούθησαν στην πράξη το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου με τις δραστηριότητες που υλοποιούνται. Ακολούθησαν οι εργασίες της Παιδαγωγικής Ομάδας από τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών όλων των εμπλεκομένων χωρών.

Η συνεδρίαση περιλάμβανε τα εκπαιδευτικά συστήματα κάθε χώρας στη Γενική και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τις εργασίες που είχαν συμφωνήσει να παρουσιάσει η κάθε χώρα σύμφωνα με την πορεία του προγράμματος.

Oι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τις άλλες δομές Ειδικής αγωγής στο Κιλκίς. Ξεκίνησαν από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Κιλκίς, μετά επισκέφτηκαν το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς και τελευταία το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και το Σύλλογο βηματίΖΩ.

Μια άλλη κατεύθυνση του προγράμματος είχε να κάνει με το ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και τα ήθη και έθιμα μας. Στη βάση αυτή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Βεργίνα και στο Μουσείο των Αιγών.

Η επίσκεψη στους βασιλικούς τάφους και οι εικόνες των ευρημάτων τους άφησαν όλους καταγοητευμένους. Στις άριστες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν συντέλεσε και άψογη παρουσίαση των ευρημάτων από την ξεναγό κ. Κυριακίδου Μαρία.

Η ξενάγηση έβαλε όλη την αποστολή των εκπαιδευτικών στα χνάρια της ιστορίας και τους μετέφερε στα χρόνια της δόξας του μακεδονικού βασιλείου.

Μετά την επίσκεψη του Μουσείου και ακολουθώντας την ελληνική παράδοση της ημέρας σερβιρίστηκε φασολάδα (που είχαν ετοιμάσει οι εκπ/κοί), με λαγάνα και τα ανάλογα σαρακοστιανά εδέσματα. Ήδη είχαν μυηθεί στις εκδηλώσεις της ελληνικής Αποκριάς στις εκδηλώσεις του ΟΠΟΝΓΑ Κιλκίς και από το γλέντι στον πεζόδρομο της πόλης.

Άλλη μια πτυχή του προγράμματος είχε περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη στις εγκαταστάσεις του Οικοπεριηγητή, ενημέρωση από τον κ. Γιάννη Ρέκλο για τον υδροβιότοπο της λίμνης, τη χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου, ακολούθησε βαρκάδα στη λίμνη και παρατήρηση των πουλιών μέσα από τη λίμνη και το δάσος της και επίσκεψη σε εγκαταστάσεις εκτροφής βουβαλιών που αποτελούν και αυτά μέρος της πανίδας της περιοχής.


Μάθημα ανθρωπιάς από την 33χρονη Ερρικα Ιωάννου


Με βαριάς μορφής νοητική υστέρηση κατάφερε να σώσει το καλοκαίρι λουόμενη στην Κύπρο.

Ήταν όλοι τους εκεί. Οι περήφανοι γονείς και η αδερφή της. Παλιοί της δάσκαλοι από τη «Θεοτόκο» και την «Παμμακάριστο», άνθρωποι του Συλλόγου Πέταγμα και βέβαια οι συγκάτοικοί της από τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για νέους με νοητική υστέρηση. Και όλοι τους ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν η Έρρικα, με το καλό της φουστάνι, σηκώθηκε για να παραλάβει το βραβείο της από τα χέρια του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ. Άλλωστε το άξιζε και με το παραπάνω.

Όλα έγιναν στη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών στην Κύπρο. Κάθε χρόνο, για λίγες ημέρες, η 
Έρρικα  33 ετών σήμερα, που πάσχει από βαριάς μορφής νοητική υστέρηση, επισκέπτεται συγγενείς της στη Μεγαλόνησο. Συνηθίζουν με τον παππού της να κολυμπούν για ώρα στη θάλασσα, να ξανοίγονται και μετά να επιστρέφουν κατάκοποι στην αμμουδιά του Πρωταρά. Μια τέτοια μέρα, καθώς κολυμπούσαν αμέριμνοι, η Έρρικα άκουσε τις απελπισμένες κραυγές μιας γυναίκας.

«Η κυρία Μαρία όπως μάθαμε ότι τη λένε αργότερα είχε παρασυρθεί από το ρεύμα, δεν μπορούσε να γυρίσει και είχε πανικοβληθεί» λέει στην «Κ» η μητέρα της κ. Κούλα Ιωάννου. «Κανείς δεν είχε ακούσει το παραμικρό, εκτός από την 
Έρρικα,  η οποία κολύμπησε γρήγορα προς το μέρος της γυναίκας, την έπιασε από το μπράτσο και την έβγαλε στην ακτή».

Το κατόρθωμά της έφτασε μέχρι τα αυτιά της τέως υπουργού Εξωτερικών κ. Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία και ζήτησε από τον Κύπριο πρέσβη να της απονεμηθεί τιμητικός έπαινος.

Το γεγονός είχε πολλαπλή σημασία. «Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η 
Έρρικα,  λόγω της κατάστασής της, δεν θα είχε τη συναίσθηση του κινδύνου», λέει η κ. Ιωάννου. «Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Θυμάμαι σε μια εκδήλωση που ο πατέρας της πέταξε με αλεξίπτωτο πλαγιάς με πόση αγωνία τον παρακολουθούσε κρατώντας με τα χεράκια της την καρδιά της για να μου δείξει τον φόβο της, με το δικό της λεξιλόγιο της νοηματικής γλώσσας. Έτσι και όταν άκουσε την κ. Μαρία να φωνάζει βοήθεια η καλοσύνη της ψυχής της, η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η μεγάλη επιθυμία που έχει να βοηθά όποιον έχει ανάγκη την έκαναν να ξεπεράσει κάθε δισταγμό και να σπεύσει να βοηθήσει».

Για την οικογένειά της, αλλά και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, η βράβευση της Ερρικας κρύβει έντονο συμβολισμό. «Αναγνωρίζει τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας που έχουν τα ίδια δικαιώματα και ότι όπως όλοι έχουν μέσα τους την επιθυμία της προσφοράς.

Είμαι 30 χρόνια εθελόντρια στον χώρο της νοητικής υστέρησης και δεν σταματώ να θαυμάζω την αθωότητα, την επιμονή και την προσπάθεια που καταβάλλουν αυτά τα άτομα για να πετύχουν κάτι που για μας είναι αυτονόητο. Αυτό που απλώς χρειάζονται είναι αποδοχή, αγάπη και συνεχή ενθάρρυνση και στήριξη ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν το δυναμικό που κρύβουν μέσα τους».

Όμως στην Ελλάδα του 2013 αυτό παραμένει ζητούμενο. Το κλείσιμο των μεγάλων ασύλων, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δεν συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη ειδικών ανοιχτών δομών στην κοινότητα, όπου τα παιδιά και οι νέοι με νοητική υστέρηση θα μπορούσαν να αναπτύξουν δεξιότητες, να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ακόμα και στην περίπτωση που γονείς παίρνουν τα ηνία, η βοήθεια της πολιτείας είναι ισχνή. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Πέταγμα» στο Χαλάνδρι όπου νέοι με νοητική υστέρηση έμαθαν για πρώτη φορά να ζουν (σχεδόν) μόνοι τους, λαμβάνοντας οι ίδιοι τις αποφάσεις της καθημερινότητας, είναι το αποτέλεσμα του αγώνα μιας ομάδας γονέων που δεν ήθελαν να βλέπουν τα παιδιά τους ούτε κλεισμένα σε ψυχρά άσυλα ούτε όμως πλήρως εξαρτημένα από τους ίδιους.

Επί δύο χρόνια η Στέγη λειτούργησε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ωστόσο το πρόγραμμα τέλειωσε, μαζί και τα χρήματα. «Η κρίση μας έχει χτυπήσει όλους, είναι πολύ δύσκολο πια οι οικογένειες να σηκώσουμε το βάρος του Σπιτιού» λέει η κ. Ιωάννου, που είναι και πρόεδρος του συλλόγου «Πέταγμα». «Μακάρι κάποιος να έβλεπε την εξέλιξη των παιδιών μας. Μακάρι να έδινε λίγη προσοχή στα άλματά τους».



Θεσσαλονίκη: Οι φύλακες άγγελοι των μικρών ασθενών


Η ζωή της μικρής Κατερίνας εξαρτάται από τα μηχανήματα. Η εγκεφαλική παράλυση «μαύρισε» την παιδική ψυχή της, αλλάζοντας την καθημερινότητά της. Το δωμάτιό της θυμίζει θάλαμο νοσοκομείου. Ωστόσο, οι μέρες περνούν πλέον με ελπίδα για την ίδια και την οικογένειά της, χάρη στη συγκινητική φροντίδα των γιατρών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν γίνει οι... φύλακες άγγελοί της στο ίδιο της το σπίτι.

Η Κατερίνα και άλλοι 63 μικροί ασθενείς δέχονται υπηρεσίες κατ' οίκον από τουλάχιστον δέκα εθελοντές γιατρούς του Ιπποκρατείου και πέντε άλλους ειδικούς, οι οποίοι συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι παιδιών με χρόνια αναπηρία «Home Care». Η συγκινητική προσπάθεια δίνει τέλος στην ταλαιπωρία που περνούσαν τα παιδιά μέχρι πρόσφατα και γεμίζει με ασφάλεια τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από ομάδα γιατρών του Ιπποκρατείου, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε παιδιά που τους έχουν ανάγκη.



Στο πλευρό των παιδιών

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ανάγκες των δεκάδων παιδιών με χρόνια προβλήματα που παρακολουθούν στο νοσοκομείο, οι γιατροί θέλησαν να κάνουν κάτι για να χαρίσουν χαμόγελα ανακούφισης σ' αυτά και στους γονείς τους. Ξεκίνησαν την πρωτοβουλία ευαισθησίας και, παράλληλα, υπέβαλαν αίτηση για συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Με την υποστήριξη της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας - Θράκης, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι παιδιών με χρόνια αναπηρία «Home Care», με δαπάνη 222.468,99 ευρώ.

Ετσι, για τους επόμενους 26 μήνες, όσο θα διαρκέσει το πιλοτικό πρόγραμμα, οι εθελοντές γιατροί του Ιπποκρατείου, ανάμεσά τους παιδοχειρουργοί, εντατικολόγοι, παιδονευρολόγοι και άλλες ειδικότητες, καθώς και οι πέντε εξωτερικοί συνεργάτες που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος -δυο νοσηλευτές, δυο φυσικοθεραπευτές και ένας συντονιστής- θα επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι, για να έχουν ασφαλέστερη και ποιοτικότερη φροντίδα.

«Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, όπως εγκεφαλοπάθειες, κυστική ίνωση και διάφορες αναπηρίες που βλέπουμε στο νοσοκομείο, έχουν ανάγκη από φροντίδα στο σπίτι. Τα πιο ελαφρά περιστατικά είναι τα παιδιά με κυστική ίνωση, που πρέπει να παίρνουν ενδοφλέβια αγωγή. Είναι κρίμα να μένουν 15 μέρες με ορό στο νοσοκομείο, ενώ αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι και να τα παρακολουθεί ένας φυσικοθεραπευτής. Τα πιο βαριά περιστατικά αφορούν παιδιά με χρόνιες αναπηρίες και εγκεφαλική παράλυση, που χρειάζονται για παράδειγμα περιποίηση γαστροστομίας, όταν δεν μπορούν να φάνε από το στόμα αλλά τρέφονται παρεντερικά, τραχειοστομίας κ.ο.κ. Αυτοί οι μικροί ασθενείς περιβάλλονται σήμερα από ένα σωρό ειδικούς: εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.ά., χωρίς συντονισμό και με μεγάλο κόστος για τις οικογένειές τους. Οταν κάτι δεν πάει καλά, οι γονείς ψάχνουν ποιο νοσοκομείο εφημερεύει, αναζητώντας βοήθεια στα επείγοντα. Πήραμε την πρωτοβουλία να αναλάβουμε να αντιμετωπίζονται συντονισμένα οι ανάγκες τους», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο Ιωάννης Τσανάκας, καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής στη Γ' Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος.

Σημαντικό στήριγμα

Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας βοηθούν τους γονείς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, από το να μη βρίσκουν ειδικό γιατρό μέχρι να αιμορραγούν οικονομικά για να πληρώνουν ιδιώτες για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, ενδοφλέβιας θεραπείας κ.λπ. Μεταφέροντας την αγάπη, τη γνώση και την ανθρωπιά τους στο δωμάτιο του άρρωστου παιδιού, σκέφτηκαν ότι θα το απαλλάξουν και από την ψυχική ταλαιπωρία που περνά όταν νοσηλεύεται στην κλινική. Οι γονείς, αγχωμένοι και συχνά μπερδεμένοι, έχουν δίπλα τους έναν έμπιστο άνθρωπο, και κυρίως έναν ειδικό, για να τους λύνει κάθε απορία.

«Η... καρδιά του προγράμματος είναι ο συντονιστής. Επικοινωνεί καθημερινά με την οικογένεια του παιδιού και μαθαίνει πώς εξελίσσεται η υγεία του. Ενημερώνει την εθελοντική ομάδα του Ιπποκρατείου και επιλύει το πρόβλημα μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο γιατρό. Σε περίπτωση ανάγκης, όταν το παιδί αντιμετωπίζει οξεία κατάσταση και χρειάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ειδοποιείται ο γιατρός και κάνει τη συνεννόηση, ώστε να ξεκουράσει το γονιό και να αισθανθεί πρόσθετη ασφάλεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επιπλέον, οι γιατροί επισκέπτονται το παιδί στο σπίτι εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, σε ακτίνα 70 χιλιομέτρων, δηλαδή σε γειτονικούς νομούς, όπως σε Ημαθία, Κιλκίς, Χαλκιδική, Πέλλα και Σέρρες», επισημαίνει ο Ιωάννης Τσανάκας (φωτογραφία), καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής στη Γ' Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος.

Παράλληλα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές εκπαιδεύουν τους γονείς σε πρακτικά ζητήματα, όπως πώς να κάνουν αναρρόφηση της τραχείας για την απομάκρυνση των εκκρίσεων χωρίς εν αγνοία τους να τραυματίσουν το παιδί, πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια αναπνευστήρα, να χειρίζονται καθετήρα κ.λπ. Οι φυσικοθεραπευτές αναλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία όταν το κρίνουν αναγκαίο για το μικρό ασθενή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα, ανάλογα πρωτοποριακά προγράμματα κατ' οίκον νοσηλείας υλοποιούνται εδώ και χρόνια στις προηγμένες χώρες. «Στόχος μας είναι, μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, να εφαρμοστεί από το 2015 σε πανελλαδική κλίμακα», πρόσθεσε.


Δέκα μήνες στη λίστα αναμονής της επιτροπής


Για το βοήθημα των 624 ευρώ το δίμηνο.

«Από τον περασμένο Μάιο περιμένουμε να περάσουμε την εξέταση στην υγειονομική επιτροπή στο ΚΕΠΑ χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το βοήθημα των 624 ευρώ το δίμηνο έχει σταματήσει από τότε και μόνο εμείς ξέρουμε πώς τα καταφέρνουμε» είναι τα λόγια της Αλεξίας Γεωργιακάκη. Μητέρα τριών παιδιών, ένα εκ των οποίων, η 21χρονη Μιχαλία, αντιμετωπίζει πρόβλημα νοητικής στέρησης.



Χωρισμένη μητέρα, η κ. Γεωργιακάκη εργάζεται σε δύο δουλειές, πρωί και απόγευμα, προκειμένου να καταφέρει να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά της.
«Η κόρη μου θα κλείσει φέτος τα 21 της. Παρουσιάζει μέτρια νοητική στέρηση. Έπαιρνε ένα επίδομα για αναπηρία 67%, ένα ποσό δηλαδή 624 ευρώ κάθε δύο μήνες. Με αυτά τα χρήματα φρόντιζα και πλήρωνα κάποια πράγματα που δεν μπορούσα διαφορετικά. Πλήρωνα 300 ευρώ σε ψυχολόγους για ειδικές συνεδρίες προκειμένου να τη βοηθήσουν στην καθημερινότητά της, για να αντιμετωπίσει το ότι έχει γίνει γυναίκα αλλά με ένα μυαλό που δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό, κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, έχει πολλές άσχημες συνέπειες. Τώρα που δεν μπορώ να της προσφέρω τον ψυχολόγο τον τελευταίο χρόνο, αναγκάστηκα να την πηγαίνω στον ψυχίατρο, να κάνει χρήση φαρμάκων για να μην παρουσιάζει εκρήξεις, τάσεις φυγής και ακόμα χειρότερα πράγματα», εξηγεί η μητέρα.

Το ότι η υγειονομική επιτροπή εδώ και έναν χρόνο την έχει ακόμα στη λίστα αναμονής έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην οικογένεια. «Είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Η βεβαίωση αναπηρίας διαρκούσε 5 χρόνια. Έληξε πέρυσι στις 10 Μαΐου, είχα καταθέσει στο ΚΕΠΑ τα δικαιολογητικά και ακόμα δεν με έχουν καλέσει για να περάσω επιτροπή», λέει η κ. Γεωργιακάκη.


ΑμεΑ: «Θέλω να κάνω έρωτα»


«Είμαι μια γυναίκα 41 ετών, με κινητική αναπηρία. Δεν μπορώ να κουνήσω ούτε χέρια ούτε πόδια, είμαι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Διατηρώ εντούτοις άρτιες όλες τις πνευματικές δυνάμεις μου. Εδώ και πολλά χρόνια, παλεύω καθημερινά ώστε να μοιάζει λίγο η ζωή μου με εκείνη των άλλων. Οπως κάθε ανθρώπινο πλάσμα, έχω πνευματικές επιθυμίες αλλά και σωματικές επιθυμίες και εδώ ακριβώς περιπλέκονται τα πράγματα.
Ακόμα και με τη μεγαλύτερη θέληση στον κόσμο, δεν μπορώ να προσφέρω ικανοποίηση στο κορμί μου που ουρλιάζει κάθε μέρα από πόνο, τόσο έντονη είναι η απαίτησή του. Ζητάει τρυφερότητα, χάδια, φιλιά ή, πολύ απλά, να ξαπλώσει πλάι σε έναν άλλον και να νιώσει τη θερμότητά του. Ζητάει πολλά;
Η πορνεία υπήρχε ανέκαθεν και στη δική μας χώρα και παντού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των σεξουαλικών βοηθών, μου φαίνεται πιο φρόνιμο να μιλάμε για ανθρώπινες συναντήσεις. Γιατί, παρότι μπορεί να υπάρξει σεξουαλική επαφή, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανθρώπινη επαφή που μπορεί να ανακουφίσει, για μια στιγμή, τον ανάπηρο άνθρωπο από τη συναισθηματική και σεξουαλική μιζέρια.
Τι πρέπει να κάνω λοιπόν; Να πάω στις πουτάνες; Το σκέφτομαι χρόνια. Αλλά αυτό εμπεριέχει κόστος, και δυσκολίες, και τον φόβο τού να βρεθείς απέναντι σε έναν άνθρωπο άγνωστο και, κυρίως, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις. Ειλικρινά, δεν θα ήταν πιο σωστό να εκπαιδευτούν για αυτό εθελοντές, όπως στην Ελβετία, στην Ολλανδία και στη Δανία;
Διαβάζοντας πολλές σχετικές μαρτυρίες, διαπιστώνω ότι πολύ συχνά είναι οι άνδρες αυτοί που μιλάνε. Ως γυναίκα, θέλω να πω δυνατά και καθαρά πως εμείς, οι ανάπηρες γυναίκες, έχουμε τις ίδιες σεξουαλικές ανάγκες. Σας παρακαλώ, λοιπόν, μη μας εγκαταλείψετε σε αυτή τη θλίψη. Σας παρακαλώ να καταλάβετε πως η άρνησή σας μας προκαλεί διπλό πόνο. Είμαστε ήδη καταδικασμένοι εξαιτίας της αναπηρίας μας, μας καταδικάζετε και σε συναισθηματικό θάνατο».

Έπειτα από δύο χρόνια διαβουλεύσεων, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής της Γαλλίας είπε «όχι» στη σεξουαλική βοήθεια σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, κρίνοντας πως η σεξουαλικότητα εμπίπτει στην ιδιωτική σφαίρα και όχι στην ευθύνη του κράτους. Η επιστολή διαμαρτυρίας της 41χρονης ηθοποιού Πατρισιά Ασουλίν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Libération». Τουλάχιστον εκεί γίνεται μια συζήτηση, έχουν σπάσει μερικά ταμπού, έχουν ειπωθεί μερικές επώδυνες αλήθειες.



Οι «βδέλλες» με τις παχυλές συντάξεις


Η συνταξιούχος δασκάλα άφησε τα εγκόσμια τον Φεβρουάριο του 1997. Το σώμα και το πνεύμα της, δηλαδή, γιατί η σύνταξή της αρνήθηκε να ακολουθήσει. Τιμώντας την πεθαμένη θεία, η ανιψιά της κάθε μήνα υποδεχόταν χαμογελαστή τον ταχυδρόμο. Εβγαινε στην πόρτα, υπέγραφε το χαρτί με το όνομα της νεκρής θείας και έτσι κατάφερε να ξεκολλήσει από τα ταμεία του κράτους 70.000 ευρώ! Και όταν τη φώναξαν στο ΙΚΑ για να δώσει εξηγήσεις, δεν κατέφυγε σε σενάρια μετεμψύχωσης, αλλά μιμούμενη τη μακαρίτισσα, χάθηκε κι εκείνη στο υπερπέραν των απατηλών συνταξιούχων. Στο μυστηριακό μέρος, δηλαδή, όπου τώρα λουφάζουν οι 51.551 συνταξιούχοι που δεν απογράφηκαν και τρώνε μακάριοι τα 420 εκατ. που κοστίζουν οι συντάξεις τους στο κράτος κάθε χρόνο.

Για να καταλήξουν εκεί, αφήνουν πίσω τους την παλιά τους κατοικία, ακόμη και αν αυτή ήταν σ’ ένα μέρος όμορφο, σαν το Ηράκλειο της Κρήτης. Στο οποίο, ο δύστυχος διευθυντής του τοπικού ΙΚΑ τώρα τελευταία διαπίστωσε πως έχει καταβάλει για τη συνταξιοδότηση των νεκρών 250.000 ευρώ! Και πως κατέχει το ρεκόρ στις αναπηρικές συντάξεις: 1 στα 5 κοπέλια έχει αναπηρία, και ας μοιάζουν όλα τους αρτιμελέστατα. Γιατί, όπως λέει και το παλιό ρητό, στην Ελλάδα σύνταξη παίρνει μέχρι και το απαρέμφατο. Ποιο ακριβώς απαρέμφατο; Το πρώτο στη λίστα του ΙΚΑ, είναι το «εξαπατάν».

Βλέπετε, με στοιχειώδη μηχανοργάνωση από τη δεκαετία του ’90, τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί. Αλλά τότε θα χάναμε όλες αυτές τις ιστορίες συνταξιοδοτικής τρέλας. Οπως εκείνη της μάνας και της κόρης, που πιο πολύ από όλα αγάπησαν τον νεκρό συνταξιούχο. Το απατηλό ντουέτο εμφάνισε στο ΙΚΑ Κερκύρας εξουσιοδότηση για τη σύνταξη ενός 86χρονου Κερκυραίου. Μόνο που ο υπάλληλος θυμήθηκε πως για τον 86χρονο είχε εκδώσει… πιστοποιητικό θανάτου μερικούς μήνες νωρίτερα! Στο σενάριο της μαύρης κερκυραϊκής κωμωδίας μπήκαν οι αστυνομικοί που έπιασαν την 36χρονη κόρη, ενώ εκείνη ούρλιαζε πως είναι η ανιψιά του νεκρού γέροντα. Μόνο που όταν οι αστυνομικοί έψαξαν το αυτοκίνητό της άρχισε να μοιάζει περισσότερο με ανιψιά του Ντίλιγκερ, αφού στο ντουλαπάκι βρέθηκε ένα ανεπανάληπτο ποτ πουρί πλαστών εγγράφων. Και έτσι, μάνα και κόρη βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα καθώς εκεί ψηλά ο νεκρός συνταξιούχος γελούσε σαρδόνια. Γιατί με τόσο κόπο το ντουέτο κατάφερε να υφαρπάξει μόλις 2.500 ευρώ. Αν πουλούσαν την ιστορία τους ως σενάριο, μάλλον θα έβγαζαν περισσότερα…

Αλλά βέβαια υπάρχει και εκείνη η ξεχωριστή μορφή που το ελληνικό κράτος επιδοτούσε επί σχεδόν 30 χρόνια, και η οποία μεγαλούργησε στο γραφικό Κορωπί. Ο χαριτωμένος συνταξιούχος αυτής της ιστορίας έκλαψε πικρά το 1994, όταν πέθανε η σύζυγός του, και αποφάσισε να την τιμά κάθε μήνα, λαμβάνοντας ανελλιπώς τη σύνταξή της! Ακόμα και όταν ξαναπαντρεύτηκε, ο τεθλιμμένος Κορωπιώτης συνέχισε με τη νέα του αγαπημένη να τρώει τη σύνταξη της μακαρίτισσας. Κι έτσι, έζησε αυτός καλά και αυτή καλύτερα, αφού στα 28 χρόνια που πέρασαν, έφαγαν μαζί συνολικά... 160.000 ευρώ! Ενα ασήμαντο ποσόν, δηλαδή, μπροστά τη χοάνη της Ζακύνθου. Το πρώην «φιόρο του Λεβάντε» και νυν «νησί των τυφλών» επιχορηγούσε 616 αόμματους, άλλο αν ο ένας από αυτούς πήγαινε για κυνήγι στις πλαγιές, ο άλλος έβγαινε για καφέ όπου είχε καλύτερη θέα στο Ιόνιο και η τρίτη, μια μεσόκοπη κυρία, έκανε περαντζάδα με το απαστράπτον τζιπάκι της στην πλατεία Σολωμού. Αλλά αυτός που βάζει ακόμα και τους Ζακυνθινούς τα (μαύρα) γυαλιά, είναι ο 56χρονος έμπορος της λαϊκής που θαύμασε βαθιά τον Αλ Πατσίνο στο «Αρωμα γυναίκας». Το 2004, ο δαιμόνιος λαϊκατζής τρύπωσε στο ΙΚΑ του Άργους και έβγαλε επίδομα τυφλότητας. Αυτό, βέβαια, δεν τον εμπόδισε να φορτώνει τα ντοματάκια του στην καρότσα και να τα πηγαίνει στο Περιστέρι με το Ι.Χ. φορτηγό του. Ούτε και να οδηγεί τη μηχανή του πέρα–δώθε στον κεντρικό του Αργους. Ούτε και να εισπράξει από το ΙΚΑ από τότε μέχρι τώρα 71.000 ευρώ. Γιατί, παρά την τυφλότητά του, ο πολυμήχανος λαχαναγορίτης συνέχισε να ξεχωρίζει το χρώμα του χρήματος μια χαρά.



Στουρνάρας: Προαγωγές στο δημόσιο εκτός επετηρίδας


Μετά τις απολύσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σπάσει άλλο ένα ταμπού στη Δημόσια Διοίκηση, αυτό της επετηρίδας και της «αρχαιότητας».

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση που θα περιορίζει τη σημασία των ετών προϋπηρεσίας στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να προωθηθούν σε θέσεις ευθύνης νεότεροι, αλλά με υψηλά προσόντα, υπάλληλοι.

«Θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τώρα μένει η υλοποίηση. Η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου δεν συνεπάγεται νέες αποχωρήσεις, αλλά μια διαρκή διαδικασία βελτίωσης» δηλώνει χαρακτηριστικά, για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ότι στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των φορολογικών βαρών, θα τεθεί, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας λέει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ για την Εθνική και την Eurobank σημειώνει ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.


Απολύθηκαν οριστικά επίορκος αστυνομικός και "κοπανατζής"


Με αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δυο δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν οριστικά, εκτός της υπηρεσίας τους.

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμος της ΕΛΑΣ, ο οποίος αφού αφαίρεσε τραπεζικές κάρτες αναλήψεων από ιδιώτη, πραγματοποίησε από ΑΤΜ αναλήψεις 6.368 ευρώ και έναν υπάλληλο υπουργείου ο οποίος, μέσα σε ένα χρόνο δεν πήγε στην υπηρεσία του 110 μέρες, καθώς δήλωσε αλκοολικός.

Η υπόθεση του ανθυπαστυνόμου


Σε ότι αφορά τον πρώτο, ο ανθυπαστυνόμος της υποδιεύθυνσης Αττικής τον Νοέμβριο του 2001, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία μέσα από το γραφείο του, αφαίρεσε -όπως ομολόγησε και ο ίδιος στην απολογία του- κατά την ώρα της έρευνας που έκανε σε τσάντα ιδιώτη που είχε προσαχθεί, τις κάρτες αναλήψεως τριών Τραπεζών. Από σημειωματάριο που βρισκόταν μέσα στην τσάντα του - όπως κατέθεσε ο ανθυπαστυνόμος- έμαθε τους αριθμούς των PIN των καρτών αναλήψεων και ενώ ο εκείνος βρισκόταν ακόμη στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών, ο ανθυπαστυνόμος πραγματοποίησε αναλήψεις συνολικού ποσού 6.368 ευρώ από ΑΤΜ, τα οποία βρίσκονταν ,μέσα στην ΓΑΔΑ, στην οδό Αχαρνών, και στην Πλατεία Κολωνακίου.

Επίσης, βρέθηκαν στην κατοχή του πέντε δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητό του. Από τις πέντε αυτές ταυτότητες, οι τρεις είχαν χαθεί από τους κατόχους τους και τις βρήκε, όπως ισχυρίστηκε, και οι υπόλοιπες είχαν παραδοθεί στις υπηρεσίες, που υπηρετούσε πριν. Μετά από όλα αυτά, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθυπαστυνόμων του επέβαλε την ποινή της απόταξης από το σώμα της ΕΛΑΣ, καθώς κρίθηκε ότι οι πράξεις που διέπραξε θίγουν την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του Αστυνομικού σώματος, ενώ «μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα». Ο ανθυπαστυνόμος στη συνέχεια άσκησε έφεση, κατά της αποφάσεως του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου η οποία απορρίφθηκε και κατόπιν αυτού προσέφυγε στο ΣτΕ. Όμως οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ' Τμήματος απέρριψαν, ως αβάσιμους ,όλους τους ισχυρισμούς του ανθυπαστυνόμου και επικύρωσαν την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Ο "κοπανατζής" δημόσιος υπάλληλος

Η δεύτερη υπόθεση που απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν η οριστική απόλυση δημοσίου υπαλλήλου που εργαζόταν σε υπουργείο, καθώς, το 2003, απουσίασε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για 110 εργάσιμες μέρες, με αποτέλεσμα το υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο να του επιβάλει την ποινή της οριστικής παύσης.

Ο υπάλληλος στη συνέχεια προσέφυγε στο ΣτΕ, επικαλούμενος ότι το εκείνο το διάστημα αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, λόγω της χρόνιας εξάρτησης από το αλκοόλ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της ικανότητάς του να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο γνωμάτευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής του έτους 2008, στο οποίο νοσηλεύθηκε πάσχων, από χρόνιο αλκοολισμό, όπως και έγγραφο από το ίδιο νοσοκομείο, του έτους 2009, όπου βεβαιώνεται ότι ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ και εντάχθηκε με τη θέλησή του στο πρόγραμμα απεξάρτησης αλκοολικών και ολοκλήρωσε το σχετικό πρόγραμμα δίμηνης νοσηλείας. Ακόμη, προσκόμισε βεβαίωση άλλου κρατικού νοσοκομείου του έτους 2003 στο οποίο βεβαιώνεται ότι νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες πάσχων από φαρμακευτική δηλητηρίαση και του συνεστήθη νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Για τη δεύτερη αυτή βεβαίωση, ο υπάλληλος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η «φαρμακευτική δηλητηρίαση» ήταν απόπειρα αυτοκτονίας, καθώς το διάστημα εκείνο υπήρχε πλήρης κατάρρευση της ψυχικής του υγείας, με συνέπεια τον χρόνιο αλκοολισμό του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ' Τμήματος υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο υπάλληλος «δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε κρίση περί ικανότητας του προς καταλογισμό της αποχής του» από την υπηρεσία του. Και αυτό γιατί, οι βεβαιώσεις που προσκόμισε δεν αφορούν το κρίσιμο διάστημα του 2003, αλλά σε μεταγενέστερα έτη, ενώ στη βεβαίωση του νοσοκομείου του 2003, γίνεται αναφορά για ολιγοήμερη νοσηλεία τριών ημερών. Παράλληλα, αναφέρουν οι δικαστές, ότι ο επίμαχος υπάλληλος ποτέ δεν έκανε κάποια ενέργεια για να εξετασθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ανικανότητά του για εργασία. Κατόπιν αυτών, κρίθηκε από το ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, ότι ο δημόσιος υπάλληλος υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά του και η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Προσλήψεις προσωπικού για το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου


170 άτομα για την κάλυψη θέσεων ταξιθέτη - ταμία.

Εργαζόμενους για θέσεις ταμία και ταξιθέτη προσλαμβάνει η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε., με στόχο την κάλυψη 170 συνολικά θέσεων για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου του 2013.
Οι θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής:

-Δεκαπέντε ταμίες για την Αθήνα

-Πέντε ταμίες για την Επίδαυρο

-Εβδομηνταπέντε ταξιθέτες και ελεγκτές εισόδου στους χώρους εκδηλώσεων της Αθήνας

-Εβδομηνταπέντε ταξιθέτες και ελεγκτές εισόδου στους χώρους εκδηλώσεων της Επιδαύρου
Τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι:
Α) Ταμίες

Απολυτήριο Λυκείου, καλή γνώση χρήσης Η/Υ (WINDOWS XP, MS OFFICE, INTERNET), καλή γνώση αγγλικών (επιθυμητή 2η γλώσσα), άριστη επικοινωνία και προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του πελάτη, εμπειρία σε αντίστοιχη θέση, υπευθυνότητα και ενδιαφέρον για τον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, δυνατότητα απασχόλησης σε βάρδιες.

Χώροι απασχόλησης: κεντρικά εκδοτήρια εισιτηρίων Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39), εκδοτήρια εισιτηρίων θεάτρων (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Πειραιώς 260, λοιποί χώροι εκδηλώσεων)
Β) Ταξιθέτες και ελεγκτές εισόδου

Τουλάχιστον δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ ή απολυτήριο τίτλο οποιασδήποτε αναγνωρισμένης σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η γνώση μίας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών καθώς και η προηγούμενη σχετική με το αντικείμενο προϋπηρεσία θα ληφθεί υπόψη. Για τις θέσεις των ταξιθετών Επιδαύρου θα λαμβάνεται επίσης υπόψη η εντοπιότητα των υποψηφίων.

Στην περίπτωση, που οι υποψήφιοι προσκληθούν στη συνέντευξη είναι απαραίτητο να προσκομίσουν, αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξη των απαιτούμενων προσόντων – αρχικά σε απλή φωτοτυπία, και, εφ’ όσον επιλεγούν, σε επικυρωμένα αντίγραφα. Η αμοιβή όσων επιλεγούν θα είναι βάσει ωρών απασχόλησης, ενώ το ακριβές καθεστώς αναμένεται να διευκρινιστεί από την εταιρεία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Διευκρινίσεις και πληροφορίες μπορούν να παρασχεθούν από την εταιρεία, οδός Χατζηχρήστου 23 και Μακρυγιάννη, Κουκάκι, 117 42 Αθήνα, τηλ. 210-9282900 και 210-9282904, από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρουν την παρούσα και την σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.greekfestival.gr).

*Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσου την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. στη διεύθυνση: http://www.greekfestival.gr:

Α) για τις θέσεις της Αθήνας μέχρι και την 26η Απριλίου 2013 και ώρα 12.00.

Β) για τις θέσεις της Επιδαύρου μέχρι και την 15η Μαΐου 2013 και ώρα 14.00.



Πηγή: http://www.news.gr

Η Βιομηχανία Ζάχαρης προσλαμβάνει 60 άτομα


Ειδικότητες για την κάλυψη εποχικών αναγκών.
Στην πρόσληψη 60 ατόμων προχωραέι το εργοστάσιο Πλατέος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Το προσωπικό θα προσληθεί με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και θα καλείψει εποχικές ανάγκες του εργοαστασίου, που βρίσκεται στο Πλατύ Ημαθίας.
Οι ειδικότητες, οι οποίες αναζητά η ΕΒΖ είναι οι εξής:

Τρείς γεωπόνοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Ένας υπάλληλος νοσηλευτικής, τεχνικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ένας υπάλληλος Logistics- Διοικητικού-Λογιστικού, τεχνικής εκπαίδευσης

Δύο λογιστές τεχνικής εκπαίδευσης

Δύο απόφοιτοι Διοίκησης Επιχειρήσεων, τεχνικής εκπαίδευσης

Δύο Αυτοματιστές για Συσκευαστήριο Ζάχαρης, τεχνικής εκπαίδευσης

Τρεις Μηχανολόγοι, τεχνικής εκπαίδευσης

Τρεις ηλεκτρολόγοι, τεχνικής εκπαίδευσης

Τρεις χειριστές λεβήτων, τεχνικής εκπαίδευσης

Δύο χειριστές ηλεκτρικών πινάκων, τεχνικής εκπαίδευσης

Ένας τεχνίτης βαρέων οχημάτων, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ένας θερμαστής λεβήτων, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δύο χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων (Φορτωτές+Περονοφόρο), δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ένας υδραυλικός, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Εννέααγγελιοφόροι ψεκασμών, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δυοχειριστές γεωργικών μηχανημάτων, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δύο αποθηκάριοι, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δύοοδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων –λεωφορείων και φορτηγών ειδικών μεταφορών,δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ένα άτομο για τηγραμματεία διεύθυνσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Έναςεφαρμοστής συντηρητής βιομηχανικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων με άδεια ηλεκτροσυγκολλητή Β΄ τάξης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Τρία άτομα για τη θέση του συντηρητή -χειριστή μηχανημάτων συσκευασίας ζάχαρης, υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Δύοβοηθοί αποθηκάριου, υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.2 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. Εργοστάσιο Πλατέος Ημαθίας, 44οχλμ.Θεσ/νίκης-Βεροίας, Τ.Κ. 590 32, απευθύνοντάς την στο Γραφείο Προσωπικού (Κ. Κανσίζογλου), τηλ. Επικοινωνίας: 2333068200, 2333068210.



Πηγή: http://www.news.gr

Τα αρχαιολογικό μουσείο προσλαμβάνει 41 άτομα


Θα αναλάβουν θέσεις εποχικών ή παροδικών αναγκών.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προχωράει στην πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για την κάλυψη 41 θέσεων, από άτομα που θα αναλάβουν θέσεις εποχικών ή παροδικών αναγκών.
Συγκεκριμένα θα προσληφθούν:

- Σαράντα ημερήσιοι φύλακες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

- Ένας νυχτοφύλακας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Απαραίτητα προσόντα:

Για τις θέσεις των φυλάκων είναι απαραίτο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/1983 ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας και μέτρια γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής γλώσσας.
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.2 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: Τοσίτσα 1, Τ.Κ. 10682 - ΑΘΗΝΑ, απευθύνοντάς την στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπόψιν κας Νίκής Χριστοδουλίδου (τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4800).
Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ



Πηγή: http://www.news.gr

Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο της νηστείας


Πώς θα ακολουθήσουμε ένα πλήρες διαιτολόγιο.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής για πολλούς αποτελεί μια περίοδο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού από την ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων που παρατηρείται τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Διατροφικώς, συνίσταται σε αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα. Τρόφιμα που αποκλείονται από το διαιτολόγιο είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αβγό. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφίμων από το διαιτολόγιο είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών, ώστε να επιτευχθεί ενεργειακό ισοζύγιο.

Πλεονεκτήματα της νηστείας

Παρακολουθώντας τα παραπάνω διακρίνουμε ότι οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της μεσογειακής διατροφής, ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο.

Αναλύοντας τον τρόπο διατροφής, παρατηρούμε ότι κατά τη νηστεία:

- Αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος και την μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

- Αυξάνεται η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση όπως είναι η βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδή, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελευθέρων ριζών προφυλάσσοντας τα τοιχώματα των αγγείων και τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.

- Αυξάνεται η πρόσληψη βιταμινών συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και όχι μόνο.

- Αυξάνεται η πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία, και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

Μειονεκτήματα της νηστείας

Ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών που σε άλλα διαστήματα του έτους συνηθίζουμε να λαμβάνουμε από αυτές.

Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι:

- Πρωτεΐνες: Βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που λαμβάνεται σε μειωμένες ποσότητες είναι οι πρωτεΐνες, τις οποίες συνηθίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά από τα ζωικά προϊόντα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη, και την διατήρηση του μυϊκού ιστού στον οργανισμό.

Ο μυϊκός ιστός είναι ο βασικός μεταβολικά δραστήριος ιστός που ορίζει και τα επίπεδα του βασικού μεταβολισμού (δηλαδή τον ρυθμό καύσεων) κάθε ανθρώπου.

- Ασβέστιο: Σημαντικό συστατικό που επίσης μπορεί παρατηρείται σε έλλειψη κατά την περίοδο της νηστείας είναι το ασβέστιο.

Το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό κυρίως λόγω της έλλειψης γαλακτοκομικών αλλά και της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

- Σίδηρος: Σημαντικότατο συστατικό, το οποίο βοηθάει την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού και παροχή ενέργειας. Ιδιαίτερα αναγκαίος για τα παιδιά, τους αθλητές και άτομα με έντονη δραστηριότητα.

Η έλλειψη του κρέατος και των ζωικών τροφών από το νηστίσιμο διαιτολόγιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα σε ομάδες πληθυσμού με υψηλές απαιτήσεις, όπως γυναίκες με ιστορικό αναιμίας.

- Β12: Η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν ελλείψεις

- Τα παιδιά και οι έφηβοι.

- Οι έγκυες και οι θηλάζουσες.

- Αθλητές.

- Γυναίκες με ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης.

- Γυναίκες με ιστορικό αναιμίας.

Απαραίτητες συμβουλές για να κάνετε τη νηστεία πλήρη

Βάλτε στη διατροφή σας πρωτεΐνες καλής ποιότητας: Φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες σχετικά «υψηλής βιολογικής αξίας», που παρουσιάζουν δηλαδή παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι και το ταχίνι, η σόγια, τα μανιτάρια, ιδίως όταν συνδυάζονται μεταξύ τους (π.χ. φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια)

Αυξήστε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν σίδηρο και βιταμίνη Β12: Τροφές που θα σας βοηθήσουν να μην εμφανίσετε τέτοιες ελλείψεις κατά τη νηστεία είναι κατά πρώτο λόγο τα θαλασσινά και κατά δεύτερο τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και το σπανάκι.

Βρείτε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου: Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (ιδιαιτέρως τα αμύγδαλα) ο χαλβάς, το σησάμι, το ταχίνι, το γάλα και τυρί σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, λάπαθο, μπρόκολο).

Πώς λοιπόν οι οδηγίες αυτές μεταφράζονται στην πράξη;

Κυρίως γεύματα: Σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, ριζότο με θαλασσινά, συνδυασμούς όπως ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια.

Σαλάτες: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι) με λίγο σουσάμι, σαλάτες με θαλασσινά.

Σνακ: Ανάλατους ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, παστέλι.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr

Τρόποι να αποφύγετε τις καούρες


Μικρά μυστικά για να εμποδίσετε την εμφάνιση προβλημάτων στο στομάχι.

Ανάμεσα στις τροφές που προκαλούν καούρες σε πολλούς ανθρώπους περιλαμβάνονται η σοκολάτα, λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η αποφυγή τροφίμων και ποτών που προκαλούν τα συμπτώματά σας είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα για να εμποδίσετε την εμφάνιση της καούρας:

- Αν είστε υπέρβαρος, σκεφτείτε κάποιο σχέδιο για να χάσετε τα επιπλέον κιλά σας

- Μην καπνίζετε

- Μην ξαπλώνετε για τουλάχιστον δυο ώρες μετά το γεύμα

- Όταν ξαπλώνετε, σιγουρευτείτε ότι το κεφάλι σας είναι περίπου 15 εκατοστά ψηλότερα από τα πόδια σας

- Πάρτε ένα αντιόξινο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Οι βρεφικοί κολικοί μπορεί να γίνουν παιδικές ημικρανίες


Το 16-20% των μωρών έχουν κολικούς.

Τα μωρά που κλαίνε ασταμάτητα λόγω κολικών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αργότερα πρώιμες ημικρανίες στην παιδική και την εφηβική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Λουίτζι Τιτομάνλιο και τη Σίλβια Ρομανέλο του τμήματος επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών του Νοσοκομείου Ρομπέρ Ντεμπρέ του Παρισιού μελέτησαν τις περιπτώσεις εκατοντάδων παιδιών ηλικίας 6-18 ετών που υπέφεραν από ημικρανίες.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά ήταν περίπου έξι φορές πιθανότερο να έχουν αυτούς τους πόνους, αν ως μωρά είχαν συχνούς και έντονους κολικούς, κλαίγοντας ασταμάτητα χωρίς φανερή αιτία.

Περίπου το 73% των παιδιών και των νέων με ημικρανίες είχαν υποφέρει από κολικούς ως μωρά, ενώ μόνο το 26,5% των παιδιών χωρίς ημικρανίες είχαν κολικούς μετά τη γέννησή τους. Η συσχέτιση αφορούσε ειδικά τις ημικρανίες και όχι τους λιγότερο έντονους πονοκεφάλους, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μια περσινή μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βρήκε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες, έχουν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν μωρά που υποφέρουν από κολικούς. Η νέα έρευνα, όπως είπε ο Λουίτζι Τιτομάνλιο, ενισχύει την άποψη ότι οι κολικοί και οι ημικρανίες ως συμπτώματα έχουν κάποια κοινή βάση.

Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι πρόκειται για μια συσχέτιση και δεν μπορούν να αποδείξουν πως κατ’ ανάγκη οι κολικοί των μωρών κάποια στιγμή, με το πέρασμα του χρόνου, θα γίνουν ημικρανίες. Νέες μελέτες απαιτούνται για να ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Περίπου το 16% έως 20% των μωρών υποφέρουν από κολικούς. Ένα μωρό θεωρείται ότι έχει κολικό, αν κλαίει τουλάχιστον επί τρεις ώρες τη μέρα, για τρεις μέρες μέσα στην εβδομάδα και εφόσον το κλάμα του δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια ιατρική πάθηση.

Η αιτία των κολικών είναι ακόμα άγνωστη, αν και ορισμένοι επιστήμονες τούς αποδίδουν σε κοιλιακούς πόνους λόγω της συσσώρευσης αερίων. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι μερικά μωρά με κολικούς έχουν μη φυσιολογικά βακτήρια στο έντερό τους.

Από ημικρανίες πάσχουν το 1,2% έως 3,2% των παιδιών ηλικίας τριών έως επτά ετών, το 4% έως 11% των παιδιών επτά έως 11 ετών και το 8% έως 23% στις ηλικίες 11 έως 15 ετών.

Μια άλλη διαταραχή, το σύνδρομο κυκλικού εμετού, στο οποίο τα παιδιά παθαίνουν συχνούς και σοβαρούς εμετούς και ναυτία, επίσης συμβαίνει πιο συχνά σε εκείνα τα παιδιά που αργότερα εμφανίζουν ημικρανίες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανώς οι κολικοί, το σύνδρομο κυκλικού εμετού και οι ημικρανίες αποτελούν διαδοχικά στάδια της ίδιας παθολογικής κατάστασης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Διατροφή για όμορφα και λευκά δόντια


Πώς να αποφεύγετε το κιτρίνισμά τους.

Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής και ομορφιάς είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει αρκετό κόσμο. Σύμφωνα με τους
ειδικούς η διατροφή και ειδικότερα ουσίες που βρίσκουμε μέσα στις τροφές που καθημερινά καταναλώνουμε, σχετίζονται ακόμη και με το χρώμα των δοντιών και το κιτρίνισμά τους.

Ποιες είναι αυτές:
-Ο καφές, το κόκκινο κρασί, αναψυκτικά τύπου cola, όταν υπερκαταναλώνονται αφήνουν τις έντονες χρωστικές τους πάνω στα δόντια.

-Λαχανικά, όπως τα παντζάρια, τα καρότα, οι φράουλες που έχουν έντονες χρωστικές μπορεί επίσης να αλλοιώνουν το λευκό των δοντιών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αποφεύγουμε αυτές τις τόσο υγιεινές τροφές.

Ωστόσο αμέσως μετά την κατανάλωσή κάποιας από αυτές τις τροφές, πιείτε αρκετό νερό ή αν έχετε τη δυνατότητα, βουρτσίστε τα δόντια σας.

-Η σόδα σε οποιαδήποτε μορφή δεν θα πρέπει να είναι συχνή και εκτεταμένη, αφού μακροπρόθεσμα, το όξινο ανθρακικό νάτριο που περιέχει μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

-Όξινα τρόφιμα όπως το ξίδι ανοίγουν τους πόρους του σμάλτου των δοντιών και διεισδύουν αφήνοντας τους ενοχλητικούς λεκέδες πάνω σε αυτά.

-Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του στόματος μετά από κατανάλωση πολύ ζεστών ή πολύ κρύων φαγητών ή ροφημάτων επίσης μπορεί να επηρεάσουν.

Πέρα όμως από τη διατροφή καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, αλλά και σε τελική ανάλυση η φυσιολογική φθορά λόγω της πάροδος του χρόνου παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Επειδή όμως το χρόνο δεν μπορείτε να τον σταματήσετε, προσπαθήστε να κάνετε μικρές αλλαγές με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και αναψυκτικών, αποφυγή καπνίσματος, άφθονη κατανάλωση νερού μετά από τα γεύματα και φυσικά τήρηση κανόνων στοματικής υγιεινής, όπως βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Η κατάθλιψη είναι μεταδοτική


Τι αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα και ποιοι θεωρούνται επιρρεπείς στην εκδήλωσή της.

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι κολλητική; Ναι υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Notre Dame με βάση έρευνα που διεξήγαγαν σε πρωτοετείς φοιτητές. Η έρευνα συντονίστηκε από τους ψυχολόγους Gerald Haeffel και Jennifer Hames του Πανεπιστημίου της Notre Dame και δημοσιεύθηκε στο ψυχολογικό έντυπο Clinical Psychological Science.

Σύμφωνα με την έρευνα οι φοιτητές που έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης που τους κάνει ευπαθείς στην κατάθλιψη μπορούν κυριολεκτικά να «κολλήσουν» τους συγκάτοικούς τους, αυξάνοντας και την συναισθηματική τους ευαλωτότητα καθώς και τις πιθανότητές τους για την εκδήλωση κατάθλιψης.

Ας δούμε όμως ποιοι θεωρούνται επιρρεπείς στην εκδήλωση κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τους ανθρώπους που αντιδρούν αρνητικά στις στρεσογόνες καταστάσεις, τείνουν να ερμηνεύουν τα γεγονότα ως αποτέλεσμα παραγόντων τους οποίους δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς και σαν αντανάκλαση της δικής τους αναποτελεσματικότητας και έλλειψης. Αυτή η «αντιληπτική ευαλωτότητα» όπως την ονομάζουν οι ειδικοί, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εκδήλωση κατάθλιψης.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αντιληπτική ευαλωτότητα μπορεί να είναι «κολλητική» κατά τη διάρκεια σοβαρών μεταβατικών περιόδων στη ζωή των ατόμων. Για να διαπιστώσουν αν ισχύει η υπόθεσή τους εξέτασαν και παρακολούθησαν 103 πρωτοτετείς φοιτητές που μοιράζονταν τους φοιτητικούς κοιτώνες με συγκατοίκους. Οι φοιτητές αξιολογήθηκαν μόλις μπήκαν στο Πανεπιστήμιο, μετά από τρεις μήνες καθώς και μετά από έξι μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές των οποίων οι συγκάτοικοί είχαν υψηλά επίπεδα αντιληπτικής ευαλωτότητας, ήταν πιθανό να «κολλήσουν» αυτόν τον τρόπο σκέψης, ενώ αντίστροφα εκείνοι που συγκατοικούσαν με φοιτητές που είχαν χαμηλά αρχικά επίπεδα αντιληπτικής ευαλωτότητας παρουσίασαν μείωση και όσον αφορά τη δική τους κατάσταση. Η «μεταδοτικότητα» του συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς ήταν αισθητή κατά την αξιολόγηση των φοιτητών στους τρεις μήνες, αλλά και στους έξι.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι φοιτητές που μέσα στους πρώτους τρεις μήνες έτειναν να αντιδρούν αρνητικά στις στρεσογόνες καταστάσεις και να τις ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα των δικών τους προσωπικών ελλείψεων, είχαν και διπλάσια επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από έξι μήνες, συγκριτικά με τους υπόλοιπους φοιτητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έρευνά τους αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του περιβάλλοντος όσον αφορά την συναισθητική κατάσταση και εξέλιξη των ανθρώπων με κατάθλιψη. Με άλλα λόγια η συνύπαρξη του καταθλιπτικού ασθενούς με ανθρώπους που έχουν χαμηλό δείκτη «αντιληπτικής ευαλωτότητας» θα μπορούσε να δράσει θεραπευτικά.


Πηγή: http://www.vita.gr

Τα οφέλη των προβιοτικών


Χρήσιμα για την αποτροπή πολλών διαταραχών του πεπτικού συστήματος.

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί τους πάσχοντες, πλήττει πιο συχνά τις γυναίκες και αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας (ΕΛΙΓΑΣΤ 2006), 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Αυτό ίσως να οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια.

Κινούμαστε λιγότερο και η διατροφή μας εμπεριέχει, πλέον, περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι φτωχή σε φυτικές ίνες. Οι αλλαγές αυτές, φαίνεται ότι επιδρούν αρνητικά όχι μόνο στην κινητικότητα του εντέρου, αλλά και στη συνολική υγεία του πεπτικού μας.

Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;

Το πρότυπο της κανονικής κένωσης ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Για παράδειγμα οι γαστρεντερολόγοι, θεωρούν κανονικές τις 3-21 κενώσεις την εβδομάδα. Δεν είναι μόνο ο όγκος των κοπράνων ή η συχνότητα της κένωσης που ορίζει τη δυσκοιλιότητα.

Δεν υπάρχει ένας ικανοποιητικός και διεθνώς αποδεκτός ορισμός της δυσκοιλιότητας. Ο όρος «δυσκοιλιότητα» χρησιμοποιείται, περισσότερο, σαν ένας αθροιστικός όρος, με διαφορετικούς ορισμούς και εκδηλώσεις. Ένα άτομο θεωρείται δυσκοίλιο, όταν εμφανίζει δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, για τρεις ή περισσότερους μήνες:

Μικρή συχνότητα κένωσης (λιγότερες από τρεις την εβδομάδα)
Αξιοσημείωτη δυσκολία αφόδευσης
Αίσθημα ατελούς κένωσης
Κενώσεις που συνοδεύονται από μικρά ή/και σκληρά κόπρανα, με το βάρος τους να είναι μικρότερο από τα 50 γραμμάρια.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα;

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, διαπιστώθηκε ότι το 72% του πληθυσμού, καταφεύγει στη χρήση υπακτικών - καθαρτικών για την άμεση αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αυτή η πρακτική όμως, ιδιαίτερα στην περίπτωση που είναι παρατεταμένη, μπορεί τελικά να επιτείνει τη δυσκοιλιότητα, να προκαλέσει ακόμη πιο έντονες εκδηλώσεις (αέρια, φούσκωμα, πόνος), καθώς και να οδηγήσει σε δυσαπορροφήσεις θρεπτικών συστατικών και σε διαταραχές στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Η χρήση υπακτικών – καθαρτικών αποτελεί δευτερεύουσα επιλογή και θα πρέπει να εφαρμόζεται, μόνο, κατόπιν ιατρικής σύστασης.

Είναι σημαντικό, να σημειώσουμε ότι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, είναι ο μη φαρμακευτικός και αφορά σε ενθάρρυνση για αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών, καθώς και σε αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα προβιοτικά έχουν εξάρει το ερευνητικό ενδιαφέρον για την ωφέλιμη δράση τους στην υγεία του πεπτικού, η συστηματική τους χρήση, συνδυαστικά με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων δημητριακών, φαίνεται ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Στον εντερικό μας σωλήνα υπάρχει μία τεράστια σειρά βακτηριακών ειδών, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού και διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια παρόμοια με αυτά που φυσιολογικά κατοικούν στο γαστρεντερικό σύστημα, τα όποια όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, επιφέρουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Τα βακτηριακά γένη που χρησιμοποιούνται κυρίως ως προβιοτικά είναι τα Lactobacillus και Bifidobacterium.

Τα προβιοτικά συναντώνται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και διατίθενται επιπλέον σε μορφή συμπληρωμάτων (προϊόντα ειδικής διατροφής).

Πώς βοηθούν στη δυσκοιλιότητα;

Οι πρώτες παρατηρήσεις για την ωφέλιμη δράση των προβιοτικών στη λειτουργία του εντέρου, ήλθαν στο φως μέσα από έρευνες που αφορούσαν σε πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική κολίτιδα), στους οποίους βρέθηκε, ότι η συστηματική χορήγηση προβιοτικών βελτίωνε τις εναλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή/ και διάρροια).

Έκτοτε, πολυάριθμες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα προβιοτικά, μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

Για παράδειγμα, από μελέτες που αφορούν στα βακτηριακά γένη Lactobacillus και Bifidobacterium, φαίνεται ότι, η χορήγηση προβιοτικών στους ενήλικες βελτιώνει τόσο τη συχνότητα της αφόδευσης, όσο και την υφή των κοπράνων.

Αντιστοίχως, στα παιδιά, φαίνεται ότι περιορίζεται η αφόδευση σκληρών κοπράνων, γεγονός που διευκολύνει τις κενώσεις.

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα που αφορούν σε εγκύους, καθώς, όπως βρέθηκε σε σχετική μελέτη, η χρήση προβιοτικών αύξησε τον αριθμό των κενώσεων ανά εβδομάδα, ανακούφισε από τις επίπονες κενώσεις και βελτίωσε σημαντικά το αίσθημα φουσκώματος και ατελούς κένωσης.

Ο μηχανισμός δράσης των προβιοτικών για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Πιθανώς, η ευεργετική τους δράση έγκειται στο γεγονός ότι η υπάρξη προβιοτικών στον εντερικό αυλό, διατηρεί χαμηλό το pH του εντέρου.

Αυτό οφείλεται στην παραγωγή από τα βακτήρια, λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Το χαμηλό pH αυξάνει την περισταλτικότητα του εντέρου και μειώνει το χρόνο κένωσης αυτού.

Τέλος, είναι σημαντικό να γίνει αναφορά και στα πρεβιοτικά, τα οποία ενισχύουν την ωφέλιμη δράση των προβιοτικών. Ως πρεβιοτικά χαρακτηρίζονται τα άπεπτα συστατικά των τροφών (διαιτητικές ίνες), τα οποία ενεργοποιούν επιλεκτικά την ανάπτυξη ή/και την δραστηριότητα των προβιοτικών, καθώς αποτελούν πηγή ενέργειας για τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Τα μόνα πρεβιοτικά για τα οποία υπάρχει επαρκής πληροφόρηση είναι οι φρουκτάνες, όπως η ινουλίνη, η ενζυματικά υδρολυμένη ινουλίνη ή ολιγοφρουκτόζη και οι συνθετικοί φρουκτοολιγοσακχαρίτες.

Οι κυριότερες διατροφικές πηγές αυτών των ολιγοσακχαριτών είναι το σιτάρι, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες, το σκόρδο και τα πράσα.

Συμπερασματικά τα προβιοτικά αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Επειδή, όμως, το «προλαμβάνειν» είναι προτιμότερο του «θεραπεύειν», τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν συνάμα και ένα χρήσιμο εργαλείο αποτροπής πολλών διαταραχών του πεπτικού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Με συνείδηση τα μωρά από τον πέμπτο μήνα ζωής


Ηλεκτρόδια κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Τις πρώτες συνειδητές εμπειρίες τους αποκτούν τα μωρά από τον πέμπτο κιόλας μήνα της ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντόπισαν ενδείξεις της συνείδησης και της μνήμης να αναδύονται τόσο νωρίς στον εγκέφαλο ενός μωρού.

Έως τώρα υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο ένα μωρό πέντε μηνών αντιδρά με συνείδηση ή απλώς με ανακλαστικό τρόπο στα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως π.χ. όταν κοιτά το πρόσωπο του γονιού του ή πιάνει ένα αντικείμενο που του δίνεται. Επειδή τα μωρά δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν τεστ συνείδησης όπως στους ενήλικους για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα μωρά αντιδρούν αυτόματα ή συνειδητά.

Οι γάλλοι και δανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Σιντ Κούιντερ του Εργαστηρίου Γνωσιακών Επιστημών και Ψυχογλωσσολογίας του Παρισιού και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, μελέτησαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα την εγκεφαλική δραστηριότητα για να ρίξουν φως στο κατά πόσο τα μωρά αναπτύσσουν επίγνωση και συνείδηση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 30 μωρά πέντε μηνών, 29 μωρά 12 μηνών και 21 μωρά 15 μηνών, στα οποία προσάρτησαν ειδικές «κάσκες» με ηλεκτρόδια για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα εντός του κρανίου τους. Τα μωρά κάθονταν στην αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς τους και παρακολουθούσαν ταχέως εναλλασσόμενες εικόνες σε μια οθόνη.

Η ανάλυση της νευρωνικής δραστηριότητας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά εμφάνιζαν όντως ενδείξεις συνείδησης παρόμοιας με αυτή των ενηλίκων, με μια βασική διαφορά: ενώ στους ενήλικες η συνείδηση του οπτικού ερεθίσματος εμφανιζόταν μέσα σε 0,3 δευτερόλεπτα, στα πεντάμηνα μωρά ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 1,3 δευτερόλεπτα κατά μέσον όρο.

Στα μωρά 12 έως 15 μηνών το νευρωνικό «αποτύπωμα» που δείχνει ότι έχουν κάποιου είδους συνείδηση του εξωτερικού ερεθίσματος, εμφανίζεται στα 0,8 έως 0,9 δευτερόλεπτα. Η αιτία για αυτή τη χρονική υστέρηση σε σχέση με τους ενηλίκους, σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανώς οφείλεται στο ότι ο νηπιακός εγκέφαλος, ιδίως ο προμετωπιαίος φλοιός που ελέγχει την προσοχή και την επίγνωση, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως.

Επίσης, ο εγκέφαλος των μωρών έχει έλλειψη μυελίνης, της ουσίας που μονώνει τα νεύρα και έτσι επιταχύνει την μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων από τη μία περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη. Έτσι, έως ότου αυξηθεί η μυελίνη στα επίπεδα του ενήλικου εγκεφάλου, τα νευρικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος (π.χ. τα οπτικά) μετακινούνται πιο αργά από το πίσω μέρος του εγκεφάλου όπου καταλήγει το οπτικό νεύρο του ματιού, στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον προμετωπιαίο φλοιό, όπου αποκτάται η συνείδηση του ερεθίσματος.


Πώς τα όσπρια προστατεύουν την καρδιά


Σύμφωνα με έρευνα βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου.

Η κατανάλωση περισσότερων όσπριων όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φαίνεται ότι βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of International Medicine.

Να σημειώσουμε ότι η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνιστάται στο πλαίσιο της ρύθμισης του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη έρευνα σε 121 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 για να διαπιστώσουν την επίδραση των οσπρίων στα επίπεδα της γλυκόζης, των λιπιδίων και της πίεσης.

Το συμπέρασμα της έρευνάς τους είναι ότι η κατανάλωση περίπου 190 γρ. οσπρίων ημερησίως (ένα φλιτζάνι) συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, αλλά και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου των διαβητικών ασθενών.


Πηγή: http://www.vita.gr

Ρύθμιση "σκούπα" για το "χαράτσι" και τα χρέη


Ρύθμιση "σκούπα" ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών , η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου που επικαλείται το MEGA, η ρύθμιση αυτή θα κατατεθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη με σκοπό να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, πριν δηλαδή κλείσει η βουλή για το Πάσχα. Στόχος είναι ο Γιάννης Στουρνάρας να μεταβεί στο Eurogroup στις 13 Μαΐου με ψηφισμένα όλα τα προαπαιτούμενα.

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση

Σύμφωνα με το MEGA, αυτή η ρύθμιση "σκούπα" θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Το θέμα του δημοσίου (αποχωρήσεις και τον κανόνα έναν προς έναν στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων)

-Τη συνέχιση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013 ακόμα και αν αυτό είναι μειωμένο κατά 15% και την υιοθέτηση νέου φόρου ακινήτων από το 2014.

-Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις.

-Το ζήτημα της επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το θέμα των Κυριακών σε ότι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων.

-Θα ρυθμίζονται οι ενισχυμένες αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας Εσόδων.

Σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου ως προοπτική,για να εξεταστεί δηλαδή τον Ιούνιο.

Αυτό δεν ισχύει για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που δεν θα περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο κείμενο.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Η ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO


Από το 1983 η UNESCO χαιρετίζει το πολιτιστικό παρελθόν του πλανήτη, συγκαταλέγοντας στη λίστα της τα σπουδαιότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο. Αρκετά είναι τα ελληνικά μνημεία που ανήκουν στην Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Ξέρετε ποια είναι;

1. Ναός Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες (από το 1986)

2. Δελφοί (από το 1987)

3. Ακρόπολη (από το 1987)

4. Άθως (από το 1988)

5. Μετέωρα (από το 1988)

6. Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης (από το 1988)

7. Επίδαυρος (από το 1988)

8. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (από το 1988)

9. Μυστράς (από το 1989)

10. Ολυμπία (από το 1989)

11. Δήλος (από το 1990)

12. Μονή Δαφνίου

- Μονή Οσίου Λουκά

- Νέα Μονή Χίου (όλες από το 1990)

13. Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου (από το 1992)

14. Μυκήνες, Τίρυνθα (από το 1999)

15. Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου (από το 1999)

16. Παλιά πόλη της Κέρκυρας (από το 2007)



Πηγή: http://www.enikos.gr