Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το φάρμακο που αποτρέπει την αυτοκτονία


Επιθετικούς τρόπους να θέσουν τέρμα στη ζωή τους επιλέγουν οι έφηβοι αυτόχειρες.
Γενετική βλάβη, που εμποδίζει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, θεωρείται ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αυτοκτονία. Νεκροτομικές έρευνες σε εγκεφάλους και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ανθρώπων που αυτοκτόνησαν έδειξαν ότι, σε όλους υπήρχε έλλειψη ενός ενζύμου που μετατρέπει την πρόδρομη ουσία τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη.

Αυτή η γενετική βλάβη, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυτόχειρες έχουν ζήσει τον τελευταίο καιρό πριν από την αυτοκτονία πολύ μεγάλα στρες σε σύγκριση με άτομα που έχουν κατάθλιψη. Ωστόσο, η αυτοκτονία μπορεί να αποτραπεί, αφού υπάρχει φάρμακο που αντιμετωπίσει αυτή τη γενετική ανωμαλία.

Τα παραπάνω επισήμανε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Αθηνών ο ψυχίατρος - αυτοκτονιολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αϊνστάιν του Λος Άντζελες και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής των Αθηνών, Αλέξανδρος Μπότσης, ο οποίος θα μιλήσει αύριο στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

"Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο να φτάσει κανείς να αυτοκτονήσει κι ένας κύριος παράγων είναι η έλλειψη της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία οφείλεται σε μία γενετική βλάβη ενός ενζύμου που μετατρέπει μια πρόδρομη ουσία τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη. Γι' αυτό, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των αυτοχείρων κι αυτών που αποπειρώνται αυτοκτονία βρίσκονται χαμηλά επίπεδα του παραγώγου του μεταβολίτη της σεροτονίνης του 5- υδροξυινδολεοξεικό οξέος κι αυτό προκύπτει από αποτελέσματα προσωπικών ερευνών που έκανα στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αυτό παρατηρείται σε όλους τους αυτόχειρες. Βέβαια και στην κατάθλιψη υπάρχει έλλειψη σεροτονίνης, αλλά δεν οφείλεται σε ενζυμική βλάβη", εξηγεί ο κ. Μπότσης.

Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν πάντα νεκροτομικοί εγκέφαλοι, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν την ύπαρξη αυτής της γενετικής βλάβης και με μία εξέταση των αιμοπεταλίων, τα οποία, όπως αναφέρει ο κ. Μπότσης, μοιάζουν με τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Το φάρμακο που αποτρέπει την αυτοκτονία

Πώς, όμως, μπορεί να διαγνωστεί και να θεραπευτεί ένα υποψήφιος αυτόχειρας; "Υπάρχουν πάρα πολλοί δείκτες για να διαγνωστεί η αυτοκτονικότητα. Η αυτοκτονιολογία προσπαθεί να βρει τους παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα της αυτοκτονίας, δηλαδή τους παράγοντες κινδύνου, και τους παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο, που λέγονται προστατευτικοί παράγοντες. Όσο περισσότεροι παράγοντες συμπέσουν την ίδια χρονική στιγμή στο ίδιο άτομο, τόσο η πιθανότητα να αυτοκτονήσει είναι μεγαλύτερη.

Γι' αυτό, μέσα από την ψυχιατρική συνέντευξη που κάνει, ο εκπαιδευμένος γιατρός βρίσκει πόσο κινδυνεύει αυτό το άτομο να αυτοκτονήσει. Αν έχει πολλές πιθανότητες να αυτοκτονήσει, προσπαθώ να διαφυλάξω αυτό το άτομο μέσα από την οικογένειά του ή με έναν άνθρωπο, με τον οποίο μπορώ να επικοινωνήσω και να του δώσω θεραπεία ή να μπει σε ψυχιατρική κλινική μέχρι να μειωθεί η επικινδυνότητα για αυτοκτονία.

Κι εδώ θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένα φάρμακο, η κλοζαπίνη, για το οποίο έχω κάνει προσωπικές έρευνες και το οποίο προστατεύει εφ' όρου ζωής από την αυτοκτονία. Είναι ένα χάπι πάμφθηνο, που κυκλοφορεί στην αγορά και το οποίο επηρεάζει και καταργεί την αυτοκτονικότητα, όπως και τη βία, γιατί η αυτοκτονικότητα και η βία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος" απαντά ο κ. Μπότσης.

Εξηγεί, επίσης, ότι η κλοζαπίνη κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χορηγείται σε άτομα με ανθεκτικές μορφές σχιζοφρένειας. Οι έρευνες που ο ίδιος έκανε, πριν από δέκα χρόνια, στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σε 250 ασθενείς, έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό καταργούσε την αυτοκτονικότητα και στη συνέχεια την κατάθλιψη.

Ανάλογη έρευνα, με την ίδια μεθοδολογία και το ίδιο φάρμακο, έγινε και στο Λος Αντζελες, σε 500 περιστατικά κι έδειξε τα ίδια αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μειώσει τα λευκά αιμοσφαίρια και γι' αυτό ο ασθενής που το παίρνει θα πρέπει, στο πρώτο διάστημα, να ελέγχεται κάθε εβδομάδα.

Στην ερώτηση αν στην Ελλάδα μπορεί να διαγνωστεί εργαστηριακά η ύπαρξη της γενετικής βλάβης που ευθύνεται για τις αυτοκτονίες με εξέταση των αιμοπεταλίων, ο κ. Μπότσης απαντά: "Στην Ελλάδα δεν γίνονται τέτοιες εξετάσεις, έχουν γίνει όμως στην ομάδα της Αμερικής, με την οποία συνεργάζομαι. Εδώ, πρώτον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και δεύτερον δεν είμαστε συνηθισμένοι να κάνουμε τέτοιου είδους σε βάθος έρευνες. Άλλωστε, δεν έχουμε την έγκριση του οικογενειακού περιβάλλοντος και του ασθενούς. Στην Αμερική αμείβονται με 200 δολάρια οι άνθρωποι που εμπεριέχονται στην έρευνα, ενώ εδώ αυτά τα πράγματα θεωρούνται ταμπού".

Ο κ. Μπότσης επισημαίνει ακόμη ότι το 70% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, τον τελευταίο μήνα πριν από την αυτοκτονία έχουν επισκεφθεί τον ψυχίατρο για να ζητήσουν βοήθεια, καθώς διακατέχονται από τη διχοτομική σκέψη, "να αυτοκτονήσω ή να μην αυτοκτονήσω".

"Προφανώς, ο ρόλος του ψυχιάτρου είναι δίπλα στον άρρωστο. Βέβαια, όλα αυτά είναι μία τέχνη που θέλει μεγάλη εκπαίδευση. Υπάρχει κι ένας μύθος μεταξύ των ψυχιάτρων, ότι αν ρωτήσεις κάποιον αν έχει ιδέες αυτοκτονίας τού βάζεις σκέψεις στο μυαλό.

Τι θα πεις σε έναν άρρωστο, ο οποίος κατακλύζεται από συναισθήματα κατάθλιψης, απελπισίας και αμφιθυμίας; Και απόδειξη αυτής της αμφιθυμίας, δηλαδή του "θέλω ή δεν θέλω", "θα το κάνω ή δε θα το κάνω" είναι ότι το 70% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, τον τελευταίο μήνα έχουν επισκεφτεί γιατρό - και κυρίως ψυχίατρο - για να επικοινωνήσουν σχετικά τις αυτοκτονικές τους ιδέες και να στηριχθούν σε αυτούς" εξηγεί ο κ. Μπότσης.
Οι αυτοκτονίες εφήβων

Επιθετικούς τρόπους αυτοκτονίας, δηλαδή τρόπους που οδηγούν σε οριστικό αποτέλεσμα, επιλέγουν οι έφηβοι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης τους Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 35.000 εφήβων από όλη την Ελλάδα.

"Εκτός των άλλων είδαμε ότι υπάρχουν πολλές σοβαρές απόπειρες αυτοκτονίας με επιθετικό τρόπο. Και όταν λέμε επιθετικό τρόπο, εννοούμε, όχι απόπειρα με λήψη φαρμάκων, αλλά με τρόπο που να έχει οριστικό αποτέλεσμα και έχει αποτύχει. Δηλαδή απόπειρες που είναι σαν συντελεσμένες αυτοκτονίες διότι ο τρόπος που διάλεξαν είναι θανατηφόρος - π.χ. απαγχονισμός όπου έσπασε το σχοινί, πυροβολισμός με όπλο το οποίο αστόχησε και πτώση από ύψος που προκάλεσε αναπηρία.

Συνήθως, όλα αυτά φέρνουν τον θάνατο σε μεγαλύτερο ποσοστό, γι' αυτό το μετράμε σε αυτοκτονίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι, διαχρονικά και σε όλες τις εποχές, τα μεγαλύτερα στρες τα δέχονται οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες μέχρι 30 ετών. Η αναλογία αυτοκτονιών εφήβων, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι 10 ανά 100.000 πληθυσμού" αναφέρει ο κ. Μπότσης.


Ο άνδρας που γεννήθηκε χωρίς πέος


Η επιστήμη μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημά του.

Ο 39χρονος Άντριου Γουόρντλ γεννήθηκε με μία σοβαρή ανωμαλία του ουροποιητικού του συστήματος: η ουροδόχος κύστη του, βρισκόταν έξω από το σώμα του, και ενώ είχε κανονικούς όρχεις, δεν είχε πέος!

Καθώς μεγάλωνε, οι γιατροί κατάφεραν να διορθώσουν μέρος του προβλήματος, τοποθετώντας την κύστη στη σωστή της θέση, ωστόσο δεν κατάφεραν να του χαρίσουν τον ανδρισμό του.

Τώρα, ο Άντριου ετοιμάζεται να υποβληθεί σε μία επαναστατική επέμβαση, όπου οι πλαστικοί χειρουργοί θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό πέος που μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να έχει ακόμη και κανονικές σεξουαλικές επαφές.

Για τον Άντριου η ζωή ήταν πολύ δύσκολη. Πολύ λίγοι άνθρωποι γνώριζαν το μυστικό του, όμως ο ίδιος πίστευε για πολλά χρόνια, ότι θα του ήταν αδύνατο ακόμη και να πλησιάσει μία γυναίκα.

Αντί γι' αυτό, όμως ο Άντριου βρήκε το κουράγιο να αναπτύξει τις ικανότητές του στο φλερτ και οι γυναίκες άρχισαν να ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό.

«Έχω βγει με περίπου 100 γυναίκες. Σε κάποιες είπα την αλήθεια. Μερικές έμειναν μαζί μου για μεγάλο διάστημα και το έκαναν με ευχαρίστηση, καθώς ένιωθαν ότι το κινητρό μου για να είμαι μαζί τους, δεν ήταν το σεξ», λέει χωρίς δισταγμό ο Άντριου.

Φυσικά, δεν ήταν όλα ρόδινα για τον 39χρονο που εργάζεται ως υπάλληλος ασφαλείας. Πέρασε αρκετές σκοτεινές περιόδους, εξαιτίας της κατάστασής του και κάποιες φορές κατέφευγε στα ναρκωτικά, για να μην σκέφτεται το πρόβλημά του.



Ράγκμπι σε αμαξίδιο, ένα άθλημα κατάλληλο για ανθρώπους με βαριά τετραπληγία


Διαδεδομένο το άθλημα στο εξωτερικό, αλλά όχι στην Ελλάδα.
Ιδρύθηκε για άτομα που δεν έχουν την ικανότητα να παίξουν ούτε καν μπάσκετ, για όσους έχουν περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους.

Αθλητές και προπονητές παρουσίασαν το άθλημα σε ενημερωτική εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Άτομα με αναπηρία και φοιτητές του ΤΕΦΑΑ παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση.

Κατάλληλο για άτομα με πρόβλημα κίνησης σε περισσότερα από τρία άκρα, ακόμα και για όσους έχουν υποστεί κάποιον ακρωτηριασμό, είναι το ράγκμπι σε αμαξίδιο, ένα άθλημα διαδεδομένα σε άτομα με αναπηρία του εξωτερικού αλλά όχι στη χώρα μας. Ακριβώς αυτό το κενό ενημέρωσης που υπάρχει σχετικά με το ράγκμπι σε αμαξίδιο, το οποίο σημειωτέον είναι αναγνωρισμένο παραολυμπιακό άθλημα, επιχείρησε να καλύψει ο σύλλογος ατόμων με αναπηρία «Περπατώ» διοργανώνοντας ενημερωτική εκδήλωση. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε χθες το μεσημέρι στο πανεπιστημιακό κλειστό γήπεδο του ΤΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, όπου το παρόν έδωσαν προπονητές, αθλητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και φοιτητές. 


ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1994

Το ράγκμπι με αμαξίδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στον Καναδά και έγινε Παραολυμπιακό άθλημα το 1994. Είναι ένα ομαδικό άθλημα για άνδρες και γυναίκες στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά άνθρωποι με βαριά τετραπληγία, δηλαδή όσοι έχουν περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ειδικά αθλητικά αναπηρικά καθίσματα, τα οποία μοιάζουν με άρματα μάχης, ενώ φοράνε ειδικά γάντια στα οποία τοποθετούν κόλλα για να έχουν καλύτερη επαφή με τη μπάλα. Το ράγκμπι με αμαξίδιο παίζεται σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ με παρκέ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας από τους παίκτες της ομάδας να διασχίσει την γραμμή του αντίπαλου τέρματος έχοντας τη μπάλα στη κατοχή του. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 4 βασικούς παίκτες και 8 αναπληρωματικούς. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 4 περίοδοι των 8 λεπτών. Επιτρέπεται οποιαδήποτε επαφή αμαξιδίων, ενώ απαγορεύεται κάθε σωματική επαφή. Η επαφή μεταξύ των αμαξιδίων επιτρέπεται και είναι μάλιστα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλήματος αφού οι παίκτες χρησιμοποιούν τα αμαξίδια τους για να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους. 

Η κατηγοριοποίηση των αθλητών γίνεται λαμβάνοντας υπ'όψιν τις κινητικές ικανότητες του κάθε ένα (ισορροπία και κινητικότητα του κορμού, χειρισμός της μπάλας, χειρισμός του αμαξιδίου). Σε κάθε αθλητή δίνεται κάποια βαθμολογία από το 0,5 ως το 3,5 (αθλητές με τη μέγιστη σωματική ικανότητα). Η συνολική βαθμολογία των παικτών που βρίσκονται εντός γηπέδου και αγωνίζονται σε έναν αγώνα Ράγκμπι με Αμαξίδιο δεν πρέπει να ξεπερνά τους 8 βαθμούς.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από το 1997 ασχολείται με το ράγκμπι σε αμαξίδιο Δημήτρης Τσιρόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται ως αθλητής και προπονητής σε πόλη της Γερμανίας. Παρουσιάζοντας αυτή την εμπειρία ενασχόλησης στο κοινό της Κομοτηνής ο κ. Τσιρόπουλος είπε πως «μέσω του αθλήματος βρήκα αυτοπεποίθηση, κοινωνικοποιήθηκα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Το συναρπαστικό αυτό άθλημα για άτομα με αναπηρία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου και ένα από τα πλέον διαφημιζόμενα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες! Στην Ελλάδα, το άθλημα ήταν μέχρι το 2010 εντελώς άγνωστο. Με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού σωματείου "Άλλη Όψη" ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2010 η ανάπτυξή του. Από τα τέλη του 2010, η Άλλη Όψη είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι με Αμαξίδιο IWRF. Εκπρόσωπος μάλιστα του σωματείου βρέθηκε στην Κομοτηνή, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του αθλήματος.
Η εκδήλωση στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης "Περπατώ" στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας που πραγματοποιείται για

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ "ΚΕΑΔΑ". Στην Ελλάδα γίνεται μία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης σε διάφορες πόλεις ώστε να διαδοθεί περαιτέρω το άθλημα, μία προσπάθεια αποδίδει καρπούς.


Γενετική βλάβη οδηγεί στην αυτοκτονία


Μια γενετική βλάβη, που εμποδίζει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, θεωρείται ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αυτοκτονία. Νεκροτομικές έρευνες σε εγκεφάλους και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ανθρώπων που αυτοκτόνησαν έδειξαν ότι σε όλους υπήρχε έλλειψη ενός ενζύμου που μετατρέπει την πρόδρομη ουσία τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη. Αυτή η γενετική βλάβη, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυτόχειρες έχουν ζήσει τον τελευταίο καιρό πριν από την αυτοκτονία πολύ μεγάλα στρες σε σύγκριση με άτομα που έχουν κατάθλιψη. Ωστόσο, η αυτοκτονία μπορεί να αποτραπεί, αφού υπάρχει φάρμακο που αντιμετωπίσει αυτή τη γενετική ανωμαλία.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ψυχίατρος - αυτοκτονιολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αϊνστάιν του Λος Άντζελες και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής των Αθηνών Αλέξανδρος Μπότσης, ο οποίος θα μιλήσει αύριο στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

"Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο να φτάσει κανείς να αυτοκτονήσει κι ένας κύριος παράγων είναι η έλλειψη της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία οφείλεται σε μία γενετική βλάβη ενός ενζύμου που μετατρέπει μια πρόδρομη ουσία τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη. Γι' αυτό, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των αυτοχείρων κι αυτών που αποπειρώνται αυτοκτονία βρίσκονται χαμηλά επίπεδα του παραγώγου του μεταβολίτη της σεροτονίνης του 5- υδροξυινδολεοξεικό οξέος κι αυτό προκύπτει από αποτελέσματα προσωπικών ερευνών που έκανα στην Ελλάδα και στην Αμερική. Αυτό παρατηρείται σε όλους τους αυτόχειρες. Βέβαια και στην κατάθλιψη υπάρχει έλλειψη σεροτονίνης, αλλά δεν οφείλεται σε ενζυμική βλάβη" εξηγεί ο κ. Μπότσης.

Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν πάντα νεκροτομικοί εγκέφαλοι, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν την ύπαρξη αυτής της γενετικής βλάβης και με μία εξέταση των αιμοπεταλίων, τα οποία, όπως αναφέρει ο κ. Μπότσης, μοιάζουν με τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Το φάρμακο που αποτρέπει την αυτοκτονία

Πώς, όμως, μπορεί να διαγνωστεί και να θεραπευτεί ένα υποψήφιος αυτόχειρας; "Υπάρχουν πάρα πολλοί δείκτες για να διαγνωστεί η αυτοκτονικότητα. Η αυτοκτονιολογία προσπαθεί να βρει τους παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα της αυτοκτονίας, δηλαδή τους παράγοντες κινδύνου, και τους παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο, που λέγονται προστατευτικοί παράγοντες. Όσο περισσότεροι παράγοντες συμπέσουν την ίδια χρονική στιγμή στο ίδιο άτομο, τόσο η πιθανότητα να αυτοκτονήσει είναι μεγαλύτερη. Γι' αυτό, μέσα από την ψυχιατρική συνέντευξη που κάνει, ο εκπαιδευμένος γιατρός βρίσκει πόσο κινδυνεύει αυτό το άτομο να αυτοκτονήσει. Αν έχει πολλές πιθανότητες να αυτοκτονήσει, προσπαθώ να διαφυλάξω αυτό το άτομο μέσα από την οικογένειά του ή με έναν άνθρωπο, με τον οποίο μπορώ να επικοινωνήσω και να του δώσω θεραπεία ή να μπει σε ψυχιατρική κλινική μέχρι να μειωθεί η επικινδυνότητα για αυτοκτονία. Κι εδώ θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένα φάρμακο, η κλοζαπίνη, για το οποίο έχω κάνει προσωπικές έρευνες και το οποίο προστατεύει εφ' όρου ζωής από την αυτοκτονία. Είναι ένα χάπι πάμφθηνο, που κυκλοφορεί στην αγορά και το οποίο επηρεάζει και καταργεί την αυτοκτονικότητα, όπως και τη βία, γιατί η αυτοκτονικότητα και η βία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος" απαντά ο κ. Μπότσης.

Εξηγεί δε ότι η κλοζαπίνη κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χορηγείται σε άτομα με ανθεκτικές μορφές σχιζοφρένειας. Οι έρευνες που ο ίδιος έκανε, πριν από δέκα χρόνια, στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σε 250 ασθενείς, έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό καταργούσε την αυτοκτονικότητα και στη συνέχεια την κατάθλιψη. Ανάλογη έρευνα, με την ίδια μεθοδολογία και το ίδιο φάρμακο, έγινε και στο Λος Αντζελες, σε 500 περιστατικά κι έδειξε τα ίδια αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μειώσει τα λευκά αιμοσφαίρια και γι' αυτό ο ασθενής που το παίρνει θα πρέπει, στο πρώτο διάστημα, να ελέγχεται κάθε εβδομάδα.

Στην ερώτηση αν στην Ελλάδα μπορεί να διαγνωστεί εργαστηριακά η ύπαρξη της γενετικής βλάβης που ευθύνεται για τις αυτοκτονίες με εξέταση των αιμοπεταλίων, ο κ. Μπότσης δίνει την εξής απάντηση: "Στην Ελλάδα δεν γίνονται τέτοιες εξετάσεις, έχουν γίνει όμως στην ομάδα της Αμερικής, με την οποία συνεργάζομαι. Εδώ, πρώτον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και δεύτερον δεν είμαστε συνηθισμένοι να κάνουμε τέτοιου είδους σε βάθος έρευνες. Άλλωστε, δεν έχουμε την έγκριση του οικογενειακού περιβάλλοντος και του ασθενούς. Στην Αμερική αμείβονται με 200 δολάρια οι άνθρωποι που εμπεριέχονται στην έρευνα, ενώ εδώ αυτά τα πράγματα θεωρούνται ταμπού".

Ο κ. Μπότσης επισημαίνει ακόμη ότι το 70% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, τον τελευταίο μήνα πριν από την αυτοκτονία έχουν επισκεφθεί τον ψυχίατρο για να ζητήσουν βοήθεια, καθώς διακατέχονται από τη διχοτομική σκέψη, "να αυτοκτονήσω ή να μην αυτοκτονήσω".

"Προφανώς, ο ρόλος του ψυχιάτρου είναι δίπλα στον άρρωστο. Βέβαια, όλα αυτά είναι μία τέχνη που θέλει μεγάλη εκπαίδευση. Υπάρχει κι ένας μύθος μεταξύ των ψυχιάτρων, ότι αν ρωτήσεις κάποιον αν έχει ιδέες αυτοκτονίας τού βάζεις σκέψεις στο μυαλό. Τι θα πεις σε έναν άρρωστο, ο οποίος κατακλύζεται από συναισθήματα κατάθλιψης, απελπισίας και αμφιθυμίας; Και απόδειξη αυτής της αμφιθυμίας, δηλαδή του 'θέλω ή δεν θέλω', 'θα το κάνω ή δεν θα το κάνω' είναι ότι το 70% των ανθρώπων που αυτοκτονούν, τον τελευταίο μήνα έχουν επισκεφτεί γιατρό - και κυρίως ψυχίατρο - για να επικοινωνήσουν σχετικά τις αυτοκτονικές τους ιδέες και να στηριχθούν σε αυτούς" εξηγεί ο κ. Μπότσης.

Οι αυτοκτονίες εφήβων

Επιθετικούς τρόπους αυτοκτονίας, δηλαδή τρόπους που οδηγούν σε οριστικό αποτέλεσμα, επιλέγουν οι έφηβοι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης τους Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 35.000 εφήβων από όλη την Ελλάδα.

"Εκτός των άλλων είδαμε ότι υπάρχουν πολλές σοβαρές απόπειρες αυτοκτονίας με επιθετικό τρόπο. Και όταν λέμε επιθετικό τρόπο, εννοούμε, όχι απόπειρα με λήψη φαρμάκων, αλλά με τρόπο που να έχει οριστικό αποτέλεσμα και έχει αποτύχει. Δηλαδή απόπειρες που είναι σαν συντελεσμένες αυτοκτονίες διότι ο τρόπος που διάλεξαν είναι θανατηφόρος - π.χ. απαγχονισμός όπου έσπασε το σχοινί, πυροβολισμός με όπλο το οποίο αστόχησε και πτώση από ύψος που προκάλεσε αναπηρία. Συνήθως, όλα αυτά φέρνουν τον θάνατο σε μεγαλύτερο ποσοστό, γι' αυτό το μετράμε σε αυτοκτονίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι, διαχρονικά και σε όλες τις εποχές, τα μεγαλύτερα στρες τα δέχονται οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες μέχρι 30 ετών. Η αναλογία αυτοκτονιών εφήβων, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι 10 ανά 100.000 πληθυσμού" αναφέρει ο κ. Μπότσης.



Κουνάει μόνο τα μάτια της και απαιτούν τη μετακίνησή της...


...για να εξεταστεί από ψυχίατρο παρότι πάσχει από νευρολογική ασθένεια.
Μπορεί να κουνήσει μόνο τα μάτια της. Κι όμως η διεύθυνση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ζητά τη μετακίνησή της για να εξεταστεί και μάλιστα από ...ψυχίατρο, παρότι πάσχει από νευρολογική νόσο! Την ίδια ώρα, από το Σεπτέμβρη του 2012 της έχει κοπεί το προνοιακό επίδομα και θα παραμείνει χωρίς επίδομα μέχρι να βγει η απόφαση του ΚΕΠΑ.

Η 47χρονη Αικατερινή Παπαδοπούλου πάσχει από Νόσο του Κινητικού νευρώνα εδώ και 7 χρόνια και ζει στην Κόρινθο. Η ιατρική γνωμάτευση είναι -δυστυχώς- ξεκάθαρη: «Πλήρης ανικανότητα ορθοστάτησης και βάδισης. Πλήρης αναρθρία... Αναπνέει με αναπνευστήρα μέσω τραχειοστομίας... Η μοναδική κινητική λειτουργία που διασώζεται είναι η οφθαλμοκίνηση. Η ασθενής πληρεί την κλινική εικόνα της ακινητικής βωβότητας».

Εξαρχής, ήταν βέβαιο πως το κυνήγι των «ανάπηρων - μαϊμού» που έχουν εξαπολύσει οι τελευταίες κυβερνήσεις θα ήταν απάνθρωπο και με μοναδικό στόχο τις περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δε διαθέτουν καν το απαραίτητο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό για να στελεχωθούν οι Επιτροπές, παρότι ενδιαφέρονται -υποτίθεται- να πιαστούν όσοι δεν είναι ανάπηροι. Δε διαθέτουν καν ομάδες γιατρών που θα επισκέπτονται όσους ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ φτάνει τους 6 - 8 μήνες και κατά τη διάρκεια αυτή κόβονται επιδόματα, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Και φυσικά κατάληξη όλου αυτού του κυνικού κυνηγητού δεν είναι να ωφεληθούν οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους, αντίθετα προσθέτουν νέα εμπόδια στο Γολγοθά τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αίτηση για εξέταση της ασθενούς στο σπίτι κατατέθηκε από την οικογένειά της στις 28/2/2012 και σχεδόν ένα χρόνο μετά -στις 15/2/2013- έλαβε απάντηση πως πρέπει να παρουσιαστεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κορίνθου, όπου συνεδριάζει το ΚΕΠΑ. Στο μεταξύ, η κόρη της κινδυνεύει να χάσει τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που δικαιούται στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς την πιστοποίηση αναπηρίας της μητέρας της.

Δεν αρκεί το δράμα, οι δυσκολίες από την εμπορευματοποιημένη Υγεία - Πρόνοια και η στεναχώρια της κάθε οικογένειας, πρέπει και να πασχίζει να αποδείξει και να φωνάζει πως ο άνθρωπός τους πάσχει από μια ανίατη ασθένεια: «Η νόσος από την οποία πάσχει δεν γίνεται καλά πουθενά στη Γη, είναι ανίατη η ασθένεια, δυστυχώς», σημειώνει σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Αναπηρίας και το υπουργείο Εργασίας ο σύζυγος της ασθενούς,Δημήτρης Ανδριανάκος και συμπληρώνει: «Γιατί δεν κάνετε πιο εύκολη τη ζωή των ΑμεΑ; Δεν προτίθεμαι να θέσω τη ζωή της συζύγου μου σε κίνδυνο και επιμένω να ζητώ επίσκεψη της επιτροπής του ΚΕΠΑ στο σπίτι».



Πηγή: http://www2.rizospastis.gr

Επίδομα και στους οροθετικούς με αναπηρία μέχρι 50% προανήγγειλε ο υφυπουργός


Την επέκταση των δικαιούχων επιδόματος αναπηρίας και στους οροθετικούς με πιστοποιημένη αναπηρία μέχρι 50% προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρ. Καραγιαννίδη, σχετικά με τις προβληματικές διαδικασίες απόδοσης του επιδόματος αναπηρίας στους οροθετικούς. Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ορθώς έχει υπαχθεί η πιστοποίηση για το επίδομα αναπηρίας των οροθετικών στα ΚΕΠΑ, κάτι με το οποίο συμφωνεί κι η ΕΣΑμεΑ κι επανέλαβε ότι, σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης με ευθύνη της Πολιτείας, τα άτομα με αναπηρία από 67% θα μπορούν να λαμβάνουν μέχρι και για έξι μήνες προσωρινό επίδομα, διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση θα ισχύει και για τους οροθετικούς. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα περιλαμβάνει αυτές τις ρυθμίσεις και θα λύνει τα προβλήματα της στελέχωσης των ΚΕΠΑ ενισχύοντάς τα με γιατρούς και γραμματειακή υποστήριξη.

«Οι οροθετικοί οδηγούνται σε καθημερινή εξαθλίωση, σε έναν Γολγοθά», επισήμανε ο Χρ. Καραγιαννίδης σχολιάζοντας την απουσία δομών για τους οροθετικούς και υπογραμμίζοντας ότι έξι κρεβάτια και τέσσερις γιατροί εξυπηρετούν 1.200 οροθετικούς σε όλη τη Β. Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν μόνο 24 θέσεις για φιλοξενία των άπορων οροθετικών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισήμανε ακόμα την αντεπιστημονική πρακτική για προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας με βάση τον αριθμό λεμφοκυττάρων, πρακτική που οδηγεί, σε κάποιες περιπτώσεις, οροθετικούς να διακόπτουν την φαρμακευτική αγωγή για να αυξηθούν τα λεμφοκύτταρα και να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα, αυξάνοντας παράλληλα τους κινδύνους για μεταδοτικότητα της νόσου. Ο Χρ. Καραγιαννίδης έθιξε επίσης και το γεγονός ότι τα φάρμακα για την καταπολέμηση του HIV βγαίνουν από τη λίστα των φαρμάκων.


Πηγή: http://www.avgi.gr

Η απώλεια μίας αίσθησης δε σημαίνει και απώλεια της σεξουαλικότητας


Το θέμα "Σεξουαλικότητα και ΑμεΑ" ανέδειξαν φοιτητές του ΑΠΘ
Πολλοί άνθρωποι είχαν γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι ασεξουαλικά, ενώ αυτό είναι απλά ένας αστικός μύθος.

Σε εκδήλωση στην Κομοτηνή παρουσιάστηκε η ερωτική ιστορία μεταξύ ενός ΑμεΑ και της θεραπεύτριάς του και ακολούθησε συζήτηση μεταξύ κοινού και των εισηγητών, ενός ψυχολόγου και ενός ανδρολόγου – ουρολόγου

Η ψυχή της διοργάνωσης, οι φοιτητές Στέλλα Φαρμάκη, Παναγιώτης Αμερικάνος, Χρήστος Καμπούρης, Χρύσα Μπάρμπα και Δήμητρα Δημοσχάκη, με τον πρόεδρο του συλλόγου Περπατώ Άλεξ Ταξιλδάρη και εκπαιδεύτρια τους Βασιλική Χατζοπούλου.

Η απώλεια μίας αίσθησης δε σημαίνει και απώλεια της σεξουαλικότητας, η οποία μπορεί να κατακτηθεί από τα άτομα με αναπηρία, έστω με κάποιους συμβιβασμούς ή περιορισμούς. Τις πραγματικές διαστάσεις ενός θέματος ταμπού, όπως είναι η σεξουαλική ζωή στην ελληνική κοινωνία γενικότερα και ειδικά όταν αυτή αφορά ΑμεΑ, επιχείρησε να αναδείξει εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το βράδυ της Τετάρτης. Πέντε φοιτητές, τριτοετής και τεταρτοετής, της κατεύθυνσης κοινωνικής εργασίας στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα και μάλιστα να προκαλέσουν και συζήτηση μεταξύ ανθρώπων της πόλης μας. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της εξάμηνης πρακτικής άσκησης, που πραγματοποιούν στο σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Περπατώ», η Στέλλα Φαρμάκη, ο Παναγιώτης Αμερικάνος, ο Χρήστος Καμπούρης, η Χρύσα Μπάρμπα και η Δήμητρα Δημοσχάκη με επόπτη τον κ. Φράγκο και εκπαιδεύτρια την Βασιλική Χατζοπούλου. 


Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΜΕΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης, που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο και ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «The sessions» («Μαθήματα ενηλικίωσης»). Πρόκειται για δραματική ταινία, παραγωγής 2012. Πραγματεύεται τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Μάρκ (38χρονος άνδρας με πολιομυελίτιδα) και τη Σέριλ (θεραπεύτρια του σεξ) κατά την πορεία μύησής του στον κόσμο του έρωτα. Είναι βασισμένη σε ένα δοκίμιο του Μαρκ Ο’ Μπράιεν, ενός ποιητή που είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω εξαιτίας της πολιομυελίτιδας.

Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς το 2012 όπου και έλαβε το Βραβείο Κοινού και το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για τη συνολική ερμηνεία του καστ, ενώ η επίσημη πρώτη προβολή του στην Ελλάδα έγινε μόλις μία μέρα μετά την παρουσίασή της στην Κομοτηνή. Η προβολή της ταινίας αποτέλεσε το έναυσμα για συζήτηση, για ένα θέμα ταμπού, όπως το χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του συλλόγου Περπατώ Άλεξ Ταξιλδάρης, σημειώνοντας πως στόχος αυτό των ενημερωτικών δράσεων είναι «να σπάσουμε τον πάγο μεταξύ των ανθρώπων. Το σεξ είναι αναγκαίο και για τα άτομα με αναπηρία, όπως ο ύπνος, η διατροφή απασχολεί τα μέλη του συλλόγου μας, τους συνοδούς, τους γονείς και γι’ αυτό γίνονται σχετικές συζητήσεις συνεχώς. Ενδιαφέρεται ο κόσμος και αυτός μας δίνει κουράγιο και όρεξη να διοργανώνουμε και στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις». 


ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις φοιτητών με αναπηρία, παρουσίασε στο κοινό της εκδήλωσης ο Γιάννης Καλλινικάκης ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτορας ΔΠΘ. ΟΙ ίδιος πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις για λογαριασμό μίας έρευνας που αφορά φοιτητές με αναπηρία, Όπως ανέφερε, «οι άνθρωποι που είναι καθηλωμένοι σε αμαξίδιο ή έχουν χάσει μία αίσθηση, για παράδειγμα την όραση ή την ακοή δε σημαίνει ότι έχουν χάσει όλες τις άλλες δεξιότητες, ή ικανότητες, ή ανάγκες. Επί της ουσίας τα ζητήματα που τους απασχολούν είναι τα ζητήματα του οποιουδήποτε ανθρώπου. Μπορεί ακόμα και σήμερα η σεξουαλικότητα να είναι θέμα ταμπού αλλά αυτό έχει να κάνει με το συντηρητισμό της κοινωνίας και υπάρχει και μία λανθασμένη πληροφόρηση».

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΑΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ

Πολλοί άνθρωποι είχαν γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι ασεξουαλικά, ενώ αυτό είναι απλά ένας αστικός μύθος. Ο καθένας συμφωνεί ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και αυτό αφορά φυσικά και τα άτομα με αναπηρία. Είναι ενδεικτικό ότι 1991 η Barbara Waxman, ανάπηρη φεμινίστρια και ερευνήτρια, έγραφε στο Disability Rag «το Κίνημα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία δεν έχει εξετάσει ποτέ την σεξουαλικότητα ως βασικό πολιτικό ζήτημα, από την στιγμή μάλιστα που πολλοί από εμάς είμαστε καταπιεσμένοι σεξουαλικά. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει να αγαπηθούμε και να ολοκληρωθούμε σεξουαλικά από το να μπορούμε να ανεβαίνουμε στο λεωφορείο». Υφίσταται ερωτική ζωή στα άτομα με αναπηρία, αλλά με κάποιους περιορισμούς ή συμβιβασμούς, ανέφερε με τη σειρά του ο Δημήτρης Τάκος, ανδρολόγος – ουρολόγος, κάνοντας γνωστό πως «με ειδικούς μηχανισμούς ενεργοποιούνται αντανακλαστικά που μπορούν να επιφέρουν διέγερση και στύση. Υπάρχει βέβαια φαρμακευτική υποβοήθηση και μηχανήματα που βοηθούν τη στύση. Σε χώρες του εξωτερικού ιδιαίτερα η αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία περιλαμβάνει και τη σεξουαλική ζωή».

Συντονιστής στην εκδήλωση, στην οποία τέθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από άτομα με αναπηρία και μη, ήταν ο Περικλής Πολυζωΐδης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, Δ.Π.Θ.


Μάθετε ποιες είναι οι πηγές του ασβεστίου


Εναλλακτικές τροφές για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα οφέλη του γάλακτος και των παραγώγων του στην υγεία μας είναι σε όλους μας λίγο πολύ γνωστά. Από μικροί άλλωστε ακούγαμε τους γονείς μας να μας τονίζουν πόσο απαραίτητο είναι το γάλα για την ανάπτυξη γερών οστών.

Πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και σύμφωνα με τις συστάσεις, 2-3 μερίδες ημερησίως είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Αρκετοί άνθρωποι όμως για διάφορους λόγους αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία ταλαιπωρεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Η έλλειψη της λακτάσης, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη της λακτοζής, αποτελεί το αίτιο της εμφάνισης της δυσανεξίας.

Ενοχλητικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, πόνοι στην κοιλιά ή ακόμα και διάρροια οδηγούν αυτά τα άτομα στο πλήρη αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή τους. Επίσης, οι αυστηρά χορτοφάγοι, στο πλαίσιο της αποφυγής κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, δεν προσλαμβάνουν κανένα γαλακτοκομικό τρόφιμο. Ακόμη όμως και για αυτά τα άτομα, η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα τρόφιμα τους δίνει την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω διαφορετικών πηγών.

Το σπουδαιότερο θρεπτικό συστατικό των γαλακτοκομικών προϊόντων που πρέπει να αναπληρωθεί από άλλα τρόφιμα είναι το ασβέστιο. Είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών μας ενώ μπορούμε να το βρούμε σε σημαντικές ποσότητες στο μπρόκολο, στις λαχανίδες, στα όσπρια, στα αποξηραμένα φρούτα, στο σουσάμι, καθώς και στις σαρδέλες.

Ο φώσφορος, επίσης αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών ενώ είναι απαραίτητος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού.

Σημαντικές πηγές, εκτός των γαλακτοκομικών, αποτελούν τα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα όσπρια.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το τρίτο μακροστοιχείο που συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά είναι το κάλιο, το οποίο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υδατική και ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού μας.

Το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα ροδάκινα, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα αυγά καθώς και οι ξηροί καρποί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Στον μακρύ κατάλογο των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο γάλα, το γιαούρτι και στα τυριά, σημαντική θέση καταλαμβάνουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Η βιτ. Β2 ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συμμετέχει στον σχηματισμό των συνενζύμων FAD και FMN τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια παρουσία οξυγόνου.

Εναλλακτικές πηγές ριβοφλαβίνης είναι το κρέας, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Η βιταμίνη Β12 ανήκει και αυτή στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ενώ οι πηγές της βρίσκονται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό συνεπάγεται ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να καταφύγουν στην χορήγηση κάποιου συμπληρώματος ή στην κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων.

Η βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να βρεθεί σε σημαντικές ποσότητες στο κρέας, στο ψάρι, στα θαλασσινά και στα πουλερικά.

Ακόμη λοιπόν και για τα άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές τροφές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, στις μέρες μας είναι ευρύτατα διαδεδομένα τα προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, όπως π.χ. τα προϊόντα σόγιας. Το γάλα σόγιας αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών ενώ συνήθως είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και βιταμίνες.

Από την άλλη πλευρά, τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού διαφέρουν αρκετά στη σύστασή τους συγκριτικά με το γάλα, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές επιλογές, αφού τις περισσότερες φορές έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Δεν ισχύει το ίδιο και με το γάλα καρύδας, το οποίο είναι ιδιαιτέρα πλούσιο σε θερμίδες και λίπος, ενώ η έντονη γεύση του δεν το καθιστά ως την ιδανικότερη επιλογή.

Συνεπώς, η ποικιλία της διατροφής είναι αυτή που θα παίξει το σπουδαιότερο ρόλο, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπάρκειες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Ρωσική τεχνογνωσία για τη θεραπεία των παθήσεων των περιφερικών νεύρων


Στο Καζάν, πρωτεύουσα του Ταταρστάν, άρχισαν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις, χρησιμοποιόντας μια νέα μοναδική στο είδος της μέθοδο. Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο των κάτω άκρων, με βλάβη στα περιφερικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία δεν έχουν πλέον ανάγκη να υποβάλλονται σε μακρόχρονη θεραπευτική αγωγή.

Κατεβάστε ηχητικό αρχείο - Download

Επανακτούν την κινητικότητα των αρθρώσεων και την ευαισθησία περίπου μέσα σε δύο μήνες. Η εγχείρηση περιορίζεται σε μία μόνο ένεση και δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Μάλιστα η περίοδος αποκατάστασης μειώνεται σημαντικά. Η σωτηρία από την αναπηρία για τους ανθρώπους με ασθενή άκρα στάθηκαν τα λιπώδη κύτταρα.

Η τεχνολογία της εγχείρησης στην κλινική της Δημοκρατίας του Ταταρστάν συνίσταται στο εξής: από τον ασθενή παίρνουν ένα κομμάτι του λιπώδους ιστού, από το οποίο στο εργαστήριο εξάγουν κυτταρικό εκχύλισμα και την ίδια ημέρα το εισάγουν στο προσβεβλημένο μέρος του ασθενούς. Η εγχείρηση διαρκεί περίπου μία ώρα.Το εκχύλισμα λειτουργεί ως ιδιόμορφη φάμπρικα – εξάγει βιολογικά δραστικές ουσίες για γρήγορη αποκατάσταση του οργανισμού.

Γίνεται λόγος για απολύτως καινούργιο φαινόμενο κατά την αγωγή των περιφερικών νεύρων. Ούτε στη Ρωσία, ούτε και στο εξωτερικό δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες έρευνες. Για τη θεραπεία παρόμοιων παθήθεων στον κόσμο χρησιμοποιούνται τα βλαστικά κύτταρα.

Οι ειδικοί του Ταταρστάν αποφάσισαν να σκέφτονται ευρύτερα. Στο συμπύκνωμα, που εξάγουν από τον λιπώδη ιστό περιέχεται εκτός από τα βλαστικά κύτταρα και άλλες ουσίες. Εδώ ακριβώς συνίσταται ο νεωτερισμός και το μυστικό της επιτυχίας. Το εκχύλισμα δεν προκαλεί απώθηση, ούτε αλλεργικές αντιδράσεις, ούτε και κακοηθείς όγκους.

Η μέθοδος αυτή έχει διερευνηθεί στο Ταταρστάν σε πενήντα ασθενείς. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ειδικούς

Η τεχνολογία αυτή δεν απαιτεί πρόσθετους χειρισμούς με τα βλαστικά κύτταρα επειδη είναι βιολογικά πολύ ασφαλής. Το κυτταρικό συμπήκνωμα του λιπώδους ιστού βάζει κυριολεκτικά στα πόδια τους ασθενείς, οι οποίοι είχαν ήδη χάσει κάθε ελπίδα να περπατήσουν κανονικά. Εκείνοι δε, που είχαν ακίνητα και αναίσθητα τα δάχτυλά τους, ύστερα από την ένεση-θαύμα μπορούν να σφίξουν γερά το χέρι του γιατρού τους.



"Ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματα του ΚΕΦΙΑΠ Ηλείας"


Την επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ΚΕΦΙΑΠ Ηλείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης, όπως εξηγεί σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε: "ενημέρωσε τον αρμόδιο Υπουργό για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την υπαγωγή του ΚΕΦΙΑΠ στο Γ. Ν. Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», που, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ..Σ κ. Παπαδάτος, αντί να ενισχύσει τη λειτουργία του Κέντρου, δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς το ελάχιστο διαθέσιμο προσωπικό είναι υποχρεωμένο να παρέχει υπηρεσίες (πχ φυσιοθεραπείες) σε ασθενείς εσωτερικούς και εξωτερικούς του Νοσοκομείου και όχι μόνο σε άτομα με αναπηρία.

Επίσης, ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν υφίσταται πια (λόγω, κυρίως, μετακινήσεων σε άλλους Νομούς) και οι υπηρεσίες πλέον παρέχονται από το ελάχιστο επικουρικό προσωπικό των πέντε ατόμων, των οποίων άλλωστε η σύμβαση λήγει σε ένα περίπου μήνα.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό στο ΚΕΦΙΑΠ Ηλείας. Συγκεκριμένα έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπ. Υγείας ώστε να καλυφθούν τα κενά σε μόνιμο προσωπικό (διοικητικό και ιατρικό) στο ΚΕΦΙΑΠ Ηλείας;

2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπ. Υγείας ώστε να καλυφθούν τα κενά σε επικουρικό προσωπικό στο ΚΕΦΙΑΠ Ηλείας;

3. Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των πέντε ατόμων που υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό στο ΚΕΦΙΑΠ Ηλείας;

4. Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη γενικότερη ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία σε όλη τη χώρα και την Ηλεία ειδικά;"



Πηγή: http://www.thebest.gr

Στην κορυφή με ένα αναπηρικό καροτσάκι!


Όταν η Εστέρ Βέργκερ καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι σε ηλικία 8 χρόνων, ένιωσε να χάνονται τα πάντα γύρω της. Βρήκε όμως, «σωσίβιο» στον αθλητισμό και τώρα, στα 32 της, αποχωρεί από το τένις ως ανίκητη!

Η Ολλανδέζα ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας της, μετά από επτά χρυσά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (4 σε μονό, 3 σε διπλό), 120 τίτλους σε τουρνουά και 470 συνεχόμενες νίκες! Συνολικά, η Βέργκερ, η οποία είχε να χάσει από το 2003(!), είχε ρεκόρ 700 νίκες και μόλις 25 ήττες.

«Η Εστέρ ήταν η καλύτερη πρέσβειρα όχι μόνο για το τένις, αλλά για τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία», σχολίασε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις, Φραντσέσκο Ρίτσι Μπίτι για την Ολλανδέζα που ανέβηκε στο Νο 1 στο τένις με αμαξίδιο το 1999 και δεν... κατέβηκε ποτέ!

Η παραπληγία «χτύπησε» την Βέργκερ σε ηλικία 8 ετών, όταν έκανε μια δύσκολη επέμβαση για την αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων γύρω από το νωτιαίο μυελό της. Το χειρουργείο πήγε καλά, αλλά η μικρή έμεινε ανάπηρη από τη μέση και κάτω!

«Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι τι έγινε τότε ή πώς ένιωθα. Έχω στο μυαλό μου κάπως αόριστα όσα συνέβησαν. Θυμάμαι σίγουρα πως ήταν ένα σοκ για όλη την οικογένεια. Ήταν σε μια ηλικία που τα παιδιά φαντάζονται πως θα μεγαλώσουν και τι θα κάνουν και ξαφνικά, μετά από ένα ατύχημα στο χειρουργείο, όλα άλλαξαν!
Τότε λοιπόν αναγκάζεσαι να αναπροσαρμόσεις κάποια πράγματα, να ξανασκεφτείς τα πάντα και να τα μάθεις όλα ξανά από την αρχή. Νομίζω ότι τελικά αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για μένα. Ήμουν οκτώ χρόνων και τίποτα πια δεν ήταν φυσιολογικό... Δεν μπορούσα να ντυθώ όπως πριν, δεν μπορούσα να παίξω με τους φίλους μου. Έπρεπε να μάθω να ζω από την αρχή! Πιστεύω ότι λόγω του αθλητισμού τα κατάφερα πιο γρήγορα. Συνειδητοποίησα αμέσως τι μπορούσα να κάνω και τι όχι και δεν ανησυχούσα πλέον για πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω.

Αφοσιώθηκα μόνο σε όσα μπορούσα να κάνω. Και αυτό μου έσωσε τη ζωή. Με βοήθησε να δω τον εαυτό μου. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό στη ζωή κάθε ανθρώπου: ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του. Γιατί, όταν το δεις με θετικό τρόπο, μπορείς να βελτιωθείς και να είσαι μέλος της κοινωνίας χωρίς προβλήματα» θυμάται η Βέργκερ.

ΒΟΛΕΪ, ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΕΝΙΣ

Οι γονείς και οι φίλοι της την ενθάρρυναν και την βοήθησαν να ασχοληθεί με τα σπορ. Στην αρχή έπαιξε βόλεϊ και τελικά συνέχισε με το μπάσκετ, όπου ως μέλος της εθνικής ομάδας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1997. Έναν χρόνο πριν γνώρισε το τένις και όταν αναγκάστηκε να διαλέξει ανάμεσα στα δύο, επέλεξε τη ρακέτα.
«Στην αρχή έπαιζα απλά για τη διασκέδασή μου. Όμως, όταν ξαφνικά ο προπονητής της εθνικής ομάδας τένις με είδε να παίζω, μου είπε `έχεις ταλέντο, ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείς με το τένις'», εξήγησε χρόνια μετά λέγοντας: «Προτίμησα το τένις γιατί μου ταιριάζουν τα ατομικά αθλήματα».
Η πρώτη της επιτυχία ήρθε το 1998 στο US Open. Κατάκτησε τον τίτλο στο μονό και το διπλό, με παρτενέρ την Σόνια Πέτερς και στην παγκόσμια κατάταξη «σκαρφάλωσε» στη 2η θέση. Την επομένη έγινε εξώφυλλο στο «TennisWeek» και κάπως έτσι... ένα αστέρι γεννήθηκε!

ΤΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ

Η τελευταία φορά που έφυγε ηττημένη από το κορτ, ήταν στις 30 Ιανουαρίου του 2003, σε ένα τουρνουά του Σίδνεϊ. «Θυμάμαι ελάχιστα από εκείνο το ματς», λέει για την ήττα της από την Ντανιέλε Ντετόρο. «Εκείνη ήταν από την Αυστραλία και είχε συνηθίσει τον ήλιο και τον αέρα, ενώ εγώ προερχόμουν από προπονήσεις σε κλειστό γήπεδο γιατί ο χειμώνας ήταν βαρύς στην Ολλανδία...» απολογείται.
Από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Οκτώβρη του 2006 κέρδισε 250 σετ, χωρίς να χάσει ούτε... μισό! Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2012, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πήρε την πρωτιά συμπληρώνοντας 470 σερί νίκες!

Η ΓΥΜΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ ESPN

Τον Οκτώβριο του 2010 πόζαρε γυμνή στην ειδική έκδοση του ESPN και ήταν η πρώτη αθλήτρια με αναπηρία που φιλοξένησε το περιοδικό.
Πέντε φορές προτάθηκε για το βραβείο Laureus και το πήρε δύο (2002, 2008), ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 τιμήθηκε στον «αέρα» του CNN από τους Ρότζερ Φέντερερ και Κιμ Κλάιστερς, έχοντας τότε συμπληρώσει 401 παιχνίδια χωρίς ήττα.

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ...

Σε μια από τις τελευταίες τις συνεντεύξεις, λίγο πριν από τους Αγώνες του Λονδίνου, είχε ερωτηθεί πώς σκέφτεται τη ζωή της μετά το τένις λέγοντας... «Πολλές φορές σκέφτομαι τι θα κάνω... Έχω το ίδρυμα Εστέρ Βέργκερ, που διοργανώνει αγώνες για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μου αρέσει πάντως και η προπονητική και ίσως ασχοληθώ επαγγελματικά. Έχω πολλές φιλοδοξίες γενικά».


Τα επαγγέλματα του μέλλοντος


Επάγγελμα της ζωής μου...
Ποιο άραγε μπορεί να είναι αυτό; Και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες να επιλέξουμε τη δουλειά που θα μας κάνει ευτυχισμένους και παράλληλα θα μας παρέχει όλα τα εφόδια για να ζούμε με άνεση και αξιοπρέπεια;

Οι πρώτες σε προτίμηση πανεπιστημιακές σχολές με βάση τα μηχανογραφικά και τη θέση ενδιαφέροντος σε αυτά, είναι η Νομική, τα τμήματα Ψυχολογίας, τα Παιδαγωγικά, η Ιατρική, oι Πολυτεχνικές Σχολές, η Λογιστική, η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, τμήματα Μηχανολογίας, Μαιευτικής, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Κατά πόσο όμως όλα αυτά, που κάποτε θεωρούνταν τα επαγγέλματα καριέρας, που θα εξασφάλιζαν κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά Εργασίας, συνεχίζουν και σήμερα να έχουν την ίδια βαρύτητα και κυρίως να εξασφαλίζουν απορρόφηση του πτυχιούχου στην αγορά εργασίας;

Όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, Employ, Χρήστος Ταουσάνης στο news.gr, είναι μία ομάδα σχολών με την μεγαλύτερη απορρόφηση, στις οποίες μπορεί κάποιος να βασιστεί λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες, συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό του.

Τα επαγγέλματα επιστημών υγείας ανοίγουν πόρτα στο μέλλον

Μερικές από αυτές είναι τα ΤΕΙ Εργοθεραπείας, τα τμήματα Λογοθεραπείας και τα τμήματα Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Αυτά τα τμήματα βγάζουν στελέχη και επιστήμονες , οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ειδικής αγωγής, σε ό, τι αφορά τις επιστήμες υγείας. Σε γενικές γραμμές η ιατρική έχει αρχίσει να μπαίνει στο περιθώριο», υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Εξαίρεση αποτελούν οι ειδικότητες της Ιατρικής Πληροφορικής, της βιοπληροφορικής και της ιατρικής τηλεματικής που συνδυάζουν την παραδοσιακή ιατρική με την τεχνολογία. «Οι περισσότερες ειδικότητες της ιατρικής είναι υπερκορεσμένες», σύμφωνα με τον κύριο Τσαουσάνη. «Το εθνικό σύστημα υγείας έχει κατ' αναλογία όσους γιατρούς έχει το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τμήματα των μηχανικών με τμήματα αιχμής τους ηλεκτρολόγους - μηχανολόγους, μηχανικούς και σε δεύτερη μοίρα τους μηχανολόγους - μηχανικούς, οι οποίοι θα εστιάσουν σε πεδία όπως η ενεργειακή μηχανική, η βιοηελκτρονική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι από τα επαγγέλματα που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «επαγγέλματα του μέλλοντος», καθώς πλέον οι παραπάνω ειδικότητες ξεφεύγουν από το παραδοσιακά κατασκευαστικό κομμάτι, τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ταουσάνης.

Οι σπουδές πληροφορικής αν και κορεσμένες έχουν διαρκώς νέες προοπτικές

Σε ό,τι αφορά τα τμήματα σπουδών πληροφορικής, επισημαίνει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στην επιλογή των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. «Υπάρχει τρομερός κορεσμός γιατί τα τελευταία χρόνια στράφηκαν μαζικά υποψήφιοι προς αυτό το αντικείμενο. Επειδή όμως, υπάρχουν διαρκώς νέα πεδία, όπως η υπολογιστική γλωσσολογία ( όπως έχουμε στο GPS τη φωνή που μας μιλάει, η συγκεκριμένη επιστήμη μετατρέπει τη φυσική γλώσσα σε γλώσσα επεξεργασίας μέσω υπολογιστή)», επισημαίνει ο κύριος Ταουσάνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, υψηλών προσδοκιών είναι οι σπουδές πληροφορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τις εφαρμογές για tablets και smartphones. Ήδη τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταρτίζουν ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε smartphones και tablets.

Το μέλλον στον πρωτογενή τομέα - Κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή

Ένα ακόμα τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε στοιχειώσει, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των ανθρώπων από την επαρχία στις πόλεις είναι η κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή. «Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για όσους είναι εξειδικευμένοι γεωπόνοι, όπως γεωπόνοι τεχνολόγοι τροφίμων (διασφάλιση ποιότητας- έλεγχος τροφίμων και συστήματα αξιλόγησης στην κτηνοτροφική ή αγροτική παραγωγή και γεωπονική βιοτεχνολογία). Ένας απλός γεωπόνος που θα ανοίξει μαγαζί με λιπάσματα δεν έχει μέλλον», τονίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Το στοίχημα όπως αναφέρει, είναι να ασχοληθείς κανείς με εναλλακτικές μορφές καλλιέργιας και αξιοποίηση της έρευνας σε συνδυασμό με τη γεωπονία. «Υπάρχουν εκατοντάδες φυτικά βότανα στην Ελλάδα που δεν αξιοποιούνται. Επίσης υπάρχουν συγκριτικές μελέτες, που λένε ότι όσα φυτά μπορούν να αξιοποιηθούν καλλωπιστικά και θεραπευτικά και φυτρώνουν σε περιοχές της Μακεδονίας, τόσα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από 3.000 είδη βοτάνων και φυτών είναι διαθέσιμα στην ελληνική επικράτεια, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα», τονίζει.
Κορεσμένες οι στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές με αβέβαιο μέλλον

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση, μέσω του Μνημονίου για μείωση αυτών των σχολών, παρουσιάζουν μειωμένες προοπτικές. «Μέχρι στιγμής είναι η μόνη σίγουρη διέξοδος για το δημόσιο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν συνταξιοδοτικά και μισθολογικά θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Μόνο για τη σιγουριά του δημοσίου - αν κάποιος δεν το θέλει πολύ -, ίσως θα ήταν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί», εξηγεί ο κύριος Ταουσάνης.

«Στα επαγγέλματα με προοπτικές σε βάθος χρόνου είναι τα στελέχη εταιρειών logistics για μεταφορά προϊόντων και διαχείρηση της εφοδιαστικής αλυσίδα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μεγάλο διακομιστικό κέντρο» προσθέτει.

Πεδίον δόξης λαμπρόν περιμένει και τους τεχνολόγους διοίκησης με πολλές γνώσεις μάρκετινγκ, πληροφορικής και διοίκησης επιχειρήσεων. «Ακόμα και στην πιο μικρή επιχείρηση δεν αρκούν μόνο γνώσεις πληροφορικής και διοίκησης. Ο καθένας, ο οποίος θα στελεχώνει μια επιχείρηση πρέπει να έχει υπόβαθρο και από τους τρεις τομείς» υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Ένας κλάδος, ο οποίος κάποτε αποτελούσε το όνειρο πολλών Ελλήνων για μία θέση στο Δημόσιο, αυτός των παιδαγωγικών σπουδών - όντας υπερκορεσμένος - έχει ήδη στερέψει. Αντίθετα, οι νομικές σπουδές - αν και παραδοσιακός επαγγελματικός κλάδος, παρουσιάζει μεγάλο εύρος. Έτσι, για όσους έχουν τις δεξιότητες μπορεί ακόμα να αποτελεί μία ασφαλή λύση. Μερικοί από τους επιμέρους τομείς, με υψηλό δείκτη επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι σύμφωνα με τον κύριο Ταουσάνη το Φορολογικό, το Ναυτιλιακό και το Δίκαιο αλλοδαπών.

Περίπου το 60% βρίσκεται σε κάποια σχολή κατά τύχη

«Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως 60% βρίσκεται στη σχολή του τυχαία ή σε σχολή επόμενης προτίμησης και λιγότεροι από ένας στους πέντε εισάγονται σε σχολές πρώτης προτίμησης. Πέφτουμε έξω στην επιλογή επαγγέλματος, λόγω ελλιπούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδες το εκπαιδευτικό σύστημα και σύνθετες οι ονομασίες των τμημάτων, μπερδεύοντας τους υποψηφίους. Για παράδειγμα η Εκπαιδευτική Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο βγάζει δασκάλους ειδικής αγωγής και το τμήμα Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου που βγάζει Κοινωνιολόγους» αναφέρει ο κύριος Ταουσάνης.
Απαραίτητο προσόν η προϋπηρεσία

«Όλοι οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν δουλειά δεν έχουν προϋπηρεσία. Οι λίγες θέσεις που υπάρχουν χρειάζονται προϋπηρεσία. Ένα παιδί κατά τη διάρκεια των σπουδών θα πρέπει να αναζητήσει μέσω των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των πανεπιστημίων την απόκτησή της», επισημαίνει από την πλευρά του ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της εταιρείας Orientum, Σπύρος Μιχαλούλης.

Ο φορέας που φροντίζει για την προϋπηρεσία στο εξωτερικό

Γι' αυτό το σκοπό υπάρχει η ΑΙΕSEC, ένας παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να αποκτήσουν εμπειρίες, βρίσκοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για Έλληνες και όχι μόνο.

[Πολύς κόσμος πηγαίνει για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, με την ελπίδα ότι θα βρει δουλειά εκεί. Οι νέοι δεν βλέπουν μέλλον εδώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει άνοδος των στρατιωτικών σχολών, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν μέλλον», αναφέρει ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως επισημαίνει, στις χώρες του εξωτερικού υπάρχει πιο οργανωμένο περιβάλλον - τουλάχιστον έτσι αισθάνονται όσοι καταφεύγουν εκεί - και περισσότερες ευκαιρίες και σε συνδυασμό με τη βοήθεια του ίντερνετ είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει και να μείνει κανείς στο εξωτερικό.

«Όσοι φεύγουν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν εάν θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ή όχι. Πλέον η αγορά Εργασίας είναι διεθνής. Ακόμα και όσοι μένουν στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν απευθυνόμενοι αποκλειστικά στον ελληνικό πληθυσμό. Πολύς κόσμος θα στραφεί στον τουρισμό και την ψηφιακή τεχνολογία. Ο αγροτουρισμός είναι μία πιθανή πτυχή του τουρισμού, όπως και ο ιατρικός τουρισμός ( για ιαματικά λουτρά ή για να κάνει κάποιος μία επέμβαση στην Ελλάδα με πολύ εξελιγμένα μέσα και χαμηλότερο κόστος)», εξηγεί ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, το μειονέκτημα των ελληνικών πανεπιστημίων, είναι ότι διαθέτουμε 500 τμήματα, χωρίς να υπάρχουν ξένα προγράμματα σπουδών για να μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στη χώρα μας και να σπουδάσουν εδώ. «Οι εποχές που κάποιος πήγαινε και σπούδαζε νομικά και άνοιγε ένα δικηγορικό γραφείο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημειώνει.

H λίστα των επαγγελμάτων με προοπτικές σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κατσανέβα, καθηγητή στην Οικονομική της Εργασίας του Πανεπιστήμιου Πειραιώς:

Πληροφορικός, Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός-Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός διαδικτύου, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Οικονομολόγος, Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων, Φοροτεχνικός, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Πωλητής, Ξεναγός, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Τεχνολόγος μουσικών οργάνων, Μηχανικός ενέργειας, Τεχνικός φυσικού αερίου, Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων, Δάσκαλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Βοηθός νοσοκόμος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης, Γεωπόνος, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός, Κτηνίατρος, Ιχθυολόγος, Ποτοποιός, Οινολόγος, Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης, Κομμωτής, Επιπλοποιός, Ξυλουργός, Καραβομαραγκός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτροτεχνίτης, Ψυκτικός, Αλουμινάς, Υδραυλικός, Σοβατζής, Πλακάς, Μαρμαράς, Ιδιωτικός αστυνομικός ασφαλείας, Κηπουρός, Επαγγελματίας οδηγός, Χειριστής βαρέων οχημάτων και κλάρκ, Παρκαδόρος, Διανομέας εμπορευμάτων και έτοιμου φαγητού, Φορτοεκφορτωτής, Καθαριστής, Οικιακός βοηθός.


Πηγή: http://www.pelop.gr

Ανάπηροι - Ταλαιπωρία - Για πόσο ακόμα;


Ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε όλοι, είναι το γνωστό των ΚΕΠΑ και των... επιτροπών αναπηριών των οποίων η «σύσταση» και λειτουργία θέτει σε μια απάνθρωπη αναμονή χιλιάδες άτομα με αναπηρία με ότι αυτό συνεπάγεται (διακοπή των επιδομάτων – βοηθημάτων, και λοιπών παροχών).

Οι διαδικασίες (έτσι για να μην ξεχνιόμαστε) συλλογής και κατάθεσης των δικαιολογητικών των ενδιαφερόμενων στα ΚΕΠΑ προκειμένου να πάρουν σειρά για να περάσουν επιτροπή, είναι χρονοβόρες και η μικρότερη αναμονή μέχρι την πολυπόθητη στιγμή της επιτροπής είναι (θεωρητικά) ένα εξάμηνο, συνήθως ένας χρόνος και παραπάνω, ειδικά σε νευρολογικά περιστατικά χρόνιων παθήσεων.

Λες και οι άνθρωποι αυτοί υπάρχει περίπτωση να γίνουν καλά, υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια περνούν την ίδια ταλαιπωρία γιατί ΜΟΝΟ στη χώρα μας αποφεύγουμε να δώσουμε ΛΥΣΕΙΣ στα αυτονόητα.

Απεναντίας, εξαιτίας των όποιων μαϊμού συντάξεων και επιδομάτων, την πληρώνουν ΟΛΟΙ όσοι δεν φταίνε σε τίποτα, εκείνοι που πραγματικά πάσχουν.


Πριν μέρες, διαβάσαμε αυτή την είδηση.

««Ανάσα» σε συνταξιούχους με αναπηρία

Ανάσα σε περισσότερους από 50 χιλιάδες συνταξιούχους με αναπηρία αναμένεται να δώσει διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός.

Με τη νέα ρύθμιση επιδιώκεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

Το περιεχόμενο της ρύθμισης, είχε αναπτύξει τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ε-ΜΠΕ, θα εξακολουθεί να χορηγείται η σύνταξη αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους. Θα χορηγείται ακόμη για ένα εξάμηνο, δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια επιτροπή, θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν, σε περίπτωση προσφυγής, τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση.

Επίσης, όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας και έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης.

Δίνεται, τέλος, το δικαίωμα στους γιατρούς του Ειδικού Σώματος να αποφαίνονται για την επ' αόριστον διάρκεια της αναπηρίας εφόσον διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ κλπ.»

ΑΚΟΜΑ να έρθει στη βουλή αυτή η ριμάδα αυτή διάταξη.

Ακόμα μια παράταση της ταλαιπωρίας των αναπήρων.

Είναι τόσο δύσκολο να δοθεί επιτέλους λύση;

Τι περιμένουν πια;

Αυτό το χαλί ΜΟΝΟ στη χώρα μας συμβαίνει.

ΘΑ κατατεθεί, ΘΑ δοθεί λύση, ΘΑ…..

Με το ΝΑ και με το ΘΑ, έσπειραν και δεν θέρισαν λέει η παροιμία.

Καλές οι «ερωτήσεις», καλές και οι «απαντήσεις», μόνο που μένουν εκεί.

Με το «πάσο» τους οι άνθρωποι, δεν βιάζονται, άλλωστε το ζόρι δεν το έχουν αυτοί.


Η κατάσταση στα ψυχιατρεία...


Γράφει ο Ελευθέριος Φραγκίσκος Κουνάνης, Μέλος Θ.Ο των ΑμεΑ ΟΠ.Τα παρακολουθώ όλα 45 χρόνια κι εχω αρκετές επαφές στην Ελλάδα με δημόσια και ιδιωτικά. Αναμενόμενες οι τραγωδίες και θα συνεχιστούν σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ. 

Λείπουν τα πάντα και το βασικότερο, οι εργαζόμενοι είναι τόσο λίγοι που δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ότι φωνάζουμε χρόνια 45 με τους καρεκλάτους που νομίζουν ότι όλα λύνονται, από το γραφείο! ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΜΑΡΙΑ. ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ με δελτίο τύπου και προγραμματισμένη ημερίδα για την ΨΥ και όλα τα ιδρύματα κ ξενώνες που η κλείνουν ή μετατρέπονται σε Καιάδες και ΄΄ ΚΩΣΤΑΛΕΞΙΑ ΄΄ πλέον!

Σχετικά με υποχρηματοδότηση των δομών και όχι μόνο. Μπορεί να γίνει και στα γραφεία μας και να καλεστούν οι πάντες από τον χώρο των ιδρυμάτων, οικοτροφείων, ξενώνων, κέντρων, κλπ. Τα πάντα καταρρέουν και θα πρέπει να γίνουν και επισκέψεις σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ με γκρουπ από όλους μας, από τον χώρο των ΄΄Οικολόγων–Πράσινων΄΄. Καλή Κυριακή σε όλους, με υγεία και ψυχής ηρεμία. Να προσέχετε τον εαυτόν σας. Μάχη αδυσώπητη χρειάζεται μπας και καταφέρουμε κάτι, για το καλό όλων των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους. Δεν τα μηδενίζω όλα, αλλά τα πάντα βρίσκονται σε νηπιακή ηλικία και οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα, για να μη καταρρεύσουν ότι υφίσταται από αρχαιότατων χρόνων, αλλά επί ματαίω!! Για σκεφτείτε όλοι σε αυτήν την οικονομική αθλιότητα που βρίσκονται οι πάντες, να γυρίσουν στους δικούς τους, οι συνάνθρωποι μας χωρίς καν συνθήκες αποσυλοποίησης, τι έχει να γίνει; Και οι συνάνθρωποί μας, που δεν έχουν κανένα, που θα πάνε ? Σοβαρότατα προβλήματα ΄΄ SOS ΄΄ που κανείς μέχρι τώρα δεν τα είδε σοβαρά σε όλους τους χώρους των ΑμεΑ και των Ευπαθών Ομάδων σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ από τον Έβρο, κεντρική Ελλάδα, Κυκλάδες κ όχι μόνο μέχρι την Κρήτη !!! ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ να υιοθετήσουμε, πρακτικές των ναζιστών, όλοι στον καιάδα, για να σωθεί η ΄΄ ΕΛΛΑΔΑ ΄΄ οικονομικά !!! Ε Λ Ε Ο ΣΣΣ…..



Βοηθός για τον έρωτα


Παρά την κατάρριψη πολλών ταμπού τα τελευταία 50 χρόνια, τα θέματα που αποφεύγεται να συζητάμε ή να σκεφτόμαστε είναι αρκετά. Είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία, τείνουμε να βολευόμαστε με την εύκολη λύση των στερεοτύπων για την αντιμετώπιση θεμάτων που δυσκολεύουν τη λογική μας.

«Μαθήματα Ενηλικίωσης»

Τo «Μαθήματα Ενηλικίωσης» (The Sessions) του Ben Lewin βασίζεται σε μια έκθεση του Mark O'Brien και διαπραγματεύεται το σεξ σε άτομα με σωματική αναπηρία. Πολλές φορές επικρατεί μια τάση να αποσεξουαλικοποιείται μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και να εστιάζουμε μόνο στο «πρόβλημα» ή την προφανή ευαισθησία της, όπως π.χ. τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι. Πολλοί, ακόμα και στον υπαινιγμό για την επιστημονικά αποδεδειγμένη σεξουαλική δραστηριότητα κάποιων εξ αυτών αντιδρούν με συνοφρυωμένα πρόσωπα, αηδία έως και θυμό. Τα «Μαθήματα Ενηλικίωσης» προσεγγίζουν την τελευταία περίπτωση, αυτή των αναπήρων, με αφοπλιστική επιχειρηματολογία και συναισθηματική κλιμάκωση, που δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό.

Ο Mark O'Brien (John Hawkes) έζησε από το 1949 έως το 1999 πάσχοντας από πολιομυελίτιδα και κατά την προεφηβική του ηλικία έχασε τον έλεγχο όλων των μυών του από τον λαιμό και κάτω. Οι αισθήσεις του, όμως, διατηρήθηκαν και με τη θέληση που είχε, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως αρθρογράφος και ποιητής. Η ταινία μας εισάγει στη ζωή του στην ηλικία των 38 χρονών, καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τη νέα κοπέλα που τον φροντίζει. Ενώ η προσπάθειές του αποτυγχάνουν και φαίνεται να αποκλείεται κάθε ερωτική επαφή ή συντροφικότητα στη ζωή του, αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αναπληρώσει τουλάχιστον κάτι στον σεξουαλικό τομέα. Και κάπου εδώ η Cheryl (Helen Hunt), με την αύρα της ψυχοθεραπεύτριας, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Mark, να εξερευνήσει τις δυνατότητες του σώματός του, αλλά και να τον… ξεπαρθενέψει. Οικογενειακές καταστάσεις, χιούμορ και ανορθόδοξες σχέσεις θα κρατήσουν το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Μια αληθινή και γλυκόπικρη ιστορία, όχι μόνο για τη θέληση για ζωή που έχουμε δει σε πάμπολλες ταινίες, αλλά και για τη θέληση για έρωτα και αγάπη. Κι αυτά μέσα από δυνατές ερμηνείες και χιούμορ που μόνο καταστάσεις όπως η αναπηρία μπορεί να προκαλέσει. Χωρίς υπερβολές, καταθλιπτικά πλάνα ή φαντασμαγορικές κρίσεις, η ιστορία καταφέρνει με ακρίβεια να αποδώσει το συναίσθημα και τη συγκίνηση των χαρακτήρων και των καταστάσεων. Οι τρεις βασικοί ηθοποιοί έχουν όλοι εξαιρετικές στιγμές (η Helen Hunt είναι υποψήφια για Όσκαρ Δεύτερου Ρόλου), με τις καλύτερες κωμικές να είναι του William H. Macy, ως καθολικού ιερέα που ακούει τους προβληματισμούς του Mark! Τελικά η ταινία σε αφοπλίζει και βρίσκεις τον εαυτό σου να στέκεται απέναντι στον πρωταγωνιστή με συμπόνια και όχι λύπηση, ακόμα και όταν αυτό αφορά ένα θέμα που δεν θα πίστευες ότι θα σε απασχολούσε ποτέ.

«Zero Dark Thirty»

Αμερικανικό περιπετειώδες θρίλερ, σε σκηνοθεσία της Κάθριν Μπίγκελοου (η οποία πήρε Όσκαρ για το Hurt Locker) και σε σενάριο του Μαρκ Μπόαλ.

Το κυνήγι για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν από μία μικρή, ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA που μέχρι την τελευταία στιγμή καλύφθηκε με μυστικότητα. Το, βραβευμένο με Όσκαρ, δίδυμο Κάθριν Μπίγκελοου και Μαρκ Μπόαλ μεταφέρουν μια πρόσφατη ιστορία στον κινηματογράφο με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που τονώνει κυρίως την αμερικάνικη αυτοπεποίθηση. Αν και έχει 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, συνολικά το ενδιαφέρον εξανεμίζεται εύκολα, όσο και να προσπαθεί η σκηνοθέτις να τονίσει τον κεντρικό ρόλο μιας γυναίκας στην επιτυχία του εγχειρήματος. Μια αμφιλεγόμενη ιστορία που ίσως συνέβη πολύ πρόσφατα για να γίνει ταινία. Σαφώς και δεν περιμένει κάποιος αντικειμενικότητα για ένα προϊόν που προέρχεται από την πλευρά που νίκησε (θεωρητικά) και κατευθύνεται προς αμερικάνικη κατανάλωση, αλλά τουλάχιστον θα περίμενε κανείς μια πιο ενδιαφέρουσα ταινία δράσης, αφού, έτσι κι αλλιώς, μυθοπλασία είναι…

Η Αγάπη Έρχεται στο Τέλος (Love in the End)

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεχαγιάς, έχοντας πλούσιο βιογραφικό σε τηλεοπτικές σειρές, βιντεοκλίπ και μικρού μήκους εγχειρήματα, υπογράφει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Παίζουν οι Τζωρτζίνα Λιώση, Νικόλα Αγγελή, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Κατερίνα Γερονικολού. Έξι ανερχόμενοι ηθοποιοί, τέσσερις πόλεις, τρεις ιστορίες αγάπης. Μια σπονδυλωτή ελληνική κομεντί με θέμα τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά από κάθε πραγματική ερωτική περιπέτεια.

Ο Παράδεισος του Έρωτα (Paradise: Love)

Αυστριακή ταινία, σκηνοθεσία Ούλριχ Ζάιντλ με τους: Μαργκαρέτε Τίζελ, Πέτερ Καζούνγκου, Γκαμπριέλ Μαρούα. Η 50χρονη Τερέζα φεύγει από την Αυστρία για διακοπές στην Κένυα. Εκεί, έναντι δώρων και χρηματικών ανταλλαγμάτων, θα γνωρίσει μια σειρά από νεαρούς ντόπιους εραστές, απέναντι στους οποίους θα προσπαθήσει μάταια να διαχειριστεί τα αντιφατικά συναισθήματά της.


Νέα ζωή για την ανάπηρη σκυλίτσα


Την εγκατέλειψαν τα αφεντικά της, αλλά όχι η τύχη της.

Η Wonky γεννήθηκε με αναπηρία στα μπροστινά του πόδια και αυτό την έκανε ανεπιθύμητη. Η συμπαθέστατη σκυλίτσα εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες της μητέρας της και διασώθηκε πριν από έναν μήνα από φιλοζωική οργάνωση, στο Μπράντφορντ της Αγγλίας.

Οι κτηνίατροι έκριναν ότι η κατάσταση της Wonky μπορούσε να βελτιωθεί. Έτσι έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις και κατάφεραν να διορθώσουν το πρόβλημα στις αρθρώσεις της.

Τα καλά νέα δεν σταμάτησαν εκεί για την Wonky, η οποία βρήκε νέα οικογένεια που την αγαπά. Υιοθετήθηκε από την Κίμπερλι Μπιτον και άλλαξε όνομα. Λέγεται πλέον Hope (Ελπίδα) και ζει ζωή χαρισάμενη. Και, αν μη τι άλλο, μας διδάσκει ότι όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει... ελπίδα!






Ποιές τροφές που καταπολεμούν το στρες


Διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής.

H διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευεξία, καθώς υπάρχει η ένδειξη ότι η υπερβολική πίεση μειώνει τη διάθεση.

Άνθρωποι που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση είναι πιο ευάλωτοι σε οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα έως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, μια στρατηγική είναι να καταπολεμήσετε το άγχος με τη βοήθεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες, με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μια διατροφή για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει...

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά.

Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αντισταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Απλοί υδατάνθρακες

Καλό είναι να μην προτιμάτε απλούς υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.

Τα απλά σάκχαρα πέπτονται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της σεροτονίνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Να θυμάστε να καταναλώνετε με μέτρο και να περιορίζετε τη συχνή πρόσληψη γλυκών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα και οι πιπεριές, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα, μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή η βιταμίνη παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα όταν οι άνθρωποι πήραν βιταμίνη C πριν από μια αγχωτική εργασία.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν αφήνει ποτέ το άγχος να τον επηρεάσει -ίσως ευθύνεται το μαγνήσιο στο σπανάκι του. Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του στρες. Ένα φλιτζάνι σπανάκι αναπληρώνει τις αποθήκες μαγνησίου.

Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Δοκιμάστε μαγειρεμένη σόγια ή ένα φιλέτο σολομού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες μπορούν να αυξηθούν όταν βρίσκεστε σε συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα ή όσπρια στα γεύματά σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει εμφανώς την ανοσολογική προστασία και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις λοιμώξεις.

Λιπαρά ψάρια

Για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο, αρχίστε να καταναλώνεται περισσότερα λιπαρά ψάρια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να τρώτε 90 γρ λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαύρο τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνέλθετε από στρεσογόνα γεγονότα πιο γρήγορα.

Μία μελέτη συνέκρινε τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες με άτομα που έπιναν εικονικό φάρμακο. Αυτοί που έπιναν τσάι ανέφεραν αίσθημα ηρεμίας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αγχωτικές καταστάσεις.

Ξηροί καρποί

Τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ω-3 λιπαρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε περιόδους στρες, όπως στην κατάθλιψη.

Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και να προστατευτείτε από το άγχος.

Αβοκάντο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος είναι να προσλαμβάνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, το αβοκάντο προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση όταν αγχώνεστε και λαχταράτε για μια υψηλή σε λιπαρά λιχουδιά.

Ωμά λαχανικά

Τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, βοηθάτε να χαλαρώσει η σφιγμένη από άγχος γνάθος και να υποχωρήσει η ένταση.

Βραδινό σνακ

Οι υδατάνθρακες πριν την κατάκλιση μπορεί να επιταχύνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα και δυσφορία. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως 1 τοστ ή 1 φέτα ψωμί με μέλι.

Γάλα

Άλλο ένα αντιαγχολυτικό τρόφιμο είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα ως θεραπεία για την αϋπνία και την ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο διευκολύνει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης. Καλό είναι να προτιμάτε αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Νερό

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για να είμαστε σε καλή φόρμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι πιθανότατα αυτό να μας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Το νερό ενυδατώνει κάθε μέρος του σώματος και του εγκεφάλου και σας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.

Άσκηση κατά του στρες

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής σας, ένα από τα καλύτερα αντιαγχολυτικά είναι να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καταναλώνοντας παράλληλα θερμίδες).

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου και παράγει ενδορφίνες (φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης). Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, ο στόχος είναι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Στο δρόμο της UNESCO ο Μινωικός Πολιτισμός


Η Κρήτη "εγκαταλείπει" την προσπάθεια για την ένταξη, μεμονωμένα, της Κνωσού στην Unesco και συντάσσει νέο φάκελο με τίτλο "Μινωικός Πολιτισμός", στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στο νησί, δηλαδή η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, με την Κνωσό βεβαίως να δεσπόζει στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Αρμόδιοι παράγοντες που επεξεργάζονται το φάκελο με κωδικό όνομα "Μινωικός Πολιτισμός" εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς τα προβλήματα δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του μινωικού ανακτόρου και αποτελούν τροχοπέδη στην ένταξη του μνημείου στην Unesco, ενδεχομένως περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο φάκελος δεν θα επικεντρώνεται μονάχα στο ανάκτορο αλλά στο σύνολο των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Το «παιδί θαύμα» της Αυστραλίας είναι Έλληνας


Τον αποκαλούν «παιδί-θαύμα». Πρόκειται για το 16μηνο Ελληνόπουλο Κόνορ Αναστασόπουλος που θεωρείται σούπερ-τυχερός που είναι εν ζωή.

Ο Κόνορ γεννήθηκε πέντε εβδομάδες πρόωρα, στις 24 Οκτωβρίου του 2011, και προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα λίγες μέρες αργότερα. Επηρεάστηκαν όλα του τα βασικά όργανα και μόλις εννέα ημερών υπέστη καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς του, Στιβ και Κάθι, πως το βρέφος τους θα πέθαινε σε δυο ώρες. Εκείνοι αποφάσισαν να σωληνωθεί και να ζήσει όσο περισσότερο μπορεί.

Στην καλύτερη περίπτωση τους είπαν ότι θα ζούσε 14 μέρες. Με την συμβολή επιστημόνων από τη Σουηδία το παιδί επέζησε όμως. Έζησε στο νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης τους τέσσερις πρώτους μήνες της ζωής του.

Οι γονείς του, αναγνωρίζοντας το θαύμα που επιτέλεσαν οι γιατροί ,συγκεντρώνουν χρήματα για να ενισχύσουν τον έρανο για το Νοσοκομείο των Παίδων της Μελβούρνης που διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

Ο Κόνορ λαμβάνει ακόμα θεραπευτική αγωγή αλλά οι γιατροί λένε πως η υγεία του εξελίσσεται θαυμάσια.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Ποιοι μπαίνουν στη μόνιμη ρύθμιση χρεών


Το νέο μόνιμο καθεστώς ρυθμίσεων θα είναι πιο αυστηρό από αυτό που ισχύει σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Το ανώτατο όριο των μηνιαίων δόσεων εξετάζεται να φθάσει στις 24 ή στις 36, ενώ μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν πλέον να καθοριστεί στο επίπεδο των 48!
Όπως αποκαλύπτει ο «Τύπος της Κυριακής», οι βασικές αρχές στις οποίες θα στηριχθεί το νέο μόνιμο νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών θα είναι οι ακόλουθες:

- Η θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των μηναίων δόσεων. Η κυβέρνηση και η τρόικα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη ως προς το ανώτατο όριο των μηνιαίων δόσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τις επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής και τους υπαλλήλους της τρόικας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκαν όρια της τάξεως των 24, των 36 ακόμη και των 48 μηνιαίων δόσεων, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση.
- Η προσωρινή οικονομική δυσπραγία του οφειλέτη θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη για την αποδοχή του αιτήματος ρύθμισης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδεικνύει -με συγκεκριμένα στοιχεία που θα οφείλει να υποβάλει στη ΔΟΥ ή στο ασφαλιστικό του ταμείο- ότι δεν μπορεί να ξεχρεώσει άμεσα τις οφειλές του.

- Η διασφάλιση της εξόφλησης του συνόλου της οφειλής. Η υπαγωγή σε ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών από φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, σε πολλές μηνιαίες δόσεις, θα είναι δυνατή μόνο για όποιον οφειλέτη διαπιστώνεται εκ των προτέρων ότι θα μπορέσει να πληρώσει όλες τις μηνιαίες δόσεις. Εφόσον δεν διασφαλίζεται εκ των προτέρων η εξόφληση όλων των δόσεων, το αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση δεν θα γίνεται αποδεκτό. Για να διασφαλιστεί ότι ο οφειλέτης θα ανταποκριθεί στην εξόφληση όλων των δόσεων θα εξετάζεται κατ’ αρχάς το συνολικό ύψος της οφειλής.

Εάν το ποσό της οφειλής είναι μεγάλο, της τάξεως των πολλών χιλιάδων ευρώ, θα εξετάζονται λεπτομερώς η εισοδηματική και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη προκειμένου να εκτιμηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος του μέσου μηνιαίου εισοδήματός του. Με κριτήρια το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος και το συνολικό ποσό της οφειλής, θα καθορίζεται στη συνέχεια και ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων.

Για το σκοπό αυτό θα προσδιορίζεται το ποσοστό του μηναίου εισοδήματος του οφειλέτη, το οποίο αυτός θα μπορεί να διαθέτει κάθε μήνα για την εξόφληση της τρέχουσας δόσης. Στη συνέχεια, με βάση το ποσοστό αυτό, θα προκύπτει το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης με το οποίο θα διαιρείται το συνολικό χρέος προκειμένου να προκύψει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων.

Πάντως, όσο πιο μικρό είναι το χρέος τόσο λιγότερο οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ασχολούνται με τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Για ποσά της τάξεως μερικών εκατοντάδων ή πολύ λίγων χιλιάδων ευρώ, η υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Παράδειγμα

Εάν ένας πολίτης που οφείλει στο Δημόσιο 20.000 ευρώ, έχει μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ, τότε θα συμφωνείται πρώτα το ποσοστό επί του μηνιαίου αυτού εισοδήματος που μπορεί ο συγκεκριμένος οφειλέτης να διαθέτει για την εξόφληση της κάθε μηνιαίας δόσης.
Αν υποτεθεί ότι συμφωνείται ποσοστό 20%, τότε το ποσό της μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται στα 600 ευρώ (20% επί 3.000 ευρώ= 600 ευρώ).

Στη συνέχεια θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης με διαίρεση του συνολικού χρέους των 20.000 ευρώ διά του ποσού της μηνιαίας δόσης των 600 ευρώ. Από τη διαίρεση αυτή θα προκύπτει ο αριθμός 33,33, ο οποίος θα στρογγυλοποιείται προς τα πάνω και θα γίνεται 34. Συνεπώς, στην περίπτωση του συγκεκριμένου οφειλέτη, θα παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης του ποσού της οφειλής σε 34 μηνιαίες δόσεις. Πάντως, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης και ο συνολικός αριθμός των δόσεων θα προσδιορίζονται και σε συνάρτηση με το ανώτατο όριο δόσεων που θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Για παράδειγμα, αν ο ανώτατος αριθμός μηνιαίων δόσεων καθοριστεί στις 24 μηνιαίες δόσεις, τότε στο παραπάνω παράδειγμα του χρέους των 20.000 ευρώ, το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 833,33 ευρώ! Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, θα επιδιώκεται συμφωνία με τον οφειλέτη για τη διάθεση πολύ μεγαλύτερου ποσοστού του μηνιαίου εισοδήματός του για την εξόφληση της κάθε δόσης! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδεικνύει ότι αντέχει να εξοφλήσει το χρέος του σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις στην Κρήτη


Aναστέλλονται οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε χώρο του αιγιαλού έως το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργου Δεικτάκη.
Οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων πάνω στον αιγιαλό είχαν γίνει, με βάση τελεσίδικες αποφάσεις, την Πέμπτη και την Παρασκευή, εν μέσω αντιδράσεων, στις περιοχές Αμνισού και Μαλίων.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είχε εκφράσει αγωνία για τη ζημιά που θα υποστεί ο τουρισμός της Κρήτης, μετά την ευρεία δημοσιότητα που πήρε από την πρώτη στιγμή το θέμα των κατεδαφίσεων, και ζητούσε την παρέμβασή του προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Υποψήφια για τα διεθνή βραβεία του ΟΗΕ η Κρήτη


Οι δύο κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής, η αιτία.

Η περιφέρεια Κρήτης είναι υποψήφια για τα διεθνή βραβεία των Ηνωμένων Εθνών που απονέμονται σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ήδη η περιφέρεια προκρίθηκε στον τελευταίο γύρο αξιολόγησης, αφού εκτιμήθηκε η κοινωνική διάσταση και η καινοτόμος δράση των δύο κινητών μονάδων προληπτικής ιατρικής: της Μονάδας Μαστογραφίας και της Κινητής Μονάδας Προληπτικής Οδοντιατρικής για τα παιδιά, στην Κρήτη και σε νησιά του Νότιου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη βράβευση φορέων που παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες, έχει σκοπό να αναδείξει σημαντικά επιτεύγματα που πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Έτσι προωθείται ο ρόλος, ο επαγγελματισμός και η προβολή φορέων παροχής δημόσιων υπηρεσιών και ενθαρρύνεται η υποδειγματική λειτουργία τους σε διεθνές επίπεδο. Η απονομή των βραβείων θα γίνει την «Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τις Δημόσιες Υπηρεσίες» τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, τόνισε ότι η πρόκριση της υποψηφιότητας της περιφέρειας στον τελικό για το βραβείο του ΟΗΕ «σημαίνει ότι εκτιμάται θετικά η πρωτοβουλία αυτή. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις κοινωνικές αυτές υπηρεσίες, δωρεάν, ειδικά σήμερα που η ανάγκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι κοινωνικές δράσεις τις περιφέρειας Κρήτης αποτελούν παράδειγμα καλών πρακτικών, σε διεθνές επίπεδο, που συμβάλλουν ουσιαστικά και συστηματικά στην ενημέρωση, αλλά και την πρόληψη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr