Το Blog των AμεA (Ατόμων με Αναπηρία) - Αναπηρία - Δικαιώματα, Παροχές, Ενημέρωση και Πληροφορίες για τα Άτομα με Αναπηρία... και όχι μόνο. Ανάπηροι αλλά ίσοι - Disabled but Equal
Δεν ελαττώνουν σημαντικά τη θνητότητα από εμφράγματα ή εγκεφαλικά. Τα σκευάσματα ω-3 λιπαρά οξέα δεν ελαττώνουν σημαντικά τη θνητότητα είτε από έμφραγμα του μυοκαρδίου είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα αίτια, ωστόσο είναι απολύτως ασφαλή, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Β' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, πραγματοποίησε μία μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που αναφέρονται στη χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων.
Από τις 3.635 βιβλιογραφικές αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα τελικά συμπεριληφθήκαν 20 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές με 68.680 ασθενείς, ενώ αναφέρθηκαν 7.044 θάνατοι οποιασδήποτε αιτιολογίας, 3.993 καρδιακοί θάνατοι, 1.150 αιφνίδιοι θάνατοι, 1.837 εμφράγματα του μυοκαρδίου και 1.490 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Η τελική ανάλυση έδειξε ότι η χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων δεν ελάττωσε στατιστικά σημαντικά τον αριθμό των θανάτων οποιασδήποτε αιτιολογίας- των καρδιακών θανάτων ή των αιφνίδιων θανάτων, των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
«Ήταν οι σημαντικότερες μελέτες της βιβλιογραφίας, με επαρκή αριθμό καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μελέτες παλαιότερες, που έδειχναν μείωση και πιο πρόσφατες, ουδέτερες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το όφελος από τη χρήση σκευασμάτων ω-3 λιπαρών οξέων είναι περίπου της τάξεως του 10%, το οποίο δεν έχει στατιστική σημαντικότητα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Ελισάφ.
Η χρησιμότητα της χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί, η κύρια δράση τους πιθανόν οφείλεται στην ελάττωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ επιπρόσθετες ιδιότητες τους περιλαμβάνουν την αντι-αρρυθμική δράση, την ελάττωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων και την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης. Σε πολλές από τις σύγχρονες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου συστήνεται η χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων είτε μέσω αύξησης της διαιτητικής πρόσληψης είτε μέσω χορήγησης έτοιμων σκευασμάτων, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει τη χορήγησή τους μόνο για την ελάττωση των τριγλυκεριδίων του αίματος σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας, αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στη σχετική μελέτη, σύμφωνα με το γιατρό Ευάγγελο Ρίζο, μέλος της επιστημονικής ομάδας που επεξεργάστηκε τα στοιχεία.
Συμπερασματικά, με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης μετα-ανάλυσης αμφισβητείται η συστηματική χορήγηση των σκευασμάτων ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, τονίζεται.
Όπως εξηγεί ο κ. Ελισάφ, υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν ν' απαντηθούν με μεγάλη σαφήνεια. «Για παράδειγμα, οι δόσεις στις διάφορες μελέτες δεν είναι η ίδια. Η δόση για την καρδιοπροστασία είναι ένα γραμμάριο, η δόση που δίνουμε για να κατεβάσουμε τα τριγλυκερίδια μεγαλύτερη. Αυτός είναι ένας παράγοντας που αφήνει ένα κενό για περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου» επισημαίνει ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση των σκευασμάτων αυτών, ο κ. Ελισάφ υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχουν προβλήματα», καθώς «μπορεί να μην είναι θεαματικό το όφελος, ωστόσο δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες».
«Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι ασθενείς τη δόκιμη θεραπεία που δίνει ο γιατρός. Δηλαδή, αν συμπεριλαμβάνει ω-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει να συνεχίσουν να τα παίρνουν και να περιμένουμε να δούμε πραγματικά το ρόλο που μπορούν να παίζουν στο μέλλον, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες μελέτες» αναφέρει.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων- εκτός του καθηγητή Μωυσή Ελισάφ και του γιατρού Ευάγγελου Ρίζου- οι ιατροί Μιχάλης Κωσταπάνος και Ευτυχία Μπίκα και από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η επίκουρη καθηγήτρια Ευαγγελία Ντζάνη.
Περιέχει στοιχεία που βοηθούν στην προάσπιση της υγείας. Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα. Πολλοί διακεκριμένοι σεφ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τη χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν εκπληκτικά πιάτα με εξαιρετική γεύση. Τι προσφέρει όμως αυτή η νέα γαστρονομική τάση στην υγεία μας;
Η μπίρα είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα, αφού υπολογίζετε ότι παρασκευάζεται από το 10.000 π.Χ. Η παραγωγή της είναι πολύ σύνθετη, ενώ ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται έχουμε και τους διαφορετικούς τύπους μπίρας.
Κύρια συστατικά της μπίρας είναι το νερό, η βύνη κριθαριού και ο λυκίσκος, ενώ περιέχει πολλά ακόμα στοιχεία που βοηθούν στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπου.
Αντιοξειδωτική Δράση-Φυτικές Ίνες
Η μπίρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες λόγω της περιεκτικότητάς της σε λυκίσκο και κριθάρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης και από την εμφάνιση καρκίνου, λόγω της δράσης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις ελεύθερες ρίζες.
Ακόμη, η περιέκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την πέψη και απορρόφηση του φαγητού, με αποτέλεσμα να παραμένουμε περισσότεροι ώρα χορτάτοι.
Αιθανόλη
Πολλοί πιστεύουν ότι η αιθανόλη (αλκοόλ) που περιέχει η μπίρα εξατμίζεται με το μαγείρεμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το ποσοστό της μπορεί να μειώνεται αλλά δεν μηδενίζεται. Η περιεκτικότητα της μπίρας σε αιθανόλη φαίνεται να είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου.
Σύμφωνα με έρευνες, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση μπίρας βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αυξάνη την HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη).
Ακόμη, η με μέτρο κατανάλωση μπίρας δεν φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παρατηρείται βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία όμως σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνεται.
Τέλος, η παρουσία αιθανόλης στη μπίρα εμποδίζει της δράση ορισμένων ορμονών που οφείλονται για την απώλεια οστικής μάζας και την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Έτσι λοιπόν λίγη μπίρα στο μαγείρεμα και νοστιμιά θα μας προσφέρει αλλά και καλή υγεία.
Βιταμίνες και Μέταλλα
Η μπίρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και σε μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Χρησιμοποιώντας τη λοιπόν στην παρασκευή του φαγητού επωφελούμαστε από αυτά.
Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε όμως όταν μαγειρεύουμε με μπίρα είναι ότι στις υψηλές θερμοκρασίες τα στοιχεία αυτά καταστρέφονται.
Η μπίρα έχει πολλές θερμίδες; Κι αν ναι, θερμιδικά επιβαρύνουμε πολύ το φαγητό μας προσθέτοντάς τη σε αυτό;
Όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά έτσι κι η μπίρα έχει θερμίδες. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί μια πολύ καλή επιλογή με όποιον τρόπο κι αν την καταναλώσουμε, αφού έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
Οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών προέρχονται από το αλκοόλ που περιέχουν. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του αλκοόλ, τόσες περισσότερες οι θερμίδες. Αναφέρθηκε νωρίτερα, ότι με το μαγείρεμα ένα μικρό ποσοστό αυτού εξατμίζεται. Με αυτόν τον τρόπο, οι θερμίδες θα είναι ακόμα λιγότερες από το να καταναλώναμε απλώς μια παγωμένη μπίρα.
Ακόμη, στο μαγείρεμα η ποσότητα μπίρας που χρησιμοποιείται ανά μερίδα είναι πολύ λιγότερη από ένα μπουκάλι μπίρας που θα πίναμε σε μια βόλτα μας, με αποτέλεσμα πάλι οι θερμίδες που θα καταναλώσουμε να είναι λιγότερες. Γίνεται κατανοητό πως η μέτρια κατανάλωση μπίρας μέσω του φαγητού, δεν προσφέρει μόνο νοστιμιά αλλά έχει και θετική επίδραση στην υγεία μας.
Από το υστέρημα του Δήμου θα λειτουργήσουν όλες οι κοινωνικές δομές. Ακόμη και το χέρι στη τσέπη διαθέτοντας ένα μέρος από τους πενιχρούς πόρους που έχει θα βάλει ο δήμος της Ρόδου, για να εξασφαλιστεί τουλάχιστον τη φετινή χρονιά η λειτουργία των παιδικών σταθμών και των δύο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.
Πολιτική απόφαση ευθύνης απέναντι στους πολίτες χαρακτήρισε την απόφαση της δημοτικής αρχής να ανοίξουν και οι 19 παιδικοί σταθμοί και τα δύο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ ο κ. Κουσουρνάς, αφού ο δήμος της Ρόδου λόγω του ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανήκει στο «Στόχο 2» υποχρηματοδοτείται. Παράλληλα από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει μόλις το ποσό των 170.000 ευρώ για φέτος δηλαδή το 10% της χρηματοδότησης που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια.
«Το άνοιγμα όλων των παιδικών σταθμών είναι μια πολιτική απόφαση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, διότι ο δήμος Ρόδου λόγω του γεγονότος ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανήκει στο “Στόχο 2” θα υποχρηματοδοτηθεί. Πληττόμαστε περισσότερο από όλους τους δήμους διότι έχουμε τις περισσότερες κοινωνικές δομές. Η χρηματοδότηση για φέτος θα είναι στο 10%.Δηλαδή αν πέρυσι λάβαμε 1.000.000 ευρώ, φέτος θα πάρουμε μόλις 170.000 ευρώ. Είναι όμως αδιανόητο να κλείσουν τα δύο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Παρά την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουμε, η απόφαση του δήμου είναι να λειτουργήσουν όλες οι δομές και να ξανακάνουμε συμβάσεις με όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στα προγράμματα» τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Θετική εξέλιξη για την εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την λειτουργία των παιδικών σταθμών, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ρόδου την δέσμευση που ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνάντηση που είχαν προχθές στην Αθήνα, ότι θα συμβάλει για να καλυφθεί το κενό της χρηματοδότησής τους.
«Για να καλύψουμε τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες και προχθές συναντήθηκα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση μαζί με τον βουλευτή Βασίλη Υψηλάντη και το δήμαρχο Σύρου Γιάννη Δεκαβάλλα. Ο υπουργός έχει θετική διάθεση να βοηθήσει ώστε από διάφορους πόρους να καλυφθεί αυτό το κενό. Δεν μας είπε συγκεκριμένα, άλλα ένα μέρος του ποσού θα καλυφθεί από το υπουργείο Εργασίας και αυτό θα το ξέρουμε πολύ σύντομα. Είναι μια θετική εξέλιξη όπως και η δέσμευση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε, ότι θα καλύψει τη λειτουργία των δύο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ από πόρους της Περιφέρειας και θα βάλει και ο δήμος το υπόλοιπο ώστε την επόμενη χρονιά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, να μην έχουμε πρόβλημα. Για την μεθεπόμενη χρονιά θα δούμε, διότι ξεκαθάρισε και ο κ. Βρούτσης στη συνάντηση ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ από το υπουργείο Εργασίας για τα προγράμματα, αλλά υπάρχουν διάφορες σκέψεις τις οποίες θα συζητήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς.
Φέτος στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ρόδου θα φιλοξενηθούν 900 παιδιά, αριθμός μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια ο οποίος δείχνει την οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί στο νησί μας και τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί ο δήμος Ρόδου στον κοινωνικό αυτό τομέα λαμβάνοντας την γενναία απόφαση της λειτουργίας και των 19 παιδικών σταθμών του.
«Φέτος θα δεχτούμε 900 παιδιά. Είναι λογικό ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος από πέρσι διότι πολλοί συμπολίτες μας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί εγκαταλείπουν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και επιλέγουν τους δημοτικούς στους οποίους τα τροφεία είναι λιγότερα», κατέληξε ο κ. Κουσουρνάς.
Μέσο επιστροφής στην ζωής και επανένταξης στην κοινωνία είναι ο αθλητισμός μετά από ένα ατύχημα ή μία ασθένεια. Ωστόσο, καθίσταται επιτακτικό να επεκταθεί η πρόσβαση στον αθλητισμό για άτομα με αναπηρία.
Απαραίτητη είναι και, η ενημέρωση του κόσμου για τον αθλητισμό για άτομα με αναπηρία η οποία αισίως αυξάνεται χάρη στην αυξανόμενη σημασία των Παραολυμπιακών Αθλημάτων.
Ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου για πάντα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου είκοσι έως πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι ανά έτος έχουν μη θανατηφόρους τραυματισμούς μόνο από τροχαία ατυχήματα. Η Allianz σε συνεργασία με την TNS Infratest, διεξήγαγε έρευνα το χειμώνα 2011/12 στη Γερμανία σχετικά με τον αθλητισμό και το ρόλο του στη ζωή των ατόμων με σωματικές αναπηρίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αθλητισμός βοηθά τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην καθημερινότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Το κίνητρο για να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες επεκτείνεται πέρα από το “σωματικό” επίπεδο, καθώς η διατήρηση και βελτίωση των σωματικών ικανοτήτων οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτονομία και λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή.
Δρόμος μετ’ απρόσβατων εμποδίων για άτομα με αναπηρία Για να είναι, ωστόσο για να είναι σε θέση τα άτομα με αναπηρία να κάνουν αθλητισμό τακτικά, πρέπει οι τοπικές συνθήκες να πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις Πολλές πόλεις προσφέρουν ευκαιρίες αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία, αλλά στερούνται κατάλληλων προσβάσεων, ελλείψει κατάλληλου σχεδιασμού. Επίσης, μερικές φορές, η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις δυνατότητες για άθληση καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή.
Το Διαδίκτυο θα πρέπει να σημειωθεί κατατάσσεται στα θετικά σημεία των ευρημάτων της μελέτης. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην πρόσβαση στον αθλητισμό για άτομα με αναπηρία. Χρησιμεύει ως ένα μέσο έρευνας, ελλείψει φυσικής κινητικότητας.
Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός καταρρίπτει τα εμπόδια Η Allianz υποστηρίζει το Παραολυμπιακό Κίνημα για πολλά χρόνια και έχει δημιουργήσει μια σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ), τις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές και τους αθλητές. Η Allianz για παράδειγμα προσκαλεί τακτικά Παραολυμπιακούς αθλητές στην εταιρεία για να μιλήσουν παρακινητικά σε εργαζόμενους ή διευθυντές.
Στην Ελλάδα η Allianz υποστηρίζει τον αθλητή του Boccia, Γρηγόρη Πολυχρονίδη και συμμετέχει σε δράσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό αλλά και την προώθηση του Παραολυμπιακού Kινήματος, όπως για παράδειγμα η χορηγία φιλικού αγώνα Boccia προκειμένου μαθητές από σχολεία της Αττικής να παρακολουθήσουν από κοντά έναν αγώνα Boccia και να μάθουν το αγώνισμα.
Ο Πέτρος Παπανικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδος δήλωσε σχετικά : “Η επικοινωνία με όσους συμμετέχουν ή υποστηρίζουν τον Παραολυμπιακό αθλητισμό -αθλητές, προπονητές, οικογένειες και οργανισμούς- αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη δύναμή τους να ξεπεράσουν εμπόδια με θετική διάθες”.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, στο παρακάτω κείμενο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους στην Ελλάδα παραμένει υψηλή η τιμή των βασικών αγαθών:
"Ακριβή παραμένει η Ελλάδα σε βασικά αγαθά, παρά την ύφεση, την πτώση των εισοδημάτων και την ανεργία. Με βάση διάφορες έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς, οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμα και όταν η σύγκριση γίνεται με κράτη που βρίσκονται υπό καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ πολλά καταστήματα αναγκάζονται να κλείσουν λόγω ισχνών κύκλων εργασιών, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, στα περσινά μάλιστα επίπεδα ή ακόμη περισσότερο. Αξιοσημείωτο δε παραμένει το γεγονός ότι ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, το άνοιγμα της «ψαλίδας» δεν δικαιολογείται αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές περικοπές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Ακόμη δηλαδή και εκεί που παρατηρείται πτώση των τιμών, αυτές δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν με βάσει τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης. Το γεγονός αυτό βέβαια επιδεινώνει περαιτέρω τη δυσμενή θέση των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν αυτή ακριβώς την αντίθεση. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 14,87% (από 36,9 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2010 σε 31,45 δισ. το ίδιο τρίμηνο του 2012 σε σταθερές τιμές) αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλά. Αναλυτικότερα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και παρά την ύφεση εκτινάχθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια (2009-Ιούλ. 2012) κατά 8,2 % ενώ στις άλλες δοκιμαζόμενες από την ύφεση χώρα (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία) οι αυξήσεις στις τιμές για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε 8,0%, 1,4%, 6,7% και 7,1%. Στην Ε.Ε. -27 και στην Ευρωζώνη η άνοδος των τιμών ήταν επίσης χαμηλότερη από ότι στην ελληνική αγορά αφού διαμορφώθηκε σε 7,6% και 6,5% αντίστοιχα.
Οι επίμονα υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ανάγκασαν τους καταναλωτές αφενός να μειώσουν τον αριθμό και την αξία των προϊόντων που αγοράζουν και αφετέρου να στραφούν σε προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά ή σε εκείνα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά οδήγησε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε πτώση κατά 5% των πωλήσεων των αλυσίδων super markets συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ η αξία του μέσου καλαθιού έχει υποχωρήσει σε 50 ευρώ έναντι 65 ευρώ το 2010.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να υποχωρεί και να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την ξαφνική αύξηση που παρουσίασε τον Αυγουστο στο 1,7 από το 1,3 του Ιουλίου. Ο πληθωρισμός όμως καταγράφει το ρυθμό μεταβολής και όχι αν οι τιμές είναι υψηλές ή χαμηλές. Ο αποπληθωρισμός που περίμενε η τρόικα δεν έχει ακόμα κάνει την εμφάνισή του, γεγονός που αφενός την έχει προβληματίσει και αφετέρου την έχει οδηγήσει στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για την απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά με λανθασμένο τρόπο όπως, αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, εξαήμερη απασχόληση, πλήρης και άμεση απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων με την άρση δήθεν εμποδίων εισόδου σε σειρά αγορών και πολλές άλλες καταστροφικές παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην τελική ευθεία μπήκαν οι συζητήσεις με την Τρόικα, για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς μέσα στην εβδομάδα πρέπει να "κλειδώσουν" και οι νέες περικοπές.
Τα συμπτώματα και η θεραπεία της πάθησης. Πόνοι που... καθηλώνουν! Το αυχενικό σύνδρομο είναι δυνατό να προσβάλει τον καθένα μας σε κάποιο στάδιο της ζωής του, κυρίως στη μέση και προχωρημένη ηλικία.
Ο πόνος με τον οποίο εκδηλώνεται ενδέχεται να μη σημαίνει τίποτα το ανησυχητικό, μπορεί όμως και να είναι προάγγελος κάποιου σοβαρού προβλήματος.
Διάγνωση
Αφού σας εξετάσει ο ορθοπαιδικός και πάρει ένα καλό ιστορικό, θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή διάγνωση, βοηθούμενος ενδεχομένως από απεικονιστικές μεθόδους, όπως ακτινογραφία ή αξονική ή μαγνητική τομογραφία (αν δεν επαρκεί η απλή ακτινογραφία), ακόμα και με τη βοήθεια οστικού σπινθηρογραφήματος.
Αίτια
-Η πίεση που υφίσταται ο νωτιαίος μυελός ή οι νευρικές ρίζες (νεύρα) που βγαίνουν δεξιά και αριστερά μεταξύ των σπονδύλων, οι οποίες διακλαδίζονται και διαμοιράζονται μέχρι την άκρη των δακτύλων.
-Μακροχρόνιες φθορές και μεταβολές που οφείλονται στη γήρανση.
-Άλλα αίτια που μπορεί να πιέσουν την περιοχή του αυχένα (καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, αγγειακές δυσπλασίες, μεταστάσεις, φλεγμονές κτλ).
Συμπτώματα
Πόνος: Εντοπίζεται στον αυχένα και τη ράχη ανάμεσα στις ωμοπλάτες και γύρω από αυτές. Μπορεί να επεκταθεί στον ώμο, το βραχίονα, ως τα δάχτυλα, όπου παρατηρείται μούδιασμα και ένα «μυρμήγκιασμα».
Μυϊκοί σπασμοί: Δημιουργείται στα σημεία του πόνου και προκαλεί εκ νέου πόνο, με αποτέλεσμα η ένταση των συμπτωμάτων να αυξάνεται.
Δυσκαμψία: Εμφανίζεται εφόσον οι κινήσεις περιορίζονται στις αρθρώσεις εκείνες όπου υπάρχει μυϊκός σπασμός.
Πονοκέφαλος: Ίλιγγος ή βουητό στ' αφτιά, μούδιασμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Θεραπεία
- Φαρμακευτική αγωγή: Μυοχαλαρωτικά σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
- Βραχυχρόνια ακινητοποίηση με αυχενικό κολάρο.
- Φυσικοθεραπεία, το πρόγραμμα της οποίας καθορίζεται από τον ορθοπαιδικό και το φυσικοθεραπευτή.
- Αποφυγή όλων εκείνων των παραγόντων που προκαλούν το πρόβλημα (π.χ. κάθισμα σε λάθος θέση, πολύωρο γράψιμο στον υπολογιστή).
Γνωρίζατε ότι:
- Η πρωινή δυσκαμψία, που υποχωρεί εντός της πρώτης ώρας από την έγερση, δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα.
- Το μαλακό κολάρο αυχένα δεν φοριέται τη νύχτα.
- Τα ζεστά επιθέματα ανακουφίζουν μόνο το 50% των ασθενών.
Με μια νέα τεχνική με τη χρήση laser. Οριστική λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγος, που ταλαιπωρεί έναν στους δύο άντρες, δίνει μια νέα τεχνική με τη χρήση laser.
Πρόκειται για μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση, που διαρκεί περίπου μισή ώρα, κατά την οποία αφαιρούνται με ακρίβεια τόσο η κύστη όσο και κάθε συριγγώδης πόρος. Ο ασθενής φεύγει έπειτα από μία ώρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.
«Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής και ιδιαίτερα της χειρουργικής, μας βοηθά οι επεμβάσεις να είναι πιο γρήγορες και, ταυτόχρονα, να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής, όπως η περίπτωση της κύστης κόκκυγος» τονίζει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, γενικός χειρουργός Αναστάσιος Ξιάρχος.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, το κέρδος από την εξέλιξη στην τεχνολογία και την εφαρμογή της στη χειρουργική είναι πολύ μεγάλο, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό, γιατί μειώνουν σημαντικά τον χρόνο της χειρουργικής επέμβασης, της παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο, της αποθεραπείας και της επιστροφής στην εργασία του.
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά). Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή του ασθενή. Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άντρες, σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται, κυρίως, σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών.
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο 73χρονος σπουδαίος Γερμανός ζωγράφος Hermann Franz Blauth, που ζούσε στην Ελλάδα από το 1965 και διατηρούσε την ελληνική υπηκοότητα από το 1999.
Ο Hermann Franz γεννήθηκε το 1939, στο IlIertissen της Γερμανίας. Ήρθε στην Ελλάδα το 1965 και εγκαταστάθηκε στη χώρα µας. Παντρεύτηκε τη Σοφία Τζαμαλούκα µε την οποία απέκτησε δύο κόρες. Το 1993 ήταν ο εμπνευστής του πολιτιστικού τρένου των υπουργείων Άμυνας και Πολιτισμού που διέσχισε όλη την Ελλάδα µε το πολύτιμο φορτίο του.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στη Σερβία.
Τι να πάρετε μαζί σας πριν φύγετε από το σπίτι. Ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το πρωινό, αποτελεί για πολλούς καθημερινή συνήθεια και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους. Δυστυχώς όμως, για αρκετό κόσμο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, η εύρεση έστω και λίγων λεπτών για την προετοιμασία και την κατανάλωση του πρωινού, αποτελεί πολυτέλεια.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι και διατροφικές επιλογές που απαιτούν λίγο χρόνο, αλλά παράλληλα καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες και τις απαιτήσεις του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά.
Η πολύωρη βραδινή νηστεία που προηγείται του πρωινού μας ξυπνήματος καθιστά το πρωινό γεύμα απαραίτητο για τον καθένα μας, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Μερικές εύκολες και γρήγορες επιλογές πρωινού γεύματος που μπορούν να καταναλωθούν και εκτός σπιτιού είναι οι ακόλουθες:
Φυσικός χυμός φρούτων και μπισκότα ολικής άλεσης Μπάρα δημητριακών και ένα φρούτο Κουλούρι Θεσσαλονίκης με δύο τρίγωνα τυράκια χαμηλών λιπαρών 1 χούφτα ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια) Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, παπάγια) Τοστ με ένα βραστό αυγό και τυρί χαμηλών λιπαρών Hot dog με φυστικοβούτυρο και μπανάνα Smoothie με γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και χυμό
Μερικές επιλογές για smoothies:
Blueberries με 1 μπανάνα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 2% και γάλα αμυγδάλου 1 μπανάνα, 2 κ.σ. αμύγδαλα, χυμός ροδιού και άπαχο γάλα ½ κούπα φράουλες, ½ κούπα blueberries, ½ κούπα blackberries, 1 καρότο και 1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών 1 μπανάνα, 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά, ½ κούπα νιφάδες βρώμης, 1 κ.σ. μέλι 1 κούπα ανανά, ½ κούπα παπάγια, ¼ της κούπα χυμό φρούτου
Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και γαλοπούλα Ένα μικρό σταφιδόψωμο 1 λεπτή φέτα κέικ και ένα ποτήρι φυσικό χυμό 1 τοστ με μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά και μαρμελάδα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη 1 μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης μαζί με αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες) Κριτσίνια ολικής άλεσης με ένα φρούτο ½ συσκευασία γάλακτος με 1,5% λιπαρά (250ml) μαζί με ένα κουλούρι πολύσπορο
Τα φρούτα και η φυσικοί χυμοί αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ενώ τα smoothies είναι ένας πολύ θρεπτικός συνδυασμός απλών υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Οι απλοί υδατάνθρακες των φρούτων δίνουν άμεσα ενέργεια στο οργανισμό, ενώ παράλληλα, οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού και του γάλακτος συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων ως προς την κάλυψη των απαιτήσεών μας σε ασβέστιο. Οι ξηροί καρποί που μπορούμε να προσθέσουμε μας παρέχουν τα «καλά» λιπαρά οξέα που χρειάζεται το σώμα, καθώς και μία πληθώρα βιταμινών.
Επιλογές όπως τα δημητριακά, τα κριτσίνια και το ψωμί ολικής άλεσης είναι σημαντικές πηγές υδατανθράκων, ενώ συνάμα μας προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συνεισφέρουν σημαντικά και στο αίσθημα πληρότητας. Αυτό θα μας βοηθήσει να μείνουμε χορτασμένοι μέχρι το επόμενο μας γεύμα, αποφεύγοντας έτσι το τσιμπολόγημα.
Το κέικ, το σταφιδόψωμο ή τα γλυκά δεν χρειάζεται να είναι αποκλεισμένα από την διατροφή μας, αρκεί να τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες και όχι σε καθημερινή βάση. Ακόμη και αυτά τα πρωινά θα μας προσφέρουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενώ αν οι μερίδες είναι προσεγμένες, δεν αποτελούν απειλή για το σωματικό μας βάρος.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές επιλογές για το πρωινό μας γεύμα και μάλιστα χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερο κόπο και χρόνο από εμάς. Ακόμη και η κατανάλωση του πρωινού στην πορεία μας προς την δουλειά είναι προτιμότερη από το να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με άδειο στομάχι. Αίσθημα ατονίας, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και νευρικότητα είναι πιθανές συνέπειες της μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης τις πρωινές ώρες. Κατά συνέπεια, όλοι μας θα πρέπει να ξεκλέβουμε έστω και 5 λεπτά από το πρόγραμμά μας αφιερώνοντάς τα στο πρωινό μας γεύμα.
Το φεστιβάλ Αισχυλείων οργανώνει μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους ()* μια διημερίδα για το θέατρο, το παιδί και το σχολείο στην έναρξη της θεατρικής και σχολικής περιόδου (Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου). Η διημερίδα αυτή που θα έχει τίτλο «Το σχολείο στο θέατρο» θα είναι μια γιορτή, όπου εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντήσουν γνωστούς και καταξιωμένους δημιουργούς και συντελεστές του θεάτρου για παιδιά, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις και θα συζητήσουν μαζί προβλήματα σχετικά με το θέατρο και το παιδί. Στα πλαίσια αυτής της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν για τους μεγαλύτερους σεμινάρια, ομιλίες και συζητήσεις και πολλά εργαστήρια για παιδιά από ανθρώπους του θεάτρου και της εκπαίδευσης.
Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 16:00
Είσοδος Ελεύθερη
Κύριος δε στόχος, είναι η οργάνωση αυτής της διημερίδας να αποτελέσει ένα μικρό θεσμό έτσι ώστε στην έναρξη κάθε θεατρικής - σχολικής περιόδου, δημιουργοί και εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία μιας ενημέρωσης αλλά και δημιουργικής ετήσιας συνάντησης.
*Το 1983, μετά από πρωτοβουλία της Ξένιας Καλογεροπούλου, ιδρύθηκε το Ελληνικό Κέντρο της «ASSITEJ» με την επωνυμία τότε, «Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για τα Παιδιά και τα Νιάτα».
Το «Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους» όπως μετονομάστηκε αργότερα συσπειρώνει σημαντικές προσωπικότητες και φορείς που προσεγγίζουν το θέμα «παιδί και θέατρο» από διαφορετικούς τομείς καθώς τα μέλη του ήταν και είναι συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, όπως επίσης θίασοι, εργαστήρια κ.τ.λ. και έχουν ως κοινή επιδίωξη την ανάπτυξη και αναβάθμιση του θεάτρου για παιδιά.
Σήμερα, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους είναι ο Δημήτρης Σεϊτάνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Θεάτρου Νέων» και του Πολιτιστικού Κέντρου «Ακαδήμεια».
6:30 μ.μ. – 8:00 μ.μ.: Σεμινάριο Δημιουργικής Κίνησης για εκπαιδευτικούς: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Χίλια ταξίδια με έναν προορισμό» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
5:30 μ.μ. – 6:30 μ.μ.: Εργαστήριο Δημιουργικής Κίνησης για παιδιά 3-6 ετών: «Στο δάσος μια φορά…» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
7:00 μ.μ.. – 8:00 μ.μ.: Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών: «Οι δικοί μου ήρωες» (ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ)
ΤΙΤΛΟΙ ΟΜΙΛΙΩΝ:
ΔΕΥΤΕΡΑ:
Δ. Σεϊτάνης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Θεατρικός Συγγραφέας, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Καλ/κός Διευθυντής του Θεάτρου Νέων & του Πολιτιστικού Κέντρου «ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ»:
Εισαγωγή: Το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά & νέους (Ελληνική Assitej) & Προεδρία πάνελ
Δείκτες πρόσληψης και παραστασιμότητας στο Θέατρο για ανήλικους θεατές: Παρουσίαση έρευνας με εκτιμήσεις ανηλίκων και συνοδών τους – γονείς , εκπαιδευτικοί - για τη παιδική θεατρική παράσταση: «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Π.Δέλτα του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά
Α. Μοντζολή (Σκηνοθέτης-Θεατρολόγος-Παιδαγωγός Θεάτρου-Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου της Ημέρας-Υποψήφια Διδάκτωρα Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών):
Το σχολείο πάει στο θέατρο και παίζει θεατρικό παιχνίδι
Τ. Κώνστας (Καραγκιοζοπαίχτης- Ηθοποιός, Ιδρυτής του Θεάτρου Φιγούρες και Κούκλες):
Η επίσκεψη του σχολείου στο Θέατρο Σκιών (Πώς επιλέγουμε μια παράσταση θεάτρου σκιών)
ΤΡΙΤΗ:
Ξ. Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα:
Το σχολείο στο θέατρο: Η διαδρομή – Δυσκολίες – Προτάσεις
Δ. Αδάμης, Σκηνοθέτης, Δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού: Κριτήρια επιλογής μιας θεατρικής παράστασης για παιδιά
Τζ. Κακουδάκη, Σκηνοθέτης - Θεατρολόγος: Πριν και Μετά την παράσταση – Προεδρία πάνελ & Κλείσιμο Διημερίδας
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:
ΔΕΥΤΕΡΑ:
5:30μ.μ. – 6:30μ.μ.:
Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά 4 – 10 ετών: «Το επτασφράγιστο μυστικό -Ο αρχαιοελληνικός μύθος στη σύγχρονη πραγματικότητα» (ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ)
Βασική Εμψυχώτρια: Δέσποινα Μαραγκουδάκη: Ηθοποιός-Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού & και ομάδα εμψυχωτών-ηθοποιών: Όλγα Μουργελά, Δήμητρα Νικολοπούλου, Νόνη Κιουτσούκη
Ταξιδεύοντας με μύθους και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, τα παιδιά, έρχονται σε επαφή με τους ήρωες και βιώνουν τις περιπέτειες και τα κατορθώματά τους. Με ερέθισμα του παιχνιδιού τους μύθους, ανακαλύπτουν τη σημασία τους στη σημερινή πραγματικότητα.
6:30μ.μ. – 7:30μ.μ.:
Μουσική Προπαιδεία για παιδιά 2-5 ετών: «Ο Σίντο στο θέατρο» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
Εμψυχώτριες: Ειρήνη Τζούμα, νηπιαγωγός – μουσικοπαιδαγωγός με ειδίκευση στη βρεφική έως πρώτη σχολική ηλικία στο σύστημα Κίντερ Μιούζικ στις Η.Π.Α. – Διπλωματούχος Εθνικού Ωδείου, δημιουργός του πρότυπου προγράμματος μουσικής προπαιδείας «Σίντο … το πάντα!» & Λίνα Σαραφίδου, φιλόλογος – μουσικοπαιδαγωγός με ειδίκευση στη βρεφική ηλικία στο πρότυπο πρόγραμμα μουσικής προπαιδείας της Ειρήνης Τζούμα «Σίντο… το πάντα!»
Μέσα από το παραμύθι, την κίνηση και διαφορετικά μουσικά ακούσματα, τα παιδιά μαζί με τους γονείς πλάθουν τη δική τους μουσική ιστορία και τη ζωντανεύουν επί σκηνής.
7:00μ.μ. – 8:30μ.μ.:
Θεατρικό Εργαστήριο για παιδιά 10 – 12 ετών (ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ)
Εμψυχώτριες: Αφροδίτη Σορώτου, θεατρολόγος, μεταπτυχιακό στο θέατρο &εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα & Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός-ηθοποιός, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
7:00μ.μ. – 8:30μ.μ.:
Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς:: « Ζω ένα μύθο…» (ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ)
Εμψυχώτρια: Ανδρομάχη Μοντζολή, Σκηνοθέτη-Θεατρολόγο-Παιδαγωγό Θεάτρου-Καλλιτεχνικό Διευθυντής του Θεάτρου της Ημέρας-Υποψήφια Διδάκτωρα Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Μέσα από τεχνικές του Θεατρικού Παιχνιδιού προσεγγίζουμε βιωματικά αρχαιοελληνικούς μύθους και ανακαλύπτουμε τις διαστάσεις τους στη σημερινή πραγματικότητα.
ΤΡΙΤΗ:
5:30μ.μ. – 6:30μ.μ.:
Εργαστήριο Δημιουργικής Κίνησης για παιδιά 3-6 ετών: «Στο δάσος μια φορά…» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
Μια φορά ήταν ένα δάσος που είχε δει τις φλόγες. Το δάσος αυτό είχε κρυμμένους κάτω από το χώμα τους σπόρους που περίμεναν...Περίμεναν την φθινοπωρινή βροχή για να φυτρώσουν, να πρασινίσουν , να ανθίσουν και να μοσχοβολήσουν...
7:00μ.μ. – 8:00μ.μ.:
Θεατρικό Εργαστήρι: «Οι δικοί μας ήρωες» (ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ)
Πώς τα παιδιά με αφορμή τα πρόσωπα μιας παράστασης και το υλικό μικρών δράσεων, δημιουργούν από την αρχή νέους ήρωες – οδηγούς στο παιχνίδι τους και στη φαντασιακή και συναισθηματική τους ανάπτυξη
6:30μ.μ. – 8:00μ.μ.:
Σεμινάριο Δημιουργικής Κίνησης για εκπαιδευτικούς: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Χίλια ταξίδια με έναν προορισμό» (ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ)
Η Οδύσσεια, σαν μάθημα στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για βιωματικό μάθημα κίνησης. Μέσα από τις ιστορίες του ομηρικού έπους που θα δουλέψουμε, θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς οι ιδέες και οι τεχνικές ώστε όχι μόνο να μάθουν οι μαθητές τις ραψωδίες, αλλά να εμβαθύνουν στα νοήματα του έπους. Στο μάθημα θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές δημιουργικής κίνησης και εκπαιδευτικού δράματος.
Η δουλειά αυτή βασίζεται στον σχεδιασμό μαθημάτων που θα δοθεί από την εμψυχώτρια Μάτα Μάρρα και δομείται όλη πάνω στον κινητικό αυτοσχεδιασμό των παιδιών. Γι αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται σωματικές δεξιότητες από τον-την εκπαιδευτικό. Επίσης μπορεί να αποτελέσει το υλικό για σχολική παράσταση.
Τι αποκάλυψε νέα σουηδική έρευνα. Η υπνική άπνοια (διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) φαίνεται ότι δεν ταλαιπωρεί μόνο τους άνδρες, αλλά και αρκετές γυναίκες. Σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal, περίπου οι μισές από τις γυναίκες που εξετάστηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν υπνική άπνοια.
Μεταξύ των γυναικών που είχαν υπέρταση ή παχυσαρκία – δυο επιβαρυντικοί παράγοντες για την εκδήλωση άπνοιας – τα ποσοστά ήταν ακόμη υψηλότερα. Έφταναν το 80-84% των γυναικών. Οι γυναίκες που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ήταν 400 και σύμφωνα με τους ερευνητές τα περισσότερα περιστατικά υπνικής άπνοιας ήταν ήπια. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και τα ήπια περιστατικά δεν πρέπει να αγνοηθούν επειδή μπορεί να επιδεινωθούν.
Η υπνική άπνοια σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η άπνοια ήταν πιο συχνή στις γυναίκες μεγαλύτερες ηλικίας. Τα κρούσματα ανέρχονταν στο 25% στις γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών, συγκριτικά με το 56% των γυναικών ηλικίας 45-54 και το 75% των γυναικών 55-70 ετών.
Συστάσεις για βελτιωμένη υγεία μετά τα 60. Μετά την ηλικία των 60, ορατές είναι πολλές βιολογικές αλλαγές του ανθρώπινου οργανισμού και τα αποτελέσματα της μειωμένης φυσικής του απόδοσης είναι αισθητά. Το 80% των ατόμων έχουν μία ή περισσότερες ασθένειες που θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την κατάλληλη διατροφή, ενώ σύμφωνα με μελέτες οι μισοί από αυτούς χρειάζονται κλινική διατροφική παρέμβαση.
Οι μεταβολές αυτές σχετίζονται με μειωμένη μυϊκή μάζα (σαρκοπενία), με αλλαγές στην νευρολογική και εγκεφαλική λειτουργία, στο καρδιαγγειακό σύστημα, μείωση της νεφρικής λειτουργίας και γενικότερα στο μεταβολισμό του οργανισμού. Η ποιότητα ζωής των υπερηλίκων επηρεάζεται, ενώ συχνά συναντάται ανορεξία, κατάθλιψη και άνοια.
Η σχέση της διατροφής με τις διεργασίες της γήρανσης και την υγεία των ηλικιωμένων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Η διατροφή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 θα πρέπει να διακρίνεται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Μείωση της πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, όπως η ζάχαρη, τα γλυκά, τα λιπαρά, για να αποφευχθεί η αύξηση του βάρους. Είναι γνωστό ότι μετά την ηλικία των 30 ετών ο βασικός μεταβολισμός του ανθρώπου σταδιακά μειώνεται. Στην ηλικία των 60, μετά και την εμμηνόπαυση των γυναικών, βλέπουμε έντονες και τις αλλαγές στην σύσταση του σώματος, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες των ατόμων είναι ιδιαίτερα μειωμένες.
Επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών καθημερινά, για αποφυγή εμφάνισης σαρκοπενίας. Παρατηρείται συχνά μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών από αυτά τα άτομα, λόγω της απώλειας της γεύσης και των δοντιών. Καλές πηγές πρωτεϊνών αποτελούν τα ψάρια, τα πουλερικά, το ασπράδι αυγού και βέβαια το κόκκινο κρέας, που συνίσταται σε περιορισμένη μηνιαία κατανάλωση, ενώ τα όσπρια είναι μία ιδανική πηγή φυτικών πρωτεϊνών.
Ενίσχυση του διαιτολογίου με ασβέστιο και βέβαια με βιταμίνη D, απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου. Η έλλειψη βιταμίνης D και ασβεστίου οδηγεί σε μείωση της οστικής μάζας και αύξηση της πιθανότητας κατάγματος. Τη βιταμίνη D την βρίσκουμε στο συκώτι, στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά. Οι κύριες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά, αλλά το μπρόκολο, το ταχίνι και τα κονσερβοποιημένα ψάρια, αποτελούν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου για τα άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας που συχνά παρουσιάζουν τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας. Οι κύριες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας, ενώ το σπανάκι, οι φακές και οι ξηροί καρποί είναι φυτικές πηγές, που διακρίνονται για την μειωμένη περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος.
Το σπανάκι, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα ρεβίθια και το μπρόκολο είναι πηγές φυλλικού οξέος, απαραίτητου για την επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων.
Η απουσία βιταμίνης Β12 σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές (πχ. Νόσος Alzheimer) και τη βρίσκουμε σε τρόφιμα ζωικής προελεύσεως όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η βιταμίνη Β6 είναι αναγκαία στον οργανισμό για τις κυτταρικές λειτουργίες και το νευρολογικό σύστημα. Καλό είναι να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6, όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, η σόγια, τα δημητριακά, ο αρακάς, οι ξηροί καρποί και η μπανάνα.
Μετά την ηλικία των 60 μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά μειωμένο αίσθημα δίψας, επειδή τα αγγεία σκληραίνουν και δεν εκδηλώνουν σήματα κινδύνου αφυδάτωσης. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η πρόσληψη νερού, χωρίς να υπάρχει έντονη δίψα. Αφεψήματα, χυμοί φρούτων και ατόφια φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.
Μετρίαση της κατανάλωσης επιτραπέζιου αλατιού και αποφυγή της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων (π.χ. τυριά, τσιπς, πίτες), συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης. Αντικαταστήστε το αλάτι, ενισχύοντας τη γεύση των πιάτων, με ποικιλία μπαχαρικών και μυρωδικών.
Αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών βιταμινών (A, E, C) για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της όρασης, της καλής εμφάνισης του δέρματος. Η κύρια πηγή βιταμίνης E στη μεσογειακή διατροφή μας είναι το ελαιόλαδο, ενώ όλες τις συναντάμε σε αφθονία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Συνοψίζοντας, η διατροφή των ατόμων ηλικίας άνω των 60, δηλαδή ατόμων που μπαίνουν στην τρίτη ηλικία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισορροπημένη και προσεγμένη. Σύμφωνα με τα παραπάνω θα πρέπει να ακολουθείται το μεσογειακό πρότυπο διατροφής και να χαρακτηρίζεται από ποικιλία εποχιακών τροφίμων.
Σε περίπτωση μη καταβολής τους θα παρακρατούνται τα ναυτιλιακά έγγραφα. «Τέλη κυκλοφορίας» στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θεσπίζεται Τέλος Παραμονής και Πλόων ιδιωτικών πλοίων αναψυχής από 200 έως και 500 ευρώ ανά μέτρο για μηχανοκίνητα άνω των 12 μέτρων και ιστιοφόρα άνω των 15 μέτρων.
Το τέλος θα επιβάλλεται σε όλα τα σκάφη αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου θα παρακρατούνται και θα βεβαιώνεται πρόστιμο ίσο με το 200% του αναλογούντος ετήσιου τέλος.
Ειδικότερα, το Τέλος Παραμονής και Πλόων (ΤΠΠ) επιβάλλεται σε μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής πάνω από 12 μέτρα ως εξής:
-για τα επόμενα τρία μέτρα (από 12,01 έως 15 μέτρα) 200 ευρώ ανά μέτρο, -για τα επόμενα πέντε μέτρα (από 15,01 έως 20 μέτρα) 300 ευρώ το μέτρο, -για τα επόμενα πέντε μέτρα (από 20,01 έως 24 μέτρα) 400 ευρώ ανά μέτρο, -για τα επόμενα μέτρα (από 24,01 και πάνω), 500 ευρώ ανά μέτρο.
Για τα ιστιοφόρα το τέλος επιβάλλεται σε σκάφη αναψυχής άνω των 15 μέτρων. Υπολογίζεται ως εξής:
-για τα επόμενα πέντε μέτρα (από 15,01 έως 20 μέτρα) 200 ευρώ, -για τα επόμενα πέντε μέτρα (από 20,01 έως 25 μέτρα) 300 ευρώ το μέτρο, και -για τα πλοία από 25,01 και πάνω 400 ευρώ το μέτρο. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Σώθηκε από θαύμα χάρη στη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη. Σηψαιμία και απόστημα στο ήπαρ υπέστη γυναίκα όταν κατάπιε κατά λάθος μια οδοντογλυφίδα, η οποία τρύπησε τον οισοφάγο της και σφηνώθηκε στο συκώτι της, αλλά τελικά χάρη στη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, η ασθενής επέζησε και ανέρρωσε πλήρως.
Περιστατικά σαν κι αυτό είναι σπάνια, αλλά οι γιατροί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπουν ασθενείς με ανεξήγητα συμπτώματα, διότι τα «ξένα σώματα» δεν είναι πάντοτε εύκολο να εντοπιστούν.
Η κατάποση ξένων σωμάτων είναι σχετικά συχνή, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών. Είναι όμως σπάνιο να προκληθεί ηπατικό απόστημα εξαιτίας της, γράφουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Frenchay του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Χάλιφαξ, στον Καναδά.
Η ιδιαιτερότητα με την οδοντογλυφίδα είναι ότι δεν φαίνεται με την απλή ακτινογραφία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ασθενής, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, διεκομίσθη στο νοσοκομείο με γενικευμένο πόνο στα έντερα, πυρετό, ναυτία, έμετο και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Ένα υπερηχογράφημα κοιλίας αποκάλυψε το ηπατικό απόστημα και την παρουσία της οδοντογλυφίδας στο ήπαρ της.
Η γυναίκα παρουσίασε δυσκολίες στην αναπνοή και σηψαιμία και νοσηλεύθηκε στην εντατική.
Όταν καταπολεμήθηκε η σηψαιμία με αντιβιοτικά, η οδοντογλυφίδα αφαιρέθηκε με λαπαροσκοπική επέμβαση. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Υγιεινή διατροφή για παιδιά. Η ποικιλία και τα χρώματα στο πιάτο ενός παιδιού είναι απαραίτητα. Εισάγουμε μόνο ένα καινούριο φαγητό την φορά και επειδή τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν πιο εύκολα τα φαγητά με τα οποία είναι εξοικειωμένα, μικρές ποσότητες καινούργιων τροφών είναι προτιμότερο να εισάγονται μαζί με αγαπημένα τους φαγητά.
- Καλό είναι στο πιάτο του παιδιού να υπάρχει το κυρίως γεύμα (π.χ. κοτόπουλο με ρύζι) παράλληλα με ωμά ή βραστά λαχανικά έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει πως στο γεύμα του θα πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα και από όλες τις ομάδες τροφών. Αν τα λαχανικά βρίσκονται σε διαφορετικό πιάτο συνήθως, στο κέντρο του τραπεζιού, το πιο πιθανό είναι το παιδί να τα αγνοήσει.
- Σερβίρουμε παιδικές μερίδες. Ένας απλός τρόπος για να υπολογίσουμε τις μερίδες είναι μία κουταλιά της σούπας από κάθε είδος φαγητού για κάθε χρόνο της ηλικίας του παιδιού.
Είναι δύσκολο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να τρώνε αρκετή ποσότητα φαγητού σε τρία γεύματα έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό προσφέρουμε σνακ μεταξύ των γευμάτων 2 ώρες πριν το μεσημεριανό γεύμα και το απόγευμα, όπως φρούτα, φρέσκους χυμούς και γιαούρτι.
- Το φαγητό θα πρέπει να είναι καλομαγειρεμένο και μαλακό και το παιδί να μπορεί να το καταναλώσει με ευκολία. Κόβουμε το φαγητό σε μικρά κομμάτια. Αποφεύγουμε τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό (πχ ξηροί καρποί).
-Τα γεύματα θα πρέπει να αποτελούν ευχάριστες και χαλαρές στιγμές της ημέρας. Δεν είναι στιγμές για επιπλήξεις και τιμωρίες. Φροντίζουμε το παιδί να κάθεται άνετα στο τραπέζι, επιβραβεύουμε την καλή συμπεριφορά και δίνουμε την πρέπουσα προσοχή συμπεριλαμβάνοντάς το στην οικογενειακή συζήτηση.
- Αποφεύγουμε να δίνουμε γλυκά σε ένα παιδί σαν επιβράβευση. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
- Κλείνουμε την τηλεόραση κατά την διάρκεια των γευμάτων, διότι αποσπά την προσοχή του παιδιού από το φαγητό.
- Το βασικότερο όλων είναι οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα. Οι γονείς, συνειδητά ή υποσυνείδητα, επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των μικρών παιδιών, διότι τα παιδιά έχουν την τάση να τους μιμούνται και να τους θεωρούν πρότυπα συμπεριφοράς. Τα γεύματα αποτελούν οικογενειακές στιγμές στα πλαίσια των οποίων η διατροφή μαθαίνεται στην πράξη και οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν τα νήπια από τους γονείς είναι συνήθειες που κατά πάσα πιθανότητα θα τους συνοδεύουν μία ολόκληρη ζωή. Επίσης πρέπει να προτρέπουμε το παιδί να τρώει αργά και με παύσεις.
- Υπάρχουν φορές που το παιδί αρνείται να φάει το κυρίως γεύμα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι γονείς φοβούνται και πέφτουν στην παγίδα να του φτιάξουν κάτι πιο γευστικό, λιγότερο υγιεινό και με περισσότερες θερμίδες, προκειμένου να μη μείνει νηστικό. Αυτό βέβαια καταγράφεται από το παιδί και στη συνέχεια ακολουθείται ως τακτική.
- Το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο επιβράβευσης ή τιμωρίας.
Στιγμές αγωνίας και έντονου προβληματισμού ζουν οι καρκινοπαθείς της Ελλάδας, καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, βλέπουν να δυσχεραίνεται απελπιστικά η πρόσβασή τους τόσο στα φάρμακα που έχουν άμεση ανάγκη για την ίδια τη ζωή τους όσο και σε νέα καινοτόμα σκευάσματα και θεραπείες, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση και θεραπεία τους.
Την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας τους τελευταίους μήνες, έρχεται να επιδεινώσει η πιθανολογούμενη μη ένταξη «ορφανών» και νέων καινοτόμων φαρμάκων στο Δελτίο Τιμών Σεπτεμβρίου 2012.
Μετά από 2 σχεδόν χρόνια αναμονής, οι έλληνες ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και σπάνια, χρόνια, εκφυλιστικά και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας πρόσβασης σε θεραπείες που όχι μόνο θα τους βοηθήσουν να επιζήσουν αλλά θα τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθεί τους κανονισμούς που ορίζουν ότι «ορφανά φάρμακα», είναι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που πληρούν τις προϋποθέσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (Ε.Κ.) 141/2000 και 847/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ορίζεται επίσης ότι όλα τα «ορφανά φάρμακα» είναι εγγεγραμμένα στο Κοινοτικό Μητρώο Ορφανών, το οποίο ελέγχεται και ανανεώνεται από τον ΕΜΑ.
Τη σημαντικότητα της έγκρισης των φαρμάκων αυτών για την χορήγησή τους στους ασθενείς που τα έχουν ΑΜΕΣΗ ανάγκη, επιβεβαιώνει και ο Εθνικών Οργανισμός Φαρμάκων με τη σχετική βεβαίωση που έχει ήδη εκδώσει.
Η χορήγηση ορφανών φαρμάκων σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης τους και αποτελεί τη μοναδική τους ελπίδα για αξιοπρεπή ποιότητα ζωής. Σχετικά με το Κ.Ε.Φ.Ι.
Ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων "Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ", ιδρύθηκε και ολοκλήρωσε τη νόμιμη σύστασή του την άνοιξη του 2004, με σκοπό να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε νέο ασθενή και την οικογένειά του. Στόχοι του Συλλόγου είναι να αποτελέσει στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της διάγνωσης, του χειρουργείου και των θεραπειών, χώρος ανταλλαγής εμπειριών & συναισθημάτων με στόχο την αλληλοβοήθεια, δύναμη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας (υγειονομικών, κοινωνικών, εργασιακών) και αφορμή για να ανατραπεί η αμηχανία της κοινωνίας και ο φόβος που συνοδεύει την ασθένεια του καρκίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι και την κα Ζωή Γραμματόγλου, 210-6468222, 697 9529571
Κινδυνεύουμε να τη χάσουμε εάν μιλήσουμε για αυτή. Η συζήτηση για μια επώδυνη εμπειρία συνήθως βοηθά τους ανθρώπους να την αντιμετωπίσουν και να βρουν κάποιο νόημα σ’ αυτή. Δεν είναι λοιπόν παράλογο να υποθέτετε ότι το να αναλύετε με λεπτομέρειες ένα ευτυχές γεγονός αυτό θα μεγιστοποιήσει τη χαρά σας.
Εξάλλου έχουμε την τάση να μιλάμε για τις θετικές εμπειρίες πιο πολύ από τις αρνητικές. Δυστυχώς, οι ερευνητές διαπιστώνουν πλέον ότι η διήγηση των χαρούμενων αναμνήσεων μπορεί να μειώσει τη χαρά σας.
Ακόμα και η αναφορά του γεγονότος μπορεί να:
Αμβλύνει τα συναισθήματα
Η συζήτηση για μια αισθητήρια ή συναισθηματική εμπειρία –η γεύση της μηλόπιτας της μητέρας σας, η ομορφιά του ηλιοβασιλέματος- μπορεί να μειώσουν τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτή, σύμφωνα με την επιθεώρηση Journal of Consumer Research. Το να εκφράζετε τα συναισθήματά σας είναι ουσιαστικά αναλυτική και η επανεξέταση μιας συναισθηματικής εμπειρίας με αναλυτικό τρόπο τη μεταβάλλει θεμελιακά.
Αναθεωρήσει το παρελθόν
Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τις ιστορίες τους, συνήθως εστιάζουν στο να είναι διασκεδαστικοί, όχι ακριβείς. Στη πορεία, η ανάμνηση μπορεί να ξαναγραφτεί, επισκιάζοντας τα γεγονότα. «Αυτό που οι άνθρωποι θυμούνται για τα γεγονότα μπορεί να είναι η ιστορία γι’ αυτά τα γεγονότα όπως την είπαν την τελευταία φορά», παρατηρεί η ψυχολόγος Elizabeth Marsh από το Πανεπιστήμιο Duke στην επιθεώρηση Current Directions in Psychological Science.
Εμποδίσει τους στόχους σας
Το να μιλάτε για τους στόχους σας –λέγοντας σε όλους για τη γλώσσα που θέλετε να μάθετε ή για το τεστ που θα αριστεύσετε- μπορεί να σας εμποδίσει να τους επιτύχετε. Πρόσφατες μελέτες από τον ψυχολόγο Peter Gollwitzer, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζουν ότι η δημοσιοποίηση αυτού που ελπίζουμε να καταφέρουμε παρέχει μια πρώιμη αίσθηση επιτυχίας, μειώνοντας το κίνητρό μας να το καταφέρουμε στ’ αλήθεια.
Χαλάσει τη διάθεσή σας
«Δεν αντιδρούν όλοι καλά στα καλά νέα», λέει η Sonja Lyubomirsky, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο California Riverside. Όταν λέτε ακόμα και τα καλύτερα νέα σε κάποιον που είναι παθητικός, αρνητικός ή δεν αντιδρά, «μπορεί να νιώσετε χειρότερα». Μερικές φορές, είναι καλύτερα να αναπαραγάγετε τις καλές εμπειρίες στο δικό σας μυαλό.
Κρατήστε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας. Δεν είναι εγωιστικό, ίσως σας προστατεύει και από τα κακόβουλα σχόλια των άλλων.
Μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα σύμφωνα με νέα έρευνα. Μπορεί το γιαούρτι να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό; Ναι υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων. Ο ιρλανδός καθηγητής John Cryan κατέληξε μετά από έρευνα στο συμπέρασμα ότι ένα κοινό στέλεχος προβιοτικών μπορεί να ενισχύσει τους υποδοχείς του εγκεφάλου. Υποστηρίζει λοιπόν ότι το γιαούρτι μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, να ενισχύσει τον ήρεμο ύπνο, να μειώσει το άγχος και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Επιπλέον η επιστήμονας Jane Foster ατπό τον Καναδάδημοσίευσε άρθρο στο «Psychology Today» στο οποίο υποστηρίζει ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει σημαντική σύνδεση με το κεντρικό νευρικό σύστημα και ότι ένα κοινό βακτήριο μπορεί να δώσει μια φυσική λύση στην κατάθλιψη και μαζί στο άγχος και την αϋπνία.
Και μπορεί το ταπεινό γιαουρτάκι να μην είναι ικανό να θεραπεύσει χρόνιες καταστάσεις σίγουρα όμως δεν παύει να αποτελεί ένα συν για ισορροπημένη διατροφή.
Οι κάρτες είναι κατατοπιστικές. Υπάρχει, όμως, μια σημαντική ...λεπτομέρεια για τους φορολογούμενους που πήραν το εφάπαξ μέσα στο 2011 και το δήλωσαν στην εφορία. Εάν έχει μπει σε λάθος κωδικό στην φορολογική δήλωση το ποσό του εφάπαξ, φορολογείται με το 2-3%. Κακώς. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τον έφορο και να διορθωθεί η δήλωση, διότι το εφάπαξ δεν φορολογείται.
Ο καρκίνος του ήπατος απειλεί να λάβει τεράστιες διαστάσεις την επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού της ηπατίτιδας.
Αυστραλοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος θα διπλασιαστούν εντός της δεκαετίας στην Αυστραλία, φτάνοντας τις 2.500, αν δεν γίνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπιστούν τα κύρια αίτια - μετά το κάπνισμα - της ασθένειας, που είναι η ηπατίτιδα Β και C.
Η ηπατίτιδα Β έχει προσβάλει περίπου 200.000 άτομα στην Αυστραλία, κυρίως Αβοριγίνες ή γεννημένους εκτός Αυστραλίας, ενώ η ηπατίτιδα C 280.000 Αυστραλούς, προκαλείται δε κυρίως από χρήστες ναρκωτικών που χρησιμοποιούν κοινές σύριγγες.
Βλέποντας μία γυναίκα να βρίσκει ρούχα για τα παιδιά της, προκειμένου να τα πάει στο σχολείο, η κυρία Σταυρούλα ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση.
Και κάθε Σάββατο είναι στο ίδιο σημείο, στην Αγία Μαρίνα Χαλκίδας, μαζί με αρκετούς συμπολίτες της, με πολλά ρούχα που δεν τα χρειάζονται πια, γι' αυτό και τα χαρίζουν.
"Αντί να φυλάμε σε ντουλάπες και αποθήκες, πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε πια, μπορούμε να τα ανταλλάξουμε με κάτι άλλο ή να τα χαρίσουμε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη", λέει η πρωτεργάτης αυτής της ωραίας πρωτοβουλίας.
Τα 10 πρωτόκολλα που πρέπει να σεβόμαστε. Το απαραίτητο συμπλήρωμα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για νέους και -κυρίως- παλιότερους οδηγούς. Γιατί ο ΚΟΚ παραλείπει τεχνηέντως να αναφερθεί στους άγραφους νόμους του δρόμου, κι αυτό είναι ατόπημα.
Οδηγός δεν είναι αυτός που ξέρει μόνο να χειρίζεται το αμάξι και να διαβάζει τα οδικά σήματα, αλλά αυτός που σέβεται και τηρεί τα πρωτόκολλα των δρόμων!
Γι' αυτό και οι 10 αυτοί απαράβατοι και απολύτως αναγκαίοι άγραφοι νόμοι αποτελούν τομή στην οδική συμπεριφορά του Έλληνα, καθώς συμπληρώνουν τον ΚΟΚ με τις τρέχουσες νόρμες της οδικής συνείδησης.
Κάποιους τους ξέρουμε αλλά δεν τους σεβόμαστε, άλλους πάλι τους αγνοούμε παντελώς. Το οδικό αυτό συμπλήρωμα θα λειτουργήσει ως μια υπενθύμιση της κοινής λογικής και θα μας αποτρέψει από το να γίνουμε «αυτός ο τύπος». Τι ποιος τύπος; Αυτός που οδηγεί λες και του ανήκει ολάκερο το συγκοινωνιακό δίκτυο!
No 10 - «Υποτάξου» στα γρηγορότερα αυτοκίνητα
Το γρήγορο GTI σου θα φάει τη σκόνη του διπλανού GT-R όποια στιγμή το θελήσει ο οδηγός του! Μην τον προκαλείς λοιπόν σε μια κοντρίτσα που ξέρεις ότι θα χάσεις. Όταν ο άλλος οδηγεί γρηγορότερο αμάξι, δέξου το και κόψε τα νταηλίκια. Κι αν θες να τον περάσεις σώνει και καλά, κάν' το με τρόπο ασφαλές και μη θεατρικό. Η αξιοπρέπειά σου θα σε ευγνωμονεί...
No 9 - Δείξε σεβασμό στο παρκάρισμα
Αυτές οι λευκές γραμμούλες στο parking δεν είναι διακοσμητικές ξέρεις, σεβάσου τες! Το πώς και το πού παρκάρεις είναι που έχει σημασία. Δεν είναι ανάγκη να παρακωλύεις τη συγκοινωνία για να αράξεις την κουρσάρα σου όπου σου καπνίσει. Λίγη κατανόηση μετατρέπει τον οδηγό σε... άνθρωπο!
No 8 - Δείξε αβρότητα στα μηχανάκια
Τα μηχανάκια δεν είναι ενοχλητικές μύγες που πρέπει πάση θυσία να βγουν από τον δρόμο σου! Δικαιούνται, όσο να πεις, μια θέση στο οδόστρωμα. Κι αν το να σου κάνει σφήνα ο άλλος είναι ενοχλητικό στο αμάξι, πάνω στη μηχανή γίνεται τρομακτικό και ολέθριο! Πάρ' το λοιπόν χαλαρά με τους μηχανόβιους: δώσε χώρο στα μηχανάκια και πάντα να τα προσέχεις...
No 7 - Προειδοποίησε με τα φώτα σου για ραντάρ
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι τώρα με την οικονομική κρίση είναι μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα. Κι αν η ανοχή του κράτους για μερικά χιλιομετράκια παραπάνω έχει εξαντληθεί, ο άγραφος νόμος του τρεμοπαιξίματος των φώτων μπορεί να μας βοηθήσει. Κι όσο κι αν δεν επιδοκιμάζουμε τη μη συμμόρφωση με τα όρια ταχύτητας, όλοι μας εκτιμούμε την αβρότητα του οδηγού που αναβοσβήνει τα φώτα του για να μας προειδοποιήσει για την παγίδα του νόμου...
No 6 - Μη μπλοκάρεις χαμηλότερα οχήματα
Αγόρασες την τζιπάρα σου και πολύ καλά έκανες. Μάθε τώρα να τη χρησιμοποιείς. Ο οδηγός βλέπεις του βαν ή του SUV κάθεται ψηλότερα και έχει καλύτερη ορατότητα στον δρόμο από τον οδηγό της συμβατικής κούρσας. Έλα όμως που έχει κι αυτός δικαίωμα να βλέπει και να μπορούν να τον δουν! Και δεν μιλάμε για καμιά προνομιακή μεταχείριση: όταν απλώς είναι δυνατό, προσπάθησε να μην μπλοκάρεις την πλευρική ορατότητα του πίσω αυτοκινήτου. Ναι, κρατήσου δεξιά και άσ' τον να βλέπει κι αυτός τι γίνεται στο οδόστρωμα.
No 5 - Σταμάτα να βοηθήσεις
Αν το όχημα που έχει χαλάσει οδηγείται από ξανθιά αιθέρια ύπαρξη, κοκαλώνεις επιτόπου, σωστά; Τι θα 'λεγες λοιπόν να γενικεύσεις τη βοήθεια που προσφέρεις σε κάθε οδηγό, όσο ελκυστικός (ή μη) κι αν είναι; Δεν έχουν όλοι κινητό ή οδική βοήθεια ξέρεις, κάτι θα μπορείς να κάνεις. Και μην ξεχνάς ότι ο άγραφος αυτός νόμος λειτουργεί και αντίστροφα: κάποια στιγμή θα τον επικαλεστείς κι εσύ και θα θες κάποιον να προστρέξει...
No 4 - Μη χασομεράς στο βενζινάδικο
Αν βλέπεις μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το γρήγορο pit stop! Δεν εύχεσαι κι εσύ με τη σειρά σου η στάση στο βενζινάδικο να ήταν συντομότερη; Και μπορεί να γίνει, αν σεβαστείς τον χρόνο των άλλων! Θες να τσεκάρεις την πίεση στα λάστιχα, τη στάθμη του λαδιού ή απλά να καθαρίσεις το παρμπρίζ σου; Δεν είναι ανάγκη να το κάνεις όσο είσαι στην αντλία. Παραμέρισε και κάνε τη δουλειά σου με την ησυχία σου. Περιττό να τονιστεί ότι ο νόμος ισχύει και για τα διόδια...
No 3 - Μην οδηγείς στην αριστερή λωρίδα
Αυτό στο έχει πει και ο ΚΟΚ, γιατί δεν το σέβεσαι; Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέρασμα, μπαίνεις και ξαναβγαίνεις τάχιστα. Δεν αράζεις αριστερά και μιλάς στο τηλέφωνο, ψάχνεις για σταθμό στα ράδιο και χαριεντίζεσαι με το «μωρό». Δοκίμασε να ξεχαστείς στην αριστερή στον γερμανικό αυτοκινητόδρομο Autobahn και θα βγεις με κάνα ζωτικό όργανο λιγότερο! Ο κίνδυνος να προκαλέσεις ατύχημα είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ειδικά επειδή πας αργά (κι άρα οδηγείς με ασφάλεια!). Αυτό τον άγραφο-γραμμένο νόμο πρέπει να τον τηρείς ευλαβικά, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου...
No 2 - Μη χώνεσαι πρώτος στην ουρά
Αν είσαι ο εξυπνότερος, καλύτερος και πιο «μάγκας» απ' όλους, δείξ' το εκεί που μετράει. Όχι στον δρόμο! Γιατί στον δρόμο με τέτοια συμπεριφορά είσαι απλώς ο «σφηνάκιας» που όλοι βρίζουν, καταριούνται και οικτίρουν. Άσε που ακόμα κι αν θεωρείς ότι έτσι γλιτώνεις χρόνο, στην ουσία ο κερδισμένος αυτός χρόνος είναι δευτερόλεπτα. Κάτσε λοιπόν στη σειρά σου υπομονετικά και απόλαυσέ το: αμάξι δεν ήθελες; Τον εγωκεντρισμό σου πρέπει να τον αφήνεις στο σπίτι όταν πιάνεις τιμόνι...
No 1 - Οδήγησε στα όρια ταχύτητας
Ούτε γρηγορότερα ούτε βεβαίως και απελπιστικά πιο αργά. Γιατί για την υπερβολική ταχύτητα τα ξέρουμε τα κακά, έλα όμως που υπάρχει η στρεβλή πεποίθηση ότι αν πάω ενοχλητικά αργά, οδηγώ με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο! Η ταχύτητα με την οποία κινείται η κίνηση μπροστά σου θα σου υποδείξει τη βέλτιστη ταχύτητα εντός πόλης. Η βασική ιδέα εδώ είναι ότι το να πας με το ρεύμα, κάνει το ρεύμα να κινείται ομαλά. Κάθε σφήνα παρακωλύει την κίνηση, κάθε προσπέρασμα μπλοκάρει την ομαλή συγκοινωνία... Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Βροχή οι αιτήσεις για βοήθεια από άπορους γονείς. Είναι από τις λίγες δουλειές στον κόσμο που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, πτυχίο ανώτατης σχολής ή έστω προϋπηρεσία. Αντιθέτως, το μόνο «προσόν» που πρέπει να έχει η κάθε υποψήφια για να γίνει Μητέρα SOS στα Παιδικά Χωριά είναι να επιθυμεί να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη φροντίδα παιδιών τα οποία από πολύ μικρή ηλικία βίωσαν την εγκατάλειψη και την κακοποίηση!
Λόγω της ραγδαίας αύξησης των αιτήσεων από ζευγάρια που πάνω στην απελπισία τους προτιμούν να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποια προνοιακή δομή από τα να έχουν δίπλα τους και μην μπορούν να τα συντηρήσουν, τον τελευταίο καιρό οι ανάγκες για μαμάδες… πλήρους απασχόλησης έχει αυξηθεί στα Παιδικά Χωριά SOS.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Espresso, πριν από λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού Γιώργος Πρωτόπαπας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών και παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν θέσεις για μητέρες που θέλουν να προσφέρουν αγάπη και φροντίδα μέσα από μια τόσο ιδιαίτερη θέση εργασίας.
Η θέση της μητέρας στα Παιδικά Χωριά SOS, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στις δωρεές ιδιωτών και εταιρειών, προϋποθέτει συνεχή παρουσία στις εγκαταστάσεις του οργανισμού με οκτώ ρεπό τον μήνα, και προβλέπει ικανοποιητικό μισθό που φτάνει τα 1.000 με 1.200 ευρώ τον μήνα.
Η μαμά του Χωριού αναλαμβάνει την ανατροφή πέντε έως έξι παιδιών και κάνει ό,τι θα έκανε και η φυσική μητέρα τους. Μέσα σε ένα σπίτι που συμβιώνουν όλοι αρμονικά πλένει, σιδερώνει, ετοιμάζει το μεσημεριανό τραπέζι, βοηθάει τα παιδιά στο διάβασμα ή τα πηγαίνει στον παιδίατρο για τα καθιερωμένα εμβόλια.
Ακόμη περισσότερο όμως η μητέρα των Παιδικών Χωριών SOS προσφέρει με την καθημερινή παρρουσία της την αγάπη και τη θαλπωρή που έχουν ανάγκη τα παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του οργανισμού και τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη για να επουλώσουν τις πληγές τους από την εγκατάλειψη.
Εκτός από μαμάδες που θα «υποκαθιστούν» τη φυσική μητέρα των παιδιών, οι υπεύθυνοι των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να αναζητούν και… μπαμπάδες!
Συγκεκριμένα, άνδρες που υπογράφοντας σύμβαση εργασίας με τα Χωριά SOS είναι διατεθειμένοι να έρθουν με τη σύζυγό τους στις εγκαταστάσεις του οργανισμού και να αναλάβουν είτε μόνοι τους είτε μαζί με εκείνες διάφορες αρμοδιότητες. Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ισπανία και ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί και επί ελληνικού εδάφους. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχει αποδεκτή επιστημονική εξήγηση για το πώς λειτουργεί. Τους ασθενείς με χρόνιο πόνο θα μπορούσε να βοηθήσει ο βελονισμός, αν και τα οφέλη του δεν είναι δεδομένα για τον κάθε ασθενή, ούτε υπερτερούν ιδιαίτερα σε σχέση με τα αποτελέσματα του ψευδο-βελονισμού (πλασέμπο), σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Αντριου Βίκερς του Κέντρου Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Internal Medicine», ανέλυσαν δεδομένα από 29 κλινικές δοκιμές που αφορούσαν τη χρήση του βελονισμού σε περίπου 18.000 ασθενείς από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία). Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σχέση με αυτούς που δεν έκαναν καθόλου βελονισμό ή που έκαναν εικονικό (ψευδο)βελονισμό, όσοι έκαναν πραγματικό βελονισμό, συχνά σημείωσαν όντως κάποια βελτίωση στον πόνο τους, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι «αν και τα στοιχεία δείχνουν πως ο βελονισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα φαινόμενο πλασέμπο, οι διαφορές μεταξύ του αληθινού και του εικονικού βελονισμού είναι σχετικά μικρές, δείχνοντας έτσι ότι και άλλοι παράγοντες, πέρα από την ίδια την τοποθέτηση των βελονών, παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία».
Οι Αμερικανοί επιστήμονες πάντως καταλήγουν στη διαπίστωση ότι ο βελονισμός αποτελεί πράγματι μια εναλλακτική λύση για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο από διάφορες αιτίες και σε διάφορα σημεία του σώματος (πλάτη, μέση, ώμοι, πονοκέφαλος, αρθρίτιδα κ.α.), παρόλο που δεν υπάρχει ευρέως αποδεκτή επιστημονική εξήγηση για τον μηχανισμό που «δουλεύει» ο βελονισμός, μία παλαιά κινεζική ιατρική τεχνική.
Ο επίτιμος καθηγητής συμπληρωματικής/εναλλακτικής ιατρικής του πανεπιστημίου Έξετερ Έτζαρντ Ερνστ, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, δήλωσε ότι η νέα μελέτη δείχνει καθαρά πως τα όποια οφέλη του βελονισμού οφείλονται κυρίως στην αυθυποβολή του φαινομένου «πλασέμπο», ενώ επεσήμανε ότι οι διαφορές της θεραπευτικής επίδρασης μεταξύ του πραγματικού και του ψευδο-βελονισμού είναι τόσο μικρές, που καταντούν κλινικές ασήμαντες. Όπως είπε, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι «η λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία ανάμεσα στον ασθενή και στον θεραπευτή είναι πιο σημαντική από τις ίδιες τις βελόνες. Αν τέτοιου είδους παράγοντες ληφθούν υπόψη, τότε η ωφέλεια του βελονισμού στον χρόνιο πόνο μπορεί να εξαφανιστεί τελείως».
Από την άλλη όμως, όπως επισημαίνει ο Αντριου 'Αβινς σε σχόλιο του στο ίδιο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό, τελικά αυτό που μετρά για τον ασθενή είναι αν η μέθοδος έχει αποτέλεσμα πάνω του, άσχετα με την εξήγηση του μηχανισμού που εμπλέκεται. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Έρευνα έδειξε ότι τα υπέρβαρα παιδιά τρώνε λίγο αλλά παραμένουν παχουλά. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση που προκαλεί έκπληξη, όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διατροφικές συνήθειες των υπέρβαρων παιδιών 9-17 ετών διαφέρουν από εκείνες των υπέρβαρων παιδιών κάτω των 9 ετών. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι τα παιδιά κάτω των 9 ετών με υπερβάλλον βάρος πράγματι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τα συνομήλικά τους παιδιά φυσιολογικού βάρους.
Η εικόνα όμως αντιστρέφεται όσον αφορά τα υπέρβαρα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας – άνω των 9 ετών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παχουλά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ουσιαστικά καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν πώς είναι δυνατό τα παχουλά παιδιά να παραμένουν με πλεονάζον βάρος χωρίς να τρώνε παραπάνω από τα συνομήλικα παιδιά με φυσιολογικό βάρος οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υπέρβαρα παιδιά τείνουν να παραμένουν υπέρβαρα καθώς μεγαλώνουν. Κατά μια έννοια δηλαδή η παχυσαρκία «ξεκινά» σε μικρότερη ηλικία και εξακολουθεί καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα υπέρβαρα παιδιά έχουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ίσως αυτός (η καθιστική ζωή) να είναι τελικά ο λόγος που η παχυσαρκία τους επιμένει σε μεγαλύτερη ηλικία, παρότι δεν τρώνε περισσότερο από τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.
Δανέζικος παιδικός σταθμός στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας. Ένας παιδικός σταθμός στη Δανία αποφάσισε να λάβει... μέτρα ώστε να συμβάλει στην αύξηση της γεννητικότητας στη χώρα.
Η διεύθυνση του σταθμού προσφέρει σε όλους του γονείς που στέλνουν εκεί τα παιδιά τους, δωρεάν φύλαξη των βλασταριών τους κάθε Πέμπτη βράδι. Έτσι, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους γονείς για να... χαρίσουν αδελφάκια στα παιδιά τους!
Μέχρι στιγμής 20 από τα 42 ζευγάρια έχουν δεχθεί με χαρά την προσφορά του παιδικού σταθμού. Ορισμένοι γονείς, βέβαια, ξεκαθάρισαν ότι θα εκμεταλλευθούν την προσφορά αλλά δεν έχουν σκοπό να μεγαλώσουν την οικογένειά τους! Η πραγματική επιδίωξη των ιδιοκτητών του σταθμού ήταν να προσελκύσουν την προσοχή της κυβέρνησης, σχετικά με το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
Καταγράφεται μείωση κατά 25% των αιτήσεων. Οι πρώτες έντονες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται στον χώρο των μεταπτυχιακών σπουδών, οι οποίες έχουν δίδακτρα.
Καθώς διανύουμε την τελική φάση των αιτήσεων για τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ, το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί άρδην και από την εποχή της υψηλών ρυθμών ζήτησης για μεταπτυχιακές σπουδές, πλέον ο αριθμός των αιτήσεων κινείται πτωτικά.
Ως προς τους ήδη μεταπτυχιακούς φοιτητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, κάποιοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, άλλοι που έχουν αποτύχει μία φορά να εισαχθούν σε κάποιο πρόγραμμα διστάζουν μπροστά στην προοπτική μιας νέας απόπειρας, η συντριπτική πλειοψηφία ζητεί ευκολίες στην πληρωμή των διδάκτρων. Τα πανεπιστήμια, από την πλευρά τους, προσαρμοζόμενα στη νέα κατάσταση, προχωρούν σε μειώσεις των διδάκτρων, οι οποίες, κατά περίπτωση, φτάνουν έως και το 30%.
Ειδικότερα, σαφώς μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των κατόχων πρώτου πτυχίου ΑΕΙ να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο μεταπτυχιακό. Ο πρώτος, προφανής, λόγος είναι το κόστος σπουδών, το οποίο σε άλλες εποχές πολλοί φοιτητές –και οι οικογένειές τους– θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η ζήτηση στα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα παραμένει σταθερή. Αντίθετα, σε εκείνα τα οποία έχουν δίδακτρα, η μείωση των αιτήσεων είναι δεδομένη, κινούμενη έως και 25% σε σχέση με πέρυσι. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Τι προτείνουν οι τράπεζες. Ένα πλαίσιο προτάσεων για αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη», που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επεξεργάζονται οι τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι τράπεζες θα εισηγηθούν σειρά αλλαγών, αλλά δίνουν έμφαση σε δύο σημεία του νόμου. Πρώτον , να αλλάξει η «απαγόρευση» καταβολής δόσης από τη στιγμή που γίνεται η αίτηση στο δικαστήριο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως ισχύει σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να ζητήσουν να υπάρχουν πληρωμές από πλευράς του δανειολήπτη, έστω και σε μικρότερο ποσό από την κανονική δόση.
Ένα δεύτερο αίτημα των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετίζεται με τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων. Οι τραπεζίτες σκοπεύουν να ζητήσουν η αξία των ακινήτων να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
Οι εκκρεμείς αιτήσεις προς τα Ειρηνοδικεία έχουν ξεπεράσει πλέον τις 150.000. Στο τέλος του 2011 είχαν κατατεθεί περί τις 7.550 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση χρεών, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των τραπεζών και είχαν εκδικαστεί μόλις 400.
Πόσα θα πληρώνουμε με την καινούργια κλίμακα. Έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα πληρώνουν ετησίως από το 2013 όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, που θα απλοποιήσει τη φοροεισπρακτική διαδικασία και θα εντάξει όλες τις κατηγορίες ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, θα περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να εισπράττει το κράτος «λιγότερα από περισσότερους».
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», τους δύο βασικούς φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την περιουσία των Ελλήνων, ενώ δεν υπάρχει σκέψη ούτε για κατάργηση των τελών και των φόρων που εισπράττουν οι δήμοι, αλλά ούτε και να υπάρξει ριζική αλλαγή στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
Ακόμη, «κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η απόφαση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια και σε κάθε είδους ακίνητο, όπως είναι για παράδειγμα τα αγροτεμάχια.
Άλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης είχε δηλώσει προσφάτως ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την αύξηση των υφιστάμενων τιμών ζώνης αλλά την επέκταση του συστήματος εκεί που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός.
Παράδειγμα 1ο
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο ξεχωριστά και θα υπολογίζεται επί του συνόλου της οικογενειακής περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι με αφορολόγητο 100.000 ευρώ έγγαμοι που έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ και ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο.
Η αξία της περιουσίας θα προκύπτει από άθροισμα του συνόλου των ακινήτων για κάθε φυσικό πρόσωπο και στη συνέχεια θα φορολογείται με βάση τη νέα κλίμακα. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 400.000 ευρώ. Θα φορολογηθεί ως εξής: για τα πρώτα 100.000 ευρώ μηδέν φόρος για τα επόμενα 100.000 ευρώ 100 ευρώ φόρος και για τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ 400 ευρώ φόρος. Σύνολο: 500 ευρώ.
Παράδειγμα 2ο
Με την εφαρμογή του αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έχουν μόνο μία κατοικία δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει με το χαράτσι της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει διαμέρισμα δεκαετίας 110 τ.μ. στο Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 82.500 ευρώ. Για το χαράτσι της ΔΕΗ θα πληρώσει 440 ευρώ, ενώ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.
Μικρότερο φόρο θα πληρώσει κάποιος που έχει νεόδμητο διαμέρισμα στο Μαρούσι 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 216.000 ευρώ. Το χαράτσι θα του έρθει εφέτος 900 ευρώ και ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το 2013 θα ανέλθει σε μόλις 132 ευρώ.