Η πρώτη μαθήτρια των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Διάβασε πολύ. Αναγκάστηκε να ελαττώσει τα μαθήματά της στο μπαλέτο όμως οι κόποι της δικαιώθηκαν. Πέρασε πρώτη στη Νομική Σχολή Αθηνών συγκεντρώνοντας 19.907 μόρια με βαθμό που άγγιξε την… πρωτιά. Έγραψε σε όλα τα μαθήματα 20 και μόνο στην έκθεση βαθμολογήθηκε με 19,3.
Η Όλγα Κούτσικα από το 1ο Γενικό Λύκειο του Ηρακλείου Αττικής αγωνίστηκε σκληρά για να καταφέρει τον στόχο της. Πέρασε στη Νομική Αθηνών αλλά, όπως λέει στο newsbeast.gr, αυτό που την ενδιαφέρει τώρα είναι η δεύτερη μεγάλη της αγάπη που δεν είναι άλλη από το μπαλέτο.
Στις 11 Σεπτεμβρίου θα δώσει εξετάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή γι’ αυτό επέστρεψε στις προπονήσεις της, έτοιμη να ξεπεράσει τον εαυτό της για μία ακόμη φορά…
- Πέρασες πρώτη στη Νομική Αθηνών και είσαι η πρώτη μαθήτρια με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
«Νομίζω ότι τελικά το μυστικό της επιτυχίας είναι ο σωστός προγραμματισμός. Εγώ διαπίστωσα ότι υπάρχει χρόνος για όλα. Φυσικά, απαιτείται μεγάλη αφοσίωση και δαπάνη πολλών ωρών στο διάβασμα καθώς, ιδιαίτερα στη θεωρητική κατεύθυνση, χρειάζεται πολλά μαθήματα να τα μαθαίνουμε απ’ έξω. Παρόλα αυτά όμως αν κάποιος έχει στο μυαλό του ακριβώς με το τι πρέπει να ασχοληθεί κάθε μέρα, νομίζω, θα βγει το πρόγραμμα σωστά και θα έχει επιτυχία.
- Χρειάστηκε να στερηθείς αρκετά για να τα καταφέρεις;
«Χρειάστηκε να θυσιάσω αρκετά πράγματα με πρώτο το μπαλέτο. Είχα συνηθίσει να κάνω κάθε μέρα μάθημα, συμπεριλαμβανομένων και των σαββατοκύριακων και αναγκάστηκα να το περιορίσω στις τρεις φορές την εβδομάδα. Μπορεί να ακούγονται πολλές αλλά γι’ αυτό το άθλημα είναι λίγες. Φυσικά κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές μου έπρεπε να περιορίσουμε τις εξόδους μας».
- Τι θα συμβούλευες τους νέους που θα δώσουν Πανελλήνιες το επόμενο έτος;
«Θα πρέπει να γνωρίζουν, όπως είμαι σίγουρη ότι έχουν διαπιστώσει και από την φετινή τους προετοιμασία, ότι είναι μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη αφοσίωση. Εάν όμως έχουν υπομονή και επιμονή, θα μπορέσουν να τα καταφέρουν».
- Πάρα πολλοί νέοι ισχυρίζονται ότι η γενιά σας δεν έχει αύριο. Αυτό σε κάνει να νιώθεις οργισμένη;
«Δεν θα το έλεγα οργισμένη αλλά περισσότερο απογοητευμένη. Φαίνεται ότι είμαστε μια γενιά χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και φαίνεται επίσης ότι έχουμε ένα μέλλον αβέβαιο σε μία τόσο ρευστή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Παράλληλα όμως πιστεύω ότι ως νέοι, παραμένοντας στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.
- Μετά την επιτυχία σου στη Νομική Αθηνών, προετοιμάζεσαι για τις εξετάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή;
«Σωστά, στον κλασικό και στον σύγχρονο χορό στις 11 Σεπτεμβρίου. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρω. Κάνω αρκετά σκληρή προετοιμασία και ελπίζω να δικαιωθούν οι κόποι μου».
- Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;
«Κατάφερα να πραγματοποιήσω το πρώτο βήμα, δηλαδή, να μπω στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω ακριβώς με το τι θέλω να ασχοληθώ. Πιστεύω όμως ότι μέσα από τη Σχολή και την επαφή με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές μου θα μπορέσω ίσως να βρω αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο. Προς το παρόν, προσανατολίζομαι στο δικαστικό ή στο διπλωματικό κλάδο. Δεν ενδιαφέρομαι, για την ώρα τουλάχιστον, για τη μάχιμη δικηγορία αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη Σχολή».
----------------
«Γιατί επιλέξαμε να γίνουμε αστυνομικοί»
Ανήκουν στους μαθητές με πολύ δυνατές επιδόσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Λύνουν προβλήματα που χρειάζονται γερά μυαλά και μαθαίνουν από νωρίς ό,τι για να τα καταφέρεις, απαιτούνται πολλές προσπάθειες. Ο λόγος για τους μαθητές που επέλεξαν την εισαγωγή στις Αστυνομικές Ακαδημίες.
«Ήθελα να μπω στην Αστυνομία ανέκαθεν. Θεωρώ ότι είναι ένας παρεξηγημένος θεσμός και πιστεύω ότι δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται», λέει στο newsbeast.gr ο Κ. Β., ένας από τους επιτυχόντες, ο οποίος θα μπορούσε να επιλέξει οποιαδήποτε άλλη σχολή, αλλά προτίμησε να ενταχθεί στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην ΕΛ.ΑΣ., κάτι που αναγνωρίζουν και οι ανώτεροί τους, έμπειροι αξιωματικοί, υπάρχει μερίδα νέων που επιλέγουν αυτές τις σχολές για να έχουν, σε περιόδους κρίσης, μόνιμη δουλειά. «Θέλουμε να έχουμε δουλειά. Από τη στιγμή που μπορούμε να επιλέξουμε και τα καταφέραμε, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει», λέει ένας ακόμη, ο Μ. Γ., που πέτυχε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. «Γι’ αυτό άλλωστε μας δίνεται και το δικαίωμα επιλογής».
Υπάρχουν όμως και άλλοι απόφοιτοι του Λυκείου, νεοεισερχόμενοι στην ΕΛ.ΑΣ., που δέχονται ότι κάποιοι εντάσσονται σε αυτές τις σχολές για επαγγελματική αποκατάσταση, όμως, εκείνοι διάλεξαν σίγουροι για το επαγγελματικό τους αύριο.
«Στην Αστυνομία δεν υπάρχουν μόνο τα ΜΑΤ. Υπάρχουν και Υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Εγκληματολογικό, το Ανθρωποκτονιών κ.ά., που έχουν διαφορετική δουλειά. Δεν μπορούμε να τα καταδικάζουμε όλα», υποστηρίζει ο καινούργιος της Αστυνομικής Ακαδημίας, Κ. Β.
Όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, το επάγγελμα του αστυνομικού δεν θεωρείται το ιδανικό και γι’ αυτό προτιμούν να μη δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους, έστω κι αν αρίστευσαν στις εξετάσεις.