Έξι χιλιάδες λιγότεροι οι υποψήφιοι φέτος σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Παιδείας.
Τον αριθμό των υποψηφίων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν στις 21 Μαΐου, και προέρχονται από Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Φέτος υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851, ενώ πέρυσι είχαν υποβάλει 116.542 (μαθητές και απόφοιτοι).
Αναλυτικότερα:
1. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ υπέβαλαν αίτηση 87.820 υποψήφιοι (πέρυσι ήταν 92.750), εκ των οποίων 15.255 απόφοιτοι (πέρυσι ήταν 15.900).
2. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ- Ομάδα Β΄ υπέβαλαν αίτηση 613 υποψήφιοι (πέρυσι 649), εκ των οποίων 78 απόφοιτοι (πέρυσι ήταν 62).
3. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ- Ομάδα Α΄ υπέβαλαν αίτηση 22.418 υποψήφιοι (πέρυσι ήταν 23.143), εκ των οποίων 3.019 απόφοιτοι (πέρυσι ήταν 3.047).
Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι διατηρείται η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία συμμετέχουν στην επιλογή για τις σχολές, χωρίς νέα συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012, και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μετά τη λήξη των εξετάσεων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ- Ομάδα Β΄ κατά τα έτη 2010 ή 2011 και επιθυμούν να ζητήσουν εισαγωγή για το 10% των θέσεων.
Εφαρμόζονται από σήμερα οι σχετικές διατάξεις του πρόσφατου νόμου.
Νέες διατάξεις που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο καθεστώς και τις προϋποθέσεις υποβολής των μηνύσεων, της έκδοσης συναινετικών διαζυγίων κ.α. τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, στο πλαίσιο επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης που επιτάσσει ο πρόσφατος νόμος 4055/2003.
Κατ' αρχάς, οι μηνύσεις (όπως και άλλα δικαστικά έγγραφα-δικόγραφα) μπορούν να κατατίθεται και με ηλεκτρονικό τρόπο, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ το σχετικό παράβολο για την κατάθεση μήνυσης ανέρχεται πλέον στο ποσό των 100 ευρώ, από 10 ευρώ που ίσχυε (αύξηση 1.000%).
Παράλληλα, για να μπορεί μία βάσιμη μήνυση να οδηγηθεί γρήγορα στο ακροατήριο, μπορεί ο μηνυτής να προσκομίσει μαζί και τις καταθέσεις των μαρτύρων που προτείνει.
Οι καταθέσεις πρέπει να έχουν γίνει ή σε συμβολαιογράφο ή σε Ειρηνοδίκη.
Παράλληλα, οι ανώνυμες μηνύσεις ή αναφορές (με ανύπαρκτο όνομα) τίθενται αμέσως στο αρχείο από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ οι μηνύσεις που κρίνονται αβάσιμες ή είναι ανεπίδεκτες δικαστικής εκτίμησης έχουν την ίδια τύχη, δηλαδή αρχειοθετούνται.
Με διαδικασίες «εξπρές» θα εκδίδονται από σήμερα και τα συναινετικά διαζύγια. Την ίδια στιγμή τίθενται σε εφαρμογή και οι διατάξεις του νέου νόμου που αφορούν την λειτουργία για πρώτη φορά των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, του τρόπου δημοσίευσης των διαθηκών, ενώ μετά την 13η Μαΐου 2012 εφαρμόζεται η δικαστική μεσολάβηση σε ιδιωτικού δικαίου διαφορές.
Ώστε να δοθεί περαιτέρω «ζωή» στους ποδηλατοδρόμους.
Τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν δωρεάν και να χρησιμοποιούν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντας το σε κάποιο από εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης, θα έχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Η διοίκηση του δήμου ολοκλήρωσε την έκθεση με την οποία θα προμηθευτεί ένα σύστημα αυτόματης διάθεσης δημοτικών ποδηλάτων κοινής χρήσης, ώστε να δοθεί περαιτέρω «ζωή» στους ποδηλατοδρόμους.
Χάρη στο σύστημα αυτό οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς το οποίο συμβάλει στη μείωση των ρύπων, του θορύβου, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Στάθη Λαφαζανίδη, οι σταθμοί που θα δημιουργηθούν θα επιτρέπουν την αυτόματη διάθεση ποδηλάτων κοινής χρήσης στους δημότες και στους επισκέπτες χωρίς την παρουσία προσωπικού. Με βάση την μελέτη, αρχικά θα προμηθευτούν πενήντα ποδήλατα.
Τί είναι τελικά η ομοιοπαθητική;
Η ομοιοπαθητική, ως σύστημα υγείας, βασίζεται στην υπόθεση πως η θεραπεία μιας ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που είναι ικανές να προκαλέσουν τα συμπτώματα της ασθένειας, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό.
Η αρχή αυτή ονομάζεται «νόμος των ομοίων» ή «κανόνας των ομοίων» και κατά τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς επαληθεύεται εμπειρικά. Η σύνδεση ενός φαρμάκου με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, επιτυγχάνεται μέσα από μία διαδικασία «απόδειξής» του (ή «επαλήθευσης», αγγλ. proving), που συνίσταται στη χορήγησή του σε υγιείς οργανισμούς, καταγράφοντας εμπειρικά όλα τα συμπτώματά που επιφέρει.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κανόνα των ομοίων, εφόσον ο καφές έχει επαληθευτεί πως προκαλεί συμπτώματα αϋπνίας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να χορηγηθεί για τη θεραπεία προβλημάτων αϋπνίας. Μία απόδειξη θεωρείται πλήρης όταν οι ουσίες έχουν το εν λόγω αποτέλεσμα χορηγούμενες σε ολόκληρο το φάσμα των δόσεων (τόσο τοξικές όσο και απειροελάχιστες), ενώ κρίνεται αναγκαία η καταγραφή όλων των παρατηρούμενων συμπτωμάτων, σε πνευματικό, ψυχικό και φυσικό επίπεδο, συνεπώς για την ομοιοπαθητική η κλασική τοξικολογία δεν είναι πλήρης. Εφαρμόζεται αποκλειστικά σε υγιείς οργανισμούς, προκειμένου να μην συνδυαστούν συμπτώματα μίας ασθένειας με την επενέργεια του φαρμάκου. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύεται ότι εξασφαλίζεται η γνώση της δράσης κάθε ουσίας στη συνολική υγεία του οργανισμού.
Δεύτερη βασική και αμφιλεγόμενη αρχή της ομοιοπαθητικής είναι η υπόθεση πως μία ουσία μπορεί να έχει ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα όταν αραιωθεί σταδιακά σε απειροελάχιστες δόσεις και εφόσον μεταξύ κάθε αραίωσης το διάλυμα αναταράσσεται βίαια, διαδικασία που στην ομοιοπαθητική ορολογία απαντάται ως «δυναμοποίηση» (potentization ή dynamization).
Ο Χάνεμαν επιχείρησε να την εξηγήσει, συγκρίνοντάς τη με την παραγωγή θερμότητας ή τη μαγνήτιση υλικών μέσω της τριβής, διαδικασίες που δεν ήταν τότε πλήρως κατανοητές. Οι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής πρεσβεύουν πως όσο μεγαλύτερη είναι η δυναμοποίηση, δηλαδή η αραίωση συνοδευόμενη από τη βίαιη ανατάραξη του διαλύματος, τόσο αυξάνει η θεραπευτική δύναμη της διαλυμένης ουσίας. H επιλογή του ποσοστού αραίωσης δεν ακολουθεί κάποιον αυστηρό κανόνα και η εμπειρία ή η παρατήρηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Σύμφωνα με ένα τρίτο αξίωμα της ομοιοπαθητικής, οι θεραπείες είναι αποτελεσματικότερες όταν επιλέγονται με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά συμπτώματα και όχι αποκλειστικά εκείνα της ασθένειας. Αυτή η ολιστική και συγχρόνως εξατομικευμένη αντιμετώπιση συνεπάγεται πως ακόμα και αν σε δύο ασθενείς γίνεται η ίδια διάγνωση, ενδέχεται να χορηγηθεί διαφορετικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που θα ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα διανοητικά, ψυχικά και σωματικά συμπτώματα του κάθε οργανισμού. Ουσιώδες σημείο της ομοιοπαθητικής είναι η πεποίθηση πως η θεραπευτική αγωγή οφείλει να αποσκοπεί στην ίαση του ατόμου μάλλον παρά της νόσου, δηλαδή δεν αναγνωρίζονται ασθένειες αλλά ασθενείς οργανισμοί.
Πηγή: http://www.iator.gr
Τι αναφέρει ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών βρήκε τρόπο για να παρακάμψουν οι γιατροί το νόμο, που επιβάλλει τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, καλεί τους γιατρούς – μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία αλλά να βάζουν σε παρένθεση το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.
Παράλληλα, προτείνεται στους γιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και να σφραγίζουν χρησιμοποιώντας τη φράση «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες».
Μάλιστα, για εξοικονόμηση χρόνου συστήνουν τη χρήση μιας μικρής σφραγίδας με την ανωτέρω φράση, ώστε να σφραγίζουν τις συνταγές, που θα χορηγούν από 1ης Απριλίου -για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες- και από 1ης Ιουνίου για όλες.
Πάντως, οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες είναι ευρέως διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για την γαστροπροστασία, αντισταμινικά και αντιμυκητιασικά, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι δραστικές ουσίες που θα συνταγογραφούνται – σε πρώτη φάση – είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITHROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHROMYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE.
Σημειώνεται πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι από 1ης Απριλίου 2012 να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων. Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το σκεύασμα με την χαμηλότερη τιμή.
Την ίδια ώρα, ο ΙΣΑ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς, και προειδοποιεί για την επικινδυνότητα αυτού του απαράδεκτου νομοθετήματος. «Την τιτλοποίηση του κάθε φαρμάκου, το θεραπευτικό του παράθυρο και την αποτελεσματικότητα του από ασθενή σε ασθενή, πρέπει να την έχει υπό την ευθύνη της παρακολούθησης μόνον ο θεράποντας γιατρός» δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
Αρχίστε τις ξένες γλώσσες!Εσείς πόσες ξένες γλώσσες μιλάτε; Ερευνητές από το πανεπιστήμιο York αναφέρουν ότι όσες περισσότερες ξένες γλώσσες γνωρίζει κανείς τόσο καλό αποδεικνύεται αυτό για την ψυχική υγεία του ατόμου.
Οι δίγλωσσοι δεν έχουν μόνο αυξημένες γνωστικές ικανότητες όσο είναι νέοι, αλλά έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια στη μετέπειτα ζωή τους.
Η επικεφαλής της μελέτης Dr Ellen Bialystok είπε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ηδιγλωσσία έχει ευεργετική επίδραση στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Εμείς μελετήσαμε προηγούμενες έρευνες χρησιμοποιώντας μεθόδους συμπεριφοράς και νευροαπεικόνισης για να εξετάσουμε τα αποτελέσματα της διγλωσσίας στη γνωστική λειτουργία των ενηλίκων».
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ένα άτομο χρησιμοποιούσε δύο γλώσσες «στρατολογούσε» δύο περιοχές του εγκεφάλου του που σχετίζονται άμεσα με τη γνωστική του ικανότητα και την ικανότητα εστίασης της προσοχής του.
Αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει και να ενισχύσει τα δίκτυα ελέγχου του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των δύο γλωσσών και θα μπορούσε να ενισχύσει «την πνευματική ευελιξία», δηλαδή την ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στις συνεχείς αλλαγές.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Trends in Cognitive Sciences».
Ομογενής από την Αυστραλία στηρίζει την «Ελπίδα».
Ένα μεγάλο αγώνα δρόμου ξεκίνησαν χθες ο ομογενής από το Σίδνεϊ Αναστάσιος Κοκκόρης και η μικρή του κόρη Όλγα, οι οποίοι θα διασχίσουν με το ποδήλατο τρεις ηπείρους. Στόχος να συγκεντρώσουν χρήματα για να συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».
«Προπονήθηκα με την κόρη μου εδώ και οκτώ μήνες γι' αυτό το ταξίδι» είπε ο κ. Κοκόρης καθ' οδό προς το Μπρισμπέιν, που είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού.
Ο καρκίνος έχει χτυπήσε" αρκετά αγαπημένα του πρόσωπα. Το Δεκέμβριο του 2009 η κόρη της αδερφής του, Παναγιώτας χάνει τη μάχη με την επάρατη νόσο και πεθαίνει στα 40 της χρόνια. Ο άντρας της αδερφής του Νίκος, πέθανε από καρκίνο στην ηλικία των 20 ετών, μόλις 12 ημέρες μετά την γέννηση της κόρης του, Νίκης. Από καρκίνο νόσησε και η μητέρα του, που δίνει ακόμα το δικό της αγώνα, καθώς και ένας ανιψιός του, ο οποίος βγήκε νικητής.
Έτσι όταν ο κ. Κοκκόρης άκουσε για πρώτη φορά για την «Ελπίδα» και το έργο της, όπως αναφέρει, βρήκε έναν καινούργιο στόχο να κατακτήσει. «Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε ένα εκατομμύριο δολάρια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Κοκκόρης.
Παραμένει ο στόχος μείωσης των υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.
Η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ενώ, όπως τόνισε, η διαδικασία θα περιλαμβάνει ένα «τεστ πολλαπλών επιλογών» και όχι -όπως αναπαράγεται σε πολλά ΜΜΕ, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού- μία διαδικασία γραπτών εξετάσεων.
Ο κ. Ρέππας, μιλώντας σήμερα στο «ΒΗΜΑ 99,5», είπε ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες και την task force, θα έχει καταλήξει στα κριτήρια και τη μεθοδολογία της αξιολόγησης, η οποία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει το τεστ πολλαπλών επιλογών, που θα διαμορφώνεται αναλόγως της ειδικότητας, της θέσης κλπ.
Συμπλήρωσε δε ότι «τα κριτήρια και η μεθοδολογία έχουν σχέση με τις σπουδές, την εμπειρία αλλά, κυρίως, με τις δεξιότητες του υπαλλήλου», ενώ διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει πλήρως στη μορφή της διαδικασίας και των αντικειμενικών κριτηρίων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «το τεστ δεξιοτήτων θα είναι σε ένα ποσοστό 20% αυτό που θα καθορίσει την αξιολόγηση του υπαλλήλου». Προσέθεσε δε ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ διευκρίνισε ότι «αυτό το πάγιο σύστημα αξιολόγησης αφορά το σύνολο των υπαλλήλων και συνδέεται με την προαγωγή την οποία επιδιώκουν στον επόμενο ανώτερο βαθμό και όχι με την κατάταξή τους σε έναν πίνακα γενικώς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες έχουν συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά να υπάρξει ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελείται από 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Δηλαδή, θα υπάρχει η ερώτηση και θα δίδονται απαντήσεις για να διαλέξει ο υπάλληλος τη σωστή. Μάλιστα, ενδεχομένως η διαδικασία να γίνει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σε σχετική ερώτηση για τις απολύσεις που ζητά η τρόικα στο Δημόσιο, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι σε συνεργασία με τη Task Force και την τρόικα, «με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου που έχουμε προσλάβει τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούμε τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις από το ελληνικό Δημόσιο ώστε να είμαστε συνεπείς με το στόχο που αφορά μείωση του προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015».
Τόνισε δε ότι «μέσα στο 2012 λογικά θα πρέπει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών να έχουμε, εκτός των συνταξιοδοτήσεων ή της μείωσης των νέων προσλήψεων, κι αποχωρήσεις υπαλλήλων που θα προέλθουν, κυρίως, μέσα από την αναδιάρθρωση, κατάργηση, ή συγχώνευση των φορέων.
Μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτό τον στόχο των 15.000. Για αυτό, ακριβώς, για να μην πάμε με ένα τρόπο οριζόντιο, με κριτήρια ανορθολογικά και άδικα, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης».
Τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.
Λαμπάδες, χειροποίητα δώρα και γλυκά θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν όσοι επισκεφτούν το πασχαλινό παζάρι που διοργανώνει το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση.
Το παζάρι, που γίνεται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου Νέας Σμύρνης, θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη 10 και 11 Απριλίου, από τις 11:00-21:30, στον πολυχώρο του Γαλαξία, στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Για περισσότερες πληροφορίες στο kethea.gr.
Σε κάθε σχολείο της Κρήτης υπάρχουν περίπου τρία παιδιά.
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία με τις οικογένειες μαθητών από την Κρήτη που εμφανίζουν αδυναμία να σιτίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.
Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απ. Κλινάκης, κατά μέσο όρο περίπου 10 σχολικές μονάδες ανά κάθε νομό της Κρήτης και περίπου 2 με 3 μαθητές σε κάθε σχολείο, έχουν καταγραφεί στις λίστες που θα σταλούν στο υπουργείο Παιδείας.
Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν ύστερα από δύο μήνες συνεργασίας με τους διευθυντές των σχολείων και αφού ολοκληρώθηκε η φάση της διασταύρωσης των στοιχείων ώστε να διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα για τον αριθμό των μαθητών και των οικογενειών τους που υποσιτίζονται.
Σε κάποιες περιοχές και αστικά κέντρα τα ευρήματα ήταν αναμενόμενα ενώ πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες φαίνεται, όπως είναι λογικό, ότι αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.
Ο κ. Κλινάκης διέψευσε κατηγορηματικά νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία 400 μαθητές μόνο στο νομό Ηρακλείου αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού.
«Το ζήτημα είναι λεπτό και για αυτό θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι και να προστατεύσουμε την ανωνυμία των μαθητών και των οικογενειών τους ώστε να μην στιγματιστούν. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όπως ήταν αναμενόμενο μιας και το σχολείο είναι ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας ωστόσο προσπαθούμε σε συνεργασία με άλλους φορείς να το αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο κ. Κλινάκης αναφέροντας στις προσπάθειες που γίνονται για να αναπτυχθεί συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως τους δήμους, την Εκκλησία κτλ.
Ήδη υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, το οποίο ενισχύει οικονομικά την προσπάθεια και στο προσεχές μέλλον θα δοθούν επιταγές στις καταγεγραμμένες οικογένειες για να αγοράσουν προϊόντα από τοπικά καταστήματα.
Σε όλες τις σχολικές μονάδες έχει αναπτυχθεί κλίμα αλληλεγγύης, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την κοινωνία, και όταν γίνεται αντιληπτή η αδυναμία μιας οικογένειας να προσφέρει τα απαραίτητα στο παιδί της, με διακριτικότητα εκπαιδευτικοί και γονείς, επεμβαίνουν προσφέροντας βοήθεια χωρίς αυτό να καταγράφεται σε κάποιο επίσημο χαρτί αλλά στη συνείδηση όλων μας.
Από τις 8 το πρωί διατίθενται στους πολίτες.
Πατάτες Νευροκοπίου χωρίς μεσάζοντες, σε πολύ χαμηλές τιμές, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν οι καταναλωτές στην Κάτω Κηφισιά.
Οι πατάτες διατίθενται από τις 8 το πρωί στον παράδρομο της Αθηνών-Λαμίας, στην έξοδο Κηφισιάς στο ρεύμα προς Λαμία και στην έξοδο της Βαρυμπόμπης στο ρεύμα προς Αθήνα.
Τι στοιχεία δείχνει νέα έρευνα.
Τα συναισθήματα που βιώνουν οι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα την εποχή της διάγνωσης μπορεί να συνδέεται με το πόσο θα ζήσουν - περιλαμβανομένων ακόμη και αντικειμενικών παραμέτρων της ασθένειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην Επιθεώρηση της Κλινικής Ογκολογίας, διαπίστωσαν ότι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι χαρακτήριζαν την ποιότητα ζωής τους καλή ζούσαν περισσότερα χρόνια με την ασθένεια -σχεδόν έξι χρόνια- σε αντίθεση με εκείνους που χαρακτήριζαν την ποιότητα ζωής τους κακή οι οποίοι ζούσαν λιγότερο από δύο χρόνια.
Αντικειμενικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το στάδιο και η επιθετικότητα του καρκίνου και άλλοι παράγοντες υγείας δεν εξηγούν πλήρως το φαινόμενο, σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Τζεφ Σλόαν, καθηγητή Ογκολογίας και Βιοστατιστικής στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότας.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αξιολογώντας την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών μπορεί ουσιαστικά να αυξήσει κάποιος τον χρόνο επιβίωσής τους.
Οι αιματολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις είναι ένας τρόπος να διαπιστώσει κάποιος την κατάσταση ενός ασθενή, αλλά οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι δύο ασθενείς μπορεί να δίνουν την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια που συνδέονται με τον καρκίνο, αλλά να έχουν διαφορετική εξέλιξη.
Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ποιότητα ζωής επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου στους καρκινοπαθείς, είπε ο Σλόαν και πρόσθεσε ότι οι γιατροί στην κλινική Mayo ξεκίνησαν συστηματικά να αξιολογούν την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.442 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία για καρκίνο του πνεύμονα στην Mayo σε ένα διάστημα 11 ετών.
Περίπου την εποχή που διαγνώστηκαν, οι ασθενείς βαθμολόγησαν την συνολική ποιότητα της ζωής τους σε μια κλίμακα από το 0 ως το 100. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 21% είχε έλλειμμα στην ποιότητα ζωής του ή την βαθμολογούσε με 50 και κάτω.
Οι ασθενείς αυτοί επιβίωναν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα: 1,6 χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με 5,6 χρόνια για την ομάδα με την μεγαλύτερη ποιότητα ζωής περίπου την εποχή της διάγνωσης. Υπήρχαν και άλλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.
Οι ασθενείς με χειρότερη ποιότητα ζωής ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες, καπνιστές και να πάσχουν από καρκίνο σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Αλλά ακόμη κι όταν η ομάδα του Σλόαν έλαβε υπόψη αυτές τις διαφορές, η ποιότητα ζωής παρέμενε δείκτης πρόγνωσης της επιβίωσης των ασθενών με συνολικά το ποσοστό θνησιμότητας στη διάρκεια της έρευνας να είναι 55% υψηλότερο μεταξύ των ασθενών που περιέγραφαν ως κακή την ποιότητα ζωής τους.
Ο Σλόαν είπε ότι ανάλογα με το τι συνδέεται η ποιότητα ζωής, υπάρχει δυνατότητα βοήθειας. Αν η πηγή του προβλήματος είναι η κατάθλιψη ή η κόπωση, η φαρμακευτική αγωγή ή κάποιου άλλου είδους θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.΄
Η αν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, κάποια κυβερνητικά προγράμματα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν.
Επίσης, η ποιότητα μπορεί να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πλην της προσωπικής ζωής του ασθενούς. Η ομάδα του Σλόαν εντόπισε πολλούς συγκεκριμένους τύπους γονιδίων που συνδέονται με την ποιότητα ζωής ανάμεσα σε 1.299 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Τρεις παραλλαγές ενός γονιδίου που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA συνδέονται με την μεγαλύτερη πιθανότητα να χαρακτηρίσει κάποιος κακή την ποιότητα ζωής του. Παραλλαγές σε άλλα γονίδια που συνδέονται με τον μεταβολισμό και τον πόνο έχουν σχέση με τον μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για κόπωση ή αίσθηση πόνου.
Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.
Καλά νέα για τους λάτρεις των πικάντικων φαγητών. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ βρήκαν ότι τα συστατικά που δίνουν στο πιπέρι καγιέν, τις πιπεριές χαλαπένιος (jalapenos) και άλλες καυτερές πιπεριές την καυτερή τους γεύση, μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος.
Το τσίλι προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, τη νούμερο ένα αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.
Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Zhen-Yu Chen ανέφερε: «Η έρευνά μας διεύρυνε τις γνώσεις μας για το πώς το τσίλι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας. Πλέον έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα για το πώς οι ουσίες αυτές επιδρούν στα γονίδια του ανθρώπινου οργανισμού επηρεάζοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων».
«Αυτό δε σημαίνει ότι συνιστούμε σε όλους τους ανθρώπους να αρχίσουν να καταναλώνουν τσίλι σε υπερβολικό βαθμό. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παραμένει το “κλειδί”. Και φυσικά το τσίλι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί» πρόσθεσε ο ίδιος.
Λεπτομερής έρευνα απεικόνισής του.
Οι διασυνδέσεις των νευρικών ινών ή νευραξόνων μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου θυμίζουν μάλλον σκάκι παρά κουβάρι σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έκανε τη λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα απεικόνιση των εγκεφαλικών «καλωδιώσεων», χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές που υπάρχουν και οι οποίες καταγράφουν τη ροή των μορίων του νερού μέσω του εγκεφάλου. Η νέα μελέτη αναδεικνύει μία απλή και σχεδόν γεωμετρική αρχιτεκτονική που υπάρχει στο εσωτερικό του εγκεφάλου, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί «το πιο πολύπλοκο πράγμα στο γνωστό σύμπαν».
Οι ερευνητές του Κέντρου Βιοϊατρικής Απεικόνισης Μαρτίνος, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Βαν Γουέντιν παρουσίασαν τρισδιάστατες εικόνες που θυμίζουν κυβικό πλέγμα χωρίς διαγωνίους. Οι απεικονίσεις έγιναν μετά θάνατον σε εγκεφάλους τεσσάρων ειδών μαϊμούδων, καθώς και σε ανθρώπους εν ζωή.
Όπως είπαν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος απέχει πολύ από το να είναι ένας κυκεώνας νευρωνικών «καλωδιώσεων», καθώς οι συνδέσεις του θυμίζουν περισσότερο ταινιοειδή καλώδια, που σχηματίζουν ορθές γωνίες μεταξύ τους. Η γεωμετρική αυτή δομή του εγκεφαλικού «πλέγματος» συναντάται τόσο στους ανθρώπους, όσο και στους πιθήκους.
Η νέα μελέτη, η οποία, λόγω και της υψηλής ανάλυσής της, χαρακτηρίσθηκε ορόσημο στην ανθρώπινη νευροανατομία, εντάσσεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Human Connectome Project», που χρηματοδοτούν τα δημόσια Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Στόχος είναι για πρώτη φορά να χαρτογραφηθούν πλήρως όλες οι διασυνδέσεις στο εσωτερικό του εγκεφάλου, με την ελπίδα ότι αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη στον ιατρικό τομέα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι όσο ο χάρτης του εγκεφάλου γίνεται πιο σαφής, τόσο θα καταστεί εφικτό να εντοπιστούν οι παθολογικές αποκλίσεις σε αυτή την «καλωδίωση» και άρα θα γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών, ιδίως των νευρολογικών.
Καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται από τη νηπιακή ηλικία, οι συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του στο εσωτερικό του εξελίσσονται κυρίως πάνω σε κάθετους και οριζόντιους άξονες. Αυτή η δομή πλέγματος φαίνεται πως καθοδηγεί συνεχώς τις νευρωνικές «καλωδιώσεις» σαν λεωφόρους, που ξεπετάγονται όχι προς κάθε κατεύθυνση, αλλά προς τα αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω. Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμούν οι νευροεπιστήμονες, ο εγκέφαλος έχει βρει ένα τακτικό, οργανωμένο και αποδοτικό τρόπο να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται.
Οι νευράξονες, που αποτελούν τμήμα της λεγόμενης λευκής ουσίας, επιτρέπουν στις διαφορετικές και εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συντονίζουν τις δράσεις και αντιδράσεις τους. Στη φαιά ουσία, στην επιφάνεια του εγκεφάλου, είναι πιο εκτεταμένη η ακανόνιστη και μη γεωμετρική «καλωδίωση». Όσο πιο βαθιά πηγαίνει κανείς, τόσο αναδεικνύεται η τακτοποιημένη δομή του νευρωνικού πλέγματος.
Δεν λείπουν πάντως οι επιστήμονες που δηλώνουν επιφυλακτικοί και θεωρούν πρόωρη και υπεραπλουστευτική τη γεωμετρική αρχιτεκτονική που φαίνεται να αποκαλύπτει η νέα τεχνική, η οποία, όπως επισημαίνουν, εφαρμόστηκε σε ένα μικρό μόνο μέρος του εγκεφάλου. Πολλοί σκεπτικιστές πιστεύουν ότι σε άλλα σημεία του εγκεφάλου οι νευράξονες δεν θα συνδέονται μόνο με ορθογώνιο τρόπο.
Οι γιατροί θα συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία.
Δημοφιλή φάρμακα εξοστρακίζονται από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, καθώς το επόμενο διάστημα οι γιατροί θα κληθούν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους.
Οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο - δηλαδή αντίγραφο - σε μια προσπάθεια συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Με τον τρόπο αυτόν αλλάζουν χέρια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ: αυτό είναι το ποσό που εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί από τις εταιρείες που παράγουν πρωτότυπα σε εκείνες που διακινούν γενόσημα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.
Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).
Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 18%, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης βάσει του «κλειστού προϋπολογισμού».
Η εξοικονόμηση πόρων στην περίπτωση που αυξηθεί ο όγκος των αντιγράφων σκευασμάτων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τα γενόσημα: Μια απόπειρα επιστημονικής προσέγγισης».
Αν επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας για αύξηση στο 50%, τότε η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί κατά 528 εκατ. ευρώ.
Πώς επηρεάζουν οι γύρω μας τα δικά μας γεύματα.
Το φαγητό αποτελεί αναμφισβήτητα απαραίτητο στοιχείο για το ανθρώπινο σώμα. Πέρα από αυτό όμως το φαγητό αποτελεί και μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης με τους γύρω μας.
Οικογενειακά γεύματα, επαγγελματικά δείπνα ή φαγητό με φίλους αποτελούν λίγες μόνο από τις περιπτώσεις στις οποίες συνηθίζουμε να γευματίζουμε με άλλα άτομα. Πληθώρα μελετών αποδεικνύουν ότι η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζεται άμεσα από τις κοινωνικές επιδράσεις που δεχόμαστε από τους συνδαιτυμόνες μας. Έως σήμερα λοιπόν γνωρίζαμε ότι «είμαστε ότι τρώμε», μήπως όμως τελικά είμαστε και ότι τρώει ο διπλανός μας;
Ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει φανεί από την πλειοψηφία των ερευνών είναι ότι τα άτομα συνηθίζουν να τρώνε πιο πολύ, όταν γευματίζουν μαζί με τον σύντροφό τους, με συγγενείς ή με φίλους, παρά όταν τρώνε μόνοι τους, ενώ η ποσότητα του καταναλισκόμενου φαγητού φαίνεται να αυξάνεται αναλογικά με το μέγεθος της παρέας.
Πολλοί μηχανισμοί είναι πιθανό να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία με πιο σημαντικό την μείωση της αντίληψης του αισθήματος κορεσμού, λόγω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της διέγερσης των συναισθημάτων.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η παρουσία ενός ή περισσοτέρων ατόμων δημιουργεί έντονες τάσεις μιμητισμού ως προς την διατροφική κατανάλωση.
Όπως γνωρίζουμε από την ψυχολογία, οι άνθρωποι τείνουν να μιμούνται πολλές πτυχές των ατόμων με τα οποία έρχονται σε αλληλεπίδραση, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του σώματος, των χειρονομιών και του τρόπου ομιλίας.
Στο πεδίο της διατροφής, ο μιμητισμός έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα ενός ατόμου που τρώει μια «μπουκιά» φαγητό να πυροδοτεί την ίδια αντίδραση και στον διπλανό του. Έτσι έχουμε σχεδόν συγχρονισμό στην πρόσληψη τροφής.
Ο μιμητισμός αποτελεί ένα μόνο από τα στοιχεία που διαμορφώνουν την διατροφική μας συμπεριφορά όταν γευματίζουμε με άλλα άτομα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης το φύλο του συνδαιτυμόνα μας, η οικειότητα που αισθανόμαστε μαζί του και η φύση της σχέσης που έχουμε.
Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες συνηθίζουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού όταν η παρέα τους στο γεύμα είναι άντρες, απ’ ό,τι όταν είναι άτομα του ίδιου φύλου. Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τους άντρες, αφού σε σχετική έρευνα δεν επηρεάστηκαν οι διατροφικές τους επιλογές ανάλογα με το φύλο του συνδαιτυμόνα.
Ένας λόγος που μπορεί να εξηγήσει αυτή τη συμπεριφορά, είναι ότι οι γυναίκες, όχι άδικα, συνδέουν την θηλυκότητα τους με την πρόσληψη φαγητού, αφού από μελέτες αποδεικνύεται ότι γυναίκες που τρώνε λιγότερο είναι πιο αρεστές από εκείνες που τρώνε πολύ.
Όσον αφορά στην επίδραση της οικειότητας στην ποσότητα φαγητού που προσλαμβάνουμε, φαίνεται ότι και οι γυναίκες και οι άντρες τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο φαγητό παρουσία ενός αγνώστου ή ενός ατόμου με το οποίο δεν έχουν αρκετή οικειότητα.
Αυτό πιθανόν συμβαίνει επειδή στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε καλή εντύπωση μας οδηγεί σε πιο συγκρατημένη ενεργειακή πρόσληψη.
Μεταξύ των διαφόρων σχέσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ δύο ατόμων, σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, φάνηκε ότι οι γυναίκες μαζί με τον σύντροφό τους κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ενώ στους άντρες αυτό συμβαίνει όταν βρίσκονται με τους φίλους τους.
Ένας ακόμα παράγοντας που επιδρά στην διατροφική μας συμπεριφορά είναι το σωματικό μας βάρος αλλά και το σωματικό βάρος του ατόμου με το οποίο τρώμε μαζί. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε με δείγμα υπέρβαρους και νορμοβαρείς (φυσιολογικού βάρους) νεαρούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπέρβαρα άτομα που γευμάτιζαν με ένα άλλο υπέρβαρο άτομο έτρωγαν περισσότερο απ’ ό,τι όταν ο διπλανός τους ήταν φυσιολογικού βάρους.
Στους νορμοβαρείς δεν αποδείχτηκε κάτι αντίστοιχο, αφού η κατανάλωσή τους δεν επηρεάστηκε από το βάρος του άλλου ατόμου.
Τα λανθασμένα στερεότυπα που θέλουν τα υπέρβαρα άτομα να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού, προφανώς αποτελεί ένα λόγο για τον οποίο άτομα με αυξημένο βάρος μπροστά στην παρουσία ενός νορμοβαρούς ή ενός μη οικείου ατόμου μειώνουν την ενεργειακή τους πρόσληψη.
Αντιθέτως, το γεύμα μαζί με άλλο ένα υπέρβαρο άτομο μάλλον μειώνει τις αναστολές τους, με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερου φαγητού.
Καταλήγοντας, το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Τα διατροφικά μας «πιστεύω» μάλλον παραμερίζονται και την θέση τους παίρνουν τα συναισθήματα που έχουμε για τους συνδαιτυμόνες μας και η ανάγκη μας να είμαστε αποδεκτοί.
Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Αναγκαίος ο σωστός αερισμός των χώρων.
Τριάντα εφτά εκατομμύρια βακτήρια την ώρα μπορούν να προστεθούν στον αέρα που αναπνέουμε, μπαίνοντας απλά σε έναν κλειστό χώρο, συμπεραίνει μια νέα αμερικανική έρευνα. Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία του σωστού αερισμού των χώρων, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γιέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβάλλοντος Τζόρνταν Πέκια, επισημαίνουν ότι εκατομμύρια μικροοργανισμοί έχουν μείνει πίσω σε έναν κλειστό χώρο, κυρίως στο πάτωμα, αφότου έφυγαν οι άνθρωποι που τους μετέφεραν εκεί. Αυτά τα μικρόβια αναδεύονται και σηκώνονται ξανά στον αέρα, μόλις κάποιος εισέρχεται ξανά στο χώρο.
«Ζούμε μέσα μία μικροβιακή σούπα και, σε μεγάλο βαθμό, αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται πάνω μας», δήλωσε ο Τζ. Πέκια και τόνισε ότι «η σκόνη στο πάτωμα, που έχει εναποτεθεί εκεί και από τους προηγούμενους από εμάς, αποτελεί τη βασική πηγή των βακτηρίων που αναπνέουμε».
Οι ερευνητές μέτρησαν και ανέλυσαν τα βιολογικά σωματίδια σε ένα δωμάτιο για μία περίοδο οκτώ ημερών (τέσσερις μέρες όταν ήταν συνεχώς άδειο και άλλες τέσσερις όταν έμπαιναν περιοδικά άνθρωποι). Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα, οι πόρτες και τα παράθυρα έμεναν διαρκώς κλειστά.
Όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στον κλειστό χώρο, όπως έδειξαν οι μετρήσεις, υπήρχε σημαντική αύξηση στις αερομεταφερόμενες συγκεντρώσεις βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών κάθε μεγέθους. Περίπου το 18% τόσο των νέων όσο και των προϋπαρχόντων βακτηρίων προέρχονταν από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα είχαν μεταφέρει στον χώρο, ενώ οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί προέρχονταν από τα φυτά και άλλες πηγές.
Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι των πόλεων περνάνε τις περισσότερες ώρες της μέρας σε κλειστούς χώρους, όπως είπαν οι ερευνητές, πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στον αερισμό και στην εύρεση νέων τρόπων καθαρισμού τους. «Όλες τις μολυσματικές νόσους που κολλάμε, ουσιαστικά τις κολλάμε μέσα σε κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο Πέκια.
Συχνές και οι συναφείς διαταραχές.
Σχεδόν ένα στα 88 παιδιά στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται με αυτισμό ή κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τον αυτισμό, ποσοστό που διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το πώς η διαταραχή διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται.
Την ανακοίνωση έκανε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η αναλογία αυτή αποτυπώνει αύξηση κατά 25% από την τελευταία ανάλυση του 2006 και διπλασιασμό του ποσοστού που είχε καταγραφεί το 2002.
Μαθησιακή δυσκολία που ταλαιπωρεί τα παιδιά.
Η δυσορθογραφία είναι μία ειδική μαθησιακή δυσκολία που εμφανίζεται σε παιδιά που κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη τόσο στο θέμα όσο και στις καταλήξεις των λέξεων. Συχνά τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσλεξία (δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή) παρουσιάζουν ταυτόχρονα προβλήματα και στην ορθογραφία ωστόσο η δυσορθογραφία μπορεί να υφίσταται και μόνη της χωρίς να συνοδεύεται από διαταραχές στην αναγνωστική ικανότητα.
Τα άτομα με δυσορθογραφία, δυσκολεύονται κυρίως να κατανοήσουν τους γραμματικούς κανόνες, να βάλουν δηλαδή κάθε λέξη σε μία λογική κατηγορία σύμφωνα με το μέρος του λόγου που ανήκει, το γένος, την πτώση και τον αριθμό και να εφαρμόσουν έτσι σωστά τον ορθογραφικό κανόνα. Αδυνατώντας λοιπόν να εφαρμόσουν τον κανόνα ενώ μπορεί να τον γνωρίζουν δεν μπορούν να τον γενικεύσουν και να τον χρησιμοποιήσουν στον γραπτό τους λόγο.
Τα παιδιά με την ειδική αυτή μαθησιακή διαταραχή εκτός από τη δυσκολία που έχουν στην κατανόηση των γραμματικών χαρακτηριστικών κάνουν συνήθως δύο τύπους ορθογραφικών λαθών:
α) τα λάθη ακουστικού τύπου όπου τα παιδιά έχουν δυσκολία στην ακουστική διάκριση των ήχων και στη σειρά διαδοχής τους (αγρός αντί αργός)
β) τα λάθη οπτικού τύπου όπου τα παιδιά έχουν δυσκολία στην οπτική διάκριση των χαρακτηριστικών των γραμμάτων ( βέλω αντί θέλω)
Αναλυτικότερα τα λάθη των παιδιών με δυσκολίες στην ορθογραφία είναι τα εξής:
-ορθογραφικά λάθη θέματος και καταλήξεως των λέξεων (δεν μπορούν να θυμηθούν τους κανόνες ορθογραφίας)
αντικαταστάσεις δίψηφων συμφώνων που μοιάζουν ακουστικά μεταξύ τους (τσάκι αντί τζάκι)
-παραλείψεις γραμμάτων, συλλαβών και καταλήξεων (ξύστα αντί ξύστρα)
-αντικαταστάσεις ομόηχων άρθρων, ουσιαστικών, επιθέτων και ρημάτων (τον αντί των, σκηνή αντί σκοινί, πολλή αντί πολλοί, παίρνω αντί περνώ)
-αντικαταστάσεις σωστών γραμμάτων σε λάθος σειρά (πνάω αντί πάνω)
-αντιστροφές γραμμάτων ή λέξεων (3 αντί ε, σκιτάπι αντί σπιτάκι)
-προσθέσεις ή παραλείψεις γραμμάτων στις λέξεις (τελειώνιω ή τελιώνω αντί για τελειώνω)
-φωνητική γραφή των λέξεων (γράφουν τη λέξη όπως ακριβώς την ακούν, απλοποιώντας έτσι τη λέξη οπτικά με το να χρησιμοποιούν τους πιο απλούς φθόγγους π.χ. ορέος αντί ωραίος)
-ανομοιόμορφα γράμματα, μίξη κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων μέσα στη λέξη
-μικρές αποστάσεις ανάμεσα στις λέξεις και κόλλημα των γραμμάτων μεταξύ τους ή μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις λέξεις
-μη χρήση τονισμού στις λέξεις
-συνεχόμενη επανάληψη των ίδιων λέξεων (και και)
-γραφή εκτός της γραμμής του τετραδίου
Τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτή την ειδική μαθησιακή δυσκολία χρειάζονται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας αφού δεν αρκεί η επανάληψη και η εξάσκηση που έχει ανάγκη ένα παιδί που είναι απλώς ανορθόγραφο. Η ειδική διδασκαλία πρέπει να στηρίζεται σε τεχνικές εμπέδωσης των ορθογραφικών κανόνων μέσω της δημιουργίας οπτικών εικόνων και της εφαρμογής μνημονικών τεχνικών. Στόχος είναι να μπορέσει το κάθε παιδί με τη βοήθεια της κατηγοριοποίησης των λέξεων να αυτοματοποιήσει τη γνώση αλλά ταυτόχρονα να μάθει να έχει ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία επιλέγοντας μεθόδους που θα καλύπτουν τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και πάνω από όλα τις ικανότητές του.
Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τα γενόσημα φάρμακα.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι έλληνες γιατροί βλέπουν με καλό μάτι τη χρήση γενόσημων φαρμάκων. Το 83,2% των γιατρών τα θεωρεί ποιοτικά, το 85,9% εκτιμά ότι είναι αποτελεσματικά και το 84,7% ασφαλή.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΔΥ ο ειδικός συνεργάτης της Σχολής, Κ. Αθανασάκης, είπε ότι η χρήση γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 15 δισ. ευρώ το χρόνο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ι. Τούντας, μιλώντας στην εκδήλωση, είπε ότι ορισμένα ΜΜΕ αλλά και κάποιοι επιστήμονες που εμφανίστηκαν σε αυτά, προσπάθησαν να περάσουν λάθος μηνύματα σε σχέση με τα γενόσημα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αμφιβολίες στους πολίτες.
Παράλληλα, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Α. Δημόπουλος, είπε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να «απεξαρτηθούν» από τα φάρμακο και πρόσθεσε ότι και σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε κατά μεγάλη αναλογία χρήση γενόσημων φαρμάκων υπήρξαν αρχικά αντιδράσεις, όμως στη συνέχεια το μέτρο λειτούργησε.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σουλιώτης, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για το κράτος και τη φαρμακευτική δαπάνη να τηρηθούν αυτή τη φορά οι προϋπολογισμοί, ενώ όλοι σχεδόν οι ομιλητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για τη χρήση γενόσημων φαρμάκων αλλά και να πεισθούν οι ασθενείς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Παρότι εμφανίστηκαν θετικοί στη χρήση γενόσημων φαρμάκων τόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου, όσο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Ν. Βλασταράκος, τόνισαν ότι η χρήση γενοσήμων θα είναι θετική για τους ασθενείς μόνον αν τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και ποιοτικά.
Η άποψη ενός μεξικανού γιατρού για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων.
Θεραπεία κατά του καρκίνου, χωρίς φάρμακα, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και επεμβάσεις υποστηρίζει ότι έχει βρει Μεξικανός γιατρός. Η γρήγορη, απλή, ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική -ακόμα και για περιπτώσεις μεταστάσεων- ιδέα του δρα Εγκον Μπιρ βασίζεται στην αρχή ότι τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν γρήγορο μεταβολισμό και μεγάλες απαιτήσεις θρεπτικών συστατικών. Όταν επομένως στερηθούν αυτές τις δύο συνθήκες, δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με τη θεωρία του δρα Μπιρ, ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθούν συνθήκες χαμηλού μεταβολισμού και χαμηλής θερμοκρασίας σώματος σε ζώντες οργανισμούς χωρίς παρενέργειες είναι η χειμερία νάρκη. Τα ζώα που μπαίνουν σε χειμερία νάρκη μειώνουν την καρδιακή τους λειτουργία σε μόλις 2-3 παλμούς το λεπτό, ενώ η θερμοκρασία τους διατηρείται μόλις μερικούς βαθμούς πάνω από το μηδέν.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να πέσουν σε χειμερία νάρκη, ο Μπρι προτείνει την κοντινότερη εναλλακτική λύση, που δεν είναι άλλη από τη νάρκωση με τη μορφή γενικής αναισθησίας. Ο Μεξικανός επιστήμονας θεωρεί επομένως ότι η καταλληλότερη θεραπεία είναι η γενική αναισθησία διάρκειας τριών ωρών, στην οποία μπορεί να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά δέκα βαθμούς.
Πειράματα που έχουν γίνει ήδη σε σκυλιά, αρουραίους και ποντικούς έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μείωση του βασικού μεταβολισμού είναι ικανά να εξολοθρεύσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Έως πότε παρατείνεται η υποχρέωση σύνταξης και υπογραφής ισολογισμών.
Μετά από τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, Χάρη Θεοχάρη, ότι για μερικές ημέρες ακόμη θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις του Ε9 του 2010, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις τόσο για τη συγκεκριμένη χρονιά, όσο και για τις προηγούμενες, τα δεδομένα, έχουν ως εξής:
Η συγκεκριμένη εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για την υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το Πάσχα.
Θυμίζουμε ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις Ε9 του 2011 – επίσης ηλεκτρονικά – λήγει στις 31 Ιουλίου.
Εκτός από την υποβολή δήλωσης μεταβολών της ακίνητης περιουσίας, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποχρέωση σύνταξης και υπογραφής του ισολογισμού για όλες τις μορφές των επιχειρήσεων παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Όλα αυτά αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι το TAXIS και το TAXISNET στηρίζονται σε πήλινα πόδια, καθώς οι διαρκείς παρατάσεις δίνονται λόγω προβλημάτων, δυσλειτουργιών και λαθών, που προκαλούνται στη διαδικασία από παραλείψεις του συστήματος, ταλαιπωρώντας διαρκώς τους φορολογούμενους.
Την Πέμπτη θα καταβληθεί το δώρο του ΙΚΑ.
Σήμερα θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΟΓΑ τόσο η σύνταξη, όσο και το δώρο του Πάσχα, ενώ την Πέμπτη 5 Απριλίου θα καταβληθεί το δώρο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ
Η καταβολή θα γίνει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των ΕΛΤΑ.
Τι μπορεί να ανακουφίσει έναν καρδιοπαθή.
Έχει αποδειχθεί ότι στο άκουσμα ενός κομματιού μουσικής μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της καρδιάς ή να ελαττωθεί ή να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση. Τελευταίες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, που είναι από τις σοβαρότερες καρδιοπάθειες, συνυπάρχει με κατάθλιψη περίπου στο 1/3 των ασθενών. Η κατάθλιψη επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία βελτιώνεται στο άκουσμα μουσικής και μάλιστα συνδέεται με τη λειτουργία της καρδιάς.
Η καρδιά έχει νεύρα. Το λεγόμενο καρδιακό πλέγμα βρίσκεται υπό την επίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του λεγόμενου συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος. Το συμπαθητικό σύστημα επιταχύνει τους ρυθμούς της καρδιάς, ενώ το παρασυμπαθητικό σύστημα τους επιβραδύνει.
Διά μέσου των νεύρων της καρδιάς επικοινωνεί ο εγκέφαλος με την καρδιά. Διά μέσου του καρδιακού πλέγματος δίνονται εντολές από τον εγκέφαλο προς την καρδιά για να προκληθούν ταχυκαρδίες, βραδυκαρδίες και γενικότερα αρρυθμίες.
Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση. Ο θυμός, ο φόβος, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Το ερωτικό σκίρτημα της καρδιάς δεν είναι τίποτε άλλο από μία απλή ταχυκαρδία, αποτέλεσμα της εγκεφαλικής εντολής.
Η μουσική με τα συναισθήματα που ξυπνά διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Τα φαινόμενα αυτά εκμεταλλεύεται - με την καλή έννοια του όρου- η καρδιολογία, η οποία τα προσαρμόζει ανάλογα, με στόχο να βελτιώσει τη συμπεριφορά της καρδιάς ενός καρδιοπαθούς. Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας.
Όμως, μπορεί να ανακουφίσει τον καρδιοπαθή και να βελτιώσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του, προκαλώντας τελικά βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας στο σύνολό της.
Πηγή: http://www.ygeianews.gr
100.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως.
Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από δάγκωμα φιδιού. Περίπου τρεις φορές περισσότεροι καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς ή μένουν ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους, κάτι που οφείλεται στα σοβαρά τραύματα που τους δημιουργούνται.
Και μπορεί στην Ελλάδα τα νούμερα με θύματα να μην είναι ανατριχιαστικά, στον υπόλοιπο κόσμο όμως επικρατεί πανικός και γι’ αυτό ακριβώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κάνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παραχθούν κατάλληλα αντίδοτα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει έλλειψη στην αγορά, οφείλονται σε μια σειρά προβλημάτων όπως για παράδειγμα την κακή πληροφόρηση για την έκταση και το είδος του δαγκώματος, δυσκολίες σχετικά με την εκτίμηση της απαιτούμενης βοήθειας και μεγάλα προβλήματα σχετικά με τη διάθεση του αντιδότου ώστε να φτάνει σε όλους.
Επιπλέον, στις αγορές των χωρών του Τρίτου Κόσμου κυκλοφορούν πολλοί μη εγκεκριμένοι αντιοφικοί οροί, γεγονός που γεννά μεγάλη δυσπιστία στους τοπικούς πληθυσμούς.
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι σημαντικές, καθώς τα φίδια στον πλανήτη μας παρουσιάζουν ποικιλία. Τα σχεδόν 3.000 είδη είναι κατανεμημένα σε 18 οικογένειες, εκ των οποίων οι έξι είναι οι σημαντικότερες: κολουβρίδες, βοΐδες, πυθονίδες, υδροφίδες, ελαπίδες και βιπερίδες.
Κυρίως οι δύο τελευταίες οικογένειες, στις οποίες ανήκουν οι κόμπρες και οι οχιές αντίστοιχα, είναι και οι πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αν και τα υδρόβια φίδια είναι συχνά πολύ δηλητηριώδη, επιτίθενται πολύ σπάνια. Γι’ αυτό καλό είναι να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα, όπως λένε και οι ειδικοί.
Εμφανίζεται 3-4 φορές συχνότερα στα αγόρια από τα κορίτσια.
Αφιερωμένη στα αυτιστικά άτομα είναι η 2α Απριλίου μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των ατόμων στην κοινωνία.
Τι είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή που οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου, απομονώνοντάς τον.
Το φάσμα του αυτισμού χαρακτηρίζεται, σε διαφορετικούς βαθμούς, από δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την κοινωνική κατανόηση και συναισθηματική συναλλαγή, από δυσκολίες στη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενες, στερεότυπες συμπεριφορές και δραστηριότητες που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του ατόμου.
Μπορεί να συνδέεται με νοητική αναπηρία, με δυσκολίες συγκέντρωσης και συντονισμού των κινήσεων και με θέματα σωματικής υγείας όπως διαταραχές στον ύπνο και γαστρεντερικές διαταραχές. Μερικά άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν εξαιρετικές ικανότητες και διαπρέπουν στη μουσική, τα μαθηματικά ή τις τέχνες.
Ο αυτισμός φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην πολύ πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, τα πιο εμφανή σημάδια και συμπτώματα του αυτισμού πρωτοεμφανίζονται στην ηλικία των 2 ή 3 ετών, μπορούμε δηλαδή να πούμε με ασφάλεια ότι εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή.
Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός;
Μόνο στην Αμερική, 1 στα 110 παιδιά έχει κάποια μορφή αυτισμού, μια αύξηση της τάξεως του 600% κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η προσεκτική έρευνα καταδεικνύει ότι μόνο εν μέρει αυτή η αύξηση μπορεί να δικαιολογηθεί από τη βελτίωση στα διαγνωστικά μέσα και από την αύξηση της ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μελέτες, ο αυτισμός είναι τρεις με τέσσερις φορές πιο συχνός στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.
Περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό από ότι συνολικά με καρκίνο παιδικής ηλικίας, με νεανικό διαβήτη ή με AIDS. Tα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά εμφάνισης μορφής αυτισμού αυξάνονται κατά 10 με 17 τοις εκατό ετησίως. Δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη εξήγηση για αυτή τη συνεχή αύξηση, αν και οι καλύτερες διαγνωστικές μέθοδοι και η περιβαλλοντική επίδραση θεωρούνται οι δύο πιο σημαντικοί λόγοι.
Τι προκαλεί τον αυτισμό;
Δεν υπάρχει μια και μοναδική αιτία του αυτισμού, όπως ακριβώς δεν υπάρχει ένα και μόνο είδος αυτισμού. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια σειρά από σπάνιες γονιδιακές αλλαγές ή μεταλλάξεις, που σχετίζονται με τον αυτισμό. Ένας μικρός αριθμός από αυτές είναι ικανός να προκαλέσει αυτισμό από μόνος του, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αυτισμού φαίνεται ότι προκαλούνται από έναν συνδυασμό των προαναφερόμενων γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Με την αδιαμφισβήτητη παρουσία γενετικής προδιάθεσης για τον αυτισμό, υπάρχουν μια σειρά από μη γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που φαίνεται ότι αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα παιδί αυτισμό. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτά είναι η μεγάλη ηλικία και των δύο γονέων κατά τη σύλληψη, το να ασθενήσει η μητέρα κατά την κύηση και ορισμένες δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη γέννηση, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με μη επαρκή οξυγόνωση του εγκεφάλου του μωρού. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου όμως ότι αυτοί οι παράγοντες, δεν προκαλούν αυτισμό από μόνοι τους, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο σε συνδυασμό με τους γενετικούς παράγοντες.
Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι μειωμένος για τις γυναίκες που λαμβάνουν βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και πριν ακόμα από τη σύλληψη (ειδικά αυτές που περιέχουν φολικό οξύ).
Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερο, οι ερευνητές εξετάζουν το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στον αυτισμό.
Συνοπτικά λοιπόν, οι τομείς της έρευνας για το τι προκαλεί τον αυτισμό περιλαμβάνουν: γενετική προδιάθεση και γενετικούς παράγοντες, διαφοροποιήσεις στη δομή του εγκεφάλου, ελλείψεις σε ένζυμα/ βιταμίνες/μέταλλα, μολύνσεις, περιβαλλοντικούς παράγοντες, κλπ, χωρίς όμως να περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Οι έρευνες σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνονται στην γενετική βάση.
Διάγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την παροχή οικογενειακής υποστήριξης, πρόωρης παρέμβασης που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο όφελος για το παιδί, αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών του, κατανόηση της συμπεριφοράς του, βελτίωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων του και των γνωστικών ικανοτήτων του, σωστότερη ανάπτυξη.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι τρία:
Διαταραχή της επικοινωνίας (δυσκολίες στην χρήση της γλώσσας και της ομιλίας, ελλειμματική κατανόηση και προβλήματα κατανόησης εννοιών, κλπ).
Διαταραχή της φαντασίας, (με εμμονική ενασχόληση με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και στερεότυπες συμπεριφορές και απουσία ευελιξίας στη σκέψη και προσαρμογής σε καταστάσεις, κλπ).
Διαταραχή της κοινωνικότητας (φτωχή κοινωνική επαφή, αλληλεπίδραση που προκαλεί σύγχυση, κλπ).
Υπάρχει θεραπεία;
Κάθε άτομο με αυτισμό είναι μοναδικό. Το φάσμα του αυτισμού είναι πολύ μεγάλο και στην μία άκρη του περιλαμβάνει την τυπική μορφή του αυτισμού, ενώ στην άλλη περιλαμβάνονται οι μορφές υψηλής λειτουργικότητας, με ενδιάμεσα διάχυτες, διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές.
Πολλοί αυτιστικοί έχουν εξαιρετικές δεξιότητες: ακαδημαϊκές, μουσικές, κλπ. Περίπου το 40 τοις εκατό έχει πνευματικές ικανότητες που κυμαίνονται στο μέσο όρο ή ακόμα και πάνω από αυτόν. Πολλά υψηλής νοημοσύνης και λειτουργικότητας άτομα με κάποια μορφή αυτισμού δεν αποκλείεται να μην διαγιγνώσκονται ποτέ και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους μόνα τους και να διαπρέπουν στην κοινωνία, χωρίς ταυτόχρονα να «στιγματίζονται».
Πράγματι, πολλά άτομα στο αυτιστικό φάσμα θα έπρεπε να είναι υπερήφανα για τις ικανότητες τους και τον ξεχωριστό τους τρόπο θέασης του κόσμου και της πραγματικότητας.
Κάποιοι αυτιστικοί βέβαια έχουν σημαντικές αναπηρίες και δεν είναι σε θέση να ζήσουν ανεξάρτητα: σημαντικό ποσοστό ατόμων με αυτισμό, ενώ μπορεί μέσω της εκπαίδευσης να αναπτύξει τις ικανότητες του, δεν μπορεί παρόλα αυτά να ζήσει αυτόνομα, χωρίς διαρκή φροντίδα. Μπορεί όμως να είναι υπεύθυνο ώστε να φέρνει σε πέρας απλές εργασίες.
Περίπου το 25 τοις εκατό των αυτιστικών ατόμων παρουσιάζουν γλωσσικές δυσλειτουργίες, αλλά μπορούν να μάθουν να επικοινωνούν με άλλα μέσα.
Όσο πιο πρώιμη η παρέμβαση τόσες οι πιθανότητες τα παιδιά με αυτισμό και να μην ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, όσο ξεχωριστά κι αν είναι σε κάποιους τομείς.
Έξι γρήγορα και εύκολα σνακ που προτείνουν βρετανοί διατροφολόγοι.
Βρετανοί διατροφολόγοι συνιστούν έξι γρήγορα και εύκολα σνακ που μπορείτε να δοκιμάσετε άφοβα πριν από την κραιπάλη των εορτών, ώστε να μειωθούν οι παρενέργειες της επόμενης ημέρας από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
1. Σάντουιτς ολικής αλέσεως με σολομό, ντομάτα και τυρί κρέμα: πολλοί διαιτολόγοι θεωρούν το σνακ αυτό ως το ιδανικό πριν από μια βραδινή έξοδο που θα συνοδευτεί από λίτρα αλκοόλ. Ο συνδυασμός των υλικών ανεβάζει τα επίπεδα βιταμίνης Β και C, που θα μας βοηθήσουν να «βγάλουμε τη νύχτα» ανώδυνα.
2. Ομελέτα και ψωμί σίκαλης: εξασφαλίζει την ισορροπία στην πανίδα του στομαχιού μας, ειδικά αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και ένα ποτήρι γάλα με 1% λιπαρά. Ένα γεύμα που, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, συνδυάζει βιταμίνη Β και ενέργεια.
3. Φασόλια σε σάλτσα ντομάτας πάνω σε ψωμί του τοστ: ειδικά αν συνδυαστεί με λίγο αβοκάντο και ένα ποτήρι χυμό μήλου, το γεύμα αυτό εμποδίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να υποχωρήσουν, κάτι που συμβαίνει όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ.
4. Αρνίσια παϊδάκια με γλυκοπατάτα: το αρνί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες μας φουσκώνουν, ενώ η γλυκοπατάτα απελευθερώνει αργά αλλά σταθερά ενέργεια στο σώμα μας. Μαζί με λίγο γιαούρτι και ένα ποτήρι νερό είναι ό,τι πρέπει.
5. Πουτίγκα ρυζιού με μάνγκο: Το γεύμα αυτό, μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι, εξισορροπεί τη χλωρίδα του στομαχιού, χωρίς να το ερεθίζει, προετοιμάζοντάς το όσο το δυνατόν καλύτερα για όλα αυτά που πρόκειται να δεχθεί σε λίγες ώρες. Το μάνγκο επίσης ανεβάζει τα επίπεδα βιταμίνης Β και C.
6. Χορτόσουπα ή φακές: και οι δύο αυτές σούπες δίνουν την αίσθηση του γεμάτου στομαχιού, ενώ γεμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με βραδύκαυστη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιστάσεις. Οι ειδικοί προτείνουν να τις συνοδέψετε με ένα μιλκ σέικ μπανάνα και μια κουταλιά μέλι.
Πηγή: http://www.ygeianews.gr/section/good-life/content/oxi-alkool-me-adeio-stomaxi