Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Άθληση στο γραφείο



Βελτιώστε τη στάση σας όταν εργάζεστε!
Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας ο χρόνος που έχει ο καθένας μας να διαθέσει για άθληση είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη λάθος στάση που έχουμε υιοθετήσει όταν καθόμαστε στο γραφείο μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένα προβλήματα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζονται σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε γραφείο σχετίζονται με:

Αυχενικό σύνδρομο

Η παρατεταμένη κάμψη στο κεφάλι λόγω λανθασμένης τοποθέτησης της οθόνης του Η/Υ οδηγεί σε έντονη φόρτιση της αυχενικής μοίρας, η οποία εκδηλώνεται με πόνους στον αυχένα, το κεφάλι ή τους ώμους.

Τενοντίτιδες άνω άκρων - καρπιαίος σωλήνας

Οι επαναλαμβανόμενες για πολλή ώρα κινήσεις, χωρίς τη χρήση εργονομικού πληκτρολογίου και ποντικιού, προκαλούν έντονο μούδιασμα ή πόνους λόγω της πίεσης που υφίσταται το μέσο νεύρο που διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα.

Πόνους στη σπονδυλική στήλη

Η καθιστή θέση είναι η θέση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη φορτίζεται περισσότερο από κάθε άλλη. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει σωστή στάση οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δέχονται έντονες πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία με συνέπεια τον εκφυλισμό τους (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου),ή της μετατόπισής τους προς τα οσφυϊκά και ισχυϊκά νεύρα (οσφυαλγία, ισχιαλγία).

Πόνους στα γόνατα - θρομβώσεις

Η ατροφία των μυών του ποδιού γύρω από την άρθρωση του γόνατος έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα συγκράτησης του σε απότομες κινήσεις. Μπορεί λοιπόν να προκληθεί οξύτατος πόνος, λόγω υπερβολικής διάτασης στους παρακείμενους συνδέσμους του γόνατος, καθώς και υπερβολικής πίεσης στους μηνίσκους και τους αρθρικούς χόνδρους. Επιπλέον, η έντονη ακινησία των κάτω άκρων, έχει ως συνέπεια της κακής κυκλοφορίας του αίματος σε αυτά, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρομβώσεων.

Αντιμετώπιση

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν εν μέρει αν βελτιώσουμε τη στάση μας στο γραφείο. Ως σωστή στάση σώματος ορίζεται η στάση κατά την οποία το σώμα βρίσκεται σε μια ανατομική θέση όπου μειώνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα σε αρθρώσεις και σπονδυλική στήλη. Η στάση αυτή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε ο κορμός μας να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κορμός μας θα πρέπει να βρίσκεται σε όρθια θέση και να σχηματίζει γωνία 90ο με το κάθισμα μας. Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να κοιτάμε πάντα ευθεία, για αυτό το λόγω το ύψος της οθόνης του Η/Υ πρέπει να είναι πάντα στο ίδιο ύψος με το κεφάλι μας. Τα χέρια πρέπει πάντα να ακουμπάνε στο γραφείο και οι καρποί να βρίσκονται σε μια ουδέτερη θέση(ούτε κάμψη, ούτε έκταση).

Αναφορικά με τα πόδια, πρέπει πάντα να ακουμπάνε κάτω και αν είναι εφικτό να χρησιμοποιούμε υποπόδιο, ώστε η μέση να έχει μια πιο ανατομική θέση και να φορτίζετε λιγότερο.

Πρόληψη-ασκήσεις ενδυνάμωσης

-Διατατικές ασκήσεις αυχενικής μοίρας
-Διατατικές ασκήσεις ωμικής ζώνης
-Διατατικές ασκήσεις άνω άκρων
-Ασκήσεις ενδυνάμωσης άνω άκρων
-Ασκήσεις ενδυνάμωσης κοιλιακών μυών
-Ασκήσεις ενδυνάμωσης κάτω άκρων


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Από τα ΚΕΠ η απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων



Ποια έγγραφα πρέπει να έχουν οι πολίτες.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί:

1. Βαριάς Αναπηρίας
2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης
3. Εγκεφαλικής Παράλυσης
4. Κώφωσης
5. Κίνησης
6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων
7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου
8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης
9. Τυφλότητας
10. Νόσου του Χάνσεν
11. Απροστάτευτων Ανηλίκων
12. Ομογενών
13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ
14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων)

Η απογραφή πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ ξεκινά στις 1-2-2012 και ολοκληρώνεται στις 16-3-2012.

Αναλυτικότερα, η απογραφή των δικαιούχων των οποίων το επώνυμο ξεκινά:

από Α έως Ι, θα γίνει από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012
από Κ έως Ο, θα γίνει από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012
από Π έως Ω, θα γίνει από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012

Πιο αναλυτικά:

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η απογραφή των δικαιούχων είναι απαραίτητη η επίδειξη των κάτωθι εγγράφων στους υπαλλήλους των ΚΕΠ:

Α) Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του και συγκεκριμένα:

-Για τους Έλληνες πολίτες είναι υποχρεωτική η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις η ταυτότητα της υπηρεσίας τους.

- Για τους Ομογενείς Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς

- Για τους πολίτες κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβατήριο εν ισχύ

- Για τους πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο απαιτείται άδεια διαμονής,
- Για τους Αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού»

- Για τους αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα «Ειδικό Δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως Πρόσφυγας

-Για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα ’δεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου ή ’δεια Παραμονής Αλλοδαπού

Β) Το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικ. Έτους 2010 ή 2011 ή βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Αν ο δικαιούχος δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.

Γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Δ) Επίδειξη της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή απλού φωτοαντιγράφου αυτών, που θα τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή γραφείο ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛΤΑ) με δικαίωμα επιλογής από το δικαιούχο, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός ΙΒΑΝ. Ο λογαριασμός πληρωμών μπορεί να είναι Ατομικός ή Κοινός με άλλα πρόσωπα με την προϋπόθεση το πρώτο όνομα του λογαριασμού να είναι του δικαιούχου του επιδόματος.

Ε) Αναγνωριστική απόφαση δικαιούχου του δήμου ή περιφέρειας ή νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος.

ΣΤ) Απόκομμα πληρωμής επιδόματος από τα ΕΛΤΑ για όσους δικαιούχους το διαθέτουν.

Σε περίπτωση όπου ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η απογραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος του δικαιούχου θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδείξει, εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, τα υπό στοιχεία Α και Γ που αφορούν το ίδιο για την απογραφή των στοιχείων του εκπροσώπου.

Επιπλέον θα επιδείξει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο το οποίο να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 6 μηνών ή εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής η οποία να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 30 ημερών ή απόφαση Δικαστηρίου για διορισμό του ως νομίμου εκπροσώπου του δικαιούχου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής απογραφής του δικαιούχου από τον υπάλληλο του ΚΕΠ ο δικαιούχος θα λαμβάνει αποδεικτικό αριθμό απογραφής του.

Επισημαίνεται ότι, η απογραφή κάθε δικαιούχου επιδόματος αποτελεί ατομική του υποχρέωση. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δε θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο ελάμβανε έως σήμερα. Η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής δήλωση στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Ο δικαιούχος δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό εάν δεν βεβαιωθεί ότι η παροχή κατατίθεται στο νέο.



Δείτε επίσης: 

Το κλειδί είναι η όραση



Λογισμικό επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώσουν το iPhone κοιτώντας το στα «μάτια».

Μέχρι πρότινος αποτελούσε χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ice Cream Sandwich, όμως ένας προγραμματιστής αποφάσισε να μεταφέρει το face-detection security tool του νέου λογισμικού της Google και στα iOS. Απ΄ ότι φαίνεται και από το βίντεο που ακολουθεί, είναι πλέον εφικτό να ξεκλειδώσετε το iPhone σας κοιτώντας το κινητό στα «μάτια».

Δεν είναι σαφές ακόμα, αν πρόκειται για ένα direct port της λειτουργίας του Android ή κάποια εφαρμογή για να πειράζετε τους φίλους σας, αλλά σίγουρα μοιάζει πολύ με αυτή.

Ωστόσο, φαίνεται να απαιτεί περισσότερο χρόνο από το αντίστοιχο του Android, για να ανιχνεύσει το ποιος κοιτά, μάλιστα τόσο πολύ που το καθιστά μη πρακτικό για κανονική χρήση. Το σίγουρο είναι ότι σίγουρα θα βρεθεί κάποιος τρόπος να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Πρέπει να τονιστεί βέβαια, ότι αρκετοί χρήστες στο διαδίκτυο σε σχολιασμούς για μία υποτιθέμενη εφαρμογή που ήδη κυκλοφορεί στο App Store και που δεν κλειδώνει στην πραγματικότητα το κινητό και άρα δεν προσφέρει καμία απολύτως ασφάλεια. Οπότε προσοχή σε τι κατεβάζουμε και αν δούμε κάτι το οποίο θεωρούμε ότι αποτελεί εξαπάτηση, μπορούμε πάντα να το αναφέρουμε στην Apple μέσω του Report.



Νέο βρεφονηπιακό σταθμό κατασκεύασε ο ΟΕΕ στη Λάρισα



Μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 60 βρέφη και νήπια.

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ανακοίνωσε τη λειτουργία νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή Εργατικές Κατοικίες του δήμου Γιάννουλης στη Λάρισα. Πρόκειται για τον 25ο βρεφονηπιακό σταθμό, που θέτει σε λειτουργία ο Οργανισμός ανά την Ελλάδα, σε ιδιόκτητο κτίριο, δυναμικότητας συνολικά 60 βρεφών και νηπίων.

Το κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 1.200 τ.μ, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, είναι υπερσύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής και έχει κατάλληλα διαμορφωμένο αύλειο χώρο 600 τ.μ., που περιέχει παιδική χαρά και κήπο, με φυτεύσεις και ειδικές διαμορφώσεις.

Επίσης, διαθέτει διακεκριμένα ανεξάρτητα τμήματα βρεφών και νηπίων, ανεξάρτητους χώρους ύπνου, χώρους υγιεινής, κουζίνα και τραπεζαρία, με πλήρη παροχή τροφής, ύπνου και δημιουργικής απασχόλησης, με την υπεύθυνη φροντίδα τριών βρεφονηπιοκόμων. Στο υπόγειο υπάρχει δεξαμενή πυρόσβεσης.

Επισημαίνεται, ότι το έργο είναι κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ όλες οι αιτήσεις γονέων δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που υποβλήθηκαν στο σταθμό για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους, έγιναν αποδεκτές.

Τα κριτήρια επιλογής είναι κοινωνικά και οικονομικά. Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας τονίζει ότι στην υπάρχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, στηρίζει και διευκολύνει την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια, φιλοξενώντας δωρεάν περίπου 1.300 βρέφη και νήπια, ηλικίας από 8 μηνών μέχρι της εγγραφής τους στο σχολείο, στους εννέα βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργεί στην Αττική και δεκαέξι στην Περιφέρεια.



Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο



Καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις.

Με το πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές για το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, πολλές απ' τις οποίες είχαν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα καταργούνται όλες οι οργανικές θέσεις.

Παραλλήλως, σημειώνεται ότι μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ξεκινά άμεσα και η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, μετά την αναμενόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν να απασχοληθούν κατά την υπηρεσία τους, κατατάσσονται ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ.

- Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ, ενώ οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας διάρκειας, κατατάσσονται ως δόκιμοι στο Βαθμό Ε.

- Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατατάσσονται, ως μόνιμοι, στο Βαθμό Δ. Ο χρόνος φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), με την αποφοίτηση τους, θεωρείται ως χρόνος επιτυχούς δοκιμαστικής υπηρεσίας.

- Οι υπάλληλοι που έχουν πριν το διορισμό ή την πρόσληψη τους αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει διανυθεί με τα ίδια ή αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν κατά το χρόνο της ένταξης, μπορούν να την αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη, μετά τη μονιμοποίηση τους ή τη συνέχιση της απασχόλησης τους, μέχρι επτά (7) έτη κατ` ανώτατο όριο, ύστερα από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σε Ο.Τ.Α., με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία που, με βάση ειδικές διατάξεις, αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

- Ο χρόνος που διανύθηκε σε αιρετή ή μετακλητή θέση μετά το διορισμό του δημοσίου υπαλλήλου εφόσον αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, λογίζεται ότι διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης.

- Για την κατάταξη των υπαλλήλων, που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου, καθώς και για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αφαιρούνται από τον απαιτούμενο χρόνο για την τελική κατάταξη έξι (6) έτη. Για τους κατόχους αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο εδάφιο δεύτερο της παραγράφου 4 του άρθρου 6, αφαιρούνται δύο (2) έτη.

Οι υπάλληλοι που κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατόπιν επιλογής από το αρμόδιο όργανο και έχουν τον απαιτούμενο χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 7 του παρόντος, κατατάσσονται στο Βαθμό Α΄.

Επιπλέον από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλάζουν και οι κατατάξεις στους υπηρεσιακούς βαθμούς των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν. Έτσι, όπως αναφέρεται στο νόμο:

α) οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ:

αα) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι τρία (3) έτη, στο Βαθμό ΣΤ`,

ββ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι εννέα (9) έτη,στο Βαθμό Ε`,

γγ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι δεκαπέντε (15), στο Βαθμό Δ`,

δδ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι είκοσι ένα (21) έτη για την ΠΕ κατηγορία και είκοσι τρία (23) έτη για την ΤΕ κατηγορία, στο Βαθμό Γ`,

εε) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας περισσότερο από είκοσι ένα (21) έτη για την ΠΕ κατηγορία και είκοσι τρία (23) έτη για την ΤΕ κατηγορία, στο Βαθμό Β`.

β) οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ:

αα) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι τρία (3) έτη, στο Βαθμό ΣΤ`,

ββ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι έντεκα (11) έτη, στο Βαθμό Ε`,

γγ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι δέκα εννέα (19), στο Βαθμό Δ`,

δδ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι είκοσι επτά (27) έτη, στο Βαθμό Γ`,

εε) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας περισσότερο από είκοσι επτά (27) έτη, στο Βαθμό Β`.

γ) οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ:

αα) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι τρία (3) έτη, στο Βαθμό ΣΤ`,

ββ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι δέκα πέντε (15) έτη, στο Βαθμό Ε`,

γγ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, στο Βαθμό Δ`,

δδ) με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας περισσότερο από είκοσι πέντε (25) έτη, στο Βαθμό Γ`.


Καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις


Καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων στους ΟΤΑ και εκείνων που εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως προβλέπεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οι θέσεις που εξαιρούνται είναι:

α) για τις οποίες έχει εκδοθεί κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου έγκριση πρόσληψης προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΠΥΣ 33/2006 (Α`280),

β) για την πλήρωση των οποίων έχει εκδοθεί πράξη προκήρυξης μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου,

γ) του νοσηλευτικού προσωπικού και του παραϊατρικού προσωπικού των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων,

δ) του κλάδου των ιατρών του Ε.Σ.Υ., των φορέων κοινωνικής πρόνοιας και του Ε.Κ.Α.Β.,

ε) του εκπαιδευτικού προσωπικού της ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης,

στ) του διπλωματικού κλάδου και των εξομοιούμενων με αυτόν βαθμολογικά και μισθολογικά κλάδων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και της Ε.Υ.Π. και του καλλιτεχνικού προσωπικού της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


Νόμιζε ότι ήταν έγκυος αλλά είχε έναν τεράστιο όγκο



Σώθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα των φίλων της.

Η 21 ετών Kayleigh Terry πίστευε ότι είχε μείνει έγκυος όταν άρχισε να βλέπει τη ζυγαριά της να ανεβαίνει και την κοιλιά της να μεγαλώνει, όμως έντρομη ανακάλυψε ότι είχε... καρκίνο!

Η νεαρή γραμματέας υπέφερε από έντονους πόνους και ένιωθε συνεχώς εξαντλημένη και σάστισε όταν έκανε ένα τεστ εγκυμοσύνης και αυτό βγήκε αρνητικό.

Πήγε στους γιατρούς, οι οποίοι της έκαναν υπέρηχο και της ανακοίνωσαν ότι είχε έναν τεράστιο καρκινικό όγκο στο μέγεθος ενός πεπονιού, που «έπιανε» μέσα της ένα χώρο από το στήθος της μέχρι το κάτω μέρος της κοιλιάς της.



Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από σάρκωμα Ewing και της είπαν ότι έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χημειοθεραπεία.

Η νεαρή γυναίκα έχασε 19 κιλά και μαζί με αυτά όλα της τα μαλλιά, μέχρι και τις βλεφαρίδες, ενώ λίγους μήνες μετά ο οργανισμός της ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και ο όγκος που είχε συρρικνώθηκε.

Μετά από δύο χρόνια «μάχης» με τη νόσο, η Kayleigh είναι «καθαρή» και ελπίζει ότι θα μπορέσει να κάνει τη δική της οικογένεια σύντομα.



«Νόμιζα ότι θα γινόμουν μαμά. Δε μου πέρασε ούτε μία στιγμή από το μυαλό ότι είχα έναν όγκο που μεγάλωνε μέσα μου. Όλα τα συμπτώματα με έκαναν να πιστεύω ότι ήμουν έγκυος. Όταν τελικά έμαθα τι είναι έχασα τη Γη κάτω από τα πόδια μου. Νιώθω μεγάλη ανακούφιση και ευγνωμοσύνη που είμαι ακόμη ζωντανή και ελπίζω ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αποκτήσω τα δικά μου παιδιά» λέει η ίδια.

Η Kayleigh διαγνώστηκε με καρκίνο λίγες ημέρες μετά τα 19α γενέθλιά της, τον Ιούλιο του 2009. Η νεαρή κοπέλα ήταν ξαπλωμένη στον κήπο του σπιτιού της και έκανε ηλιοθεραπεία, όταν οι φίλοι της τής είπαν ότι η κοιλιά της ήταν ασυνήθιστα μεγάλη.


Μπορεί να είναι μικρόσωμη αλλά δε χαρίζεται σε κανέναν



Όποιος γελάει μαζί της… τη βλέπει στα δικαστήρια!

Η 39χρονη Silke Schoenfleisch-Backofen είναι δικηγόρος και βρίσκεται συνεχώς μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Αυτή τη φορά όμως για προσωπική της υπόθεση, καθώς υπέβαλλε μήνυση εναντίον ενός άνδρα που είχε καλέσει ως μάρτυρα κατά τη διάρκεια μιας δίκης, επειδή… γέλασε με το μέγεθός της!

Η Silke είναι μια… μικροκαμωμένη γυναίκα, με μεγάλο όνομα και ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση του δικαίου και του άδικου.

Μπορεί το ύψος της να ξεπερνά μόλις και μετά βίας το ένα μέτρο αλλά δεν χαρίζεται σε κανέναν!

Ο 25χρονος Wadim Golanev δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις που του απηύθυνε εκείνη, καθώς είχε ξεσπάσει σε υστερικά γέλια δείχνοντάς της με το δάχτυλο και τραγουδώντας αποσπάσματα από το παραμύθι «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι».





Ο βασικός μισθός στις χώρες της Ευρώπης



Σε ποιες χώρες ισχύει ο ελάχιστος μισθός.

Καθώς πλησιάζει η 16η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών, εντείνονται και οι πιέσεις για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων η οποία να οδηγεί σε μείωση του κόστους εργασίας.

Τα συνδικάτα, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν θεωρούν μισθούς, δώρα, επιδόματα και μισθολογικές ωριμάνσεις, ζητήματα προς εξέταση. Το σύνολο όμως του εργατικού κόστους αποτελούν όμως εκ των πραγμάτων, αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την «τρόικα».

Για πρώτη φορά βρίσκεται στο τραπέζι και ο κατώτερος μισθός, το ύψος του οποίου επηρεάζει τις μέσες ετήσιες απολαβές των μισθωτών.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ο 8ος μεγαλύτερος ανάμεσα στις 14 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και ο 7ος μεγαλύτερος ανάμεσα στα 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία ισχύει αυτό το καθεστώς.

Τα κατώτατα όρια σε μισθούς και ημερομίσθια καθιερώθηκαν με νόμο, τον Αύγουστο του 1936 μαζί με το οκτάωρο και την υποχρεωτική διαιτησία.

Ήταν στο πλαίσιο μιας σειράς φιλεργατικών μέτρων που ακολούθησαν τις μεγάλες απεργίες του Μαΐου, τις ταραχές στον Πειραιά, στις Σέρρες και το Λαύριο.

Στις 5 Αυγούστου η ΓΣΕΕ είχε εξαγγείλει γενική απεργία, τη 248η από την αρχή του χρόνου, αλλά μια μέρα πριν κηρύχθηκε δικτατορία.

Το 1936, το 62% του ενεργού πληθυσμού ήταν αγρότες, το 18% βιομηχανικοί εργάτες και το 20% παρείχε υπηρεσίες.

Ο «βασικός μισθός» δεν ήταν η συνηθισμένη εικόνα στην Ευρώπη του μεσοπολέμου. Σήμερα, στην Ευρώπη εφαρμόζονται όρια κατώτερων αμοιβών, που όμως δεν κατοχυρώνονται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Παρ' ότι ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης περιλαμβάνει ήδη το δικαίωμα της «επαρκούς αμοιβής» μια ευρωπαϊκή συλλογική σύμβαση η οποία θα κατοχυρώνει τον κατώτερο ευρωπαϊκό μισθό, αποτελεί ζητούμενο και αίτημα των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

Η ιδέα αυτή αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό στα όργανα της Ε.Ε, αφού θα έπρεπε να εναρμονιστεί με τα διαφορετικά μοντέλα κοινωνικής πρόνοιας και τις ανισότητες στις οικονομίες των κρατών μελών, προκειμένου να διαμορφώσει μια ενιαία τιμή που να ανταποκρίνεται στο 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Αντίθετοι είναι και αρκετοί οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι η κεντρική ρύθμιση του κατώτερου μισθού επιδρά αρνητικά στην απασχόληση. Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση, η αγορά εργασίας πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ώστε να οδηγηθεί με μια τιμή ισορροπίας με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, όπως συμβαίνει και με τις άλλες αγορές.

Εάν το κράτος παρεμβαίνει στη λειτουργία της αγοράς με τον καθορισμό ενός κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι υψηλότερος από το σημείο ισορροπίας, τότε η ζήτηση για εργατικό δυναμικό θα περιοριστεί. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλή εξειδίκευση.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, κατηγορούν τα συνδικάτα ότι αντιδρούν στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, γιατί φοβούνται ότι με την κατάργηση των κατώτερων μισθολογικών ορίων θα χάσουν μέρος της διαπραγματευτικής τους ισχύος καθώς δεν θα συνιστούν πλέον βασικό πυλώνα για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα υποστηρίζουν, ότι η διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού κατώτερου μισθού θα αποτελέσει ανάχωμα σε μια δραματική επέκταση των μειώσεων των αμοιβών στην ευρωζώνη εξαιτίας της ύφεσης και επίσης θα επιδράσει θετικά στην αύξηση της απασχόλησης και στη σταθεροποίηση της ζήτησης


Επικαλούνται, επίσης, το παράδειγμα της Βρετανίας όπου η κατοχύρωση του βασικού μισθού δεν οδήγησε σε μαζική απώλεια των θέσεων εργασίας, ενώ στην Ισπανία όπου δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%.

Σε ποιες χώρες ισχύει ο ελάχιστος μισθός


Τα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπουν στην εθνική τους νομοθεσία τον καθορισμό ενός ελάχιστου μισθού. Υπάρχουν χώρες όπου ο κατώτερος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά είτε με νόμο που εισηγείται η κυβέρνηση, είτε μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που κυρώνεται με νόμο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο και την Ελλάδα. Στα υπόλοιπα 7 δεν υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένη κατώτερη αμοιβή αλλά αποτελεί προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Στο Βέλγιο, ο νόμος που ισχύει από το 1996 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποχρεώνει τους κοινωνικούς εταίρους να λαμβάνουν υπόψη τους κατά τις διαπραγματεύσεις, το ύψος των μισθών στις γειτονικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες) ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου ισχύει αυτόματο σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.

Ο κατώτερος μισθός δεν κατοχυρώνεται με νόμο στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, Κύπρος, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και σε δύο υποψήφιες για ένταξη χώρες την Κροατία και τη Τουρκία.

Στη Γαλλία, κατοχυρώνεται με νόμο το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ενώ στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι κατώτεροι μισθοί διαμορφώνονται από συλλογικές συμβάσεις που αφορούν στους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και επεκτείνονται εν συνεχεία στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Στη Γερμανία προστατεύονται με νόμο τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων στους κλάδους της κατασκευής, των υπηρεσιών καθαριότητας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Τα γερμανικά συνδικάτα, έχουν θέσει από το 2004 τη νομική κατοχύρωση του βασικού μισθού στην κορυφή της ατζέντας τους, επικαλούμενα τη συνεχή επέκταση της μερικής απασχόλησης και την αύξηση των εργαζομένων, κυρίως νέων, που αμείβονται με 400 ευρώ μηνιαία. Στην Αυστρία, το 2007, οι δυο σημαντικότεροι κοινωνικοί εταίροι, η Αυστριακή Ομοσπονδία Συνδικάτων και το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο, υπέγραψαν συμφωνία για κατώτερο εθνικό μισθό των 1.000 ευρώ το μήνα για τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, μεγάλες διακυμάνσεις στα πλαίσια της Ευρωζώνης παρουσιάζει και το ύψος του κατώτερου μισθού που διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Ο μεγαλύτερος βασικός μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του Ιουλίου του 2011, καταγράφεται στο Λουξεμβούργο με 1,757.56 ευρώ ανά μήνα και οι χαμηλότεροι μισθοί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με 158 και 123 ευρώ αντίστοιχα. Στα ίδια επίπεδα, κινούνται οι κατώτερες αμοιβές και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα. Στην Αλβανία, ο βασικός μισθός είναι 143,69 ευρώ στην Τουρκία 263,28 ευρώ και στη Σερβία 167,25 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στον πυρήνα της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Χώρα Κατώτερος Μισθός Ημερομηνία Κύρωσης Της Συμφωνίας 
 Λουξεμβούργο 1.757,56 ευρώ01/01/2011
 Βέλγιο 1.498,87 ευρώ05/01/2011
 Ιρλανδία 1.499,33 ευρώ01/07/2011
 Ολλανδία 1.424,4 ευρώ01/01/2011
 Γαλλία 1.365 ευρώ01/01/2011
 Αυστρία 1.000 ευρώ01/01/2009
 Κύπρος 909 ευρώ01.04.2011
 Ελλάδα 739,56 ευρώ15.07.2010
 Μάλτα 664,95 ευρώ01.01.2011
 Ισπανία 641,5 ευρώ01.01.2011
 Σλοβενία 530 ευρώ01/03/2011
 Πορτογαλία 485 ευρώ01/01/2011
 Σλοβακία 317 ευρώ01/01/2011
 Εσθονία 278,02 ευρώ01/01/2008

(Στον πίνακα δεν περιλαμβάνονται, Γερμανία, Ιταλία και Φινλανδία για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

Πως διαμορφώνεται ο βασικός μισθός

Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται ο βασικός μισθός δεν είναι ενιαίος. Σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα, προβλέπονται αμοιβές χαμηλότερες από τις βασικές για νέους που εργάζονται με σύμβαση εμπειρίας και μαθητείας. Στη χώρα μας, την Πορτογαλία και την Ισπανία και την Αυστρία καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο. Στην Ελλάδα, επίσης, προβλέπονται διαφορετικές αμοιβές για τους υπαλλήλους και τους εργάτες της βιομηχανίας, ενώ συνυπολογίζονται τα οικογενειακά επιδόματα.

Στο Λουξεμβούργο οι κατώτερες αμοιβές ισχύουν μόνο για τους ανειδίκευτους εργάτες. Στην Κύπρο αφορούν ορισμένους κλάδους οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από συνδικάτα και εφαρμόζονται 6 μήνες μετά την πρόσληψη.

Στη Γαλλία ο κατώτερος μισθός υπολογίζεται με 35 ώρες εργασία την εβδομάδα και στη Ρουμανία με 170 ώρες το μήνα. Στην Ουγγαρία, ο βασικός μισθός διαφοροποιείται ανάλογα με την εξειδίκευση και το επίπεδο εκπαίδευσης. Στη Μάλτα, ανάλογα τον κλάδο της οικονομίας.

Ανισότητες και στην αγοραστική δύναμη


Οι μισθολογικές ανισότητες ακολουθούνται από ανισότητες στην αγοραστική δύναμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, (για το 2010), το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη των 27 έχει το Λουξεμβούργο (271% του μέσου κοινοτικού) και το χαμηλότερο η Βουλγαρία (44%).

Αντίστοιχα στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υπολογιζόμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ) μειώθηκε το 2010 στην Ελλάδα κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 2009, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη των 27.

Με δεδομένα τη συρρίκνωση κατά 7,8% της βιομηχανικής παραγωγής και την προβλεπόμενη ύφεση στο 5,5% η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Ελλάδα για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, εκτιμώντας ότι θα ενισχυθεί η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα.

«Ο κατώτερος μισθός είναι υψηλότερος από εκείνους άλλων χωρών μελών που η οικονομία τους βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να δούμε κατά πόσον αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο, στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Matthias Mors, εκπρόσωπος της «τρόικας» στην Ελλάδα.

Τα συνδικάτα στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι παρ' ότι οι αμοιβές έχουν στην πραγματικότητα μειωθεί η ανεργία παραμένει υψηλή και έχει ξεπεράσει το 16%.

Ορισμένοι τομείς, της οικονομίας, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός, στους οποίους απασχολούνται ένας στους πέντε Έλληνες, εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά αδήλωτης εργασίας ενώ κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Σχεδόν οι μισές από τις 537.000 νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Την ίδια περίοδο, περισσότερες από 42.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής έναντι 26.000 το 2010.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν επίσης ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε με τις οποίες συγκρίνεται και επικαλούνται τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το ένα τέταρτο των ελληνικών οικογενειών αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.



Ανοιχτό το γυμναστήριο στο Ρουφ για τους αστέγους



Έκκληση για βοήθεια από το δήμο Αθηναίων.

Ανοιχτό παραμένει το κλειστό γυμναστήριο στο Ρουφ για να προφυλαχθούν οι άστεγοι από το τσουχτερό κρύο που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων Γ.Αποστολόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, στη διάρκεια της νύχτας, οι υπεύθυνοι του Κέντρου μοίρασαν κουβέρτες σε άστεγους.

Ο κ. Αποστολόπουλος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε όσους μπορούν να προσφέρουν κλινοσκεπάσματα για να συμβάλλουν στην προσπάθεια του Κέντρου.


Αύριο λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας



Τσουχτερά πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες».

Λήγει αύριο, 13 Ιανουαρίου, η προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας.

Οι οδηγοί θα μπορούν να προμηθεύονται τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας ή να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, τα ειδικά σήματα θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, και όχι από τις τράπεζες.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο υπενθυμίζει πως οι κάτοχοι των οχημάτων θα πρέπει να το προμηθευτούν, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας του έτους 2012 που λήγει 31-12-2011 καθώς και για την θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται μέχρι και τις 13-1-2012. Για το χρονικό διάστημα από τις 2-1-2012 έως και τις 13-1-2012, τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες».


Κρούσματα λευχαιμίας σε παιδιά ανησυχούν τους Γάλλους



Νέα έρευνα εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς.

Τα κρούσματα λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των 15 ετών, τα οποία ενδέχεται να είναι πιο πολλά στις περιοχές γύρω από τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς εγείρουν ερωτήματα στους επιστήμονες, εξαιτίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε, τα αποτελέσματα όμως της οποίας δεν επιτρέπουν την εξαγωγή επίσημων συμπερασμάτων.

Σε περίοδο 6 ετών τα κρούσματα λευχαιμίας που εντοπίστηκαν στα παιδιά κάτω των 15 ετών που ζουν στις περιοχές γύρω από 19 πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας υπερβαίνουν το μέσο όρο αυτών σε όλη τη χώρα, όμως αυτός ο παραπάνω αριθμός δεν παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερη περίοδο, 18 ετών, δείχνει η έρευνα που έγινε από την Ζακλίν Κλαβέλ, ερευνήτρια του Ανώτερου Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών και Ιατρικής Έρευνας (Inserm).

Οι επιστήμονες εντόπισαν 14 κρούσματα λευχαιμίας σε ακτίνα μικρότερη των 5 χιλιομέτρων γύρω από 19 πυρηνικούς σταθμούς την περίοδο 2002-2007, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ήταν κατά μέσον όρο 7,4.

«Όταν εξετάζεται συνολικά η περίοδος 1990-2007, δεν εντοπίζεται αυτός ο παραπάνω κίνδυνος» σημείωσε η Κλαβέλ, η οποία υπογράμμισε ότι λόγω αυτού «δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί σχέση ανάμεσα στις πάρα πολύ μικρές ιοντίζουσες ακτινοβολίες στους σταθμούς που λειτουργούν φυσιολογικά και τα παραπάνω κρούσματα».

«Δεν εντοπίστηκε κανένας παραπάνω κίνδυνος για την προσβολή από λευχαιμία στις ζώνες που είναι πιο εκτεθειμένες στις απορρίψεις αερίων από τους σταθμούς» σημείωσε η ίδια.

Η Γαλλία, στην οποία υπάρχουν 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες, είναι παγκοσμίως η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), που είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, συνέστησε σε έκθεσή της να επενδυθούν δισεκατομμύρια ευρώ στους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους, μετά το καταστροφικό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.


«Δώστε τέλος στη συζήτηση για την πιστοποίηση της αναπηρίας»



Τα ΑμεΑ ζητούν άμεση λύση.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να δώσει εδώ και τώρα οριστικό τέλος στη συζήτηση για την πιστοποίηση της αναπηρίας στην Ελλάδα.

Επιβάλλεται να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, που θα ανταποκρίνεται κατ’ ελάχιστο στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως έχει ήδη συζητηθεί με την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς της και έχει δεσμευθεί ο υπουργός.

Η Συνομοσπονδία καλεί παράλληλα τους συντάκτης της προηγούμενης απόφασης - «έκτρωμα», που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς, να αναλάβουν δημόσια τις ευθύνες τους και να πάψουν να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας τονίζει σαφώς και κατηγορηματικά ότι αυτό το ομιχλώδες τοπίο για την αναπηρία, που στοχοποιεί τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, πρέπει να αναστραφεί.

Θα αγωνιστούμε μέχρι να ξεκαθαριστεί οριστικά και τελεσίδικα το τοπίο και το περιβάλλον για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που βιώνουν τώρα, περισσότερο από ποτέ, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Αρουραίοι επιτέθηκαν σε παράλυτο ασθενή



Ο ηλικιωμένος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ινδίας.

Επίθεση από αρουραίους δέχτηκε ένας παράλυτος άνδρας, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ινδίας. Τα τρωκτικά τον τραυμάτισαν σοβαρά ενώ οι υπάλληλοι, γιατροί, νοσοκόμες και φύλακες δεν αντιλήφθησαν το παραμικρό γιατί κοιμόντουσαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IANS ο 70χρονος ασθενής νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του κρατικού νοσοκομείου Ματούρα Ντας Ματούρ, στην πόλη Τζοντπούρ της βορειοδυτικής Ινδίας. Οι αρουραίοι του επιτέθηκαν και τον δάγκωσαν στα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη και τα μάγουλα ενώ προκάλεσαν και ζημιές στον αναπνευστήρα με τον οποίο ήταν συνδεδεμένος.

Λόγω της παράλυσής του ο άτυχος άνδρας δεν μπορούσε να διώξει τα τρωκτικά.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου, από τους γιατρούς μέχρι τους φύλακες, πάει για ύπνο πριν τις 11 το βράδυ, αφήνοντας μόνους τους ασθενείς» φέρεται να δήλωσε ένας γιατρός στο πρακτορείο.

Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν το επεισόδιο, όμως ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι η υπόθεση ερευνάται και ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια ειδικών που ασχολούνται με τη μυοκτονία.

Το 2009 ένα νεογέννητο πέθανε σε άλλο νοσοκομείο της Τζοντπούρ αφού δέχτηκε επίθεση από τρωκτικά, ανέφερε το πρακτορείο.