Οι εργασίες για την ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, που θα αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο υλοποίησης της Σύμβασης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία, ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
''Το Σχέδιο Δράσης θα περιέχει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων που θα ικανοποιούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες'', είπε η Υπουργός.
Σημείωσε ακόμα ότι στο δημόσιο διάλογο για την ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα ανοίξει μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, θα μπορεί όχι μόνο κάθε οργανωμένος φορέας αλλά και ο κάθε πολίτης με αναπηρίες να συμμετέχει, εκφράζοντας απόψεις, ιδέες και εισηγήσεις.
Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση με θέμα «Γνωρίστε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες», που διοργανώθηκε το Σάββατο με την ευκαιρία της Κύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η Υπουργός είπε ότι ''σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, ημέρα παγκοσμίως αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε επιλέξει να ξεκινήσουμε μέσω της εκδήλωσης αυτής μία εκστρατεία ενημέρωσης και γνώσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες''.
Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η πρώτη διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες που η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε το Μάρτιο 2011 και τέθηκε σε ισχύ στις 27 Ιουλίου, καθιστά το 2011 ως μια χρονιά ορόσημο για τα άτομα με αναπηρίες της Κύπρου.
Η Σύμβαση είναι αναμφίβολα, σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, ''ο μεγαλύτερος σταθμός στην ιστορία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Σκοπό έχει να προάγει, προστατεύει και διασφαλίζει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλα τα άτομα με αναπηρίες και το σεβασμό προς την αξιοπρέπειά τους''.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το 18ο από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κύρωσε τη Σύμβαση και το 103ο από τα 153 κράτη παγκοσμίως που την υπέγραψαν και σταδιακά την κυρώνουν, δηλαδή την ενσωματώνουν ως Νόμο στο εθνικό τους δίκαιο, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.
Στο χαιρετισμό της είπε επίσης ότι ''για την Κυβέρνηση, η Σύμβαση σηματοδοτεί την προώθηση ακόμα περισσοτέρων δράσεων ως συνέχεια του έργου που έχει ήδη υλοποιηθεί, αποδεικνύοντας το πόσο υψηλά στις προτεραιότητές μας ήταν και παραμένουν τα θέματα των ατόμων με αναπηρίες''.
''Οι γερές διοικητικές βάσεις που θέσαμε με τη δημιουργία το 2009 ενός νέου Τμήματος στο Υπουργείο επικεντρωμένο στα άτομα με αναπηρίες, στηρίζουν, συντονίζουν και αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς των δράσεων για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες'' τόνισε η Υπουργός Εργασίας.
Αναφέρθηκε ακόμα και στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης, ένα έργο, σύμφωνα με την Υπουργό που συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κρίθηκε ότι θα συμβάλει στη διεύρυνση της κοινωνικής συνοχής.
''Επιζητούμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τα άτομα με αναπηρίες και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις'' είπε και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι ''περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των κρατικών, όσο και των ιδιωτικών φορέων θα διευρύνει και θα ενισχύσει το διάλογο και τη διαβούλευση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αναλάβει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση''.